Πώς να αγοράσετε εισιτήρια για την γκαλερί Ουφίτσι το 2023

Περιεχόμενα

Με μια πόλη τόσο συναρπαστική και αξέχαστη όσο η Φλωρεντία, δεν λείπουν πράγματα να κάνετε και μέρη για επίσκεψη. Η πόλη της Αναγέννησης είναι γεμάτη από εμβληματικά αξιοθέατα που θα σας διασκεδάσουν εύκολα για μέρες, αλλά ένα από τα πιο εντυπωσιακά της είναι η παγκοσμίου φήμης γκαλερί Ουφίτσι. Αυτό το απίστευτο μουσείο τέχνης είναι γεμάτο αριστουργήματα της Αναγέννησης, επομένως η περιήγηση στην Πινακοθήκη Ουφίτσι θα πρέπει σίγουρα να είναι στο δρομολόγιό σας στη Φλωρεντία.

Καθώς το Uffizi είναι ένα τόσο ιδιαίτερο μέρος, δεν θα θέλετε να συμβεί κάτι που να καταστρέψει την εμπειρία. Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι να μην οργανώνετε πώς θα προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας για την Γκαλερί Ουφίτσι πριν την επισκεφτείτε. Για να βεβαιωθούμε ότι είστε πλήρως προετοιμασμένοι, συγκεντρώσαμε αυτόν τον οδηγό γεμάτο πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αγοράς εισιτηρίων για την Πινακοθήκη Ουφίτσι στη Φλωρεντία.

Γρήγορη απάντηση – Πώς να αγοράσετε εισιτήρια για την γκαλερί Ουφίτσι: Αν δεν σας αρέσει να περνάτε τις διακοπές σας περιμένοντας σε μεγάλες ουρές, σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα είτε να κλείσετε τα εισιτήριά σας για την γκαλερί Ουφίτσι εκ των προτέρων ή να κάνετε κράτηση για μια ξενάγηση στην Πινακοθήκη Ουφίτσι . Από αυτά τα δύο, η ξενάγηση είναι η καλύτερη επιλογή καθώς μπορείτε να μάθετε για τις εσωτερικές ιστορίες πίσω από μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα αριστουργήματα τέχνης στον κόσμο από έναν ειδικό οδηγό.

Οι καλύτεροι τρόποι για να αποκτήσετε εισιτήρια για την γκαλερί

Ανάλογα με το πώς σχεδιάζετε το ταξίδι σας στη Φλωρεντία και πώς σας αρέσει να βιώνετε πράγματα όταν ταξιδεύετε, ορισμένες από τις επιλογές για την αγορά εισιτηρίων για την Γκαλερί Ουφίτσι θα σας αρέσουν περισσότερο από άλλες. Αλλά βοηθάει να γνωρίζετε πρώτα ποια είναι η καθεμία από τις επιλογές, ώστε να μπορείτε να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση για το ποια εισιτήρια θα αγοράσετε.

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ
Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨TicketsWe⁩ στο Viber << 👈✈️🌍

Διαβάστε επίσης : 3 Ημέρες στη Φλωρεντία: Το τέλειο δρομολόγιο της Φλωρεντίας

  • καλύτερα Airbnbs στη Φλωρεντία
  • Ο απόλυτος οδηγός με σακίδιο στη Φλωρεντία

1. Γραμμή αυτοπροσώπως (Δεν συνιστάται)

Ανεξάρτητα για το δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο που μιλάτε, σπάνια είναι καλή ιδέα να φύγετε για να αγοράσετε εισιτήρια μέχρι να φτάσετε για την επίσκεψή σας. Η ουρά την ημέρα είναι σχεδόν πάντα ο πιο αργός και αβέβαιος τρόπος για να οργανώσετε την επίσκεψή σας.

Η Γκαλερί Ουφίτσι έχει ένα ανώτατο όριο στον αριθμό των επισκεπτών που επιτρέπονται κάθε φορά, οπότε αν επιτευχθεί το όριο, η γραμμή δεν θα μετακινηθεί έως ότου αρχίσουν να φεύγουν οι επισκέπτες που βρίσκονται ήδη μέσα. Οι αναμονές πάνω από μία ώρα είναι αρκετά συνηθισμένες για όσους κάνουν ουρά για να πάρουν εισιτήρια, και αυτό δεν είναι καλή χρήση του χρόνου σας στη Φλωρεντία τώρα, σωστά;

Εάν πρόκειται να βάλετε ουρά, μπορεί να είναι καλύτερα να περιμένετε μέχρι αργότερα μέσα στην ημέρα που θα βγουν περισσότερα άτομα από το να εισέλθετε, καθώς αυτό μπορεί να μειώσει τον χρόνο που αφιερώνετε στην ουρά.

2. Online κράτηση

Μια πολύ πιο λογική προσέγγιση για την επίσκεψη είναι να κάνετε απλώς κράτηση εισιτηρίων για την Πινακοθήκη Ουφίτσι εκ των προτέρων μέσω Διαδικτύου. Τα εισιτήρια που αγοράζονται online είναι εισιτήρια skip-the-line για την Πινακοθήκη Ουφίτσι, επιτρέποντάς σας να παρακάμψετε τη μεγάλη ουρά εισιτηρίων και να εισέλθετε στο μουσείο μέσω της λωρίδας γρήγορης διαδρομής. Θα χρειαστεί να περάσετε από ανιχνευτές ασφαλείας και μετάλλων όπως όλοι οι άλλοι, αλλά αυτή η προσέγγιση επιτρέπει την πολύ καλύτερη χρήση του χρόνου σας.

Τα εισιτήρια της Γκαλερί Ουφίτσι μπορούν να αγοραστούν μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του μουσείου . Ωστόσο, αυτά τα εισιτήρια δεν επιστρέφονται, αφήνοντάς σας με ελάχιστη προσφυγή εάν αλλάξουν τα σχέδιά σας και χρειαστεί να ακυρώσετε.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστούμε να λάβετε το εισιτήριό σας μέσω αυτού του συνδέσμου , καθώς αυτά τα εισιτήρια συνοδεύονται από δωρεάν ακύρωση και πλήρη επιστροφή χρημάτων έως και 24 ώρες πριν από την κράτησή σας. Θα χρειαστεί να πληρώσετε λίγο παραπάνω για αυτή την ηρεμία, αλλά θα μπορούσε να σας γλιτώσει από πολλή ταλαιπωρία στην πίστα.

3. Κάντε κράτηση για ξενάγηση (Συνιστάται)

Πέρα από τη λήψη εισιτηρίων για την Πινακοθήκη Ουφίτσι, ένας άλλος τρόπος για να οργανώσετε την επίσκεψή σας είναι να κάνετε κράτηση για μια ξενάγηση στο μουσείο. Μια ξενάγηση στην γκαλερί Ουφίτσι είναι πραγματικά ο καλύτερος τρόπος για να εκτιμήσετε τα έργα τέχνης του μουσείου, καθώς δεν παρέχονται πολλές πληροφορίες με τα ίδια τα εκθέματα. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι λένε ότι οι εκδρομές εδώ είναι μερικές από τις καλύτερες περιηγήσεις που έχει να προσφέρει η Φλωρεντία.

Για την περιήγησή σας στην Γκαλερί Ουφίτσι, έχετε πραγματικά δύο επιλογές στη διάθεσή σας. Η πιο συνηθισμένη επιλογή είναι να κάνετε μια μικρή ομαδική περιήγηση, για την οποία προτείνουμε αυτήν την περιήγηση . Ωστόσο, εάν προτιμάτε μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία, ίσως θελήσετε να εξετάσετε μια ιδιωτική περιήγηση. Με μια ιδιωτική περιήγηση, όπως αυτή που προτείνουμε , μπορείτε να επιλέξετε το επίκεντρο της επίσκεψής σας, να κάνετε όσες ερωτήσεις θέλετε στον οδηγό σας και ακόμη και να προσαρμόσετε τη διάρκεια της περιήγησής σας.

4. Αποκτήστε το PassePartout ή την κάρτα Firenze

Εάν σκοπεύετε να κάνετε πολλά αξιοθέατα στη Φλωρεντία, τότε μια άλλη επιλογή που πρέπει να εξετάσετε είναι ένα τουριστικό πάσο ή συνδυασμένο εισιτήριο. Αυτοί οι τύποι εισιτηρίων περιλαμβάνουν πρόσβαση σε περισσότερα από την Γκαλερί Ουφίτσι και μπορούν να σας επιτρέψουν να εξοικονομήσετε χρήματα σε σύγκριση με την αγορά μεμονωμένων εισιτηρίων για κάθε μέρος.

Το PassePartout 5 Days είναι ένα συνδυασμένο εισιτήριο που ισχύει για πέντε ημέρες και καλύπτει την είσοδο στην Πινακοθήκη Ουφίτσι, στα μουσεία του Παλατιού Pitti και στους Κήπους Boboli.

Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε την Firenze Card για ακόμη περισσότερα αξιοθέατα. Η Firenze Card ισχύει για τρεις ημέρες και συνοδεύεται από δωρεάν είσοδο σε μια μακρά λίστα άλλων μουσείων της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των μουσείων Pitti Palace, Galleria dell’Accademia και Museo di Palazzo Vecchio. Ένα αδιέξοδο με την Firenze Card είναι ότι πρέπει ακόμα να κάνετε κράτηση για την ημερομηνία και την ώρα που προτιμάτε.

Χρήσιμες πληροφορίες για επίσκεψη στη Γκαλερί Ουφίτσι

Ώρες Λειτουργίας Γκαλερί Ουφίτσι

Οι ώρες λειτουργίας της Πινακοθήκης Ουφίτσι είναι από τις 8:15 έως τις 18:50 και το μουσείο είναι ανοιχτό από Τρίτη έως Κυριακή. Το μουσείο είναι κλειστό τη Δευτέρα, καθώς και την 1η Ιανουαρίου, την 1η Μαΐου και τις 25 Δεκεμβρίου. Οι κρατήσεις για τα Σάββατα και τις αργίες θα πρέπει να γίνονται τουλάχιστον μία ημέρα νωρίτερα. Τελευταία είσοδος στο μουσείο είναι στις 17:30 όταν κλείνει το εκδοτήριο εισιτηρίων.

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να επισκεφτείτε την γκαλερί Ουφίτσι;

Δεδομένου ότι η Πινακοθήκη Uffizi είναι ένα τόσο δημοφιλές αξιοθέατο και μπορεί να είναι πολύ απασχολημένο, υπάρχουν ορισμένες στιγμές που είναι καλύτερες από άλλες για να επισκεφτείτε εάν θέλετε μια πιο ήσυχη, πιο χαλαρή εμπειρία.

Η χαμηλή περίοδος για τη Φλωρεντία, η οποία διαρκεί από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο, είναι όταν η γκαλερί είναι στην πιο ήσυχη. Εξάλλου, θα περνάτε το χρόνο σας εκεί σε εσωτερικούς χώρους, οπότε δεν θα πρέπει να πειράζει ότι επισκέπτεστε το χειμώνα. Ωστόσο, η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τη Φλωρεντία γενικά είναι τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο όταν ο καιρός είναι πιο ζεστός αλλά η πόλη δεν έχει πολύ κόσμο.

Αν θέλετε να επισκεφτείτε το μουσείο όταν έχει λιγότερο κόσμο, θα πρέπει επίσης να εξετάσετε προσεκτικά ποια ημέρα της εβδομάδας και ποια ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας προγραμματίζετε την επίσκεψή σας. Η γκαλερί είναι πιο πολυσύχναστη τα Σαββατοκύριακα και πιο ήσυχη κατά τα μέσα της εβδομάδας. Όσο για την καλύτερη ώρα της ημέρας για να επισκεφθείτε το Ουφίτσι, είναι συνήθως καλύτερο είτε το πρώτο πράγμα το πρωί είτε αργά το απόγευμα, αν και η τελευταία επιλογή θα περιορίσει τον χρόνο που έχετε μέσα.

Πώς να φτάσετε στην γκαλερί Ουφίτσι στη Φλωρεντία

Για να επισκεφθείτε την Πινακοθήκη Ουφίτσι, θα πρέπει πρώτα να φτάσετε εκεί, αλλά ευτυχώς αυτό γίνεται εύκολα αν βρίσκεστε στην πόλη. Δεν θα βρείτε τη δημόσια συγκοινωνία ιδιαίτερα χρήσιμη στο ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας και είναι καλύτερο να περπατήσετε αν βρίσκεστε ήδη στο ιστορικό κέντρο ή στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. Όσοι χρειάζονται ορόσημα θα πρέπει να παραμείνουν στη βόρεια όχθη του ποταμού Άρνο ή να αναζητήσουν την Piazza della Signoria κοντά στο Ουφίτσι.

Πόσο κοστίζουν τα εισιτήρια για την γκαλερί Ουφίτσι;

Ένα από τα πιο πιεστικά ερωτήματα για τους επισκέπτες της Φλωρεντίας είναι πόσο κοστίζουν τα εισιτήρια για την γκαλερί Ουφίτσι. Επειδή υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να αποκτήσετε τα εισιτήριά σας, οι τιμές ποικίλλουν, αλλά θα καλύψουμε τις τυπικές τιμές εισιτηρίων για την Γκαλερί Ουφίτσι όταν αγοράσετε μέσω της γκαλερί.

Οι κανονικές τιμές εισιτηρίων για την Γκαλερί Ουφίτσι για ενήλικες είναι 12 € από 1 Νοεμβρίου έως 28 Φεβρουαρίου και 20 € από 1 Μαρτίου έως 31 Οκτωβρίου. Οι ηλεκτρονικές κρατήσεις παρέχονται με επιπλέον χρέωση κράτησης 4 € για να εξασφαλίσετε τα εισιτήριά σας εκ των προτέρων. Όσοι θέλουν έναν ακουστικό οδηγό για την επίσκεψή τους θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον 6 €.

Μειωμένα εισιτήρια κόστους 2 € διατίθενται για πολίτες της ΕΕ ηλικίας 18 έως 25 ετών, με την επίδειξη ταυτότητας. Τα παιδιά κάτω των 18 ετών και τα άτομα με αναπηρία έχουν δωρεάν είσοδο στο Uffizi.

Το Uffizi είναι ανοιχτό με δωρεάν είσοδο για το κοινό την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα.

Πώς λειτουργούν τα εισιτήρια της Γκαλερί Ουφίτσι;

Σε αντίθεση με ορισμένα σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα, το σύστημα για τα εισιτήρια για την Πινακοθήκη Ουφίτσι είναι σχετικά απλό. Όταν κάνετε κράτηση των εισιτηρίων σας , θα πρέπει να επιλέξετε ημέρα και ώρα εισόδου για την επίσκεψή σας. 

Την ημέρα, φέρτε το email επιβεβαίωσης που λάβατε με την κράτησή σας, είτε εκτυπωμένο είτε αποθηκευμένο στο smartphone σας, και παρουσιάστε το για να λάβετε τα εισιτήρια εισόδου σας στο γραφείο κρατήσεων. Στη συνέχεια, θα μπορείτε να προχωρήσετε στη λωρίδα γρήγορης διαδρομής για να μπείτε.

Εάν υπάρχουν ειδικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται στο Uffizi κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας, η είσοδος σε αυτές τις προσωρινές εκθέσεις περιλαμβάνεται στη γενική σας είσοδο

Ξενοδοχεία κοντά στην Πινακοθήκη Ουφίτσι

Εάν η διαμονή κοντά στην Πινακοθήκη Ουφίτσι αποτελεί προτεραιότητα για εσάς, τότε θα θέλετε να μείνετε κοντά στο ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας. Με πολλά άλλα υπέροχα αξιοθέατα σε κοντινή απόσταση, αυτή η περιοχή μπορεί να είναι ένα ιδανικό μέρος της πόλης για να εδραιωθείτε. Για να σας βοηθήσουμε, συγκεντρώσαμε μερικές προτάσεις για μέρη για διαμονή.

Για μια ξεχωριστή διαμονή στη Φλωρεντία, μην κοιτάξετε πέρα ​​από το Hotel Bernini Palace . Αυτό το μεγάλο ξενοδοχείο πέντε αστέρων που βρίσκεται μέσα σε ένα ανακαινισμένο παλάτι του 15ου αιώνα απέχει λίγα λεπτά από το Uffizi και διαθέτει δωμάτια με πολυτελή αναγεννησιακή διακόσμηση και κάθε πολυτέλεια που θα μπορούσατε να ζητήσετε.

Για όσους αναζητούν άνεση και οικονομικά προσιτή τιμή, το B&B San Remigio είναι μια φιλόξενη και γοητευτική επιλογή μεσαίας κατηγορίας. Με αυτό το B&B θα έχετε φωτεινά και άνετα δωμάτια, ένα εξαιρετικό πρωινό και έναν καταπληκτικό οικοδεσπότη, όλα σε μικρή απόσταση με τα πόδια από τη γκαλερί.

Η Φλωρεντία δεν είναι το φθηνότερο μέρος στην Ιταλία, γεγονός που κάνει την εύρεση οικονομικών επιλογών κοντά στο Uffizi ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση. Ένα από τα λίγα οικονομικά μέρη για διαμονή που δεν είναι πολύ μακριά είναι ο ξενώνας Soggiorno Pitti στο Oltrano απέναντι από το ποτάμι. εδώ μπορείτε να απολαύσετε φθηνά καταλύματα και προσεγμένη εξυπηρέτηση. Για άλλες συστάσεις για ταξιδιώτες με σακίδιο και οικονομικά ταξιδιώτες, ανατρέξτε στον οδηγό ξενώνα στη Φλωρεντία.

Διαδικασία ασφαλείας στη Γκαλερί Ουφίτσι

Επειδή η γκαλερί Uffizi φιλοξενεί σημαντικές συλλογές ανεκτίμητης τέχνης, είναι απολύτως κατανοητό ότι οι επισκέπτες πρέπει να περάσουν από την ασφάλεια όταν εισέρχονται. Για να εξασφαλίσετε μια ομαλή επίσκεψη, αξίζει να γνωρίζετε μερικούς από τους κανόνες του Ουφίτσι πριν πάτε.

Οι επισκέπτες δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους σακίδια, μεγάλες τσάντες και ομπρέλες στο μουσείο. Αυτά τα αντικείμενα μπορούν να αποθηκευτούν δωρεάν στο βεστιάριο δίπλα στην είσοδο. Ο επαγγελματικός εξοπλισμός φωτογραφίας, όπως βάσεις και τρίποδα, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς αίτηση για άδεια.

Οι επισκέπτες πρέπει να φορούν ρούχα με σεβασμό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν γυμνά πόδια, απρεπή ρούχα ή φανταχτερά κοστούμια. Φαγητό και ποτό, συμπεριλαμβανομένων των αλκοολούχων ποτών, δεν επιτρέπονται στο εσωτερικό.

Λόγω της πανδημίας, οι επισκέπτες πρέπει να περάσουν από έλεγχο COVID-19 και να προσκομίσουν απόδειξη εμβολιασμού με εγκεκριμένο εμβόλιο. Οι ανήλικοι κάτω των 12 ετών και όσοι έχουν αποδεδειγμένη ιατρική εξαίρεση δεν απαιτείται να προσκομίσουν απόδειξη εμβολιασμού.

Επίσκεψη στην Πινακοθήκη Ουφίτσι με Αναπηρία

Για να βοηθήσει τους επισκέπτες με αναπηρία, η Πινακοθήκη Ουφίτσι έχει ενσωματώσει διάφορα μέτρα για να διασφαλίσει ότι είναι ένα προσβάσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέρος. Για επισκέπτες με προβλήματα κινητικότητας, υπάρχουν διαθέσιμες ράμπες και ανελκυστήρες για πρόσβαση στη γκαλερί. Στη ρεσεψιόν διατίθενται επίσης δωρεάν αναπηρικά καροτσάκια.

Οι επισκέπτες με προβλήματα όρασης μπορεί να ενδιαφέρονται για την απτική ξενάγηση του μουσείου, η οποία περιλαμβάνει δέκα γλυπτά που οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι να αγγίξουν. Σχεδιάζεται επίσης η εισαγωγή νέας σήμανσης που θα περιλαμβάνει χαρακτήρες υψηλής ευανάγνωστης ανάγνωσης και λεζάντες Μπράιγ.

Συχνές Ερωτήσεις – Γεγονότα για τη Γκαλερί Ουφίτσι

Τι είναι η Γκαλερί Ουφίτσι;

Η Γκαλερί Ουφίτσι είναι ένα αναγνωρισμένο μουσείο τέχνης που φιλοξενεί μια από τις σημαντικότερες συλλογές ιταλικής τέχνης της Αναγέννησης στον κόσμο.

Πότε χτίστηκε η Πινακοθήκη Ουφίτσι;

Το κτίριο για την Πινακοθήκη Ουφίτσι κατασκευάστηκε το 1581.

Πόσο χρονών είναι η γκαλερί Ουφίτσι;

Ως χώρος στον οποίο οι επισκέπτες μπορούσαν να έρθουν για να δουν τη συλλογή της, η γκαλερί Ουφίτσι είναι ανοιχτή στο κοινό από το 1769.

Ποιος έχτισε την Πινακοθήκη Ουφίτσι;

Ο Cosimo I de’ Medici κατασκεύασε το κτίριο για την Πινακοθήκη Ουφίτσι και ανέθεσε στον Giorgio Vasari να το σχεδιάσει.

Γιατί χτίστηκε η Πινακοθήκη Ουφίτσι;

Τα κτίρια του Ουφίτσι δεν χτίστηκαν αρχικά για να είναι μουσείο, αλλά ως διοικητικά και νομικά γραφεία για το Μεγάλο Δουκάτο της Τοσκάνης. Αυτό εξηγεί την προέλευση του ονόματός του uffizi, ή γραφεία.

Πού βρίσκεται η Γκαλερί Ουφίτσι;

Η γκαλερί Uffizi βρίσκεται στην Piazzale degli Uffizi, ακριβώς έξω από την Piazza della Signoria στο ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας βόρεια του ποταμού Άρνο.

Αυτό πρέπει πραγματικά να είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επίσκεψή σας στο Ουφίτσι, συμπεριλαμβανομένου του γιατί τα εισιτήρια της Γκαλερί Ουφίτσι είναι τόσο χρήσιμα. Φροντίστε να ακολουθήσετε τις συμβουλές μας όταν σχεδιάζετε την επίσκεψή σας για να απολαύσετε πλήρως αυτό το μουσείο τέχνης παγκόσμιας κλάσης.

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨TicketsWe⁩ στο Viber << 👈✈️🌍

Διαβάστε επίσης : Οι καλύτερες περιηγήσεις στη Φλωρεντία

Μαρία Παπαπέτρου
Μαρία Παπαπέτρου

Ελεύθερη ψυχή, αιώνια περιπλανώμενη, η Μαρια γοητεύεται από τα άγνωστα μονοπάτια και τους μακρινούς ορίζοντες.