Το απόλυτο βαλκανικό δρομολόγιο για τους πρώτους επισκέπτες

Απλώς δεν λείπουν υπέροχα μέρη για επίσκεψη στην Ευρώπη. Θα μπορούσατε να επισκέπτεστε ξανά και ξανά και να βρίσκετε νέα μέρη για εξερεύνηση. Ωστόσο, ορισμένα μέρη της ηπείρου, όπως τα Βαλκάνια, παραμένουν ως επί το πλείστον ανεξερεύνητα. Τα Βαλκάνια έχουν σίγουρα αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία 20 χρόνια, ωστόσο οι τουριστικοί προορισμοί τους εξακολουθούν να εμφανίζονται και να έρχονται. Ο συνδυασμός νέων κλασικών και υποτιμημένων πολύτιμων λίθων είναι αυτό που κάνει τα Βαλκάνια ένα από τα πιο συναρπαστικά μέρη της Ευρώπης.

Για να γνωρίσετε τα καλύτερα των Βαλκανίων, θα μπορούσατε να εξερευνήσετε την περιοχή ένα σύντομο ταξίδι τη φορά – ή να κάνετε μεγάλα ταξίδια και να περάσετε ένα μήνα στα Βαλκάνια, παίρνοντας μια γεύση από κάθε χώρα και βρίσκοντας τα μέρη που θέλετε να επιστρέψετε και να δείτε σε μεγαλύτερο βάθος. Για να κάνετε αυτό το ταξίδι δυνατό και να σας αφήσει ενθουσιασμένους για περισσότερα, θα χρειαστείτε το δρομολόγιό μας στα Βαλκάνια που σας δείχνει ακριβώς τι να κάνετε στα Βαλκάνια σε ένα μήνα.

Καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε τα Βαλκάνια

Για ένα μεγάλο ταξίδι όπως αυτό, είναι σημαντικό να επιλέξετε την εποχή του χρόνου που σας δίνει τις καλύτερες πιθανότητες να δείτε και να κάνετε όλα όσα θέλετε. Το κλίμα στα Βαλκάνια ποικίλλει αρκετά από το ένα μέρος στο άλλο, επομένως η καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείτε τα Βαλκάνια σημαίνει να βρείτε μια ώρα που να ταιριάζει σε όλα τα μέρη σε αυτό το δρομολόγιο.

Για το πρώτο σας ταξίδι στα Βαλκάνια, μάλλον θα θέλετε να πάτε όταν ο καιρός είναι ζεστός. Καθώς είναι στη νότια Ευρώπη, το καλοκαίρι στα Βαλκάνια κυμαίνεται από ευχάριστο κατά μήκος της ακτής έως ζεστό και αποπνικτικό στην ενδοχώρα. Μέρη της περιοχής, όπως η Κροατία και το Μαυροβούνιο, μπορεί να είναι εξαιρετικά απασχολημένα αυτή την εποχή. Η περίοδος αιχμής στα Βαλκάνια δεν είναι τόσο κακή όσο στη Δυτική Ευρώπη, αλλά η δημοτικότητα της περιοχής εξακολουθεί να αυξάνεται, οπότε αναμένετε ότι ο αριθμός των τουριστών θα αυξηθεί.

Δυστυχώς, ο χειμώνας δεν είναι μια εξαιρετική εναλλακτική για το καλοκαίρι. Τμήματα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Σεράγεβο και της Σόφιας, μπορεί να έχουν παγωμένο κρύο, παρόμοια με περιοχές βορειότερα στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι θα βρείτε πρόκληση για τα αξιοθέατα το χειμώνα. Υπάρχει επίσης το θέμα της διαθεσιμότητας. Καθώς μεγάλο μέρος του τουρισμού στα Βαλκάνια εξακολουθεί να είναι εποχιακό σε αυτό το στάδιο, μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκολίες με δραστηριότητες όπως η βαρκάδα και η εξερεύνηση των λιμνών Plitvice.

Αν ψάχνετε για μια πιο ήσυχη εναλλακτική από το καλοκαίρι, η εποχή των ώμων είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος. Τα πλήθη πέφτουν γρήγορα και στις δύο πλευρές του καλοκαιριού. Απρίλιος έως Ιούνιος και τέλη Σεπτεμβρίου έως Οκτώβριος προσφέρουν την τέλεια ισορροπία καιρού και ζωντάνιας.

Ίσως σας ενδιαφέρει: Κάρτα Revolut: Η καλύτερη λύση για τους ταξιδιώτες!

Πώς να Περιηγηθείτε στα Βαλκάνια

Έχετε διάφορες επιλογές για να μετακινηθείτε όταν επισκέπτεστε τα Βαλκάνια. Ορισμένα μέρη της περιοχής έχουν λιγότερη υποδομή μεταφορών από τη Δυτική Ευρώπη, αλλά συνήθως δεν είναι πολύ δύσκολο να βρεις τον δρόμο σου.

Καθώς αυτό το δρομολόγιο σας μεταφέρει σε πολλές χώρες, θα πρέπει να ελέγξετε τις επιμέρους απαιτήσεις μετανάστευσης για κάθε μία. Κανένας από τους προορισμούς που συμπεριλάβαμε δεν είναι επί του παρόντος μέρος της ζώνης Σένγκεν, επομένως θα πρέπει να περάσετε από συνοριακή περιπολία με το διαβατήριό σας σε κάθε συνοριακή διέλευση.

Θα εξετάσουμε τις επιμέρους επιλογές μεταφοράς για κάθε σκέλος αυτού του δρομολογίου, αλλά εδώ είναι μια γενική επισκόπηση κάθε τρόπου ταξιδιού στα Βαλκάνια.

Με το αυτοκίνητο

Ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο σάς δίνει τη μεγαλύτερη ελευθερία να αποφασίσετε πού να πάτε και πότε, επιτρέποντάς σας να προσαρμόσετε το ταξίδι σας ειδικά για να καλύψετε τις ανάγκες σας. Φροντίστε να ενημερώσετε την εταιρεία ενοικίασης ότι θα ταξιδεύετε σε πολλές χώρες και να λάβετε τυχόν απαραίτητες βινιέτες αυτοκινήτου για αυτοκινητόδρομους σε αυτές τις χώρες για να αποφύγετε σημαντικά πρόστιμα.

Σύσταση: Για να λάβετε την καλύτερη τιμή στο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο σας, ρίξτε μια ματιά στο economybookings.com. Αυτός ο ιστότοπος συγκρίνει τιμές από όλες τις μεγάλες εταιρείες ενοικίασης στα Βαλκάνια, βοηθώντας σας να βρείτε την καλύτερη τιμή για ενοικίαση αυτοκινήτου.

Με λεωφορείο

Αν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα και να μετακινηθείτε όσο πιο απλά γίνεται, δείτε τα δίκτυα λεωφορείων στα Βαλκάνια. Αυτή είναι η κύρια μορφή δημόσιας συγκοινωνίας τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες σε πολλές από τις χώρες της περιοχής. Το ταξίδι με λεωφορείο μπορεί να είναι πολύ φθηνό στη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία, ενώ κοστίζει περίπου το ίδιο με τη Δυτική Ευρώπη σε ορισμένες βαλκανικές χώρες.

Τα λεωφορεία στις κύριες διαδρομές είναι συνήθως μεγάλα πούλμαν, αλλά μικρότεροι, λιγότερο συνηθισμένοι προορισμοί έχουν συχνά μικρά λεωφορεία. Όταν διασχίζετε σύνορα με λεωφορείο, μερικές φορές ο οδηγός θα παραλάβει τα διαβατήριά σας και θα σας αφήσει εσάς και τους άλλους επιβάτες στο όχημα ενώ το χειρίζεστε. Άλλες φορές, θα βγείτε έξω και θα παραταθείτε ξεχωριστά. 

Ορισμένες χώρες και δρομολόγια, όπως η Βουλγαρία, λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη την κατανομή θέσεων, ενώ μπορείτε να καθίσετε όπου θέλετε σε κάποια άλλα λεωφορεία. Για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες, είναι καλύτερο να ρωτάτε ή απλά να ακολουθείτε τι κάνουν όλοι οι άλλοι.

Ορισμένες βαλκανικές χώρες έχουν μόνο μία εταιρεία λεωφορείων, ενώ άλλες έχουν πολλές επιλογές. Είναι σύνηθες οι ιστότοποι αυτών των εταιρειών λεωφορείων να είναι στην τοπική γλώσσα. Ο πιο αξιόπιστος διαδικτυακός πόρος στα Αγγλικά για ταξίδια στα Βαλκάνια είναι το BalkanViator , αλλά το καλύτερο στοίχημά σας είναι να ζητήσετε αυτοπροσώπως ώρες λεωφορείων.

Με το τρένο

Τα ταξίδια με τρένο μπορεί να είναι η προτιμώμενη προσέγγιση για την εξερεύνηση της Δυτικής Ευρώπης, αλλά είναι λίγο πιο ακανόνιστα στα Βαλκάνια. Οι διαδρομές των τρένων εδώ τείνουν να είναι αρκετά περιορισμένες ως προς το πού πηγαίνουν και ποικίλλουν πολύ σε ποιότητα και ακρίβεια. Είναι αρκετά συνηθισμένο τα λεωφορεία να είναι πιο γρήγορα από τα τρένα σε ορισμένα μέρη με παρατεταμένες καθυστερήσεις. Το συμβιβασμό είναι ότι το ταξίδι με τρένο μπορεί να είναι αρκετά προσιτό εδώ.

Με αεροπλάνο

Αν και μπορεί να μην είναι τόσο χρήσιμο στα Βαλκάνια όσο αλλού στην Ευρώπη, η πτήση είναι μερικές φορές μια επιλογή. Δεν υπάρχουν πολλά μεγάλα αεροδρόμια εδώ (εκτός ορισμένων πρωτευουσών), αλλά ορισμένα δρομολόγια πτήσεων μπορεί να σας βοηθήσουν να μετακινηθείτε στην περιοχή. Εκτός από τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες προϋπολογισμού που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ευρώπη, όπως η Ryanair και η Wizz Air , οι τοπικές αεροπορικές εταιρείες που πρέπει να εξεταστούν περιλαμβάνουν την Air Serbia και την Croatia Airlines . Ακόμη και όταν λαμβάνετε υπόψη τις πρόσθετες χρεώσεις (όπως για παραδοτέες αποσκευές), ορισμένες από αυτές τις πτήσεις είναι μια προσιτή εναλλακτική λύση σε πολλές μέρες χερσαίων ταξιδιών.

[tp_widget][/tp_widget]

Με Rideshare ή Οτοστόπ

Εάν θέλετε πραγματικά να μειώσετε το κόστος στο ταξίδι σας, έχετε μερικές ακόμη επιλογές. Το πρώτο που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι οι υπηρεσίες κοινής χρήσης αυτοκινήτου που σας βοηθούν να βρείτε συνεργεία αυτοκινήτου με άλλα άτομα που ταξιδεύουν στην περιοχή, όπως το BlaBlaCar . Αν και αυτή είναι μια οικονομικά προσιτή εναλλακτική λύση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, θα βρείτε περιορισμένη κάλυψη στα Βαλκάνια. Το BlaBlaCar, για παράδειγμα, είναι διαθέσιμο μόνο στην Κροατία και τη Σερβία.

Μια άλλη επιλογή για να εξοικονομήσετε χρήματα και να γνωρίσετε περισσότερα άτομα στο ταξίδι σας είναι να κάνετε ωτοστόπ. Το ωτοστόπ είναι πράγματι συνηθισμένο στα Βαλκάνια, όπου οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να παρασυρθούν από ό,τι σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Ωστόσο, είναι επίσης σύνηθες για τους ανθρώπους (συχνά εκείνους που περιμένουν γύρω από τις στάσεις λεωφορείων) να προσφέρουν βόλτες με συνοδεία αυτοκινήτου επί πληρωμή, επομένως βεβαιωθείτε ότι ο οδηγός θέλει χρήματα πριν ξεκινήσετε. Φυσικά, αυτές οι επιλογές συνοδεύονται από τις δικές τους προκλήσεις και κινδύνους, επομένως αποφύγετε καταστάσεις όπου αισθάνεστε ανασφαλείς ή άβολα.

Πού να μείνετε στα Βαλκάνια

Με αυτό το δρομολόγιο ταξιδιού στα Βαλκάνια, θα μείνετε σε πολλές πόλεις και πόλεις. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο όλα αυτά, πρέπει να βρείτε καταλύματα που ταιριάζουν στο στυλ και τον προϋπολογισμό σας. Σε τελική ανάλυση, η αξία διαμονής ενός μήνα μπορεί πραγματικά να αθροιστεί αν δεν είστε προσεκτικοί – και θα βρείτε όλα τα είδη διαμονής όταν σχεδιάζετε ένα ταξίδι στα Βαλκάνια.

Οι οικονομικοί ταξιδιώτες και οι ταξιδιώτες με σακίδιο είναι τυχεροί εδώ, καθώς τα περισσότερα μέρη για διαμονή είναι φθηνότερα από τις μέσες ευρωπαϊκές επιλογές. Μπορείτε να βρείτε κάθε είδους ξενώνα που μπορείτε να φανταστείτε εδώ σε έναν ιστότοπο όπως το Hostelworld. Εάν η σκηνή του ξενώνα δεν σας αρέσει, αναζητήστε άλλα καταλύματα φιλικά προς το πορτοφόλι, όπως ξενώνες και κρεβάτια με πρωινό. Η Booking.com έχει μεγάλη κάλυψη για αυτούς τους τύπους καταλυμάτων καθώς και ξενοδοχεία.

Η Airbnb οπως και το booking είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να κάνετε κράτηση διαμονής στα Βαλκάνια. Είτε ψάχνετε μόνο ένα κρεβάτι είτε ένα ολόκληρο διαμέρισμα για τον εαυτό σας, η Airbnb μπορεί να σας συνδέσει με ντόπιους και να σας προσφέρει ένα σπίτι μακριά από το σπίτι.

[tp_widget][/tp_widget]

Το απόλυτο βαλκανικό δρομολόγιο για τους πρώτους επισκέπτες

Για να σας ταξιδέψουμε στα Βαλκάνια για πρώτη φορά, δημιουργήσαμε ένα δρομολόγιο που σας επιτρέπει να δείτε τα κυριότερα σημεία από τις περισσότερες χώρες της περιοχής. Ακόμη και με έναν μήνα στην περιοχή, δεν θα μπορείτε να δείτε τα πάντα, αλλά σίγουρα μπορείτε να ζήσετε τα καλύτερα μέρη για επίσκεψη στα Βαλκάνια με αυτόν τον τρόπο. Το δρομολόγιό μας σας μεταφέρει μέσω της Κροατίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας.

Δεν χρειάζεται απαραίτητα να ακολουθείτε αυτό το δρομολόγιο σε κάθε βήμα. Μπορεί να θέλετε να επισκεφτείτε μέρη που δεν αναφέρονται εδώ ή να παραλείψετε κάτι για να εξοικονομήσετε χρόνο. Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε αυτό το ταξιδιωτικό δρομολόγιο στα Βαλκάνια ως πρότυπο και να εξατομικεύσετε το ταξίδι σας όπως προτιμάτε.

Ωστόσο, πριν φτάσουμε στον ταξιδιωτικό μας οδηγό για τα Βαλκάνια, θέλαμε απλώς να σας υπενθυμίσουμε να αγοράσετε ταξιδιωτική ασφάλιση. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί και, πιστέψτε μας, δεν θέλετε να κολλήσετε με χιλιάδες δολάρια σε ιατρικούς λογαριασμούς. Όπως είπε κάποτε ένας σοφός άνθρωπος, «Αν δεν μπορείς να αντέχεις την ταξιδιωτική ασφάλιση, δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψεις». Μην φεύγετε λοιπόν από το σπίτι χωρίς αυτό.

Η SafetyWing προσφέρει ταξιδιωτική ασφάλιση μόνο για περίπου 10 $ την εβδομάδα, καθιστώντας την αδιανόητη. Μπορείτε να λάβετε μια γρήγορη, μη δεσμευτική προσφορά παρακάτω:

Το SafetyWing, φυσικά, δεν είναι η μόνη διαθέσιμη επιλογή. Δύο άλλες δημοφιλείς εναλλακτικές είναι το World Nomads και το Heymondo.

Με αυτό το σημαντικό σημείο καλυμμένο, ας μιλήσουμε για τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στα Βαλκάνια, σωστά;

Ασφάλεια ταξιδιού έχετε? Έναν όχι Κλικ εδω

iascic / shutterstock.com

1. Ζάγκρεμπ, Κροατία

Η κροατική πρωτεύουσα είναι μια πόλη με το ένα πόδι στο παρελθόν και το άλλο σταθερά στο παρόν. Ξεκινήστε την επίσκεψή σας στο κάτω μισό της πόλης, απολαμβάνοντας την πολυσύχναστη πλατεία Ban Jelačić πριν περπατήσετε μέχρι την Παλιά Πόλη του Ζάγκρεμπ . Εδώ μπορείτε να θαυμάσετε τον απέραντο καθεδρικό ναό του Ζάγκρεμπ , να παρακολουθήσετε κόσμο από τα καφέ κατά μήκος της οδού Tkalčićeva , και να περάσετε από την ιστορική Πέτρινη Πύλη στην καρδιά της πόλης. 

Αφού δείτε την εμβληματική κεραμοσκεπή της εκκλησίας του Αγίου Μάρκου , απολαύστε την εκπληκτική θέα στην πόλη από τον Πύργο Lotrščak ή τη βεράντα από κάτω. Στη συνέχεια, κατεβείτε πίσω από την πολυσύχναστη αγορά Dolac στο μοντέρνο κέντρο της πόλης με τα πολλά κομψά μπαρόκ κτήρια, όπως το Κροατικό Εθνικό Θέατρο .

Χρόνος που απαιτείται: 1-2 ημέρες

Μετάβαση: Το Ζάγκρεμπ έχει το δικό του αεροδρόμιο, το μεγαλύτερο στην Κροατία, με πτητικές συνδέσεις με πολλές άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και αρκετές στη Μέση Ανατολή. Εάν έρχεστε από πιο μακριά, θα χρειαστεί να μεταφερθείτε από έναν από τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς κόμβους.

Μίτσελ Περστ / shutterstock.com

2. Λίμνες Plitvice, Κροατία

Εύκολα ένας από τους πιο αξιόλογους προορισμούς της Κροατίας, το Εθνικό Πάρκο Λιμνών Plitvice είναι ένα αξιοθέατο που δεν θέλετε να χάσετε. Είτε σταματήσετε εδώ στο δρόμο από το Ζάγκρεμπ προς το Σπλιτ είτε απλά κάνετε μια ημερήσια εκδρομή από τα δύο, δεν θα το μετανιώσετε. 

Αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στην κεντρική Κροατία φιλοξενεί 16 λίμνες που προκαλούν δέος που ξεχύνονται από τη μια στην άλλη σε μια σειρά από καταρράκτες. Μπορείτε να ακολουθήσετε πεζόδρομους που πλέκουν κατά μήκος των λιμνών ή να κάνετε πεζοπορία στους λόφους για φανταστική θέα στο φαράγγι. Μπορείτε ακόμη και να κάνετε μια βόλτα με βάρκα από τις Κάτω Λίμνες στις Άνω Λίμνες.

Χρόνος που απαιτείται: 1 ημέρα

Μετάβαση: Πέντε καθημερινά λεωφορεία εκτελούν δρομολόγια από το Ζάγκρεμπ προς τις λίμνες Plitvice, που χρειάζονται έως και 2,5 ώρες.

leonori / shutterstock.com

3. Σπλιτ, Κροατία

Η Κροατία φημίζεται για την υπέροχη ακτογραμμή της και τις πόλεις κατά μήκος της. Ξεκινήστε το χρόνο σας στο Σπλιτ πηγαίνοντας κατευθείαν στο Παλάτι του Διοκλητιανού , ένα αρχαίο ρωμαϊκό παλάτι που καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της Παλιάς Πόλης. Κατεβείτε στην εύθυμη υπόγεια αγορά του παλατιού ή ανεβείτε στο καμπαναριό του Αγίου Δομνίου για να δείτε τη θέα. Αφού κάνετε μια βόλτα στον όμορφο παραλιακό πεζόδρομο και παρακολουθήσετε τα γιοτ να αποπλέουν, επιλέξτε είτε έναν ωραίο περίπατο μέχρι τη θέα του λόφου Marjan είτε χρόνο στην παραλία Bačvice

Δώστε χρόνο για ημερήσιες εκδρομές, όπως η δημοφιλής περιήγηση που επισκέπτεται πέντε νησιά , συμπεριλαμβανομένων των Hvar και Vis . Εναλλακτικά, μείνετε στην ηπειρωτική χώρα και δείτε τη γραφική πόλη Trogir ή τους όμορφους καταρράκτες του Εθνικού Πάρκου Krka .

Χρόνος που απαιτείται: 2-3 ημέρες

Μετάβαση: Το λεωφορείο από το Plitvice Lakes προς το Split εκτελεί δρομολόγια δύο φορές την ημέρα και διαρκεί περίπου 4,5 ώρες.

RossHelen / shutterstock.com

4. Μόσταρ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Η πρώτη ματιά που παίρνουν πολλοί ταξιδιώτες από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι μέσω της νότιας πόλης Μόσταρ. Ξεκινήστε την επίσκεψή σας περιπλανώμενοι στην πανέμορφη Παλιά Πόλη του Μόσταρ , κατευθείαν στο αγαπημένο Stari Most (γέφυρα Mostar). Από εκεί, είτε κατευθυνθείτε προς το ποτάμι κάτω – όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε την τοπική παράδοση των νεαρών ανδρών που πηδούν από τη γέφυρα – είτε περπατήστε μέσα από το Kujundžiluk (το Παλιό Παζάρι) μέχρι το Τζαμί Koski Mehmed Pasha για περισσότερες απόψεις.

Αν έχετε πάνω από μια μέρα στο Μόσταρ, σκεφτείτε να δείτε περισσότερα από τη γύρω ύπαιθρο με μια ημερήσια εκδρομή στο φωτογενές μοναστήρι στο Blagaj ή να κυνηγήσετε καταρράκτες στην Kravica .

Χρόνος που απαιτείται: 1-2 ημέρες

Μετάβαση: Το ταξίδι από το Σπλιτ στο Μόσταρ διαρκεί 3,5-4,5 ώρες, με πέντε απευθείας λεωφορεία καθημερινά.

 

Boris Stroujko / shutterstock.com

5. Σεράγεβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Κάποτε ονομαζόταν «η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων», η πρωτεύουσα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης είναι ένα συναρπαστικό πολιτιστικό και ιστορικό μέρος για επίσκεψη. Ξεκινώντας από την Οθωμανική Παλιά Πόλη , επισκεφθείτε το Sebilj , ένα εμβληματικό ξύλινο σιντριβάνι, και το Baščaršija , το γύρω παζάρι. Ακολουθεί το Τζαμί Gazi Husrev-beg , το μεγαλύτερο τζαμί της χώρας. 

Φροντίστε να κάνετε μια βόλτα κατά μήκος του ποταμού Miljacka , καθώς θα βρείτε όχι μόνο μερικά όμορφα κτίρια αλλά και υπενθυμίσεις μεγάλων παγκόσμιων γεγονότων. Δείτε σημάδια από τον πόλεμο της Βοσνίας με μια περιήγηση με τα πόδια στην πόλη ή στο Μουσείο Σήραγγας του Σεράγεβο . Ολοκληρώστε με μια βραδινή επίσκεψη στο Κίτρινο Φρούριο για να παρακολουθήσετε το ηλιοβασίλεμα.

Χρόνος που απαιτείται: 2 ημέρες

Φτάνοντας εκεί: Δύο τρένα εκτελούν δρομολόγια από το Μόσταρ στο Σεράγεβο, που χρειάζονται λιγότερο από δύο ώρες. Εναλλακτικά, τα ωριαία λεωφορεία ολοκληρώνουν τη διαδρομή σε περίπου δύο ώρες και 40 λεπτά.

Simone Simone / shutterstock.com

6. Ντουμπρόβνικ, Κροατία

Ο πιο δημοφιλής προορισμός κατά μήκος των βαλκανικών ακτών είναι η μαγευτική πόλη του Ντουμπρόβνικ. Ξεκινήστε με μια περιπλάνηση στους μαρμάρινους δρόμους της πανέμορφης Παλιάς Πόλης σε βενετσιάνικο στιλ , αναζητώντας μέρη που φαίνονται γνώριμα από το Game of Thrones (η πόλη ήταν μια κοινή τοποθεσία γυρισμάτων για τη σειρά). Μην παραλείψετε μια βόλτα κατά μήκος των οχυρωμένων τειχών του Ντουμπρόβνικ για να ρίξετε μια ματιά στις στέγες της πόλης. 

Κατεβείτε στο γραφικό λιμάνι, ειδικά αν θέλετε να κάνετε ένα ταξίδι με βάρκα στο νησί Lokrum που καλύπτεται από τη φύση . Άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε έξω από την Παλιά Πόλη περιλαμβάνουν να πάρετε το τελεφερίκ στην κορυφή του όρους Srd και να βρείτε τοπικές παραλίες όπως η Banje και η Uvala Lapad .

Χρόνος που απαιτείται: 1-2 ημέρες

Μετάβαση: Υπάρχουν δύο απευθείας λεωφορεία την ημέρα από το Σεράγεβο προς το Ντουμπρόβνικ και η διαδρομή διαρκεί περίπου 6,5 ώρες.

canadastock / shutterstock.com

7. Κότορ, Μαυροβούνιο

Μια γραφική και ιστορική πόλη που οι τουρίστες ερωτεύονται γρήγορα, το Κότορ είναι το αγαπημένο της ακτής του Μαυροβουνίου. Περιπλανηθείτε στην περιτειχισμένη μεσαιωνική παλιά πόλη της , θαυμάζοντας τον καθεδρικό ναό του Αγίου Τρύφωνα και τις άλλες εκκλησίες στα γραφικά πέτρινα δρομάκια της. Κάντε μια σύντομη βόλτα στην προκυμαία για να δείτε τον κόλπο του Κότορ που μοιάζει με φιόρδ . Ακόμα καλύτερα, ανεβείτε μέχρι το Φρούριο του Αγίου Ιωάννη και απολαύστε την εκπληκτική πανοραμική θέα μετά από την υπέροχη εκκλησία της Παναγίας της Θεραπείας

Επίσης, σκεφτείτε να κατευθυνθείτε από το Κότορ για να ανεβείτε στο όρος Lovćen ή να επισκεφθείτε άλλα μέρη κατά μήκος του κόλπου. Σε κοντινή απόσταση, θα βρείτε το γραφικό χωριό Perast και τη νησιωτική εκκλησία της Παναγίας των Βράχων , καθώς και παραλίες και παράδεισο για γιοτ στο Tivat .

Χρόνος που απαιτείται: 1-2 ημέρες

Μετάβαση: Αρκετά καθημερινά λεωφορεία συνδέουν απευθείας το Ντουμπρόβνικ με το Κότορ, διαρκώντας λίγο περισσότερο από δύο ώρες.

SF / shutterstock.com

8. Μπούντβα, Μαυροβούνιο

Συνδυάζοντας παραλίες, πάρτι και ιστορία, η πόλη της Μπούντβα είναι άλλη μια εξαιρετική στάση κατά μήκος της ακτής του Μαυροβουνίου. Ξεκινήστε με μια επίσκεψη στην οχυρωμένη Παλιά Πόλη , όπου θα βρείτε πολλές εκκλησίες, ιστορικά κτίρια και υπέροχη θέα. Στη συνέχεια, επιλέξτε ανάμεσα σε δύο ταξίδια κατά μήκος της ακτής – στα ερείπια του φρουρίου Mogren ή στην ειδυλλιακή νησιωτική πόλη Sveti Stefan

Μπορείτε να περάσετε τον υπόλοιπο χρόνο σας σε μία από τις πολλές παραλίες της ακτής της Μπούντβα ή του νησιού Sveti Nikola , που βρίσκεται σε μικρή απόσταση με το σκάφος. Το βράδυ, θα επιλέξετε παραθαλάσσια εστιατόρια με θαλασσινά και ζωντανά νυχτερινά κέντρα.

Χρόνος που απαιτείται: 1 ημέρα

Μετάβαση: Πολλά καθημερινά λεωφορεία εκτελούν δρομολόγια από το Κότορ προς την Μπούντβα, που χρειάζονται μόνο 30-45 λεπτά.

Andrii Lutsyk / shutterstock.com

9. Τίρανα, Αλβανία

Ως πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα προσφέρουν την τέλεια ευκαιρία να πάρετε μια γεύση από αυτή τη βαλκανική χώρα. Ξεκινώντας από τη μεγάλη πλατεία Σκεντέρμπεη , βρίσκεστε αμέσως στη μέση της δράσης, περιτριγυρισμένοι από κτίρια όπως το Δημαρχείο των Τιράνων , το Παλάτι Πολιτισμού και τον εμβληματικό Πύργο του Ρολογιού των Τιράνων . Μην χάσετε το όμορφο Τζαμί Hajji Et’hem Bey , που χτίστηκε τη δεκαετία του 1820. 

Στη συνέχεια, επισκεφθείτε τον περίεργο αρχιτεκτονικό συνδυασμό κτιρίων που ευθυγραμμίζει τη λεωφόρο Dëshmorët e Kombit , έναν σημαντικό πεζόδρομο. Ένα ασυνήθιστο θέαμα είναι τα εγκαταλελειμμένα ερείπια της Πυραμίδας των Τιράνων , ενός ακριβού πολιτιστικού κέντρου που χτίστηκε κατά την κομμουνιστική περίοδο της χώρας. Αν θέλετε να ξεφύγετε από τη φασαρία της πόλης, κατευθυνθείτε προς το Εθνικό Πάρκο Dajti Mountain για μια ανάσα καθαρού αέρα και φύσης.

Χρόνος που απαιτείται: 2 ημέρες

Μετάβαση: Πολλά λεωφορεία εκτελούν δρομολόγια από την Μπούντβα προς τα Τίρανα καθημερινά, με 5-6 ώρες για να πραγματοποιηθεί το ταξίδι.

SF / shutterstock.com

10. Οχρίδα, Βόρεια Μακεδονία

Στην περίκλειστη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το πιο κοντινό πράγμα στην παραλία είναι η όμορφη παραλίμνια πόλη της Οχρίδας. Αλλά αυτή η πόλη είναι πολύ περισσότερα από μια απλή απόδραση στην παραλία. Ξεκινήστε με μια βόλτα στο Παλιό Παζάρι που είναι επενδεδυμένο με ντόπιο μάρμαρο, αφήνοντάς το να σας οδηγήσει στην παραλιακή περιοχή. Από εκεί, ανεβείτε στην Παλιά Πόλη , σταματώντας στο Αρχαίο Θέατρο της Οχρίδας και στην Εκκλησία της Παναγίας της Περιβλέπτου , και μέσω της αρχαίας Άνω Πύλης προς το Φρούριο του Σαμουήλ . Θα έχετε υπέροχη θέα στην πόλη και τη λίμνη Οχρίδα – μια από τις παλαιότερες λίμνες του κόσμου – από τα τείχη του φρουρίου, αν και η θέα από τοΗ εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στο Kaneo μπορεί να είναι ακόμα καλύτερη. 

Αν έχετε αρκετό χρόνο στην Οχρίδα, σκεφτείτε μια ημερήσια εκδρομή στη γειτονική πόλη της Στρούγκα ή μια ευχάριστη βόλτα με βάρκα στο Μοναστήρι του Αγίου Ναούμ .

Χρόνος που απαιτείται: 2 ημέρες

Μετάβαση: Ερχόμενοι από τα Τίρανα, πιθανότατα θα χρειαστεί να πάρετε ένα λεωφορείο για τη Στρούγκα πρώτα και να μεταφερθείτε σε ένα λεωφορείο για την Οχρίδα. Αυτό το ταξίδι μπορεί να διαρκέσει 3,5-4,5 ώρες. Εναλλακτικά, ιδιωτικά λεωφορεία όπως η Eurolines μπορούν να κάνουν το ταξίδι σε μόλις δύο ώρες.

RossHelen / shutterstock.com

11. Σκόπια, Βόρεια Μακεδονία

Τα Σκόπια, η πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, είναι ένας ασυνήθιστος συνδυασμός ιστορικών αξιοθέατων και ολοκαίνουργιας αίγλης, καθιστώντας τα ένα αξιοθέατο. Ξεκινήστε την επίσκεψή σας κάτω από το γιγάντιο σιντριβάνι άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου , απολαμβάνοντας την αρχιτεκτονική που βρίσκεται κοντά. Σε μικρή απόσταση με τα πόδια από το κέντρο της πόλης θα περάσετε από την αψίδα Porta Macedonia , το Μνημείο της Μητέρας Τερέζας και την ασυνήθιστα σχεδιασμένη εκκλησία του Αγίου Κλήμεντος της Οχρίδας

Στη συνέχεια, κατευθυνθείτε προς την αναζωογονημένη περιοχή δίπλα στο ποτάμι με τα μεγαλοπρεπή κτίριά της γύρω από την αρχαία Πέτρινη Γέφυρα , μετά από το Παλιό Παζάρι προς το Φρούριο Καλέ παραπάνω. Έξω από την πόλη, μπορείτε να απολαύσετε τη φύση στο φαράγγι Matka ή να ανεβείτε στο όρος Vodno .

Χρόνος που απαιτείται: 2 ημέρες

Φτάνοντας εκεί: Τα λεωφορεία αναχωρούν για τα Σκόπια από την Οχρίδα σχεδόν κάθε ώρα, συνήθως κάνοντας το ταξίδι σε λίγο περισσότερο από τρεις ώρες.

 

RossHelen / shutterstock.com

12. Σόφια, Βουλγαρία

Στη Σόφια, μια από τις λιγότερο πολυσυζητημένες πρωτεύουσες της Ευρώπης, θα βρείτε πολλά πράγματα να κάνετε. Με ιστορικά και πολιτιστικά ορόσημα κάθε είδους, η Σόφια είναι ένας περίεργος συνδυασμός πολλών στοιχείων. 

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε τα αξιοθέατα εδώ είναι να ξεκινήσετε από το Εθνικό Παλάτι Πολιτισμού και απλώς να ακολουθήσετε τη λεωφόρο Vitosha βόρεια. Στη διαδρομή θα δείτε άφθονη κομμουνιστική μπρουταλιστική αρχιτεκτονική, καθώς και θρησκευτικά κτίρια όπως η εκκλησία του καθεδρικού ναού της Αγίας Κυριακής και το Τζαμί Banya Bashi . Ένα από τα παλαιότερα και λιγότερο υποτιθέμενα κτίρια εδώ είναι η μεσαιωνική εκκλησία του St. Petka των Saddlers έξω από τα αρχαία ρωμαϊκά ερείπια του συγκροτήματος Serdica . Στη συνέχεια, πηγαίνετε στο όμορφο Εθνικό Θέατρο Ivan Vazov και στον χρυσό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι , μια επιβλητική εικόνα της πόλης.

Χρόνος που απαιτείται: 2 ημέρες

Μετάβαση: Υπάρχουν πολλές καθημερινές συνδέσεις με λεωφορείο από τα Σκόπια προς τη Σόφια, που χρειάζονται 4-6 ώρες για το ταξίδι.

RossHelen / shutterstock.com

13. Plovdiv, Βουλγαρία

Η πόλη της Φιλιππούπολης στη Νότια Βουλγαρία μπορεί να μην είναι γνωστό όνομα, αλλά είναι ένας εξαιρετικός τουριστικός προορισμός. Το πρώτο σας βήμα εδώ θα πρέπει να είναι να βρείτε το αρχαίο ρωμαϊκό στάδιο της Φιλιππούπολης κάτω από τους πεζόδρομους στο κέντρο της πόλης, ακριβώς δίπλα στο μεγάλο Τζαμί Dzhumaya

Από εκεί, μπορείτε να περιπλανηθείτε στα χαρούμενα δρομάκια της Καπανά (Η παγίδα), μια μικρή γειτονιά γεμάτη δημιουργικά γκράφιτι και δροσερά καφέ. Στη συνέχεια, περνάμε στα ιστορικά αξιοθέατα της Παλιάς Πόλης , όπως τα μεσαιωνικά τείχη και το Hisar Kapia (Πύλη του Κάστρου) και τα οθωμανικά σπίτια όπως το Hindliyan House και το Balabanov House . Ολοκληρώστε την επίσκεψή σας καθίζοντας ανάμεσα στα ερείπια του λόφου Nebet ενώ παρακολουθείτε το ηλιοβασίλεμα.

Χρόνος που απαιτείται: 2 ημέρες

Φτάνοντας εκεί: ωριαία λεωφορεία και πολλά απευθείας τρένα κάνουν το ταξίδι από τη Σόφια στο Φιλιππούπολη, το οποίο διαρκεί περίπου 2,5 ώρες.

Shchipkova Elena / shutterstock.com

14. Βελιγράδι, Σερβία

Πιθανώς η πιο γνωστή από τις πρωτεύουσες αυτής της περιοχής, το Βελιγράδι είναι μια τεράστια πόλη γεμάτη πράγματα να δείτε και να κάνετε. Για να ξεκινήσετε το χρόνο σας στη σερβική πρωτεύουσα, κατευθυνθείτε προς την Πλατεία Δημοκρατίας και περπατήστε στην πολυσύχναστη οδό Knez Mihailova . Θα καταλήξετε στο πάρκο Kalemegdan , όπου μπορείτε να δείτε το ιστορικό φρούριο του Βελιγραδίου . Περνώντας γύρω από το πάρκο, θα βρείτε υπέροχη θέα στην πόλη και στους ποταμούς Σάβα και Δούναβη. 

Επιστρέψτε στο σύγχρονο κέντρο της πόλης, περάστε από την εκκλησία του Αγίου Μάρκου και το Μουσείο Nikola Tesla (ίσως σταματώντας στο ένα ή και στα δύο) για να δείτε τη γιγάντια εκκλησία του Αγίου Σάββα . Ελάτε να νυχτώσει, δείτε μόνοι σας γιατί το Βελιγράδι είναι περισσότερο γνωστό για τη νυχτερινή του ζωή. Επιλέξτε τα πλωτά νυχτερινά κέντρα του Sava, όπως το Freestyler .

Χρόνος που απαιτείται: 3 ημέρες

Μετάβαση: Για να φτάσετε στο Βελιγράδι από τη Φιλιππούπολη, πιθανότατα θα πρέπει να πάρετε το λεωφορείο για να επιστρέψετε στη Σόφια, όπου μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ πέντε ωρών με λεωφορείο και πτήσης μίας ώρας.

 

Τατιάνα Πόποβα / shutterstock.com

15. Νόβι Σαντ, Σερβία

Η πρώτη σας στάση στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας είναι η Πλατεία Ελευθερίας , μια όμορφη πλατεία στο κέντρο της πόλης, όπου θα δείτε ορόσημα όπως το Δημαρχείο του Νόβι Σαντ και η Εκκλησία του Ονόματος της Μαρίας . Από εκεί, είτε πάρτε ένα σημείο παρακολούθησης ανθρώπων σε ένα από τα καφέ κατά μήκος της οδού Zmaj Jovina ή γλιστρήστε στα πλαϊνά σοκάκια στις αυλές για να βρείτε τις κρυφές γωνιές της πόλης. 

Άλλα όμορφα ορόσημα εδώ περιλαμβάνουν το παλάτι του Επισκόπου και, λίγο πιο μακριά, τη Συναγωγή του Νόβι Σαντ . Κατά μήκος του Δούναβη, θα βρείτε το μεγάλο φρούριο Petrovaradin , όπου βρίσκεται το Μουσείο Πόλης του Novi Sad και ο χώρος για το Exit, ένα καλοκαιρινό μουσικό φεστιβάλ.

Χρόνος που απαιτείται: 2 ημέρες

Μετάβαση: Για να φτάσετε από το Βελιγράδι στο Νόβι Σαντ, έχετε την επιλογή μιας διαδρομής δύο ωρών με το λεωφορείο ή ενός ταξιδιού με τρένο που διαρκεί περίπου 20 λεπτά περισσότερο.

Επιστροφή: Μπορείτε να πάρετε έναν συνδυασμό λεωφορείων και τρένων για το οκτάωρο ταξίδι της επιστροφής στο αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ. Μπορείτε επίσης να βρείτε διεθνή αεροδρόμια στο Βελιγράδι και τη Βουδαπέστη.

Θα πρέπει τώρα να έχετε μια ξεκάθαρη ιδέα για το τι μπορείτε να δείτε στα Βαλκάνια σε ένα μήνα. Το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσετε την κράτηση αυτών των εισιτηρίων, ώστε να κάνετε το πρώτο σας ταξίδι στα Βαλκάνια πραγματικότητα!

Διαβάστε επίσης:1 ημέρα στην Πρίστινα: Το τέλειο δρομολόγιο στην Πρίστινα

Τα καλύτερα πράγματα να κάνετε στην Κροατία το χειμώνα (και γιατί πρέπει να πάτε!)

1 μήνας στην Ευρώπη: Το δρομολόγιο της τέλειας Ευρώπης

10 ημέρες στην Κροατία: Το τέλειο δρομολόγιο για την Κροατία

Αεροπορικά εισιτήρια Airtickets για όλους – TicketsWe Sky scanner

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια