15 καλύτερα πράγματα να κάνετε στο Μπλουμφοντέιν

Με τα χρόνια, έχω συγκεντρώσει μια εντυπωσιακή συλλογή από νοτιοαφρικανικές σφραγίδες εισόδου στο διαβατήριό μου. Η κάλυψη αυτής της ποικιλόμορφης και δραματικής χώρας είναι ένα από τα θαύματα της δουλειάς μου ως ταξιδιωτικός συγγραφέας που ειδικεύεται στην Αφρική. Με μεγάλη εμπειρία στο έδαφος, μοιράζομαι ευχαρίστως την εμπειρία μου μαζί σας εδώ.

Γνωστό στοργικά ως Bloem (προφέρεται “bloom”), το Bloemfontein είναι μία από τις τρεις κοινές πρωτεύουσες της Νότιας Αφρικής, μαζί με το Κέιπ Τάουν και την Πρετόρια. Η μεγαλύτερη πόλη στο Free State, που καταλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό επίπεδα λιβάδια στα βόρεια και δυτικά του Λεσόθο, μπορεί να μην είναι προφανής πρώτος τουριστικός προορισμός.

Ωστόσο, αυτή η ευρύχωρη, καλλιεργημένη «πόλη των τριαντάφυλλων» έχει αρκετά αξιοθέατα για να κρατήσει τους περισσότερους επισκέπτες απασχολημένους για μερικές μέρες. Εδώ είναι λοιπόν τα 15 καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Μπλουμφοντέιν.

1. Franklin Game Reserve

Πηγή: Grobler du Preez / shutterstock
Franklin Game Reserve

Γνωρίστε από κοντά και προσωπικά με ζέβρα, αγριολούλουδα και καμηλοπάρδαλη χωρίς τις μπάρες ενός περιβόλου ζωολογικού κήπου ή ακόμα και την προστασία ενός οχήματος σαφάρι στο Franklin Game Reserve. Ένα καταφύγιο στην κορυφή του λόφου που περιβάλλεται πλήρως από την πόλη, βρίσκεται στο Ναυτικό Λόφο. Καλύπτοντας 250 εκτάρια, είναι ένας μοναδικός προστατευόμενος χώρος για σχεδόν εκατό χρόνια.

Αν και μπορείτε να διασχίσετε με αυτοκίνητο – τα ίχνη του είναι αρκετά φαρδιά για να το κάνετε – οι περισσότερες πιθανότητες να συναντήσετε την άγρια ​​ζωή του είναι με τα πόδια. Λάβετε υπόψη σας ωστόσο ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία ώρα για να κυκλώσετε τον ιστότοπο και τα ψηλά χόρτα μπορούν να περιορίσουν τις πιθανότητες προβολής.

2. Μουσείο Τέχνης Oliewenhuis

Πηγή: Grobler du Preez / shutterstock
Γλυπτά στο Μουσείο Τέχνης Oliewenhuis

Ένα αρχοντικό σε στιλ Cape Dutch, η δομή που στεγάζει το Μουσείο Τέχνης Oliewenhuis στην πραγματικότητα χτίστηκε μόλις το 1935, αν και φαίνεται πολύ παλαιότερο. Έχοντας γίνει η κατοικία του Γενικού Κυβερνήτη της Νότιας Αφρικής και στη συνέχεια των προέδρων της, φιλοξένησε επίσης τον βασιλιά Γεώργιο ΣΤ’ και την πριγκίπισσα Ελισάβετ – που έγιναν Βασίλισσα Ελισάβετ Β’.

Μετατράπηκε σε μουσείο τη δεκαετία του 1980, ο πρώτος όροφος του μουσείου είναι αφιερωμένος σε έργα τέχνης του εικοστού αιώνα, κυρίως από Νοτιοαφρικανούς καλλιτέχνες. Οι καταπράσινες εκτάσεις του περιέχουν πολλά μικρά μονοπάτια για περπάτημα, που μεταφέρουν μια σειρά από γλυπτά διαφόρων στυλ.

 

3. Πρώτη αίθουσα συνεδριάσεων

Πηγή: Grobler du Preez / shutterstock
Πρώτη αίθουσα του Συμβουλίου

Τοποθετημένο στο κέντρο της οδού Saint George, και σχεδόν χαμένο ανάμεσα σε πιο πρόσφατα κτίρια, το First Raadsaal είναι ένα απλό πέτρινο και αχυρένιο κτήριο που χρησιμοποιείται ως μουσείο για την λεπτομέρεια της ιστορίας του Orange Free State.

Κατασκευάστηκε το 1849 με ένα σφυροκοπημένο πάτωμα κοπριάς, και λειτουργούσε ως το πρώτο κτίριο του κοινοβουλίου της πολιτείας ή raadsaal. Τώρα το παλαιότερο σωζόμενο κτήριο του Bloemfontein, η ιστορία του περιλαμβάνει επίσης χρήση ως εκκλησία και ως σχολείο. Ενώ βρίσκεστε στην οδό Saint George, σκεφτείτε να επισκεφθείτε και το μουσείο Wagon που βρίσκεται δίπλα.

4. Maselspoort Resort

Πηγή: Vladimira Pufflerova / shutterstock
Maselspoort Resort

Αν ψάχνετε για λίγες μέρες ξεκούρασης και χαλάρωσης, το Maselspoort Resort θα μπορούσε να είναι το ιδανικό μέρος για εσάς. Βρίσκεται περίπου 30 λεπτά έξω από το Bloem, αυτή η ήσυχη περιοχή του bushveld έχει γίνει ένα διάσημο μέρος για να χαλαρώσετε.

Οι επισκέπτες που διανυκτερεύουν μπορούν να κάνουν κράτηση για ένα από τα απλά αλλά άνετα σαλέ, ενώ οι δραστηριότητες ποικίλλουν από θαλάσσια σπορ χωρίς μηχανοκίνητα μέχρι τένις και μονοπάτια πεζοπορίας. Ωστόσο, το ψάρεμα του στον ποταμό Modder που είναι πολύ συνηθισμένο.

 

5. Εθνικό Μουσείο

Πηγή: Τουρισμός Νότιας Αφρικής / Flickr | CC BY
Εθνικό Μουσείο Μπλουμφοντέιν

Η παραφυάδα του Εθνικού Μουσείου στο Μπλουμφοντέιν μοιάζει με μουσείο φυσικής ιστορίας, με συλλογές που επικεντρώνονται στη ζωή στον πλανήτη γη. Η μεγάλη συλλογή απολιθωμάτων του περιλαμβάνει το κρανίο Florisbad, το οποίο ήταν ζωτικής σημασίας για τους επιστήμονες που μελετούν την ανθρώπινη εξέλιξη.

Αλλά οι εκθέσεις του καλύπτουν επίσης αρχαιολογία, εθνογραφικά εκθέματα, μεγαλύτερα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας του ηλιακού συστήματος και την αναπαράσταση μιας σκηνής δρόμου που απεικονίζει τον Μπλούμ του 1900. Ακριβώς μπροστά από το μουσείο βρίσκεται η πλατεία Χέρτζογκ, όπου υπάρχει ένα εντυπωσιακό άγαλμα αφιερωμένο στον στρατηγό Χέρτζογκ, βασικό παράγοντα στην πολιτική ιστορία της Νότιας Αφρικής.

Aκολουθήστε μας στο facebook

6. Μουσείο Waaihoek Wesleyan Church ANC Birthplace

Πηγή: Vincent Promise Choose / Facebook
Μουσείο Waaihoek Wesleyan Church ANC Birthplace

Μια ταπεινή εκκλησία από κόκκινο τούβλο πίσω από τους τσιμεντένιους πύργους ψύξης του ηλεκτρικού σταθμού μιας πόλης δεν είναι συνήθως τουριστικό αξιοθέατο. Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς της Νότιας Αφρικής από το 2018, αυτή η εκκλησία αναγνωρίζεται ως η γενέτειρα του Native National Congress, το οποίο στη συνέχεια έγινε το ANC.

Το κόμμα του Νέλσον Μαντέλα, και το οποίο εξακολουθεί να κυβερνά τη Νότια Αφρική, το ANC ιδρύθηκε σε αυτήν την εκκλησία το 1912 μέσω μιας συνάντησης εκπροσώπων, αρχηγών και κορυφαίων μαύρων ακαδημαϊκών. Ως εκ τούτου, αυτή η εκκλησία έθεσε το έδαφος για δεκαετίες διαμαρτυρίας, οδηγώντας τελικά σε πολυκομματικές εκλογές το 1994.

Οι 8 καλύτερες ποδηλατικές διαδρομές της Γαλλίας, από αλπικές αναρριχήσεις έως χαλαρά μονοπάτια κρασιού(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

7. Happy Valley

Πηγή: Grobler du Preez / shutterstock
Happy Valley, Bloemfontein

Στο ανατολικό άκρο του προαστίου Westdene του Bloem, το Happy Valley είναι μια περιοχή με ανέγγιχτα φυσικά τοπία που χρησιμοποιείται από πεζοπόρους και ποδηλάτες εκτός δρόμου. Ένας συνδυασμός λιβαδιών στην πλαγιά ενός λόφου και δασωμένων τμημάτων, τα μονοπάτια του εμπίπτουν στη γενική κατηγορία των προκλητικών, αν και εξακολουθούν να είναι αρκετά εύκολα για να απολαύσουν τα παιδιά καθώς και οι σκληραγωγημένοι περιπατητές.

Σε μήκος 2,7 χιλιομέτρων, δεν χρειάζεται να κάνετε κράτηση ούτε για μια ολόκληρη μέρα για να απολαύσετε το Happy Valley. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ολοκληρώσουν τον κύριο περίπατο σε περίπου μία ώρα. Αν και δεν διαθέτει εγκαταστάσεις, το Μουσείο Τέχνης Oliewenhuis δεν είναι και τόσο μακριά, δημιουργώντας ένα υπέροχο πρωινό ή απόγευμα με αξιοθέατα.

Ασφάλεια ταξιδιού έχετε? Έναν όχι Κλικ εδω

8. Η Παλαιά Προεδρία

Πηγή: Grobler du Preez / shutterstock
Η Παλαιά Προεδρία

Εντυπωσιακά μεγαλεπήβολο, το Old Presidency βρίσκεται στην οδό President Brand, ακριβώς στην καρδιά του Bloemfontein. Γνωστό και στα Αφρικάανς ως Ou Presidensie, χτίστηκε τη δεκαετία του 1880 για να λειτουργεί ως η προεδρική κατοικία του Orange Free State – τότε ανεξάρτητου έθνους.

Η κατασκευή του κόστισε 12.200 λίρες και χρησίμευε ως επίσημη κατοικία τριών προέδρων προτού καταληφθεί από τους Βρετανούς. Έχοντας γίνει ένα μουσείο που περιγράφει λεπτομερώς τις ζωές των προέδρων Brand, Reitz και Steyn, αξίζει να το εξερευνήσετε για να ανακαλύψετε πώς ήταν η ζωή στη Νότια Αφρική κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της ιστορίας της χώρας.

25 καλύτερα πράγματα να κάνετε στο Κέιπ Τάουν(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

9. Εθνικό Μνημείο Γυναικών

Πηγή: Jurie Maree / shutterstock
Εθνικό Μνημείο Γυναικών

Το Εθνικό Μνημείο Γυναικών είναι παρόμοιο σε εμβέλεια με το Μνημείο της Ουάσιγκτον στο DC, που αποτελείται κυρίως από έναν οβελίσκο από πέτρινους όγκους. Χτίστηκε για να τιμήσει τη μνήμη των εκτιμώμενων 27.000 αμάχων γυναικών και παιδιών Μπόερ του Orange Free State που χάθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης που συγκέντρωσαν οι βρετανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του δεύτερου πολέμου των Anglo Boer μεταξύ 1899 και 1902.

Εν μέρει πληρωμένο με δημόσια συνδρομή, το μνημείο περιλαμβάνει επίσης τον τελευταίο χώρο ανάπαυσης μιας Βρετανίδας που ονομάζεται Emily Hobhouse. Χρησιμοποίησε τη φωνή της για να μιλήσει ενάντια στη μεταχείριση των γυναικών Μπόερ και ζήτησε να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

10. Γιορτή Τριαντάφυλλου

Πηγή: KieferPix / shutterstock
Γιορτή Τριαντάφυλλου

Πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Οκτώβριο, το Rose Festival είναι ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα της χρονιάς στο Bloemfontein. Διαδραματίζεται σε μεγάλο βαθμό στο Loch Logan Waterfront, που βρίσκεται δίπλα στο Kings Park Rose Garden, και βλέπει τους λάτρεις του κήπου από όλη τη Νότια Αφρική να κατεβαίνουν στην «πόλη των τριαντάφυλλων».

Εκτός από τις εκθέσεις με εκατοντάδες τριαντάφυλλα, πολλά που καλλιεργήθηκαν από ερασιτέχνες, το φεστιβάλ επεκτάθηκε για να περιλαμβάνει ένα High Tea, ποδηλατικούς αγώνες δρόμου μήκους 26, 55 και 106 χιλιομέτρων και μια έκθεση που επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα.

Κέιπ Τάουν – Αξιοθέατα και Δραστηριότητες(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

11. Θέατρο Sand du Plessis

Πηγή: Grobler du Preez / shutterstock
Θέατρο Sand du Plessis (στα αριστερά)

Ένα έργο τέχνης από μόνο του, το Θέατρο Sand du Plessis είναι ένας από τους κορυφαίους χώρους παραστάσεων της Νότιας Αφρικής. Διακοσμημένο με μάρμαρο και λουσμένο με φυσικό φως χάρη στα τεράστια παράθυρα, το πεντακάθαρο φουαγιέ του σε στιλ στα μέσα του αιώνα οδηγεί σε ένα αμφιθέατρο 1000 θέσεων που έχει δει πολλά από τα πιο διάσημα ονόματα του κόσμου να ανεβαίνουν στη σκηνή του.

Σε μεγάλο μέρος της κοινότητας, οι skateboarders χρησιμοποιούν τις φόρμες του για να εξασκήσουν τα κόλπα τους τα Σαββατοκύριακα, ενώ οι περιηγήσεις στο υπέροχο εσωτερικό μπορούν να γίνουν κατόπιν ραντεβού για όποιον δεν βρίσκεται στην πόλη όταν υπάρχει παράσταση.

12. Πολεμικό Μουσείο των Δημοκρατιών των Μπόερ

Πηγή: Grobler du Preez / shutterstock
Πολεμικό Μουσείο των Δημοκρατιών των Μπόερ

Πιο γνωστό σε πολλούς οδηγούς ως Πολεμικό Μουσείο Anglo Boer, αυτό είναι το μοναδικό μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο στους δύο πολέμους μεταξύ της Βρετανίας και των Δημοκρατιών των Μπόερς – ​​το Orange Free State και το Transvaal.

Τοποθετημένο δίπλα στο Εθνικό Μνημείο Γυναικών, το μουσείο αναφέρει τα αίτια των δύο πολέμων, προτού συνεχίσει να εξηγήσει τις κύριες μάχες και τα αποτελέσματά τους. Γραφικά ντεμοντέ στη χρήση εκθεσιακών κιβωτίων από σκούρο ξύλο, είναι ωστόσο μια σημαντική στάση για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει πώς δημιουργήθηκε η Νότια Αφρική.

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Γκόα το 2023;(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

13. Εκκλησία με δίδυμα άχυρα

Πηγή: Grobler du Preez / shutterstock
Εκκλησία με δίδυμα άχυρα

Κάνοντας tweeting Kerk στα Αφρικάανς, υπάρχει κάτι ένα μικρό κάστρο πριγκίπισσας της Disney για το εξωτερικό της Εκκλησίας των Twin-Spired. Η ελαφρώς ταραχώδης μορφή των καμπαναριών προέρχεται από την κατάρρευση του ενός και φοβάται για τον άλλο, με αποτέλεσμα να βραχυνθούν σε ύψος.

Ολοκληρώθηκε το 1880, είναι η μόνη θρησκευτική δομή του τύπου της στη νότια Αφρική και ανήκει στην Ολλανδική Εκκλησία της Μεταρρύθμισης στην οποία τηρούν οι περισσότεροι Αφρικανοί. Εθνικό μνημείο, η εκκλησία έγινε μάρτυρας της ορκωμοσίας των τριών προέδρων του Ελεύθερου Κράτους που διέμεναν στο κτίριο της Παλαιάς Προεδρίας.

Το TicketsWe υποστηρίζεται από αναγνώστες και μπορεί να κερδίσει προμήθεια από αγορές που πραγματοποιούνται μέσω συνδέσμων σε αυτό το άρθρο.

14. Λονγκ Τομ

Πηγή: Grobler du Preez / shutterstock
Λονγκ Τομ

Long Tom ήταν το γενικό όνομα που δόθηκε σε τέσσερα μεγάλα όπλα που μοιάζουν με κανόνια που αγοράστηκαν από τη Γαλλία από τις Δημοκρατίες των Μπόερ για να αμυνθούν ενάντια στις βρετανικές δυνάμεις. Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για την προστασία της πρωτεύουσας των Μπόερ, Πρετόρια, έγιναν αρκετά διάσημα που δημιουργήθηκαν αντίγραφα, συμπεριλαμβανομένου αυτού που μπορεί να δει κανείς στα περίχωρα του Μπλουμφοντέιν.

Συνεχίστε στον ίδιο δρόμο και θα φτάσετε στο Anglo Boer War Block House. Μια άλλη ανακατασκευή, αυτό το κτίριο από πέτρα και λαμαρίνα χρησιμοποιήθηκε πιθανότατα για να υπερασπιστεί τη σιδηροδρομική γραμμή βόρεια του Μπλουμφοντέιν, η οποία συνεχίζει να συνδέει το Γιοχάνεσμπουργκ με το Κέιπ Τάουν.

18 καλύτερα πράγματα να κάνετε στην Τουλούζ, Γαλλία(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

15. Πινακοθήκη Johannes Stegmann

Πηγή: guruXOX / shutterstock
Γκαλερί τέχνης

Μέρος του Πανεπιστημίου του Ελεύθερου Κράτους, η Γκαλερί Τέχνης Johannes Stegmann συνδυάζει μια μικρή μόνιμη συλλογή Νοτιοαφρικανών καλλιτεχνών με έργα τέχνης της λεγόμενης ομάδας Bloemfontein και εκείνων από την πόλη Thaba’nchu, συνολικά περίπου 150 κομμάτια.

Στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους, η γκαλερί φιλοξενεί επίσης μια προσωρινή έκθεση έργων τέχνης του τελευταίου έτους. Ποιος ξέρει, μπορεί να βρείτε τον επόμενο Μονέ ή Πικάσο ανάμεσά τους.

[tp_widget][/tp_widget]

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια