14 Συμβουλές για το πώς να εξοικονομήσετε χρήματα για ταξίδια

Ας είμαστε ειλικρινείς, ο καθένας μπορεί να αποταμιεύσει ανεξάρτητα από το εισόδημα ή την οικονομική του κατάσταση. Ακόμα κι αν εξοικονομείτε ένα δολάριο κάθε μέρα για δύο χρόνια, μπορείτε να εξοικονομήσετε περίπου 730 $. Δεν είναι πολλά αλλά είναι αρκετά για να σε βγάλουν από την πόρτα. Αλλά πολύ συχνά, προτιμάμε να ξοδεύουμε χρήματα σε πράγματα που ΘΕΛΟΥΜΕ παρά να βρούμε έναν τρόπο να εξοικονομήσουμε αρκετά χρήματα για να ακολουθήσουμε τα όνειρά μας.

Για να βοηθήσουμε λοιπόν, θα μοιραστούμε μερικούς από τους εκατομμύρια και έναν τρόπους για να εξοικονομήσετε χρήματα όχι μόνο για ταξίδια αλλά για οτιδήποτε ονειρεύεστε.

Λάβετε υπόψη ότι δεν υπάρχει ένα ενιαίο μέγεθος και ορισμένες από τις παρακάτω συμβουλές μπορεί να λειτουργούν καλύτερα από άλλες για τη συγκεκριμένη κατάστασή σας

1. Παρακολουθήστε τα έξοδά σας

Πρώτα πράγματα πρώτα, παρακολουθήστε τα καθημερινά σας έξοδα για περίπου έναν ή δύο μήνες, χωρίς να αλλάξετε τις συνήθειες δαπανών σας. Μετά από ένα μήνα περίπου, αναλύστε τα δεδομένα σας και αρχίστε να τροποποιείτε τις καθημερινές σας συνήθειες δαπανών περιορίζοντας τα περιττά έξοδα. Θα θέλετε να το επαναλάβετε ξανά για τους επόμενους 3-4 μήνες έως ότου το 90% (ναι, μπορείτε να περιποιηθείτε τον εαυτό σας μια στο τόσο για να μην τρελαίνεστε) των εξόδων σας να δαπανηθεί σε πράγματα που ΧΡΕΙΑΖεστε !

Υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες εφαρμογές εκεί έξω που θα σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε τα έξοδά σας, εμείς προσωπικά προτιμάμε να χρησιμοποιούμε το καλό Microsoft Excel.

11 αποδεδειγμένοι τρόποι για να εξοικονομήσετε χρήματα για ταξίδια

2. Ενοικιάστε το δωμάτιό σας

Αν έτυχε να έχετε ένα ελεύθερο δωμάτιο στο διαμέρισμά σας ή ακόμα και έναν καναπέ στο σαλόνι σας να το νοικιάσετε στο Airbnb είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κερδίσετε ένα καλό κομμάτι χρημάτων. Στις διακοπές μας στο Nomads, ο Jazzy και εγώ κάναμε ακριβώς αυτό και τα χρήματα που βγάλαμε από το Airbnb ήταν αρκετά για να καλύψουμε όλα τα τακτικά μας έξοδα, όπως ενοίκιο, φαγητό και κοινόχρηστα. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα που βγάζαμε από τις δουλειές μας πήγαιναν κατευθείαν στις αποταμιεύσεις μας! Εναλλακτικά, μπορείτε απλώς να βρείτε έναν μόνιμο συγκάτοικο εάν το Airbnb δεν σας φαίνεται πολύ ελκυστικό.

3. Πουλήστε το αυτοκίνητό σας

Τα αυτοκίνητα είναι ακριβές πολυτέλειες και οι περισσότεροι άνθρωποι ξοδεύουν τουλάχιστον μερικές εκατοντάδες δολάρια το μήνα σε φυσικό αέριο, τακτική συντήρηση και ασφάλιση. Φανταστείτε πόσα χρήματα θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε αν αντί να οδηγείτε καθημερινά στη δουλειά, παίρνετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κάνετε ποδήλατο ή περπατάτε. Μπορεί να μην είναι ο πιο βολικός τρόπος να μετακινηθείτε και μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος, αλλά θα εξοικονομήσετε πολλά χρήματα, για να μην αναφέρουμε ότι θα σας προετοιμάσει για το δρόμο. Ως ταξιδιώτης, πιθανότατα θα εξαρτηθείτε από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οπότε γιατί να μην ξεκινήσετε τώρα!

Ένα άλλο πράγμα που μπορεί να λειτουργήσει για εσάς είναι το car-pooling. Βρείτε κάποιον με τον οποίο μπορείτε να μοιράζεστε μια βόλτα σε τακτική βάση και μοιράστε το κόστος του φυσικού αερίου. Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για όλα τα άλλα έξοδα που συνοδεύουν ένα αυτοκίνητο.

4. Μετακινηθείτε πίσω στο σπίτι

Ξέρω ότι η επιστροφή στο σπίτι δεν ακούγεται πολύ «ενήλικη», αλλά σκεφτείτε πόσα χρήματα μπορείτε να εξοικονομήσετε αν δεν πληρώσετε ενοίκιο για το δικό σας χώρο. Επιπλέον, πιθανότατα θα παίρνετε σπιτικό φαγητό σε τακτική βάση (δεν χρειάζεται να τρώτε έξω ή να μαγειρεύετε μόνοι σας – μπόνους!). Το μόνο που έχετε να κάνετε σε αντάλλαγμα είναι να (ξε)φορτώνετε το πλυντήριο πιάτων μια στο τόσο και να βγάζετε τα σκουπίδια. Μου ακούγεται καλό αντάλλαγμα!

Εάν αποκλείεται να επιστρέψετε στο σπίτι της μαμάς, δοκιμάστε να μειώσετε τη διαμονή σας σε ένα δωμάτιο που κοστίζει το μισό από αυτό που πληρώνετε τώρα και ίσως περιλαμβάνει ακόμη και κοινόχρηστα. Αν και μπορεί να είναι ενοχλητικό, απλά να έχετε κατά νου ότι είναι μόνο προσωρινό μέχρι να εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα για να ταξιδέψετε ή να ακολουθήσετε τα όνειρά σας.

5. Ξεκινήστε να μαγειρεύετε για τον εαυτό σας

Ο Jazzy και εγώ τρώμε σπάνια έξω, εκτός φυσικά όταν ταξιδεύουμε. Όχι μόνο είναι πιο υγιεινό να μαγειρεύετε μόνοι σας, αλλά είναι και φθηνότερο, και όχι, δεν μιλάω για προμαγειρεμένα γεύματα ή δείπνα στην τηλεόραση, τα οποία κοστίζουν επίσης μια μικρή περιουσία (εξάλλου πότε ήταν η τελευταία φορά που κοιτάξατε αυτές τις ετικέτες συστατικών;). Μιλάω για αγορά πραγματικών παντοπωλείων και μαγειρική από την αρχή. Δεν χρειάζεται να είσαι σεφ για να αναμίξεις μερικά υλικά μαζί. Ούτε εγώ ήξερα να μαγειρεύω, αλλά η πρακτική κάνει τέλεια και μαθαίνεις όσο προχωράς. Το YouTube και οι ιστότοποι συνταγών μπορούν να γίνουν ο καλύτερος φίλος ενός άντρα!

6. Απαλλαγείτε από το καλώδιο

Ας είμαστε ειλικρινείς, τα περισσότερα πράγματα εκεί είναι χάλια ούτως ή άλλως. Αξίζει πραγματικά τον κόπο να πληρώσετε 50 – 100 $ για μία ή δύο καλές παραστάσεις που μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν ή φθηνά στο διαδίκτυο; Κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και ξεφορτωθείτε το καλώδιο. Χρησιμοποιήστε το Hulu, το Netflix ή κάποιον όχι και τόσο νόμιμο ιστότοπο-δεν-θα-αναφέρω-εδώ. Ως πρόσθετο μπόνους, εάν χρησιμοποιείτε ένα VPN με υπηρεσίες όπως το Hulu, θα μπορείτε να παρακολουθείτε τις εκπομπές σας ακόμα και όταν ταξιδεύετε.

7. Μειώστε τον λογαριασμό του τηλεφώνου σας

Αποφύγετε να υπογράφετε συμβόλαια και να αγοράζετε ένα τηλέφωνο που δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά. Δεν το χρειάζεστε και παρόλο που μπορεί να φαίνεται πολύ βολικό να μπορείτε να εξοφλείτε σιγά σιγά το τηλέφωνο πληρώνοντας περίπου 20 $ επιπλέον κάθε μήνα, δεν αξίζει τον κόπο. Στο τέλος μπορεί να καταλήξετε να πληρώσετε περισσότερα. Γεια σας, τόκοι και καθυστερήσεις!

Αντίθετα, βάλτε τα 20 $ στις αποταμιεύσεις σας κάθε μήνα και λάβετε μια κάρτα/τηλέφωνο SIM από μια από τις μικρότερες εταιρείες, όπως οι υπολογιστές Metro, η Virgin Mobile ή η Boost Mobile, που λειτουργούν στο ίδιο δίκτυο με τους μεγαλύτερους παρόχους. Είναι εξίσου αξιόπιστα, δεν απαιτούν από εσάς να υπογράψετε συμβόλαιο και τα τηλεφωνικά προγράμματα και τα τηλέφωνά τους κοστίζουν τουλάχιστον τη μισή τιμή, αν όχι περισσότερο. Επιπλέον, αυτές τις μέρες οτιδήποτε μπορεί να κάνει ένα ακριβό τηλέφωνο, έναν τρόπο που μπορεί να κάνει και το φθηνότερο τηλέφωνο! Απλά λέω 😉

8. Ανοίξτε έναν ηλεκτρονικό λογαριασμό ταμιευτηρίου

Μην αποκτήσετε έναν από αυτούς τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου που είναι συνδεδεμένοι με τον λογαριασμό ελέγχου σας. Είναι εύκολο να μεταφέρετε κεφάλαια από τις αποταμιεύσεις σας στον έλεγχο και να γράψετε στον εαυτό σας ένα IOU

Αντίθετα, εγγραφείτε για έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης και μεταφέρετε αυτόματα χρήματα σε αυτόν κάθε μήνα. Εμπιστευτείτε μας, θα σας βοηθήσει πραγματικά να εξοικονομήσετε! Υπερωρίες, δεν θα θυμάστε καν ότι έχετε λογαριασμό ταμιευτηρίου και μέχρι να το κάνετε, θα έχετε πολύ περισσότερα χρήματα από όσα νομίζατε ότι είχατε.

Το άνοιγμα ενός διαδικτυακού λογαριασμού ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης ήταν σοβαρά ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχουμε κάνει.

9. Βρείτε μια δεύτερη δουλειά

Ξέρω ότι μάλλον δεν θα σου αρέσει να βρεις μια δεύτερη δουλειά, αλλά μπορεί να σε βοηθήσει σοβαρά να πετύχεις τον στόχο σου πιο γρήγορα. Ακόμη και μερικές ώρες εδώ και εκεί τα Σαββατοκύριακα είναι αρκετές για να επηρεάσουν σοβαρά τις αποταμιεύσεις σας.

Για να ξεκινήσετε, εδώ είναι μερικές δουλειές που είναι ευέλικτες και πληρώνονται σχετικά καλά: φύλαξη βρεφών, εξωραϊσμός, εικονική βοήθεια, μπάρμαν, φροντιστήριο, βόλτα με σκύλους, καθαρισμός σπιτιού, μετακόμιση επίπλων κ.λπ… Υπάρχουν εκατοντάδες θέσεις μερικής απασχόλησης που πρέπει να έχετε, απλά ρίξτε μια ματιά στο Craigslist και είμαι σίγουρος ότι θα βρείτε κάτι που δεν θα σας πειράζει να κάνετε για λίγο. Και να θυμάστε, είναι μόνο προσωρινά.

10. Μειώστε τα Starbucks (ή άλλες ένοχες απολαύσεις)

Εμείς προσωπικά δεν πίνουμε καφέ, αλλά η φίλη μας, η Sharon από το Simpler And Smarter , μας είπε πρόσφατα πώς εξοικονομούσε 4 $ την ημέρα για ταξίδια απλώς μειώνοντας τα Starbucks. Κάναμε λοιπόν μερικά γρήγορα μαθηματικά και καταλάβαμε ότι η αγορά ενός φλιτζανιού καφέ 4$ στα Starbucks καθημερινά θα σας κοστίσει 1.460$ κάθε χρόνο; Είναι πολλά τα λεφτά, δεν νομίζετε; Στην πραγματικότητα, είναι τόσα πολλά χρήματα που θα μπορούσατε να αντέξετε οικονομικά να ζήσετε άνετα στη ΝΑ Ασία ή τη Λατινική Αμερική για περίπου δύο μήνες. Σταματήστε να αγοράζετε και ξεκινήστε να φτιάχνετε τον δικό σας καφέ στο σπίτι. Βάλτε τα χρήματα που εξοικονομείτε καθημερινά στις αποταμιεύσεις σας.

Σημείωση: Δεν χρειάζεται να είναι καφές Starbucks. Όποια κι αν είναι η ένοχη ευχαρίστησή σας, απλώς αναρωτηθείτε την επόμενη φορά που θέλετε να το αγοράσετε: Το χρειάζομαι; Ή το θέλω;

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κατανοήστε τη διαφορά μεταξύ ανάγκης και επιθυμίας! Οι επιθυμίες συνήθως δεν βοηθούν όταν προσπαθείτε να σώσετε.

11. Φέρτε το πάρτι σε εσάς

Η εξοικονόμηση χρημάτων δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάθεστε μόνοι σας στο σπίτι όσο οι φίλοι σας είναι έξω και να διασκεδάζουν. Απλώς φέρτε το πάρτι σε εσάς διοργανώνοντας μια βραδιά παιχνιδιού, βραδιά ταινίας ή οποιοδήποτε βράδυ στο σπίτι σας. Δεν υπάρχει τίποτα κακό να αγοράζετε μερικές μπύρες ή ποτό στο σούπερ μάρκετ και να είστε ο μπάρμαν του εαυτού σας για το βράδυ. Είναι πολύ πιο φιλικό προς τον προϋπολογισμό από το να πηγαίνετε στο μπαρ ή να πάτε στο θέατρο.

12. Κάντε δωρεάν πράγματα

Αν θέλετε να βγείτε από το σπίτι, πηγαίνετε, αλλά κάντε πράγματα που είναι δωρεάν ή κοστίζουν ελάχιστα έως καθόλου χρήματα. Σχεδόν κάθε πόλη ή κωμόπολη έχει μερικά δωρεάν πράγματα να κάνετε, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα αναζητήσετε.

13. Κόψτε το κάπνισμα. (Ή Τουλάχιστον μειώστε το)

Εκτός από το ότι είναι κακό για την υγεία σας, κοστίζει επίσης πολλά χρήματα. Ένα πακέτο 6 $ την ημέρα αθροίζει περίπου 2.190 $ το χρόνο (ακόμα περισσότερα αν βρίσκεστε στη Νέα Υόρκη = 13 $ το πακέτο / 4.745 $ το χρόνο) που είναι περισσότερα από αρκετά χρήματα για να ζήσετε και να ταξιδέψετε στη ΝΑ Ασία για τρεις έως τέσσερις μήνες. Εάν δεν μπορείτε να κόψετε την κρύα γαλοπούλα τουλάχιστον προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωσή σας μέχρι να μπορέσετε να την αφήσετε εντελώς. Η υγεία και το πορτοφόλι σας θα σας ευχαριστήσουν.

14. Κάντε το Προτεραιότητά σας

Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό σημείο αυτής της λίστας. Ό,τι κι αν κάνετε, αν δεν είστε πλήρως αφοσιωμένοι στο να ταξιδέψετε ή να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα, πιθανότατα θα είστε πάντα μόνο ένας από αυτούς που λένε, «Μια μέρα ή «Ίσως όταν είμαι πλούσιος». Μην κοροϊδεύετε τον εαυτό σας, δεν θα υπάρξει ποτέ η μία μέρα ή η τέλεια στιγμή για να ταξιδέψετε ή να ακολουθήσετε τα όνειρά σας. Η ώρα είναι τώρα, κάντε τα όνειρά σας αδιαπραγμάτευτα.

Τώρα που έχετε τα σωστά συστατικά για να αρχίσετε να εξοικονομείτε χρήματα όχι μόνο για να ταξιδέψετε, αλλά και να κάνετε οποιοδήποτε όνειρο πραγματικότητα, προχωρήστε και δημιουργήστε αυτόν τον λογαριασμό ταμιευτηρίου.

Διαβάστε επίσης:“Κλείστε Τώρα Ξενοδοχείο και Πληρώστε Λιγότερα!

Συμβουλές για το πώς να εξοικονομήσετε χρήματα ενώ ταξιδεύετε

 μέρη για να διδάξετε αγγλικά στο εξωτερικό

Μαρία Παπαπέτρου
Μαρία Παπαπέτρου

Ελεύθερη ψυχή, αιώνια περιπλανώμενη, η Μαρια γοητεύεται από τα άγνωστα μονοπάτια και τους μακρινούς ορίζοντες.