Τα 100 πιο όμορφα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Περιεχόμενα

Παρακάτω είναι μερικά από τα καλύτερα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO σε όλο τον κόσμο. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 1.000 τοποθεσίες που περιλαμβάνονται στη λίστα της UNESCO, οπότε το να περιορίσετε αυτή τη λίστα σε μόνο 100 ήταν αρκετά δύσκολο. 

1. Angkor Wat, Καμπότζη

Το Angkor Wat είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό μνημείο στον κόσμο και περιέχει εντυπωσιακά ερείπια από την αυτοκρατορία των Χμερ 9ου – 15ου αιώνα. Φιλοξενώντας περισσότερους από δύο εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, αυτό το καλλιτεχνικό αριστούργημα είναι ένας από τους πιο επισκέψιμους ιστορικούς χώρους στον κόσμο.

Tom Roche / shutterstock.com

2. Ταζ Μαχάλ, Ινδία

Ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα στον κόσμο, αυτό το μαυσωλείο σε λευκό χρώμα του ελεφαντόδοντου ανατέθηκε από τον αυτοκράτορα των Mughal Shah Jahan για να κρατήσει τον τάφο της αγαπημένης του συζύγου, Mumtaz Mahal. Είναι ένα εκπληκτικό σύμβολο της ιστορίας της Ινδίας και θα ζήσετε την αρχιτεκτονική των Μουγκάλ στα καλύτερά της όταν επισκεφτείτε το Ταζ Μαχάλ.

Ταζ Μαχάλ στο φως της ανατολής, Άγκρα, Ινδία
Olena Tur / shutterstock.com

3. Great Barrier Reef, Αυστραλία

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος δεν είναι μόνο ένα από τα πιο πολύχρωμα μέρη στη Γη αλλά και το μεγαλύτερο σύστημα κοραλλιογενών υφάλων του πλανήτη. Αυτό το συναρπαστικό σύστημα φιλοξενεί 400 είδη κοραλλιών, περισσότερα από 900 νησιά, περισσότερα από 2.000 είδη φυτών, ακόμη και ορισμένα απειλούμενα είδη θαλάσσιας ζωής, όπως η θαλάσσια αγελάδα. Εκτείνοντας περίπου 133.000 τετραγωνικά μίλια, ο τεράστιος Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος μπορεί να φανεί ακόμη και από το διάστημα.

Brian Kinney / shutterstock.com

4. Νησί του Πάσχα, Χιλή

Αυτό το απομακρυσμένο νησί της Πολυνησίας φημίζεται για τα 887 μνημειώδη αγάλματά του που σώζονται. Με τα ιερά που χρονολογούνται από τον 10ο αιώνα, το τοπίο δεν μοιάζει με κανένα άλλο που θα δείτε ποτέ.

Αγάλματα Moai στο ηφαίστειο Rano Raraku στο νησί του Πάσχα, Χιλή

5. Πέτρα, Ιορδανία

Η λαξευμένη σε βράχο αρχιτεκτονική της Πέτρας συνέβαλε στο παρατσούκλι της, Rose City, με βάση το χρώμα της πέτρας από την οποία σκαλίστηκε. Η περίπλοκη κατασκευή ναών και τάφων μαζί με τα ερείπια εκκλησιών και ναών είναι μόνο μερικοί λόγοι για τους οποίους αυτή η παγκοσμίου φήμης τοποθεσία είναι ένας προορισμός που πρέπει να επισκεφτείτε.

Al Khazneh - το θησαυροφυλάκιο, αρχαία πόλη της Πέτρας, Ιορδανία

6. Μάτσου Πίτσου, Περού

Το Μάτσου Πίτσου, ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της Αυτοκρατορίας των Ίνκας, υψώνεται από ένα ορεινό δάσος σε σχεδόν 8.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το Μάτσου Πίτσου είναι συχνά το αποκορύφωμα μιας επίσκεψης στη Νότια Αμερική.

saiko3p/shutterstock.com

7. Παλιά Αβάνα, Κούβα

Κάποτε κύριος κόμβος για τη ναυπήγηση πλοίων, το εκτεταμένο σύστημα αμυντικών οχυρώσεων στην Παλιά Αβάνα είναι τώρα μερικά από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα στην Αμερική. Ενώ υπάρχουν πολλά αξιοθέατα και ήχους για να απολαύσετε, τίποτα δεν ξεπερνά τη νεοκλασική και μπαρόκ αρχιτεκτονική που περιβάλλει τις μοναδικές πλατείες της Παλιάς Αβάνας.

Σκηνή δρόμου με πολύχρωμα κτίρια και παλιό αμερικανικό αυτοκίνητο στο κέντρο της Αβάνας, Κούβα
Καμίλα / shutterstock.com

8. Πυραμίδες της Γκίζας, Αίγυπτος

Το μόνο διαρκές θαύμα του αρχαίου κόσμου, αυτά τα απίστευτα μνημεία κατασκευάστηκαν όταν η Αίγυπτος ήταν ένας από τους πιο ισχυρούς πολιτισμούς του κόσμου πριν από περίπου 4.500 χρόνια. Ενώ οι Μεγάλες Πυραμίδες και η Σφίγγα συνήθως τραβούν τη μεγαλύτερη προσοχή, ολόκληρο το συγκρότημα μνημείων περιέχει τρία συγκροτήματα πυραμίδων, ένα βιομηχανικό συγκρότημα, νεκροταφεία και ένα εργατικό χωριό.

Πυραμίδες της Γκίζας στην Αίγυπτο
sculpies / shutterstock.com

9. Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Με ψηλά τείχη του 16ου αιώνα, εκπληκτικές τοποθεσίες όπως το Δυτικό Τείχος, μοναδικές αγορές και γραφικά σοκάκια, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτή η ιερή πόλη είναι ένα από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς με τις περισσότερες επισκέψεις. Γεμάτο με περισσότερα από 200 ιστορικά μνημεία με τεράστια θρησκευτική σημασία, δεν υπάρχει τίποτα σαν την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Διάσημος θόλος στο μουσουλμανικό τέμενος και δυτικός τοίχος στην Ιερουσαλήμ, Ισραήλ.
Rostislav Glinsky / shutterstock.com

10. Σινικό Τείχος, Κίνα

Εκτείνοντας σχεδόν 13.171 μίλια, περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται το Σινικό Τείχος της Κίνας κάθε χρόνο. Η κατασκευή ξεκίνησε τον 3ο αιώνα π.Χ. και όταν ολοκληρώθηκε τον 17ο αιώνα μ.Χ. ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική κατασκευή στον κόσμο και είχε μεγάλη αρχιτεκτονική και ιστορική σημασία.

 

photostory / shutterstock.com

11. Ιτσουκουσίμα Σιντοϊσμός, Ιαπωνία

Γνωστός για την πλωτή πύλη torii, ο Σιντοϊσμός Itsukushima χρονολογείται πριν από περισσότερα από 1.400 χρόνια. Το συγκρότημα του ιερού είναι ένας ιερός τόπος του Σιντοϊσμού και αποτελείται από 20 δομές. Οι εντυπωσιακά σχεδιασμένες κατασκευές συνδέονται με πεζόδρομους, αλλά ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γνωρίσετε το συγκρότημα είναι να κάνετε μια κρουαζιέρα με σκάφος γύρω από την είσοδο κατά τη διάρκεια της παλίρροιας.

Ναός Itsukushima, πλωτή ιαπωνική πύλη Torii
Τζόναθαν Τσου / shutterstock.com

12. Ακρόπολη, Αθήνα, Ελλάδα

Αυτή η αρχαία ακρόπολη δεσπόζει στην Αθήνα καθώς περιέχει τα απομεινάρια κτιρίων που είχαν μεγάλη ιστορική σημασία. Αξιότιμοι γλύπτες και αρχιτέκτονες σχεδίασαν αυτά τα μνημεία όπου τελικά παρήχθησαν το θέατρο, η δημοκρατία, η φιλοσοφία, ο λόγος και η ελευθερία της έκφρασης. Αναδεικνύεται από τον Παρθενώνα, η Ακρόπολη είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαίους χώρους στον κόσμο.

Ο ναός του Παρθενώνα σε μια φωτεινή μέρα. Ακρόπολη στην Αθήνα, Ελλάδα
anyaivanova / shutterstock.com

13. Cinque Terre, Ιταλία

Με την απαγόρευση των αυτοκινήτων εδώ, θα νιώσετε πραγματικά την ξεχωριστή ιστορία και τον χαρακτήρα των πέντε παραθαλάσσιων χωριών του Cinque Terre, που έχουν ηλικία αιώνων. Είτε κάνετε πεζοπορία, είτε τρώτε είτε κάνετε μια περιήγηση με σκάφος, είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς ότι το Cinque Terre είναι ένα από τα πιο όμορφα ιστορικά μέρη στον κόσμο.

Χωριό Manarola στο Cinque Terre, Ιταλία

14. Ιστορικό κέντρο της πόλης του Σάλτσμπουργκ, Αυστρία

Η ιταλική και η γερμανική κουλτούρα συγκρούστηκαν για να δημιουργήσουν την όμορφη μπαρόκ και μεσαιωνική αρχιτεκτονική που κάνουν την επίσκεψη αυτής της Παλιάς Πόλης μία από τις δραστηριότητες που πρέπει να κάνετε στο Σάλτσμπουργκ. Μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια και στα γοητευτικά λιθόστρωτα δρομάκια θα αποφέρει τα πάντα, από το κάστρο Hohensalzburg και τους θόλους και τις καμπαναριές μέχρι μοναδικά εκθέματα και το Getreidegasse, τον πιο διάσημο εμπορικό δρόμο του Σάλτσμπουργκ.

Όμορφη θέα στους διάσημους κήπους Mirabell με το παλιό ιστορικό φρούριο Hohensalzburg στο βάθος στο Σάλτσμπουργκ, Αυστρία
canadastock / shutterstock.com

15. Έργα του Antoni Gaudi, Ισπανία

Συνώνυμο της πόλης της Βαρκελώνης, ο Antoni Gaudí έφερε μια δημιουργικότητα και ένα στυλ στην αρχιτεκτονική που οι άνθρωποι εξακολουθούν να λατρεύουν. Τα κομμάτια του μοντερνίστα επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη φύση, τη θρησκεία και την αρχιτεκτονική, και εισήγαγε ακόμη και νέες τεχνικές θεραπείας όπως τα trencadís. Όταν σχεδιάζετε τη λίστα με τα πράγματα που πρέπει να κάνετε στη Βαρκελώνη, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβετε μερικά από τα πιο διάσημα έργα του Γκαουντί, όπως το La Sagrada Familia και το Park Güell.

Park Guell από τον αρχιτέκτονα Gaudi σε μια καλοκαιρινή μέρα στη Βαρκελώνη, Ισπανία.
SF / shutterstock.com

16. Πόλη του Βατικανού

Η μικρότερη χώρα του κόσμου έχει τεράστια σημασία. Όχι μόνο η καθολική ιερή πόλη είναι η πατρίδα του Πάπα, αλλά φιλοξενεί επίσης αμέτρητα κομμάτια πολύτιμης τέχνης και πολλά χρόνια μεγάλης ιστορίας. Η μπαρόκ και η αναγεννησιακή τέχνη και αρχιτεκτονική χαρακτηρίζουν την πόλη του Βατικανού και εκτίθενται τέλεια σε ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά κτίρια του κόσμου, τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

vvoe / shutterstock.com

17. Μονή Ρίλα, Βουλγαρία

Αυτό το συγκρότημα που μοιάζει με φρούριο του 10ου αιώνα ήταν η κατοικία και ο τάφος του Αγίου Ιωάννη της Ρίλα και τώρα είναι το μεγαλύτερο και πιο διάσημο ανατολικό ορθόδοξο μοναστήρι της Βουλγαρίας. Στεγάζοντας περίπου 60 μοναχούς, το εσωτερικό θα αποδειχθεί εξίσου εντυπωσιακό με το εξωτερικό καθώς διαθέτει πολύχρωμους θόλους, κομψές κιονοστοιχίες, μοναδικές τοιχογραφίες και εξαιρετική αρχιτεκτονική.

VRstudio / shutterstock.com

18. Giant’s Causeway, UK

Ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Ιρλανδίας, μπορούμε να ευχαριστήσουμε τα πολλά χρόνια ηφαιστειακής δραστηριότητας για την παραγωγή αυτού του αξιοσημείωτου σχηματισμού βράχου. Η εντυπωσιακή σκηνή των 40.000 τεράστιων στηλών από βασάλτη που υψώνονται από τη θάλασσα δεν είναι από αυτές που θα ξεχάσετε σύντομα.

Giant's Causeway σε μια όμορφη καλοκαιρινή μέρα, Βόρεια Ιρλανδία
SF / shutterstock.com

19. Abu Simbel, Αίγυπτος

Ένα μικρό χωριό με όμορφη θέα στην έρημο και τη λίμνη, οι αξιώσεις του Abu Simbel για φήμη είναι οι δύο τεράστιοι ναοί του που διασώθηκαν από τα νερά της λίμνης Nasser. Κάθε ναός είναι εντυπωσιακός από μόνος του, καθώς ο Ναός του Ραμσή ΙΙ περιέχει τέσσερα αγάλματα του Ραμσή που έχουν ύψος πάνω από 20 μέτρα και ο Ναός του Χάθορ είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα συγκροτήματα της Αιγύπτου.

Abu Simbel στην Αίγυπτο
Lisa S. / shutterstock.com

20. Chichen Itza, Μεξικό

Το κέντρο του προσκυνήματος για περισσότερα από 1.000 χρόνια και προηγουμένως η πιο ισχυρή πόλη του Γιουκατάν, οι Μάγια μας έκαναν πραγματικά τη χάρη δημιουργώντας την Τσίτσεν Ίτζα. Ένα από τα καλύτερα μέρη για επίσκεψη στο Μεξικό, υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά να απολαύσετε εδώ, από αρχαία σκαλίσματα στις κατασκευές μέχρι παραστάσεις ήχου και φωτός τα βράδια. Υπογραμμισμένη από το El Castillo, η εντυπωσιακή πυραμίδα των 30 μέτρων κάνει το Chichen Itza να ξεχωρίζει ανάμεσα στα καλύτερα ερείπια του Μεξικού.

Pakhnyushchy / shutterstock.com

21. Πολιτιστικό Τοπίο του Μπαλί, Ινδονησία

Ενώ το Μπαλί είναι συνήθως διάσημο για τις παραλίες και τα βουνά του, η UNESCO εφιστά την προσοχή μας στις πέντε βεράντες ρυζιού και τους υδάτινους ναούς τους, συμπεριλαμβανομένου του Βασιλικού Νερού Ναού του Pura Taman Ayun του 18ου αιώνα. Ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο σημαντικό είναι η χρήση της γεωργικής πρακτικής του 9ου αιώνα που ονομάζεται subak, η οποία βοήθησε τους Μπαλινέζους να γίνουν αποτελεσματικοί καλλιεργητές ρυζιού.

Έλενα Ερμάκοβα / shutterstock.com

22. Leshan Giant Buddha, Κίνα

Πίσω στον 8ο αιώνα, ο Χάι Τονγκ οδήγησε την ευθύνη να χαράξει τον Γίγαντα Βούδα Leshan από ένα γκρεμό. Το αποτέλεσμα ήταν ένα άγαλμα του Βούδα 71 μέτρων που είναι και το ψηλότερο και μεγαλύτερο στον κόσμο.

Ένα από τα μεγαλύτερα αγάλματα budga στον κόσμο στο Leshan, Sichuan, Κίνα (είναι σκαλισμένο σε βουνό και ύψος 71 μέτρων)
AAR Studio / shutterstock.com

23. Εθνικό Πάρκο Yellowstone, ΗΠΑ

Το πρώτο εθνικό πάρκο στον κόσμο βρίσκεται στην κορυφή ενός ηφαιστειακού καυτό σημείου και προσφέρει τα πάντα, από υπέροχη θέα έως διασκεδαστικές δραστηριότητες και παραστάσεις άγριας ζωής. Το σπίτι σε καταπράσινα δάση, θερμές πηγές, αλπικά ποτάμια, γιοφύρια και πολλά άλλα, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στις ΗΠΑ.

Grand Prismatic Spring στο εθνικό πάρκο Yellowstone
Lorcel / shutterstock.com

24. Καππαδοκία, Τουρκία

Η Καππαδοκία είναι μια συναρπαστική γεωλογική χώρα των θαυμάτων των «νεραϊδοκαμινάδων», ή μεγάλων, κωνικών σχηματισμών βράχων. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό… είναι επίσης γεμάτο σπηλιές, υπόσκαφες εκκλησίες, φανταστικά τοπία και υπόγειες πόλεις. Για να απολαύσετε την Καππαδοκία στα καλύτερά της, κάντε κράτηση για μια βόλτα με αερόστατο για να δείτε όλο το μοναδικό τοπίο και να απολαύσετε μια από τις καλύτερες ανατολές στον κόσμο.

Το μεγάλο τουριστικό αξιοθέατο της Καππαδοκίας - πτήση με αερόστατο. Η Καππαδοκία είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο ως ένα από τα καλύτερα μέρη για να πετάξεις με αερόστατα. Goreme, Καππαδοκία, Τουρκία
Olena Tur / shutterstock.com

25. Νησιά Γκαλαπάγκος, Εκουαδόρ

Ίσως το καλύτερο μέρος στη Γη για να δείτε την άγρια ​​ζωή, τα νησιά Γκαλαπάγκος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο στον πλανήτη και φιλοξενούν 500 ενδημικά είδη και περισσότερα από 700 είδη φυτών. Θα έχετε ακόμη και την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά πιγκουίνους, γιγάντιες χελώνες και άλλα συναρπαστικά ζώα. Επιπλέον, οι παραλίες και τα ηφαιστειακά τοπία το καθιστούν ένα από τα ομορφότερα νησιά του κόσμου.

Θαλάσσια λιοντάρια Γκαλαπάγκος (Zalophus californianus wollebacki) στην παραλία, νησιά Γκαλαπάγκος, Εκουαδόρ
RHIMAGE / shutterstock.com

26. Εθνικό Πάρκο Los Glaciares, Αργεντινή

Η ανάδειξη της λίστας με τα πιο όμορφα μέρη στον κόσμο, οι παγετώδεις λίμνες και τα απόκρημνα βουνά είναι μόνο η αρχή ενός από τα καλύτερα πάρκα της Νότιας Αμερικής. Με το ⅓ του πάρκου να καλύπτεται από πάγο, οι παγετώνες είναι μερικοί από τους πιο προσβάσιμους στον κόσμο. Η θέαση άγριας ζωής, η πεζοπορία και η αναρρίχηση είναι εξαιρετικά δημοφιλή εδώ μαζί με τις βόλτες με ελικόπτερο πάνω από το πάρκο.

Πανοραμική άποψη στον παγετώνα Perito Moreno, Παταγονία, Αργεντινή
Gabor Kovacs Photography / shutterstock.com

27. Βενετία, Ιταλία

Η Βενετία είναι ένας ονειρεμένος προορισμός που αποτελείται από περισσότερα από 118 νησιά. Είναι γεμάτο με εκπληκτικά κανάλια, τέχνη και αρχιτεκτονική που σίγουρα θα αιχμαλωτίσουν την καρδιά σας καθώς εξερευνάτε διάσημες τοποθεσίες όπως η Βασιλική του Αγίου Μάρκου, το Παλάτι των Δόγηδων και η Γέφυρα του Ριάλτο και η αγορά. Η μόνη πόλη στον κόσμο μόνο για πεζούς, θα πρέπει να βασιστείτε στα πόδια σας ή σε ένα σκάφος για να ζήσετε τη μαγευτική ατμόσφαιρα στη Βενετία.

Κανάλι στη Βενετία, Ιταλία
g215 / shutterstock.com

28. Εθνικό Πάρκο Λιμνών Plitvice, Κροατία

Καταρράκτες, λίμνες και σπηλιές αναδεικνύουν ένα από τα καλύτερα εθνικά πάρκα της Ευρώπης. Εκτός από τη φυσική τους ομορφιά, οι 16 λίμνες του είναι γνωστές για την ποικιλία χρωμάτων τους που αλλάζουν με βάση τη γωνία του ήλιου και τους οργανισμούς και τα μέταλλα στο νερό. Επειδή το Εθνικό Πάρκο των Λιμνών του Plitvice είναι πυκνά δασωμένο, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε πολλούς διαφορετικούς τύπους ζώων, πτηνών και δέντρων.

Μίτσελ Περστ / shutterstock.com

29. Ha Long Bay, Βιετνάμ

Γνωστός για τους ασβεστολιθικούς πυλώνες και τα τροπικά δάση του, ο κόλπος Ha Long αποτελείται από σχεδόν 2.000 νησιά. Ενώ τα περισσότερα από τα νησιά είναι ακατοίκητα, οι μεγάλες σπηλιές και τα δέντρα σε πολλά από αυτά δημιουργούν εκπληκτικά τοπία.

Πλωτό χωριό και βραχονησίδες στον κόλπο Halong, Βιετνάμ, Νοτιοανατολική Ασία
PhotoRoman / shutterstock.com

30. Εθνικό Πάρκο Iguazu, Βραζιλία/Αργεντινή

Το στολίδι αυτού του εθνικού πάρκου είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς καταρράκτες του κόσμου που εκτείνεται σχεδόν σε 9.000 πόδια. Καθισμένος τόσο στην Αργεντινή όσο και στη Βραζιλία, ο ψεκασμός από τον καταρράκτη συμβάλλει στην πλούσια βλάστηση και σε περισσότερα από 2.000 είδη αγγειακών φυτών μέσα στο τροπικό δάσος.

Εθνικό πάρκο Iguazu στην Αργεντινή
Det-anan / shutterstock.com

31. Hampi, Ινδία

Αυτή η μαγευτική πόλη περιέχει τα ερείπια του τελευταίου μεγάλου ινδουιστικού βασιλείου. Δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας Vijayanagara, περισσότερα από 1.600 κομμάτια παραμένουν ακόμα και περιλαμβάνουν ναούς, πύλες, οχυρά και άλλα. Με ένα τοπίο που ορίζεται από οροσειρές λόφων, ανοιχτές πεδιάδες και τον ποταμό Tungabhadra, η πόλη έχει μια βραχώδη τοπογραφία που είναι ιδανική για όσους απολαμβάνουν την αναρρίχηση.

Ναός Virupaksha, που βρίσκεται στα ερείπια της αρχαίας πόλης Vijayanagar στο Hampi, Ινδία
Nataliia Sokolovska / shutterstock.com

32. Bagan, Μιανμάρ

Η πρώτη πρωτεύουσα του Βασιλείου της Μιανμάρ φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συγκέντρωση βουδιστικών μνημείων στον κόσμο. Οι περισσότερες από 2.500 κατασκευές του περιλαμβάνουν μοναστήρια, παγόδες, ερείπια, ναούς, στούπες κ.λπ. που χρονολογούνται μεταξύ 10ου και 14ου αιώνα μ.Χ.

Άποψη τοπίου ανατολής με σιλουέτες παλαιών ναών, Bagan, Μιανμάρ (Βιρμανία)
Martin M303 / shutterstock.com

33. Mont Saint-Michel, Γαλλία

Αυτή η μεσαιωνική πόλη, που ιδρύθηκε αρχικά από έναν ερημίτη από την Ιρλανδία, χαρακτηρίζεται από περίπλοκη αρχιτεκτονική και δρόμους με καμπύλες και είναι περισσότερο γνωστή για το ότι έχει ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα της Γαλλίας, το Αβαείο του Mont Saint Michel. Ξεκίνησε τον 10ο αιώνα, αυτό το αβαείο των Βενεδικτίνων είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα γοτθικής και ρωμανικής αρχιτεκτονικής και ήταν ένα από τα πρώτα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η βραχονησίδα Mont Saint Michel φιλοξενεί επίσης περισσότερα από 60 κτίρια που προστατεύονται ως μνημεία εθνικής κληρονομιάς της Γαλλίας.

Όμορφη θέα του διάσημου ιστορικού παλιρροιακού νησιού Le Mont Saint-Michel σε όμορφο χρυσό βραδινό φως στο ηλιοβασίλεμα το καλοκαίρι με δέματα σανού σε άδεια χωράφια, Νορμανδία, βόρεια Γαλλία
canadastock / shutterstock.com

34. Εθνικό Πάρκο Σερενγκέτι, Τανζανία

Επισκεφτείτε το Εθνικό Πάρκο Σερενγκέτι για να ρίξετε μια ματιά στο πιο υπέροχο φυσικό γεγονός στον κόσμο, τη μεγάλη μετανάστευση των αγριομελισσών. Κάθε χρόνο, μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, δύο εκατομμύρια αγριολούλουδα και εκατοντάδες χιλιάδες ζέβρες και γαζέλες μεταναστεύουν νότια για να αναζητήσουν νερό και βοσκή. Το πάρκο έχει επίσης τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μεγάλων θηλαστικών στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου του Big Five – λιοντάρι, βουβάλι του ακρωτηρίου, λεοπάρδαλη, ελέφαντας και ρινόκερος, και περίπου 500 είδη πουλιών. Αν ψάχνετε για μια τέλεια εμπειρία σαφάρι, μην κοιτάξετε πέρα ​​από το Εθνικό Πάρκο Serengeti.

evenfh / shutterstock.com

35. Αρχαιολογικός Χώρος Al-Hijr (Madain Salih), Σαουδική Αραβία

Ένας αξιοσημείωτος χώρος από τον πολιτισμό των Ναμπαταίων, ο αρχαιολογικός χώρος του Al-Hijr είναι το πρώτο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO της Σαουδικής Αραβίας. Με κομμάτια που χρονολογούνται από τον 1ο αιώνα π.Χ., οι προσόψεις, τα σχέδια των σπηλαίων και οι υδάτινοι τοίχοι είναι μερικά από τα πιο συναρπαστικά χαρακτηριστικά της τοποθεσίας. Η αρχαιότητα και η αρχιτεκτονική τεχνογνωσία του Al-Hijr φαίνεται στα καλύτερά της στους 131 λαξευμένους στο βράχο μνημειακούς τάφους του.

Mada'in Saleh, Al Ula, KSA
cpaulfell / shutterstock.com

36. Πέργαμος, Τουρκία

Χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ., η Πέργαμος ήταν ένας από τους σημαντικότερους κόμβους μάθησης του αρχαίου κόσμου. Η πιο διάσημη τοποθεσία του ήταν ο Βωμός της Περγάμου, μια μνημειακή κατασκευή που πιθανότατα ήταν αφιερωμένη στους Έλληνες θεούς Δία και Αθηνά. Ως πρωτεύουσα της δυναστείας των Ατταλιδών, φιλοξενούσε επίσης εξαιρετικά θέατρα, ναούς, στοές και πολλά άλλα είδη μνημείων που μπορείτε ακόμα να επισκεφτείτε σήμερα. Επιζώντας μέσα από πολλούς πολιτισμούς, η ακρόπολη ακόμη και κατοικίες από τη Βυζαντινή, Οθωμανική και Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Ναός του Τραϊανού στην αρχαία πόλη Πέργαμος, Μπέργαμα, Τουρκία σε μια όμορφη καλοκαιρινή μέρα
SF / shutterstock.com

37. Rani-ki-Vav, Ινδία

Το Rani-ki-Vav, ή το Βήμα της Βασίλισσας, κατασκευάστηκε τον 11ο αιώνα μ.Χ. για να μνημονεύσει τον βασιλιά Bhimdev I. Ο υδάτινος πόρος και το σύστημα αποθήκευσης κατασκευάστηκαν χρησιμοποιώντας το περίπλοκο και περίπλοκο αρχιτεκτονικό στυλ Maru-Gurjara. Σχεδιασμένος ως ανεστραμμένος ναός, ο Rani-ki-Vav έχει επτά επίπεδα και περισσότερα από 1.000 γλυπτά για εξερεύνηση.

Περίτεχνοι λαξευμένοι πέτρινοι τοίχοι που επενδύουν το πηγάδι Rav-Ki-Vav του 11ου αιώνα στο Patan, Γκουτζαράτ, Ινδία. Επιλέχθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO
JeremyRichards / shutterstock.com

38. Εθνικό Πάρκο Γκραντ Κάνυον, ΗΠΑ

Χάρη στη διάβρωση από τον ποταμό Κολοράντο, το Γκραν Κάνυον είναι από τα καλύτερα θεάματα στον πλανήτη. Εκτείνοντας σχεδόν 300 μίλια, αυτό το υπέροχο φαράγγι έχει βάθος σχεδόν ένα μίλι και το πλάτος ποικίλλει από λιγότερο από μισό μίλι έως σχεδόν 19 μίλια.

Σημείο Toroweap στην ανατολή του ηλίου, Εθνικό Πάρκο Grand Canyon.
sumikphoto/shutterstock.com

39. Δολομίτες, Ιταλία

Αυτή η οροσειρά, γνωστή και ως Pale Mountains, φημίζεται για τις 18 κορυφές τους που φτάνουν σε περισσότερα από 3.000 μέτρα. Τα πανέμορφα ορεινά τοπία του περιλαμβάνουν τα πάντα, από κώνους μέχρι βράχους, και συμπληρώνονται από καρστικά συστήματα και παγετώδεις ομορφιές. Λόγω της σύνθεσης του δολομιτικού βράχου, μπορούμε να απολαύσουμε το εντυπωσιακό θέαμα του alpenglow. αν επισκεφθείτε γύρω από την ανατολή ή τη δύση του ηλίου, τα βουνά θα φαίνονται να έχουν ένα ροζ/μοβ χρώμα ή ένα πορτοκαλί/κόκκινο χρώμα.

Γκάσπαρ Ιανός / shutterstock.com

40. Ανάκτορο και κήποι Schonbrunn, Αυστρία

Αυτό το παλάτι των 1.441 δωματίων και οι κήποι του, που στεγάζονταν παλαιότερα οι αυτοκράτορες των Αψβούργων, είναι ένα αξιόλογο παράδειγμα της τέχνης του μπαρόκ και του Gesamtkunstwerk, τέχνης που συνδυάζει πολλές μορφές. Γνωστά ονόματα όπως ο Wolfgang Amadeus Mozart και ο Napoléon Bonaparte έχουν κοσμήσει το εσωτερικό του παλατιού, το οποίο μπορείτε επίσης να περιηγηθείτε καθώς θαυμάζετε το στυλ ροκοκό. Ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα της Βιέννης, το παλάτι φιλοξενεί επίσης τον πρώτο ζωολογικό κήπο στον κόσμο που χτίστηκε το 1752.

41. Τσέσκι Κρούμλοβ, Τσεχία

Το Český Krumlov πήρε το όνομά του και χτίστηκε για να περιβάλλει ένα από τα πιο όμορφα κάστρα της Τσεχικής Δημοκρατίας. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1240 και το τελειωμένο κάστρο διαθέτει αναγεννησιακά, γοτθικά και μπαρόκ χαρακτηριστικά. Το 1766 το κάστρο έγινε κατοικία και προστέθηκαν θέατρο, κήπος, περίπτερο και χειμερινή σχολή ιππασίας. Αυτή η μεσαιωνική πόλη έχει διατηρήσει την αρχιτεκτονική της ιστορία για περισσότερους από πέντε αιώνες και η θέα στο ποτάμι, τα πλακόστρωτα δρομάκια και οι συχνές πολιτιστικές εκδηλώσεις τοποθετούν το Český Krumlov ανάμεσα στα καλύτερα μέρη για επίσκεψη στην Τσεχία.

Θέα στην παλιά πόλη Cesky Krumlov, Δημοκρατία της Τσεχίας
Scorpp / shutterstock.com

42. Απαγορευμένη Πόλη, Κίνα

Πίσω από το δεκάμετρο αμυντικό τείχος βρίσκεται η απίστευτη Απαγορευμένη Πόλη. Αποτελούμενο από 90 παλάτια και αυλές, 980 κτίρια και 8.704 δωμάτια, αυτό το ανακτορικό συγκρότημα ήταν το κινεζικό αυτοκρατορικό παλάτι για περισσότερα από 500 χρόνια, ξεκινώντας από τη δυναστεία Μινγκ και τελειώνοντας με τη δυναστεία Τσινγκ. Χτισμένο μεταξύ 1406 και 1420 και αποτελεί την επιτομή της κινεζικής ανακτορικής αρχιτεκτονικής, είναι το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο. Σήμερα, η Απαγορευμένη Πόλη φιλοξενεί το Μουσείο του Παλατιού, το οποίο φιλοξενεί μια εκτενή συλλογή από πίνακες, κεραμικά, νεφρίτη και άλλα ιστορικά και πολιτιστικά αντικείμενα.

Πύλη Taihemen της υπέρτατης αρμονίας αυτοκρατορικό παλάτι Απαγορευμένη πόλη του Πεκίνου Κίνα
ostill / shutterstock.com

43. Εθνικό Πάρκο Uluru-Kata Tjuta, Αυστραλία

Ονομάστηκε από τους ντόπιους Anangu, αυτό το πάρκο είναι ένα σύμβολο που αναγνωρίζει τους ιθαγενείς της Αυστραλίας. Το Uluru είναι ένας τεράστιος θολωτός βράχος και το Kata Tjuta είναι μια ομάδα 36 θόλων βράχου που κυμαίνονται σε μέγεθος, και μαζί δημιουργούν καταπληκτικούς σχηματισμούς που ορίζουν την κόκκινη, αμμώδη πεδιάδα της κεντρικής Αυστραλίας. Εκτός από τα δύο κύρια χαρακτηριστικά του, αυτό το άνυδρο οικοσύστημα φιλοξενεί εκατοντάδες είδη φυτών και περίπου 73 είδη ερπετών και 27 τύπους θηλαστικών.

Uluru κάτω από αργά το απόγευμα ουρανό στο εθνικό πάρκο Uluru-Kata Tjuta. Ο σχηματισμός βράχου ψαμμίτη είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Αυστραλίας.
Michael Hoeck / shutterstock.com

44. Εθνικό Πάρκο Tikal, Γουατεμάλα

Ένα από τα κυριότερα σημεία της Γουατεμάλας, αυτός ο αρχαιολογικός χώρος ήταν μια από τις πιο σημαντικές πόλεις των Μάγια κατά την Κλασική Περίοδο. Το πάρκο περιβάλλεται από ζούγκλα καθώς και από υγροτόπους, τροπικά δάση και σαβάνα, οπότε μην εκπλαγείτε αν δείτε πιθήκους, τουκάν ή άγριες γαλοπούλες. Στο οποίο κυριαρχεί ο ύψους 70 μέτρων Ναός IV, μερικές από τις χιλιάδες αρχαίες κατασκευές έχουν ανασκαφεί, επομένως υπάρχουν πολλά να δείτε από παλάτια και κατοικίες μέχρι βεράντες και γήπεδα μπάλας, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη.

Ναός Ι του αρχαιολογικού χώρου των Μάγια του Τικάλ στο Πέτεν της Γουατεμάλας. Κεντρική Αμερική
Svetlana Bykova / shutterstock.com

45. Άγαλμα της Ελευθερίας, Η.Π.Α

Το Άγαλμα της Ελευθερίας χαρίστηκε στις ΗΠΑ από τη Γαλλία για την 100ή επέτειο της ανεξαρτησίας της και κατασκευάστηκε από τον ίδιο μηχανικό υπεύθυνο για τον Πύργο του Άιφελ, το Άγαλμα της Ελευθερίας είναι ένα νεοκλασικό γλυπτό που στέκεται περήφανα στο νησί της Ελευθερίας. Η Lady Liberty έχει γίνει σύμβολο ελευθερίας καθώς σηκώνει έναν πυρσό στο δεξί της χέρι και κρατά ένα tablet με την ημερομηνία της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ στο αριστερό της χέρι ενώ μια σπασμένη αλυσίδα ακουμπάει στα πόδια της.

Ορίζοντας της Νέας Υόρκης με το άγαλμα της ελευθερίας πάνω από τον ποταμό Hudson
UTBP / shutterstock.com

46. ​​Canadian Rocky Mountain Parks, Καναδάς

Τέσσερα εθνικά πάρκα (Yoho, Kootenay, Jasper και Banff) και τρία επαρχιακά πάρκα (Hamber, Mount Assiniboine και Mount Robson) συνδυάστηκαν για να δημιουργήσουν μερικές από τις καλύτερες φυσικές ομορφιές στον κόσμο. Τα παγοδρόμια, οι ασβεστολιθικές σπηλιές και οι καταρράκτες είναι μόνο η αρχή αυτού που θα δείτε σε όλο το ορεινό τοπίο. Ως διαχωριστικός μεταξύ της Αλμπέρτα και της Βρετανικής Κολομβίας, η περιοχή είναι γνωστή για την ποικιλόμορφη άγρια ​​ζωή της (πιθανότατα είναι πολύ πιθανό να δείτε μεγάλα πρόβατα, ελάφια και άλκες) και την τοποθεσία απολιθωμάτων Burgess Shale.

Νησί Πνευμάτων στη λίμνη Maligne, εθνικό πάρκο Jasper, Αλμπέρτα, Καναδάς
Stas Moroz / shutterstock.com

47. Hierapolis-Pamukkale, Τουρκία

Αποτελούμενο από ορυκτά δάση, λεκάνες με αναβαθμίδες και απολιθωμένους καταρράκτες, μπορούμε να ευχαριστήσουμε το νερό εμπλουτισμένο με ορυκτά από το Cürüksu για την καταπληκτική τοποθεσία που ονομάζουμε Pamukkale ή το Cotton Palace. Αυτή η περιοχή μοιράζεται τη φήμη της με την καλοδιατηρημένη πόλη της Ιεράπολης. Στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ., οι Ατταλίδες βασιλιάδες της Περγάμου αποφάσισαν να δημιουργήσουν το ιαματικό λουτρό της Ιεράπολης και να χρησιμοποιήσουν τις ιαματικές πηγές της. Παλαιότερα ένα σημαντικό θρησκευτικό κέντρο για την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, σήμερα μπορούμε ακόμα να δούμε τα ερείπια ναών, λουτρών, θεάτρου και άλλων ελληνικών κατασκευών. Η ιστορία, οι απόψεις και η χαλάρωση συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα επικό ταξίδι στην Ιεράπολη-Παμούκαλε.

Οι μαγευτικές πισίνες του Pamukkale στην Τουρκία. Το Pamukkale περιέχει θερμές πηγές και τραβερτίνες, βεράντες από ανθρακικά ορυκτά που αφήνει το νερό που ρέει. Η τοποθεσία είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Jakob Fischer / shutterstock.com

48. Μπαμ, Ιράν

Χρονολογείται από την Αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών του 6ου αιώνα, το Μπαμ ήταν διάσημο για τη δημιουργία βαμβακερών και μεταξωτών ενδυμάτων. Επειδή βρίσκεται σε μια όαση, η ζωή τους εξαρτιόταν από υπόγεια αρδευτικά κανάλια και αυτά τα διατηρημένα κανάλια έχουν αποδειχθεί από τα παλαιότερα στο Ιράν. Ενώ φιλοξενεί πολλές ιστορικές κατασκευές, το στολίδι του είναι το Arg-e Bam. Το Arg-e Bam είναι το μεγαλύτερο πλίθινο κτίριο στον κόσμο και είναι το καλύτερο παράδειγμα που έχουμε για κάτι που χτίζεται με τη δημοτική τεχνική της στρώσης λάσπης.

Αρχαία ερείπια ισλαμική ιρανική ακρόπολη στο Μπαμ, Ιράν
Photomaxx / shutterstock.com

49. Ιστορικό πάρκο Ayutthaya, Ταϊλάνδη

Ανάμεσα στα καλύτερα μέρη για επίσκεψη στην Ταϊλάνδη, η νησιωτική πόλη Ayutthaya ιδρύθηκε το 1351 από τον βασιλιά Ramathibodi I και έγινε η δεύτερη πρωτεύουσα του Σιάμ. Σήμερα, το Ιστορικό Πάρκο Αγιουτχάγια καλύπτει τα ερείπιά του και 289 εκτάρια του πάρκου έχουν λάβει καθεστώς UNESCO λόγω της υποδειγματικής ταϊλανδικής τέχνης που εκτίθεται. Με πολλά κτίρια να δείτε, μερικά από τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν τους βουδιστικούς ναούς του Wat Mahathat, του Wat Phra Sri Sanphet και του Wat Ratchaburana.

50. Ιστορικό κέντρο της Ρώμης, Ιταλία

Η Αιώνια Πόλη, η οποία ιδρύθηκε το 753 π.Χ. σύμφωνα με τη ρωμαϊκή μυθολογία, ήταν η πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, σημαντικό κέντρο της ιταλικής Αναγέννησης και η γενέτειρα του νεοκλασικισμού και του μπαρόκ στυλ. Αυτή η αρχαία πόλη έχει τόσα πολλά υπέροχα πράγματα να δείτε και να κάνετε που είναι σχεδόν αδύνατο να τα δείτε όλα σε ένα ταξίδι.

prochasson frederic / shutterstock.com

51. St. Kilda, Σκωτία

Δημιουργημένο από το χείλος ενός ηφαιστείου, αυτό το συναρπαστικό αρχιπέλαγος έχει μερικές από τις πιο δραματικές απόψεις της Ευρώπης και τους ψηλότερους θαλάσσιους βράχους. Κατέχοντας το καθεστώς της UNESCO τόσο για τις πολιτιστικές όσο και για τις φυσικές πτυχές του, το St. Kilda είναι ακατοίκητο από ανθρώπους, αλλά φιλοξενεί σχεδόν ένα εκατομμύριο θαλασσοπούλια, κυρίως Atlantic Puffin, Northern Fulmar και Northern Gannet. Τα Cleitean είναι ένα άλλο πράγμα που κάνει την St. Kilda μοναδική. Υπάρχουν σχεδόν 1.500 από αυτές τις πέτρινες καλύβες αποθήκευσης σε όλη την Αγία Κίλντα και δεν θα τις βρείτε πουθενά αλλού στον κόσμο.

St- Kilda - Κεντρικός δρόμος της νήσου Hirta - αρχιπέλαγος St. Kilda
Lillian16 / shutterstock.com

52. La Grand-Place, Βέλγιο

Αντιπροσωπεύοντας την επιτυχία και την ευημερία των Βρυξελλών, η La Grand-Place είναι μια από τις πιο όμορφες πλατείες της κεντρικής αγοράς της Ευρώπης. Θέλοντας να επικοινωνήσει τη ζωτικότητα και τη σημασία του μετά τον βομβαρδισμό του Λουδοβίκου XIV και των Γάλλων το 1695, πολλά καλλιτεχνικά στυλ συνδυάστηκαν για να κάνουν το La Grand-Place ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα. Ξεχωρίζει η πλατεία το μόνο μεσαιωνικό της κτήριο που έχει απομείνει, το Brabantine Gothic Town Hall και άλλες πολυτελείς συντεχνίες, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα υπέροχα μπαρόκ και γοτθικά κομμάτια που πρέπει να θαυμάσετε.

Κτήρια στην κεντρική πλατεία Grand Place, παλιά πόλη των Βρυξελλών, Βέλγιο
Pai Vega / shutterstock.com

53. Εθνικό Πάρκο Tongariro, Νέα Ζηλανδία

Το παλαιότερο εθνικό πάρκο της Νέας Ζηλανδίας έχει φυσική, πολιτιστική και θρησκευτική σημασία. Πολλές από τις κορυφές θεωρούνται ιερές και υπάρχουν πολλοί θρησκευτικοί χώροι των Μαορί μέσα στο πάρκο. Υπάρχει μια ποικιλία από απόψεις, οικοσυστήματα και ηφαίστεια (τόσο εξαφανισμένα όσο και ενεργά) σε όλο το Εθνικό Πάρκο Tongariro που κάνουν ένα τέλειο απόγευμα πεζοπορίας, πικ νικ και λήψης φωτογραφιών. Φιλοξενεί ακόμη και το Tongariro Alpine Crossing, μια από τις πιο δημοφιλείς πεζοπορίες στον κόσμο.

Milonk / shutterstock.com

54. Αρχιπέλαγος Σοκότρα, Υεμένη

Αποτελούμενο από τέσσερα νησιά και δύο νησίδες, το Socotra αφορά περισσότερο τα ζώα παρά τους ανθρώπους. Φημισμένο για τη βιοποικιλότητά του, υπάρχουν σχεδόν 700 είδη χλωρίδας και πανίδας που δεν μπορούν να βρεθούν πουθενά αλλού στον κόσμο. Με είδη που περιλαμβάνουν 192 είδη πουλιών, 253 είδη κοραλλιών που κατασκευάζουν ύφαλους, 300 είδη καβουριών, αστακού και γαρίδων, 730 είδη παράκτιων ψαριών, 825 τύπους φυτών και πολλά άλλα, το Socotra είναι το ιδανικό μέρος για τους λάτρεις της φύσης και που υποστηρίζουν τον οικοτουρισμό.

Δέντρο δράκων στο νησί Σοκότρα, Υεμένη
Anton_Ivanov / shutterstock.com

55. Wulingyuan, Κίνα

Ενώ το Wulingyuan φημίζεται κυρίως για τις περισσότερες από 3.000 στενές κορυφές και στύλους από ψαμμίτη χαλαζίτη, πολλές από τις οποίες έχουν ύψος πάνω από 200 μέτρα, θα λατρέψετε απολύτως αυτό που θα βρείτε ανάμεσά τους. Ανάμεσα στις ψηλές κορυφές υπάρχουν λίμνες, πισίνες, ρυάκια, ποτάμια και καταρράκτες μαζί με φαράγγια, χαράδρες, δύο φυσικές γέφυρες και 40 σπηλιές. Εκτός από το επικό τοπίο, το Wulingyuan είναι επίσης γνωστό ότι έχει πολλά απειλούμενα είδη ζώων και φυτών.

Τοπίο Zhangjiajie. Λήψη από Old House Field. Βρίσκεται στη γραφική και ιστορική περιοχή Wulingyuan, η οποία έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς και γραφική περιοχή AAAAA στην Κίνα.
photostory / shutterstock.com

56. Ιστορικό Κέντρο Φλωρεντίας, Ιταλία

Εκπληκτική τέχνη και αρχιτεκτονική θα σας περιβάλλουν καθώς περπατάτε μπροστά από κτίρια, μουσεία και εκκλησίες που παρουσιάζουν το μεγαλείο του Μιχαήλ Άγγελου, του Τζιότο, του Μπρουνελέσκι ​​και πολλών άλλων καλλιτεχνικών θρύλων. Με παγκοσμίου φήμης αξιοθέατα όπως η Galleria dell’Accademia, όπου μπορείτε να δείτε το άγαλμα του Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, και την Πινακοθήκη Ουφίτσι, ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο, είναι καλύτερο να κάνετε κράτηση εισιτηρίων skip-the-line εκ των προτέρων για να το κάνετε. δεν χρειάζεται να περιμένω στην ουρά για ώρες. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση παγκοσμίου φήμης έργων τέχνης βρίσκεται εδώ, επομένως δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

gillmar / shutterstock.com

57. Εθνικό Πάρκο Yosemite, Η.Π.Α

Η τοπολογία των παγετώνων του Yosemite εξασφαλίζει τη θέση του ανάμεσα στα καλύτερα πάρκα των ΗΠΑ. Αυτό το καταπληκτικό πάρκο είναι επίσης τυπικά αναγνωρισμένο λόγω των τεράστιων σεκόγιων και των βράχων από γρανίτη. Επιπλέον, θα βρείτε κάθε λογής αξιόλογα λιβάδια, καταρράκτες, ρυάκια, βουνά και μια ποικιλία φυτών και ζώων.

Μιχαήλ Κολέσνικοφ / shutterstock.com

58. Παλιά Πόλη του Ντουμπρόβνικ, Κροατία

Αν ταξιδεύετε μέσω της Κροατίας, το Ντουμπρόβνικ είναι ένας απόλυτος προορισμός που πρέπει να δείτε, και όχι μόνο λόγω του Game of Thrones. Βρίσκεται στις ακτές της Δαλματίας, το Ντουμπρόβνικ ανακαινίστηκε όμορφα και διατηρήθηκε μετά από έναν σεισμό του 17ου αιώνα. Τώρα, οι εκκλησίες, τα σιντριβάνια, τα μοναστήρια και τα παλάτια διακοσμούν τη μεσαιωνική πόλη και η μπαρόκ, η γοτθική και η αναγεννησιακή αρχιτεκτονική είναι σίγουρα κάτι που θα σας ενθουσιάσει ενώ θα περιπλανηθείτε στους πολυσύχναστους δρόμους και θα δείτε τα πάντα, από τοπικά εστιατόρια μέχρι αγορές.

Η παλιά πόλη του Ντουμπρόβνικ, Κροατία
Simone Simone / shutterstock.com

59. Τιμπουκτού, Μάλι

Αυτή η πόλη του 5ου αιώνα, που βρίσκεται στην πύλη προς την έρημο Σαχάρα, είναι γνωστή ως ο κόμβος για τη διάδοση του Ισλάμ σε ολόκληρη την Αφρική. Θυμίζουν τη χρυσή εποχή του Τιμπουκτού τα τρία τζαμιά ορόσημά του, το Sankore του 14ου αιώνα, το Djinguereber του 14ου αιώνα και το Sidi Yahya του 15ου αιώνα. Το αξιοσέβαστο παρελθόν και η χωμάτινη αρχιτεκτονική του Τιμπουκτού εμφανίζονται εντυπωσιακά σε όλη την πόλη, κυρίως στα 16 μαυσωλεία και τους δημόσιους ιερούς χώρους του.

Τιμπουκτού, Μάλι, Αφρική
Γρήγορη λήψη / shutterstock.com

60. Παλιά πόλη Ghadames, Λιβύη

Με αρχαιολογικά στοιχεία που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ., αυτή η πόλη των Βερβερίνων είναι ένας από τους παλαιότερους οικισμούς πριν από τη Σαχάρα. Η περιτειχισμένη Παλιά Πόλη βρίσκεται σε μια όαση και αποτελεί ένα τέλειο παράδειγμα ενός παραδοσιακού οικισμού. Ένα άλλο πράγμα για το οποίο είναι γνωστή η πόλη είναι η οικιακή αρχιτεκτονική της, η οποία χωρίστηκε πρακτικά και λειτουργικά σε τέσσερα επίπεδα που περιλάμβαναν ένα σχεδόν υπόγειο σύστημα διαδρόμων, προμήθειες αποθηκευμένες στο ισόγειο, οικογένειες που ζουν στον επόμενο όροφο και υπαίθριες βεράντες στην οροφή.

Ghadames, αρχαία πόλη βερβερίνων, Λιβύη, περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Το μαργαριτάρι της ερήμου.
Aleksandra H. Kossowska / shutterstock.com

61. Εθνικό Πάρκο Carlsbad Caverns, Η.Π.Α

Ένα καρστικό τοπίο ορίζει το Εθνικό Πάρκο Carlsbad Caverns που στεγάζει περισσότερες από 119 σπηλιές. Τα δύο κύρια σημεία του είναι το ομώνυμο σπήλαιο Carlsbad και το Lechuguilla Cave. Και τα δύο είναι γνωστά για τη φυσική τους ομορφιά, τους σχηματισμούς υφάλων και τα γεωλογικά χαρακτηριστικά τους, αλλά το σπήλαιο Carlsbad είναι γνωστό για το ότι διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους ασβεστολιθικούς θαλάμους σπηλαίων στη χώρα σε μήκος 4.000 πόδια, ενώ το σπήλαιο Lechuguilla οφείλει τη φήμη του στα σπάνια σπηλαιόθεμά του ή δευτερεύοντα ορυκτά. κοιτάσματα, που παρέχουν ένα φυσικό εργαστήριο για τη μελέτη βιολογικών και γεωλογικών διεργασιών.

Το Εθνικό Πάρκο Carlsbad Caverns είναι ένα εθνικό πάρκο των Ηνωμένων Πολιτειών που βρίσκεται στα βουνά της Γουαδελούπης στο νοτιοανατολικό Νέο Μεξικό.
Mariusz S. Jurgielewicz / shutterstock.com

62. China Danxia, ​​Κίνα

Το China Danxia χαρακτηρίζεται από κόκκινους βράχους, φυσικούς πυλώνες, καταρράκτες, χαράδρες και άλλα εντυπωσιακά τοπία. Το ευδιάκριτο κόκκινο χρώμα των βράχων οφείλεται στην τεκτονική ανύψωση, τη διάβρωση και τις καιρικές συνθήκες που υπάρχουν από το Νεογέννητο. Αυτές οι όμορφες μορφές εδάφους βοηθούν στη διατήρηση του αειθαλούς δάσους όπου βρίσκουν τα σπίτια τους πολλά φυτά και ζώα, από τα οποία περίπου 400 είδη είναι σπάνια και πιθανώς υπό εξαφάνιση.

από suron / shutterstock.com

63. Παλιά περιτειχισμένη πόλη Shibam, Υεμένη

Γνωστή και ως το «Μανχάταν της ερήμου», αυτή η πόλη του 16ου αιώνα ήταν η πρωτεύουσα του Βασιλείου Hadramawt και φημίζεται για την κατασκευή κτιρίων και τους δικτυωτούς δρόμους. Από τα βράχια υψώνονται οι πύργοι του από τούβλα από λάσπη, μερικά χτισμένα σε 11 επίπεδα. Η ορθογώνια κάτοψη των πλατειών και των δρόμων λέγεται ότι είναι το πιο επιτυχημένο παράδειγμα παραδοσιακής αστικής αρχιτεκτονικής Hadrami. Μια επίσκεψη στο Shibam θα δείξει πόσο αντικατοπτρίζει τον λαό Wadi Hadramaut και τον πρώην παραδοσιακό τρόπο ζωής τους, ενώ παράλληλα αποπνέει την παραδοσιακή μουσουλμανική και αραβική κουλτούρα.

Αγόρια από την Υεμένη που παίζουν ποδόσφαιρο στο Shibam, επαρχία Hadramaut, Υεμένη
javarman / shutterstock.com

64. Μόσταρ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Κυρίως γνωστή για την Παλιά Γέφυρα, ή Stari Most, υπάρχουν τόσα πολλά ακόμα στο Mostar. Εκτός από τις μυρωδιές της νόστιμης κουζίνας και τους ήχους της παραδοσιακής ζωντανής μουσικής, υπάρχουν πολλά δημοφιλή μέρη για να δείτε που περιλαμβάνουν τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής Cim, του Bishop’s Ordinariate και των πύργων Tara και Halebija. Αξίζει την τιμή να είναι μεταξύ των καλύτερων πόλεων της Ευρώπης,

Όμορφη θέα στην πόλη του Μόσταρ με την παλιά γέφυρα και τα αρχαία κτίρια στον ποταμό Neretva στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη
RossHelen / shutterstock.com

65. Μετέωρα, Ελλάδα

Αυτός ο σχεδόν απρόσιτος σχηματισμός βράχου από ψαμμίτη χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Τα Μετέωρα είναι ένα συγκλονιστικό φαινόμενο που φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο απότομα κτισμένα συγκροτήματα, που περιέχει 24 ανατολικά ορθόδοξα μοναστήρια. Εκτός από την ιστορία, την αρχιτεκτονική και τις απόψεις που εμφανίζονται εδώ, σίγουρα θα εκτιμήσετε τις μεταβυζαντινές τοιχογραφίες του 16ου αιώνα μέσα στα μοναστήρια. Η φύση εδώ, μαζί με το παράδειγμα της γενναιότητας στο χτίσιμο των μοναστηριών παρά τον κίνδυνο, δημιουργούν μια εμπειρία που πρέπει να δεις για να την πιστέψεις. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στον οδηγό μας για να επισκεφθείτε τα Μετέωρα.

Oleg Znamenskiy / shutterstock.com

66. Dorset and East Devon Coast, UK

Συχνά ονομάζεται Jurassic Coast, αποτελείται από σχεδόν συνεχείς βραχώδεις σχηματισμούς που εκτείνονται πίσω στη Μεσοζωική Εποχή. Φημισμένο για τα γεωμορφολογικά και γεωλογικά του χαρακτηριστικά, θα μπορείτε να δείτε όρμους, καμάρες, στοίβες βράχων και κορυφές. Το Dorset και το East Devon Coast περιλαμβάνουν μια ποικιλία σημαντικών τοποθεσιών απολιθωμάτων, τόσο χερσαίων όσο και θαλάσσιων, γεγονός που καθιστά επίσης αυτό το εντυπωσιακό γεωλογικό χαρακτηριστικό μια μεγάλη συμβολή στην παλαιοντολογία.

Durdle Door, Dorset, Jurassic Coast, Αγγλία, Ηνωμένο Βασίλειο
Billy Stock / shutterstock.com

67. Ιστορικό κέντρο της Μπουχάρα, Ουζμπεκιστάν

Πάνω από 2.000 ετών, η πόλη της Μπουχάρα ήταν σημαντικός σταθμός στον εμπορικό δρόμο του Δρόμου του Μεταξιού, καθώς και μεσαιωνικός κόμβος για τον ισλαμικό πολιτισμό και τη θεολογία. Το σπίτι σε περίπου 140 καλοδιατηρημένα αρχιτεκτονικά μνημεία, υπάρχουν ακόμα πολλά τζαμιά, καραβανσεράι, παζάρια και μεντρεσέ. Η Μπουχάρα είναι ένα σχεδόν τέλειο παράδειγμα μεσαιωνικής πόλης της Κεντρικής Ασίας και επισημαίνεται από το Μαυσωλείο των Σαμανιδών. Όχι μόνο ο τάφος του 10ου αιώνα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αρχιτεκτονικής των Σασσανίδων, αλλά είναι επίσης ο τόπος ανάπαυσης του Ισμαήλ Σαμάνι, ενός ηγέτη με επιρροή κατά τη διάρκεια της αυτοκρατορίας των Σαμανιδών.

Μιναρές Kalyan και τζαμί Kalyan, Μπουχάρα, Ουζμπεκιστάν
dinozzaver / shutterstock.com

68. Δάσος Białowieża, Πολωνία/Λευκορωσία

Το υπέροχο δασικό συγκρότημα είναι ίσως το πιο διάσημο για τη στέγαση του ¼ του Ευρωπαϊκού Βίσωνα του κόσμου, του βαρύτερου χερσαίου ζώου της Ευρώπης. Τα ποικίλα οικοσυστήματα σημαίνουν ότι εκτός από τα πεδινά δάση, υπάρχουν επίσης υγρότοποι, υγρά λιβάδια και κοιλάδες ποταμών. Ανάμεσα στο δάσος Białowieża υπάρχουν επτά ερπετά, 3 αμφίβια, 59 θηλαστικά, περισσότερα από 250 πουλιά και πάνω από 12.000 είδη ασπόνδυλων.

Δάσος Bialowieza στην Πολωνία και τη Λευκορωσία
Alexander Bolbot / shutterstock.com

69. Έρημος Λουτ, Ιράν

Ανάμεσα στις μεγαλύτερες ερήμους του κόσμου, η έρημος Λουτ είναι ένα από τα πιο ζεστά και ξηρά μέρη στη Γη. Χάρη στους δυνατούς ανέμους που αντέχει, φιλοξενεί μερικές από τις καλύτερες αιολικές ομορφιές γιαρντάνγκ ή τεράστιες κυματοειδείς κορυφογραμμές στον πλανήτη, καθώς και σημαντικούς αμμόλοφους και πετρώδεις ερήμους. Το ⅓ της ερήμου είναι καλυμμένο με γιαρντάνγκ που έχουν κορυφογραμμές που εκτείνονται έως και 155 μέτρα ύψος και πάνω από 40 χιλιόμετρα μήκος, και οι αμμόλοφοι της είναι από τους ψηλότερους στον κόσμο, που φτάνουν τα 300 μέτρα.

Dasht-e-Lut, έρημος Lut, η πιο καυτή έρημος στον κόσμο, Ιράν
Marcin Szymczak / shutterstock.com

70. Όρος Αίτνα, Ιταλία

Το πιο ενεργό στρατοηφαίστειο στον κόσμο είναι επίσης το ψηλότερο νησιωτικό βουνό της Μεσογείου. Το ηφαίστειο διαθέτει κώνους, ροές λάβας και κρατήρες κορυφής, καθώς και περιβόλια και αμπελώνες. Επιπλέον, πολλά ενδημικά είδη φυτών και ζώων αποκαλούν την Αίτνα σπίτι.

Κατέρρευσε ηφαιστειακός κώνος, Αίτνα, Σικελία, Ιταλία
loneroc / shutterstock.com

71. Geirangerfjord και Nærøyfjord, Νορβηγία

Αποτελώντας μέρος του τοπίου των φιορδ της δυτικής Νορβηγίας, το Geirangerfjord και το Nærøyfjord είναι από τα βαθύτερα και μακρύτερα στον κόσμο. Τα δύο φιόρδ απέχουν 120 χιλιόμετρα το ένα από το άλλο, έχουν πλάτος έως και 2,5 χιλιόμετρα και εκτείνονται από 500 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας έως και 1.400 μέτρα πάνω από τη Νορβηγική Θάλασσα. Η φυσική ομορφιά του τοπίου είναι πραγματικά εκπληκτική καθώς θα βρείτε δάση, παγετώδεις λίμνες, καταρράκτες και πολλά άλλα.

Geirangerfjord με ένα πλοίο σε λιμάνι από ψηλά, με βουνοκορφές καλυμμένες με χιόνι
Pavel Tvrdy / shutterstock.com

72. Φρούριο Άγκρα, Ινδία

Συχνά επισκιασμένο από το κοντινό Ταζ Μαχάλ, το φρούριο Άγκρα έχει έκταση 380.000 m² και σίγουρα αξίζει τον χρόνο σας. Μέχρι να μεταφερθεί η πρωτεύουσα στο Δελχί το 1638, το Κόκκινο Φρούριο της Άγκρα στέγαζε τους αυτοκράτορες της Αυτοκρατορίας των Μουγκάλ. Ενώ οι επισκέπτες εισέρχονται από την εντυπωσιακή, κόκκινη πύλη της Λαχώρης από ψαμμίτη, το αστέρι της παράστασης είναι η Πύλη του Δελχί. Αυτή η πύλη του 16ου αιώνα θεωρήθηκε αριστούργημα κατά την εποχή του Akbar I. Όχι μόνο είναι εντοιχισμένη με λευκό μάρμαρο, αλλά στην κινητή γέφυρα υπάρχουν δύο πέτρινοι ελέφαντες σε φυσικό μέγεθος που φρουρούν την εσωτερική πύλη. Μέσα στα τείχη των 2,5 χιλιομέτρων υπάρχουν επίσης παλάτια, τζαμιά και αίθουσες για να δείτε.

Το Κόκκινο Φρούριο Άγκρα, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco και ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα, μόλις 2 χλμ. από το Ταζ Μαχάλ. Χτίστηκε από πολλούς αυτοκράτορες Mughal από τον XV έως τον XVI αιώνα. Ούταρ Πραντές, Ινδία.
Phuong D. Nguyen / shutterstock.com

73. Δρόμοι του Μεταξιού, Κίνα/Καζακστάν/Κιργιστάν

Οι Δρόμοι του Μεταξιού είναι μια έκταση 5.000 χιλιομέτρων του δικτύου που συνδέει πολιτισμούς εδώ και χιλιάδες χρόνια, ξεκινώντας από τον 2ο αιώνα π.Χ. Όχι μόνο το σύστημα των εμπορικών οδών επέτρεπε την ανταλλαγή αγαθών, αλλά και την ανταλλαγή πολιτισμών, γλωσσών και ιδεών. Το απόσπασμα περιλαμβάνει 33 τοποθεσίες, αλλά στην πορεία θα βρείτε και άλλα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς που είχαν ανατεθεί στο παρελθόν. Οι Δρόμοι του Μεταξιού έχουν τα πάντα, από πρωτεύουσες και βουδιστικούς ναούς σπηλαίων μέχρι συγκροτήματα παλατιών και μέρη του Σινικού Τείχους της Κίνας.

Όμορφοι δρόμοι με καμπύλες στην παλιά διαδρομή μεταξιού, εμπορική διαδρομή μεταξιού μεταξύ Κίνας και Ινδίας, Σικίμ
Rudra Narayan Mitra / shutterstock.com

74. Δελφοί, Ελλάδα

Πιστεύεται από τους Έλληνες ότι είναι το κέντρο του κόσμου, οι Δελφοί είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος που είχε τεράστιο αντίκτυπο στον αρχαίο κόσμο. Είναι επίσης γνωστό για τα Πύθια, το πιο διάσημο μαντείο της Αρχαίας Ελλάδας. Με πολλά ερείπια που χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ., υπάρχουν πολλά πράγματα να δείτε, όπως αθλητικά αγάλματα, θέατρο και ο ναός του Απόλλωνα.

Αρχαία ερείπια στους Δελφούς στην Ελλάδα
elgreco / shutterstock.com

75. Αντίγκουα Γουατεμάλα, Γουατεμάλα

Η πρώην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας είναι μια εκπληκτικά καλοδιατηρημένη αποικιακή πόλη γνωστή για τα ερείπια της αποικιακής εκκλησίας και την ισπανική μπαρόκ αρχιτεκτονική. Το 1773, η επιρρεπής σε σεισμό περιοχή υπέστη μεγάλες ζημιές από σεισμό, που οδήγησε στο να διατηρηθούν οι κύριες δομές της ως ερείπια και η πρωτεύουσα να μεταφερθεί στην Πόλη της Γουατεμάλας.

Ηφαίστειο Agua πίσω από την αψίδα Santa Catalina στην αποικιακή πόλη της Αντίγκουα, Γουατεμάλα
loca4motion / shutterstock.com

76. Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης, Η.Π.Α

Το Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης, το οποίο φιλοξενεί δύο από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, το Mauna Loa και το Kilauea, προστέθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1987 ως αναγνώριση των εξαιρετικών φυσικών του αξιών. Το πάρκο είναι ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα στη Χαβάη καθώς προσφέρει στους επισκέπτες εντυπωσιακά ηφαιστειακά τοπία και ματιές σπάνιας χλωρίδας και πανίδας.

Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης
Yvonne Baur / shutterstock.com

77. Κάστρο Neuschwanstein, Γερμανία

Ένα από τα ομορφότερα κάστρα της Γερμανίας, ο Λουδοβίκος Β’ της Βαυαρίας διέταξε να χτιστεί αυτό το κάστρο ως το δικό του πολυτελές καταφύγιο. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε στο ρωμανικό κτίριο της Αναγέννησης το 1886. λίγο μετά πέθανε ο Λουδοβίκος Β’ και αμέσως μετά το κάστρο άνοιξε για το κοινό. Το παλάτι και τα περίχωρά του είναι τόσο εκπληκτικά που το Κάστρο Neuschwanstein αποτέλεσε την έμπνευση για το εμβληματικό κάστρο της Disneyland καθώς και για το κάστρο στην ταινία της Disney Sleeping Beauty.

Γιούρι Ντμιτριένκο / shutterstock.com

78. Βουδαπέστη, Ουγγαρία

Ενώ η Βούδα φημίζεται για το μπαρόκ κάστρο της και η Πέστη είναι γνωστή ως το πρώτο μεσαιωνικό αστικό κέντρο, η UNESCO καυχιέται για τη Βουδαπέστη λέγοντας ότι είναι «ένα από τα εξαιρετικά αστικά τοπία του κόσμου και απεικονίζει τις μεγάλες περιόδους της ιστορίας της ουγγρικής πρωτεύουσας». Η αρχαία πόλη Aquincum ήταν η αρχή της ιστορίας της Βουδαπέστης και σήμερα είναι μια κορυφαία πόλη που δείχνει τα δυνατά της σημεία στην έρευνα, την εκπαίδευση, το εμπόριο και πολλά άλλα.

Ουγγρικό κοινοβούλιο την ημέρα. Βουδαπέστη. Ένα από τα πιο όμορφα κτίρια της ουγγρικής πρωτεύουσας.
Brian Kinney / shutterstock.com

79. Ιστορικό κέντρο της Πράγας, Δημοκρατία της Τσεχίας

Το ιστορικό κέντρο της Πράγας περιέχει συναρπαστικό πολιτισμό και αρχιτεκτονική που χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα. Το πανέμορφο τοπίο περιλαμβάνει παλάτια, πύργους, σπιτάκια και πολλά άλλα όπου εκτίθενται έργα γοτθικού, μπαρόκ και μοντερνισμού. Αν και είναι δύσκολο να αποφασίσετε τι θα δείτε πρώτα στην Πράγα, σας συνιστούμε να ξεκινήσετε με το Κάστρο της Πράγας, τη Γέφυρα του Καρόλου ή τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βίτου.

Κεντρική πλατεία στην Πράγα, Δημοκρατία της Τσεχίας

80. Αγία Πετρούπολη, Ρωσία

Γραφικά τοπία, αρχιτεκτονική και πολιτισμός χαρακτηρίζουν αυτή την πόλη-λιμάνι. Μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον ιδρυτή του, τον Μέγα Πέτρο, που ξεκίνησε ένα έργο το 1703 που οδήγησε σε περισσότερες από 400 γέφυρες και πολλά κανάλια που ομορφαίνουν το υδάτινο τοπίο του. Το νεοκλασικό και το μπαρόκ στυλ συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια υπέροχη αρχιτεκτονική κουλτούρα που μπορείτε να δείτε στο Ερμιτάζ, το δεύτερο μεγαλύτερο μουσείο πολιτισμού και τέχνης στον κόσμο, το Marble Palace και το Winter Palace.

Εκκλησία του Σωτήρα στο χυμένο αίμα, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία
Elena11 / shutterstock.com

81. Hoi An Ancient Town, Βιετνάμ

Αυτή η εξαιρετική πόλη είναι βέβαιο ότι θα ξεπεράσει τις προσδοκίες σας. Ένα εξέχον εμπορικό λιμάνι μεταξύ του 15ου και του 19ου αιώνα, το Χόι Αν έχει διατηρηθεί άριστα και παρουσιάζει έναν υπέροχο συνδυασμό ξένων και γηγενών πολιτισμών. Παρόλο που η πόλη είναι μικρή, υπάρχουν πολλά συναρπαστικά πράγματα να κάνετε στο Χόι Αν, από χαλάρωση στην παραλία μέχρι να αγοράσετε ειδικά διαμορφωμένα ρούχα.

Χόι Αν στο Βιετνάμ
Michal Jastrzebski / shutterstock.com

82. Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία

Ενώ το Ρίο είναι γνωστό για πολλά πράγματα, τα τοπία με καριόκα σίγουρα παίρνουν την τούρτα. Τα τοπία περιλαμβάνουν σημαντικά φυσικά στοιχεία που έχουν διαμορφώσει την ανάπτυξη της πόλης και εκτείνονται από την κορυφή της υψηλότερης κορυφής του Εθνικού Πάρκου Tijuca στα 1.021 μέτρα μέχρι τη θάλασσα. Μερικά από τα βασικά του σημεία είναι ο Βοτανικός Κήπος του Ρίο ντε Τζανέιρο, οι λόφοι γύρω από τον κόλπο Guanabara και το περίφημο άγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή.

Αεροφωτογραφία του Χριστού Το άγαλμα του Reedemer και το βουνό Sugar Loaf από υψηλή γωνία. Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία.
marchello74 / shutterstock.com

83. Παλάτι και πάρκο των Βερσαλλιών, Γαλλία

Μόλις ο βασιλιάς Λουδοβίκος XIV μετέφερε τη βασιλική αυλή εδώ από το Παρίσι το 1682, έγινε γνωστή ως η ιδανική βασιλική κατοικία εκείνη την εποχή και συνεχίζει να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Γαλλίας. Διατηρήθηκε ως βασιλική κατοικία μόνο μέχρι τη βασιλεία του Λουδοβίκου XVI 107 χρόνια αργότερα, συνέχισε να υπάρχει μια σειρά από προσθήκες και διακοσμήσεις που προστέθηκαν από διάφορους διακοσμητές, γλύπτες και αρχιτέκτονες. Οι συμμετρικοί κήποι που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας τοπίου André Le Nôtre λέγεται ότι είναι από τα καλύτερα σωζόμενα παραδείγματα του γαλλικού επίσημου στυλ κήπου.

Hall of Mirrors στο παλάτι των Βερσαλλιών, Γαλλία
Mister_Knight / shutterstock.com

84. Στόουνχεντζ, Αγγλία

Πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε από το 3000 π.Χ. έως το 2000 π.Χ., το Στόουνχεντζ είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά προϊστορικά μεγαλιθικά μνημεία στον κόσμο. Κάθε μεγαλίθος ζυγίζει περίπου 25 τόνους και έχει πλάτος περίπου 7 πόδια και ύψος 13 πόδια. Λόγω του απαράμιλλου σχεδιασμού και της πολυπλοκότητάς του, προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο και η σημασία του συνεχίζει να διερευνάται.

Stonehenge στο Wiltshire της Αγγλίας σε συννεφιασμένο καιρό. Είναι ένα προϊστορικό μνημείο 8 μίλια βόρεια από το Salisbury, στη θέση που ονομάζεται Wiltshire στη Νοτιοδυτική Αγγλία. Είναι υπό την προστασία της UNESCO.
Roman Babakin / shutterstock.com

85. Ιστορικό κέντρο του Ταλίν, Εσθονία

Ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα και αναπτύχθηκε ως κεντρικός κόμβος της Χανσεατικής Ένωσης, το Ταλίν μας δίνει περισσότερους από αρκετούς λόγους για να ταξιδέψουμε στην Εσθονία. Αρκετά δυνατή για να επιβιώσει από πόλεμο και πυρκαγιές, η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική επιδεικνύεται στο σχεδιασμό εμπορικών σπιτιών καθώς και πολυτελών εκκλησιών και κτιρίων. Όταν η μεσαιωνική κάτω πόλη που υπογραμμίζεται από τα κωδωνοστάσια εκκλησιών έρχεται σε αντίθεση με την πάνω πόλη που στεγάζει το κάστρο Toompea και τον καθεδρικό ναό της Αγίας Μαρίας, δημιουργεί έναν δραματικό ορίζοντα και μια τέλεια ευκαιρία εικόνας από τη γη και το νερό.

SF / shutterstock.com

86. Αρχαίο Κιότο, Ιαπωνία

Established in 794 AD, Kyoto was the capital of Japan until the mid-19th century. Its UNESCO status includes 17 locations made up of 198 buildings and 12 gardens that date back between the 10th – 17th centuries. Some of the most popular sites include the Zen Buddhist temple Kinkaku-ji and Kamigamo Shrine, one of Japan’s oldest Shinto shrines. Kyoto has also had a huge impact on landscape gardening worldwide, and a visit here will show the impressive development of both Japanese gardens and wooden architecture.

Patryk Kosmider / shutterstock.com

87. Bryggen, Norway

Bryggen is an old wharf that houses around 62 buildings on Bergen’s Vågen harbour. It represents the significance of the town during the Hanseatic League’s trading empire between the 14th and mid-16th centuries. The wooden buildings have fallen victim to several fires throughout the years, but they are always rebuilt with the old patterns in an attempt to preserve the authenticity of the original main structures. Bryggen is currently home to museums, restaurants, and shops, and is highlighted by the 300-year-old Bellgården building.

Διάσημη οδός Bryggen με ξύλινα χρωματιστά σπίτια στο Μπέργκεν, Νορβηγία, περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO
Mikhail Varentsov / shutterstock.com

88. Mount Fuji, Japan

Το ψηλότερο βουνό της Ιαπωνίας είναι το αξιοθέατο. Αυτό το ενεργό στρατοηφαίστειο υψώνεται σε περίπου 3.776 μέτρα και είναι χιονισμένο για σχεδόν το μισό του έτους. Η UNESCO ονόμασε 25 τοποθεσίες ενδιαφέροντος σε αυτόν τον χαρακτηρισμό, με κύριο αξιοθέατο το ναό Shintō Fujisan Hongū Sengen Taisha. Σε όλη την τοποθεσία θα δείτε πανέμορφους καταρράκτες και πηγές, σπίτια Oshi, ιερά Sengen-jinja και πολλά άλλα.

Όρος Φούτζι με άνθη κερασιάς στη λίμνη kawaguchiko στην Ιαπωνία
Aeypix / shutterstock.com

89. Ιστορικό κέντρο της Μπριζ, Βέλγιο

Η Μπριζ παρέμεινε πιστή στον ιστορικό της ιστό και συνεχίζει να είναι μια εντυπωσιακή αναπαράσταση ενός μεσαιωνικού ιστορικού οικισμού. Τα γοτθικά κτίριά του καθορίζουν μέρος της ταυτότητάς του και σχεδόν όλη η μεσαιωνική αρχιτεκτονική του παραμένει ανέπαφη. Η Μπριζ είναι μια από τις πολιτιστικές και εμπορικές πρωτεύουσες της Ευρώπης και θα βρείτε πολλές γνωστές κατασκευές εδώ, όπως το Καμπαναριό της Μπριζ, η Εκκλησία της Παναγίας (ένα από τα ψηλότερα πλίνθινα κτίρια στον κόσμο) και το μαρμάρινο γλυπτό Madonna and Child ( πιστεύεται ότι ήταν το μόνο από τα γλυπτά του Μιχαήλ Άγγελου που έφυγε από την Ιταλία όσο ήταν ακόμα ζωντανός).

Gabor Kovacs Photography / shutterstock.com

90. Κρεμλίνο και Κόκκινη Πλατεία, Μόσχα

Ενωμένοι στη σύνδεσή τους με σημαντικά ρωσικά γεγονότα από τον 13ο αιώνα, το Κρεμλίνο και η Κόκκινη Πλατεία είναι δύο από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Ρωσίας. Σχεδιασμένη για να είναι η κύρια αγορά της Μόσχας, η Κόκκινη Πλατεία είναι μια πλατεία που εκτείνεται ανάμεσα στο Κρεμλίνο και την πολιτιστική περιοχή Kitay-gorod. Όπου κι αν κοιτάξετε από την Κόκκινη Πλατεία, θα δείτε ένα σημαντικό κτήριο, είτε πρόκειται για τον πολυσύχναστο καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου είτε για το Μαυσωλείο του Λένιν. Το οχυρωμένο συγκρότημα του Κρεμλίνου είναι η επίσημη κατοικία του προέδρου και περιλαμβάνει πέντε παλάτια, τέσσερις καθεδρικούς ναούς, αρκετούς πύργους και πολλά άλλα πράγματα που μπορούν να δουν οι επισκέπτες.

Καθεδρικός ναός του Αγίου Βασιλείου και μνημείο στο Minin και το Pozharsky στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα, Ρωσία
andriano.cz / shutterstock.com

91. Κοιλάδα του Λίγηρα, Γαλλία

Αυτή η εκπληκτική περιοχή ορίζεται από ιστορικές πόλεις, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και εκλεκτά κρασιά. Αν κάνετε ένα ταξίδι στις όχθες του ποταμού του, θα βρείτε οπωρώνες, αμπελώνες και χωράφια με σπαράγγια και αγκινάρες. Ενώ τα πάντα στην κοιλάδα του Λίγηρα είναι όμορφα, το αποκορύφωμά του είναι το Château de Chambord, το οποίο είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά κάστρα του κόσμου λόγω του γαλλικού αναγεννησιακού αρχιτεκτονικού του στυλ. Για περισσότερες πληροφορίες ρίξτε μια ματιά στον οδηγό μας για την κοιλάδα του Λίγηρα εδώ.

javarman / shutterstock.com

92. Ακρόπολη Erbil, Ιράκ

Η Ακρόπολη του Ερμπίλ είναι ένα σπάνιο παράδειγμα οχυρωμένης πόλης χτισμένης σε μια δραματική αφήγηση, έναν τεχνητό τύμβο που σχηματίζεται από τα συσσωρευμένα απορρίμματα ανθρώπων που ζουν στην ίδια τοποθεσία για εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια. Παρόλο που δεν υπάρχει συνεχές οχυρωματικό τείχος, 100 προσόψεις ψηλών σπιτιών του 19ου αιώνα που χτίστηκαν το ένα πάνω στο άλλο δίνουν την εντύπωση ενός αδιαπέραστου φρουρίου και είναι αρκετά αξιοθέατο. Ενώ η μόνη εναπομείνασα θρησκευτική δομή του είναι το Τζαμί Mulla Afandi, η υποβολή της από την UNESCO υπερηφανεύεται ότι «Η Ακρόπολη είναι σήμερα ένας από τους πιο δραματικούς και οπτικά συναρπαστικούς πολιτιστικούς χώρους όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και στον κόσμο».

Το Κάστρο του Ερμπίλ, Ιράκ.
fpolat69 / shutterstock.com

93. Βάλτος, Βραζιλία/Βολιβία/Παραγουάη

Αυτή η προστατευόμενη περιοχή φιλοξενεί τη μεγαλύτερη τροπική περιοχή υγροτόπων στον κόσμο. Βρίσκεται κυρίως στη Βραζιλία, η εκτιμώμενη έκτασή του είναι μεταξύ 54.000 και 75.000 τετραγωνικών μιλίων και απλώνεται σε μέρη της Παραγουάης και της Βολιβίας. Χάρη στην ποικιλία των οικοσυστημάτων του, ευδοκιμεί εδώ πολλή χλωρίδα και πανίδα. Πατρίδα πολλών απειλούμενων ειδών όπως ο γιγαντιαίος αρμαδίλος, το ελάφι και η γιγάντια βίδρα, πιστεύεται επίσης ότι υπάρχουν περίπου 300 είδη θηλαστικών, 400 είδη ψαριών, 480 είδη ερπετών, 1.000 είδη πουλιών, 3.500 είδη φυτών και περισσότερα από 9.000 υποσπόνδυλα εντός του Pantanal.

Ζωηρόχρωμο ηλιοβασίλεμα στο Pantanal, Βραζιλία
ESB Professional / shutterstock.com

94. Παλιές και νέες πόλεις του Εδιμβούργου, Σκωτία

Η υπέροχη αντίθεση που συμβαίνει στην πρωτεύουσα της Σκωτίας είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να επιστρέφουν ξανά και ξανά. Η μεσαιωνική Παλιά Πόλη, που τονίζεται από το Κάστρο του Εδιμβούργου, παρουσιάζει πολλά σπίτια εμπόρων και ευγενών του 16ου και 17ου αιώνα, όπως το αρχοντικό του Gladstone’s Land. ενώ η νεοκλασική Νέα Πόλη, που ιδρύθηκε το 1767, χαρακτηρίζεται από το εκλεπτυσμένο γεωργιανό στυλ και τους μεγάλους χώρους πρασίνου. Αυτές οι δύο ξεχωριστές αλλά εξίσου υπέροχες περιοχές δημιουργούν έναν τόνο διασκεδαστικών πραγμάτων στο Εδιμβούργο.

alice-photo / shutterstock.com

95. Ελβετικές Άλπεις Jungfrau-Aletsch, Ελβετία

Το πρώτο Μνημείο Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς των Άλπεων, αυτή η ορεινή περιοχή έχει καθοριστική σημασία για τον αλπικό τουρισμό, την ορειβασία, την ευρωπαϊκή τέχνη και τη λογοτεχνία. Οι Ελβετικές Άλπεις Jungfrau-Aletsch είναι το πιο παγετωμένο τμήμα των Ευρωπαϊκών Άλπεων και φιλοξενεί τον παγετώνα Aletsch, τον μεγαλύτερο παγετώνα της Ευρώπης. Πολλά διαφορετικά είδη φυτών και ζώων βρίσκονται σε όλη την περιοχή, με περίπου 1.250 ζώα, 1.800 αγγειακά φυτά και 700 τύπους βρύων να έχουν εντοπιστεί.

Διάσημο όρος Jungfrau στις ελβετικές Άλπεις
Fedor Selivanov / shutterstock.com

96. Καθεδρικός Ναός Notre Dame, Γαλλία

Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο διάσημα κτίρια εκκλησιών στον κόσμο, ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων είναι ένα αξιοθέατο που πρέπει να δείτε στο Παρίσι. Ολοκληρώθηκε το 1345, πιστεύεται σε μεγάλο βαθμό ότι αυτός ο μεσαιωνικός καθεδρικός ναός είναι ένα από τα μεγαλύτερα παραδείγματα γαλλικής γοτθικής αρχιτεκτονικής στον πλανήτη.

anyaivanova / shutterstock.com

97. Όπερα του Σίδνεϊ, Αυστραλία

Αυτό το κέντρο παραστατικών τεχνών, που εγκαινιάστηκε το 1973, έχει χαρακτηριστεί ως αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Με εξπρεσιονιστικό στυλ και ασυναγώνιστο σχέδιο που εφιστά την προσοχή μας στις θολωτές κατασκευές κελύφους στην οροφή, είχε μεγάλη επίδραση στον αρχιτεκτονικό τομέα. Το κτίριο διαθέτει πολλούς χώρους παραστάσεων και πραγματοποιεί περισσότερες από 1.500 παραστάσεις ετησίως. Μαζί με τον εντυπωσιακό σχεδιασμό, το κτίριο βρίσκεται στην άκρη μιας χερσονήσου που πηγαίνει στο λιμάνι του Σίδνεϊ, το οποίο του δίνει ένα μαγευτικό υδάτινο τοπίο.

Κοντινό πλάνο της Όπερας του Σίδνεϊ με τα κτίρια γραφείων της κεντρικής επιχειρηματικής περιοχής του Σίδνεϊ στο φόντο. Circular Quay, λιμάνι του Σίδνεϊ
Olga Kashubin/shutterstock.com

98. Prambanan, Ινδονησία

Το Prambanan είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα ινδουιστικών ναών στην Ινδονησία και είναι αφιερωμένο στις θεότητες Vishnu, Shiva και Brahma. Ο ίδιος ο ναός Prambanan περιέχει 240 ναούς, ενώ το συγκρότημα περιέχει περισσότερους από 500. Οι μυτερές κατασκευές είναι παραδοσιακές στην ινδουιστική αρχιτεκτονική και το συγκρότημα αναδεικνύεται από το πανύψηλο κεντρικό κτήριο ύψους 47 μέτρων. Σε μερικούς από τους ναούς μπορείτε να θαυμάσετε ακόμη και τα αφηγηματικά πάνελ των ανάγλυφων.

Άποψη του συγκροτήματος ναών Sewu κάτω από έναν μπλε ουρανό με σύννεφα. Ο ναός Sewu είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος βουδιστικός ναός της Ινδονησίας και βρίσκεται κοντά στον περίφημο ναό Prambanan.
Juriaan Wossink / shutterstock.com

99. Blue Mountains, Αυστραλία

Το ευκάλυπτο δάσος ορίζει τα Μπλε Όρη όπου μπορούμε να θαυμάσουμε όμορφα οροπέδια από ψαμμίτη, φαράγγια, καταρράκτες, φαράγγια σχισμών και πολλά άλλα. Υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία με τα είδη χλωρίδας και πανίδας, καθώς τα Blue Mountains φιλοξενούν περίπου 1.500 είδη φυτών και πάνω από 400 είδη ζώων, συμπεριλαμβανομένων πολλών σπάνιων ειδών, όπως το κουκούτσι με στίγματα και το Blue Mountain water skink.

9 καλύτερες ημερήσιες εκδρομές από το Σάλτσμπουργκ(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Three Sisters Rocks, Εθνικό Πάρκο Blue Mountains, Katoomba, Αυστραλία
Ντμίτρι Κομάροφ / shutterstock.com

100. Βαλέτα, Μάλτα

Αυτή η οχυρή πόλη είναι μια από τις πιο συγκεντρωμένες ιστορικές περιοχές του κόσμου. Η πρωτεύουσα της Μάλτας φιλοξενεί 320 μνημεία που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα και αφηγούνται την ιστορία της καλλιτεχνικής, πολιτικής, στρατιωτικής και θρησκευτικής ιστορίας. Ενώ η Μάλτα κυβερνήθηκε από διάφορους πολιτισμούς από τους Φοίνικες έως τους Βυζαντινούς, πολλά από αυτά τα κτίρια δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη. Θα δείτε κυρίως μπαρόκ αρχιτεκτονική όταν περπατάτε στην πόλη, με μερικά νεοκλασικά, μοντερνιστικά και μανιεριστικά κομμάτια στη διαδρομή.

Βαλέτα, Μάλτα - Τα παραδοσιακά σπίτια και οι τοίχοι της Βαλέτα, της πρωτεύουσας της Μάλτας ένα ξημερώματα καλοκαιριού πριν από την ανατολή με καθαρό μπλε ουρανό
Zoltan Gabor / shutterstock.com

Το να χαρακτηριστείτε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO είναι από μόνο του τιμή, αλλά το να είστε στην κορυφή αυτής της λίστας σημαίνει ότι θα πρέπει να προσπαθήσετε να φτάσετε σε αυτά τα μέρη το συντομότερο δυνατό 🙂

[tp_widget] [/tp_widget]

Διαβάστε επίσης :Τουριστικά Αξιοθέατα Στη Γαλλία(

Ταξίδι στην Ιταλία- 8 κορυφαίοι λόγοι

Γενεύη | 6 λόγοι για τους οποίους πρέπει να την επισκεφτείτε

25 καλύτερα εθνικά πάρκα στην Αυστραλία

Τα 15 καλύτερα εθνικά πάρκα στην Ιταλία

Μαρία Παπαπέτρου
Μαρία Παπαπέτρου

Ελεύθερη ψυχή, αιώνια περιπλανώμενη, η Μαρια γοητεύεται από τα άγνωστα μονοπάτια και τους μακρινούς ορίζοντες.