Πώς να διδάξετε αγγλικά και να ζήσετε στην Κίνα;

Η Κίνα γίνεται γρήγορα ο προορισμός για άτομα που θέλουν να διδάξουν αγγλικά στο εξωτερικό και αυτό για καλό λόγο. Το αποτέλεσμα ήταν η ταχεία οικονομική ανάπτυξη της Κίνας σε ανάγκη για περισσότερους καθηγητές αγγλικών και συγκριτικά υψηλό μισθό. Συνδυάστε το με ένα σχετικά χαμηλό κόστος ζωής και βγήκατε νικητής. Αλλά πώς πηγαίνετε για να βρείτε μια δουλειά καθηγητή στην Κίνα και πώς είναι η ζωή εκεί;

Αυτό και πολλά άλλα θα απαντήσει σήμερα ο φίλος μας Chris που έχει μεγάλη εμπειρία στη διδασκαλία αγγλικών στην Κίνα.

Πες μας για σένα και πώς ξεκίνησες να διδάσκεις αγγλικά στην Κίνα;

Ξεκίνησα να διδάσκω για πρώτη φορά στο εξωτερικό όταν έκανα ένα άλμα πίστης και μετακόμισα στο Gwangju της Νότιας Κορέας το 2007. Ήταν η πρώτη μου φορά στο εξωτερικό και αμέσως ερωτεύτηκα τη ζωή των εκπατρισμένων. Μετά από δυόμισι χρόνια εκεί, αποφάσισα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου για να γίνω μεγάλος στην Αυστραλία, αλλά άδραξα την ευκαιρία όταν ένας φίλος με κάλεσε να έρθω και να διδάξω στο σχολείο του στην Κίνα.

Ήρθα για πρώτη φορά στο Nanjing για να εργαστώ στο Jiangsu College for International Education το 2012 και έμεινα για δυόμισι χρόνια. Ήταν ταυτόχρονα μια επιστροφή στη ζωή που είχα αγαπήσει στη Νότια Κορέα καθώς και μια εντελώς νέα εμπειρία. Κατά τη διάρκεια δύο ετών διδάσκοντας στην Κίνα, διηύθυνα μια εταιρεία ανίχνευσης παμπ, γύρισα τον πιλότο για μια κινεζική κωμική σειρά, ενήργησα ως πρεσβευτής της επωνυμίας για τοπικές επιχειρήσεις και είδα πολλά καταπληκτικά πράγματα. Η διδασκαλία στην Κίνα δεν είναι απλώς μια ευκαιρία για να κερδίσετε χρήματα – είναι μια ευκαιρία να έχετε επίσης ένα σωρό περιπέτειες.

Πώς να ταξιδέψετε με μικρό προϋπολογισμό και να κερδίσετε χρήματα ενώ ταξιδεύετε(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Ποιες είναι οι απαιτήσεις για τη διδασκαλία αγγλικών στην Κίνα;

Η Κίνα έχει πρόσφατα καταπολεμήσει τις απαιτήσεις της για εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, απαιτείται πτυχίο Bachelor (σε οποιονδήποτε κλάδο) και πιστοποίηση TEFL/CELTA για την αίτηση για τη βίζα διδασκαλίας. Υπάρχουν ακόμη σχολεία που είναι πρόθυμα να παραμορφώσουν τους κανόνες και να πάρουν άτομα με μόνο ένα (ή ακόμα και κανένα) από τα παραπάνω, αλλά διατρέχετε τον κίνδυνο να πιαστείτε και να απελαθείτε όταν εργάζεστε υπό τέτοιες συνθήκες.

Δεν απαιτείται εμπειρία, αλλά προφανώς σας φέρνει σε καλή θέση για να αποκτήσετε υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας με μεγαλύτερες διακοπές, πιο ευέλικτο ωράριο κ.λπ.

διδασκαλία-αγγλικά-στην Κίνα-2

Πώς μοιάζει στην πραγματικότητα η διδασκαλία των Αγγλικών στην Κίνα;

Η διδασκαλία αγγλικών στην Κίνα ποικίλλει ανάλογα με το είδος του ιδρύματος στο οποίο εργάζεστε. Υπάρχουν IELTS (Διεθνή Εξεταστικά Συστήματα Αγγλικής Γλώσσας) σχολεία κατάρτισης για εφήβους που επιθυμούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό, νηπιαγωγεία, πανεπιστήμια και δημόσια σχολεία – όλα τα οποία προσλαμβάνουν ξένους δασκάλους.

ο Σχολές κατάρτισης IELTS είναι εκεί όπου έχω την εμπειρία μου και βρήκα ότι είναι ένα συχνά αγχωτικό αλλά ικανοποιητικό εργασιακό περιβάλλον. Εργάζεστε με φοιτητές 16-20 ετών με διαφορετικά κίνητρα για να τους βοηθήσετε να περάσουν το τεστ IELTS που απαιτείται για να σπουδάσουν στα περισσότερα ξένα πανεπιστήμια. Τους δίδαξα πώς να κάνουν το τεστ (συγκεκριμένα τα στοιχεία γραφής και ομιλίας) καθώς και μαθήματα σχετικά με το λεξιλόγιο και την αυστραλιανή κουλτούρα για όσους κατευθύνονται στη χώρα μου για σπουδές.

Δουλεύαμε γενικά 8-5 από Δευτέρα έως Παρασκευή, αλλά διδάσκαμε μόνο 10-20 ώρες την εβδομάδα με περιστασιακό χρόνο γραφείου. Είχα άφθονο χρόνο διακοπών για να βγω έξω και να εξερευνήσω, οπότε μου άρεσε πολύ το εργασιακό περιβάλλον.

νηπιαγωγεία τείνουν να απαιτούν τις περισσότερες ώρες και τη λιγότερη ανταμοιβή από το να μιλήσω στους πολλούς φίλους μου που διδάσκουν σε αυτές. Ενώ ο φόρτος εργασίας από Τετάρτη έως Παρασκευή είναι μόνο 4-6 ώρες την ημέρα, τα Σαββατοκύριακα είναι συνήθως 8-6 και υπάρχουν πολλές πρόσθετες απαιτήσεις, όπως μαθήματα επίδειξης για την πρόσληψη νέων φοιτητών κ.λπ. Οι διακοπές είναι σχεδόν ανύπαρκτες, αλλά η αμοιβή είναι γενικά καλύτερο από ό,τι σε ένα εκπαιδευτικό κέντρο IELTS.

Πανεπιστήμια τείνετε να πληρώνετε τα λιγότερα, αλλά το αντίτιμο είναι ότι εργάζεστε λιγότερο (μερικές φορές μόνο 10 ώρες την εβδομάδα) και έχετε πολλές διακοπές (2-3 μήνες). Συνήθως βρίσκονται λίγο πιο μακριά από τη δράση από άλλα σχολεία, αλλά παρέχουν καταλύματα στην πανεπιστημιούπολη. Εργάζεστε επίσης με μαθητές 18-24 ετών, επομένως είναι ένας καλός τρόπος να συναντήσετε και να αλληλεπιδράσετε με ντόπιους.

Δημοτικά σχολεία είναι κάτι στο οποίο έχω περιορισμένη εμπειρία, έχοντας διδάξει σε λίγους για μερικούς μήνες το καθένα. Αυτά τείνουν επίσης να είναι πιο εκτεταμένα – μερικές φορές έξω σε μικρότερα περιφερειακά κέντρα παρά στις μεγάλες πόλεις. Το επίπεδο των αγγλικών που μιλούν οι μαθητές σας (και οι συνάδελφοί σας) θα είναι πολύ χαμηλότερο, αλλά γενικά δεν εργάζεστε πολλές ώρες. Συχνά θα ζείτε στην πανεπιστημιούπολη και η απουσία περισπασμών όπως μπαρ και άλλοι ξένοι μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βυθιστείτε στην εκμάθηση κινέζικων.

Δυσκολευτήκατε να σχετιστείτε με τους μαθητές με τους οποίους συνεργαζόσασταν λόγω πολιτισμικών διαφορών ή γλωσσικών φραγμών;

Το ζήτημα του γλωσσικού φραγμού είναι αυτό που, πάλι, εξαρτάται από το πού βρίσκεστε. Εάν βρίσκεστε σε μια μεγάλη πόλη, το πιθανότερο είναι ότι θα έχετε άλλους αγγλόφωνους συναδέλφους και το επίπεδο των μαθητών σας είναι πιθανό να είναι λίγο υψηλότερο. Δίδαξα σε παιδιά που ήρθαν σε μένα χωρίς λέξη αγγλικά μέχρι και σε παιδιά που μιλούσαν σαν να ήταν φυσικοί.

Πάντα θα υπάρχουν προβλήματα επικοινωνίας όταν βρίσκεσαι σε μια νέα χώρα και δεν μιλάς τη lingua franca, αλλά μετά το διάστημα που διδάσκω στη Νότια Κορέα, έχω γίνει ειδικός στην ξέφρενη μίμηση.

 

Πόσα χρήματα μπορεί να βγάλει κανείς διδάσκοντας αγγλικά στην Κίνα και ποια εργασία διδασκαλίας είναι η καλύτερη;

Οι μισθοί στην Κίνα μπορεί να κυμαίνονται από 5.000 RMB (~ 750 $ USD) το μήνα στα πανεπιστήμια μέχρι και 20.000 RMB (~ 3.000 $ USD) + σε αποκλειστικά ιδιωτικά σχολεία. Κατά μέσο όρο, θα έλεγα ότι το σήμα των 10.000 RMB (~ 1.500 $ USD) γίνεται ο μέσος όρος. Τα περισσότερα σχολεία περιλαμβάνουν επίσης τις πτήσεις επιστροφής (συχνά δεν πληρώνονται μέχρι να ολοκληρώσετε το συμβόλαιό σας) και ένα επίδομα διαμονής. Εκείνοι που δεν παρέχουν επίδομα για διαμονή θα παρέχουν γενικά καταλύματα στην πανεπιστημιούπολη.

Το κόστος ζωής στην Κίνα μπορεί να είναι αρκετά φθηνό εάν είστε έτοιμοι να φάτε τοπικά και να αποφύγετε μερικές από τις πολυτέλειες που μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να βγείτε έξω και να αγοράσετε, αλλά για όσους θέλουν απλώς να ζήσουν μια άνετη ζωή – είναι απολύτως προσιτό να να το κάνεις. Ενώ το δυτικό φαγητό μπορεί να είναι εξίσου ακριβό με το σπίτι, η κινεζική κουζίνα και τα κινέζικα προϊόντα μπορούν να έχουν για ένα κλάσμα της τιμής.

Συμβουλές για τη διδασκαλία αγγλικών στην Κορέα(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Πώς μπορεί κανείς να βρει δουλειά διδασκαλία αγγλικών στην Κίνα;

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων γίνονται όλο και πιο δημοφιλής τρόπος εύρεσης εργασίας στην Κίνα, με ιστότοπους όπως π.χ Dave’s ESL Cafe που ενώνεται με έναν ολόκληρο σωρό άλλους. Μπορεί να είναι τρομακτικό να χρειάζεται να ξεπεράσετε τις δεκάδες καθημερινές αγγελίες εργασίας για να βρείτε κάτι που να ταιριάζει και το τεράστιο μέγεθος της Κίνας μπορεί να το κάνει ακόμη πιο δύσκολο.

Πάντα έβρισκα δουλειά μέσω φίλων ή γνωστών, αλλά πολλοί από τους φίλους μου είτε χρησιμοποιούν ένα recruiter είτε απλώς περνούν μέσα από σελίδες αγγελιών εργασίας για να βρουν κάτι που ταιριάζει.

Πώς είναι πραγματικά να διδάσκεις αγγλικά στην Κορέα;(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Πώς είναι να ζεις στην Κίνα και τι έκανες στον ελεύθερο χρόνο σου;

Η Κίνα είναι μια από τις ασφαλέστερες και πιο προσιτές χώρες που έχω ζήσει ποτέ. Αν και μπορεί να μην είναι τόσο φθηνό όσο μια Ταϊλάνδη ή η Καμπότζη, αντισταθμίζει αυτό με περισσότερες ανέσεις, όπως μεταφορές, αεροδρόμια, δυτικές ανέσεις κ.λπ. Η καθημερινή ζωή μπορεί μερικές φορές να είναι αγχωτική λόγω του πλήθους και της ρύπανσης (και αυτού του γλωσσικού φραγμού που υπάρχει), δεν είναι δύσκολο να δημιουργήσεις μια ευχάριστη ζωή εδώ στην Κίνα.

Ανεξάρτητα από το πού ζείτε, τα ταξίδια είναι πάντα ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γεμίσετε το χρόνο σας. Η Κίνα εξυπηρετείται από ένα αρκετά εξαντλητικό δίκτυο αεροδρομίων, λεωφορείων και τρένων – ώστε να μην είστε ποτέ μακριά από κάποιο νέο μέρος.

Εάν βρίσκεστε σε μια πόλη κατάλληλου μεγέθους, θα υπάρχει αναμφίβολα μια κοινότητα μεταναστών στην οποία μπορείτε να συμμετάσχετε για όλες τις ανάγκες σας για πάρτι και εξερεύνηση, αλλά μην παραβλέπετε τη δυνατότητα να κάνετε σχέσεις με ντόπιους. Δεν έκανα τόσους Κινέζους φίλους όσο θα ήθελα στην πρώτη μου θητεία στην Κίνα, γι’ αυτό καταβάλλω προσπάθεια αυτή τη φορά να γνωρίσω νέους ανθρώπους.

Πολλοί από τους φίλους μου έχουν ασχοληθεί με δραστηριότητες που είναι δημοφιλείς στους ντόπιους, όπως τάι τσι, πολεμικές τέχνες, μπάντμιντον ή πεζοπορία. Δεν είναι μόνο ένας διασκεδαστικός τρόπος για να περάσετε την ώρα σας, αλλά τείνει να είναι ένας καλός τρόπος για να συναντήσετε και ντόπιους.

Τι συμβουλή έχετε για καθηγητές που αναζητούν εργασία στην Κίνα;

Η Κίνα, όπως και η Κορέα πριν από μια δεκαετία, είναι ο γενναίος νέος κόσμος για τη διδασκαλία της ESL. Τα πρότυπα των σχολείων συνεχίζουν να ποικίλλουν άγρια. Είχα φίλους να μπαίνουν σε απόλυτους εφιάλτες, αλλά έχω φίλους που εργάζονται και αγαπούν το ίδιο σχολείο για περισσότερο από μια δεκαετία τώρα. Κάντε την έρευνά σας πριν φτάσετε, διαβάστε ιστολόγια, απευθυνθείτε σε άτομα που βρίσκονται στο έδαφος και μην βιαστείτε για τίποτα.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τον Chris στο Aussie on the Road όπου μοιράζεται τις περιπέτειές του και σας εμπνέει να ζήσετε μια ζωή λιγότερο συνηθισμένη.

Έχετε διδάξει αγγλικά ως ξένη γλώσσα; Πώς ήταν η εμπειρία σας;

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια