Πώς να προγραμματίσετε ένα οδικό ταξίδι με EV

Τα οδικά ταξίδια είναι το χρυσό εισιτήριο για να εξερευνήσετε τη γραφική ύπαιθρο και να δημιουργήσετε βασικές αναμνήσεις, είτε πηγαίνετε μόνοι είτε με φίλους. Η ιδέα ενός κλασικού οδικού ταξιδιού φέρνει συχνά στο μυαλό εικόνες τραγουδιών, πρόχειρου φαγητού και στάσεων καυσίμου σε βενζινάδικο. Ωστόσο, στον σημερινό κόσμο της νέας τεχνολογίας, ήρθε η ώρα να αντικαταστήσετε τη σκάλα με σταθμούς φόρτισης! Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ολοένα και πιο δημοφιλή και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξερευνήσετε μια χώρα ή πολιτεία μειώνοντας ταυτόχρονα το αποτύπωμα άνθρακα. Αλλά περιμένετε, δεν υπάρχει πολύς προγραμματισμός όταν βγαίνετε σε ένα οδικό ταξίδι με ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Τι γίνεται αν τελειώσει η μπαταρία; Όπως με κάθε νέα τεχνολογία, υπάρχουν στροφές που πρέπει να επιλυθούν. Όμως, τα αυτοκίνητα EV κυκλοφορούν εδώ και μερικά χρόνια και πολλά από τα περιστατικά για τα οποία μπορεί να έχετε ακούσει έχουν σημειωθεί και επιλυθεί. Τι χρειάζεται λοιπόν για να προετοιμαστείτε για ένα οδικό ταξίδι EV; Θα καλύψουμε όλα αυτά και περισσότερα σε αυτόν τον οδηγό για τον προγραμματισμό ενός οδικού ταξιδιού με ηλεκτρικό όχημα! Εμπιστευτείτε μας, είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε.

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

> Έλα στο Viper <<

Διαβάστε επίσης :Το απόλυτο 5ήμερο οδικό ταξίδι στην Ολλανδία

5 βασικά στοιχεία για την περιπέτεια του επόμενου οδικού σας ταξιδιού

Γιατί είναι σημαντικός ο προσεκτικός προγραμματισμός ενός οδικού ταξιδιού με EV

Αν μοιάζεις με τη μητέρα μου, μπορεί να γοητευτείς με το πώς λειτουργούν αυτά τα νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τη διαφορά που κάνουν στην οδήγηση μεγάλων αποστάσεων. Ρωτάει συνεχώς φίλους αν μπορούν να πάνε οδικό ταξίδι με τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα και αν είναι δύσκολο. Λοιπόν, είναι δυνατό ακριβώς όπως με ένα κανονικό οδικό ταξίδι σε ένα αυτοκίνητο που κινείται με φυσικό αέριο. Και όπως ένα κανονικό οδικό ταξίδι, λίγος προγραμματισμός μπορεί να βοηθήσει για ένα ομαλό ταξίδι! Κάποτε είχα έναν φίλο μου που αποφάσισε αυθόρμητα να οδηγήσω δυόμισι ώρες στο εξοχικό μου για το Σαββατοκύριακο, αλλά επειδή το ηλεκτρικό του αυτοκίνητο δεν φορτίστηκε πλήρως το προηγούμενο βράδυ, το ταξίδι του πήρε δύο ώρες περισσότερο καθώς έπρεπε να κυνηγήσει σταθμός φόρτισης στην ύπαιθρο. Τώρα, δεν λέμε ότι δεν μπορείτε να κάνετε αυθόρμητες παράπλευρες αποστολές και ταξίδια με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, απλά αν είχε πάρει μισή ώρα για να σχεδιάσει και να βρει έναν φορτιστή επιπέδου 3 (ο ταχύτερος τύπος σταθμού φόρτισης ), το ταξίδι του θα ήταν πολύ πιο γρήγορο.

Γυναικεία πόδια στο ταμπλό αυτοκινήτου με τον ωκεανό στο φόντο.

Πώς να προγραμματίσετε ένα οδικό ταξίδι με EV

Σχεδιάστε τη διαδρομή σας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν σχεδιάζετε ένα οδικό ταξίδι με ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι να χαρτογραφήσετε τη διαδρομή σας με βάση τη διαθεσιμότητα σταθμών φόρτισης EV και την εκτιμώμενη χιλιομετρική σας απόσταση. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να ακολουθήσετε τη μακρά γραφική διαδρομή μέσα από την έρημο ή τα βουνά, αλλά αν δεν υπάρχουν φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων τριγύρω, υπάρχει κίνδυνος να ξεμείνετε από μπαταρία. Ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε φορτιστές EV κοντά σας είναι να χρησιμοποιήσετε έναν αξιόπιστο ιστότοπο σταθμού φόρτισης EV . Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να προσφέρετε στον εαυτό σας 10% ελαστικότητα μπαταρίας, που σημαίνει ότι μην αφήνετε την μπαταρία σας να πέσει κάτω από το 10%!

Εάν είστε νέος στο παιχνίδι EV, τότε θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι υπάρχουν τρεις τύποι θυρών φόρτισης. Ένας φορτιστής τύπου 1 είναι λιγότερο συνηθισμένος αλλά και αρκετά αργός. Μπορεί να χρειαστούν περίπου 50 ώρες για να φορτιστεί μια μπαταρία αυτοκινήτου σε αυτόν τον τύπο σταθμού. Ο πιο συνηθισμένος σταθμός EV που μπορείτε να βρείτε έχει θύρες φόρτισης τύπου δύο, οι οποίες είναι πολύ πιο γρήγορες και μπορούν να σας φορτίσουν πλήρως σε οπουδήποτε από τέσσερις έως 10 ώρες. Οι φορτιστές τύπου τρία ή DC είναι η κρέμα των σταθμών και μπορούν να φορτίσουν τους ταξιδιώτες δρόμου και να είναι έτοιμοι να πετάξουν πίσω στον αυτοκινητόδρομο σε μόλις 20 λεπτά. Ποτέ δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα υπάρχει διαθέσιμος φορτιστής EV (ειδικά το καλοκαίρι), επομένως να έχετε πάντα στο μυαλό σας έναν εφεδρικό σταθμό εάν η παρτίδα είναι γεμάτη!

Είναι επίσης καλή ιδέα να προγραμματίζετε κάποιο είδος δραστηριότητας κατά τη φόρτιση. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να τσιμπήσετε κάτι για να φάτε ή να φορτίσετε κοντά σε ένα εμπορικό κέντρο και να πάτε για μια περιπλάνηση. Εναλλακτικά, μπορείτε να επαναφορτιστείτε στη φύση ενώ αφήνετε το αυτοκίνητό σας να επαναφορτιστεί σε ένα εθνικό πάρκο. Σύμφωνα με την Ένωση Διατήρησης των Εθνικών Πάρκων, 27 εθνικά πάρκα στις ΗΠΑ προσφέρουν περίπου 100 σταθμούς φόρτισης EV.

Προγραμματίστε τη διαμονή σας

Πρέπει να επιλέξετε κατάλυμα που προσφέρει φορτιστές EV, διαφορετικά, θα χάσετε πολύτιμες ώρες ημέρας φορτίζοντας το αυτοκίνητό σας αντί να ταξιδεύετε στον αυτοκινητόδρομο. Αν σκοπεύετε να περάσετε τη νύχτα σε ένα ξενοδοχείο, σας συνιστούμε να το χρησιμοποιήσετε Booking.com για να ταξινομήσετε τις επιλογές, καθώς ο ιστότοπος σάς επιτρέπει να φιλτράρετε αποτελέσματα με βάση ξενοδοχεία με φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων στον ιστότοπο. Όσοι θέλουν να νοικιάσουν ένα εξοχικό στο δρόμο θα πρέπει να το κάνουν μέσω της Airbnb, καθώς ο ιστότοπος σάς επιτρέπει επίσης να φιλτράρετε τα σπίτια με φορτιστές EV.

Μια άλλη εξαιρετική επιλογή που μπορεί να μην σας ήρθε στο μυαλό είναι να κατασκηνώσετε και να μείνετε σε ένα κάμπινγκ RV. Οι φορτιστές RV είναι ακριβώς οι ίδιοι με τους φορτιστές τύπου δύο, έτσι οι ταξιδιώτες με χαμηλό προϋπολογισμό θα μπορούσαν να συνδεθούν για τη νύχτα, ενώ κατασκηνώνουν στην περιοχή τους ή κοιμούνται στο αυτοκίνητο!

Κατανοήστε το EV σας

Είτε διαθέτετε ηλεκτρικό όχημα είτε θέλετε να νοικιάσετε ένα, θα θέλετε να κατανοήσετε τις δυνατότητες του αυτοκινήτου. Για παράδειγμα, η Tesla χρειάζεται έναν ειδικό προσαρμογέα για να χρησιμοποιεί σταθμούς φόρτισης που δεν ανήκουν στην Tesla. Θα θελήσετε να επιβεβαιώσετε ποιο καλώδιο φόρτισης συνοδεύεται από το EV, ώστε να γνωρίζετε ποιος τύπος φόρτισης υποστηρίζεται (δηλαδή, τύπου δύο ή τύπου τρία DC). Δεν διαθέτουν όλοι οι δημόσιοι σταθμοί φόρτισης καλώδια, γι’ αυτό έχετε πάντα ένα στο πορτμπαγκάζ του οχήματος για παν ενδεχόμενο. Όσοι νοικιάζουν αυτοκίνητο θα θέλουν επίσης να προσέχουν οχήματα που είναι γνωστά για τη μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους. Το Tesla Model 3, το Nissan Ariya και το Chevy Silverado EV είναι όλα εξαιρετικές επιλογές για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, καθώς μπορούν εύκολα να φορτίσουν πάνω από 300 μίλια! Η μέση αυτονομία οδήγησης στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι περίπου 250-350 μίλια. Άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή ενός αυτοκινήτου EV είναι ο χώρος αποσκευών και επιβατών. Εάν χρειάζεται να μεταφέρετε πολλά εργαλεία κατασκήνωσης, τότε ένα μεσαίου μεγέθους SUV μπορεί να είναι πιο πρακτικό, όπως το Chevrolet Blazer EV.

Μεγιστοποιήστε την απόδοση της μπαταρίας

Ενώ τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν καλή διάρκεια ζωής της μπαταρίας, ορισμένοι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Θα πρέπει να τα έχετε υπόψη σας όταν σχεδιάζετε τη διαδρομή σας, ώστε η μπαταρία σας να μην πέσει κάτω από το 10% χωρίς φόρτιση. Πρώτον, ο κρύος καιρός παίζει σημαντικό ρόλο στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας, καθώς όπως συμβαίνει με άλλες μπαταρίες και αυτοκίνητα με φυσικό αέριο, το κρύο τις αδειάζει πιο γρήγορα από το κανονικό. Στην πραγματικότητα, οι θερμοκρασίες κάτω των 20 Φαρενάιτ μειώνουν την αυτονομία του οχήματος κατά 12% σύμφωνα με μελέτη που έγινε από την ΑΑΑ. Λάβετε, λοιπόν, αυτό κατά νου αν κοιτάτε την επερχόμενη πρόγνωση καιρού. Δεύτερον, το πόσο βάρος έχετε στο αυτοκίνητο θα επηρεάσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Συνδυάζοντας ελαφριά μόνο τα απαραίτητα, θα μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας στο δρόμο.

Επίσης, είναι πάντα καλή ιδέα να ελέγχετε τα ελαστικά σας πριν βγείτε στο δρόμο. Το ίδιο ισχύει και για τα αυτοκίνητα που κινούνται με φυσικό αέριο, αλλά με τα EV, η χαμηλή πίεση των ελαστικών μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και στα χιλιόμετρα. Πάρτε λοιπόν αυτό το μανόμετρο και περάστε το γρήγορα πριν φύγετε! Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι η απόδοση του οχήματος. Εάν αλλάζετε συνεχώς ταχύτητες, χρησιμοποιείτε κλιματισμό/θέρμανση, επιταχύνετε γρήγορα ή οδηγείτε με υψηλές ταχύτητες, τότε η μπαταρία θα αδειάσει γρήγορα. Για να μεγιστοποιήσετε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του ηλεκτρικού σας αυτοκινήτου, χρησιμοποιήστε το cruise control και, αν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε τον έλεγχο κλιματισμού όσο το δυνατόν λιγότερο και οδηγήστε περίπου 50 mph, καθώς αυτή είναι η βέλτιστη ταχύτητα για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Εάν μπορείτε, αποφύγετε τη χρήση της σχάρας οροφής καθώς η έλξη μπορεί να μειώσει την απόδοση της μπαταρίας κατά 25%.

Ευτυχισμένοι άνθρωποι που κάνουν ένα οδικό ταξίδι

Τι να συσκευάσετε και χρήσιμες εφαρμογές για ένα οδικό ταξίδι με EV

Υπάρχουν μερικά βασικά στοιχεία που θα θελήσετε να ελέγξετε ξανά ότι έχετε πριν κάνετε ένα οδικό ταξίδι με ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Πρώτα και κύρια, θα θελήσετε να ελέγξετε ξανά ότι έχετε καλώδια φόρτισης και προσαρμογείς, ώστε να έχετε εύκολη πρόσβαση σε όλους τους σταθμούς φόρτισης. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε την αξιόπιστη εφαρμογή ή τον ιστότοπο του σταθμού φόρτισης EV, όπως το GRID, το PlugShare ή το A Better Route Planner (ABRP) σε ετοιμότητα ή με στιγμιότυπα οθόνης, ώστε να μην κυκλοφορείτε άσκοπα προσπαθώντας να βρείτε έναν σταθμό ή ένα ελεύθερο σημείο . Είναι επίσης καλή ιδέα να κάνετε λήψη των επίσημων εφαρμογών για τους σταθμούς φόρτισης, καθώς οι συσκευές ανάγνωσης πιστωτικών καρτών δεν λειτουργούν πάντα. Εάν εγγραφείτε για συνδρομή με την επίσημη εφαρμογή φόρτισης, μπορείτε συνήθως να πληρώσετε μέσω του τηλεφώνου σας και να παρακολουθήσετε την πρόοδό σας στη χρέωση κατά τις αγορές ή το δείπνο. Μερικοί από τους σταθμούς φόρτισης που θα δείτε στις ΗΠΑ είναι οι Electrify America, EVgo, Blink, Semacharge και Charge Point.

Τώρα που είστε ειδικός στη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο δρόμο και στο πώς να προετοιμαστείτε για ένα οδικό ταξίδι με EV, το μόνο που έχετε να κάνετε τώρα είναι να βγείτε στον αυτοκινητόδρομο! Για ιδέες σχετικά με το τι να ετοιμάσετε για ένα οδικό ταξίδι μεγάλων αποστάσεων, όπως gadgets, οργάνωση και ψυχαγωγία για όλη την οικογένεια, ρίξτε μια ματιά στη λίστα μας με τα απαραίτητα για οδικά ταξίδια!

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια