Έφεσος

Ξετυλίγοντας τα μυστήρια της Εφέσου, Τουρκία

Παλιότερα πίστευα ότι έπρεπε να ταξιδέψω μέχρι το Ισραήλ για να δω βιβλικά ορόσημα, επειδή έχω την κατανόηση ενός παιδιού 2 ετών όσον αφορά την αρχαιότητα. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε πόσο μακριά και πλατιά εκτεινόταν πραγματικά ο αρχαίος κόσμος και ότι σε μέρη όπου τώρα πίνουμε κοκτέιλ δίπλα στη θάλασσα, κάποτε άκμασαν οι αρχαίοι πολιτισμοί.

Έφεσος

Και ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις , υπάρχει κάτι αξιοσημείωτο στο να δείτε αυτές τις πρώιμες πόλεις και μνημεία και πώς έχουν πραγματικά αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου.

Η Έφεσος είναι ένα από αυτά τα θαύματα αντίκες στη δυτική ακτή της Τουρκίας και έχει αντέξει σε πολέμους, πολιορκίες και φύση για περισσότερα από 2.000 χρόνια (αγωνίζομαι να φτάσω στα 35!). Όμως, παρά το γεγονός ότι ήταν ένα από τα μέρη με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Τουρκία, ήταν ακόμα δύσκολο να βρούμε ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το τι να περιμένουμε όταν επισκεπτόμαστε την Έφεσο. Είμαι εδώ, λοιπόν, για να σας ενημερώσω για το πώς να κάνετε ένα βήμα πίσω στο χρόνο και να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας στην Έφεσο, μια από τις πιο εντυπωσιακές αρχαίες τοποθεσίες που έχουν απομείνει στη γη.

Κλείστε μόνοι σας το ταξίδι .
ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨TicketsWe⁩ στο Viber <<

Με αυτόν τον τρόπο, θα λαμβάνετε άμεση πρόσβαση στις τελευταίες ενημερώσεις και προσφορές μας μέσω του Viber! 👈✈️🌍
Διαβάστε επίσης: Έφεσος: Οδηγός Επίσκεψης στον Αρχαιολογικό Χώρο

Τουρκία -Αξιοθέατα που πρέπει να δείτε

Τι κοστίζει ένα ταξίδι στην Τουρκία

Πώς να φτάσετε στην Έφεσο

Έφεσος

Αν είστε κάτι σαν εμένα, υποτιμάτε πολύ το μέγεθος της Τουρκίας. Είναι περίπου το μέγεθος της Γερμανίας και της Γαλλίας μαζί και η διαδρομή από την Κωνσταντινούπολη στην Έφεσο είναι κοντά στις 6 ώρες. Σίγουρα δεν εμπίπτει στην κατηγορία «βολική ημερήσια εκδρομή», αλλά αυτή η αξιοσημείωτη γωνιά της χώρας αξίζει λίγες μέρες στο τουρνουά σας.

Αρχαία πόλη της Εφέσου

Οι περισσότεροι προτιμούν να αγγίξουν το αεροδρόμιο Adnan Menderes στη Σμύρνη, όπου βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την Έφεσο. Από εκεί, μπορείτε να επιβιβαστείτε σε ένα λεωφορείο ή να κανονίσετε μια ιδιωτική μεταφορά για να σας μεταφέρει στην αρχαία πόλη. Για όσους προτιμούν τη θαλάσσια αύρα στα μαλλιά τους, τα κρουαζιερόπλοια κάνουν συχνά λιμάνι στο Κουσάντασι, ένα πολυσύχναστο θέρετρο κοντά στην Έφεσο (περισσότερα για αυτό αργότερα).

Επαγγελματική συμβουλή: Το Κουσάντασι είναι η πιο κοντινή παραλιακή πόλη στην Έφεσο και είναι πολύ πιο απολαυστική από τη Σμύρνη αν με ρωτάτε.

Ώρες έναρξης

Έφεσος

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Έφεσος λειτουργεί σε καθορισμένες ώρες ανοίγματος και κλεισίματος, με τις πύλες να ανοίγουν συνήθως στις 8 π.μ. και να κλείνουν στις 6 μ.μ. κατά την περίοδο αιχμής. Φροντίστε να προγραμματίσετε την επίσκεψή σας ανάλογα, δίνοντας άφθονο χρόνο για να απολαύσετε τα αξιοθέατα και τους ήχους αυτής της ιστορικής τοποθεσίας χωρίς να βιαστείτε. Η συμβουλή μου είναι πάντα να βρίσκεστε σε ένα αξιοθέατο όπως αυτό όταν ανοίγουν οι πύλες και δεν μπορώ να το τονίσω αρκετά σε αυτήν την περίπτωση.

Η πλειοψηφία των επισκεπτών στην Έφεσο προέρχεται από κρουαζιερόπλοια και τείνουν να φτάνουν από τις 10 π.μ. και μετά. Εάν μπορείτε να φτάσετε στη βιβλιοθήκη πριν μπουν τα λεωφορεία, είστε χρυσός για την υπόλοιπη μέρα.

Επαγγελματική συμβουλή: Αν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ μισείτε τα πλήθη, δοκιμάστε να ελέγξετε το χρονοδιάγραμμα του λιμανιού του Κουσάντασι και να κάνετε κράτηση για μια μέρα που υπάρχει μόνο ένα (ή καλύτερα, μηδενικό) κρουαζιερόπλοιο ελλιμενισμού.

Τι να περιμένετε από τον ιστορικό χώρο της Εφέσου

Έφεσος

Παρόλο που χρειάζεστε μόνο 2-3 ώρες για να εξερευνήσετε την Έφεσο, η μη κατανόηση των στοιχείων του ιστότοπου μπορεί να χαλάσει την εμπειρία σας. Το πρώτο εμπόδιο είναι η κατανόηση των πυλών. Υπάρχουν δύο πύλες, μία στο πάνω μέρος και μία στο κάτω μέρος.

Η κάτω πύλη είναι η πιο δημοφιλής και, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ καλύτερο να περπατήσετε πρώτα στην ανηφόρα και να επιστρέψετε στην κατηφόρα μόλις ζεσταθεί πολύ. Υπάρχουν οδηγοί ταξί στην είσοδο που θα προσπαθήσουν να σας πείσουν να κάνετε μια βόλτα μέχρι την πάνω πύλη και απλά να κατεβείτε, αλλά δεν είναι καθόλου απαραίτητο.

Βιβλιοθήκη του Κέλσου

Το επόμενο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι πρέπει πρώτα να μεταβείτε στη Βιβλιοθήκη του Κέλσου. Αυτό είναι αναμφισβήτητα το πιο εντυπωσιακό μέρος του ιστότοπου αλλά και το πιο γεμάτο κόσμο.

Έτσι, αν μπορείτε να φτάσετε όταν ανοίξουν οι πύλες (το απόλυτο ταξιδιωτικό μου hack), περάστε δίπλα από το αμφιθέατρο και άλλα pitstops και κατευθυνθείτε κατευθείαν στη Βιβλιοθήκη σχεδόν στην κορυφή του λόφου. Αφού τα έχετε εμποτίσει όλα, μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι το πιο απομακρυσμένο σημείο του ιστότοπου και να δείτε όλα τα άλλα σημαντικά ορόσημα στο δρόμο σας πίσω στην πύλη.

σπίτια με ταράτσα

Και μετά υπάρχουν τα σπίτια με ταράτσα, ένα κρυμμένο στολίδι μέσα στην Έφεσο. Αυτή είναι μια πρόσθετη αγορά που πολλοί άνθρωποι παραβλέπουν, αλλά με το πάσο για το Μουσείο Τουρκίας, αποκτήσαμε άμεση πρόσβαση. Εδώ θα μπείτε μέσα σε αυτές τις αρχαίες κατοικίες και θα θαυμάσετε τα περίπλοκα μωσαϊκά, τις τοιχογραφίες και τα υδραυλικά συστήματα που υποδηλώνουν την πολυτέλεια των περασμένων ημερών. Το τμήμα είναι πλήρως καλυμμένο και δεν θα μπορείτε να το δείτε χωρίς να αγοράσετε εισιτήριο.

Ναός του Αδριανού

Συνεχίστε πιο ψηλά στην οδό Ceretes με τη γραμμή της στήλης μέχρι να φτάσετε στο Ναό του Αδριανού. Θα σας υποδεχτεί η επιβλητική πρόσοψη που κοσμείται με περίτεχνα ανάγλυφα και περίτεχνους κορινθιακούς κίονες. Αφιερωμένος στον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Αδριανό τον 2ο αιώνα μ.Χ., αυτός ο ναός χρησίμευσε ως σύμβολο της αυτοκρατορικής δύναμης και της θεϊκής προστασίας. Θαυμάστε τις λεπτομερείς ζωφόρους που απεικονίζουν μυθολογικές σκηνές και τα χαριτωμένα αγάλματα της αυτοκρατορικής οικογένειας που κάποτε κοσμούσαν τις κόγχες της.

Μεγάλο Θέατρο

Όταν κάνετε κύκλους πίσω στο κάτω μέρος, μπορείτε να μπείτε στο Μεγάλο Θέατρο της Εφέσου – ένα μεγαλοπρεπές αμφιθέατρο που κάποτε αντηχούσε με τις επευφημίες χιλιάδων θεατών. Χτισμένο στην πλαγιά του λόφου, το Grand Theatre μπορεί να υπερηφανεύεται για την αξιοσημείωτη ακουστική που επιτρέπει ακόμη και τους πιο αμυδρούς ψίθυρους να ακούγονται από τους ανθρώπους με αιμορραγίες από τη μύτη.

Καθώς περιπλανηθείτε στις σειρές των πέτρινων καθισμάτων, μπορείτε σχεδόν να ακούσετε τις ηχώ του αρχαίου χειροκροτήματος που αντηχεί στους αιώνες. Και όταν φτάσετε στην κορυφή, μην ξεχάσετε να κάνετε μια παύση και να απολαύσετε την πανοραμική θέα της Εφέσου που απλώνεται παρακάτω.

Λεπτομέριες

Πράγματι, ενώ τα μεγάλα αξιοθέατα της Εφέσου μπορεί να κλέβουν τα φώτα της δημοσιότητας, είναι οι μικρότερες λεπτομέρειες που πραγματικά ζωντανεύουν την αρχαία πόλη. Καθώς περιπλανηθείτε στα ερείπια, προσέξτε τα περίπλοκα γλυπτά, τις επιγραφές και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά που κοσμούν τους δρόμους και τα κτίρια.

Αυτές οι λεπτές πινελιές χρησιμεύουν ως οδυνηρές υπενθυμίσεις ότι η Έφεσος ήταν κάποτε μια πολύβουη μητρόπολη γεμάτη ζωή, όπου ζούσαν, εργάζονταν και λατρεύονταν πραγματικοί άνθρωποι. Από τα περίπλοκα μωσαϊκά δάπεδα της Κρατικής Αγοράς μέχρι τις χαριτωμένες κολώνες του Bouleuterion, κάθε λεπτομέρεια αφηγείται μια ιστορία της πλούσιας ιστορίας και της ζωντανής κουλτούρας της πόλης. Επομένως, μην βιαστείτε να προσπεράσετε αυτά τα κρυμμένα πετράδια – αφιερώστε χρόνο για να εξερευνήσετε και να εκτιμήσετε την ομορφιά και την πολυπλοκότητα της Εφέσου, μια λεπτομέρεια τη φορά.

Επαγγελματική συμβουλή: Δεν υπάρχει νερό εντός του αρχαιολογικού χώρου. Φέρτε αρκετά για να διατηρήσετε τον εαυτό σας ενυδατωμένο! Κι αν έχεις, φέρε ομπρέλα, δεν υπάρχει ούτε σκιά. Οι φίλοι μου μπορεί να μούδιασαν, αλλά εγώ γελούσα όταν ο ήλιος άρχισε να καίει με όλη του τη μανία.

Άλλα πράγματα να κάνετε γύρω από την Έφεσο

Σπίτι της Παναγίας

Η Έφεσος δεν είναι μόνο αρχαία ερείπια – υπάρχουν πολλά περισσότερα για εξερεύνηση στη γύρω περιοχή. Νότια της Εφέσου είναι όπου μπορείτε να εξερευνήσετε το Σπίτι της Παναγίας, έναν ιερό χώρο προσκυνήματος που πιστεύεται ότι είναι ο τελευταίος τόπος ανάπαυσης της Παναγίας. Καθώς βγαίνετε από το πάρκινγκ στην Έφεσο, θα πρέπει επίσης να στρίψετε δεξιά σε έναν δευτερεύοντα δρόμο που σας οδηγεί στο Σπήλαιο των Επτά Κοιμωμένων.

Αρχαιολογικό Μουσείο Εφέσου

Η πιο κοντινή πόλη είναι το Selçukand εδώ θα βρείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Εφέσου που προσφέρει μια βαθύτερη βουτιά στην ιστορία της περιοχής, με τεχνουργήματα που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πίσω.

Στην άκρη της πόλης, θα βρείτε τα απομεινάρια ενός από τα Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, του Ναού της Αρτέμιδος. Αν και μόνο μία στήλη παραμένει όρθια, είναι ακόμα ταπεινό να στέκεσαι στην τοποθεσία και να προσπαθείς να κατανοήσεις την κλίμακα αυτού που κάποτε βρισκόταν εδώ.

Επαγγελματική συμβουλή: Η Τουρκία είναι ένα από τα λίγα μέρη όπου συνιστώ ανεπιφύλακτα το πάσο του εθνικού μουσείου. Θα εξοικονομήσετε πολλά με όλα τα πολλά μουσεία και ιστορικούς χώρους που πρέπει να επισκεφτείτε. Εάν μένετε μόνο κατά μήκος της ακτής, μπορείτε να αγοράσετε ένα πάσο για το Μουσείο Agean ως εναλλακτική λύση.

Πού να μείνετε όταν επισκέπτεστε την Έφεσο

Κουσάντασι

Επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι πετούν στη Σμύρνη για να επισκεφθούν την Έφεσο, επιλέγουν επίσης αυτή ως τον κύριο κόμβο τους στη δυτική ακτή. Αλλά το Κουσάντασι είναι πολύ πιο κοντά στον αρχαιολογικό χώρο και επίσης πολύ πιο γοητευτικό.

Είναι μια ζωντανή παραθαλάσσια πόλη που προσφέρει μια σειρά από επιλογές διαμονής για κάθε προϋπολογισμό και γούστο. Για αναφορά, κλείσαμε ένα δωμάτιο 4 κρεβατιών σε ένα ξενοδοχείο με πισίνα, μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα και ένα καταπληκτικό πρωινό με μόνο $40 ανά διανυκτέρευση. Από αυτό είναι φτιαγμένα τα μεσογειακά όνειρα!

Κουσάντασι

Από την εξερεύνηση των πολυσύχναστων παζαριών που είναι γεμάτα μπαχαρικά και χειροτεχνήματα μέχρι την απόλαυση σε φρέσκα θαλασσινά σε παραθαλάσσια εστιατόρια, το Kuşadası προσφέρει μια γεύση από την αυθεντική τουρκική κουλτούρα σε κάθε βήμα. Οι λάτρεις της ιστορίας μπορούν να εμβαθύνουν στο παρελθόν της πόλης στο Τζαμί Kaleiçi Camii και στο Καραβανσεράι της Οθωμανικής εποχής, ενώ οι λάτρεις της παραλίας όπως εγώ μπορούν να απολαύσουν τον ήλιο στη χρυσή άμμο του Ladies Beach ή του Long Beach.

Αν μείνετε λίγο περισσότερο, μπορείτε πάντα να απολαύσετε τα τραχιά τοπία του Εθνικού Πάρκου της χερσονήσου Dilek, όπου μονοπάτια πεζοπορίας διασχίζουν δάση και γκρεμούς με θέα στα αστραφτερά νερά του Αιγαίου.

Πότε να επισκεφτείτε την Έφεσο

Η επιλογή της τέλειας στιγμής για να επισκεφθείτε την Έφεσο είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλίσετε μια αξέχαστη εμπειρία μέσα στο αρχαίο μεγαλείο της. Γενικά, οι καλύτερες στιγμές για να εξερευνήσετε αυτό το αρχαιολογικό θαύμα είναι τους μήνες της άνοιξης και του φθινοπώρου, όταν ο καιρός είναι ήπιος και τα πλήθη είναι λιγότερο.

Ωστόσο, αν προτιμάτε τις πιο ζεστές θερμοκρασίες και δεν σας πειράζει η φασαρία, το καλοκαίρι είναι η εποχή αιχμής για να επισκεφθείτε την Έφεσο. Και όταν λέω «πιο ζεστό», εννοώ «καύση». Κατά την επίσκεψή μου, οι θερμοκρασίες ανέβηκαν κοντά στους 40 °C, επομένως πρέπει να είστε προετοιμασμένοι.

Κλείστε μόνοι σας το ταξίδι .
ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια