10 ταξιδιωτικές συμβουλές για την Τζαμάικα

Αφού εξερευνήσαμε την Τζαμάικα χωρίς οδηγούς και κάναμε κάποια λάθη εδώ κι εκεί, αποκτήσαμε πολλές γνώσεις για το τι πρέπει να κάνουμε και τι να μην κάνουμε και πώς να ζήσουμε την πραγματική Τζαμάικα. Εδώ είναι λοιπόν οι καλύτερες συμβουλές μας για να σας βοηθήσουμε να αποκτήσετε την πιο αυθεντική εμπειρία, ενώ περνάτε υπέροχα στο νησί της μίας αγάπης.

1. Εξαίρεση από τη διαμονή σε θέρετρα

Δεν θα βρείτε την πραγματική Τζαμάικα πίσω από τις ψηλές πύλες ενός all-inclusive θερέτρου. Η Τζαμάικα δεν είναι ήπιο φαγητό σε μπουφέ, απεριόριστο ποτό, υπεργεμισμένες πισίνες και πάρτι με ό,τι είναι δημοφιλές αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν πολλά περισσότερα στην Τζαμάικα από τα θέρετρα. Σας προκαλούμε να μείνετε σε τοπικούς ξενώνες και ξενοδοχεία για να βοηθήσετε τους ντόπιους και όχι τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες. Όταν μένετε σε τοπικούς ξενώνες και ξενοδοχεία, μπορείτε να λάβετε τοπικές συμβουλές για πράγματα που πρέπει να κάνετε, μέρη για επίσκεψη, φαγητό και φυσικά την ευκαιρία να αλληλεπιδράσετε με τους ντόπιους. Μην επιλέγετε μια ασβεστωμένη εμπειρία όπου οι μόνοι Τζαμαϊκανοί που θα συναντήσετε ποτέ είναι διακομιστές, οδηγοί και λάτρεις που προσπαθούν να σας πουλήσουν κάτι. Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να βρείτε τοπικά καταλύματα είναι στην Airbnb. Για μερικές προτάσεις, ανατρέξτε στο άρθρο μας για τα καλύτερα Airbnbs της Τζαμάικα εδώ.

2. Πάρτε ταξί διαδρομής

Είναι ο καλύτερος και φθηνότερος τρόπος για να μετακινηθείτε στη Τζαμάικα. Ποιος χρειάζεται ιδιωτικά ταξί όταν μπορείτε να ταξιδέψετε με τον τοπικό τρόπο. Ίσως χρειαστεί να στριμώξετε με λίγους ντόπιους, αλλά αν δεν σας πειράζει, θα φτάσετε εκεί που πάτε σε χρόνο μηδέν με δέκα φορές φθηνότερα από ένα ιδιωτικό ταξί.

Η απρογραμμάτιστη περιπέτειά μας στους στρατώνες της Κορνουάλης, Τζαμάικα(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

3. Μείνετε στο Νεγκρίλ μόνο για λίγες μέρες ή παραλείψτε το εντελώς

Σας προτείνουμε να μείνετε στο Νεγκρίλ για όχι περισσότερο από δύο ημέρες. Είναι πολύ τουριστικό, ακριβό για τον μέσο ταξιδιώτη, γεμάτο κόσμο και όχι τόσο χαλαρό όσο άλλα μέρη της Τζαμάικα. Ναι, ξέρω ότι υπάρχουν επτά μίλια παραλία, αλλά είναι πραγματικά όμορφη όταν είναι γεμάτη κόσμο και οι φασαριόζοι σε παρενοχλούν για να αγοράσεις κάτι; Μπορείτε να βρείτε εξίσου όμορφες ή καλύτερες παραλίες σε διάφορα μέρη της Τζαμάικα όπως η παραλία Winnifred στο Port Antonio για παράδειγμα. Είναι πολύ λιγότερο γεμάτο, πιο χαλαρό και περιτριγυρισμένο από τη φύση.

Joao Virissimo / shutterstock.com

4. Προσοχή στα αυτοκίνητα

Δεν υπάρχουν πολλά μέρη στην Τζαμάικα που έχουν πεζοδρόμια, επομένως πιθανότατα θα περπατάτε στο δρόμο και οι οδηγοί στην Τζαμάικα οδηγούν γρήγορα γρήγορα, γι’ αυτό προσέξτε τα αυτοκίνητα. Θα συνιστούσαμε να περπατάτε ενάντια στην κίνηση, ώστε να μπορείτε να βλέπετε την αντίθετη κίνηση. Είχα πάρα πολλές κοντινές κλήσεις για τις προτιμήσεις μου.

15 λάθη που κάνουν οι τουρίστες όταν ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, όπως επισημαίνουν οι ντόπιοι(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

5. Αποθηκεύστε τα πράγματά σας σε μια μαύρη πλαστική σακούλα

Ακούγεται παράξενο, επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω. Αντί να περπατάτε με ένα σακίδιο ημέρας, βάλτε όλα όσα χρειάζεστε, όπως χρήματα, κάμερα κ.λπ. σε μία από αυτές τις μαύρες πλαστικές σακούλες που παίρνετε κάθε φορά που αγοράζετε κάτι από κάπου. Οι κλέφτες δεν θα το σκεφτούν πολύ, καθώς πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των ντόπιων, κυκλοφορούν μαζί τους, για να μην αναφέρουμε, θα σας κάνει λιγότερο στόχο.

6. Ταξίδια κατά τη διάρκεια της εκτός σεζόν

Όλα είναι πολύ φθηνότερα κατά τη διάρκεια της εκτός σεζόν. Λιγότεροι ενοχλητικοί, λιγότερος κόσμος, φθηνότερα καταλύματα και περισσότερες ευκαιρίες για διαπραγματεύσεις. Η εκτός σεζόν είναι από τον Μάιο έως περίπου τα μέσα Δεκεμβρίου.

Τζαμάικα(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

7. Don’t Just Be a Beach Bum

Μην με παρεξηγείτε, λατρεύουμε τις παραλίες και η Τζαμάικα έχει μερικές από τις καλύτερες παραλίες που έχουμε δει ποτέ, αλλά η Τζαμάικα δεν έχει απλώς παραλίες. Υπάρχουν πολλά καταπράσινα βουνά, καταρράκτες που κόβουν την ανάσα, όμορφες σπηλιές, απομακρυσμένα χωριά και πολλά άλλα. Σας προκαλώ να ταξιδέψετε πιο βαθιά στο νησί και μακριά από την ανατολική ακτή.

Ιβάν Κοκούλιν / shutterstock.com

8. Φάτε σε τοπικά εστιατόρια

Θέλουμε να υποστηρίξουμε τους ντόπιους και πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να το κάνουν και άλλοι ταξιδιώτες! Όταν πηγαίνετε σε τοπικά εστιατόρια, ξέρετε ότι τα χρήματα πηγαίνουν απευθείας σε αυτά και όχι οι μεγάλες εταιρείες ή το 1% που τους βοηθούν να γίνουν πλουσιότεροι. Για να μην αναφέρουμε ότι είναι συνήθως πολύ φθηνότερο από τα μέρη της τροφικής αλυσίδας και το φαγητό είναι πιο αυθεντικό. Εδώ είναι μερικά πιάτα που πρέπει να φάτε που πρέπει να δοκιμάσετε όσο βρίσκεστε στην Τζαμάικα.

Ο απόλυτος οδηγός με σακίδιο στην Τζαμάικα(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

9. Συμβουλή προϋπολογισμού

Εάν οι τιμές αναφέρονται σε δολάρια ΗΠΑ, γνωρίζετε ότι βρίσκεστε σε ακριβή τοποθεσία. Φύγε, τρέξε γρήγορα. Αν και τα δολάρια ΗΠΑ γίνονται δεκτά σε ορισμένες περιοχές (δηλ. τουριστικές περιοχές), το δολάριο Τζαμάικας είναι το επίσημο νόμισμα. Αυτός ο οδηγός θα σας δώσει μια καλή ιδέα για το πόσο κοστίζουν τα πράγματα στην Τζαμάικα.

10. Χαλαρώστε, απολαύστε και επαναλάβετε

Χαλαρώστε, χαλαρώστε και απολαύστε την Τζαμάικα. Ο χρόνος ανήκει στο παρελθόν. Αφήστε το ρολόι σας στο σπίτι και απολαύστε τις καλές δονήσεις του νησιού!

Μας έλειψε τίποτα; Έχετε κάποιες ταξιδιωτικές συμβουλές για την Τζαμάικα;

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια