Πότε να πάτε στη Βουλγαρία; Κλίμα και περίοδος

Γνωρίζοντας πότε πρέπει να πάμε στη Βουλγαρία και την καλύτερη περίοδο, με βάση το κλίμα , τον καιρό και τις θερμοκρασίες , μας επιτρέπει να οργανώσουμε καλύτερα το ταξίδι σε αυτή την υπέροχη βαλκανική χώρα . Σε αυτόν τον οδηγό, θα μάθουμε για το κλίμα της Βουλγαρίας κατά τις εποχές της, επιτρέποντάς μας να οργανώσουμε το ταξίδι σύμφωνα με τις ανάγκες μας και με βάση τις περιοχές που επιθυμούμε να επισκεφτούμε. Η όμορφη Βουλγαρία είναι μια χώρα με ποικίλο τοπίο, από ορεινές περιοχές έως παραλίες της Μαύρης Θάλασσας . Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί την καλύτερη στιγμή για να επισκεφτείτε τη χώρα, κάνοντας έτσι τέλειο το ταξίδι σας στη Βουλγαρία!

Το κλίμα της Βουλγαρίας

Για να οργανώσετε καλύτερα το ταξίδι σας στη Βουλγαρία, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις θερμοκρασίες και το κλίμα. Ανάλογα με την κάθε εποχή και την περιοχή που θέλετε να επισκεφτείτε. Ας μάθουμε λοιπόν ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να πάτε στη Βουλγαρία. Στην πραγματικότητα, το κλίμα μπορεί να επηρεάσει την ταξιδιωτική μας εμπειρία. Το κλίμα στη Βουλγαρία είναι ηπειρωτικό . Βρίσκεται στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, βρίσκουμε κρύους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια. Με πιο ήπιες θερμοκρασίες προς τη Μαύρη Θάλασσα και ψυχρότερες στις εσωτερικές ορεινές περιοχές . Όντας μια χώρα προστατευμένη από τα ρεύματα, οι βροχοπτώσεις είναι μέτριες στις πεδιάδες και πιο άφθονες στα ορεινά. Οι πιο βροχεροί μήνες είναι γενικά ο Μάιος και ο Ιούνιος, με συχνές απογευματινές καταιγίδες.

Επιπλέον, ο καιρός στη Βουλγαρία είναι επίσης πολύ ηλιόλουστος , εκτός από το χειμώνα. Δεν υπάρχουν λοιπόν περίοδοι που να μην προτείνονται για ταξίδι στη Βουλγαρία. Στην πραγματικότητα, οι πεδινές περιοχές μπορεί να έχουν καυτές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, συγκρίσιμες με αυτές των μεγάλων ιταλικών πόλεων. Στη Σόφια το καλοκαίρι έχει ήπιες θερμοκρασίες χάρη στο υψόμετρο. Επιπλέον, η καλοκαιρινή περίοδος είναι ιδανική για παραθαλάσσιες περιοχές και διακοπές στην παραλία μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά πότε να πάμε με βάση τον καιρό, το κλίμα και τη θερμοκρασία στη Βουλγαρία, ανακαλύπτοντας την καλύτερη περίοδο.

Κλείστε μόνοι σας το ταξίδι .
ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨TicketsWe⁩ στο Viber << 👈✈️🌍

Με αυτόν τον τρόπο, θα λαμβάνετε άμεση πρόσβαση στις τελευταίες ενημερώσεις και προσφορές μας μέσω του Viber!
Αυτή η ανάρτηση περιέχει συνδέσμους συνεργατών ~ με αυτό τον τρόπο βοηθάτε να παραμείνει το site ζωντανό χωρίς εσείς να βάλετε κάτι από την τσέπη σας!
Διαβάστε επίσης: 10 καλύτερες ημερήσιες εκδρομές από τη Σόφια της Βουλγαρίας

Κλίμα των εσωτερικών περιοχών

Ας μάθουμε λοιπόν τον καιρό, το κλίμα και τις θερμοκρασίες στη Βουλγαρία στις εσωτερικές της περιοχές, για να σχεδιάσουμε την καλύτερη στιγμή για να πάτε εδώ. Υπάρχουν δύο πεδινές περιοχές στη χώρα , που χωρίζονται από τα Βαλκανικά βουνά από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Στην πεδιάδα του Δούναβη , στα βόρεια, που χωρίζεται από τη Ρουμανία από τον ποταμό Δούναβη , βρίσκουμε τις πόλεις Πλέβεν και Ρούσε. Εδώ, οι μέσες τιμές κυμαίνονται από 0 έως 25°C και είναι περισσότερο εκτεθειμένο στους κρύους χειμωνιάτικους ανέμους. Η Θρακική πεδιάδα , στα νότια, έχει θερμότερες θερμοκρασίες και συναντάμε πόλεις όπως η Στάρα Ζαγόρα και η Φιλιππούπολη. Και στις δύο πεδιάδες, τα κύματα καύσωνα μπορούν να φτάσουν το καλοκαίρι που φέρνουν θερμοκρασίες ακόμη και πάνω από 40°C.

Επιπλέον, το Plovdiv βρίσκεται στη λιγότερο βροχερή περιοχή της Βουλγαρίας. Στην κοιλάδα του Στρούμα, νοτιοδυτικά, με θέα την Ελλάδα, συναντάμε ήπιο κλίμα, με χειμώνες που χαρακτηρίζονται και παγετοί. Στην πρωτεύουσα, τη Σόφια , 550 μέτρα μέσα σε μια κοιλάδα, οι θερμοκρασίες ενισχύονται από την τοποθεσία. Βρίσκεται νότια των Βαλκανίων, είναι η πιο κρύα πόλη της χώρας, αλλά και με ήπιο κλίμα στη Βουλγαρία το καλοκαίρι.

Δείτε το Plovdiv σας

Κλίμα σε ορεινές περιοχές

Ποια είναι η καλύτερη εποχή για να πάτε στις ορεινές περιοχές της Βουλγαρίας με βάση τις θερμοκρασίες, το κλίμα και τον καιρό; Εκτός από τη βόρεια οροσειρά των Βαλκανίων , όπου το Botev , με τα 2.376 μ. είναι η υψηλότερη κορυφή. Κοντά στη Σόφια βρίσκουμε το όρος Vitosha, την οροσειρά της Ροδόπης και τους ορεινούς όγκους Pirin και Rila. Το βουλγαρικό κλίμα εδώ είναι το πιο κρύο, με θερμοκρασίες παρόμοιες με αυτές των Άλπεων μας Μέχρι τον Μάρτιο μπορείτε να κάνετε σκι κοντά στο Παμπόροβο και στο Μπόροβετς . Οι βροχοπτώσεις αυξάνονται και οι μέσοι όροι στην κορυφή Μουργκάς , στα Βαλκάνια, στα 1.685 m κυμαίνονται από -4,5 έως 15°C. Η Mussala , η υψηλότερη κορυφή της χώρας στα 2.925 μέτρα, έχει ισχυρούς ανέμους, χιονοπτώσεις και συχνή ομίχλη, με θερμοκρασίες έως και -20°C . Χιονόπτωση έχει σημειωθεί συχνά εδώ ακόμα και το καλοκαίρι.

Η κορυφή της Μουσάλα

Παράκτιο κλίμα

Στην παραλιακή λωρίδα, στα ανατολικά, υπάρχουν πόλεις όπως το Μπουργκάς και η Βάρνα . Εδώ, το κλίμα, ο καιρός και οι θερμοκρασίες είναι οι πιο ήπιες στη Βουλγαρία, χάρη και στην επιρροή της Μαύρης Θάλασσας. Το κλίμα μπορεί να συγκριθεί με αυτό των ενετικών ακτών. Με κρύους χειμώνες, αλλά ποτέ σκληρούς, και συχνά θυελλώδεις με ζεστά καλοκαίρια αλλά μετριάζεται από τη θαλασσινή αύρα. Και εδώ ο καιρός μπορεί να επηρεαστεί από χειμερινά κύματα κρύου , φέρνοντας τον μέσο όρο στους -15°C ή ζέστη, φτάνοντας ακόμη και τους 38°C.

Επιπλέον, οι βροχοπτώσεις δεν είναι ποτέ άφθονες. Η Μαύρη Θάλασσα είναι ένας δημοφιλής προορισμός για κολύμπι από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο, όταν η θερμοκρασία του νερού φτάνει τους 24°C. Στην παράκτια περιοχή στα βόρεια, προς το Μπουργκάς, οι μέσες τιμές κυμαίνονται από 3 έως 25°C. Προς τα σύνορα με την Τουρκία, στην Αχτόπολη της Βουλγαρίας οι θερμοκρασίες είναι ακόμη πιο ήπιες.

Η πόλη του Μπουργκάς

Βουλγαρία Θερμοκρασίες, Πότε να πάτε;

Όπως είδαμε, με βάση τις περιοχές που θέλουμε να επισκεφτούμε, μπορούμε να βρούμε διακριτούς τύπους κλίματος , θερμοκρασίας και καιρού στη Βουλγαρία . Γενικά, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου είναι ιδανική για ένα ταξίδι εδώ, αν και οι καλύτερες εποχές για να επισκεφθείτε τη Βουλγαρία είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Αλλά ακόμη και το καλοκαίρι και ο χειμώνας δεν ενδείκνυνται για ένα ταξίδι, αλλά πρέπει να λάβετε υπόψη τις θερμοκρασίες, τον καιρό και τις βροχοπτώσεις στη Βουλγαρία.

Παρακάτω, θα αναλύσουμε κάθε σεζόν , παραθέτοντας επίσης τυχόν αργίες και εκδηλώσεις. Σας συμβουλεύουμε για ταξίδια και την καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείτε τη χώρα με βάση το βουλγαρικό κλίμα και τον καιρό.

Χειμώνας στη Βουλγαρία

Όπως είδαμε, ο χειμώνας δεν είναι η καλύτερη περίοδος για να πάτε στη Βουλγαρία, αλλά ούτε συνιστάται και έχει κάποιες θετικές πλευρές. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες σπάνια πέφτουν κάτω από 0°C. Ένα από τα πιο αγαπημένα μέρη αυτής της περιόδου είναι το όρος Vitosha , όπου μπορείτε να κάνετε σκι ή να κάνετε πολλές δραστηριότητες στο χιόνι, σε υπέροχα χιονισμένα τοπία. Επιπλέον, ο χειμώνας είναι η πιο δημοφιλής εποχή για να επισκεφθείτε τα θέρετρα σπα της χώρας , όπως το Sapareva banya και το πανόραμά του με θέα στο όρος Rila, 70 χλμ. από την πρωτεύουσα.

Ένα άλλο δημοφιλές μέρος για χειμερινά σπορ είναι το Μπόροβετς , ένα αρχαίο θέρετρο διακοπών, όπως το Μπάνσκο , όπου βρίσκουμε το καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας. Στη Σόφια , ωστόσο, οι θερμοκρασίες στη Βουλγαρία το χειμώνα μπορεί να φτάσουν τους -5°C τον Ιανουάριο, η ομίχλη και οι χιονοπτώσεις είναι συχνές. Μεταξύ των θετικών πλευρών ενός χειμερινού ταξιδιού στη Βουλγαρία είναι ότι είναι μια περίοδος που επιτρέπει ταξίδια χαμηλού προϋπολογισμού και με λίγους άλλους ταξιδιώτες να επισκεφθούν τα μέρη ενδιαφέροντος. Επιπλέον, το Kukeri γίνεται το χειμώνα : ένα σημαντικό φεστιβάλ στο οποίο συμμετέχουν μόνο άνδρες ντυμένοι με παραδοσιακά ρούχα. Κατά τη διάρκεια αυτού που συνδέονται με τη λατρεία του Διονύσου των Θρακών, χορεύουν για να τρομάξουν τα κακά πνεύματα του χειμώνα, καλωσορίζοντας την άνοιξη.

Άνοιξη στη Βουλγαρία

Λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα, τον καιρό και τις θερμοκρασίες, η άνοιξη είναι μια από τις καλύτερες εποχές για να πάτε στη Βουλγαρία! Επιπλέον, σε αυτή την περίοδο γιορτάζεται η Marteniza , ένα αρχαίο έθιμο που σηματοδοτεί την αρχή της εποχής, το οποίο μπορεί να ανιχνευθεί στη ρωμαϊκή περίοδο, όταν στους πολεμιστές πριν πάνε στον πόλεμο έδιναν ένα ερυθρόλευκο φυλαχτό, αφιερωμένο στη Baba Marta. , μια μορφή της βουλγαρικής λαογραφίας.

Αυτό το φεστιβάλ γιορτάζεται την 1η Μαρτίου, ανταλλάσσοντας ερυθρόλευκες διακοσμήσεις. Από τον Μάρτιο έως τον Μάιο η εποχή δεν έχει πολλές βροχοπτώσεις, αλλά μπορεί να συμβούν αλλαγές στη θερμοκρασία λόγω εναέριων συγκρούσεων και επιστροφών ψύχους, καθώς και καθυστερημένες βροχές χιονιού. Οι θερμοκρασίες στα πεδινά συνήθως αρχίζουν να ανεβαίνουν από τα τέλη Απριλίου και τον Μάιο σημειώνονται οι πρώτες απογευματινές καταιγίδες. Επιπλέον, είναι η ιδανική περίοδος για την ομαδική μας περιοδεία: Enchantment Bulgaria. Ένα ταξίδι ανάμεσα σε μοναστήρια και αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Θράκης.

Κτήμα στη Βουλγαρία

Το καλοκαίρι είναι επίσης από τις καλύτερες περιόδους για να πάτε στη Βουλγαρία, χάρη στον ηλιόλουστο καιρό και το ήπιο κλίμα σε πολλές περιοχές της χώρας. Αυτή την εποχή, ωστόσο, η χώρα μπορεί να πληγεί, ιδιαίτερα από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο και από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, από κύματα καύσωνα που ανεβάζουν σημαντικά τις θερμοκρασίες. Στις παράκτιες περιοχές της χώρας το καλοκαίρι η ζέστη μετριάζεται χάρη στο αεράκι που έρχεται από τη Μαύρη Θάλασσα. Η Σόφια , από την άλλη, έχει ηπιότερο καιρό χάρη στο υψόμετρο, με μέσους όρους τον Αύγουστο από 21 έως 37°C, αλλά ακόμα με δροσερές νυχτερινές θερμοκρασίες.

Στον ορεινό όγκο της Ρίλα, στην υψηλότερη κορυφή της χώρας Mussala , χιονοπτώσεις σημειώθηκαν επίσης το καλοκαίρι, αλλά μπορεί επίσης να σημειωθεί μέση χιονόπτωση. στους 20°C. Επιπλέον, κατά μήκος της βουλγαρικής ακτής , διοργανώνονται πολλά φεστιβάλ το καλοκαίρι , ειδικά στο Μπουργκάς και τη Βάρνα. Επιπλέον, αυτή είναι και η ιδανική περίοδος για τον γύρο μας στη Βουλγαρία και την Αρχαία Μακεδονία. Ένα ταξίδι στα χνάρια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Ελλάδας, ιδανικό για ταξιδιώτες που θέλουν να εντρυφήσουν στην ιστορία και την αρχαιολογία αυτών των περιοχών που σφυρηλάτησαν τον ελληνιστικό πολιτισμό.

Φθινόπωρο στη Βουλγαρία

Τέλος, το φθινόπωρο είναι επίσης από τις καλύτερες περιόδους για να πάτε στη Βουλγαρία χάρη στο κλίμα, τον καιρό και τις θερμοκρασίες της. Αυτή η εποχή διαρκεί από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο και οι θερμοκρασίες είναι ήπιες , με μέσες τιμές έως και 17°C, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, και στη συνέχεια πέφτουν με παγετούς. Το φθινόπωρο το τοπίο χρωματίζεται από το φύλλωμα , γύρω από τα μοναστήρια της UNESCO, όπως αυτό της Ρίλα. Τα πολυσύχναστα παραθαλάσσια θέρετρα το καλοκαίρι και το φθινόπωρο έχουν μια μελαγχολική και γαλήνια γοητεία, καθώς και ένα ακόμα ήπιο κλίμα και αποτελούν δημοφιλή προορισμό.

Από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο η εποχή είναι πολύ ευχάριστη και τον Σεπτέμβριο σε πολλές περιοχές της χώρας η ζέστη του καλοκαιριού εξακολουθεί να είναι παρούσα, καθώς οι υψηλές πιέσεις αντιστέκονται περισσότερο. Στην πραγματικότητα, η Βουλγαρία δεν είναι εκτεθειμένη σε νότια ή δυτικά ρεύματα. Τέλος, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μην παραλείψετε το Grand Tour στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Ένα ταξίδι ανάμεσα σε πόλεις και μοναστήρια που αναχωρούν από τη Σόφια, κατάλληλο για όσους θέλουν να ανακαλύψουν αυτές τις δύο συναρπαστικές χώρες της Ανατολής και τον πλούσιο πολιτισμό τους.

Βουλγαρία Κλίμα, Πότε να πάτε;

Αφού σας δείξαμε ποια είναι η καλύτερη εποχή για να πάτε στη Βουλγαρία με βάση το κλίμα, είδαμε ότι οι ιδανικές εποχές για να επισκεφθείτε τη χώρα είναι οι ενδιάμεσες.

Συχνές ερωτήσεις, Βουλγαρία Πότε να πάτε

Παρακάτω θα βρείτε συχνές ερωτήσεις από τους ταξιδιώτες μας για να δείτε μαζί ποια είναι η καλύτερη εποχή για να πάτε με βάση τον καιρό στη Βουλγαρία, το κλίμα και τις θερμοκρασίες της.

Πότε είναι καλύτερο να πάτε στη Βουλγαρία;

Για να πάτε στη Βουλγαρία προτείνουμε την περίοδο από Μάιο έως Οκτώβριο.

Πότε να μην πάτε στη Βουλγαρία;

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες περίοδοι που δεν συνιστώνται για να πάτε στη Βουλγαρία.

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨TicketsWe⁩ στο Viber << 👈✈️🌍

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια