Τουριστικά αξιοθέατα στη Δήλο

Εάν θεωρείτε τον εαυτό σας λάτρη της ελληνικής ιστορίας και μυθολογίας, τότε δεν πρέπει να χάσετε τη Δήλο. Αυτό το άγονο, βραχώδες νησί, μόλις 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μυκόνου, λέγεται ότι είναι η γενέτειρα του Απόλλωνα (θεού του φωτός, της αρμονίας και της ισορροπίας) και της Άρτεμης και σήμερα είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα . Στην αρχαιότητα, ήταν ένα μέρος τόσο σημαντικό που τα νησιά που τον περιέβαλλαν ονομάζονταν Κυκλάδες, καθώς βρίσκονταν σε κύκλο γύρω από το ιερό νησί.

Από τον ένατο αιώνα π.Χ., Έλληνες από όλο τον ελληνικό κόσμο έκαναν προσκυνήματα στη Δήλο για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Απόλλωνα. Στη συνέχεια, όταν η Δήλος ανακηρύχθηκε ελεύθερο λιμάνι το 167 π.Χ., έγινε ένα από τα κύρια εμπορικά κέντρα στην Ανατολική Μεσόγειο. Γύρω από το ιερό αναπτύχθηκε μια πόλη, με πλούσιους εμπόρους, τραπεζίτες και εφοπλιστές από μακριά να χτίζουν πολυτελή σπίτια διακοσμημένα με αγάλματα, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά δάπεδα. Μέχρι το 90 π.Χ., υπολογίζεται ότι ζούσαν στη Δήλο 30.000 κάτοικοι.

Σήμερα, αυτή η περιοχή είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και είναι επισκέψιμο με εκδρομικό σκάφος (διάρκεια ταξιδιού 30 λεπτά) από τη Μύκονο. Προγραμματίστε το ταξίδι σας με τη λίστα μας με τα κορυφαία πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Δήλο.

1. Ταράτσα των Λιονταριών

 

8 τουριστικά αξιοθέατα και δραστηριότητες με κορυφαία βαθμολογία στη Δήλο

 

Με θέα στην Ιερή Λίμνη , η Ταράτσα των Λιονταριών (επίσης γνωστή ως Λεωφόρος των Λιονταριών) είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα τουριστικά αξιοθέατα στη Δήλο. Φιλοξενεί μια σειρά από υπέροχα λευκά μαρμάρινα λιοντάρια — αρχικά υπήρχαν εννέα, αλλά μόνο πέντε έχουν απομείνει (στην πραγματικότητα ακόμη και αυτά είναι αντίγραφα, τα πρωτότυπα εκτίθενται στο Μουσείο της Δήλου ).

Ένα από τα αγνοούμενα λιοντάρια βλέπει τώρα το οπλοστάσιο στη Βενετία της Ιταλίας, το οποίο είχε απομακρυνθεί από τη Δήλο τον 17ο αιώνα. Τα λιοντάρια, που είναι σε θέση σκύψιμο και φαίνεται να φυλάνε τη λίμνη, χρονολογούνται από τον έβδομο αιώνα π.Χ. και ήταν δώρο στον Απόλλωνα από τους κατοίκους της Νάξου.

2. Ιερός Περίβολος

Ο Ιερός Περίβολος προσεγγιζόταν από τα νότια από ένα φαρδύ πλακόστρωτο μονοπάτι, που διέσχιζε δύο δωρικές στοές για να φτάσει στα Προπύλαια του 2ου αιώνα π.Χ. , την κύρια πύλη εισόδου στο ιερό. Από εδώ φτάνετε σε τρεις παράλληλους ναούς του Απόλλωνα και απέναντί ​​τους, στο κέντρο του περιβόλου, στον Κερατώνα , έναν ιωνικό ναό που περιβάλλεται από κίονες χτισμένους σε γρανιτένια θεμέλια. Το Κεράτωνα, το οποίο ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα και περιείχε έναν περίφημο βωμό με κέρατα κριών γύρω του, χτίστηκε πιθανώς στη θέση ενός προγενέστερου ναού του έβδομου αιώνα π.Χ.

3. Ιερή Λίμνη

Κάποτε οι κύκνοι κολύμπησαν στην οβάλ Ιερή Λίμνη, αλλά σήμερα είναι άδεια και υπάρχει από το 1925 όταν ένα ξέσπασμα ελονοσίας προκάλεσε την αποστράγγιση της. Εδώ, στις όχθες της λίμνης, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Λητώ πιστεύεται ότι γέννησε τον Απόλλωνα, κάτω από έναν φοίνικα. Η λίμνη, που αγνοείται από την Ταράτσα των Λιονταριών , σηματοδοτεί το τέλος του Ιερού Περιβόλου .

4. Ναός της Ίσιδας & Αρχαιολογικό Μουσείο

Χτισμένος σε ένα μικρό λόφο βρίσκεται ο ανακαινισμένος ναός της Ίσιδας που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ. Ο δωρικός ναός στεγάζει το κάτω μισό ενός αγάλματος (από τη μέση και κάτω) της θεάς Ίσιδας. Αρχικά μια αρχαία αιγυπτιακή θεά που αντιπροσώπευε την ιδανική μητέρα και σύζυγο, η Ίσιδα λατρεύτηκε αργότερα τόσο από τους Έλληνες όσο και από τους Ρωμαίους. Μπροστά από το ναό βρίσκεται ένας βωμός για τη θεά.

Το αρχαιολογικό μουσείο απέχει 10 λεπτά με τα πόδια βόρεια του Ναού της Ίσιδας κατά μήκος ενός νέου μονοπατιού. Το μουσείο παρουσιάζει μια εντυπωσιακή συλλογή ευρημάτων από τον χώρο, αν και μερικά από τα καλύτερα αντικείμενα που βρέθηκαν εδώ βρίσκονται τώρα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα. Στις δύο κεντρικές αίθουσες υπάρχουν έργα αρχαϊκής τέχνης, όπως μαρμάρινη τρίποδη βάση με κεφάλι κριαριού και Γοργόνες (7ος αι. π.Χ.), σφίγγα, αρκετοί κούροι και κοραή (6ος αιώνας π.Χ.), ένα ογκώδες μαρμάρινο χέρι του Ναξίου Απόλλωνα. και τρεις καθιστές μορφές γυναικών (έβδομος αιώνας π.Χ.). Δίπλα στο μουσείο υπάρχει ένα μικρό καφέ-εστιατόριο.

5. Συνοικία Θεάτρου

 

8 τουριστικά αξιοθέατα και δραστηριότητες με κορυφαία βαθμολογία στη Δήλο

 

Μεταξύ της Κύνθου και του εμπορικού λιμανιού, η λεγόμενη Θεατρική Συνοικία χρονολογείται από τον τρίτο έως τον δεύτερο αιώνα π.Χ. Τα στενά δρομάκια είναι στρωμένα με πλάκες από σχιστόλιθο. Τα σπίτια, πολλά από τα οποία έχουν ύψος τέσσερα έως πέντε μέτρα, είχαν τουλάχιστον έναν επάνω όροφο.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το Σπίτι της Τρίαινας , το οποίο πιθανότατα ανήκε σε εφοπλιστή ή έμπορο και επικεντρώνεται σε μια αυλή με ωραίο μωσαϊκό δάπεδο που απεικονίζει ένα δελφίνι να κολυμπά γύρω από μια άγκυρα. Στη νοτιοανατολική πλευρά της συνοικίας βρίσκεται το θέατρο — ένα αμφιθέατρο ελληνικού τύπου με 26 σειρές καθισμάτων, που μπορούσε να φιλοξενήσει 5.500 θεατές. Αρχικά ήταν φτιαγμένο από μάρμαρο, αλλά τώρα είναι εν μέρει ερειπωμένο και κατάφυτο από ζιζάνια.

6. Οικία Διονύσου

Στη Συνοικία των Θεάτρων, το Σπίτι του Διονύσου είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα μιας πολυτελούς ιδιωτικής κατοικίας από τον 2ο αιώνα π.Χ. Ένα από τα μεγαλύτερα σπίτια, ήταν αρχικά σε δύο επίπεδα, και μπορείτε ακόμα να δείτε τα ερείπια μιας πέτρινης σκάλας που θα οδηγούσε σε έναν επάνω όροφο. Το αποκορύφωμα εδώ είναι η κεντρική αυλή, που περιβάλλεται από κομψές μαρμάρινες κολώνες, με ψηφιδωτό δάπεδο που απεικονίζει τον Διόνυσο να καβαλάει μια τίγρη

Πώς να χρησιμοποιήσετε το ticketswe.gr για να βρείτε φτηνές πτήσεις

7. Οίκος Κλεοπάτρας

Τον 2ο αιώνα π.Χ., αυτό ήταν ένα πολυτελές σπίτι Θεατρικής Συνοικίας που ανήκε στην Κλεοπάτρα, αλλά όχι στη διάσημη Αιγύπτια βασίλισσα. Αυτή η Κλεοπάτρα, σύμφωνα με μια πλάκα στην είσοδό της, ήταν κόρη του Άδραστου του Μυρρινού, και τα δύο ακέφαλα αγάλματα μέσα στα ερείπια αυτού που ήταν κάποτε ένα σπίτι 12 δωματίων γύρω από δύο ανοιχτές αυλές, είναι της Κλεοπάτρας και του συζύγου της Διοσκουρίδη. . Γιατί τα αγάλματα τοποθετήθηκαν μέσα στο σπίτι και όχι έξω δεν είναι πλήρως γνωστό.

8. Πεζοπορία στο όρος Κύνθος

Ένα από τα αγαπημένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε αυτό το νησί είναι να κάνετε μια πεζοπορία στην κορυφή του όρους Κύνθος (113 μέτρα), η οποία προσφέρει πανοραμική θέα στα ερείπια και τη γύρω ύπαιθρο. Στα βόρεια, θα δείτε το ορεινό νησί της Τήνου. ανατολικά, Μύκονος. στα νότια, οι λόφοι της Νάξου. και δυτικά η Σύρος. Για να φτάσετε στην κορυφή, θα ακολουθήσετε ένα αρχαίο μονοπάτι και πέτρινα σκαλοπάτια μέχρι τη βραχώδη κορυφή, όπου τον 3ο αιώνα π.Χ., βρισκόταν κάποτε ο Ναός του Δία και της Αθηνάς. Σημειώστε ότι μπορεί να φυσάει πολύ στην κορυφή.

Πώς να αγοράσετε εισιτήρια για την Πομπηία

 

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια