15 Αξιοθέατα και Δραστηριότητες με Κορυφαία Βαθμολογία στη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη (γνωστή και ως Θεσσαλονίκη) προσφέρει την κοσμοπολίτικη κουλτούρα και την ενέργεια μιας μεγάλης πόλης με τη φιλική ατμόσφαιρα και τη γοητεία μιας μικρότερης πόλης. Είναι το τέλειο μέρος για να ζήσετε την πραγματική Ελλάδα χωρίς τα πλήθη και την κυκλοφοριακή συμφόρηση της Αθήνας . Επιπλέον, η θέα στη θάλασσα είναι εκπληκτική.

Αυτή η υπέροχη πόλη έχει μια εντυπωσιακή πολυεθνική κληρονομιά, επηρεασμένη από τους διαφορετικούς πολιτισμούς που έχουν αφήσει το στίγμα τους, συμπεριλαμβανομένων των Ρωμαίων, των Ενετών και των Οθωμανών Τούρκων. Οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται από τα αρχαία ερείπια, τις βυζαντινές εκκλησίες και το παγκοσμίου φήμης αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο είναι ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της Ελλάδας .

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη είναι η νόστιμη τοπική κουζίνα. Παραδοσιακά εστιατόρια και χαλαρές ταβέρνες δελεάζουν τους επισκέπτες με τα καλύτερα γαστρονομικά πιάτα της περιοχής.

Η Θεσσαλονίκη είναι επίσης διάσημη για τη μουσική σκηνή της και ζωντανές εμφανίσεις συγκροτημάτων πραγματοποιούνται σε χώρους σε όλη την πόλη σχεδόν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Μάθετε για τα καλύτερα μέρη για επίσκεψη με τη λίστα μας με τα κορυφαία αξιοθέατα και πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε επίσης: 10 Αξιοθέατα και Δραστηριότητες με Κορυφαία Βαθμολογία στη Θεσσαλονίκη

1. Ροτόντα του Γαλέριου (Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου)

Ροτόντα του Γαλερίου (Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου)
Ροτόντα του Γαλερίου (Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου)

Η Ροτόντα του Γαλερίου είναι το πιο υπέροχο αρχαίο μνημείο της Θεσσαλονίκης. Χτίστηκε στις αρχές του τέταρτου αιώνα, πιθανότατα προοριζόταν να είναι το μαυσωλείο του Ρωμαίου αυτοκράτορα Γαλέριου (αν και δεν ήταν θαμμένος εδώ) και ήταν μέρος του συγκροτήματος που περιελάμβανε το παλάτι του Γαλέριου και την Αψίδα του Γαλέριου.

Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος ο Μέγας, που βαφτίστηκε χριστιανός στη Θεσσαλονίκη, μετέτρεψε το μαυσωλείο σε χριστιανική εκκλησία στα τέλη του τέταρτου αιώνα. Κατά τον 10ο έως τον 12ο αιώνα, η Ροτόντα χρησιμοποιήθηκε ως Καθεδρικός Ναός της Θεσσαλονίκης.

Κατά την οθωμανική κυριαρχία, το κτίριο μετατράπηκε σε τζαμί. ο μιναρές είναι λείψανο της ισλαμικής εποχής. Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους το 1912, η ​​Ροτόντα μετατράπηκε σε ναό του Αγίου Γεωργίου (Άγιος Γεώργιος).

Αυτό το μεγαλειώδες καταφύγιο κάνει μια εντυπωσιακή εντύπωση. Πάνω από 24 μέτρα σε διάμετρο και 30 μέτρα ύψος, η Ροτόντα διαθέτει κυλινδρική αρχιτεκτονική με τρούλο παρόμοια με το Πάνθεον της Ρώμης .

Στο εσωτερικό, υπέροχα ψηφιδωτά διακοσμούν τον τρούλο και τις θολωτές εσοχές. Χαρακτηρισμένα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO , τα ψηφιδωτά της Ροτόντας θεωρούνται αριστουργήματα της βυζαντινής (παλαιοχριστιανικής) τέχνης. Το μωσαϊκό στο κέντρο του τρούλου λείπει, αλλά από κάτω υπάρχουν γοητευτικές μορφές αγγέλων και αρχιτεκτονικές προσόψεις σε χρυσό φόντο.

Η Ροτόντα του Γαλέριου στεγάζει ένα Μουσείο Γλυπτικής και επίσης παρουσιάζει προσωρινές εκθέσεις.

2. Ο Λευκός Πύργος: Λείψανο των Επάλξεων της Οθωμανικής Εποχής

Ο Λευκός Πύργος: Λείψανο των Επάλξεων της Οθωμανικής Εποχής
Ο Λευκός Πύργος: Λείψανο των Επάλξεων της Οθωμανικής Εποχής

Το πιο αναγνωρίσιμο ορόσημο της Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος, μπορείτε να φτάσετε κάνοντας μια γραφική βόλτα κατά μήκος ενός παραλιακού δρόμου. Χτισμένος από τους Οθωμανούς Τούρκους γύρω στο 1530, αυτός ο επιβλητικός πύργος χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως φυλακή.

Σε έναν μικρό δημόσιο κήπο στο νότιο άκρο του περιπάτου, ο Λευκός Πύργος (Λευκός Πύργος) ήταν κάποτε μέρος των επάλξεων της οθωμανικής εποχής της πόλης. Το κύκλωμα των οχυρωματικών τειχών δεν παραμένει πλέον εντελώς άθικτο. ο Λευκός Πύργος είναι το μόνο λείψανο της άμυνας προς τη θάλασσα.

Σήμερα, οι τουρίστες μπορούν να επισκεφθούν τον πύργο και να ανέβουν στην πλατφόρμα θέασης στην κορυφή, η οποία προσφέρει συγκλονιστική θέα στην πόλη και το λιμάνι.

Ο Λευκός Πύργος στεγάζει επίσης τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού . Τα εκθέματα του μουσείου εκπαιδεύουν τους επισκέπτες για τη βυζαντινή ιστορία και τέχνη στη Θεσσαλονίκη από το 300 μ.Χ. περίπου μέχρι την κατάληψη της από τους Τούρκους το 1430. Η συλλογή περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων όπως παλαιοχριστιανικά νομίσματα, αγγεία, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες και λειτουργικά αντικείμενα.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού φιλοξενεί επίσης προσωρινές εκθέσεις για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη και θεματικές εκθέσεις που σχετίζονται με τη σύγχρονη ελληνική κουλτούρα και ιστορία.

Οι επισκέπτες θα εκτιμήσουν το καφέ του μουσείου με τα σκιερά καθίσματα στο υπαίθριο αίθριο και το κατάστημα δώρων που πουλά βιβλία και αναμνηστικά εμπνευσμένα από τις αρχαιότητες και τη βυζαντινή τέχνη που εκτίθενται στο μουσείο.

Επίσημος ιστότοπος: https://mbp.gr/en

3. Ναός Αγίου Δημητρίου

Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου
Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου

Ο ναός του Αγίου Δημητρίου είναι αφιερωμένος στον πολιούχο της πόλης, Δημήτριο, έναν Ρωμαίο στρατιώτη που εκτελέστηκε σε αυτό το σημείο το έτος 306. Εκείνη την εποχή, ήταν ρωμαϊκό λουτρό και η δολοφονία διατάχθηκε από τον αυτοκράτορα Γαλέριο, ο οποίος ήταν αδίστακτος στον διωγμό του κατά των χριστιανών.

Τον 4ο αιώνα χτίστηκε εκκλησία στη θέση του μαρτυρίου του Αγίου Δημητρίου. Για αιώνες, προσκυνητές από όλη τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία έρχονταν για να προσκυνήσουν τα λείψανα του αγίου, τα οποία σώζονται σε σαρκοφάγο μπροστά στο τέμπλο.

Τον 7ο αιώνα, ο αρχικός μικρός ναός αντικαταστάθηκε με μια μεγαλύτερη πεντάκλιτη βασιλική που στέκεται μέχρι σήμερα.

Πνευματικοί προσκυνητές και τουρίστες θαυμάζουν το ένδοξο εσωτερικό της εκκλησίας. Το πλούσια στολισμένο ιερό έχει μήκος 43 μέτρα, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Τα στολίδια περιλαμβάνουν λεπτώς σκαλισμένα κιονόκρανα στις πολύχρωμες μαρμάρινες στήλες, έναν εκθαμβωτικό πολυέλαιο στο κεντρικό κλίτος και εξαίσια επιχρυσωμένα ψηφιδωτά της πρώιμης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας που έχουν ανακαινιστεί όμορφα.

Σήμερα, η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου είναι η κύρια εκκλησία της πόλης. Οι τουρίστες μπορούν να επισκεφθούν την εκκλησία, η οποία είναι ανοιχτή καθημερινά δωρεάν.

Διεύθυνση: Αγίου Δημητρίου 97, Θεσσαλονίκη

4. Αψίδα του Γαλερίου

Αψίδα του Γαλερίου
Αψίδα του Γαλερίου

Περπατώντας από την Εγνατία οδό προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι επισκέπτες θα συναντήσουν την Αψίδα του Γαλερίου (Αψίδα Γαλερίου), ένα αρχαίο ρωμαϊκό μνημείο που χρονολογείται γύρω στο 297 μ.Χ.

Αυτή η καμάρα ήταν η κύρια πύλη εισόδου της αρχαίας πόλης. Από την αρχική κατασκευή σώζονται τρεις προβλήτες της δυτικής πλευράς. Δύο από τις σωζόμενες προβλήτες, που συνδέονται με μια αψίδα, διαθέτουν μαρμάρινη πρόσοψη διακοσμημένη με περίτεχνα ανάγλυφα.

Τα ανάγλυφα, χωρισμένα με γιρλάντες, απεικονίζουν σκηνές μάχης από τις εκστρατείες του αυτοκράτορα Γαλέριου στους Πέρσες, στη Μεσοποταμία και στις Αρμενικές τον τρίτο και τον τέταρτο αιώνα. Αυτά τα περίτεχνα σκαλισμένα ανάγλυφα είναι από τα καλύτερα του είδους τους.

Φροντίστε να προσέξετε τις σκηνές κινουμένων σχεδίων στη νότια προβλήτα. Αν και έχουν υποστεί κακές καιρικές συνθήκες, τα ανάγλυφα διατηρούνται πολύ καλύτερα από τα σύγχρονα ανάγλυφα στην Αψίδα του Κωνσταντίνου στη Ρώμη, που χρονολογούνται στο 315 μ.Χ.

5. Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης | Τηλέμαχος Ευθυμιάδης / φωτογραφία τροποποιημένη

Αυτό το διάσημο μουσείο παρουσιάζει μια υπέροχη συλλογή αντικειμένων που αποκαλύφθηκαν στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε όλη την αρχαία Μακεδονία. Η συλλογή εκτείνεται από την προϊστορία έως την ύστερη αρχαιότητα. Μην παραλείψετε να δείτε τα γλυπτά από την αρχαϊκή έως την ύστερη ρωμαϊκή εποχή. Αρκετές αίθουσες παρουσιάζουν αρχιτεκτονικά στοιχεία από ιωνικό ναό του έκτου αιώνα π.Χ.

Άλλα εκθέματα δείχνουν ευρήματα ανασκαφών από νεολιθικό οικισμό στο Μακρύαλο της Πιερίας, τεχνουργήματα από το αρχαίο παλάτι που έχτισε ο αυτοκράτορας Γαλέριος και η ανακατασκευή ενός μακεδονικού τάφου στην Αγία Παρασκευή.

Μια προθήκη στο λόμπι του μουσείου εκθέτει ευρήματα από νεολιθικό χώρο, συνοδευόμενα από πληροφορίες για την πρόοδο της ανασκαφής.

Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Καλά σχεδιασμένο για να καλωσορίζει τους επισκέπτες, το μουσείο διαθέτει ένα καφέ με μια ευχάριστη εξωτερική βεράντα. Υπάρχει επίσης ένα κατάστημα δώρων που πουλά βιβλία για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, αντικείμενα εμπνευσμένα από αρχαιότητες και αντίγραφα αρχαίων ελληνικών κεραμικών και κοσμημάτων.

Διεύθυνση: Μανώλης Ανδρόνικος 6, Πλατεία Χανθ, Θεσσαλονίκη

Επίσημος ιστότοπος: http://www.amth.gr/

6. Άνω Πόλη (Άνω Πόλη)

Άνω Πόλη (Άνω Πόλη)
Άνω Πόλη (Άνω Πόλη)

Η Άνω Πόλη είναι η ιστορική παλιά πόλη, γνωστή ως Άνω Πόλη λόγω της θέσης της στην κορυφή του λόφου. Η πάνω πόλη είναι προσβάσιμη από την Οδό Ολυμπιάδο, τον καμπυλωτό δρόμο που συνδέει την κάτω πόλη στα βόρεια με τα τείχη και την ακρόπολη της παλιάς πόλης.

Αυτή η ατμοσφαιρική συνοικία χαρακτηρίζεται από τους απότομους, ελικοειδής δρόμους και τους πεζόδρομους. Πολυάριθμες βρύσες της οθωμανικής εποχής αποκαλύπτουν την τουρκική επιρροή της συνοικίας.

Η Άνω Πόλη έχει πολλές αξιόλογες ιστορικές εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης της εκκλησίας της Αγίας Αικατερίνης. Εκκλησία του Προφήτη Ηλία· Η Εκκλησία των Ταξιαρχών (Αρχαγγέλων). Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων . Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου Ορφανού. και την εκκλησία του Οσίου Δαβίδ που πρέπει να δείτε , η οποία χτίστηκε τον πέμπτο και τον έκτο αιώνα και είναι γνωστή για το υπέροχο μωσαϊκό της που απεικονίζει το όραμα του προφήτη Ιεζεκιήλ.

7. Βυζαντινά Τείχη (Αρχαία Επάλξεις)

Βυζαντινά Τείχη (Αρχαία Επάλξεις)
Βυζαντινά Τείχη (Αρχαία Επάλξεις)

Λίγο μετά την ίδρυση της Θεσσαλονίκης το 315 π.Χ., η πόλη περιβαλλόταν από αμυντικά τείχη για να αντέχει στις επιθέσεις του βασιλιά Πύρρου της Ηπείρου το 285 και των Κελτών το 279. Ο Μέγας Κωνσταντίνος ενίσχυσε τις οχυρώσεις και υπό τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, τα τείχη ήταν συχνά ενισχυμένη.

Τον 14ο και 15ο αιώνα, οι τουρκικές αρχές έχτισαν πρόσθετες αμυντικές κατασκευές και πύργους, χρησιμοποιώντας συχνά Βενετούς στρατιωτικούς μηχανικούς για την κατασκευή.

Μέχρι τον 19ο αιώνα, η παλιά πόλη περιβαλλόταν από ένα πλήρες κύκλωμα τειχών μήκους οκτώ χιλιομέτρων. Δυστυχώς, η οθωμανική κυβέρνηση γκρέμισε τα αρχαία τείχη για να εκσυγχρονίσει και να «ομορφύνει» την πόλη. Ωστόσο, πρόσφατα τα τείχη έχουν αποκατασταθεί τμηματικά.

Ένα καλό σημείο εκκίνησης για μια περιήγηση στα Βυζαντινά Τείχη είναι το Νεκροταφείο Ευαγγελίστριας βόρεια της πανεπιστημιούπολης. Από εκεί, περπατήστε έξω από τα τείχη στον τεράστιο στρογγυλό πύργο του 15ου αιώνα, γνωστό ως Πύργος Τριγώνιου (ή Πύργος Αλυσού).

Πέρα από αυτό βρίσκεται η Πύλη της Άννας Παλαιολογίνας , μια είσοδος που οδηγεί στην Ακρόπολη , στη θέση της αρχαίας ακρόπολης. Στο ψηλότερο σημείο βρίσκεται ένα φρούριο, το Επταπύργιο (“Επτά Πύργοι”), ένα φρούριο της βυζαντινής εποχής που παλαιότερα χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή.

Από την Ακρόπολη, οι τουρίστες μπορούν να συνεχίσουν προς τα δυτικά κατά μήκος των τειχών, είτε μέσα είτε έξω, στην Πύλη της Λεταίας κοντά στην Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων και στη συνέχεια προς την Πλατεία Δημοκρατίας (Πλατεία Δημοκρατίας). Από εκεί, τα τείχη συνεχίζουν προς τα κάτω προς το λιμάνι, καταλήγοντας στο οχυρό Βαρδάρη.

8. Ναός των Αγίων Αποστόλων

Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων

Ο ναός των Αγίων Αποστόλων (Αγίων Αποστόλων) που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO βρίσκεται στην άκρη της παλιάς πόλης, κοντά στα Βυζαντινά Τείχη. Αυτή η βυζαντινή εκκλησία του 14ου αιώνα σχεδιάστηκε σε σταυροειδή κάτοψη, με πέντε τρούλους και περίτεχνα πλινθοδομή.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της υστεροβυζαντινής αρχιτεκτονικής είναι ο κύριος τρούλος που υψώνεται πάνω από το καμαροσκέπαστο του σταυρού με τους άλλους τρούλους πάνω από τις γωνίες της στοάς.

Κατά την Τουρκική περίοδο, η εκκλησία χρησιμοποιήθηκε ως τζαμί, το Soguk Su Camii («Τζαμί της Ψυχρής Πηγής»). Η εκκλησία διαθέτει εντυπωσιακές τοιχογραφίες και ψηφιδωτά της ύστερης βυζαντινής εποχής, τα οποία ανακαλύφθηκαν κατά τις εργασίες αναστήλωσης το 1940.

Στη βόρεια πλευρά του ναού βρίσκεται μια στέρνα που ανήκε στην πρώην μονή των Αγίων Αποστόλων.

Ο Ναός των Αγίων Αποστόλων τελεί θρησκευτικές λειτουργίες για την τοπική κοινωνία και είναι επίσης ανοιχτός στο κοινό καθημερινά για επισκέψεις.

9. Ναός Αγίας Σοφίας

Εκκλησία της Αγίας Σοφίας
Εκκλησία της Αγίας Σοφίας

Στο ανατολικό άκρο της οδού Ερμή (Οδός Ερμού), η εκκλησία της Αγίας Σοφίας (Αγία Σοφία) είναι μια από τις σημαντικότερες ιστορικές εκκλησίες της πόλης. Η εκκλησία έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO μαζί με άλλα αξιόλογα παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης.

Ο τρουλαίος ναός χτίστηκε τον 8ο αιώνα σε τρίκλιτη σταυροειδή κάτοψη. Τον ένατο και τον 10ο αιώνα, μετά την εικονομαχική σύγκρουση, ο ναός διακοσμήθηκε με εκφραστικά εικονιστικά ψηφιδωτά, μεταξύ των οποίων το ψηφιδωτό της Θεοτόκου στην αψίδα και μια υπέροχη παράσταση του ψηφιδωτού της Ανάληψης στον τρούλο.

Αξιοσημείωτα είναι επίσης τα κιονόκρανα των κιόνων, που πιστεύεται ότι προέρχονται από κτίσμα του 5ου αιώνα. Από το 1204 έως το 1430, η εκκλησία της Αγίας Σοφίας ήταν ο μητροπολιτικός ναός της πόλης (καθεδρικός ναός). Κατά την Τουρκοκρατία, μετατράπηκε σε τζαμί, το Aya Sofya Camii.

Το κτίριο ανακαινίστηκε μετά από μια πυρκαγιά το 1890 και επέζησε της μεγάλης πυρκαγιάς του 1917 αλώβητο.

Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας χρησιμοποιείται συχνά από τους ντόπιους για να γιορτάσουν γάμους. Εκτός των εκδηλώσεων, η εκκλησία είναι ανοιχτή στο κοινό για επισκέψεις.

10. Ναός Παναγίας Χαλκέων

Ναός Παναγίας Χαλκέων

Κοντά στους αρχαίους ρωμαϊκούς αρχαιολογικούς χώρους, η εκκλησία της Παναγίας Χαλκέων αποτελεί παράδειγμα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής με το σταυροειδές σχήμα, τους τέσσερις τρούλους και την πρόσοψη με σειρές τόξων και κιόνων. Το σχέδιο εμπνεύστηκε από τα μνημεία της Κωνσταντινούπολης, πρωτεύουσας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Το ιερό κοσμείται με τοιχογραφίες βυζαντινής εποχής, που χρονολογούνται από τον 11ο και τον 14ο αιώνα.

Το 1430, οι Οθωμανοί μετέτρεψαν την εκκλησία σε τζαμί, αλλά το 1912 μετατράπηκε ξανά σε ελληνορθόδοξη εκκλησία.

Η εκκλησία είναι ανοιχτή στο κοινό για επισκέψεις καθημερινά από τις 7 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.

Διεύθυνση: Χαλκέων 2, Θεσσαλονίκη

11. Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Έκθεση στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα
Έκθεση στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα | Τηλέμαχος Ευθυμιάδης / φωτογραφία τροποποιημένη

Στεγασμένο σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 19ου αιώνα, αυτό το μουσείο εκπαιδεύει τους επισκέπτες για τον Μακεδονικό αγώνα. Η συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα και φωτογραφίες από το 1900 έως το 1912.

Τα πιο ενδιαφέροντα εκθέματα είναι ο οπλισμός, οι στολές, τα αναμνηστικά και τα προσωπικά αντικείμενα των ηγετών του Μακεδονικού Αγώνα που έλαβε χώρα από το 1904 έως το 1908.

Η εκτεταμένη συλλογή φωτογραφιών περιλαμβάνει 1.350 σύγχρονες φωτογραφίες. Εκτίθενται επίσης επεξηγηματικοί χάρτες, βιβλία, εφημερίδες και πίνακες του μακεδονικού τοπίου στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα.

Το μουσείο είναι ανοιχτό Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. Τετάρτη από τις 9 π.μ. έως τις 8 μ.μ. και το Σάββατο από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Διεύθυνση: Προξένου Κορομηλά 23, Θεσσαλονίκη

Επίσημος ιστότοπος: http://imma.edu.gr/en/imma-home-en/

12. Βίλα Αλλατίνη

Βίλα Αλλατίνι
Βίλα Αλλατίνη | afilitos / φωτογραφία τροποποιήθηκε

Στο νοτιοδυτικό προάστιο της Καλαμαριάς, οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν πολλές υπέροχες βίλες και αρχοντικά του 19ου αιώνα. Πολλές από αυτές τις βίλες σχεδιάστηκαν από Ιταλούς αρχιτέκτονες σε νεοκλασικό στυλ.

Ένα σπίτι με ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον είναι η Villa Allatini, που δημιουργήθηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Vitaliano Poselli το 1896. Μέσα σε γραφικές εκτάσεις, αυτή η εντυπωσιακή βίλα ανήκε αρχικά σε μια πλούσια εβραϊκή οικογένεια, η οποία ήταν μέρος της εβραϊκής κοινότητας που κάποτε άκμαζε στη Θεσσαλονίκη .

Από το 1926, η Βίλα Αλλατίνι χρησίμευε ως πανεπιστημιακό κτίριο και σήμερα στεγάζει τα γραφεία της έδρας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι όμορφοι ιστορικοί κήποι της Villa Allatini είναι ανοιχτοί στο κοινό.

Διεύθυνση: Βασιλέως Ηρακλείου 26, Θεσσαλονίκη

13. Ημερήσια εκδρομή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου

Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου
Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου | Elisa Triolo / φωτογραφία τροποποιήθηκε

Περίπου 69 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, η γοητευτική πόλη του Πολύγυρου είναι φωλιασμένη στους πρόποδες της περιοχής της Χαλκιδικής. Η πόλη έχει διατηρήσει έναν παραδοσιακό ελληνικό χαρακτήρα με τις γραφικές μικρές γειτονιές της, που είναι μια απόλαυση για εξερεύνηση.

Το κορυφαίο τουριστικό αξιοθέατο του Πολυγύρου είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο, μια εκτεταμένη συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων από την περιοχή της Χαλκιδικής. Η συλλογή καλύπτει την Εποχή του Χαλκού, την Αρχαϊκή, την Κλασική και την Αρχαία Ρωμαϊκή εποχή. Εκτίθενται γλυπτά, ανάγλυφα, αγγεία, όπλα, αλιευτικά εργαλεία, νομίσματα και κοσμήματα.

Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν τα εκθέματα της Αρχαϊκής περιόδου, τα κοσμήματα της Ύστερης Αρχαϊκής και Κλασικής περιόδου και τα γλυπτά από τον τέταρτο αιώνα π.Χ. έως τον πρώτο αιώνα π.Χ. Δεν πρέπει να χάσετε τη μαρμάρινη προτομή του Διονύσου και τα επιτύμβια αγάλματα από το Ηρώο στο Στρατώνι.

Η ποικιλία των αντικειμένων που αποκαλύφθηκαν στην κοντινή πόλη και το νεκροταφείο της Ολύνθου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα γιατί δίνουν μια αίσθηση της καθημερινότητας εκείνης της εποχής.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου είναι ανοιχτό καθημερινά (εκτός Τρίτης) από τις 08:30 έως τις 15:00.

Διεύθυνση: Αρχαιολογικού Μουσίου 1, Πολύγυρος

14. Ημερήσια εκδρομή στον Όλυμπο

το βουνό Όλυμπος
το βουνό Όλυμπος

Περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης, ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Εμφανίζεται στην Ιλιάδα του Ομήρου ως το σπίτι των θεών, οι οποίοι ήταν γνωστοί ως Ολύμπιοι. Αυτός ο πανίσχυρος ορεινός όγκος καλύπτει μια έκταση περίπου 20 χιλιομέτρων και σκαρφαλώνει απότομα προς την κορυφή, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο του στον Μύτικα στα 2.917 μέτρα.

Σήμερα, ο Όλυμπος είναι το κορυφαίο αξιοθέατο του Εθνικού Πάρκου του Ολύμπου, που έχει επίσης χαρακτηριστεί ως καταφύγιο βιόσφαιρας της UNESCO . Αυτό το πάρκο έκτασης 238 τετραγωνικών χιλιομέτρων προσελκύει τους λάτρεις της φύσης για πεζοπορία και ορειβασία. Διάφορες ορεινές διαδρομές παρέχουν επιλογές για διαφορετικά επίπεδα δεξιοτήτων.

Αν και οι ψηλότερες κορυφογραμμές του Ολύμπου είναι δύσκολο να αναρριχηθούν, η πιο βόρεια κορυφή (2.787 μέτρα) προσφέρει ευκολότερη πρόσβαση. Ένα καλό σημείο για την ανάβαση του Ολύμπου είναι η πόλη Λιτόχωρο στους ανατολικούς πρόποδες του βουνού. Από το Litóhoro , υπάρχει μια μετρίως απαιτητική πεζοπορία πέντε ωρών που οδηγεί πέρα ​​από ένα μοναστήρι, καταρράκτες και κρυστάλλινες λίμνες.

Όσοι αναζητούν έναν εύκολο περίπατο στη φύση πρέπει να κατευθυνθούν προς τα Πριόνια . Εδώ, ξεκινά ένα μονοπάτι για μια ήπια δίωρη πεζοπορία μέσα από το καταπράσινο φαράγγι του Ενιπέα. Το Prionia διαθέτει ένα καφέ-εστιατόριο που είναι ανοιχτό όλο το χρόνο.

Για διανυκτερεύσεις και γεύματα στον Όλυμπο, οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν από οκτώ ορεινά καταφύγια διάσπαρτα σε όλο το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου.

Νότια του Ολύμπου, η Κοιλάδα των Τεμπών είναι όπου ο ποταμός Πηνειός (Πηνειός) ρέει προς τη θάλασσα και είναι η κύρια διαδρομή προς την κεντρική Ελλάδα από τα βόρεια.

Οι λάτρεις της φύσης που αναζητούν πράγματα να κάνουν μπορεί επίσης να θέλουν να επισκεφθούν τη λίμνη Βιστωνίδα κοντά στην πόλη του Πόρτο Λάγος, περίπου δύο ώρες οδικώς από τη Θεσσαλονίκη. Αυτή η περιοχή περιλαμβάνει έναν προστατευόμενο υγρότοπο, μέρος του Εθνικού Πάρκου Δέλτα του Νέστου και των λιμνών Βιστωνίδα-Ισμαρίδας , ο οποίος φιλοξενεί τεράστια σμήνη αποδημητικών πουλιών. Με εκατοντάδες διαφορετικά είδη πτηνών που καταγράφονται εδώ, αυτό το εθνικό πάρκο είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για επίσκεψη στην Ελλάδα για παρατήρηση πουλιών.

Πού να μείνετε στη Θεσσαλονίκη για περιήγηση στα αξιοθέατα

Σας προτείνουμε αυτά τα ξενοδοχεία με υψηλή βαθμολογία στη Θεσσαλονίκη, κοντά σε κορυφαία αξιοθέατα όπως η Ροτόντα του Γαλέριου και η Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου:

Πολυτελή ξενοδοχεία :

  • Ένα πολυτελές boutique ξενοδοχείο, το Excelsior προσφέρει μια βολική κεντρική τοποθεσία και εξαιρετικές ανέσεις. Αυτό το ξενοδοχείο πέντε αστέρων στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτήριο με φωτεινούς, ευρύχωρους εσωτερικούς χώρους σε σύγχρονο στιλ. Τα καταλύματα περιλαμβάνουν πλούσιο πρωινό σε μπουφέ.
  • Το τεσσάρων αστέρων Anatolia Hotel είναι ένα κομψό κατάλυμα στο κέντρο της πόλης. Τα δωμάτια και οι σουίτες διαθέτουν ζεστή μοντέρνα διακόσμηση και ιδιωτικά μπαλκόνια. Οι παροχές περιλαμβάνουν δωρεάν πρωινό, σπα, γυμναστήριο και θυρωρείο. Το γκουρμέ εστιατόριο του ξενοδοχείου ειδικεύεται στη μεσογειακή κουζίνα.

Ξενοδοχεία μεσαίας κατηγορίας και οικονομικά :

  • Το κομψό αλλά προσιτό Colors Urban Hotel προσφέρει κομψά δωμάτια σε σύγχρονο στιλ με θέα στη θάλασσα ή την πόλη. Οι παροχές σε αυτό το ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων περιλαμβάνουν θυρωρείο, χώρο στάθμευσης, μεταφορά από/προς το αεροδρόμιο και ένα καφέ στις εγκαταστάσεις. Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν τον μπουφέ πρωινού.
  • Οι ταξιδιώτες που γνωρίζουν τον προϋπολογισμό θα εκτιμήσουν το ξενοδοχείο τριών αστέρων Orestias Kastorias , το οποίο προσφέρει βασικά καταλύματα σε μια εξαιρετική τοποθεσία κοντά σε πολλά αξιοθέατα. Τα δωμάτια διαθέτουν τηλεοράσεις με επίπεδη οθόνη, ενημερωμένα μπάνια και θέα στην πόλη. Η ρεσεψιόν προσφέρει χώρο φύλαξης αποσκευών για μεγαλύτερη άνεση.

Διαβάστε επίσης: attractions in Thessaloniki

Αθήνα – ημερήσιες εκδρομές

Μια γαστρονομική περιήγηση στις τοπικές απολαύσεις της Ελλάδας

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια