Tulum:Πράγματα που πρέπει να Κάνετε

Εάν σχεδιάζετε ένα ταξίδι στο Τουλούμ, τότε αυτή η ανάρτηση είναι για εσάς. Παρακάτω είναι ένας λεπτομερής οδηγός για πράγματα που πρέπει να κάνετε στη διαδρομή είτε από το Κανκούν είτε από την Πλάγια ντελ Κάρμεν, καθώς και από το Τουλούμ.

Πώς να πάτε στο Tulum

1. Μετάβαση από το Κανκούν στο Τουλούμ

προς την. λεωφορείο ADO

Ο σταθμός λεωφορείων ADO βρίσκεται στο κέντρο του Κανκούν μεταξύ των λεωφόρων Tulum και Uxmal Ave. Το λεωφορείο αναχωρεί περίπου κάθε ώρα από τις 8:12 π.μ. έως τις 11:00 π.μ. και στη συνέχεια σποραδικά. Η τιμή για ένα εισιτήριο απλής μετάβασης είναι 90 $ πέσος και χρειάζονται 2 ½ ώρες για να φτάσετε στο Tulum.

ΣΙ. Colectivos

Τα Colectivos είναι λεωφορεία μεταφοράς που χρησιμεύουν ως μια φθηνή εναλλακτική λύση για τους ντόπιους για να μεταβούν από πόλη σε πόλη. Αν και αυτά τα μίνι βαν δεν είναι λεωφορεία 1ης κατηγορίας, είναι αρκετά άνετα, γρήγορα και φθηνά. Παραδόξως, η πλειοψηφία των συλλεκτικών έχει ακόμη και AC Για να φτάσετε στο Tulum από το Κανκούν, θα πρέπει να πάρετε 2 συλλεκτικά. Ένα από το Κανκούν στην Playa del Carmen και μετά ένα άλλο από την Playa de Carmen στο Tulum.

Οι συλλογές τρέχουν κάθε μέρα και αναχωρούν μόλις χορτάσουν. Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να γεμίσει το μίνι βαν, καθώς πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το colectivo ως κύριο μέσο μεταφοράς. Από τις πολλές φορές που πήραμε τα συλλεκτικά, περιμέναμε το πολύ 5 λεπτά πριν αναχωρήσουμε και ήμασταν από τους πρώτους ανθρώπους στο βαν.

Μπορείτε να πιάσετε ένα colectivo στο κέντρο του Κανκούν, στο πάρκινγκ του “La Comercial Mexicana” (σουπερμάρκετ) στη λεωφόρο Tulum απέναντι από το σταθμό λεωφορείων ADO. Θα πάρετε το colectivo στην τελευταία στάση, που είναι η Playa del Carmen για $30 pesos και στη συνέχεια θα πιάσετε ένα άλλο colectivo στην ίδια περιοχή όπου θα κατεβείτε στο Tulum για $40 pesos. Χρειάζονται συνολικά δύο ώρες για να φτάσετε στο Tulum από το Κανκούν.

ξενοδοχεία στο Τουλούμ

Jess Kraft / shutterstock.com

2. Μετάβαση από την Playa Del Carmen στο Tulum

προς την. Λεωφορείο Ado

Ο σταθμός λεωφορείων βρίσκεται στην 5η λεωφόρο και στο Benito Juarez. Τα λεωφορεία προς Τουλούμ αναχωρούν από την Playa del Carmen καθημερινά από τις 08:00 έως τις 12:30 (έλεγχος πρόγραμμα λεωφορείου πριν από την αναχώρηση). Ένα εισιτήριο απλής μετάβασης κόστιζε $66 πέσος.

ΣΙ. Συλλογικός

Οι συλλογές αναχωρούν από την Playa del Carmen στην Calle 2 μεταξύ 15ης και 20ης Λεωφόρου. Οι συλλογές αναχωρούν πολύ συχνά από τις 5 π.μ. έως τις 11 μ.μ. Ένα εισιτήριο απλής μετάβασης κοστίζει $40 πέσος. Χρειάζονται 45 λεπτά – 1 ώρα για να φτάσετε από την Playa del Carmen στο Tulum.

Σύσταση: Χρησιμοποιήστε το Bookaway για να συγκρίνετε εύκολα και να κάνετε κράτηση εισιτηρίων λεωφορείων ή μίνι βαν από Κανκούν ή Πλάγια ντελ Κάρμεν προς Τουλούμ.

Πράγματα που πρέπει να κάνετε στην πορεία προς το Τουλούμ

Ανάμεσα στη διαδρομή είτε από το Κανκούν είτε από την Πλάγια ντελ Κάρμεν υπάρχουν πολλά να κάνετε. Παρακάτω είναι μια λίστα πραγμάτων με ορισμένες λεπτομέρειες για κάθε μέρος.

Παραλία Κάρμεν

Αν έρχεστε από το Κανκούν, σας προτείνω να σταματήσετε στην Playa del Carmen για λίγες ώρες ή και μια μέρα. Η Playa έχει μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες στον κόσμο και δεν θέλετε να το χάσετε, ή όχι; Αν ψάχνετε για αναμνηστικά, εστιατόρια και μπαρ, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε την 5th Ave. Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς δρόμους στην Playa. Τόσο το λεωφορείο ADO όσο και το colectivo κάνουν στάση στην Playa del Carmen.

Για έναν πιο αναλυτικό οδηγό για την Playa del Carmen, ρίξτε μια ματιά σε αυτό Οδηγός Playa del Carmen από τους φίλους μας στο Getting Stamped.

post / shutterstock.com

Xel-Ha

Το Xel-Ha είναι ένα υδάτινο θεματικό πάρκο, σχεδόν σαν ένα φυσικό ενυδρείο με δραστηριότητες που περιλαμβάνουν αλλά δεν περιορίζονται σε εσωτερικές σωλήνες, αιώρηση πάνω από κενότες και κολύμπι με δελφίνια. Η χρέωση για το πάρκο all-inclusive είναι $89 USD για ενήλικες (φθηνότερο όταν αγοράζεται στο διαδίκτυο και εάν αγοράζεται 7 ημέρες ή περισσότερες νωρίτερα) και περιλαμβάνει πρόσβαση στο πάρκο, ό,τι μπορείτε να φάτε και να πιείτε, χρήση εξοπλισμού για κολύμβηση με αναπνευστήρα, ντουλάπι και πετσέτα.

Xcaret

Το Xcaret είναι ένα μοναδικό θεματικό πάρκο, που όχι μόνο σας δίνει άφθονες ευκαιρίες να διασκεδάσετε αλλά και να μάθετε για τον πολιτισμό του Μεξικού και των Μάγια. Το πάρκο έχει θαλάσσιες δραστηριότητες, έναν αρχαιολογικό χώρο, ένα αναδημιουργημένο χωριό των Μάγια και μονοπάτια στη ζούγκλα. Μπορείτε να κολυμπήσετε σε υπόγεια ποτάμια, να κάνετε κολύμβηση με αναπνευστήρα, να δείτε μια αναπαράσταση του προ-ισπανικού παιχνιδιού μπάλας, να επισκεφθείτε τα αρχαία ερείπια των Μάγια και πολλά άλλα. Το βασικό κόστος εισόδου είναι $99 USD για ενήλικες (φθηνότερα όταν αγοράζονται στο διαδίκτυο και 7 ημέρες ή περισσότερες νωρίτερα). Η χρέωση περιλαμβάνει πρόσβαση στο πάρκο, γεύμα σε μπουφέ με απεριόριστα ποτά και 1 μπύρα, εξοπλισμό για κολύμβηση με αναπνευστήρα και ερμάρια. Το Xcaret είναι συνήθως μια ολοήμερη επίσκεψη και ανοίγει από τις 8:30 π.μ. έως τις 9:30 μ.μ

Σωρευτικός

Το Akumal θεωρείται η ιδανική παραλία για καγιάκ και κολύμβηση με αναπνευστήρα, καθώς η περιοχή είναι πλούσια με κοράλλια και θαλάσσια ζωή. Η παραλία φιλοξενεί χελώνες, barracuda και μια ποικιλία από μικρά ψάρια. Πολλοί επισκέπτες επισκέπτονται το Akumal για να κολυμπήσουν με τις χελώνες που ζουν σε απόσταση αναπνοής από την ακτή, οπότε μην ξεχάσετε να φέρετε τον εξοπλισμό σας για κολύμβηση με αναπνευστήρα.

blue-sea.cz / shutterstock.com

Cenotes μέσα και γύρω από το Tulum

Το cenote είναι μια φυσικά σχηματισμένη καταβόθρα στην επιφάνεια της Γης που αποτελείται από ασβεστόλιθο. Εκατομμύρια χρόνια βροχοπτώσεων έφαγαν τον ασβεστόλιθο, δημιουργώντας υπόγειες πισίνες σπηλαίων. Το νερό που γεμίζει τα cenotes μπορεί να είναι είτε γλυκό νερό, αλμυρό νερό ή και τα δύο. Αυτές οι φυσικές πισίνες σπηλαίων διαφέρουν ως προς τη δομή. Μπορούν να είναι εντελώς ανοιχτά, παρόμοια με μια λίμνη, σχεδόν εντελώς κλειστά με ένα μικρό άνοιγμα στην κορυφή ή κάπου ενδιάμεσα.

Byelikova Oksana / shutterstock.com

Ανεξάρτητα από το πού πάτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στο Tulum, είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε τουλάχιστον ένα cenote ενώ βρίσκεστε στο Μεξικό. Η χερσόνησος Γιουκατάν στο Μεξικό έχει περίπου 6.000 σενότες. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να μην επισκεφτείτε τουλάχιστον ένα. Πιστέψτε με, αφού πάτε σε ένα cenote, δεν θα μπορείτε ποτέ ξανά να κοιτάξετε τις παραλίες ή τις πισίνες με τον ίδιο τρόπο.

Κατά μήκος του δρόμου προς το Τουλούμ από το Κανκούν ή την Πλάγια ντελ Κάρμεν θα βρείτε μεγάλη ποσότητα σενότες. Παρακάτω είναι μια λίστα με τα καλύτερα μεξικάνικα σενότες στην πορεία που πιστεύουμε ότι αξίζουν την τιμή.

  1. Μπλε Cenote (Είσοδος: $70 πέσος)
  2. Chaak Tun (Είσοδος: $240 πέσος)
  3. Δύο μάτια (Είσοδος: $150 πέσος)
  4. Υπέροχο Cenote (Είσοδος: $120 πέσος)

Αρχαιολογικά ερείπια μέσα και γύρω από το Tulum

Ερείπια Τουλούμ

Τα ερείπια Tulum θεωρούνται ένα από τα πιο διατηρημένα ερείπια στο Μεξικό, αν και όχι τόσο εντυπωσιακά όσο το Tikal, το Chichen Itza ή άλλα δημοφιλή ερείπια, αξίζει να τα επισκεφθείτε. Υπάρχει επίσης μια όμορφη παραλία ακριβώς δίπλα στα ερείπια, οπότε μην ξεχάσετε το μαγιό σας.

Κόστος εισόδου: $59 πέσος

Ερείπια Cobá

Τα ερείπια Cobá θεωρούνται ένα από τα πιο μοναδικά ερείπια στη χερσόνησο Γιουκατάν. Τα ερείπια Coba περιβάλλονται από τέσσερις φυσικές λίμνες και πολλά από τα κτίρια στα ερείπια καλύπτονται από τη ζούγκλα. Η ψηλότερη πυραμίδα στην Κόμπα, το Nohoch Mul, έχει ύψος 138 πόδια και μπορεί να αναρριχηθεί από επισκέπτες σε αντίθεση με κάποιες άλλες τοποθεσίες ερειπίων. Μόλις φτάσετε στην κορυφή, θα απολαύσετε μια εκπληκτική θέα (Δεν θα το χαλάσω, απλά θα πρέπει να το δείτε μόνοι σας).

Κόστος εισόδου: $59 πέσος

Matyas Rehak / shutterstock.com

Ερείπια Muyil

Τα ερείπια Muyil, που αναφέρονται επίσης ως Chunyaxche, βρίσκονται μόλις 15 χιλιόμετρα νότια του Tulum. Τα ερείπια Muyil περιβάλλονται από ζούγκλα και οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν μέσα από αυτά καθώς εκτιμούν την ομορφιά αυτής της μικρής τοποθεσίας.

Κόστος εισόδου $40 πέσος

Πού να μείνετε σε Τουλούμ

Παρακάτω είναι μερικά από τα καλύτερα μέρη για διαμονή στο Τουλούμ. Ανεξάρτητα από το στυλ ταξιδιού και τον προϋπολογισμό σας, είμαι σίγουρος ότι θα βρείτε αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες σας.

$ = Προϋπολογισμός | $$ = Μεσαία Εύρος | $$$ = Πολυτέλεια

Το σπίτι της μαμάς | $

Αυτός ο χαριτωμένος μικρός ξενώνας/ξενώνας είναι το τέλειο μέρος για να χαλαρώσετε μετά από μια κουραστική μέρα στα αξιοθέατα και να συναντήσετε άλλους χαλαρούς ταξιδιώτες. Βρίσκεται σε έναν ήσυχο δρόμο στην πόλη Tulum, δίπλα στο σταθμό των λεωφορείων, τοπικά μπαρ και εστιατόρια, και ό,τι άλλο θα χρειαστεί κανείς. Είναι το σπίτι σου μακριά από το σπίτι σου. Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε κριτικές και να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα.

Lobo Inn | $

Αν προτιμάτε να μείνετε σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από την παραλία και τα ερείπια του Tulum παρά στο κέντρο της πόλης, τότε το Lobo Inn είναι το ιδανικό μέρος για εσάς. Είναι μια από τις μοναδικές ποιοτικές οικονομικές επιλογές κοντά στην παραλία. Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε κριτικές και να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα.

Secret Garden Hotel | $$

Αυτό το γοητευτικό ξενοδοχείο είναι μακράν το αγαπημένο μας μέρος για διαμονή στο Tulum. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης Tulum, μακριά από το θόρυβο, αλλά σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από καταστήματα και εστιατόρια. Κάθε δωμάτιο στο Secret Garden είναι διακοσμημένο με τοπικά έπιπλα και τυπικά χειροποίητα στολίδια και είναι εξοπλισμένο με κλιματισμό. Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε κριτικές και να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα.

Posada los Mapaches | $$

Το Posada los Mapaches βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα ερείπια του Tulum και μόλις λίγα λεπτά από την παραλία, τα cenotes και πολλά άλλα αξιοθέατα. Ο ιδιοκτήτης, ο Chelo, είναι εξαιρετικά φιλικός και ενημερωμένος και σας φροντίζει καλά κατά τη διαμονή σας στο Tulum. Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε κριτικές και να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα.

Alma Tulum Boutique Hotel | $$$

Ιδιωτική πρόσβαση στην παραλία και εξωτερική πισίνα που λειτουργεί όλο το χρόνο, χρειάζεται να πω περισσότερα; Το Alma Tulum Hotel έχει αξιολογηθεί ως η καλύτερη σχέση ποιότητας τιμής στο Tulum και σίγουρα δεν θα απογοητευτείτε όταν μένετε εκεί. Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε κριτικές και να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα.

Be Tulum Beach & Spa Resort | $$$

Αν ψάχνετε για μια αυθεντική εμπειρία πολυτέλειας, αυτό το θέρετρο μόνο για ενήλικες είναι το καλύτερο μέρος για να μείνετε στο Tulum. Το θέρετρο βρίσκεται στη ζούγκλα και έχει άμεση πρόσβαση στις πανέμορφες παραλίες με λευκή άμμο του Tulum. Κάθε σουίτα είναι εξοπλισμένη με ιδιωτική πισίνα ή υδρομασάζ, δωρεάν Wi-Fi και ιδιωτικό μπαλκόνι. Τώρα αν δεν σε πείσει να μείνεις εκεί, τότε δεν ξέρω τι θα κάνει. Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε κριτικές και να ελέγξετε τη διαθεσιμότητα.

Το Tulum έχει επίσης πολλά όμορφα Airbnb. Για προτάσεις ρίξτε μια ματιά στον οδηγό μας για τα καλύτερα Airbnb στο Tulum.

Αποκτήστε ταξιδιωτική ασφάλιση

Ανεξάρτητα από το πόσο μακρύ ή σύντομο το ταξίδι σας, η λήψη ταξιδιωτικής ασφάλισης είναι απαραίτητη. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί και δεν θέλεις να κολλήσεις με χιλιάδες δολάρια σε ιατρικούς λογαριασμούς μόνο και μόνο επειδή δεν πήρες ασφάλεια. Χρησιμοποιούμε και προτείνουμε το SafetyWing.

Ακόμα κι αν δεν έχετε ταξιδιωτική ασφάλιση με το SafetyWing, φροντίστε να λάβετε ταξιδιωτική ασφάλιση από κάπου.

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνετε μέσα και γύρω από το Tulum και τα περισσότερα αξιοθέατα είναι εύκολα προσβάσιμα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή ταξί. Ελπίζουμε ότι κάναμε τον προγραμματισμό του ταξιδιού σας λίγο πιο εύκολο και αν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μη διστάσετε να ρωτήσετε στα σχόλια παρακάτω.\

Κάρτα Revolut: Η καλύτερη λύση για τους ταξιδιώτες!

Aκολουθήστε μας στο facebook

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

Αεροπορικά εισιτηρια

Ενοικίαση αυτοκινήτου

ξενοδοχεία

Ασφάλιση 

Διαβάστε επίσης:Καλύτερα Airbnbs στο Τουλούμ

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια