10 μυστηριώδη παλιρροϊκά νησιά σε όλο τον κόσμο (+Φωτογραφίες)

Παλιρροϊκό νησί είναι ένα κομμάτι γης που συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα κατά την άμπωτη, οπότε είναι προσβάσιμο με τα πόδια. Στην άμπωτη όμως αποκόπτεται εντελώς από την ηπειρωτική χώρα και γίνεται πραγματικό νησί. Τα παλιρροϊκά νησιά συνδέονται μερικές φορές με την ηπειρωτική χώρα μέσω ενός τεχνητού δρόμου που επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση στους επισκέπτες που επιθυμούν να περάσουν από πάνω, αλλά ακόμη και αυτά μπορούν να βυθιστούν από τη θάλασσα. Ελέγχετε λοιπόν πάντα τους χρόνους παλίρροιας πριν την επισκεφτείτε ή ετοιμαστείτε να κολυμπήσετε πίσω.

10. Enoshima

Το Enoshima είναι ένα μικρό παλιρροϊκό νησί, περιφέρειας περίπου 4 km, στις εκβολές του ποταμού Katase, που εκβάλλει στον κόλπο Sagami στην Ιαπωνία. Μέρος της πόλης Fujisawa, συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με μια γέφυρα μήκους 600 μέτρων και κατά τη διάρκεια της άμπωτης μπορείτε να περπατήσετε στο νησί στις εκτεθειμένες αμμοδοκούς.

Δίπλα στην πλησιέστερη παραλία στο Τόκιο και τη Γιοκοχάμα, το νησί και η κοντινή ακτή είναι ο κόμβος μιας δημοφιλής περιοχής θερέτρου. Ένα σημαντικό αξιοθέατο στο νησί είναι ο βοτανικός κήπος, ο οποίος αναπτύχθηκε από έναν Βρετανό έμπορο το 1880 και προσελκύει πάνω από μισό εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο.

Ζήστε το ταξίδι σας όπως ακριβώς το ονειρεύεστε:
ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨TicketsWe⁩ στο Viber << 👈✈️🌍

Με αυτόν τον τρόπο, θα λαμβάνετε άμεση πρόσβαση στις τελευταίες ενημερώσεις και προσφορές μας μέσω του Viber!
Διαβάστε επίσης : Τα 10 πιο όμορφα ιταλικά νησιά

Τα 10 πιο εκπληκτικά τοπία της ερήμου στη Γη (+Φωτογραφίες)

23 απίστευτοι φυσικοί βραχώδεις σχηματισμοί (+Φωτογραφίες)

9. Castle Tioram

Το Castle Tioram είναι ένα ερειπωμένο κάστρο που βρίσκεται στο παλιρροϊκό νησί Eilean Tioram στο Loch Moidart της Σκωτίας. Αν και κρυμμένο από τη θάλασσα, το κάστρο ελέγχει την πρόσβαση στο Loch Shiel. Το κουρτινότοιχο πιστεύεται ότι χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, ενώ ο πύργος και άλλα εσωτερικά κτίρια κατασκευάστηκαν μεταξύ 15ου και 17ου αιώνα. Το κάστρο είναι προσβάσιμο με τα πόδια κατά μήκος του παλιρροϊκού δρόμου, αλλά δεν υπάρχει πρόσβαση στο εσωτερικό λόγω του κινδύνου πτώσης τοιχοποιίας.

8. Lindisfarne

Το Lindisfarne είναι ένα παλιρροϊκό νησί στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Αγγλίας, επίσης γνωστό ως Holy Island. Γύρω στο 635 μ.Χ. ιδρύθηκε ένα μοναστήρι στο Lindisfarne που έγινε η βάση για τον χριστιανικό ευαγγελισμό στη Βόρεια Αγγλία. Το 793, μια επιδρομή των Βίκινγκς στο Lindisfarne προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση σε όλη τη χριστιανική δύση και τώρα συχνά θεωρείται η αρχή της Εποχής των Βίκινγκς. Ένα μικρό κάστρο χτίστηκε εδώ τον 16ο αιώνα.

Σήμερα το νησί είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο. Οι επισκέπτες που επιθυμούν να περπατήσουν μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και του νησιού καλούνται να ακολουθήσουν το σηματοδοτημένο μονοπάτι, να ελέγξουν προσεκτικά τους χρόνους της παλίρροιας και τον καιρό και να ζητήσουν τοπικές συμβουλές εάν έχουν αμφιβολίες.

7. Κο Νανγκ Γιουάν

Το Ko Nang Yuan είναι ένα μικρό νησί που βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή του Ko Tao. Το όμορφο νησί σχηματίζεται από τρεις ξεχωριστές βραχώδεις εξάρσεις που συνδέονται μεταξύ τους με μια μεγάλη αμμώδη παραλία. Κατά την παλίρροια το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας βυθίζεται, δημιουργώντας τρία ξεχωριστά παλιρροϊκά νησιά.

Μόλις 10 μέτρα από την ακτή, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και η θαλάσσια ζωή φαίνονται ξεκάθαρα στις διάφανες γαλάζιες θάλασσες. Το νησί είναι δημοφιλές στους ημερήσιους ταξιδιώτες. Υπάρχει επίσης ένα θέρετρο που βρίσκεται στο μεσαίο νησί με μια πλήρη γκάμα εγκαταστάσεων.

6. Haji Ali Dargah

Το Haji Ali Dargah είναι ένα τζαμί που βρίσκεται σε ένα νησάκι στα ανοιχτά της Βομβάης. Ένα εξαίσιο δείγμα ινδικής ισλαμικής αρχιτεκτονικής, το ντάργκα περιέχει τον τάφο του Sayed Peer Haji Ali Shah Bukhari. Το Haji Ali Dargah κατασκευάστηκε το 1431 από έναν πλούσιο μουσουλμάνο έμπορο, ο οποίος εγκατέλειψε όλα τα εγκόσμια υπάρχοντά του πριν κάνει ένα προσκύνημα στη Μέκκα.

Το νησάκι συνδέεται με την πόλη με ένα στενό μονοπάτι, το οποίο έχει μήκος σχεδόν ένα χιλιόμετρο (0,6 μίλια). Καθώς το μονοπάτι βυθίζεται κατά τη διάρκεια της παλίρροιας, το ντάργκα είναι προσβάσιμο μόνο κατά την άμπωτη. Αυτή η βόλτα στο μονοπάτι, με τη θάλασσα και στις δύο πλευρές, είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία ενός ταξιδιού στο ιερό.

5. Όρος του Αγίου Μιχαήλ

Το Όρος του Αγίου Μιχαήλ είναι ένα παλιρροϊκό νησί που βρίσκεται 366 μέτρα από την ακτή του Mount’s Bay της Κορνουάλης, στη νοτιοδυτική Αγγλία. Ενώνεται με την ηπειρωτική χώρα με ένα τεχνητό μονοπάτι, βατό μόνο στη μέση έως άμπωτη, από γρανίτη. Το παρεκκλήσι του Αγίου Μιχαήλ, κτίσμα του 15ου αιώνα, έχει έναν πύργο, στη μία γωνία του οποίου βρίσκεται ένας μικρός πυργίσκος, που χρησίμευε για την καθοδήγηση των πλοίων.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οποιαδήποτε άνοδος στα νερά των ωκεανών καθώς και η υπάρχουσα φυσική διάβρωση θα έθετε σε κίνδυνο μέρος της ακτής της Κορνουάλης, συμπεριλαμβανομένου του Όρους του Αγίου Μιχαήλ.

4. Jindo και Modo

Το Τζίντο και το Μόντο είναι δύο νησιά που βρίσκονται στα νοτιοδυτικά της Νότιας Κορέας. Δύο φορές το χρόνο ένας φυσικός δρόμος ανοίγει λόγω της εξαιρετικά χαμηλής παλίρροιας, που συνδέει τα νησιά για μια ώρα. Το μονοπάτι έχει μήκος σχεδόν 3 χιλιόμετρα (2 μίλια) και πλάτος πάνω από 40 μέτρα (120 πόδια).

Ένα φεστιβάλ (το Jindo Sea-parting festival ή Jindo Moses Miracle) είναι αφιερωμένο σε αυτό το φυσικό θαύμα και άνθρωποι από όλο τον κόσμο το παρακολουθούν κάθε χρόνο. Κάθε μία από αυτές τις μέρες, επισκέπτες και τουρίστες από κάθε νησί παραδοσιακά περπατούν στη μέση του πεζοδρομίου για να συναντηθούν και να γιορτάσουν.

3. Νήσος Ντονάν

Το Eilean Donan είναι ένα μικρό παλιρροϊκό νησί στη λίμνη Duich στα δυτικά Highlands της Σκωτίας. Συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με μια πεζογέφυρα και βρίσκεται περίπου μισό μίλι από το χωριό Dornie. Στο νησί δεσπόζει ένα γραφικό μεσαιωνικό κάστρο. Το αρχικό κάστρο χτίστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα ως άμυνα ενάντια στους Βίκινγκς.

Σήμερα, το κάστρο είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα στη Σκωτία και ένας δημοφιλής χώρος για γάμους και κινηματογραφικές τοποθεσίες. Έχει εμφανιστεί σε ταινίες όπως Highlander και Ο κόσμος δεν είναι αρκετός.

2. Άγιος Στέφανος

Το Sveti Stefan είναι ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στο δυτικό Μαυροβούνιο, στη Ριβιέρα Μπούντβα. Τον 15ο αιώνα το νησί ήταν ένα μικρό ψαροχώρι. Στη δεκαετία του 1950 οι τελευταίοι κάτοικοι του χωριού εκδιώχθηκαν και ο Sveti Stefan μετατράπηκε σε πολυτελή πόλη-ξενοδοχείο.

Οι δρόμοι, οι τοίχοι, οι στέγες και οι προσόψεις των κτιρίων διατηρήθηκαν, ενώ το εσωτερικό του κτιρίου μεταμορφώθηκε για να προσφέρει την πιο σύγχρονη πολυτελή ξενοδοχειακή άνεση. Ανάμεσα στους καλεσμένους του ήταν η Marilyn Monroe, η Sophia Loren, ο Kirk Douglas και η Claudia Schiffer.

Έπεσε σε παρακμή κατά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας. Το 2007, ένας φορέας εκμετάλλευσης πολυτελών θέρετρου με έδρα τη Σιγκαπούρη κέρδισε μια σύμβαση μίσθωσης του Sveti Stefan για περίοδο 30 ετών. Το νησί έκλεισε στη συνέχεια και ξεκίνησαν εκτεταμένες ανακαινίσεις με σχέδια να ανοίξει ξανά το 2009.

1. Mont Saint-Michel

Το Mont Saint Michel είναι ένα μικρό παλιρροϊκό νησί που βρίσκεται ακριβώς έξω από τις ακτές της βόρειας γαλλικής περιοχής της Νορμανδίας. Το νησί είναι περισσότερο γνωστό ως η τοποθεσία του εντυπωσιακού και καλοδιατηρημένου Norman Benedictine Abbey του St Michel στην κορυφή του βραχώδους νησιού, που περιβάλλεται από τους ελικοειδή δρόμους και την περίπλοκη αρχιτεκτονική της μεσαιωνικής πόλης.

Το 1067, το μοναστήρι του Mont-Saint-Michel έδωσε την υποστήριξή του στον δούκα Γουλιέλμο της Νορμανδίας στην αξίωση του για τον θρόνο της Αγγλίας. Επιβραβεύτηκε με ιδιοκτησίες και εδάφη στην αγγλική πλευρά της Μάγχης, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού νησιού, το οποίο, σύμφωνα με το πρότυπο του Όρους, έγινε Νορμανδικός οικισμός με το όνομα St Michael’s Mount.

Με τις παλίρροιες που μπορεί να ποικίλλουν πολύ, το βουνό μπορεί ακόμα να εγκυμονεί κινδύνους για τους επισκέπτες που αποφεύγουν το πεζοδρόμιο και επιχειρούν τον επικίνδυνο περίπατο στην άμμο από τη γειτονική ακτή.

Μαρία Παπαπέτρου
Μαρία Παπαπέτρου

Ελεύθερη ψυχή, αιώνια περιπλανώμενη, η Μαρια γοητεύεται από τα άγνωστα μονοπάτια και τους μακρινούς ορίζοντες.