Πόσο κοστίζει ένα ταξίδι στην Ευρώπη το 2023;

Η Ευρώπη είναι αιώνια ελκυστική για τους περισσότερους ταξιδιώτες λόγω του πολιτισμού της, της ιστορίας της, της ποικιλομορφίας της και της πολυπλοκότητάς της. Αλλά μαζί με όλα αυτά τα γοητεία υπάρχει και μια τιμή για την επίσκεψη, η οποία μπορεί να ποικίλλει πολύ ανάλογα με το πού πηγαίνετε και τι θα κάνετε.

Για παράδειγμα, το σακίδιο μέσω της Βουλγαρίας  πιθανότατα θα σας κάνει πολύ λιγότερο πίσω από το να περάσετε δύο εβδομάδες στα καλύτερα ξενοδοχεία του Παρισιού ή της Βενετίας .

Αλλά μην φοβάστε – οι έμπειροι ειδικοί μας είναι εξοικειωμένοι με τα αξιοθέατα και τις πόλεις της Ευρώπης και μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχωρίσετε τους προορισμούς της ευκαιρίας από τις υπερτιμημένες τουριστικές παγίδες της.

Μπορούμε επίσης να σας πούμε πώς να ταξιδέψετε στην Ευρώπη με έναν προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένου του πώς και πότε να κάνετε κράτηση για φτηνές πτήσεις και ξενοδοχεία και πού να απολαύσετε το κρασί και το φαγητό σας που δεν θα κοστίσει μια περιουσία. Διαβάστε παρακάτω για να δείτε τι επιφυλάσσει η Ευρώπη για εσάς!

Διαβάστε επίσης: Φοίνιξ: Μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μητροπόλεις των ΗΠΑ

Μέσο κόστος ταξιδιού στην Ευρώπη το 2023

Οι κατά μέσο όρο επταήμερες διακοπές στην Ευρώπη κοστίζουν κοντά στα 1.800 δολάρια. Αυτό μπορεί να αναλυθεί ως εξής:

  • Μέσο κόστος διαμονής: 455 $
  • Μέσο κόστος πτήσης: 750 $
  • Φαγητό, ποτά και δραστηριότητες: 378 $
  • Μεταφορικά: $200
  • Συνολικό κόστος: 1.783 $

Φυσικά, αυτοί οι αριθμοί είναι πιο κεκλιμένοι προς τις περιηγήσεις στη Δυτική Ευρώπη από εκείνες που εισβάλλουν στην Ανατολική Ευρώπη, οι οποίες μπορεί να είναι πολύ φθηνότερες.

 Ένας χρήσιμος τρόπος να σκεφτούμε την Ευρώπη είναι να φανταστούμε όλες τις χώρες να μοιάζουν με τις πολιτείες των ΗΠΑ τόσο σε μέγεθος όσο και σε γειτνίαση μεταξύ τους.

Στην πραγματικότητα, είτε το πιστεύετε είτε όχι, υπάρχουν περισσότερες χώρες στην Ευρώπη  (51) από τις πολιτείες των ΗΠΑ (50), αν μετρήσετε τα πολύ μικρά ευρωπαϊκά έθνη όπως το Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο, η Ανδόρα και ο Άγιος Μαρίνος.

Επειδή όλα τα ευρωπαϊκά έθνη είναι σχετικά κοντά το ένα στο άλλο, οι πτήσεις μεταξύ των διαφορετικών χωρών είναι συνήθως πολύ σύντομες και μπορεί να είναι συγκλονιστικά φθηνές ( αφθονούν οι ιστορίες για πτήσεις 30 $ ή λιγότερο ).

Ένας άλλος τρόπος για να φτάσετε από το ένα μέρος στο άλλο στην Ευρώπη είναι το τρένο, το οποίο — ανάλογα με το πού πηγαίνετε — μπορεί να είναι και πιο γρήγορο και πολύ πιο ευχάριστο  από ένα ταξίδι με αεροπλάνο.

Κόστος ταξιδιού στην Ευρώπη: Μέσος όρος ανά είδος

Έξοδα διαμονής

Όπως και με τα άλλα στοιχεία της παραπάνω λίστας, το κόστος διαμονής μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με το επίπεδο ποιότητας που στοχεύετε και πού μένετε. Ακόμη και η χειρότερη διαμονή στο Γκστάαντ της Ελβετίας , μπορεί να κοστίσει πολύ περισσότερο από αυτό που θα σας κάνει το καλύτερο δωμάτιο στα Τίρανα  (πρωτεύουσα της Αλβανίας).

Λάβετε υπόψη ότι, πέρα ​​από την καταβολή ενός ασφάλιστρου για πόλεις με μεγαλύτερη ζήτηση (Παρίσι, Ρώμη, Λονδίνο, Άμστερνταμ, Βενετία), το στυλ και η ακριβής τοποθεσία του καταλύματος θα έχουν μεγάλη σχέση με την τιμή.

(Είναι το δωμάτιο σε ένα μοντέρνο καινούργιο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης ή είναι σε ένα παλαιότερο πανδοχείο στα περίχωρα της πόλης;) Επιπλέον επιλογές όπως πισίνες, υπηρεσία δωματίου και επιλογές για φαγητό στο εσωτερικό θα αυξήσουν τις τιμές, όπως και η θέα και η εγγύτητα σε τουριστικά αξιοθέατα.

Παρόλο που τα ξενοδοχεία που ανήκουν σε αλυσίδες (ειδικά σε αυτά που εδρεύουν στην Αμερική) μπορεί να έχουν μια οικεία εμφάνιση και αίσθηση, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αυτά τείνουν να είναι αρκετά ήπια και γενικά .

Αλλά μην ανησυχείτε – τα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία που έχουν το πιο αυθεντικό στυλ και ταλέντο είναι σίγουρα εκείνα που δεν ανήκουν σε αλυσίδες (αλλά μην ανησυχείτε, το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού τους μιλάει αγγλικά και δεν θα πρέπει να έχετε κανένα πρόβλημα στην επικοινωνία).

Φυσικά, κανείς δεν λέει ότι πρέπει να μείνετε σε ένα φανταχτερό ξενοδοχείο, ειδικά αν έχετε συνείδηση ​​του προϋπολογισμού. Αυτές τις μέρες, το VRBO ή άλλες επιλογές ενοικίασης διακοπών/διαμονής στο σπίτι μπορεί να είναι τόσο φθηνές όσο και πιο δημιουργικές και ευέλικτες τόσο για μεμονωμένους ταξιδιώτες όσο και για οικογένειες.

Παρακάτω ακολουθεί ένας πίνακας με 15 από τους κορυφαίους προορισμούς στην Ευρώπη με το μέσο κόστος διαμονής ανά διανυκτέρευση τόσο σε ξενοδοχείο όσο και σε ενοικίαση διακοπών για κάθε τοποθεσία.

ΠόληΜέσο κόστος ξενοδοχείου/διανυκτέρευσηΜέσο κόστος ενοικίασης διακοπών/διανυκτέρευση
Παρίσι$180$159
Βαρκελώνη$120$140
Ρώμη$99$128
Λονδίνο$147$124
Άμστερνταμ$127$155
Πράγα$116$95
Βερολίνο$113$73
Αθήνα$65$73
Φλωρεντία$124$140
Βιέννη$153$80
Λισαβόνα$114$59
Δουβλίνο$137$143
Βουδαπέστη$65$73
Κωνσταντινούπολη$84$75
Στοκχόλμη$88$85

Όπως μπορείτε να δείτε, τα ξενοδοχεία σε αυτές τις πόλεις μπορεί να είναι φθηνότερα κατά μέσο όρο από τα ενοικιαζόμενα σπίτια διακοπών — αλλά όχι πάντα. Μια άλλη δημοφιλής επιλογή για τους ταξιδιώτες στην Ευρώπη είναι οι ξενώνες για νέους, οι οποίοι – όπως υποδηλώνει το όνομα – απευθύνονται πραγματικά σε νέους.

Πολλές από αυτές τις επιλογές διαμονής δεν έχουν αυστηρά όρια στις ηλικίες των επισκεπτών, αν και θα πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι πολλοί ταξιδιώτες σε αυτά τα μέρη τείνουν να είναι κάτω των 25 ετών!

Για όσους έχουν πραγματικό προϋπολογισμό, εξακολουθεί να υπάρχει σε μέρη κάτι σαν κουλτούρα για τους backpackers.

Φυσικά, δεν βλέπετε τόσες πολλές από αυτές τις ψυχές όσες θα μπορούσε κανείς να έχει, ας πούμε, τη δεκαετία του 1970, αλλά συμβουλευόμενοι μερικούς οδηγούς αφιερωμένους σε αυτή τη δραστηριότητα, μπορεί γρήγορα να ανακαλύψετε ποιες πόλεις, διαδρομές και καταλύματα είναι «backpacker -φιλικός.”

Κόστος πτήσης

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι πτήσεις εντός της Ευρώπης μπορεί να είναι κατά μια τάξη μεγέθους φθηνότερες από τις διηπειρωτικές πτήσεις προς την Ευρώπη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Φυσικά, ο αριθμός των στάσεων, η ημέρα που ταξιδεύετε και η ημέρα επιστροφής θα επηρεάσουν την τιμή των πτήσεων, όπως και ο αριθμός των εβδομάδων ή μηνών πριν την κράτηση (δείτε παρακάτω). Μια δημοφιλής επιλογή για φθηνότερες πτήσεις είναι να σταματήσετε στην Ισλανδία.

Η Icelandair προσφέρει αυτήν την επιλογή, η οποία μπορεί να μειώσει την τιμή ενός εισιτηρίου μετ’ επιστροφής. Για παράδειγμα, μια απευθείας πτήση από τη Νέα Υόρκη προς το Παρίσι μπορεί να κοστίζει 600 $ , αλλά μια πτήση της Icelandair που κάνει στάση στο Ρέικιαβικ μπορεί να κοστίζει μόνο 450 $ .

 Μια άλλη επιλογή που πρέπει να εξετάσετε είναι να πετάξετε σε ένα λιγότερο δημοφιλές αεροδρόμιο ή ακόμα και σε πόλη της χώρας στην οποία ταξιδεύετε.

Για παράδειγμα, μια πτήση προς το αεροδρόμιο Charles de Gaulle (CDG) του Παρισιού μπορεί να είναι πιο ακριβή από μια πτήση στο αεροδρόμιο Orly (ORY) της πόλης , το οποίο βρίσκεται πιο μακριά από τη γαλλική πρωτεύουσα.

Ή, σκεφτείτε να πετάξετε σε έναν φθηνότερο προορισμό εξ ολοκλήρου ( Φρανκφούρτη, κάποιος; ) και να πάρετε μια από τις φθηνές ενδοευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες (όπως η Easyjet ή η RyanAir) για να φτάσετε στον προορισμό σας. Ναι, αυτό μπορεί να διαρκέσει περισσότερο και να είναι λίγο πιο ενοχλητικό, αλλά η εξοικονόμηση θα μπορούσε κάλλιστα να αξίζει τον κόπο.

Κόστος φαγητού, ποτού και δραστηριότητας

Όπως συμβαίνει με το φαγητό στο σπίτι, ο ευκολότερος τρόπος για να εξοικονομήσετε κόστος φαγητού είναι να μαγειρέψετε μόνοι σας, αλλά εάν μένετε σε ξενοδοχείο και σε εξοχική κατοικία, αυτό μπορεί να είναι αδύνατο.

Ωστόσο, εάν έχετε πρόσβαση σε μια κουζίνα, δεν θα πρέπει να σας πτοούν τα ευρωπαϊκά σούπερ μάρκετ. Εφόσον μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ευρωπαϊκά χρήματα, θα πρέπει να είστε εντάξει. Απλώς θυμηθείτε το μόνο πράγμα που κάνουν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι όταν πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ — φέρνουν τη δική τους τσάντα. Αυτό όχι μόνο εξοικονομεί χρήματα, αλλά είναι επίσης καλό για το περιβάλλον.

Αλλά μην ανησυχείτε αν ξεχάσετε μια τσάντα. Οι περισσότερες αγορές θα σας επιτρέψουν να αγοράσετε ένα για περίπου 25 σεντς. Ένα από τα καλύτερα μέρη των ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ είναι όλα τα τρόφιμα που δεν θα δείτε στο σπίτι — πιθανότατα θα εκπλαγείτε με αυτό που θα βρείτε!

Εάν τρώτε έξω, οποιοδήποτε εστιατόριο με επιτραπέζια υπηρεσία θα κοστίζει γενικά περισσότερο από ένα χωρίς αυτό. Επίσης, πριν καθίσετε, σημειώστε πόσοι ντόπιοι έναντι τουριστών τρώνε εκεί.

Πολύ συχνά, ένα εστιατόριο με περισσότερους τουρίστες από τους ντόπιους κοστίζει περισσότερο και το φαγητό δεν θα είναι τόσο καλό όσο μερικά αγαπημένα μέρη για τους ντόπιους. Όσον αφορά τα ποτά, θα πρέπει να μπορείτε να βρείτε δροσιστικά ποτά σχεδόν οπουδήποτε και οι τιμές θα πρέπει να είναι λογικές.

Τα μπουκάλια και τα δοχεία, καθώς και τα ποτά που περιέχουν, μπορεί να διαφέρουν από αυτά που έχετε συνηθίσει στο σπίτι, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, είναι καλύτερα κατασκευασμένα και λιγότερο ακριβά (για παράδειγμα, στη Γερμανία, πολλά από τα τοπικά Οι διαθέσιμες μπύρες είναι φθηνότερες από το εμφιαλωμένο νερό !

Πολλές ευρωπαϊκές πόλεις φημίζονται για μερικά βασικά αξιοθέατα.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι μπορεί να πουν ότι είναι ιεροσυλία να επισκέπτεσαι το Παρίσι χωρίς να ανεβαίνεις στην κορυφή του Πύργου του Άιφελ, αλλά αυτά τα βασικά αξιοθέατα μπορεί να είναι απίστευτα ακριβά και να έχουν πολύωρες ουρές που μπορεί να κάνουν την αναμονή πιο αξέχαστη (και όχι με καλό τρόπο ) από τον προορισμό.

 Αντί να ακολουθήσετε ένα πλήθος σε μερικά τουριστικά αξιοθέατα που πρέπει να δείτε, μπορείτε να σκεφτείτε να βγείτε από την πεπατημένη και απλώς να προσπαθήσετε να απολαύσετε το καθημερινό τοπίο των ευρωπαϊκών πόλεων.

Πολύ συχνά, θα συναντήσετε συναρπαστικές τοποθεσίες, αγορές και πλατείες που δεν είναι απαραίτητα στους τουριστικούς χάρτες, αλλά έχουν χαρακτήρα και στυλ που είναι όλα δικά τους.

Τα μέρη και τα κτίρια που δίνουν σε μια πόλη την αίσθηση και τη ζωή που έχει είναι μερικές φορές οι πιο συνηθισμένες κατασκευές – εκκλησίες, σιδηροδρομικοί σταθμοί, δημαρχεία ή δημόσια λουτρά. Δεν βλάπτει να ρωτήσετε έναν ντόπιο τι πιστεύει ότι είναι ένα συναρπαστικό ή αξιόλογο μέρος για να επισκεφτείτε.

Ένα τέτοιο μέρος μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικό από αυτό που υπάρχει στον οδηγό σας. Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να πουν είναι ότι δεν σε καταλαβαίνουν — αλλά θα εκπλαγείς με το πόσοι άνθρωποι στην Ευρώπη μιλούν πραγματικά αγγλικά

ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Το κόστος μεταφοράς στην Ευρώπη θα ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το πού ταξιδεύετε, αλλά στα περισσότερα αστικά κέντρα, τα συστήματα δημόσιας συγκοινωνίας λειτουργούν καλύτερα από τα συστήματα των ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι πηγαίνουν σε περισσότερα μέρη, συντηρούνται καλύτερα και μπορεί να λειτουργούν πιο συχνά .

Η ενοικίαση αυτοκινήτου δεν είναι δύσκολη εάν έχετε και διαβατήριο και έγκυρη αμερικανική άδεια οδήγησης, αλλά ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες απαιτούν επίσης Διεθνή Άδεια Οδήγησης ( IDP) , η οποία είναι ένα είδος εναλλακτικής μορφής ταυτοποίησης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περίπου 20 $ από τον οργανισμό οδήγησης AAA.

Από την άλλη πλευρά, τα ταξί μπορεί να είναι απίστευτα ακριβά – μια διαδρομή 100 ευρώ σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες πόλεις – ιδιαίτερα σε έντονη κίνηση – μπορεί να μην είναι πρωτόγνωρη.

Εάν δεν γνωρίζετε τη διαδρομή από όπου θα φτάσετε σε ένα ταξί μέχρι τον προορισμό σας, μπορεί να θέλετε να τη δείτε σε μια οθόνη ή ένα smartphone προτού πάτε πολύ μακριά.

Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι πιο συνετό να χρησιμοποιείτε τη δημόσια συγκοινωνία όταν μπορείτε — ή ακόμα και να περπατήσετε. Ναι, περπατήστε! Εξάλλου, σε πολλές περιπτώσεις, οι δρόμοι είναι λιγότερο γεμάτοι, πιο γραφικοί, πιο καθαροί και πιο ασφαλείς  από τους αντίστοιχους Αμερικανούς.

Μια άλλη επιλογή είναι να νοικιάσετε ένα ποδήλατο, αλλά να θυμάστε ότι —τουλάχιστον στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου όλα τα οχήματα οδηγούν στη «λάθος πλευρά» του δρόμου— το να οδηγείτε ένα ποδήλατο μπορεί να σημαίνει ότι βάζετε τον εαυτό σας στην κυκλοφορία που οδηγεί πιο γρήγορα και πιο επικίνδυνα από εσάς » . έχω συνηθίσει.

Επίσης, να γνωρίζετε ότι η κλοπή ποδηλάτου στην Ευρώπη είναι τουλάχιστον τόσο συχνή όσο σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Τυπικό παριζιάνικο καφέ που απεικονίζεται στην πλευρά ενός πέτρινου δρόμου για οδηγό σχετικά με το μέσο κόστος ενός ταξιδιού στην Ευρώπη

Catarina Belova/Shutterstock

Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν σχεδιάζετε ευρωπαϊκές διακοπές είναι πότε να κάνετε κράτηση για τις πτήσεις, τα ξενοδοχεία σας κ.λπ.

Από πολλές απόψεις, δεν υπάρχει κάτι πολύ νωρίτερα, αν και είναι πάντα πιθανό οι τιμές κράτησης να πέσουν σε αντίθεση με την αύξηση. Αλλά είναι πολύ πιο πιθανό να κάνουν το δεύτερο, ειδικά αν περιμένετε πολύ.

Τουλάχιστον, συνιστάται να κάνετε κράτηση για το ταξίδι σας τουλάχιστον τρεις μήνες (90 ημέρες) νωρίτερα, αλλά ιδανικά, έξι μήνες νωρίτερα ή περισσότερο , εάν επιθυμείτε να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (υψηλή περίοδος).

Αυτό μπορεί να σημαίνει κράτηση το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα, εάν θέλετε να ταξιδέψετε τον επόμενο Ιούνιο. Όσο περισσότερο περιμένετε και όσο λιγότερος χρόνος απομένει, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες η πτήση, τα καταλύματα και άλλες επιλογές να εξαντληθούν μέχρι τη στιγμή που θα επιλέξετε να κάνετε κράτηση.

Ή, μην εκπλαγείτε αν περιμένετε ότι οι μόνες επιλογές που απομένουν μέχρι να προσπαθήσετε να κάνετε κράτηση είναι μια πτήση με τα κόκκινα μάτια ή/και ένα δωμάτιο σε ένα Holiday Inn σε ένα απομακρυσμένο μέρος της πόλης. Μην πείτε ότι δεν προειδοποιήσατε!

Μια άλλη κοινή ερώτηση που ανακύπτει για την Ευρώπη είναι πότε και πόσα φιλοδωρήματα . Είναι μύθος ότι οι άνθρωποι δεν δίνουν φιλοδωρήματα στην Ευρώπη. Όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλοί διακομιστές βασίζονται ουσιαστικά αποκλειστικά σε συμβουλές για το εισόδημά τους.

Οι Ευρωπαίοι κάνουν φιλοδώρημα! Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, το ποσό του φιλοδωρήματος μπορεί να είναι μικρότερο από αυτό που μπορεί κάποιος να φιλοδωρήσει, για παράδειγμα, στη Νέα Υόρκη. Αλλά επίσης να έχετε κατά νου ότι πολλοί Αμερικανοί είναι σε καλύτερη οικονομική θέση από τους Ευρωπαίους πολίτες.

Εάν μια υπηρεσία είναι καλή και έχετε την οικονομική δυνατότητα να δώσετε φιλοδώρημα, θα πρέπει να το κάνετε και μην φοβάστε να αφήσετε τόσα ή σχεδόν όσα θα μπορούσατε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα εκτιμηθεί.

Πρόσθετες εκτιμήσεις

Εάν πρόκειται να πάτε στην Ευρώπη, υπάρχουν μερικά επιπλέον στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη:

Οι περισσότεροι άνθρωποι ντύνονται κάπως διαφορετικά από ό,τι στις ΗΠΑ. Δεν είναι τόσο χαλαροί ή αδιάφοροι για το τι φοράνε. Δεν φορούν πιτζάμες στο σούπερ μάρκετ ή σε ένα μεγάλο κατάστημα, για παράδειγμα. Σχεδόν κανείς δεν φοράει καπέλο του μπέιζμπολ, μπότες UGG ή φανταχτερό.

Η χρήση εμπορευμάτων που σχετίζονται με τον αθλητισμό συνήθως περιορίζεται στους παρευρισκόμενους σε τοπικούς αθλητικούς αγώνες την ημέρα των αγώνων. Είναι ασυνήθιστο οι άνθρωποι να φορούν μπλουζάκια ή φούτερ με τα λογότυπα κολεγίων, επωνυμιών μπύρας, τουριστικών προορισμών ή τηλεοπτικών εκπομπών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να φορέσετε αυτό που θέλετε όταν θέλετε να το φορέσετε, αλλά πολλοί άνθρωποι που φορούν αυτά τα αντικείμενα θα θεωρηθούν ότι έχουν λίγο γούστο.

Να είστε ενήμεροι για πορτοφολάδες και άλλους εγκληματίες που στοχεύουν ιδιαίτερα τους τουρίστες. Πολλοί από αυτούς τους αδίστακτους χαρακτήρες εργάζονται σε συμμορίες και χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνικές για να σας αποσπάσουν την προσοχή ενώ οι συνεργάτες τους κλέβουν τα χρήματά σας ή τα υπάρχοντά σας.

Πολλά από αυτά βρίσκονται κοντά σε μεγάλα ξενοδοχεία και τουριστικά αξιοθέατα . Εάν ντύνεστε σαν ένας μέσος Αμερικανός (δείτε παραπάνω), μπορεί να γίνετε στόχος για τις απάτες τους.

Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με τη νομιμότητα ενός από αυτά τα άτομα, ζητήστε να δείτε την άδεια ή την ταυτότητά τους. Μην πλησιάζετε πολύ κοντά τους, κρατήστε το πορτοφόλι και τα υπάρχοντά σας με ασφάλεια πάνω στο άτομο σας και μην αποσπάτε την προσοχή σας.

Μην ντρέπεστε να περπατήσετε σε μια μικρότερη ομάδα ή σόλο, καθώς οι μεγάλες, δυνατές ομάδες συχνά αποφεύγονται ή αποδοκιμάζονται από τους ντόπιους. Θα καλύψετε περισσότερο το έδαφος περπατώντας σε μια μικρή ομάδα ή μόνοι σας και μπορεί να σας υποδεχτούν με πιο φιλικό τρόπο από ξένους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Οι Ευρωπαίοι είναι γενικά πολιτισμένοι και καλόκαρδοι άνθρωποι. Δεν αντιμετωπίζουν ευγενικά την αγενή, αλαζονική, επιθετική ή εγωκεντρική συμπεριφορά.

Αν και πολλοί άνθρωποι μιλούν αγγλικά, θα το εκτιμήσουν πολύ αν μάθετε πώς να λέτε τουλάχιστον «παρακαλώ», «συγγνώμη», «με συγχωρείτε» και «ευχαριστώ» στη γλώσσα τους. Συχνά ωφελεί να ενδιαφέρεσαι για τη γλώσσα, τις συνήθειες και τον πολιτισμό τους.

Αφιερώστε χρόνο για να κάνετε μια μικρή έρευνα πριν το ταξίδι σας και να διαβάσετε για κάποια τοπική ιστορία. μπορεί κάλλιστα να αποκτήσετε κάποια πολύτιμη, ενδιαφέρουσα και διορατική γνώση!

Γενικά, μην φοβάστε να ταξιδέψετε σε όλη την Ευρώπη, αλλά προσέξτε τις εκδρομές που σας μεταφέρουν σε « 10 πόλεις σε 10 ημέρες », καθώς συνήθως δεν θα έχετε αίσθηση για μια πόλη ή μια χώρα αν είστε μόνο εκεί για ένα σύντομο χρονικό διάστημα και μπορεί να εξαντληθείτε εάν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας αφιερώσετε σε ταξίδια.

Σκεφτείτε να μην επισκεφθείτε τους κοινούς τουριστικούς προορισμούς του Παρισιού, της Ρώμης, του Λονδίνου, της Βαρκελώνης, της Βενετίας ή του Άμστερνταμ.

Αντίθετα, δοκιμάστε να πάτε σε μερικές από τις λιγότερο γνωστές πόλεις, όπως οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο, η Πράγα, η Νάπολη, η Μασσαλία, η Λισαβόνα ή το Αμβούργο. Αυτά τα μέρη έχουν εξίσου πολλά να προσφέρουν με τα πιο γνωστά μέρη και πιθανότατα θα είναι και φθηνότερα.

Συχνές Ερωτήσεις

Γυναίκα που οδηγεί ένα ποδήλατο στη μέση μιας βραδιάς αργά το καλοκαίρι ανάμεσα σε ελιές στην περιοχή Ghianti με το Montepulciano στο φόντο, που απεικονίζεται για έναν οδηγό σχετικά με το μέσο ευρωπαϊκό κόστος ταξιδιού

Umomos/Shutterstock

Ποια είναι η πιο όμορφη ευρωπαϊκή χώρα για να επισκεφτείτε;

Δεν υπάρχει σωστή απάντηση σε αυτή την ερώτηση, αλλά η Ιταλία κατατάσσεται ψηλά στη λίστα λόγω του φυσικού τοπίου και της διαφορετικής γεωγραφίας της. Η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ελβετία βρίσκονται επίσης ψηλά σε αυτή τη λίστα.

Ποια είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για να επισκεφτείτε την Ευρώπη;

Η προφανής απάντηση εδώ είναι το καλοκαίρι, αλλά να θυμάστε ότι αυτή είναι η υψηλή τουριστική περίοδος και οι τιμές μπορεί να είναι στο αποκορύφωμά τους (ο Αύγουστος πρέπει γενικά να αποφεύγεται καθώς πολλοί Ευρωπαίοι πηγαίνουν οι ίδιοι διακοπές τότε). Η άνοιξη και το φθινόπωρο μπορεί να είναι καλύτερα στοιχήματα από το καλοκαίρι, και η Νότια Ευρώπη είναι συνήθως ωραία να την επισκεφτείτε όλο το χρόνο.

Πού πρέπει να αλλάξετε τα χρήματά σας και πού θα βρείτε την καλύτερη συναλλαγματική ισοτιμία;

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πράγματα, μπορεί να είναι πιο έξυπνο να ανταλλάξετε τα χρήματά σας με χαρτονομίσματα ευρώ στην τράπεζα της χώρας σας πριν φύγετε. Οι τράπεζες θα έχουν συχνά τις πιο λογικές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Να θυμάστε ότι ορισμένες χώρες (όπως η Ελβετία και η Τσεχική Δημοκρατία) δεν χρησιμοποιούν το ευρώ.

Προσοχή στη χρήση ΑΤΜ στην Ευρώπη, καθώς μερικές φορές είναι δύσκολο να βρεθούν και συχνά έχουν σοκαριστικά υψηλές χρεώσεις. Ο αριθμός των καταστημάτων και των εστιατορίων που δέχονται πιστωτικές κάρτες είναι μικρότερος από ό,τι στις ΗΠΑ, επομένως είναι χρήσιμο να διατηρείτε μετρητά στη διάθεσή σας όποτε μπορείτε, αλλά φροντίστε να τα κρατάτε ασφαλή και να μην είστε φανταχτεροί με αυτά.

Είναι η Ευρώπη ασφαλής για τους ταξιδιώτες;

Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης είναι πολύ πιο ασφαλές από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά το κοινό έγκλημα, αλλά χρησιμοποιήστε το μυαλό σας και την εξυπνάδα και προσπαθήστε να μην ξεχωρίσετε ως τουρίστας, αν μπορείτε.

Τι πρέπει να φέρετε μαζί σας σε ένα ταξίδι στην Ευρώπη;

Σε γενικές γραμμές, σκεφτείτε να μην πάρετε τίποτα πολύ πολύτιμο ή πάρα πολλά ρούχα. Πιθανότατα θα δείτε πολλά πράγματα που θα θέλετε να αγοράσετε και θα χρειαστεί να έχετε ένα μέρος για να τα τοποθετήσετε!

 Λοιπόν, πόσο κοστίζει το μέσο ευρωπαϊκό ταξίδι;

🛎️ Μέσο Κόστος Διαμονής$455 συνολικά
✈️ Μέσο κόστος πτήσης750 $ μετ’ επιστροφής
🍽️ Φαγητό, Ποτό & Δραστηριότητες$378 συνολικά
🚕 Μεταφορές$200 συνολικά
💲 Συνολικό κόστος$1,783

 Και πάλι, το κόστος σας μπορεί να ποικίλλει πολύ ανάλογα με τα μέρη που θα πάτε και τα μέρη που θα μείνετε.

Αλλά, μιλώντας γενικά, το να μείνετε μακριά από τους κοινούς, προφανείς τουριστικούς προορισμούς (τόσο οι ίδιες οι πόλεις όσο και τα αξιοθέατα εντός) θα σας εξοικονομήσει χρήματα και συνήθως θα οδηγήσει σε μια πιο ενδιαφέρουσα εμπειρία.

Είναι δύσκολο να κάνετε λάθος εάν έχετε προϋπολογισμό 200 $ την ημέρα συνολικά και δεν μένετε σε ένα φανταχτερό ξενοδοχείο. Αλλά ακόμα και με περιορισμένο προϋπολογισμό, θα εκπλαγείτε με το τι είναι δυνατό.

Το να σκέφτεστε (και να ενεργείτε) σαν ντόπιος αντί για επισκέπτης θα σας ανταμείψει συχνά με οικονομίες, εκπτώσεις και δωρεάν. Αξίζει να κάνετε κάποια έρευνα στον Ιστό εκ των προτέρων ή/και να παραλάβετε έναν οδηγό πριν πάτε. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Διαβάστε επίσης: 

Τι κοστίζει ένα ταξίδι στις Μπαχάμες το 2023 | Μέσες Τιμές

18 μέρη με κορυφαία βαθμολογία για επίσκεψη στην Ευρώπη το καλοκαίρι

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια