10 πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε ως ταξιδιωτικός φωτογράφος

Αυτό το άρθρο δημιουργήθηκε από το National Geographic Traveler (Ηνωμένο Βασίλειο).

Τα Masterclasses από Ταξιδιώτης του National Geographic (Ηνωμένο Βασίλειο) επέστρεψε τον Μάρτιο του 2023 με μια σειρά τριών ωρών διαδικτυακών συνεδριών με επικεφαλής ειδικούς για επίδοξους ταξιδιωτικούς συγγραφείς και φωτογράφους.

Σε κάθε μία από τις συνεδρίες φωτογραφίας, η ομάδα ειδικών του κλάδου συζήτησε τις βέλτιστες πρακτικές τους για την εύρεση αφηγήσεων και ανθρώπινων ιστοριών και πρόσφερε πρακτικές συμβουλές σχετικά με τη χρήση του σωστού εξοπλισμού και την αποτελεσματική χρήση του φωτός.

Αυτές οι 10 συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την ταξιδιωτική σας φωτογραφία, από τη δημιουργία του χαρτοφυλακίου σας έως τη βέλτιστη χρήση του εξοπλισμού σας και την παροχή μιας ζωντανής, συναρπαστικής αφήγησης.

Athens travel guide(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

1. Δημιουργία περιεχομένου που θέλετε να πληρώνεστε για να παράγετε

Όταν ξεκινάτε με τη φωτογραφία, ένα χαρτοφυλάκιο που δείχνει τα προσωπικά σας ενδιαφέροντα είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείξετε την εμπειρία και τις ιδέες σας. «Οι συντάκτες ενδιαφέρονται για το όραμά σας και τίποτα δεν δείχνει το όραμά σας περισσότερο από τις φωτογραφίες που τραβάτε με δική σας πρωτοβουλία», είπε ο ταξιδιωτικός φωτογράφος και τακτικός Ταξιδιώτης του National Geographic (Ηνωμένο Βασίλειο) συνεργάτης Ben Roberts.

Η δημιουργία μιας διαδικτυακής παρουσίας μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να μεταφέρετε τις εικόνες σας εκεί έξω. «Πρέπει να δημιουργήσετε τη δουλειά που θέλετε να πληρώνεστε για να κάνετε», συμβούλεψε η Holly-Marie Cato, φωτογράφος, σκηνοθέτης και πρεσβευτής της Leica. «Δείξε το ταξίδι σου, δείξε τι κάνεις. Το έκανα αυτό στο Instagram».

«Αυτά τα προσωπικά έργα θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε το όνομά σας και θα σας δώσουν έναν τρόπο επικοινωνίας με συντάκτες, ανθρώπους του κλάδου και άλλους δημιουργικούς», είπε ο Tristan Bejwan, επαγγελματίας φωτογράφος που έχει τραβήξει πορτρέτα για πολλές μεγάλες εκδόσεις του Ηνωμένου Βασιλείου. «Όταν εστιάζεις στη δημιουργικότητα και τη δική σου φωνή, η δουλειά έρχεται, δεν χρειάζεται να την κυνηγήσεις».

Συμβουλές και ταξιδιωτικός οδηγός(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

2. Εύρεση αφήγησης

Το πάνελ μας ενημέρωσε ότι η λήψη στιγμιότυπων δεν αρκεί για να γίνει αντιληπτή από τις δημοσιεύσεις. «Καθώς έγινα καλύτερος ταξιδιωτικός φωτογράφος, κατάλαβα ότι η ιστορία είναι το παν», είπε ο Tristan. «Αντί να βρίσκετε απλώς τις όμορφες φωτογραφίες, θέλετε να προσπαθήσετε να συνδυάσετε την αφήγηση. Το να γυρίσεις μια συνεκτική ιστορία είναι η διαφορά ανάμεσα στο να είσαι καλός στη λήψη φωτογραφιών και στο να παίρνεις προμήθειες από ταξιδιωτικά περιοδικά».

Η Holly-Marie τόνισε επίσης τη σημασία της παροχής πλαισίου στις εικόνες σας. «Γράψτε, γράψτε, γράψτε, είτε πρόκειται για ημερολόγιο είτε απλώς στην εφαρμογή σημειώσεων σας. Όλες αυτές οι μικρές πρακτικές μπορούν να γίνουν φωτογραφικά δοκίμια».

9 απλοί τρόποι για να κάνετε την εμπειρία πτήσης σας πιο ομαλή, σύμφωνα με τους αεροσυνοδούς(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

3. Η επιμονή είναι το κλειδί – από το pitching μέχρι το σουτ

Οι ειδικοί μας συμφώνησαν ότι η επιμονή είναι το κλειδί για τη βελτίωση και η λήψη πολλών φωτογραφιών είναι ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε την εργασία σας. «Ο καλύτερος τρόπος για να τραβήξετε μια καλή φωτογραφία είναι να τραβήξετε πολλές κακές», συμβούλεψε ο Tristan. «Ο φόβος της αποτυχίας σας κρατά πίσω περισσότερο από την έλλειψη δημιουργικότητας. Αν μια φωτογραφία είναι κακή, δεν έχει σημασία— μαθαίνεις πώς να βγάζεις μια καλύτερη, να προχωράς και να μεγαλώνεις».

Η Holly-Marie πρότεινε ότι υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης στη δουλειά σας. «Πηγαίνετε και ξαναδείτε τη δουλειά που έχετε κάνει, ξαναδείτε τις ιστορίες που νομίζετε ότι έχουν τελειώσει», είπε. «Καθώς βιώνεις περισσότερο τον κόσμο, καθώς το σημείο αναφοράς σου μεγαλώνει, τόσο αυξάνεται η εκτίμησή σου για τη δουλειά που έχεις χάσει».

4. Ποτέ μην υποτιμάτε τη σημασία της προετοιμασίας και της γνώσης του εξοπλισμού σας

Το να πακετάρετε τον σωστό εξοπλισμό και να γνωρίζετε όλο τον εξοπλισμό σας είναι απαραίτητο όταν ξεκινάτε ένα ταξίδι. Η βραβευμένη ταξιδιωτική φωτογράφος και συγγραφέας Yulia Denisyuk είπε ότι «η προετοιμασία είναι το κλειδί για όλα. Πριν πάτε για οποιοδήποτε ταξίδι, να είστε πολύ άνετοι με το πού βρίσκονται τα πάντα στη φωτογραφική μηχανή σας — με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αφιερώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στον εαυτό σας όταν βρίσκεστε εκεί έξω για εργασία».

Μας υπενθύμισε να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι με επιπλέον μπαταρίες και εφεδρικό εξοπλισμό όταν βγαίνουμε σε ένα ταξίδι. «Εάν φωτογραφίζετε σε ψυχρά κλίματα, οι επιπλέον μπαταρίες είναι πολύ σημαντικές γιατί θα αδειάσουν πολύ γρήγορα».

5. Πάρτε τον κατάλληλο εξοπλισμό για εσάς

Καθένας από τους ειδικούς μας έχει τον δικό του εξοπλισμό για να κάνει ένα ταξίδι. Αυτό ποικίλλει ανάλογα με την ανάθεση, την τοποθεσία και την εστίασή τους. Είτε πρόκειται για τοπία, πορτρέτα, κοντινά πλάνα ή όλα αυτά, η ποσότητα του εξοπλισμού που μεταφέρουν σε έναν προορισμό διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Για τον Dikpal Thapa, έναν βραβευμένο ταξιδιωτικό φωτογράφο από το Νεπάλ, είναι σημαντικό να παίρνει όλο τον εξοπλισμό του. «Μου αρέσει να ταξιδεύω με όλο μου τον εξοπλισμό — και με το σώμα και με όλους τους φακούς μου», είπε. «Είναι βαριές, αλλά δεν θέλω να χάσω τίποτα όταν ταξιδεύω — Θέλω να βγάλω όσες περισσότερες φωτογραφίες μπορώ χωρίς να μετανιώνω που δεν πήρα όλους τους φακούς μου μαζί μου».

Ωστόσο, η Γιούλια είπε ότι το ελαφρύτερο είναι καλύτερο. «Πολύ από τη δουλειά που κάνω περιστρέφεται γύρω από ανθρώπους. Θέλω να είμαι προσιτός. Για μένα, λιγότερος εξοπλισμός σημαίνει λιγότερο εκφοβισμένα θέματα».

Αν προετοιμάσετε τον καλύτερο εξοπλισμό για εσάς, θα διασφαλίσετε ότι αισθάνεστε ότι έχετε τις καλύτερες ευκαιρίες για να τραβήξετε τις καλύτερες λήψεις σας ενώ βρίσκεστε σε ένα ταξίδι.

6. Μάθετε τι θέλετε να τραβήξετε πριν ταξιδέψετε

Πριν ξεκινήσετε ένα ταξίδι, το πάνελ μας συνέστησε να έχετε μια ξεκάθαρη ιδέα για το τι θέλετε να τραβήξετε. Μπεν Ρόμπερτς, φωτογράφος ντοκιμαντέρ και ταξιδιών και τακτικός Ταξιδιώτης του National Geographic (Ηνωμένο Βασίλειο), υπογράμμισε τη σημασία του να φέρετε μια αίσθηση του τόπου στις ταξιδιωτικές σας ιστορίες.

Ο βραβευμένος φωτογράφος τροφίμων και ταξιδιών Simon Bajada συμφώνησε ότι η έρευνα πριν από ένα ταξίδι είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή πλαισίου και αίσθησης του τόπου. «Πάντα ερευνώ τις παραδόσεις και τον πολιτισμό πριν πάω», είπε. Ο Simon πρότεινε τη χρήση τοπικών οδηγών ενώ βρίσκεστε στην τοποθεσία: «Οι οδηγοί μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμοι και να σας οδηγήσουν σε καταστάσεις στις οποίες διαφορετικά δεν θα μπορούσατε να έρθετε».

Ο Greg Funnell, ένας φωτογράφος με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, συνέστησε να μιλάτε σε ντόπιους όταν αναζητάτε το πλαίσιο για τις εικόνες σας. «Ποτέ μην υποτιμάτε τη δύναμη της πρόσληψης τοπικού επισκευαστή – αξίζουν το βάρος τους σε χρυσό και απασχολείτε κάποιον τοπικά. Απευθυνθείτε και προσπαθήστε να βρείτε ανθρώπους που ζουν στα μέρη στα οποία ταξιδεύετε».

7. Ανάμνηση του ανθρώπινου στοιχείου

Οι πάνελ μας συμφώνησαν ότι η ύπαρξη ανθρώπινων ιστοριών καθώς και η αίσθηση της θέσης στις εικόνες σας θα βοηθήσουν στην προσέλκυση δυνητικού κοινού. «Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους», είπε ο Μπεν. «Αν δεν έχεις δυνατά πορτρέτα σε ένα ταξιδιωτικό κομμάτι, θα σου λείπει το ανθρώπινο στοιχείο».

Η σύλληψη του ανθρώπινου στοιχείου είναι σημαντική για τον Dikpal. «Η φωτογραφία για μένα ήταν πάντα η σύνδεση με ανθρώπους, οι διαφορετικές εμπειρίες και η αποτύπωση αυτών των εμπειριών», εξήγησε. «Θέλω να προκαλέσω ορισμένα συναισθήματα, κάποια περιέργεια στους θεατές μου, ώστε να θέλουν να πάνε σε αυτό το μέρος και να το ζήσουν».

Σύμφωνα με τον Simon, η απόκτηση αυτού του ανθρώπινου στοιχείου σημαίνει σπάσιμο των φραγμών. «Ένα γνήσιο χαμόγελο είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα», είπε ενώ έδειχνε εικόνες από θέματα που έπρεπε να χαμογελάσει.

8. Η αποτελεσματική χρήση του φωτός μπορεί να κάνει τη διαφορά στη φωτογραφία σας

Σύμφωνα με τους ειδικούς μας, το να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε το φως και να συλλαμβάνετε το φως είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της φωτογραφίας σας. «Ο εξοπλισμός δεν είναι τόσο σημαντικός όσο το πώς να βλέπεις φως και πώς να συλλαμβάνεις το φως», συμβούλεψε η Γιούλια.

Αυτή η συμβουλή επαναλήφθηκε από τον Simon, ο οποίος έδειξε την αντίθετη επίδραση του φωτός σε παρόμοιες σκηνές. «Κατανοήστε το φως. Είναι ένα τόσο κρίσιμο μέρος των όμορφων εικόνων», είπε.

Η επιλογή της κατάλληλης ώρας της ημέρας για λήψη μπορεί να κάνει τη διαφορά στις φωτογραφίες σας. «Αν φωτογραφίζω μια ιστορία φαγητού, θα βεβαιωθώ ότι η κράτηση φαγητού μου σε ένα εστιατόριο είναι μεσημεριανό, επειδή έχετε φυσικό φως. Επίσης, πάντα θα ζητάω ένα τραπέζι δίπλα στο παράθυρο», εξήγησε ο Μπεν.

9. Μην φοβάστε να δείτε τις δικές σας εικόνες με επικριτικό μάτι ενώ ταξιδεύετε

Το μοντάζ δεν περιμένει μέχρι μετά το γύρισμα, όπως εξήγησαν οι ειδικοί μας. «Η διαδικασία επεξεργασίας ξεκινά ακριβώς εκεί στη δουλειά», είπε ο Ben. «Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας σχετικά με το τι είναι καλή εικόνα και τι όχι».

Ο Simon συμβούλεψε να είστε υπομονετικοί με τη διαδικασία και τη σημασία της αναθεώρησης των βολών σας για να σας βοηθήσουν να βελτιωθείτε. «Όποιο και αν είναι το όραμα για τη λήψη σας, μην παρεκκλίνετε από αυτό. Περιμένετε, μην παρασυρθείτε από το δέλεαρ του τι είναι στη γωνία», είπε. «Στα μισά της λήψης, αναθεωρήστε τις τρέχουσες εικόνες και αποφασίστε τι λείπει. Η σωστή ισορροπία λεπτομερειών, πορτρέτων, τοπίων κ.λπ.».

10. Να είστε έτοιμοι να κάνετε αλλαγές μετά τη λήψη

Τέλος, το πάνελ μας υπενθύμισε την επεξεργασία φωτογραφιών μετά το ταξίδι. Αυτό είναι ένα σημαντικό τελευταίο βήμα για να βεβαιωθείτε ότι οι εικόνες είναι οριστικοποιημένες και έτοιμες για δημοσίευση. «Είτε χρησιμοποιείτε το Lightroom είτε ένα διαφορετικό πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών, προσπαθήστε να βρείτε μια παλέτα ταξινόμησης χρωμάτων που λειτουργεί πραγματικά για εσάς», πρότεινε ο Ben.

Τόνισε επίσης τη σημασία της λήψης ακατέργαστων αρχείων, για να διευκολυνθεί η επεξεργασία τους αργότερα. «Να τραβάτε πάντα ακατέργαστα αρχεία γιατί αυτά θα σας δώσουν μεγαλύτερο εύρος για να βρείτε τις λεπτομέρειες τόσο στις σκιές όσο και στις επισημάνσεις χωρίς να υποβαθμίζουν την εικόνα σας όταν πρόκειται να εκτυπωθεί».

Οι εγγραφές όλων των συνεδριών είναι διαθέσιμες για αγορά εδώ.

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια