Πώς να επισκεφτείτε τη λίμνη Sorapis σε μια ημερήσια εκδρομή από τη Βενετία της Ιταλίας

Η λίμνη Sorapis ή Lago di Sorapis είναι ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της βόρειας Ιταλίας. Είναι ένα πραγματικό κρυμμένο στολίδι κρυμμένο στα βουνά των Δολομιτών, μόλις δύο ώρες από τη Βενετία. Η παγετώδης λίμνη είναι προσβάσιμη μόνο με τα πόδια και διαθέτει μαγευτικά, ζωντανά γαλάζια νερά που προσφέρουν μια πραγματικά μοναδική εμπειρία. Είναι απολύτως απαραίτητο να το δουν οι λάτρεις των υπαίθριων δραστηριοτήτων, οι φωτογράφοι και οι πεζοπόροι.

Πώς να φτάσετε στο μονοπάτι της λίμνης Sorapis από τη Βενετία

Η πεζοπορία στη λίμνη Σοράπη είναι μια από τις καλύτερες ημερήσιες εκδρομές από τη Βενετία, καθώς σας βγάζει από την πόλη και στη φύση. Δυστυχώς, δεν υπάρχει δημόσια συγκοινωνία προς το μονοπάτι από τη Βενετία, αφήνοντας τη μόνη σας επιλογή να ταξιδέψετε με το αυτοκίνητο. Αν σκοπεύετε να νοικιάσετε αυτοκίνητο στη Βενετία, σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε το RentalCars.com. Μπορείτε να παραλάβετε ενοικιαζόμενα από το αεροδρόμιο Marco Polo της Βενετίας, το σιδηροδρομικό σταθμό Santa Lucia της Βενετίας ή το σιδηροδρομικό σταθμό Venice Mestre.

Απέχει περίπου δύο ώρες οδικώς μέχρι το μονοπάτι από τη Βενετία. Το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού γίνεται στον αυτοκινητόδρομο Α27, με κατεύθυνση βόρεια. Βγείτε στην Strada Statale 51 di Alemagna/SS51 και ακολουθήστε το δρόμο μέσα από γραφικά ορεινά περάσματα και χωριά απευθείας προς Lake Sorapis Hike Trailhead. Υπάρχει άφθονος χώρος στάθμευσης στην άκρη του δρόμου και χώρος στάθμευσης στην κορυφή του μονοπατιού, αλλά μπορεί να γεμίσει αρκετά γρήγορα, γι’ αυτό σας συνιστούμε να προσπαθήσετε να φτάσετε εκεί όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Υπόδειξη: Τα όρια ταχύτητας στην Ιταλία είναι λίγο υψηλότερα από ό,τι σε άλλες χώρες. Στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, το όριο είναι 130 χιλιόμετρα την ώρα (81 μίλια την ώρα), εκτός εάν έχει αναρτηθεί διαφορετικά.

Το μονοπάτι δεν θα σημαδεύεται με πινακίδες για το Lago di Sorapis. Αντ ‘αυτού, αναζητήστε σήμανση που λέει Parco Naturale delle Dolomiti d’Ampezzo. Θα υπάρχει ένας μεγάλος ανοιχτός χώρος στην άκρη του δρόμου με μεταλλική πύλη και ξύλινη ταμπέλα με χάρτη. Η διαδρομή προς τη λίμνη Σοράπη σημειώνεται ως Μονοπάτι 215.

Τι θα βρείτε στην κορυφή

Η λίμνη από μόνη της είναι αρκετή ανταμοιβή για τους πεζοπόρους. Τα γαλαζοπράσινα νερά του περιβάλλονται από πανύψηλα δραματικά βουνά, το κεράσι στην κορυφή ενός ήδη μαγευτικού τοπίου. Ένα κυκλικό μονοπάτι οδηγεί γύρω από τη λίμνη, ώστε να μπορείτε να περιπλανηθείτε στην περιοχή και να βρείτε ένα ήσυχο μέρος για να χαλαρώσετε, να τραβήξετε φωτογραφίες και να απολαύσετε τη θέα. Ο λόγος που το νερό έχει τόσο μαγευτικά χρωματιστά νερά είναι ότι η ασβεστολιθική σκόνη βράχου ρέει στη λίμνη, δημιουργώντας μια απόχρωση οπάλιο. Δυστυχώς, το κολύμπι δεν επιτρέπεται πλέον στη λίμνη.

Λίγα λεπτά με τα πόδια από τη λίμνη, υπάρχει ένα ορεινό καταφύγιο που βρίσκεται σε ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο. Είναι πολύ κοντά στο σημείο που τελειώνει το μονοπάτι 215, οπότε είναι δύσκολο να το χάσετε. Το Rifugio Vandelli διαθέτει εστιατόριο και αίθριο στην άκρη του γκρεμού, όπου οι πεζοπόροι μπορούν να χαλαρώσουν με μια μπύρα, ενώ θαυμάζουν το μαγευτικό ορεινό τοπίο. Μια παγωμένη μπύρα, υπέροχη θέα στο βουνό και μια μαγική λίμνη; Ναι, το κορυφαίο είναι αυτό που ανταμείβει! Το καταφύγιο προσφέρει επίσης χώρο και διατροφή για όσους επιθυμούν να περάσουν περισσότερο χρόνο στη λίμνη.

Τα καλύτερα μέρη για να ταξιδέψετε κάθε μήνα του χρόνου(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Πώς να κάνετε πεζοπορία στη λίμνη Sorapis από το Trailhead

Το μονοπάτι 215 προς τη λίμνη Σοράπης είναι ένα μονοπάτι που γυρίζει έξω και πίσω, που σημαίνει ότι μόλις φτάσετε στην κορυφή, θα ακολουθήσετε την ίδια διαδρομή πίσω προς τα κάτω. Είναι περίπου μια πεζοπορία 10 χιλιομέτρων, τεσσάρων έως πέντε ωρών μετ’ επιστροφής σε ένα καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι. Δεδομένου ότι το μονοπάτι είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου ανηφορικό και μπορεί να γίνει απότομο σε μέρη, συνιστάται να φέρετε μερικά μπαστούνια πεζοπορίας και καλά παπούτσια πεζοπορίας. Δεν υπάρχουν περιηγήσεις ή εκδρομές με ξεναγό στο βουνό, αλλά το μονοπάτι είναι εύκολο να ακολουθηθεί και οι άνθρωποι στο καταφύγιο μπορούν να απαντήσουν σε όποιες ερωτήσεις έχετε. Επίσης, θυμηθείτε να ελέγχετε τις μετεωρολογικές προβλέψεις πριν φύγετε και να πακετάρετε πολύ νερό για να παραμείνετε ενυδατωμένοι!

Μόλις παρκάρετε και βρείτε το μονοπάτι με τον χάρτη του, θα κατευθυνθείτε στο μονοπάτι μέσα από ένα ανοιχτό πεδίο προς το δάσος. Το πρώτο μέρος της πεζοπορίας είναι σχετικά εύκολο. Διασχίζει μια υπέροχη δασώδη περιοχή με μια ελαφρά σταδιακή ανάβαση. Μετά από περίπου 30 λεπτά, θα αρχίσετε να παρατηρείτε ότι το μονοπάτι γίνεται λίγο πιο απότομο, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ διαχειρίσιμο. Μην ξεχάσετε να σταματήσετε και να απολαύσετε το τοπίο, γιατί η θέα από το μονοπάτι είναι απολύτως εκπληκτική.

Το δεύτερο μισό της πεζοπορίας αρχίζει να γίνεται προκλητικό καθώς τα τμήματα του μονοπατιού στενεύουν και πλησιάζουν πολύ στην άκρη του γκρεμού. Τα περισσότερα από αυτά τα στενά μέρη έχουν καλώδιο κατά μήκος του βράχου για να κρατηθούν, αλλά μερικά δεν έχουν. να προσέχεις τα βήματά σου. Υπάρχει επίσης ένα τμήμα μεταλλικών σκαλοπατιών, αλλά έχουν κιγκλίδωμα για πρόσθετη ασφάλεια. Όταν φτάσετε στην κορυφή, δεν θα μπορείτε να δείτε ακόμα τη λίμνη. Θα υπάρχει ένα μονοπάτι στα αριστερά που οδηγεί στο Rifugio Vandelli και αν συνεχίσετε ευθεία μετά από αυτό το μονοπάτι για περίπου πέντε λεπτά, η λίμνη θα αναδυθεί μπροστά στα μάτια σας. Είναι εντυπωσιακό συναίσθημα να το βλέπεις από κοντά για πρώτη φορά, ειδικά μετά από μια τέτοια ανάβαση.

Η πεζοπορία μέχρι τη λίμνη Σοράπις διαρκεί περίπου 2-2,5 ώρες, συμπεριλαμβανομένων στάσεων για φωτογραφίες και διαλείμματα νερού. Μόλις βρεθείτε στην κορυφή, προσέξτε τον χρόνο. Επωφεληθείτε οπωσδήποτε από τη λίμνη και το εστιατόριο, αλλά θυμηθείτε ότι έχετε ακόμα μια δίωρη πεζοπορία στην κατηφόρα πίσω στο αυτοκίνητο.

Ταξίδι στην Ιταλία- 8 κορυφαίοι λόγοι(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τη λίμνη Σοράπις

Η λίμνη Σοράπη γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία τρία χρόνια, χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τούτου λεχθέντος, εξακολουθεί να κάνει ένα εξαιρετικό ημερήσιο ταξίδι από τη Βενετία. Απλά να γνωρίζετε ότι τα Σαββατοκύριακα και οι αργίες μπορεί να είναι πολυάσχολα.

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τη λίμνη Σοράπη είναι το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Την άνοιξη, χιόνι και πάγος εξακολουθούν να βρίσκονται σε μέρη του μονοπατιού, καθιστώντας δυσκολότερη την ασφαλή πεζοπορία. Κάποιο χιόνι μπορεί ακόμη και να βρεθεί τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά συνήθως δεν είναι αρκετό για να εμποδίσει την πεζοπορία. Είναι καλύτερο να το επισκεφτείτε καθημερινά όταν έχει λιγότερο κόσμο και επίσης να ξεκινήσετε όσο το δυνατόν νωρίτερα, ώστε να μπορείτε να βρείτε χώρο στάθμευσης και να έχετε άφθονο χρόνο για να δείτε τη λίμνη και το καταφύγιο. Θυμηθείτε ότι χρειάζονται περίπου δύο ώρες για να φτάσετε στο μονοπάτι από τη Βενετία, οπότε αν φύγετε στις 8:00 π.μ., δεν θα ξεκινήσετε την πεζοπορία μέχρι περίπου τις 10:15 π.μ.

14 καλύτερες πεζοπορίες στον κόσμο(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Πράγματα που πρέπει να δείτε και να κάνετε στην περιοχή

Εάν βρεθείτε με επιπλέον χρόνο μετά την πεζοπορία, υπάρχουν μερικά αξιοθέατα για να επισκεφθείτε στην περιοχή. cortina d’Ampezzo είναι ένα χιονοδρομικό χωριό που βρίσκεται στην όμορφη κοιλάδα Ampezzo, σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο από το μονοπάτι στο δρόμο της επιστροφής στη Βενετία. Φιλοξένησε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 1956 και θα τους φιλοξενήσει ξανά σε συνεργασία με το Μιλάνο το 2026. Οι επισκέπτες μπορούν να ψωνίσουν σε τοπικές μπουτίκ, να επισκεφτούν τα Ολυμπιακά στάδια και τα αξιοθέατα ή να απολαύσουν ένα πλούσιο γεύμα μετά από μια μέρα πεζοπορίας σε ένα από τα αξιοθέατα του χωριού πολλά εστιατόρια. Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για την ιστορία και τις παραδόσεις της περιοχής, επισκεφθείτε το Εθνογραφικό Μουσείο Regole D’Ampezzo.

Ο απόλυτος οδηγός με Backpacking στη Βενετία(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Άλλες πεζοπορίες και ξεναγήσεις στην περιοχή

Εάν δεν μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο για να επισκεφθείτε τη λίμνη αλλά θέλετε να επισκεφτείτε την περιοχή των Δολομιτών, ρίξτε μια ματιά σε αυτό ολοήμερη ξενάγηση από τη Βενετία της Cortina και τα βουνά των Δολομιτών από το GetYourGuide. Είναι μια περιήγηση οκτώ ωρών που περιλαμβάνει μεταφορά από και προς τη Βενετία με κλιματιζόμενο βαν, αλλά δεν σας μεταφέρει στο μονοπάτι της λίμνης Σοράπης.

Τα κυριότερα σημεία της περιοδείας περιλαμβάνουν την Cortina, τη λίμνη Misurina και τη λίμνη Auronzo. Υπάρχει επίσης μια προαιρετική βόλτα με τελεφερίκ σε ύψος 7.000 ποδιών μέχρι τη Faloria, η οποία έχει θέα στην πόλη Cortina.

Αν ψάχνετε πράγματα να κάνετε και να δείτε κατά τη διαμονή σας στη Βενετία, ρίξτε μια ματιά στο απόλυτο διήμερο δρομολόγιό μας.

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια