10 καλύτερες ημερήσιες εκδρομές από τη Σόφια της Βουλγαρίας

Οι περισσότεροι ξεκινούν την επίσκεψή τους στη Βουλγαρία στην πολυσύχναστη πρωτεύουσά της, τη Σόφια. Μόλις φτάσετε εκεί, θα δείτε γρήγορα το μείγμα ευρωπαϊκών και οθωμανικών πολιτισμών, καθώς και την έντονη εμφάνιση της κομμουνιστικής εποχής που κυριαρχεί στην πόλη μέχρι σήμερα. Μία ή δύο ημέρες στη Σόφια είναι πολλές για να γνωρίσετε όλα τα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, μετά από τις οποίες ίσως θέλετε να στρέψετε το βλέμμα σας σε όλους τους άλλους αξιόλογους προορισμούς στη Βουλγαρία. Τα καλύτερα μέρη για επίσκεψη από τη Σόφια αναδεικνύουν άλλες πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού της Βουλγαρίας, καθώς και τα εντυπωσιακά τοπία της. Έτσι, για να σας δώσουμε μια ιδέα για το τι είναι δυνατό με τον επιπλέον χρόνο σας, ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες ημερήσιες εκδρομές από τη Σόφια.

Πώς να περάσετε

Αν και μπορείτε να κάνετε πολλές από αυτές τις ημερήσιες εκδρομές με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, σκεφτείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο για την ημέρα για να δώσετε στον εαυτό σας μεγαλύτερη ευελιξία και ανεξαρτησία. Με τους δικούς σας τέσσερις τροχούς, ελέγχετε τον χρόνο και το πρόγραμμά σας. Ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων στην ομάδα σας, η ενοικίαση αυτοκινήτου μπορεί να είναι φθηνότερη από άλλες μορφές μεταφοράς. Μπορείτε να συγκρίνετε προσφορές ενοικίασης αυτοκινήτων και να βρείτε τις χαμηλότερες τιμές στο Rentalcars.com , έναν ιστότοπο συγκέντρωσης που αναζητά και εμφανίζει τιμές και διαθεσιμότητα από εκατοντάδες εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, βοηθώντας σας να βρείτε το καλύτερο δυνατό αυτοκίνητο για τον προϋπολογισμό σας.

Διαβάστε επίσης :  2 ημέρες στη Σόφια

Δεν θέλετε να οδηγείτε ή να αντιμετωπίσετε την ταλαιπωρία των μέσων μαζικής μεταφοράς; Μην ανησυχείς! Έχουμε παραθέσει την καλύτερη περιήγηση για κάθε ημερήσια εκδρομή (όπου είναι διαθέσιμη).

VRstudio / shutterstock.com

1. Μονή Ρίλας

Εύκολα μια από τις πιο δημοφιλείς ημερήσιες εκδρομές στη Σόφια είναι το υπέροχο μοναστήρι της Ρίλα. Κρυμμένο στα βουνά Ρίλα, αυτό το μεσαιωνικό μοναστήρι είναι το μεγαλύτερο και πιθανότατα το πιο σημαντικό ανατολικό ορθόδοξο μοναστηριακό συγκρότημα στη Βουλγαρία. Επισκεπτόμενοι αυτό το όμορφο μοναστήρι, το οποίο χτίστηκε το 927 μ.Χ., θα δείτε πρώτα τις στοές και τα μπαλκόνια γύρω από το εσωτερικό μοναστήρι. Ο ριγές σχεδιασμός των πυλώνων της στοάς δημιουργεί ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα γύρω από την αυλή, ενώ οι στοές είναι επίσης διακοσμημένες με ψηφιδωτά πλακάκια. Μέσα στην εκκλησία θα βρείτε τοιχογραφίες και ένα επιχρυσωμένο τέμπλο με περίτεχνα ξυλόγλυπτα. Το μοναστήρι φιλοξενεί επίσης ένα μουσείο με τεχνουργήματα από την ιστορία του, κυρίως τον Σταυρό του Ραφαήλ, που έχει κοπεί από ένα μόνο κομμάτι ξύλο.

Φτάνοντας εκεί: Χωρίς λεωφορεία ή τρένα που φτάνουν στην απομακρυσμένη τοποθεσία του, θα θελήσετε να κάνετε ό,τι κάνουν όλοι και να το επισκεφτείτε ως μέρος μιας οργανωμένης περιήγησης .

Κάντε κράτηση για περιήγηση στο μοναστήρι της Ρίλα

Φωτογραφικό πρακτορείο Zoonar GmbH / shutterstock.com

2. Επτά λίμνες Ρίλα

Η Βουλγαρία φιλοξενεί πολλούς ορεινούς προορισμούς, αλλά ένας από τους καλύτερους που είναι επίσης μια κλασική ημερήσια εκδρομή από τη Σόφια, είναι οι Επτά Λίμνες Ρίλα στα βουνά Ρίλα. Σε υψόμετρο μεταξύ 2.100 και 2.500 μέτρων, αυτές οι παγετώδεις λίμνες συνδυάζονται με το ορεινό τοπίο για να δημιουργήσουν έναν εκπληκτικά όμορφο προορισμό για πεζοπόρους και φωτογράφους. Η επίσκεψή σας ξεκινά με μια βόλτα με το λιφτ στην καλύβα Seven Rila Lakes, από την οποία μπορείτε να κάνετε πεζοπορία στις διάφορες λίμνες. Μερικές από τις λίμνες έχουν πάρει το όνομά τους από τα σχήματα που μοιάζουν, όπως το The Eye και το The Kidney, ενώ το The Tear πήρε το όνομά του από τα κρυστάλλινα νερά του. Ακολουθώντας το μονοπάτι του βρόχου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε καθεμία από τις λίμνες, καθώς και άφθονη επική θέα στα βουνά.

Μετάβαση: Χάρη στην απομακρυσμένη τοποθεσία τους, η μόνη πραγματική επιλογή μεταφοράς σας είναι να επισκεφθείτε τις Επτά Λίμνες Ρίλα με μια ξενάγηση . Αυτό σημαίνει επίσης ότι θα έχετε έναν οδηγό μαζί σας στην πεζοπορία.

Κάντε κράτηση για περιήγηση στις Επτά Λίμνες Ρίλα

Dejan Gospodarek / shutterstock.com

3. Βουνό Βίτοσα

Αν ψάχνετε για ένα σύντομο ταξίδι από τη Σόφια, τότε δεν υπάρχει πουθενά πιο κοντά από το βουνό Vitosha στην άκρη της πόλης. Εύκολα ορατός από το κέντρο της Σόφιας, το Vitosha προσφέρει τόσο φυσικό τοπίο όσο και πολλά σημαντικά πολιτιστικά ορόσημα. Από το τελευταίο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εκκλησία Boyana είναι η πιο σημαντική. Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αυτή η εκκλησία του 10ου αιώνα διαθέτει στρώματα και στρώματα από υπέροχες τοιχογραφίες από διαφορετικές εποχές. Ένα άλλο θρησκευτικό ορόσημο που αξίζει τον χρόνο σας είναι η αρχαία Μονή Ντραγκαλέβτσι, η οποία παραμένει ενεργή από τα μέσα του 15ου αιώνα. Φυσικά, όπου υπάρχει βουνό, υπάρχει θέα, και κοντά στην κορυφή της Βίτοσα είναι μια θέα με πανόραμα της Σόφιας.

Μετάβαση: Μπορείτε να πάρετε ένα τοπικό λεωφορείο και να φτάσετε στην εκκλησία Boyana ή στη Μονή Dragalevtsi από το κέντρο της πόλης σε περίπου 30 λεπτά. Υπάρχουν αναβατήρες καρέκλας που μπορείτε στη συνέχεια να ανεβείτε στην κορυφή, όταν τρέχουν. Για να αποφύγετε να ανησυχείτε για τη μετάβασή σας, είναι καλύτερο να το επισκεφτείτε με μια ξενάγηση που μπορεί να το χειριστεί αυτό για εσάς.

Κάντε κράτηση για περιήγηση στο όρος Vitosha

RossHelen / shutterstock.com

4. Φιλιππούπολη

Η δεύτερη πόλη της Βουλγαρίας, το Plovdiv είναι ένα μέρος που αξίζει να επισκεφτείτε. Ακόμα κι αν δεν έχετε χρόνο να το επισκεφτείτε για περισσότερο, εξακολουθεί να είναι ένα από τα καλύτερα παράπλευρα ταξίδια από τη Σόφια. Ξεκινήστε με μια βόλτα στο σύγχρονο κέντρο της πόλης για να δείτε το μισοθαμμένο ρωμαϊκό στάδιο και τη Ρωμαϊκή Αγορά. Στη συνέχεια, κατευθυνθείτε στο “The Trap”, μια διασκεδαστική και ζωντανή γειτονιά γεμάτη καφέ και μπαρ. Για να δείτε τα κύρια ιστορικά αξιοθέατα της Φιλιππούπολης, κατευθυνθείτε στην Παλιά Πόλη της πόλης, όπου θα βρείτε το εντυπωσιακό Ρωμαϊκό Θέατρο. Συνεχίζοντας γύρω από την Παλιά Πόλη, θα δείτε πολλά παραδοσιακά οθωμανικά σπίτια όπως το Balabanov’s House καθ’ οδόν προς το Περιφερειακό Εθνογραφικό Μουσείο Φιλιππούπολης. Τέλος, τερματίστε στο λόφο Nebet όπου θα απολαύσετε εκπληκτική θέα στην πόλη.

Μετάβαση: Για να φτάσετε στη Φιλιππούπολη από τη Σόφια έχετε επιλογή τρένου και λεωφορείου. Τα τρένα τρέχουν κάθε ή δύο ώρες και έχουν προγραμματιστεί να διαρκέσουν περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά, αν και είναι γνωστά για καθυστερήσεις. Τα λεωφορεία είναι πιο συχνά και διαρκούν μόνο περίπου 2 ώρες. Ωστόσο , η ξενάγηση θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο την ημερήσια εκδρομή σας, καθώς ο οδηγός θα ξέρει ακριβώς τι να δει.

Κάντε κράτηση για περιήγηση στο Plovdiv

Velichka Miteva / shutterstock.com

5. Βράχοι και φρούριο Belogradchik

Όσον αφορά τα πράγματα που πρέπει να δείτε στη Βουλγαρία έξω από τη Σόφια, δύο από τα πιο περίεργα είναι οι Βράχοι και το Φρούριο του Μπελογκράνττσικ. Βρίσκονται κοντά στην πόλη Belogradchik σε διάφορα σημεία των πλαγιών των Βαλκανικών βουνών, και τα δύο αυτά αξιοθέατα διαθέτουν τους συναρπαστικούς βραχώδεις σχηματισμούς της περιοχής. Οι βράχοι Belogradchik είναι μια συλλογή από βράχους με ζωηρά χρώματα που έχουν διαβρωθεί με την πάροδο του χρόνου σε παράξενα σχήματα, πολλά από τα οποία έχουν ονόματα και θρύλους γύρω τους. Το άλλο μεγάλο αξιοθέατο εδώ είναι το φρούριο Belogradchik, ένα οχυρό που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή. Μεγάλο μέρος του φρουρίου σχεδιάστηκε για να συνδυάζεται με το ασυνήθιστο τοπίο, ενώ τα τείχη του φρουρίου που το περιβάλλουν έχουν πάχος πάνω από 2 μέτρα.

Μετάβαση: Τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν θα λειτουργήσουν για να φτάσετε στο Belogradchik από τη Σόφια, επομένως θα πρέπει να το επισκεφθείτε ως μέρος μιας ξενάγησης .

Κάντε κράτηση για περιήγηση στο Belogradchik

ffly / shutterstock.com

6. Πυραμίδες του Μέλνικ

Παρά το μέγεθός της, η μικροσκοπική πόλη Μέλνικ κοντά στα βουνά Πιρίν της Βουλγαρίας είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για επίσκεψη στη Βουλγαρία. Το Μέλνικ είναι επίσημα η μικρότερη πόλη της Βουλγαρίας, με λιγότερους από 400 κατοίκους. Εκτός από αυτό, το Μέλνικ είναι γνωστό για άλλα τρία πράγματα: παραδοσιακά οθωμανικά σπίτια, κρασί και απίστευτες «πυραμίδες άμμου» που κυριαρχούν στο τοπίο. Ξεκινήστε την επίσκεψή σας στον κεντρικό δρόμο της πόλης, θαυμάζοντας τα γραφικά σπίτια καθώς προχωράτε. Έχοντας απολαύσει το τοπίο της πόλης, κατευθυνθείτε στο Μουσείο Οίνου του Μέλνικ για να μάθετε για τα τοπικά κρασιά πριν δοκιμάσετε μερικά. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τα με γεύση φρούτων! Τέλος, ήρθε η ώρα να περπατήσετε μέχρι την άκρη της πόλης και να βρείτε ένα πλεονέκτημα που σας επιτρέπει να απολαύσετε σωστά τις κορυφογραμμές ψαμμίτη που είναι γνωστές εδώ ως «Sand Pyramids».

Μετάβαση: Πολύ μακριά και με πολύ λίγες συγκοινωνιακές συνδέσεις για να φτάσετε εκεί και να επιστρέψετε σε μια μέρα, η μόνη σας επιλογή για να δείτε το Μέλνικ από τη Σόφια είναι με μια ξενάγηση .

Κάντε κράτηση για περιήγηση στις Πυραμίδες του Μέλνικ

SF / shutterstock.com

7. Βέλικο Τάρνοβο

Μπορεί η Σόφια να είναι η σύγχρονη πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, αλλά υπήρξε μια εποχή που αυτός ο τίτλος πήγε στην πόλη Βέλικο Τάρνοβο στην κεντρική Βουλγαρία. Η έδρα του Δεύτερου Βουλγαρικού Βασιλείου, υπάρχει άφθονη ιστορία για εξερεύνηση στο Βέλικο Τάρνοβο. Μεγάλο μέρος της ιστορίας σχετίζεται με το αστέρι αξιοθέατο της πόλης Φρούριο Tsarevets, ένα τεράστιο φρούριο στον επόμενο λόφο πάνω από την Παλιά Πόλη της πόλης. Η θέα του οχυρού από την Παλιά Πόλη είναι εντυπωσιακή, αλλά θα θελήσετε επίσης να επισκεφθείτε μέσα για να δείτε τα τείχη του φρουρίου, τον Πύργο του Βαλδουίνου και τον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό. Πίσω στην Παλιά Πόλη, θα θελήσετε να κάνετε μια βόλτα στην όμορφη οδό Gurko και να βρείτε μια άποψη για να δείτε τη σειρά των βουλγαρικών σπιτιών αναγέννησης που προσκολλώνται στην πλαγιά του λόφου πάνω από τον ποταμό Yantra. Για να τα δείτε όλα καθαρά, όμως, θα χρειαστεί να περιπλανηθείτε στο Μνημείο του Asenevci,

Φτάνοντας εκεί: Με τα τρένα να διαρκούν πολύ, μια διαδρομή 3 ωρών και 15 λεπτών με το λεωφορείο είναι η μόνη σας επιλογή δημόσιας συγκοινωνίας για να επισκεφθείτε το Βέλικο Τάρνοβο από τη Σόφια.

Book Tour to Veliko Tarnovo

ptnphoto / shutterstock.com

8. Koprivshtitsa

Για μια ματιά στο πώς έμοιαζαν τα μέρη της Βουλγαρίας τον 19ο αιώνα, κατευθυνθείτε στην πόλη Koprivshtitsa. Καθισμένο στους πρόποδες των βουνών Sredna Gora, το Koprivshtitsa είναι σαν ένα μεγάλο υπαίθριο μουσείο για την περίοδο της αναγέννησης της Βουλγαρίας. Σε όλη την πόλη οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την αυθεντική και καλοδιατηρημένη αρχιτεκτονική του 18ου και 19ου αιώνα, με 388 αρχιτεκτονικά, ιστορικά και εθνογραφικά μνημεία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Koprivshtitsa ισοπεδώθηκε από μια σειρά από πυρκαγιές και ξαναχτίστηκε με το στυλ της Αναγέννησης. Σε όλη την πόλη υπάρχουν αρκετά μουσεία, όπως το Σπίτι και το Μουσείο Todor Kableshkov, το πρώτο μουσείο της Koprivshtitsa. Η πόλη έχει επίσης δεσμούς με πολλούς αξιότιμους Βούλγαρους συγγραφείς και επαναστάτες, οι οποίοι συχνά έχουν εκθέματα αφιερωμένα στο έργο και τις προσπάθειές τους.

Μετάβαση: Μπορείτε να φτάσετε από τη Σόφια στην Koprivshtitsa με λεωφορείο ή τρένο, με επιλεγμένες συνδέσεις την ημέρα. Και τα δύο θα διαρκέσουν περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά, αν και θα χρειαστεί να πάρετε ταξί από το σιδηροδρομικό σταθμό προς την πόλη. Μια απλούστερη επιλογή είναι να πάτε απλώς με μια ξενάγηση που θα φροντίσει για τη μεταφορά σας.

Κάντε κράτηση για περιήγηση στην Koprivshtitsa

vladimirmax / shutterstock.com

9. Κορυφή Musala

Πίσω στα βουνά Ρίλα και πάλι βρίσκεται η κορυφή Musala, η ψηλότερη κορυφή της Βουλγαρίας και όλων των Βαλκανίων. Σε αντίθεση με την επίσκεψη στις Επτά Λίμνες Ρίλα, θα διαπιστώσετε ότι η αναρρίχηση στην κορυφή της Musala στα 2.925 μέτρα είναι μια σοβαρή πρόκληση. Ενώ μπορείτε να περπατήσετε από το κάτω μέρος, είναι επίσης δυνατό να πάρετε ένα τελεφερίκ ή γόνδολα για να ξεκινήσετε την πεζοπορία σας πολύ πιο ψηλά στο βουνό. Καθώς κατευθύνεστε προς την κορυφή, θα περάσετε πολλές ορεινές καλύβες καθώς και πολλά πανέμορφα ορεινά τοπία, όπως λίμνες και καταρράκτες. Φυσικά, η καλύτερη θέα επιφυλάσσεται για την κορυφή, αν ο καιρός είναι ευχάριστος.

Μετάβαση: Για να το επισκεφθείτε ως ημερήσια εκδρομή, θα θελήσετε να πάρετε ένα λεωφορείο νωρίς για το Μπόροβετς μέσω Samokov. Για να διασφαλίσετε ότι έχετε αρκετό χρόνο, θα πρέπει να σκεφτείτε να πάρετε το λιφτ ή τη γόνδολα. Μπορείτε επίσης να κάνετε κράτηση για μια ολοήμερη περιήγηση πεζοπορίας από τη Σόφια .

Κάντε κράτηση για πεζοπορία στην κορυφή Musala

ileana_bt / shutterstock.com

10. Saeva Dupka, Devetashka & Prohodna Cave

Όσοι βρίσκουν συναρπαστική την εξερεύνηση των σπηλαίων, δεν μπορούν να επιλέξουν στη Βουλγαρία. Υπάρχουν τρεις απίστευτες σπηλιές προσβάσιμες από τη Σόφια. Saeva Dupka, Devetashka και σπήλαιο Prohodna. Κάθε σπήλαιο παρουσιάζει την ομορφιά που μπορεί να βρεθεί σε αυτούς τους γεωλογικούς σχηματισμούς. Η Saeva Dupka έχει φυσικά διαμορφωμένους διαδρόμους και αίθουσες που σας επιτρέπουν να πάτε σε 400 μέτρα μπροστά από αμέτρητους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Το σπήλαιο Prohodna είναι ένα καρστικό σπήλαιο περισσότερο γνωστό για τις δύο τρύπες στην οροφή του που μοιάζουν εντυπωσιακά με μάτια που κοιτάζουν προς τα κάτω. Το σπήλαιο Devetashka έχει επίσης φυσικά ανοίγματα μέσω της οροφής με τρούλο ύψους 60 μέτρων και πολλούς εντυπωσιακούς σχηματισμούς σπηλαίων.

Μετάβαση: Δεδομένης της απομακρυσμένης φύσης τους, η επίσκεψη σε αυτά τα σπήλαια σε μια μέρα από τη Σόφια είναι πραγματικά διαχειρίσιμη μόνο εάν γίνει με ξενάγηση .

Κάντε κράτηση για περιήγηση στη Saeva Dupka, την Devetashka και το σπήλαιο Prohodna

Αυτά είναι πολλά από τα μέρη γύρω από τη Σόφια που θα θελήσετε να σκεφτείτε να επισκεφθείτε ως ημερήσια εκδρομή. Με την ποικιλία και την ποιότητα, η πρόκληση θα είναι να αποφασίσετε πόσες επιπλέον ημέρες θα χρειαστείτε και πού θέλετε να ξεκινήσετε.

Διαβάστε επίσης :“Κλείστε Τώρα Ξενοδοχείο και Πληρώστε Λιγότερα!

15 καλύτερες ημερήσιες εκδρομές από τη Λυών της Γαλλίας

Κλείστε Τώρα Κατάλυμα και Πληρώστε Λιγότερα!

1 ημέρα στο Ζάγκρεμπ: Το τέλειο δρομολόγιο του Ζάγκρεμπ

Αεροπορικά εισιτήριαAirtickets για όλους – TicketsWe Sky scanner

Μαρία Παπαπέτρου
Μαρία Παπαπέτρου

Ελεύθερη ψυχή, αιώνια περιπλανώμενη, η Μαρια γοητεύεται από τα άγνωστα μονοπάτια και τους μακρινούς ορίζοντες.