ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Τι να δείτε και να κάνετε – Οδηγός 2024

Τα πράγματα που μπορείτε να δείτε στη Βουλγαρία προσφέρουν απίστευτα μέρη για επίσκεψη και πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε αυτή την υπέροχη βαλκανική χώρα . Έθνος με ποικίλη επικράτεια, από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας μέχρι την ορεινή περιοχή και τις πεδιάδες. Επιπλέον, υπάρχει μια πλούσια ιστορική κληρονομιά εδώ χάρη στους οθωμανικούς, περσικούς, σλαβικούς και ελληνικούς πολιτισμούς που πέρασαν από τη χώρα. Εκτός από τα υπέροχα τοπία , στη Βουλγαρία βρίσκουμε μια απίστευτη πολιτιστική και καλλιτεχνική κληρονομιά . Από την πρωτεύουσα Σόφια , στα ορθόδοξα μοναστήρια και φτάνοντας στα παραθαλάσσια θέρετρα. Ας ανακαλύψουμε λοιπόν στον οδηγό μας τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε και να δείτε στη χώρα, ανακαλύπτοντάς τα έτσι σε ένα υπέροχο ταξίδι στη Βουλγαρία!

Κάντε κλικ στο κουμπί και βρείτε όλες τις πλατφόρμες αναζήτησης και κλείστε μόνοι σας το επόμενο ταξίδι σας.

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

Aκολουθήστε μας στο facebook

Διαβάστε επίσης :10 καλύτερες ημερήσιες εκδρομές από τη Σόφια της Βουλγαρίας

Πότε να πάτε στη Βουλγαρία; Κλίμα και περίοδος

Βουλγαρία, Γιατί να την επισκεφτείτε

Η επίσκεψη στη Βουλγαρία σημαίνει επίσης ένα ταξίδι στην ιστορία και τα αμόλυντα τοπία της. Συνορεύει με τη Μαύρη Θάλασσα, την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς και με τη Μακεδονία, τη Σερβία και τη Ρουμανία , από τις οποίες χωρίζεται από τον Δούναβη . Χάρη στη θέση του, σε όλη την ιστορία του έχει επηρεαστεί από διάφορους πολιτισμούς, γίνεται σταυροδρόμι πολιτισμών και σήμερα μια γη που διατηρεί πολλούς αρχαιολογικούς χώρους. Από τους Θράκες έως τους Έλληνες και τους Ρωμαίους, ήταν το κέντρο του σλαβικού πολιτισμού κατά τον πρώιμο Μεσαίωνα, φτάνοντας στο μεγαλύτερο μεγαλείο του υπό τη βυζαντινή κυριαρχία . Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επισκεφθείτε τη χώρα, χάρη στη Βουλγαρία πράγματα που μπορείτε να δείτε και να κάνετε. Από τις παραλίες μέχρι τα ψηλά βουνά , φτάνοντας στις ζωντανές πόλεις, ένα ταξίδι στη Βουλγαρία ικανοποιεί τα γούστα όλων.

Από την πρωτεύουσά της, τη Σόφια , ανάμεσα σε θόλους, οθωμανικά τζαμιά και μνημεία του Κόκκινου Στρατού, η εικόνα της πόλης είναι ο Καθεδρικός Ναός Alexander Nevski. Στη συνέχεια βρίσκουμε το παραμυθένιο μοναστήρι Rila , στα ομώνυμα βουνά, ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά μέρη της χώρας και την αρχαία πρωτεύουσα Veliko Târnovo . Επιπλέον, μεταξύ Shipka και Kazanlak, υπάρχει η Κοιλάδα των Θρακών Βασιλέων , η οποία διατηρεί πολλούς τάφους, συμπεριλαμβανομένου του Sveshtari. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια η Βουλγαρία μπαίνει ολοένα και περισσότερο στις καρδιές των ταξιδιωτών που αναζητούν διαδρομές πεζοπορίας, χάρη στα βουνά της και διοργανώνονται πολυάριθμα παραδοσιακά φεστιβάλ , για να εντρυφήσουμε καλύτερα στη λαογραφία της.

Ανάμεσα στον πολιτισμό, τα τοπία και την ιστορία, ας μάθουμε τι να δούμε και να κάνουμε στη Βουλγαρία!

Τι να δείτε τη Βουλγαρία – 10 πράγματα να δείτε

Μετά τις εισαγωγές, πάμε να δούμε μαζί τι θα δούμε στη Βουλγαρία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας. Αυτή η υπέροχη βαλκανική χώρα, στην πραγματικότητα, προσφέρει πολλά πράγματα να δείτε και να κάνετε.

Εδώ, θα βρείτε τον χάρτη της Βουλγαρίας, με τονισμένα τα πιο σημαντικά μέρη, ανακαλύπτοντας έτσι τι να δείτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Στη συνέχεια, θα τα αναλύσουμε λεπτομερώς στον οδηγό μας για το Τι να επισκεφτείτε στη Βουλγαρία .

1. Σοφία

Το ταξίδι μας ανάμεσα στα πράγματα που πρέπει να επισκεφτείτε στη Βουλγαρία μπορεί να ξεκινήσει μόνο από την πρωτεύουσά της , τη Σόφια. Επιπλέον, αυτή είναι επίσης η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη πόλη της χώρας, το πολιτιστικό και διοικητικό κέντρο. Η γέννησή του είναι κατά τη Θρακική περίοδο , με το όνομα Σέρδικα και μετά περνά στους Ρωμαίους, Βυζαντινούς, Βούλγαρους και Οθωμανούς. Αυτοί οι λαοί και οι πολιτισμοί έχουν σημαδέψει βαθιά τα χαρακτηριστικά της Βουλγαρίας, αλλά κυρίως της Σόφιας, πριν γίνουν η πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου το 1878 . Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Vitoša , βρίσκεται στη δυτική περιοχή και, ανάμεσα στα κύρια πράγματα που πρέπει να δείτε εδώ στη Βουλγαρία, βρίσκουμε την εκκλησία Boyana, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, την εκκλησία της Αγίας Σοφίας και του Αγίου Γεωργίου. Επιπλέον, πώς μπορούμε να ξεχάσουμε την εικόνα της πόλης, τον Καθεδρικό Ναό Alexander Nevski .

Ανάμεσα στα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, κάντε μια βόλτα στη λεωφόρο Vitosha , η οποία διασχίζει το ιστορικό κέντρο, φτάνοντας στο Yuzhen Park , που αγαπούν οι ντόπιοι τα Σαββατοκύριακα. Επιπλέον, η λεωφόρος είναι επίσης το καλύτερο μέρος για να αγοράσετε τα βουλγαρικά σουβενίρ και να αναζητήσετε τυπικά εστιατόρια. Εδώ, βρίσκουμε επίσης το Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού , το οποίο φιλοξενεί πολλές εκδηλώσεις. Τέλος, για να θαυμάσετε μια μοναδική θέα της πόλης, φτάστε στην κορυφή του όρους Vitosha, 8 χλμ. από το κέντρο της πόλης. Αυτό το μέρος είναι ένα χιονοδρομικό κέντρο το χειμώνα, αλλά το καλοκαίρι το λιφτ είναι ανοιχτό για το κοινό.

2. Βέλικο Τάρνοβο

Στο βόρειο τμήμα της Βουλγαρίας, ανάμεσα στα πράγματα που πρέπει να δείτε και να επισκεφτείτε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, πηγαίνετε στο Βέλικο Τάρνοβο. Στις όχθες του ποταμού Jantra , από το 1185 έως το 1393 και από το 1878 έως το 1879 ήταν η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας ως Tărnovgrad . Οι πρώτοι πληθυσμοί που έφτασαν εδώ ήταν οι Θράκες, ενώ οι Ρωμαίοι οχύρωσαν την πόλη, παρέμειναν μέχρι τον 6ο αιώνα και στη συνέχεια έδωσαν τη θέση τους στους Βυζαντινούς, τους Σλάβους και τους Βούλγαρους. Ανάμεσα στα πράγματα που μπορείτε να δείτε και να κάνετε στην αρχαία πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, ξεκινήστε από το φρούριο Tsarevets , από τους μεσαιωνικούς χρόνους, με κυρίαρχη θέση πάνω από την πόλη και απρόσιτη στους εχθρούς, που περιβάλλεται από τις στροφές του Jantra. Σήμερα μπορούμε να δούμε ερείπια αυτού του αρχαίου τόπου.

Στην κορυφή του λόφου του φρουρίου βρίσκεται ο Πατριαρχικός Ναός της Αναλήψεως , που ανακαινίστηκε και διατηρεί τεράστιες τοιχογραφίες από τον ζωγράφο Teofan Sokerov , σε σκοτεινό κυβιστικό στυλ. Συνεχίζοντας την επίσκεψη συναντάμε το King’s Palace , όπου οι εκδηλώσεις και οι παραστάσεις πραγματοποιούνται σε ένα καταπράσινο περιβάλλον. Στο τέλος του, βρίσκουμε το Palazzo delle Esecuzioni , όπου στο παρελθόν οι καταδικασμένοι πετούσαν από τον γκρεμό, σήμερα ένα μοναδικό πανοραμικό σημείο με θέα στους λόφους. Κατά μήκος των τειχών του οχυρού, μπορούμε να παρατηρήσουμε ανακατασκευές των αρχαίων πύργων , κατανοώντας καλύτερα τη δομή, ανεβαίνοντας στην περιοχή Asenov . Στην περιοχή συναντάμε την εκκλησία των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων, που χρονολογείται από τον βασιλιά Ιβάν Ασέν Β’, που χτίστηκε μετά τη νίκη κατά του βασιλιά της Ηπείρου. Τέλος, στο ιστορικό κέντρο της, μην παραλείψετε να δείτε ιστορικά κτίρια και αγάλματα επιφανών ανθρώπων.

Vista είναι το Βέλικο Τάρνοβο

3. Νέσεμπαρ

Συνεχίζουμε το ταξίδι μας ανάμεσα στα μέρη που πρέπει να επισκεφτούμε στη Βουλγαρία και φτάνουμε στις παραλίες της Μαύρης Θάλασσας , στην περιοχή Μπουργκάς, στην πόλη Nessebar. Γνωστό και με το αρχαίο όνομα Μεσημβρία , σήμερα είναι ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο γεμάτο ξενοδοχεία, ειδικά στη βόρεια περιοχή του . Η ιστορία της πόλης είναι πολύ πλούσια, καθώς συχνά βρέθηκε στα σύνορα της Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας και, η παλαιότερη περιοχή, βρίσκεται σε μια χερσόνησο που συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με έναν τεχνητό ισθμό. Χάρη στα πολλά πράγματα που μπορούμε να δούμε εδώ στη Βουλγαρία, η πόλη αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1983 . Αρχικά Θρακικός οικισμός τη 2η χιλιετία π.Χ. , από τον 6ο αιώνα π.Χ. έγινε ελληνική αποικία με τους Δωριείς των Μεγάρων, αποτελώντας κέντρο εμπορίου, σύγκρουση με την Απολλωνία .

Χαρακτηριστικό του Nessebar είναι ο μεγάλος αριθμός λατρευτικών χώρων στον μικρό χώρο του πεζοδρομημένου ιστορικού κέντρου. Ένα αληθινό μαργαριτάρι για όσους αγαπούν τη μεσαιωνική τέχνη. Μεταξύ των πιο σημαντικών για να δείτε, βρίσκουμε τα ερείπια της εκκλησίας της Santa Sofia και, μεταξύ άλλων που μπορείτε να δείτε εδώ στη Βουλγαρία, μην χάσετε αυτό του Santo Stefano , με τις τοιχογραφίες του 16ου αιώνα, και του San Giovanni Aliturgetos , με υπέροχη θέα στη θάλασσα. Κάντε μια βόλτα κατά μήκος της Slavyanska, παρατηρώντας τα αρχαία βουλγαρικά σπίτια και τα ερείπια της Βασιλικής της Ελεήμονας Παναγίας. Τέλος, ανάμεσα στα πράγματα που μπορείτε να κάνετε εδώ στη Βουλγαρία, επισκεφθείτε το εθνογραφικό και αρχαιολογικό μουσείο της .

Η εκκλησία του Χριστού Παντοκράτορα στο Νέσεμπαρ

4. Shumen

Το Shumen ή Choumen, στη βόρεια Βουλγαρία, είναι ένα από τα κύρια σταυροδρόμια της χώρας, ένα από τα μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε στη Βουλγαρία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Η ιστορία του ξεκινά τον 12ο αιώνα π.Χ. , με τους πρώτους οικισμούς που ανακαλύφθηκαν από πρόσφατες ανασκαφές. Ανάμεσα στα πράγματα που μπορείτε να δείτε εδώ στη Βουλγαρία, η πόλη είναι δημοφιλής για το φρούριο της , μια ιστορική τοποθεσία πολύ σημαντική για τις μάχες της και χρονολογείται από τον 5ο αιώνα . Χάρη στη θέση του στο λόφο, προσφέρει επίσης ένα εξαιρετικό πανοραμικό σημείο. Επίσης, μην παραλείψετε το κτήριο μνημείου Buzludzha σε σχήμα δίσκου , αφιερωμένο στην ίδρυση του Βουλγαρικού Κομμουνιστικού Κόμματος και χτίστηκε το 1981. Ανάμεσα στα πράγματα που μπορείτε να κάνετε αν βρεθείτε εδώ στη Βουλγαρία, κάντε μια βόλτα στο ιστορικό πάρκο της Madara, το οποίο είναι το σπίτι του Madara Rider .

Ένας χώρος της UNESCO που σώζει ένα βραχογραφημένο βυζαντινό ιππότη, που χρονολογείται από τον 9ο αιώνα. επισκεφθείτε το Περιφερειακό Μουσείο Shumen και το Μνημείο των Θυμάτων όλων των Πολέμων . Επιπλέον, το Shumen μπορεί να υπερηφανεύεται για μια μακρά παράδοση στην παραδοσιακή βουλγαρική κουζίνα και είναι το καλύτερο μέρος για να απολαύσετε πιάτα όπως ταρατόριο , μια κρύα σούπα ή Shopska salata , μια τυπική σαλάτα. Τέλος, κοντά στην πόλη, επισκεφθείτε το Εθνικό Πάρκο Sinite Kamani , που αγαπούν οι πεζοπόροι, και την εκκλησία του Αγίου Ηλία στο κέντρο. Αυτή η ορθόδοξη εκκλησία, που χρονολογείται από τον 20ο αιώνα, φημίζεται για τις εικόνες της.

Ο ανακατασκευασμένος πύργος του φρουρίου Shumen

5. Φιλιππούπολη

Γνωστή και ως Φιλιππούπολη , η Φιλιππούπολη ήταν η ιστορική πρωτεύουσα της Θράκης και είναι η δεύτερη πιο σημαντική πόλη της Βουλγαρίας. Ένα πολιτιστικό και ιστορικό σημείο αναφοράς, καθώς και πλούσιο σε ομορφιά στο κέντρο του σε πλήρες βουλγαρικό αναγεννησιακό στυλ . Από το 1983 η πόλη είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και το 2014, με τη Ματέρα, ήταν η πρωτεύουσα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Ανάμεσα στα πράγματα που πρέπει να επισκεφτείτε σε αυτή την υπέροχη πόλη της Βουλγαρίας, μην χάσετε την Παλιά Πόλη της , ένα από τα πιο συναρπαστικά μέρη. Ανάμεσα σε μεσαιωνικά και προϊστορικά σπίτια, απότομους δρόμους και πολύχρωμα σπίτια, σκάλες που οδηγούν σε μικρές πλατείες, μουσεία και καταστήματα. Σημαντικός ιστορικός χώρος είναι το Ρωμαϊκό Θέατρο της πόλης, που χτίστηκε επί Τραϊανού και εξακολουθεί να είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ρωμαϊκά θέατρα. Μάλιστα, εκδηλώσεις γίνονται ακόμα εδώ.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκουμε το Old Plovdiv Stadium, στην πλατεία Džumaja, όπου διεξήχθησαν αρχικά οι αγώνες. Σήμερα, μόνο ένα ανασκαμμένο τμήμα είναι ανοιχτό. Ανάμεσα στα πράγματα που πρέπει να κάνετε για να ανακαλύψετε το παρελθόν αυτής της πόλης στη Βουλγαρία, επισκεφθείτε τη Ρωμαϊκή Αγορά στην Κεντρική Πλατεία, κοντά στους Κήπους του Τσάρου Συμεών : το μεγαλύτερο φόρουμ της χώρας. Επιπλέον, στο ιστορικό κέντρο υπάρχει το αρχαιολογικό συγκρότημα Nebet Tepe , ένας λόφος που διατηρεί τον πρώτο οικισμό από το 4000 π.Χ. Μάθετε περισσότερα για την ιστορία του στο Περιφερειακό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Εθνογραφικό Μουσείο . Τέλος, για να παρατηρήσετε τη ζωντανή πλευρά της πόλης, πηγαίνετε στη συνοικία Καπάνα , την καρδιά της νυχτερινής ζωής.

Το Ρωμαϊκό Θέατρο της Φιλιππούπολης, στο Plovdiv

6. Καζανλάκ

Στην περιοχή Stara Zagora , στην ομώνυμη πεδιάδα στους πρόποδες των Βαλκανίων, συναντάμε την Κοιλάδα των Ρόδων και την πόλη Kazanlak. Αυτή η τοποθεσία, συνήθως ανάμεσα στα πράγματα που πρέπει να επισκεφτείτε στη Βουλγαρία, είναι δημοφιλής κυρίως για την εξόρυξη ροδέλαιου και των τριαντάφυλλων του, σύμβολο της χώρας και διάσημο σε όλο τον κόσμο. Η καλύτερη εποχή για να ταξιδέψετε εδώ είναι σίγουρα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Τριαντάφυλλου , μια εκδήλωση από τον Μάιο έως τον Ιούνιο που ζωντανεύει το κέντρο και είναι μια από τις σημαντικότερες παραδόσεις της χώρας. Μεταξύ των πιο σημαντικών τοποθεσιών για να δείτε εδώ στη Βουλγαρία, βρίσκουμε τον Τύμβο του Θρακιώτη , Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και ένα δημιουργικό αριστούργημα της Θρακικής περιόδου. Ανακαλύφθηκε το 1944, μπορείτε να επισκεφτείτε αυτόν που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ. Ο τάφος είναι υπόγειος και στον ταφικό θάλαμο με στρογγυλή κάτοψη υπάρχουν υπέροχες τοιχογραφίες .

Ένα άλλο μέρος για να επισκεφθείτε στο Kazanlak είναι το Μουσείο Τριαντάφυλλων , μέσα σε έναν υπέροχο κήπο με τριανταφυλλιές, ένα μοναδικό μέρος στον κόσμο για να ανακαλύψετε πώς εξάγεται το αιθέριο έλαιο. Στην πραγματικότητα, ήταν οι Οθωμανοί που ξεκίνησαν την καλλιέργεια των τριαντάφυλλων στην κοιλάδα το 1740 . Άλλα σημαντικά μουσεία της πόλης είναι το εθνογραφικό συγκρότημα Kulata και το ιστορικό στην Iskra . Μια μοναδική τοποθεσία στη Βουλγαρία όπου, μεταξύ των πραγμάτων που μπορείτε να κάνετε, μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε τη στέψη της Βασίλισσας των Ρόδων κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ και να ανακαλύψετε την ψυχή της χώρας μέσα από τις παραδόσεις της.

7. Rila

Ανάμεσα στα πράγματα που πρέπει να επισκεφτείτε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη νοτιοδυτική Βουλγαρία βρίσκουμε το Rila, ένα ορεινό συγκρότημα. Επιπλέον, σε αυτόν τον ορεινό όγκο συναντάμε το ψηλότερο βουνό της χώρας, το Mussala , στα 2.925 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας . Ρίλα, μια λέξη θρακικής προέλευσης , σήμαινε ένα βουνό πλούσιο σε νερό , στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές λίμνες παγετωνικής προέλευσης και μερικά από τα μεγαλύτερα ποτάμια της χώρας, όπως τα Μεστά και η Μαρίζα . Όσον αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους, ωστόσο, εδώ βρίσκουμε έναν από τους σημαντικότερους χώρους για να δείτε στη Βουλγαρία, δηλαδή το Μοναστήρι της Ρίλα , το μεγαλύτερο στη χώρα που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα. Ιδρύθηκε από τον ερημίτη Άγιο Ιωάννη της Ρίλας και χτίστηκε από τους μαθητές του, υπό τον Τσάρο Πέτρο Α’ της Βουλγαρίας.

Επίσης, εδώ εκτίθενται τα λείψανα του αγίου και η μονή είχε πάντα πολλά προνόμια. Πράγματι, Βούλγαροι βασιλιάδες από τον Ιβάν Ασέν Β’ έφεραν εδώ δώρα, εμπλουτίζοντάς το ιδιαίτερα από τον 12ο έως τον 14ο αιώνα. Με την έλευση των Οθωμανών , καταστράφηκε, ξαναχτίστηκε τον 15ο αιώνα , λαμβάνοντας πολλά κεφάλαια ειδικά κατά τη διάρκεια του εθνικού Risorgimento. Πάντα κεντρικός τόπος για τον πολιτισμό και την πνευματικότητα των Βουλγάρων, οι τέχνες και η λογοτεχνία αναπτύχθηκαν εδώ και, το 1976, έγινε εθνικό μνημείο και το 1983 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Εδώ βρίσκεται και ο τάφος του Boris III της Βουλγαρίας και υπάρχουν πολλές εικόνες.

Το μοναστήρι της Ρίλα

8. Σωζόπολη

Ας επιστρέψουμε στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας για να ανακαλύψουμε, ανάμεσα στα πράγματα που πρέπει να δείτε στη Βουλγαρία, την πόλη της Σωζόπολης. Από τις κύριες πόλεις της χώρας και από τις παλαιότερες στις βουλγαρικές ακτές. Μάλιστα, ο πρώτος οικισμός χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ. και διαθέτει σημαντικούς χώρους για την υποθαλάσσια αρχαιολογία . Επιπλέον, στον κόλπο έχουν βρεθεί αντικείμενα που χρονολογούνται από τη 2η χιλιετία π.Χ. και θεωρείται κληρονόμος της Απολλωνίας Πόντικας , που ιδρύθηκε το 600 π.Χ. από τους Έλληνες. Το 2010, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο ερειπωμένο μεσαιωνικό μοναστήρι στο νησί San Giovanni, απέναντι από την πόλη, βρέθηκαν τα λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή . Σύμφωνα με τους ιστορικούς, τα λείψανα έφτασαν από την Κωνσταντινούπολη δια θαλάσσης. Σήμερα μπορούμε να τα παρατηρήσουμε στην εκκλησία των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Σωζόπολη, ανάμεσα στα πράγματα που πρέπει να επισκεφτείτε στη Βουλγαρία.

Ωστόσο, όπως λέγαμε, η πόλη φημίζεται και για τις παραλίες της , όπως ο Χαρμανίτης με τη χρυσή άμμο και η Σμοκίνια . Από τα πιο γραφικά μέρη, βρίσκουμε τον γκρεμό Kavatsite και το Πανοραμικό Μονοπάτι της Σωζόπολης, όπου βρίσκονται επίσης πολλά αξιοθέατα. Όπως τα ρωμαϊκά ερείπια του και το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί ευρήματα από την αρχαία Απολλωνία, γλυπτά και αντικείμενα από την αρχαία Ελλάδα, καθώς και μια συλλογή για τη μεσαιωνική περίοδο της πόλης. Επιπλέον, οι λάτρεις της τέχνης θα βρουν την Πινακοθήκη Sozopol , η οποία φιλοξενεί έργα Βούλγαρων καλλιτεχνών. Τέλος, αν θέλετε μια στιγμή γαλήνης στη φύση, το Φυσικό Καταφύγιο Ropotamo σας περιμένει ή χαρίστε στον εαυτό σας μια βόλτα κατά μήκος της παραλίας το ηλιοβασίλεμα.

Το αρχαίο φρούριο της Σωζόπολης

9. Βάρνα

Γνωστό και ως το Μαργαριτάρι της Μαύρης Θάλασσας , σημαντικό λιμάνι και κοντά στην ομώνυμη λίμνη , βρίσκουμε την πόλη της Βάρνας: αξίζει να επισκεφτείτε στη Βουλγαρία. Ιδρύθηκε ως εμπορική αποικία από τους αρχαίους Έλληνες, διάσημη επίσης για τη μάχη της Βάρνας το 1444, σήμερα είναι η τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας. Επίσης διάσημο για το χρυσό της Βάρνας , που βρίσκεται σε μια νεκρόπολη , ανάμεσα στα πράγματα που μπορείτε να κάνετε εδώ στη Βουλγαρία, βρίσκουμε επίσης υπέροχες παραλίες, τέχνη και ιστορία, είναι ένα από τα πιο γνωστά παραθαλάσσια θέρετρα στη Μαύρη Θάλασσα χάρη στο κλίμα και τα τοπία του. Από τις πιο σημαντικές παραλίες ξεχωρίζει η Χρυσή Άμμος και, ανάμεσα στα κύρια πράγματα που πρέπει να δείτε, βρίσκουμε το μεσαιωνικό βραχώδες μοναστήρι της Αλάτζα , τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας και το αστρονομικό παρατηρητήριο. Επιπλέον, υπάρχουν επίσης υπέροχα σπα που χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή περίοδο, σε έκταση 7.000 m2, από τα πιο μαγευτικά της Βαλκανικής χερσονήσου.

Περπατώντας στο ιστορικό της κέντρο, ανάμεσα στα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Βουλγαρία, μπορείτε να παρατηρήσετε τοιχογραφίες από καλλιτέχνες του δρόμου που έρχονται σε αντίθεση με τις αρ νουβό βίλες και την αρχιτεκτονική της σοσιαλιστικής περιόδου. Επιπλέον, είναι μια ζωντανή πόλη και ένα πανεπιστημιακό κέντρο που ζωντανεύει με πολλές εκδηλώσεις και beach party. Τέλος, ανάμεσα στις δραστηριότητες που δεν πρέπει να χάσετε, χαλαρώστε στο σπα του με αρχαίες ιαματικές θεραπείες ή επισκεφθείτε τον ζωολογικό κήπο της πόλης . Οι παραλίες είναι επίσης δημοφιλής προορισμός για windsurfers , χάρη στον συχνά παρόντα άνεμο.

Ο Καθεδρικός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Βάρνα

10. Μπαλτσίκ

Τέλος, ανάμεσα στα πράγματα που πρέπει να επισκεφτείτε στη Βουλγαρία, βρίσκουμε το Μπαλτσίκ στα βόρεια , με θέα επίσης τη Μαύρη Θάλασσα. Το όνομα της πόλης προέρχεται από τον Μεσαιωνικό πολεμιστή και ευγενή του 14ου αιώνα. Κάθε χρόνο, ανάμεσα στα πράγματα που μπορείτε να κάνετε εδώ στη Βουλγαρία, πραγματοποιούνται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου του σημαντικού Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στο Παλάτι , μέσα στο Παλάτι . Αυτό το μέρος ήταν αρχικά η θερινή κατοικία της βασίλισσας Μαρίας της Ρουμανίας . Ανάμεσα στα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην πόλη, βρίσκουμε το αρχιτεκτονικό συγκρότημα του βοτανικού κήπου και του παλατιού, ένα ιταλικό σχέδιο από το 1924. Ξεκινώντας από τη βίλα Tenha Yuvah της βασίλισσας , ένα παρεκκλήσι, πολλά αίθρια μαυριτανικού στιλ και ένα αναγεννησιακό νυμφαίο αναπτύχθηκε γύρω από αυτό.

Ο κήπος είναι περισσότερο γνωστός για τη συλλογή του από γιγάντιους κάκτους και διάφορα είδη φυτών. Επιπλέον, η βίλα σήμερα είναι μια έκθεση-μουσείο με αντικείμενα, έγγραφα και φωτογραφίες. Επίσης, μπορούμε να βρούμε ευρήματα από τους θρακικούς τύμβους. Η πρώην βιβλιοθήκη έχει μετατραπεί σε γκαλερί τέχνης. Επιπλέον, μην χάσετε το κάστρο , που χτίστηκε το 1924 για να δώσει κύρος στην πόλη, σε ρωμαϊκό-βυζαντινό-ενετικό στυλ. Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Νικολάου , που χρονολογείται από τον 20ο αιώνα, είναι ένα από τα λίγα ορθόδοξα κτίσματα στο Μπαλτσίκ και ο τρούλος του είναι ορατός από τη θάλασσα.

Οι Βοτανικοί Κήποι του Μπαλτσίκ

Τι να κάνετε στη Βουλγαρία, οι 5 εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσετε

Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στη Βουλγαρία, εκτός από την επίσκεψη στα κύρια αξιοθέατα και μέρη που περιγράφηκαν προηγουμένως στον οδηγό μας, θέλουμε επίσης να επισημάνουμε τις δραστηριότητες που πρέπει να κάνετε στη χώρα, κάνοντας έτσι το ταξίδι σας μοναδικό. Ανάμεσα στον πολιτισμό, την περιπέτεια, την παράδοση, την ιστορία και το τοπικό φαγητό, μια εμπειρία στη Βουλγαρία θα μπορέσει να ενώσει τις επιθυμίες όλων των ταξιδιωτών.

Ας μην χάνουμε λοιπόν χρόνο και ας ανακαλύψουμε μαζί τις 5 εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε στη Βουλγαρία !

1. Ανακαλύψτε τη βουλγαρική κουζίνα

Από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε στη Βουλγαρία για να εμβαθύνετε τον πολιτισμό της, δεν μπορείτε να παραλείψετε μια γεύση από την τυπική κουζίνα της. Έχει πολλά στοιχεία της βαλκανικής κουζίνας και, χάρη στην ποικιλόμορφη γεωγραφία του, υπάρχουν πολλά συστατικά . Δεν λείπουν τα πιάτα με βότανα, λαχανικά και φρούτα , που προσφέρουν μεγάλη ποικιλία. Ανάμεσα στα κύρια πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, δεν μπορείτε να παραλείψετε τις σαλάτες και τα πολυάριθμα γαλακτοκομικά προϊόντα . Επίσης, μην παραλείψετε να απολαύσετε το νόστιμο βουλγαρικό κρασί και παραδοσιακά ποτά, όπως ρακιά και μαστίκα . Επίσης, θα βρούμε και σούπες , ζεστές και κρύες, και νόστιμα επιδόρπια .

Μεταξύ των κυριότερων μεθόδων μαγειρέματος βρίσκουμε στιφάδο για πιάτα με βάση το χοιρινό , το οποίο είναι το πιο καταναλωτικό, ή ψητό ή στον ατμό και στο φούρνο. Επιπλέον, εδώ μπορούμε επίσης να βρούμε πολλές επιρροές από την τουρκική, την ελληνική και τη ρουμανική κουζίνα . Ένα από τα κύρια συστατικά που θα βρούμε είναι το sirene, το τυπικό λευκό βουλγαρικό τυρί σε άλμη, που υπάρχει σε αλμυρά και γλυκά πιάτα. Επιπλέον, πολύ δημοφιλές είναι και το γιαούρτι που παράγεται με τη μοναδική μέθοδο Lactobacillus bulgaricus . Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι υπάρχει επίσης ευρεία χρήση μπαχαρικών , όπως πιπεριά τσίλι, σκόρδο, κρεμμύδι και φύλλα δάφνης, αλλά και άνηθος, δεντρολίβανο και βασιλικός σε μεγάλες ποσότητες.

Χριστουγεννιάτικο βουλγαρικό φαγητό

2. Πεζοπορία ανάμεσα στις κορυφές

Τα τελευταία χρόνια, η Βουλγαρία έχει περάσει από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για πεζοπόρους χάρη στις ψηλές κορυφές της . Περνώντας από τα βουνά Ρίλα στα όρη Πιρίν , για ένα υπέροχο ταξίδι με τα πόδια στα Βαλκάνια και τα αλπικά λιβάδια, τις παγετώδεις λίμνες, τα βοσκοτόπια για κατσίκες και το εντελβάις. Επιπλέον, χάρη σε αυτές τις πεζοπορικές διαδρομές θα είναι επίσης δυνατό να διασχίσετε τα Φυσικά Πάρκα της ή να επισκεφθείτε το Ορθόδοξο μοναστήρι της Ρίλα. Αντίθετα, διασχίζοντας τα Κεντρικά Βαλκάνια, επισκεφθείτε αρχαία χωριά και μοναστήρια, βυθισμένοι στη φύση και σε επαφή με τους ντόπιους, φτάνοντας στην Κοιλάδα των Ρόδων και στο Plovdiv .

Μεταξύ των απλούστερων διαδρομών, ωστόσο, βρίσκουμε την πίστα Orehovo , η οποία διέρχεται από τα χωριά Smolyan , Tchepelare και το βράχο φαινόμενο Chudnite Mostove. Για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, ωστόσο, αυτή τη σεζόν μην παραλείψετε τη βόλτα με χιονοπέδιλα στο Φυσικό Πάρκο Vitocha, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο. Διασχίστε τον δακτύλιο των επτά λιμνών , τους ορεινούς βοσκότοπους και φτάστε στην κοιλάδα των Μαλιοβίστας .

Πεζοπορία στην οροσειρά Ρίλα

3. Χαλαρώστε al Mare

Όπως είπαμε σε αυτόν τον οδηγό για πράγματα που πρέπει να κάνετε και να δείτε στη Βουλγαρία, με τα χρόνια η χώρα έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής προορισμός για ταξίδια αφιερωμένα στη θάλασσα και τη χαλάρωση . Ένας από τους παράγοντες που κερδίζουν είναι σίγουρα ο παράγοντας ποιότητας-τιμής , καθώς και οι ευχάριστες θερμοκρασίες, πολύ παρόμοιες με αυτές των τοπικών μας παραλιών. Το καλοκαίρι, μάλιστα, η μέση θερμοκρασία της θάλασσας ξεπερνά πάντα τους 20°C μέχρι τον Σεπτέμβριο. Χάρη στη χρυσαφένια και απαλή παραλία μήκους 400 χιλιομέτρων , αλλά και με βότσαλο, υπάρχουν εγκαταστάσεις στην παραλία για να καλύψουν όλα τα γούστα και τις ανάγκες. Οι λάτρεις της νυχτερινής ζωής θα βρουν αυτό που αγαπούν στις παραλίες του Ozbor, Golden Sands και Sunny Beach.

Από τις πιο δημοφιλείς παραλίες αν ψάχνετε για χαλάρωση , ωστόσο, βρίσκουμε αυτή του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, περίπου 10 χλμ. από τη Βάρνα . Μια αμμώδης παραλία, που περιβάλλεται από βραχώδη ακρωτήρια και ιαματικές πηγές. Επιπλέον, θα βρείτε καταλύματα και εστιατόρια σε κοντινή απόσταση. Επίσης στη Βάρνα, βρίσκουμε την παραλία Trakata, μια λευκή και ελεύθερη παραλία, περιτριγυρισμένη από πλούσια βλάστηση και με πεντακάθαρη θάλασσα, ιδανική και για οικογένειες.

Κόλπος Bolata, κοντά στο ακρωτήριο Kaliakra

4. Παρακολουθήστε παραδοσιακές γιορτές

Η πλούσια ιστορία της χώρας την έχει κάνει ένα μέρος όπου οι παραδόσεις είναι βαθιά ριζωμένες. Ανάμεσα στα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Βουλγαρία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, ανάλογα με την περίοδο του ταξιδιού σας, δεν μπορείτε να χάσετε ένα από τα λαϊκά φεστιβάλ της. Από τους σημαντικότερους βρίσκουμε το Nestinarstvo , τον χορό της χόβολης, που εξακολουθεί να υπάρχει στα χωριά κοντά στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας και στα νοτιοανατολικά της χώρας. Μια αρχαία και μυστηριώδης ιεροτελεστία κατά την οποία οι άνθρωποι χορεύουν στη χόβολη ξυπόλητοι, συνοδευόμενοι από γκάιντες και ιερά τύμπανα, φτάνοντας σε κατάσταση έκστασης και χωρίς πόνο. Μια αρχαία θρακική ιεροτελεστία είναι η παρέλαση κουκέρι , που γιορτάζεται κατά τις ημέρες αφιερωμένες στον Διονύσιο .

Συμμετέχουν μόνο άνδρες που φορώντας παραδοσιακές στολές επισκέπτονται σπίτια για να ευχηθούν καλή τύχη. Μια από τις πιο σημαντικές γιορτές, μεταξύ των πραγμάτων που πρέπει να κάνετε στη Βουλγαρία, πραγματοποιείται την 1η Μαΐου και είναι η Baba Marta . μια αρχαία ειδωλολατρική παράδοση. Σε αυτή τη γιορτή ανταλλάσσουν τη Marteniza , ένα κόκκινο και λευκό υφασμάτινο στολίδι, σύμβολο ευτυχίας, υγείας και αγνότητας. Μια στιγμή αληθινής χαράς για τον βουλγαρικό λαό. Τέλος, στην Κοιλάδα των Τριαντάφυλλων συναντάμε τη Γιορτή των Τριαντάφυλλων , μια μοναδική εκδήλωση χορών λουλουδιών και γαστρονομίας. Από τα τέλη Μαΐου έως τις αρχές Ιουνίου ξεκινά η συγκομιδή του τριαντάφυλλου: χρειάζονται 300 κιλά πέταλα για να δημιουργηθεί μόλις 1 λίτρο αιθέριου ελαίου!

Surva Festival και Kukeri - Βουλγαρία τι να δείτε και να επισκεφτείτε

5. Ένα μπάνιο στο σπα

Τέλος, ανάμεσα στα πράγματα που πρέπει να κάνετε στη Βουλγαρία, γιατί να μην χαλαρώσετε με μια μέρα στο σπα; Στην πραγματικότητα, η χώρα γίνεται επίσης δημοφιλής προορισμός για διαμονές ευεξίας, παρόλο που δεν είναι ακόμη πολύ διάσημη ή μοντέρνα. Η πόλη, στην πραγματικότητα, έχει μια χιλιετή ιστορία όσον αφορά τη δραστηριότητα σπα . Η πόλη Hisarija , νότια των Βαλκανίων, το 6.000 π.Χ., κατοικήθηκε ακριβώς για τις ιαματικές πηγές της, που αργότερα οι Ρωμαίοι μετονομάστηκαν σε Διοκλητιανούπολη . Η πόλη, στην πραγματικότητα, διατηρεί ακόμη και σήμερα τα ιαματικά λουτρά της, αλλά στη Βουλγαρία υπάρχουν έως και 700 ιαματικές πηγές , που προσφέρουν ευκαιρίες για χαλάρωση και υψηλά επίπεδα υδροθεραπείας.

Τα βουλγαρικά ιαματικά λουτρά, ειδικά εκείνα της Hisarija, προσφέρουν διάφορους τύπους θεραπειών για διάφορες παθολογίες. Επιπλέον, στη λουτρόπολη Pomorie υπάρχει μια λάσπη με θεραπευτικές ιδιότητες, όπως στον πυθμένα της υπεραλατωμένης λίμνης της , εξαιρετική για το δέρμα και το μυοσκελετικό σύστημα. Επιπλέον, ένας θρύλος λέει ότι θεραπεύει τη στειρότητα. Τέλος, ένα άλλο μέρος που πρέπει να επισκεφτείτε στη Βουλγαρία αν ψάχνετε για σπα είναι το Velingrad , στους πρόποδες των βουνών της Ροδόπης. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν έως και 80 πηγές μεταλλικού νερού εδώ.

Κάντε κλικ στο κουμπί και βρείτε όλες τις πλατφόρμες αναζήτησης και κλείστε μόνοι σας το επόμενο ταξίδι σας.

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

Μαρία Παπαπέτρου
Μαρία Παπαπέτρου

Ελεύθερη ψυχή, αιώνια περιπλανώμενη, η Μαρια γοητεύεται από τα άγνωστα μονοπάτια και τους μακρινούς ορίζοντες.