Ένας πλήρης οδηγός για την επίσκεψη στο Teotihuacan από την Πόλη του Μεξικού [2023]

Κάποτε ήταν μια από τις μεγαλύτερες, πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις στον κόσμο, αλλά σήμερα οι πυραμίδες είναι ό,τι έχει απομείνει από την αρχαία πόλη Teotihuacan στο Μεξικό.

Κοντά στη σύγχρονη Πόλη του Μεξικού, οι πυραμίδες του Teotihuacan αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO που θα πρέπει να περιλαμβάνεται στη λίστα κουβαδιών κάθε ταξιδιώτη. Πολλές από τις μεγαλύτερες πυραμίδες μπορούν ακόμη και να αναρριχηθούν, προσφέροντας εκπληκτική θέα από την κορυφή αυτών των αιώνων προ-ισπανικών έργων μηχανικής. 

Είναι ένα συναρπαστικό μέρος για εξερεύνηση και για να σας βοηθήσουμε να σχεδιάσετε το ταξίδι σας, εδώ είναι ο οδηγός μας για το Teotihuacan!

Μια σύντομη ιστορία των πυραμίδων Teotihuacan

Το Teotihuacan στο Μεξικό είναι αχώριστο από την ιστορία του. τελικά πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο! Καλό είναι λοιπόν να προετοιμαστείτε με λίγη ιστορική γνώση πριν επισκεφτείτε το Teotihuacan.

Τα ερείπια του Τεοτιχουακάν και οι σωζόμενες πυραμίδες είναι όλα όσα έχουν απομείνει από αυτό που κάποτε ήταν η πιο ισχυρή πόλη στη Μεσοαμερική. Η πόλη δεν είναι μόνο προ-ισπανική, αλλά προηγείται ακόμη και των Αζτέκων, οι οποίοι ήταν η δύναμη που έπρεπε να υπολογίσουμε όταν οι Ευρωπαίοι έφτασαν για πρώτη φορά το 1500. 

Το Teotihuacan αναπτύχθηκε για πρώτη φορά τον 1ο αιώνα μ.Χ. και η πόλη έγινε η μεγαλύτερη στην περιοχή. Ήταν ένα κέντρο πολιτισμού, τέχνης, ιστορίας και πολιτισμού στην κοιλάδα Teotihuacan και είχε μεγάλη επιρροή στην υπόλοιπη περιοχή. Η πόλη έγινε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες στον κόσμο, φιλοξενώντας δεκάδες χιλιάδες κατοίκους. Οι πυραμίδες που βλέπετε σήμερα κατασκευάστηκαν (κυρίως για θρησκευτικούς λόγους) στο απόγειο της δύναμης της πόλης. Μέχρι τον έβδομο αιώνα μ.Χ., το Teotihuacan είχε αρχίσει να εγκαταλείπεται για άγνωστους λόγους (ταυτόχρονα, πολλές πόλεις των Μάγια στο νότο επίσης εγκαταλείφθηκαν). 

Ωστόσο, τα ερείπια της πόλης και οι πυραμίδες είχαν μεγάλη επιρροή για τους επόμενους αιώνες. Οι Αζτέκοι, που ήρθαν για να χτίσουν την πρωτεύουσά τους το Tenochtitlan στα νότια (εκεί που βρίσκεται σήμερα η Πόλη του Μεξικού), έκαναν προσκυνήματα στους ναούς και το όνομα Teotihuacan λέγεται ότι σημαίνει «Γενέτειρα των Θεών» στην τοπική διάλεκτο των Αζτέκων. 

Μετά την ισπανική κατάκτηση, οι πυραμίδες έπεσαν σε περαιτέρω ερήμωση μέχρι που άρχισαν οι αρχαιολογικές εργασίες αιώνες αργότερα. Σήμερα, υπάρχει μια νέα εκτίμηση για το Teotihuacan και είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα παραδείγματα προ-ισπανικών πυραμίδων στο Μεξικό.

Χάρτης του Teotihuacan

Καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε το Teotihuacan

Το Teotihuacan επισκέπτεται καλύτερα το χειμώνα, την άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού. Οι καλύτεροι μήνες για να ταξιδέψετε στο Teotihuacan είναι ο Νοέμβριος έως τον Μάιο, όταν ο καιρός είναι ξηρός και οι θερμοκρασίες είναι δροσερές. 

Επειδή το υψόμετρο του Teotihuacan είναι 2.300 μέτρα (7.500 πόδια), οι χειμώνες μπορεί να είναι εκπληκτικά ψυχρός παρά την τοποθεσία του στο Κεντρικό Μεξικό. Ο χειμώνας είναι μια εξαιρετική εποχή για να ξεπεράσετε τα πλήθη, ωστόσο (εκτός από τα Χριστούγεννα), και αν δεν είστε συνηθισμένοι σε υψηλές θερμοκρασίες, είναι μια καλή περίοδος για εξερεύνηση χωρίς υπερθέρμανση.

Την άνοιξη, ο ήλιος λάμπει και οι θερμοκρασίες αρχίζουν να ανεβαίνουν, αλλά ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται επίσης. Το καλοκαίρι είναι εξαιρετικά υγρό και ο καιρός χαρακτηρίζεται από συνεχείς βροχοπτώσεις (δεν είναι καλή στιγμή για να βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, να επισκεφθείτε τις πυραμίδες). 

Ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου που επισκέπτεστε, δοκιμάστε να προγραμματίσετε ένα ταξίδι στο Teotihuacan στα μέσα της εβδομάδας. Οι πυραμίδες στο Teotihuacan είναι πολύ κοντά στην Πόλη του Μεξικού και τα Σαββατοκύριακα μπορεί να είναι πολύ απασχολημένες.

Alex Couto / shutterstock.com

Πώς να ταξιδέψετε στο Teotihuacan από την Πόλη του Μεξικού 

Το Teotihuacan βρίσκεται βόρεια της Πόλης του Μεξικού. περίπου 50 χιλιόμετρα (σχεδόν 32 μίλια) από το κέντρο της πόλης. Οι εκδρομές στο Teotihuacan αναχωρούν όλη την ημέρα κάθε μέρα, όλο το χρόνο, και είναι πολύ εύκολο να το επισκεφθείτε σε μια ημερήσια εκδρομή από την πρωτεύουσα.

Σύσταση: Συνιστούμε ανεπιφύλακτα αυτήν την ημερήσια εκδρομή Teotihuacan από την Πόλη του Μεξικού . Σε αυτήν την νωρίς το πρωί ξενάγηση μπορείτε να κερδίσετε τα πλήθη και να απολαύσετε αυτόν τον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο μόλις αρχίζει να ανοίγει τις πόρτες του για την ημέρα. Επισκεφτείτε τα διαφορετικά κτίρια, τις πλατείες και τις τοιχογραφίες του ήσυχα, με μια μαγική και μυστικιστική ατμόσφαιρα που θα σας επιτρέψει μια πιο αυθεντική εμπειρία αυτής της σπουδαίας πόλης του αρχαίου Μεξικού. Κάντε κράτηση εδώ .

Ενώ οι οργανωμένες εκδρομές είναι πολλές, είναι επίσης σχετικά εύκολο να πάρετε το δημόσιο λεωφορείο στα ερείπια (ακόμα και αν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς στο Μεξικό). Τα δημόσια λεωφορεία αναχωρούν τακτικά (κάθε 15 λεπτά περίπου) από το Terminal de Autobuses del Norte, τον κύριο βόρειο τερματικό σταθμό λεωφορείων της Πόλης του Μεξικού. 

Ο τερματικός σταθμός των λεωφορείων έχει τον δικό του σταθμό του μετρό (Autobuses del Norte Metro) που βρίσκεται στην Κίτρινη Γραμμή (Γραμμή 5). Μπορείτε να αγοράσετε ένα μόνο εισιτήριο για το μετρό ή να χρησιμοποιήσετε μια προπληρωμένη κάρτα μετρό. Τα ταξίδια είναι εξαιρετικά φθηνά, με μόλις πέντε πέσος τη διαδρομή. 

Ωστόσο, μπορείτε να εξοικονομήσετε πολύ χρόνο πηγαίνοντας ένα Uber στο σταθμό. Είναι ασφαλή, είναι εύκολο να κάνετε κράτηση στην εφαρμογή και έχουν εκπληκτικά καλή αξία. Όταν φτάσετε στον τερματικό σταθμό, υπάρχουν πινακίδες σε διαφορετικούς πάγκους που διαφημίζουν το λεωφορείο προς Teotihuacan (συμπληρωμένες με εικόνες από τις πυραμίδες για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα). Απλώς κάντε ουρά και πηδήξτε στην επόμενη αναχώρηση. 

Το ταξίδι μπορεί να διαρκέσει μόλις 45 λεπτά από τον τερματικό σταθμό, ανάλογα με την κίνηση. Υπάρχουν πολλές είσοδοι και έξοδοι στο συγκρότημα των πυραμίδων, αλλά απλώς κατεβείτε στην πρώτη στάση δίπλα στις πυραμίδες (Πύλη 1). Αγοράστε το εισιτήριο εισόδου σας (ένα πολύ λογικό 80 πέσος για ένα ημερήσιο εισιτήριο) και ξεκινήστε την εξερεύνηση. 

Στο δρόμο της επιστροφής, μπορείτε να ξαναπάρετε το λεωφορείο από μια από τις άλλες εξόδους, αντί να περπατήσετε μέχρι το σημείο εκκίνησης. Τα λεωφορεία τρέχουν όλη την ημέρα (οι πυραμίδες είναι ανοιχτές από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα). 

Φυσικά, μπορείτε επίσης να νοικιάσετε αυτοκίνητο και να οδηγήσετε στο Teotihuacan!

Claudio Briones / shutterstock.com

Πόσο καιρό χρειάζομαι για να επισκεφτώ το Teotihuacan;

Μπορείτε εύκολα να επισκεφθείτε το Teotihuacan σε μια ημερήσια εκδρομή από την Πόλη του Μεξικού, αλλά με όλους τους χρόνους μεταφοράς και αναμονής μπορείτε να περιμένετε να περάσετε όλη την ημέρα στην επίσκεψη. 

Στις ίδιες τις πυραμίδες του Teotihuacan, θα χρειαστείτε τουλάχιστον τρεις έως τέσσερις ώρες για να δείτε όλα τα αξιοθέατα. Αυτό περιλαμβάνει χρόνο περπάτημα μεταξύ των πυραμίδων, λίγο χρόνο στο μουσείο και πολλά διαλείμματα για αναψυκτικά και μεσημεριανό γεύμα. 

Μπορώ να περάσω τη νύχτα στο Teotihuacan;

Δεν μπορείτε να περάσετε τη νύχτα στις ίδιες τις πυραμίδες, αλλά μπορείτε να περάσετε τη νύχτα στην κοντινή πόλη. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από τις πυραμίδες στο κέντρο, όπου υπάρχει μια σειρά από καταλύματα διαθέσιμα για κράτηση

Η διανυκτέρευση δεν είναι απαραίτητη, αλλά σημαίνει ότι μπορείτε να μπείτε νωρίς για να δείτε τις πυραμίδες, να παρακολουθήσετε το ηλιοβασίλεμα ή να πάτε για μια πτήση με αερόστατο στην ανατολή του ηλίου !

Nikonov Vladimir / shutterstock.com

Τα καλύτερα πράγματα να κάνετε στο Teotihuacan

Το Teotihuacan απλώνεται μετά από αρκετά χιλιόμετρα, οπότε να είστε προετοιμασμένοι για πολύ περπάτημα όλη την ημέρα. Μπορείτε επίσης να νοικιάσετε ένα ποδήλατο από την είσοδο εάν προτιμάτε. Εάν έχετε δικό σας αυτοκίνητο, μπορείτε να οδηγήσετε στην άκρη του συγκροτήματος και να παρκάρετε σε διαφορετικά σημεία, αλλά θα συνεχίσετε να περπατάτε πολύ μέσα και έξω. 

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιήσετε το λεωφορείο, να πηδήξετε από την πρώτη είσοδο και μετά να πάρετε το ταξίδι της επιστροφής στην τελευταία είσοδο (ξεκινήστε από το Temple of Quetzalcoatl από την Πύλη 1 και τελειώστε στην Πυραμίδα της Σελήνης από την Πύλη 3).

Έχοντας αυτό κατά νου, εδώ είναι τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να δείτε και να κάνετε στην περιήγησή σας στο Teotihuacan. 

Alex Couto / shutterstock.com

1. Ναός του Quetzalcoatl

Ο Ναός του Quetzalcoatl (επίσης γνωστός ως ο Ναός του Φτερωτού Φιδιού ) είναι η τρίτη μεγαλύτερη πυραμίδα στο Teotihuacan. Βρίσκεται δίπλα στην Πύλη 1 και έτσι είναι συχνά ο πρώτος ναός που τον δουν οι ημερήσιοι ταξιδιώτες. 

Δεν είναι τόσο επιβλητικό όσο οι άλλες πυραμίδες που θα δείτε στο βάθος, αλλά είναι γεμάτο ιστορία, μερικές από αυτές μάλλον σκοτεινές. Μαζικοί τάφοι έχουν βρεθεί γύρω από την πυραμίδα, κρυμμένες σήραγγες βρίσκονται από κάτω και ο ίδιος ο ναός βρίσκεται μέσα σε αυτά που κάποτε ήταν τα τείχη της πόλης – και όχι έξω, όπως κάνουν οι άλλοι ναοί. 

eskystudio / shutterstock.com

2. Λεωφόρος των Νεκρών

Η Λεωφόρος των Νεκρών έχει μήκος 2,5 χιλιόμετρα (περίπου 1,5 μίλια) και εκτείνεται από τον Ναό του Quetzalcoatl σε μια τέλεια ευθεία γραμμή προς την Πυραμίδα της Σελήνης. 

Αυτή ήταν η κύρια οδός της πόλης Τεοτιχουακάν και ονομάστηκε έτσι επειδή αυτή θα ήταν η διαδρομή που ακολουθούσαν όσοι προορίζονταν να πεθάνουν στις πυραμίδες. 

Θα περπατήσετε όλο το μήκος της λεωφόρου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας κάνοντας στάση στους ναούς και σε άλλα αξιοθέατα κατά μήκος της διαδρομής.

eskystudio / shutterstock.com

3. Πυραμίδα του Ήλιου

Η Πυραμίδα του Ήλιου στο Teotihuacan βρίσκεται κατά μήκος της Λεωφόρου των Νεκρών, μεταξύ του Ναού του Quetzalcoatl και της Πυραμίδας της Σελήνης. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πυραμίδα της πόλης και η πιο εμβληματική και εύκολα αναγνωρίσιμη. 

Είναι επίσης η πυραμίδα που ανεβαίνει ο καθένας στην κορυφή, οπότε βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι για ένα μεγάλο κούμπωμα στα απότομα σκαλιά. Αξίζει την ενεργειακή δαπάνη γιατί η θέα είναι εξαιρετική (και 360 μοίρες). 

Η πυραμίδα είναι ένα εξαιρετικό έργο μηχανικής. Θεωρείται ότι χρονολογείται από το 200 μ.Χ. και υψώνεται έως και 65 μέτρα (περίπου 213 πόδια) σε ύψος – καθιστώντας την την τρίτη μεγαλύτερη πέτρινη πυραμίδα που έχει κατασκευαστεί ποτέ, οπουδήποτε στον κόσμο. 

4. Πυραμίδα της Σελήνης

Η Πυραμίδα της Σελήνης βρίσκεται στο άκρο της Λεωφόρου των Νεκρών, εκεί που τερματίζει ο δρόμος. Η πυραμίδα έχει ύψος 43 μέτρα (περίπου 142 πόδια) και έχει επτά ευδιάκριτα στρώματα που οδηγούν στην κορυφή. 

Θεωρείται ότι η πυραμίδα ήταν σημαντικός τόπος τελετουργικών θυσιών και θρησκευτικών τελετών, καθώς πολλοί τάφοι έχουν βρεθεί γύρω από τη βάση και μέσα στα στρώματα της ίδιας της πυραμίδας. 

eskystudio / shutterstock.com

5. Παλάτι του Κετζαλπαπαλότλ

Στους πρόποδες της Πυραμίδας της Σελήνης, μπορείτε να περπατήσετε μέσα από τα ανασκαμμένα ερείπια του Παλατιού του Quetzalpapalotl. 

Εδώ μπορείτε να βρείτε εκτενείς τοιχογραφίες που έχουν αποκατασταθεί με κόπο και που δείχνουν το επίπεδο καλλιτεχνικής ικανότητας που αναπτύχθηκε στον προ-ισπανικό κόσμο. 

Ο ακριβής ρόλος του παλατιού δεν είναι σαφής, αλλά θα μπορούσε να ήταν το σπίτι ενός υψηλόβαθμου ιερέα, δεδομένης της θέσης του δίπλα στους ναούς. 

6. Μουσείο Teotihuacan

Το μικρό Μουσείο Teotihuacan προσφέρει μια εικόνα για την ιστορία και την αρχαιολογία που περιβάλλει τις πυραμίδες και την αρχαία πόλη. 

Υπάρχουν τεχνουργήματα και σύντομες περιγραφές, καθώς και μοντέλα που δείχνουν πώς θα ήταν η πόλη στους περασμένους αιώνες. Λείπει σε πολύ βάθος, αλλά σας βοηθά να οπτικοποιήσετε την πόλη στο σύνολό της. 

Rosario Ortega Amador / shutterstock.com

7. Βόλτα με αερόστατο 

Ένας από τους πιο συναρπαστικούς τρόπους για να γνωρίσετε το Teotihuacan είναι να κάνετε μια βόλτα με αερόστατο πάνω από τις πυραμίδες. Μπορείτε να τα κανονίσετε εκ των προτέρων και, όπως οι περισσότερες βόλτες με αερόστατο, έχουν καλύτερη εμπειρία την ανατολή του ηλίου.

Μπορείτε να κάνετε κράτηση για μια βόλτα με αερόστατο εδώ .

Από τον αέρα, θα έχετε μια πανοραμική θέα ολόκληρου του συγκροτήματος και της γύρω κοιλάδας, κάτι που πραγματικά δίνει το μέγεθος και την έκταση της πόλης σε απόλυτη προοπτική. 

Συμβουλές για να επισκεφθείτε το Teotihuacan

1. Επισκεφθείτε πρώτα το Μουσείο Ανθρωπολογίας στην Πόλη του Μεξικού

Δεν υπάρχουν τεράστιες πληροφορίες για τις πυραμίδες όταν περπατάτε, επομένως είναι καλή ιδέα να επισκεφτείτε το Μουσείο Ανθρωπολογίας στην Πόλη του Μεξικού πριν από το ταξίδι σας στο Teotihuacan. 

Το Μουσείο Ανθρωπολογίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο και υπάρχουν τόσες πολλές πληροφορίες εδώ για την ιστορία του Teotihuacan και τον πολιτισμό που έχτισε τις πυραμίδες. 

Το μουσείο καλύπτει σχεδόν όλες τις γνωστές εποχές της μεξικανικής ιστορίας, έτσι μπορείτε πραγματικά να αρχίσετε να συνδυάζετε την ιστορία και να οπτικοποιείτε πώς οι πυραμίδες ταιριάζουν στο χρονοδιάγραμμα.

2. Φύγετε νωρίς, αλλά όχι πολύ νωρίς 

Εάν ταξιδεύετε από την Πόλη του Μεξικού, θα πρέπει να φύγετε νωρίς για να μπείτε μια ολόκληρη μέρα. Ωστόσο, θέλετε να αποφύγετε τις ώρες αιχμής στην πόλη. Αυτό ισχύει για όσους ταξιδεύουν με μετρό, αυτοκίνητο ή Uber!

Οι ώρες αιχμής της Πόλης του Μεξικού είναι διαβόητες και θα διαπιστώσετε ότι το σύστημα του μετρό είναι γεμάτο (κυριολεκτικά αποπνικτικό) και οι δρόμοι αποκλεισμένοι. 

Προσπαθήστε να ξεκινήσετε το ταξίδι σας γύρω στις 9 το πρωί για να χάσετε τη χειρότερη ώρα αιχμής στην πόλη. Θα έχετε ακόμα περισσότερο από αρκετό χρόνο για να δείτε τις πυραμίδες και να επιστρέψετε ξανά πριν από τη βραδινή βιασύνη.

Σύσταση: Με την κράτηση μιας περιήγησης δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το σωστό λεωφορείο ή την κυκλοφορία στις ώρες αιχμής. Επιπλέον, μπορείτε να περπατήσετε με έναν έμπειρο οδηγό που μπορεί να σας πει τα πάντα για την ιστορία αυτής της σημαντικής προ-ισπανικής πόλης. Οι ημερήσιες εκδρομές είναι φθηνές και απομακρύνουν σοβαρά το άγχος από το ταξίδι σας στις πυραμίδες του Teotihuacan. Μπορείτε να κλείσετε την ημερήσια εκδρομή σας εδώ .

3. Φέρτε καπέλο και αντηλιακό

Δεν υπάρχει καθόλου σκιά όταν βρίσκεστε μέσα στο συγκρότημα της πυραμίδας (εκτός από το μουσείο), επειδή όλα είναι τόσο ορθάνοιχτα. 

Κατά την ανάβαση στην κορυφή των πυραμίδων και τη βόλτα κατά μήκος της Λεωφόρου των Νεκρών, βρίσκεστε συνεχώς στον ήλιο. Φέρτε λοιπόν ένα καπέλο για τον ήλιο και φορέστε αντηλιακό, ακόμα και το χειμώνα.

4. Κάντε μια ξενάγηση στις Πυραμίδες 

Ενώ μπορείτε να περπατήσετε μόνοι σας γύρω από το συγκρότημα, έχοντας έναν ειδικό οδηγό Teotihuacan μπορεί πραγματικά να ζωντανέψει την εμπειρία. 

Εάν δεν έχετε κάνει κράτηση για μια ξενάγηση εκ των προτέρων , μπορείτε να νοικιάσετε τις υπηρεσίες ενός τοπικού ξεναγού στο Teotihuacan στην πόρτα. 

Οι τιμές είναι λογικές και θα φύγετε από τις πυραμίδες του Teotihuacan με μια πολύ βαθύτερη κατανόηση της σημασίας τους απ’ ό,τι όταν φτάσατε. 

Οι πυραμίδες του Teotihuacan είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο και πρέπει να επισκεφθεί όποιος ταξιδεύει στην Πόλη του Μεξικού. Τα προ-ισπανικά ερείπια έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και προσφέρουν μια βαθιά εικόνα των περίπλοκων πολιτισμών που αναδύθηκαν και έπεσαν πολύ πριν φτάσουν οι Ευρωπαίοι στις μεξικανικές ακτές. Είναι το τέλειο ημερήσιο ταξίδι από την Πόλη του Μεξικού! 

Διαβάστε επίσης:20 καλύτερα ερείπια στο Μεξικό που πρέπει να επισκεφτείτε

3 Μέρες στην Πόλη του Μεξικού: Το τέλειο δρομολόγιο στην πόλη του Μεξικού

Πόλη του Μεξικού | 10 καλύτερα πράγματα να κάνετε

αεροπορικα εισητηρια για όλους TicketsWe – Skyscanner

Μαρία Παπαπέτρου
Μαρία Παπαπέτρου

Ελεύθερη ψυχή, αιώνια περιπλανώμενη, η Μαρια γοητεύεται από τα άγνωστα μονοπάτια και τους μακρινούς ορίζοντες.