Πότε έγινε η Χαβάη κράτος; Το Χρονοδιάγραμμα προς την Πολιτεία

Τα τροπικά νησιά της Χαβάης είναι εύκολα μία από τις πιο όμορφες πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά αυτά τα νησιά ήταν κάποτε το δικό τους περήφανο, ενωμένο βασίλειο.

Πότε λοιπόν η Χαβάη έγινε πολιτεία; Και ποια ιστορικά γεγονότα οδήγησαν στο να αποκτήσει η Χαβάη κρατική ιδιότητα;

Η ιστορία είναι πραγματικά απίστευτα ενδιαφέρουσα και γεμάτη προδοσία, ανεντιμότητα, ίντριγκες και τελικά αίσιο τέλος. 

Όπως θα μάθετε σε μια στιγμή, δεν είναι μόνο το «Πότε έγινε η Χαβάη κράτος» που θα χρειαστεί να μάθετε.

Μια γρήγορη αναζήτηση στο Google θα σας δείξει την ημερομηνία που η Χαβάη κέρδισε την πολιτεία της (21 Αυγούστου 1959), αλλά αυτό δεν είναι το πιο συναρπαστικό μέρος. 

Αυτό που συνέβη στην πορεία οδήγησε αυτό το ακμάζον, ανεξάρτητο νησιωτικό βασίλειο να συνδεθεί με μια παγκόσμια υπερδύναμη και να γίνει η 50η πολιτεία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. 

Ας βουτήξουμε! 

Διαβάστε επίσης:ενδιαφέροντα γεγονότα για τη Χαβάη

Πότε έγινε η Χαβάη κράτος;

Το ταξίδι προς την πολιτεία ήταν μακρύ, τραχύ για τη Χαβάη. Δεν έγινε εν μία νυκτί. 

Η Χαβάη έγινε επίσημα πολιτεία τον Αύγουστο του 1959, λίγους μόλις μήνες αφότου η Αλάσκα κέρδισε τη δική της πολιτεία τον Ιανουάριο του 1959. 

Όλα ξεκίνησαν με την εισροή ξένων που παρατήρησαν την εξαιρετική, τακτική θέση της Χαβάης στον Ειρηνικό Ωκεανό, τους άφθονους φυσικούς πόρους και την προθυμία να συνεργαστεί με ξένους. 

Σύντομα, υπήρξε μια αργή, σταθερή ροή Αμερικανών που ανακατεύονταν με την κυβέρνηση της Χαβάης, αγόραζαν γη και προσχώρησαν στο νομοθετικό σώμα για να έχουν λόγο στις μελλοντικές ψηφοφορίες. 

Μέχρι τη στιγμή που περίπου το 80% της γης στη Χαβάη ανήκε σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους το 1887, πολλοί ντόπιοι της Χαβάης είχαν χάσει το δικαίωμα ψήφου.

Η ιδιότητα του ιδιοκτήτη γης ήταν απαραίτητη για να ψηφίσει. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο αυξανόμενος αριθμός αλλοδαπών που υπηρετούσαν στο νομοθετικό σώμα εξασφάλισε ότι οι ντόπιοι δεν θα μπορούσαν να τους εκδιώξουν με ψηφοφορία. 

Χωρίς τη δυνατότητα να ψηφίσουν για θέματα που επηρεάζουν τα νησιά της Χαβάης, οι ντόπιοι κάτοικοι της Χαβάης έχασαν την υποστήριξη και την πολιτική δύναμη που χρειαζόταν για να έχουν λόγο στο μέλλον των νησιών.

Κατά κάποιο τρόπο, ήταν η αρχή του τέλους για τους αρχαίους τρόπους της Χαβάης. 

Το Χρονοδιάγραμμα της Χαβάης μέχρι το κράτος από το 1850-1959

Μια σειρά από συναρπαστικά (και μερικές φορές καταστροφικά) γεγονότα και ιστορικά ορόσημα από το 1850 έως το 1959 οδήγησαν στο να γίνει η Χαβάη μια πολιτεία των ΗΠΑ. 

Θα ρίξουμε μια ματιά στη στροφορμή της ιστορίας της Χαβάης με τις Ηνωμένες Πολιτείες παρακάτω. 

1849: Συνθήκη για το πιο ευνοημένο έθνος με τις ΗΠΑ

Leigh Anne Meeks/Shutterstock

Πότε έγινε η Χαβάη πολιτεία; Λοιπόν, όλα ξεκινούν πραγματικά το 1849. Τότε ήταν που το Βασίλειο της Χαβάης και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν για πρώτη φορά μια συνθήκη μαζί. 

Η « Συνθήκη για το πιο ευνοημένο έθνος » συντάχθηκε το 1849 και συμφωνήθηκε από τον βασιλιά Kauikeaouli της Χαβάης και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτό είναι που δημιούργησε μια φιλία και μια εταιρική σχέση μεταξύ των αναπτυσσόμενων Ηνωμένων Πολιτειών και των νησιών της Χαβάης.

Κάποτε θα οδηγούσε στο να γίνει η Χαβάη πολιτεία, αλλά όχι μέχρι να πραγματοποιηθούν πρώτα κάποια ιστορικά γεγονότα. 

Η συνθήκη ανέφερε ουσιαστικά ότι θα υπήρχε αέναη ειρήνη μεταξύ της κυβέρνησης και του λαού των νησιών της Χαβάης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Περιέγραψε διάφορες αρχές για το πώς αυτή η ειρήνη θα εξασφαλιζόταν με συμφωνίες τόσο από τη Χαβάη όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Δεν θα επιβάλλονται τελωνεία ή δασμοί για την εισαγωγή εμπορευμάτων, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τα λιμάνια των νησιών για φαλαινοθηρικά πλοία και ταχυδρομικές υπηρεσίες, οι εγκληματίες θα αφήνονται στη φύλαξη των κατάλληλων εθνών κ.λπ. 

Αυτή η συνθήκη το έκανε έτσι ώστε η Χαβάη να μπορεί να αντιμετωπίζεται ως σύμμαχος και φυλάκιο – αλλά εκμεταλλεύτηκε επίσης τη Χαβάη με τεχνικές λεπτομέρειες στη συνθήκη που παραβίαζαν τα δικαιώματα των ιθαγενών Χαβάης. 

1850: Η Χαβάη παραχωρεί στους αλλοδαπούς δικαιώματα για αγορά γης και συμμετοχή στο νομοθετικό σώμα

Ζωία Κωστίνα/Shutterstock

Μετά τη θέσπιση της συνθήκης, μια άλλη σημαντική αλλαγή που έγινε το 1850 επέτρεψε στους αλλοδαπούς το δικαίωμα να αγοράσουν γη στη Χαβάη και να γίνουν μέλη του νομοθετικού σώματος της Χαβάης.

Μακροπρόθεσμα, αυτό είναι που οδήγησε στη μείωση του αριθμού των ιθαγενών της Χαβάης στο νομοθετικό σώμα, σχεδιασμένο σαν συνδυασμός του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών και του βρετανικού κοινοβουλίου, και μεταξύ των ιδιοκτητών γης.

Με πολλούς περισσότερους ξένους από ιθαγενείς στο νομοθετικό σώμα και ελάχιστους ντόπιους που κατέχουν γη σύμφωνα με τις νέες, τεχνικές πολιτικές, τα συμφέροντα της Χαβάης άρχισαν να στρέφονται προς τα συμφέροντα των ξένων. 

Οι ξένοι άρπαξαν γη, παίρνοντας ακόμη και εδάφη από ντόπιους μέσω τεχνικών ζητημάτων όπως ανυπόγραφη γραφειοκρατία ή αδυναμία πληρωμής φόρων από ανθρώπους που ζούσαν σε γη που ήταν των προγόνων τους αιώνες πριν. 

Μέχρι το 1887, περίπου το 80% της γης στη Χαβάη θα ανήκε σε ξένους από την Αμερική και την Ευρώπη.

Περίπου τα 2/3 των γηγενών κατοίκων της Χαβάης θα έχανε το δικαίωμα ψήφου, με αποτέλεσμα όλα τα πολιτικά ζητήματα στα νησιά να στρέφονται προς τα συμφέροντα των ξένων με την πάροδο του χρόνου. 

1861: Ο εμφύλιος πόλεμος των ΗΠΑ αυξάνει τη ζήτηση ζάχαρης και το εμπόριο

Everett Collection/Shutterstock

Μόλις ξεκίνησε ο Εμφύλιος των Ηνωμένων Πολιτειών, η ζήτηση για ζάχαρη αυξήθηκε και η ικανότητα της Χαβάης να προμηθεύει ζάχαρη σε προσιτή τιμή ήταν απαράμιλλη. 

Η Χαβάη είχε ήδη προμηθεύσει μια αυξανόμενη ποσότητα ζάχαρης στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις ακμάζουσες φυτείες ζάχαρης της στα τέλη της δεκαετίας του 1940 μετά τον πυρετό του χρυσού στην Καλιφόρνια. 

Οι Big Five – 5 ξένες φυτείες ζάχαρης που δημιούργησαν και κατείχαν μονοπώλιο ζάχαρης σε όλα τα νησιά της Χαβάης – παρενέβησαν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες ζάχαρης των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Αυτές οι μεγάλες πέντε εταιρείες ήταν οι Alexander & Baldwin, Castle & Cooke, American Factors, Theo και C. Brewer.

Απασχόλησαν Κινέζους και Ιάπωνες εργάτες φυτειών για να ανταποκριθούν στη ζήτηση μετά από μια απεργία ζάχαρης της Χαβάης το 1946 που δημιούργησε ένα κενό εργατών που γέμισε γρήγορα με μετανάστες. 

Αυτές οι εταιρείες έλεγχαν επίσης μεγάλο μέρος των τραπεζικών και ναυτιλιακών βιομηχανιών στα νησιά της Χαβάης, με αποτέλεσμα να μονοπωλήσουν περαιτέρω την αναπτυσσόμενη οικονομία των νησιών. 

Καθώς οι Βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούσαν να πάρουν ζάχαρη από τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, στράφηκαν στη Χαβάη για αδιάλειπτη προμήθεια το 1861.

Η Χαβάη μπόρεσε να παράγει και να εξάγει αρκετή ζάχαρη για να σταθεροποιήσει την εμπορική σχέση μεταξύ της Χαβάης και των Ηνωμένων Πολιτειών, ενισχύοντας τον δεσμό και ανοίγοντας το δρόμο για μελλοντικές συνεργασίες και συμφωνίες. 

Σε αυτό το σημείο, έχετε ξένα συμφέροντα με το δικαίωμα να κατέχετε γη, να ψηφίζετε, να είστε μέλη του νομοθετικού σώματος της Χαβάης και να κατευθύνετε την οικονομία δημιουργώντας μονοπώλια στις πιο κερδοφόρες βιομηχανίες. 

Μπορείτε να δείτε πώς η ανεξαρτησία της Χαβάης ήδη υπονομευόταν. 

1874: Ο βασιλιάς Kal’kaua υπογράφει τον αμερικανικό νόμο περί αμοιβαιότητας του 1874

100η ετήσια παρέλαση της ημέρας King Kamehameha το 2016 στη λεωφόρο Kalakaua στην παραλία Waikiki/Gordon Fahey/Shutterstock

Ο βασιλιάς της Χαβάης εκείνη την εποχή, ο βασιλιάς Kal’kaua, είδε ότι η εξαγωγή ζάχαρης της Χαβάης ήταν καλή —όχι, εξαιρετική— δουλειά για τα νησιά.

Αλλά η Χαβάη εξακολουθούσε να πλήρωνε φόρους στις εξαγωγές ζάχαρης και να έχανε τα πιθανά κέρδη. 

Ο Αμερικανικός Νόμος περί Αμοιβαιότητας του 1874 ήταν η λύση που παρουσιάστηκε στον βασιλιά ως μια κερδοφόρα κατάσταση. Θα εξήγαγε ζάχαρη αφορολόγητα και θα κρατούσε περισσότερα από τα κέρδη.

Οι Big Five εταιρείες ζάχαρης θα μπορούν να παραδίδουν το προϊόν τους από τα νησιά της Χαβάης μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες χωρίς να πληρώνουν επιπλέον χρήματα για να το κάνουν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν, σε αντάλλαγμα, να χρησιμοποιήσουν το Περλ Χάρμπορ ως ναυτική βάση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέβαλαν στη Χαβάη, αργά αλλά σταθερά.

Η κατοχή γης, η ψήφος και η δημιουργία νόμων, η απόκτηση κερδών ρεκόρ από τους φυσικούς πόρους της Χαβάης και τώρα, η μετατροπή των προγονικών εδαφών της Χαβάης σε στρατιωτικές βάσεις — ο δρόμος προς την πολιτεία είχε σφυρηλατηθεί. 

1898: Η προσάρτηση της Χαβάης

Οι πολιτικοί ηγέτες στις ΗΠΑ προσπάθησαν να προσαρτήσουν τη Χαβάη πολλές φορές από το 1854, αλλά ποτέ δεν μπόρεσαν να λάβουν αρκετή υποστήριξη για να περάσουν το μέτρο. Αυτό άλλαξε το 1898. 

Μέχρι το 1898, ο ισπανοαμερικανικός πόλεμος έβαλε τα πολιτικά κόμματα να αναζητούν άλλη κατάλληλη ναυτική βάση και σταθμό ψύξης στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η Χαβάη ήταν τέλεια. 

Το κοινό ψήφισμα για την προσάρτηση της Χαβάης παρουσιάστηκε στον Πρόεδρο McKinley και στο Κογκρέσο το 1898, όπου εγκρίθηκε με συντριπτική υποστήριξη στη Βουλή και τη Γερουσία. 

Η Χαβάη ήταν πλέον μια προσάρτηση των Ηνωμένων Πολιτειών και σε καλό δρόμο για να γίνει κράτος. 

1959: Η Χαβάη γίνεται επίσημα κράτος

Χαβάη, Άγαλμα Big Island του Kamehameha the Great/Pierdest/Shutterstock

Σε αυτό το σημείο, τόσο η Αλάσκα όσο και η Χαβάη είχαν το ίδιο καθεστώς – εδάφη των ΗΠΑ που δεν ήταν μέρος των συνεχόμενων Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ως πραγματικές πολιτείες. 

Η Επιτροπή Πολιτείας της Χαβάης σχηματίστηκε το 1947, αλλά υπήρχε μεγάλη αντίθεση από όλες τις πλευρές. Μόλις η Αλάσκα και η Χαβάη αποφάσισαν να συνεργαστούν, κέρδισαν και οι δύο την πολιτεία. 

Το 1959, η δικομματική νομοθεσία που έδινε την πολιτεία της Αλάσκας, στη συνέχεια στη Χαβάη, εγκρίθηκε τόσο από τη Βουλή όσο και από τη Γερουσία υπό τον Πρόεδρο Αϊζενχάουερ. 

Το τελευταίο βήμα ήταν μια ειδική ψηφοφορία από πολίτες της Χαβάης σχετικά με το θέμα του κράτους. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Χαβάης ψήφισε υπέρ της πολιτείας – περίπου το 93%

Αλλά το μικρό νησί Ni’ihau (που κατοικείται εξ ολοκλήρου από ιθαγενείς της Χαβάης) ψήφισε κατά του κράτους. Ωστόσο, η πλειοψηφία κυβέρνησε και η Χαβάη έγινε επίσημα η 50η πολιτεία στις 21 Αυγούστου 1959. 

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Denise Ankrum Photography/Shutterstock

Η πλήρης κατανόηση των γεγονότων γύρω από την αποδοχή της Χαβάης ως πολιτείας των Ηνωμένων Πολιτειών το 1959 είναι σημαντική.

Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας καθώς αναλογίζεστε και κάνετε περισσότερη έρευνα για το θέμα!

  • Το νομοσχέδιο για την πολιτεία υπογράφηκε στις 18 Μαρτίου 1959. Ο Πρόεδρος Ντουάιτ Αϊζενχάουερ υπέγραψε το νομοσχέδιο ( Νόμος για την Εισδοχή στη Χαβάη ) για να γίνει η Χαβάη πολιτεία αυτή την ημερομηνία το 1959, αλλά έπρεπε να ψηφιστεί σε δημοψήφισμα από πολίτες της Χαβάης τον Ιούνιο 1959. Η επίσημη παραδοχή του κράτους έγινε στις 21 Αυγούστου 1959 όταν ο Πρόεδρος Αϊζενχάουερ υπέγραψε την επίσημη διακήρυξη. 
  • Πολλοί κάτοικοι της Χαβάης ήθελαν την πολιτεία. Μπορεί να φαίνεται ότι ήταν ένα τρομερά μονόπλευρο πράγμα, αλλά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι πολλοί ιθαγενείς της Χαβάης ήταν υπέρ του κράτους. Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία (93%) από αυτούς ήθελε να γίνει κράτος και ψήφισε υπέρ του Νόμου Εισδοχής στη Χαβάη τον Ιούνιο του 1959. Μόνο οι πολίτες του Ni’ihau τον καταψήφισαν.
  • Αυτή δεν είναι μια πλήρης ιστορία της Χαβάης. Η ιστορία αυτών των νησιών είναι εκπληκτικά περίπλοκη και εκτεταμένη, επομένως αυτός ο οδηγός που περιγράφει λεπτομερώς πότε η Χαβάη έγινε πολιτεία δεν θα μπορούσε να την περιλάβει όλα. Από τον αναγκαστικό αποκλεισμό της μητρικής γλώσσας της Χαβάης έως τους ξένους που ανατρέπουν μονάρχες της Χαβάης (βασιλιάδες και βασίλισσες), αξίζει να ψάξετε λίγο πιο βαθιά στην ιστορία της Χαβάης για να κατανοήσετε την όλη ιστορία.
  • Η ζάχαρη δεν είναι πλέον βιομηχανία στη Χαβάη. Ενώ οι φυτείες ζάχαρης και οι εξαγωγές έπαιξαν τεράστιο ρόλο στο να γίνει η Χαβάη κράτος, η τελευταία φυτεία ζάχαρης στη Χαβάη έκλεισε τις πόρτες της το 2016 (Maui’s Hawaiian Commercial & Sugar Company). Η ζάχαρη είναι πλέον φθηνότερη για παραγωγή εκτός της Χαβάης.

Συχνές Ερωτήσεις

SCStock/Shutterstock

Πότε έγινε η Χαβάη πολιτεία; Γιατί δεν δίδεται καθεστώς κρατικής ιδιότητας σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ; Τι ήταν η Χαβάη πριν γίνει επίσημο κράτος;

Ρίξτε μια ματιά στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με την πολιτεία της Χαβάης παρακάτω για να μάθετε περισσότερα. 

Τι ήταν η Χαβάη πριν γίνει κράτος;

Η Χαβάη ήταν μια μοναρχία (το Βασίλειο της Χαβάης) υπό την κυριαρχία βασιλιάδων και βασιλισσών έως ότου η μοναρχία ανατράπηκε το 1893. Έγινε δημοκρατία με τους αντιπροσώπους να ψηφίζουν για λογαριασμό των πολιτών στη συνέχεια.

Μέχρι το 1898, η Χαβάη προσαρτήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έγινε επίσημα η 50η πολιτεία της χώρας τον Αύγουστο του 1959.

Γιατί η Χαβάη είναι κράτος και όχι το Πουέρτο Ρίκο;

Η πολιτεία απαιτεί στήριξη από τους πολίτες της εν λόγω περιοχής για να περάσει και να γίνει αποδεκτή. Ενώ το 93% των πολιτών της Χαβάης ψήφισαν υπέρ της πολιτείας, οι πολίτες του Πουέρτο Ρίκο έχουν απορρίψει την ιδέα και ψήφισαν κατά της πολιτείας πολλές φορές.

Πότε έγινε η Χαβάη πολιτεία και γιατί;

Η Χαβάη έγινε πολιτεία επίσημα στις 21 Αυγούστου 1959 αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία ψήφισαν τον Νόμο Εισδοχής στη Χαβάη που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Αϊζενχάουερ τον Μάρτιο του 1959.

Οι πολίτες της Χαβάης ψήφισαν σε δημοψήφισμα για να γίνει κράτος τον Ιούνιο του 1959 και η επίσημη διακήρυξη υπογράφηκε από τον πρόεδρο μόλις λίγους μήνες αργότερα τον Αύγουστο.

Ήταν η Χαβάη πολιτεία πριν από την Αλάσκα;

Όχι, η Χαβάη δεν ήταν πολιτεία πριν από την Αλάσκα. Η Αλάσκα αγοράστηκε το 1867 και θεωρήθηκε έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι την επίσημη αποδοχή της στην πολιτεία τον Ιανουάριο του 1959 — 8 μήνες πριν η Χαβάη γίνει πολιτεία.

Γιατί το Πουέρτο Ρίκο δεν είναι κράτος;

Το Πουέρτο Ρίκο παραμένει μια επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών χωρίς κράτος μέχρι σήμερα, επειδή οι πολίτες του έχουν καταψηφίσει την πολιτεία σε 6 δημοψηφίσματα μέχρι στιγμής. Η Χαβάη, από την άλλη, ήθελε να γίνει κράτος και η πλειοψηφία των πολιτών της (93%) ψήφισε υπέρ της πολιτείας στο δημοψήφισμα του 1959.

Πότε λοιπόν η Χαβάη έγινε κράτος;

Η Χαβάη έγινε κράτος στις 21 Αυγούστου 1959, αλλά δεν ήταν μια ξαφνική εξέλιξη από το πουθενά – ήταν μετά από δεκαετίες οικοδόμησης ιστορίας και εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο εθνών. 

Αυτό που κάποτε ήταν ένα ανεξάρτητο νησιωτικό βασίλειο μετατράπηκε με τα χρόνια σε μια στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στη συνέχεια προσαρτήθηκε εδάφη και τελικά, σε ένα πραγματικό, επίσημο κράτος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. 

Ως η 50η πολιτεία των ΗΠΑ, η Χαβάη κέρδισε την πολιτεία της σχεδόν ταυτόχρονα με την Αλάσκα και εξακολουθεί να αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο όμορφα, ποικιλόμορφα και ιστορικά μέρη της χώρας. 

Τώρα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να αναγνωρίσουμε τα ορόσημα και την ενίοτε επώδυνη ιστορία αυτών των εκπληκτικών, τροπικών νησιών.

Καθώς περνούν τα χρόνια, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τα γεγονότα που οδήγησαν στο έθνος που γνωρίζουμε και αγαπάμε σήμερα — ακόμα κι αν μας κάνουν να νιώθουμε άβολα να τα αναγνωρίσουμε. 

Aκολουθήστε μας στο facebook

Κάρτα Revolut: Η καλύτερη λύση για τους ταξιδιώτες!

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Ενοικίαση αυτοκινήτου

Διαμονή

Ασφάλιση 

Διαβάστε επίσης:Πόσο κοστίζει ένα ταξίδι στη Χαβάη το 2023

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια