17 πιο απομακρυσμένα μοναστήρια στη γη

Καθώς η ειρήνη και η ησυχία είναι το κλειδί για μια ασκητική ζωή, τα μοναστήρια βρίσκονται συχνά σε γραφικά και απομονωμένα σημεία, μακριά από την περισπασμούς των πολυσύχναστων πόλεων και κωμοπόλεων.

Στην αναζήτηση της μοναξιάς, οι μοναχοί ίδρυσαν μοναστήρια σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές για να ενθαρρύνουν τον πνευματικό στοχασμό και την ενδοσκόπηση.

Καθώς ιδρύθηκαν αιώνες, αν όχι πριν από χιλιετίες, τα μοναστήρια διαθέτουν επίσης όμορφη αρχιτεκτονική και συχνά φιλοξενούν εντυπωσιακά έργα τέχνης, χειρόγραφα και θρησκευτικούς θησαυρούς.

Επιπλέον, το καθένα έχει πλούσια έθιμα, παραδόσεις και θρησκευτικές πρακτικές στις οποίες μπορούν να εμβαθύνουν οι επισκέπτες.

Είτε κρυμμένα ανάμεσα σε μαγευτικά βουνά και κοιλάδες είτε σε μικρά απομονωμένα νησιά, αυτά τα απομακρυσμένα μοναστήρια βρίσκονται ανάμεσα σε μερικά από τα πιο συναρπαστικά τοπία στον κόσμο.

Τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στον κόσμο (μέρος 1)

17. Ντάνκαρ Γκόμπα

Το Dhankar Gompa βρίσκεται ψηλά στα Ιμαλάια στο μακρινό βόρειο τμήμα της Ινδίας , σε ένα εντυπωσιακό σημείο στην κορυφή ενός βραχώδους κύματος με θέα στο σημείο όπου συναντώνται οι ποταμοί Spiti και Pin. Περιτριγυρισμένο από εξέχουσες κορυφές και σεληνιακά τοπία, το μοναστήρι του φρουρίου βρίσκεται ακριβώς πάνω από το χωριό Dhankar, το οποίο κάποτε ήταν η πρωτεύουσα του Βασιλείου της κοιλάδας Spiti.

Πιστεύεται ότι είναι πάνω από χίλια χρόνια, οι ασβεστωμένοι τοίχοι του μοναστηριού φιλοξενούν μερικές υπέροχες αυλές και αίθουσες τελετών, με το όμορφο άγαλμα της Vairocana να είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα. Επιπλέον, διαθέτει εκπληκτική θέα στην κοιλάδα, τα ποτάμια και τα βουνά που το περιβάλλουν.

16. Μονή Tatev

Σκαρφαλωμένο ψηλά στην άκρη ενός οροπεδίου στα νοτιοανατολικά της Αρμενίας , το μοναστήρι Tatev βλέπει αγέρωχα πάνω από το βαθύ φαράγγι από κάτω. Χτισμένο τον 9ο αιώνα, το Αρμενικό Αποστολικό μοναστήρι κάποτε κυριάρχησε σε μεγάλο μέρος της γύρω περιοχής και συγκέντρωνε μεγάλο πλούτο και δύναμη.

Αυτό φαίνεται στις υπέροχες τοιχογραφίες και την εξαίσια αρχιτεκτονική του. Γύρω από τις τρεις θεϊκές εκκλησίες του συγκροτήματος υπάρχουν στιβαροί πύργοι, κομψές βιβλιοθήκες και μεγάλες τραπεζαρίες. Ο σημαντικός ιστορικός, πολιτιστικός και θρησκευτικός χώρος είναι προσβάσιμος με το τελεφερίκ Wings of Tatev που προσφέρει απαράμιλλη θέα στο γραφικό φαράγγι από κάτω.

15. Debre Damo

Το Debre Damo βρίσκεται στα βόρεια της Αιθιοπίας , όχι μακριά από τα σύνορα με την Ερυθραία, σε ένα γραφικό και απομονωμένο σημείο στην κορυφή ενός βουνού με επίπεδη κορυφή. Είναι αξιοσημείωτο ότι το μοναστήρι είναι προσβάσιμο μόνο αν σκαρφαλώνετε σε έναν βράχο ύψους 15 μέτρων τραβώντας τον εαυτό σας με ένα σχοινί. αυτό σίγουρα δημιουργεί μια αξέχαστη εμπειρία.

Το ίδιο το συγκρότημα είναι εξίσου εντυπωσιακό. Η εκκλησία Abuna Aregawi που προκαλεί δέος πιστεύεται ότι είναι η παλαιότερη στη χώρα και χρονολογείται στον έκτο αιώνα. Το Debre Damo που εξακολουθεί να φιλοξενεί μοναχούς, διαθέτει εκπληκτική αρχιτεκτονική Aksumite, πανάρχαια χειρόγραφα και θρησκευτικούς θησαυρούς. Είναι ένα από τα πιο αξέχαστα αξιοθέατα της περιοχής Tigray.

14. Άγιον Όρος

Καθώς φιλοξενεί όχι ένα αλλά 20 μοναστήρια, το Άγιο Όρος είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του ανατολικού ορθόδοξου μοναχισμού. Βρίσκεται στη βορειοανατολική Ελλάδα . Συχνά αναφέρεται ως «Άγιο Όρος», η χερσόνησος στην οποία βρίσκεται είναι προσβάσιμη μόνο με βάρκα και μόνο οι άνδρες επιτρέπεται να επισκέπτονται τις απότομες, δασωμένες πλαγιές και τα απομακρυσμένα μοναστήρια του.

Από τα βυζαντινά χρόνια, μοναχοί ζουν στη χερσόνησο. Τα αθωνικά μοναστήρια φιλοξενούν όλα εντυπωσιακά τεχνουργήματα και έργα τέχνης, με πολλή υπέροχη παλιά αρχιτεκτονική. Οι επισκέπτες του Αγίου Όρους κάνουν πεζοπορία ανάμεσα σε μοναστήρια, λαμβάνουν μέρος σε θρησκευτικές λειτουργίες και βιώνουν τον αιωνόβιο μοναστικό τρόπο ζωής.

13. Katskhi Pillar

Αναδυόμενο δραματικά πάνω από το περιβάλλον του, το Katskhi Pillar είναι ένας φυσικός ασβεστολιθικός μονόλιθος που φιλοξενεί τα ερείπια ενός πρώιμου μεσαιωνικού ερημητηρίου. Βρίσκεται στα δυτικά της Γεωργίας , οι απότομες πλευρές του βραχώδους πύργου στα 40 μέτρα. Για αιώνες, το απρόσιτό του σήμαινε ότι το εκκλησάκι του και τα κελιά του ερημίτη δεν επισκέφτηκαν.

Οι ντόπιοι θεωρούσαν εδώ και πολύ καιρό ως σύμβολο του Αληθινού Σταυρού, τα ερείπια του στύλου αποκαταστάθηκαν τελικά στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ένας μοναχός μετακόμισε. η περίοπτη κορυφή του περιβάλλεται από πολλή υπέροχη φύση και ξεχωρίζει απολαυστικά στον ουρανό.

12. Μονή Sümela

Σκαρφαλωμένο σε μια στενή προεξοχή στη μέση ενός απότομου βράχου στη βόρεια Τουρκία , το μοναστήρι Sumela βρίσκεται στα Ποντιακά Όρη της βόρειας Ανατολίας με θέα το υπέροχο τοπίο της κοιλάδας Altindere. Ιδρύθηκε από δύο Αθηναίους μοναχούς γύρω στο 386 μ.Χ., το εκτεταμένο συγκρότημα φιλοξενεί πολλά παρεκκλήσια, μια ιερή πηγή και πολλά κελιά μοναχών.

Είναι αφιερωμένο στην Παναγία. Το αναμφισβήτητο αποκορύφωμα, ωστόσο, είναι η απίστευτη λαξευμένη σε βράχο εκκλησία του, επικαλυμμένη με πολύχρωμες τοιχογραφίες αιώνων. Το μοναστήρι Sumela είναι ένα πολύ σημαντικό και εντυπωσιακό ιστορικό και πολιτιστικό μέρος που προστατεύεται και διατηρείται από την τουρκική κυβέρνηση ως μουσείο.

11. Μονή Αγίου Γεωργίου

Περιτριγυρισμένο από τα αστραφτερά νερά του κόλπου του Κότορ στο Μαυροβούνιο , το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στο νησάκι Ostrvo Sveti Dorde, ακριβώς έξω από την ακτή του Perast. Το μοναστήρι των Βενεδικτίνων, το οποίο ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα, φιλοξενεί μια μικρή εκκλησία και ησυχαστήριο, καθώς και πολλά υπέροχα κυπαρίσσια.

Καθώς ήταν ακατοίκητο για αιώνες και χρησιμοποιήθηκε για πολύ καιρό ως νεκροταφείο, έχει κερδίσει το απόκοσμο παρατσούκλι του νησιού των νεκρών.

Παρόλο που δεν επιτρέπεται στους τουρίστες να το επισκεφτούν, το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου είναι ένα υπέροχο θέαμα όταν κάνετε μια βόλτα με βάρκα γύρω από τον κόλπο του Κότορ – ένα από τα πιο όμορφα φυσικά αξιοθέατα του Μαυροβουνίου.

10. Κρεμαστό Μοναστήρι

Χτισμένο στην πλαγιά ενός απότομου βράχου, το Κρεμαστό Μοναστήρι φαίνεται να αιωρείται σχεδόν ως εκ θαύματος στον αέρα, περίπου 30 μέτρα πάνω από το έδαφος. Βρίσκεται στην επαρχία Shanxi, ο ναός είναι γνωστός ότι είναι ο μόνος στην Κίνα που συνδυάζει στοιχεία των τριών παραδοσιακών θρησκειών του, του Βουδισμού, του Ταοϊσμού και του Κομφουκιανισμού.

Χτισμένο πριν από περισσότερα από 1.500 χρόνια, το μοναστήρι είναι ένα θαύμα μηχανικής και διαθέτει περισσότερες από 40 αίθουσες και περίπτερα, με έργα τέχνης, γλυπτά και αρχιτεκτονική διάσπαρτα παντού.

Προστατευμένο από τα στοιχεία σε μια μικρή λεκάνη φαραγγιού, το Κρεμαστό Μοναστήρι έχει θέα σε ένα πανέμορφο φαράγγι, με το όρος Heng να κατασκοπεύεται από μακριά.

9. Phugtal Gompa

Χτισμένο στην κοιλάδα Lungnak στα Ιμαλάια, το Phugtal Gompa στη βόρεια Ινδία είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα μοναστήρια στη Γη. Με θέα στα γαλαζοπράσινα νερά του ποταμού Lungnak, η μεγάλη έκταση των κτιρίων του είναι σκαρφαλωμένη στην πλαγιά ενός γκρεμού στην αμφισβητούμενη περιοχή Ladakh του Κασμίρ, προσβάσιμη μόνο με τα πόδια.

Χτισμένο γύρω από ένα φυσικό σπήλαιο, το βουδιστικό μοναστήρι ιδρύθηκε πριν από περίπου εξακόσια χρόνια, αν και προσέλκυσε αμέτρητους σοφούς, μελετητές και μοναχούς πολύ πριν από αυτό.

Ενώ το μοναστήρι και το δραματικό του σκηνικό φαίνονται απόλαυση, τα αιωνόβια ήθη και τα έθιμα του ζουν: εξακολουθεί να φιλοξενεί ένα μοναστικό σχολείο και διοργανώνει θρησκευτικές γιορτές όλο το χρόνο.

8. Μονή Kozheozersky

Το μοναστήρι Kozheozersky βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Ρωσίας , σε μια μικρή, γραφική χερσόνησο που προεξέχει στη λίμνη Kozhozero. Λόγω του απομακρυσμένου σκηνικού του, ο μόνος τρόπος για να φτάσετε στο μοναστήρι είναι να κάνετε πεζοπορία για 30 χιλιόμετρα μέσα στην ερημιά μέχρι να δείτε τους λευκούς τοίχους του να υψώνονται μπροστά σας.

Από τότε που ιδρύθηκε κατά τη δεκαετία του 1550, το μοναστήρι κάηκε και ξαναχτίστηκε, χρησιμοποιήθηκε ως τόπος πολιτικής εξορίας, ακόμη και ως βάση στρατού κατά τη διάρκεια του Ρωσικού Εμφυλίου Πολέμου.

Σήμερα κατοικείται από έναν μοναχικό ηγούμενο, ο οποίος φροντίζει το κτίριο και υποδέχεται τον σπάνιο επισκέπτη που φτάνει στο μοναστήρι.

7. Μονή Ostrog

Ένας σημαντικός και δημοφιλής τόπος προσκυνήματος, το μοναστήρι Ostrog βρίσκεται στην κορυφή ενός απότομου και φιδωτού δρόμου στο κέντρο του Μαυροβουνίου . Λαξευμένο στο γκρεμό του μεγάλου βράχου Ostroska Greda, το μοναστήρι ιδρύθηκε από τον Vasilije τον 17ο αιώνα και αποτελεί μέρος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Καθώς η φανταστική σπηλιά-εκκλησία της με νωπογραφίες στεγάζει τα λείψανα του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ, πολλοί Ορθόδοξοι, Καθολικοί και Μουσουλμάνοι προσκυνητές προσεύχονται εδώ με την ελπίδα ότι οι ασθένειές τους θα θεραπευτούν. Εκτός από τα υπέροχα έργα τέχνης και την αρχιτεκτονική, το Μοναστήρι Ostrog διαθέτει επίσης όμορφη θέα στην πεδιάδα Bjeloplavlici.

6. Μονή Αγίας Αικατερίνης

Στους πρόποδες του όρους Willow, το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης βρίσκεται στα άνυδρα και ερημικά όρια της χερσονήσου του Σινά της Αιγύπτου , όχι μακριά από την ομώνυμη μικρή πόλη. Το οχυρωμένο συγκρότημα φιλοξενεί μια ωραία παλιά εκκλησία και τζαμί, καθώς και μια βιβλιοθήκη αιώνων, το οχυρωμένο συγκρότημα διαθέτει πολλές υπέροχες εικόνες, ψηφιδωτά και χειρόγραφα.

Ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια στον κόσμο, η Αγία Αικατερίνη ιδρύθηκε το έτος 324 και εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικός τόπος προσκυνήματος για Χριστιανούς, Μουσουλμάνους και Εβραίους. Πολλοί το συνδυάζουν με μια επίσκεψη στο κοντινό όρος Σινά, όπου λέγεται ότι ο Μωυσής έλαβε τις Δέκα Εντολές.

5. Key Monastery

Στη γραφική και απομονωμένη κοιλάδα Spiti του Himachal Pradesh, το Key Monastery βρίσκεται στα βόρεια της Ινδίας , ψηλά στα Ιμαλάια.

Σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός λόφου σε υψόμετρο 4.166 μέτρων, το Θιβετιανό βουδιστικό μοναστήρι προσφέρει εκπληκτική θέα στις σαρωτικές κοιλάδες και τα πανύψηλα βουνά γύρω του.

Πιστεύεται ότι ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα, τα ασβεστωμένα κτίριά του παρουσιάζουν πολλή φανταστική αρχιτεκτονική, αρχαίες τοιχογραφίες και πολύχρωμες τοιχογραφίες. Εξακολουθεί να χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα, το Key Monastery είναι ένα σημαντικό κέντρο εκπαίδευσης για τους Λάμα, με πολλούς μοναχούς να κατοικούν εδώ όλο το χρόνο.

4. Μονή Αγίου Γεωργίου

Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στη Δυτική Όχθη, ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και το Αμμάν, στην απολαυστικά έρημη κοιλάδα του Wadi Qelt.

Ιδρύθηκε στη δεκαετία του 420, το συγκρότημα είναι χτισμένο στην πλαγιά ενός γκρεμού και είναι προσβάσιμο μόνο με πεζοπορία σε ένα απότομο μονοπάτι και πάνω από την πεζογέφυρα που εκτείνεται στο φαράγγι.

Εξακολουθεί να κατοικείται από Έλληνες ορθόδοξους μοναχούς, το μοναστήρι φιλοξενεί μια σειρά από σημαντικά κειμήλια, καθώς και αρχαία παρεκκλήσια και εκκλησίες. Ένα πολύ δημοφιλές μέρος προσκυνήματος, το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου αποτελεί ένα εντυπωσιακό θέαμα, με το άνυδρο και βραχώδες τοπίο του Wadi Qelt γύρω του.

3. Τίγρη Φωλιά

Σκαρφαλωμένη επισφαλώς στην πλευρά ενός γκρεμού, περίπου 900 μέτρα πάνω από το πάτωμα της κοιλάδας Paro, η Τίγρης Φωλιά είναι ένας από τους πιο ιερούς και θεαματικούς χώρους του Μπουτάν .

 Αποτελούμενο από τέσσερις κύριους ναούς, ιδρύθηκε το 1692 γύρω από το σπήλαιο όπου ένας σημαντικός βουδιστής δάσκαλος λέγεται ότι διαλογίστηκε.

Εκτός από την υπέροχη αρχιτεκτονική που εμφανίζεται, το μοναστήρι φιλοξενεί αμέτρητες σπηλιές διαλογισμού, αγάλματα, γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής.

Ένα υπέροχο μέρος για να επισκεφθείτε, το συγκρότημα είναι προσβάσιμο μόνο αν ανεβαίνετε πέτρινα σκαλοπάτια και μονοπάτια κομμένα στην πρόσοψη του γκρεμού και πλοηγώντας στις μικρές ξεχαρβαλωμένες ξύλινες γέφυρες που βρίσκονται ανάμεσά τους.

Από το Paro Taktsang μπορείτε να απολαύσετε απίστευτη θέα στην κοιλάδα και το δάσος παρακάτω, καθώς και να μάθετε περισσότερα για την πλούσια βουδιστική ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά του Μπουτάν.

2. Taung Kalat

Το Taung Kalat βρίσκεται στην κορυφή ενός ηφαιστείου που έχει σβήσει εδώ και καιρό, και προσφέρει εκπληκτική θέα στην περιοχή Mandalay της Μιανμάρ και είναι ένας πολύ δημοφιλής τόπος προσκυνήματος. Χτισμένος τον 19ο αιώνα, ο ναός φιλοξενεί πολλές χρυσές στούπες.

Το βουνό στο οποίο είναι σκαρφαλωμένο πιστεύεται ευρέως ότι κατοικείται από δεκάδες νατ – πνεύματα που λατρεύονται στη Μιανμάρ. Για να φτάσουν στην κορυφή του όρους Πόπα, οι επισκέπτες και οι προσκυνητές σκαρφαλώνουν ξυπόλητοι 777 σκαλοπάτια, αποφεύγοντας τους άτακτους μακάκους που πλαισιώνουν τη διαδρομή.

1. Μετέωρα

Το δεύτερο σε σημασία μετά το Άγιο Όρος, το σύμπλεγμα των ανατολικών ορθόδοξων μοναστηριών που αποτελούν τα Μετέωρα είναι ένα από τα πιο διάσημα και φωτογενή αξιοθέατα της Ελλάδας.

Χτισμένα πάνω σε τεράστιες βραχώδεις στήλες που υψώνονται απότομα από το δάπεδο, τα μοναστήρια του 14ου αιώνα έχουν θέα στη Θεσσαλική πεδιάδα από τα περίοπτα πλεονεκτήματα τους.

Αν και κάποτε αριθμούσαν 24 συνολικά, τα Μετέωρα εξακολουθούν να έχουν έξι λειτουργικά μοναστήρια που φιλοξενούν παρεκκλήσια, εκκλησίες και σπήλαια, καθώς και υπέροχες τοιχογραφίες και αρχαίους θρησκευτικούς θησαυρούς.

Για να επισκεφθείτε τα μεγαλοπρεπή μοναστήρια των Μετεώρων, οι επισκέπτες πρέπει να ανεβούν ατελείωτες πτήσεις από πέτρινα σκαλοπάτια λαξευμένα στο βράχο. Αυτά τα στενά μονοπάτια προσφέρουν εκπληκτική θέα στα υπέροχα τοπία από κάτω.

για να πάτε στα αγαπημένα σας μοναστήρια βρείτε στο παρακάτω widgets φθηνά αεροπορικά εισιτήρια

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια