Τα 25 πιο εκπληκτικά αρχαία ερείπια του κόσμου

Ο κόσμος φιλοξενεί μια πληθώρα συναρπαστικών αρχαίων ερειπίων, από ερειπωμένες πόλεις μέχρι ναούς που έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου.

Πολλές από αυτές τις αρχαίες κοινωνίες ήταν απίστευτα καινοτόμες και προοδευτικές.

Απλώς ρίξτε μια ματιά στον σχολαστικό σχεδιασμό της πόλης και τα απίστευτα επιτεύγματα της μηχανικής. μερικά από τα οποία δεν έχουμε ακόμη κατανοήσει πλήρως.

Και ενώ υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να μάθουμε από αυτούς τους προϊστορικούς ανθρώπους, ίσως το πιο μαγευτικό κομμάτι είναι αυτό που δεν γνωρίζουμε. Μερικά από τα πιο σαγηνευτικά αρχαία ερείπια είναι γεμάτα μυστήρια χιλιάδων ετών που θα μπερδέψουν ακόμα και τα πιο περίεργα μυαλά.

25. Ayuthaya[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Ιδρύθηκε γύρω στο έτος 1350, η Ayutthaya είναι μια ιστορική πόλη που ξεκίνησε ως στρατιωτικός και εμπορικός σταθμός των Χμερ. Δεν πέρασε πολύς καιρός πριν αυτό το ακμάζον εμπορικό λιμάνι έγινε η αρχαία πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης. Διατήρησε αυτόν τον τίτλο για τέσσερις αιώνες έως ότου κάηκε από Βιρμανούς εισβολείς.

Καθώς πολλοί από τους ναούς και τα κειμήλια της πόλης ήταν κατασκευασμένα από ξύλο, η μεγάλη πλειοψηφία καταστράφηκε.

Μόνο περίπου 50 πέτρινα λείψανα και ναοί επέζησαν από την πυρκαγιά και φαίνονται ακόμη σήμερα. Από τη δεκαετία του 1970 που ξεκίνησαν οι ανακαινίσεις, η εξερεύνηση του μείγματος της αρχιτεκτονικής της Αγιουτάγια της Σιάμ, της Σρι Λάνκα και των Χμερ έχει γίνει δημοφιλής ημερήσια εκδρομή από την Μπανγκόκ.

17 πιο απομακρυσμένα μοναστήρια στη γη

24. Στόουνχεντζ[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Διάστικτο κατά μήκος της πεδιάδας Salisbury στο Wiltshire της Αγγλίας, το Stonehenge είναι εύκολα ένα από τα πιο αναγνωρισμένα αρχαία ερείπια στον κόσμο. Αυτά τα περίεργα πέτρινα δαχτυλίδια χρονολογούνται πριν από 5.000 χρόνια και είναι μερικές από τις παλαιότερες πέτρινες κατασκευές στον πλανήτη. Δημιουργημένοι από ψαμμίτη, είναι εγκλωβισμένοι στο μυστήριο.

Ποιος τα κατασκεύασε και γιατί είναι ακόμα σε μεγάλο βαθμό άγνωστο.

Δύο δημοφιλείς θεωρίες υποστηρίζουν ότι το Στόουνχεντζ χρησιμοποιήθηκε ως χώρος για θρησκευτικές τελετουργίες ή αλλιώς για την παρακολούθηση των κινήσεων του ήλιου και της σελήνης. Καθώς χρειάζεστε μόνο δύο ώρες για να εξερευνήσετε τα ερείπια του Stonehenge και του παρακείμενου μουσείου, μια ημερήσια εκδρομή από το Λονδίνο συχνά συνδυάζεται με μια επίσκεψη στο Windsor ή στο Bath.

23. Μέσα Βέρντε[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Βαθιά στα νοτιοδυτικά της Αμερικής, θα βρείτε το Εθνικό Πάρκο Mesa Verde με τη συναρπαστική συλλογή από 600 αρχαίες κατοικίες στον βράχο. Η πιο διάσημη από αυτές τις κατοικίες είναι το Cliff Palace, χτισμένο σε μια τεράστια ψαμμίτη κόγχη που την προστατεύει από τα στοιχεία για περισσότερους από επτά αιώνες.

Είναι το μεγαλύτερο του είδους του στη Βόρεια Αμερική και σε αντίθεση με τις υπόλοιπες κατοικίες που περιείχαν μόνο λίγα δωμάτια για οικιστικούς σκοπούς, το παλάτι είχε πάνω από 150 δωμάτια και 23 ιερά κιβά. Έχοντας ζήσει για σχεδόν έναν αιώνα, αυτά τα ασυνήθιστα χωριά στην πλευρά του γκρεμού εγκαταλείφθηκαν ξαφνικά τον 13ο αιώνα. Κανείς δεν ξέρει πραγματικά γιατί.

Σήμερα, περίπου 4.800 αρχαιολογικοί χώροι που χρονολογούνται από το 550 μ.Χ. βρίσκονται στο Mesa Verde, μερικοί από τους οποίους είναι ανοιχτοί στο κοινό.

22. Σιγκιρίγια[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Το Sigiriya είναι ένα αρχαίο φρούριο λαξευμένο σε μια κάθετη όψη βράχου 200 μέτρων κοντά στην πόλη Dambulla στη Σρι Λάνκα. Πάνω από αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως Lion Rock βρίσκονται τα συναρπαστικά ερείπια ενός αρχαίου πολιτισμού, που πιστεύεται ότι είναι η πρωτεύουσα του βασιλείου της Kassapa.

Στην ακμή του, περιλάμβανε μια ακρόπολη, ένα πάνω παλάτι, έναν τοίχο καθρέφτη με εκπληκτικές πολύχρωμες τοιχογραφίες και μια πύλη σε σχήμα λιονταριού. Μετά τον θάνατο του βασιλιά, η πρωτεύουσα εγκαταλείφθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως βουδιστικό μοναστήρι μέχρι τον 14ο αιώνα.

Ενώ η ανάβαση στην κορυφή της Σιγκιρίγια σίγουρα δεν είναι για τους λιπόψυχους, η θέα στα υδάτινα χαρακτηριστικά, τις επάλξεις, τους κήπους με αναβαθμίδες και τα ιερά των σπηλαίων θα αξίζει τον κόπο.

Τα 20 κορυφαία αξιοθέατα στο Μόναχο

21. Masada[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Το αρχαίο φρούριο Masada είναι ίσως ένα από τα πιο εντυπωσιακά ερείπια στον πλανήτη. Σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός βράχου με θέα στην Ιουδαϊκή έρημο και τη Νεκρά Θάλασσα στο Ισραήλ, η τοποθεσία είναι απίστευτα όμορφη. Χρονολογείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, χτίστηκε ως το παλάτι του βασιλιά Ηρώδη.

Είχε σύγχρονες ανέσεις, όπως λουτρό και ακόμη και ιδιωτικές πισίνες. Το πιο διάσημο, η τεράστια οχύρωση είδε την τελευταία στάση της Εβραϊκής Εξέγερσης που επέλεξε τον θάνατο αντί για μια ζωή ρωμαϊκής σκλαβιάς.

Σήμερα, τα στρατιωτικά στρατόπεδα και οι επάλξεις είναι τα καλύτερα διατηρημένα παραδείγματα ρωμαϊκών πολιορκητικών έργων στην ιστορία. Δύο μονοπάτια οδηγούν στην κορυφή και ενώ εξαντλούνται στον ήλιο που χτυπάει, η θέα αξίζει τον κόπο!

20. Χαμπή[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Η δεύτερη μεγαλύτερη μεσαιωνική πόλη μετά το Πεκίνο, το Hampi ήταν μια από τις πλουσιότερες στην Ινδία. Κάποτε το ακμάζον επίκεντρο της αυτοκρατορίας της Καρνάτα με ναούς και αυτοκρατορικά ανάκτορα, τώρα έχουν απομείνει μόνο ερείπια που καταρρέουν. Ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα από δύο πρίγκιπες, η πρώην πρωτεύουσα ξεκίνησε ως ένα απλό θρησκευτικό κέντρο δίπλα στο ποτάμι.

Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν τον ναό που χρησίμευε ως προσωπικός τόπος λατρείας της βασιλικής οικογένειας, το House of Victory, τον ναό Vitthala με το πέτρινο άρμα και τους μουσικούς πυλώνες και τον κύριο ναό με τα σκαλίσματα με παράξενα θαλάσσια πλάσματα.

19. Πομπηία[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Τα απόκοσμα ερείπια της Πομπηίας βρίσκονται κοντά στην ιταλική πόλη της Νάπολης. Όταν το εμβληματικό βουνό Βεζούβιος εξερράγη το 79 μ.Χ., κατέστρεψε τη ρωμαϊκή πόλη σε κύματα λάβας και αφαίρεσε τη ζωή σε πάνω από 2.000 κατοίκους μαζί της.

Η αρχαία πόλη που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τυχαία κάτω από τον ηφαιστειακό βράχο τη δεκαετία του 1950 είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένη. Ωστόσο, μόλις δύο δεκαετίες αργότερα ανασκάφηκε σωστά.

Μέχρι σήμερα, 22 από τα αρχικά 66 εκτάρια δεν έχουν ανακαλυφθεί. Μπορείτε να περπατήσετε στους δρόμους αυτών των αρχαίων ρωμαϊκών ερειπίων και να φανταστείτε την πόλη όπως ήταν στην ακμή της. Υπάρχουν ερείπια πέτρινων σπιτιών, ναών, αρτοποιείων, ακόμη και οίκου ανοχής.

Τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στον κόσμο (μέρος 1)

18. Τουλούμ[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Σε απόσταση λίγων ωρών οδικώς από το Κανκούν, τα ερείπια Tulum είναι τα ερείπια ενός αρχαίου φρουρίου στην κορυφή ενός βράχου που χτίστηκε από τους Μάγια. Περιτοιχισμένο σε τρεις πλευρές με την τέταρτη να ανοίγει στην Καραϊβική Θάλασσα, η θέα είναι απλά απίστευτη.

Παρόλο που χρονολογείται από το 564 μ.Χ., το Τουλούμ βρισκόταν στην ακμή του κατά τον 13ο και τον 14ο αιώνα. Σπίτι σε μόλις 1.600 κατοίκους, ήταν ένας ισχυρός εμπορικός κόμβος για τυρκουάζ, νεφρίτη, βαμβάκι και κόκκους κακάο. Εκτός από την πυραμίδα El Castillo, το κύριο αξιοθέατο, ρίξτε μια ματιά στην όμορφη τοιχογραφία μέσα στο Temple of the Frescoes και πηγαίνετε για μπάνιο στη μυστική παραλία του Tulum, που περιβάλλεται από φοίνικες και ιγκουάνα που κάνουν ηλιοθεραπεία.

Ενώ θα έχετε την επιλογή σας για ξεναγήσεις, θα επωφεληθείτε πολύ περισσότερο από την εξερεύνηση με τον δικό σας ρυθμό. Στην είσοδο μπορείτε να αγοράσετε βιβλία με αυτοκαθοδήγηση.

17. Έφεσος[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Παρά το γεγονός ότι είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά ελληνικά και ρωμαϊκά ερείπια στη Γη, η αρχαία πόλη της Εφέσου βρίσκεται στη δυτική Τουρκία. Χρονολογείται πάνω από 2.000 χρόνια και κάποτε ήταν το σπίτι του περίφημου ναού της Αρτέμιδος.

Αλλά αυτό που κάνει αυτά τα ερείπια να ξεχωρίζουν είναι πόσο καθηλωτικά είναι. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους προστατευόμενους αρχαιολογικούς χώρους, μπορείτε να αγγίξετε, να σταθείτε και να περπατήσετε σε κάθε σημείο της πόλης. Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν μια σειρά από αρχαίες δημόσιες τουαλέτες, τη Βιβλιοθήκη του Κέλσου, το Λουτρό του Βάριου, τον Ναό του Αδριανού και το Πρυτανείο.

Επίσης φιλοξενεί το Μεγάλο Θέατρο της Εφέσου χωρητικότητας 25.000 θέσεων, το μεγαλύτερο υπαίθριο θέατρο στον αρχαίο κόσμο.

16. Σπήλαια Ellora[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Τα σπήλαια Ellora αποτελούνται από μια σειρά από σπηλιές, μοναστήρια, παρεκκλήσια και ναούς λαξευμένα στην πλαγιά ενός βράχου από βασάλτη. Από τα 100 σπήλαια, μόνο τα 34 είναι ανοιχτά στο κοινό. Βρίσκεται στη Μαχαράστρα της Ινδίας, η Ellora χρονολογείται από το 600 μ.Χ. και πήρε βουδιστές, ινδουιστές και τζαϊνιστές μοναχούς για πέντε αιώνες για να κάνουν χειροτεχνία.

Το αποκορύφωμα των σπηλαίων Ellora είναι ο ναός Kailasa. Αφιερωμένο στον Λόρδο Σίβα, είναι το μεγαλύτερο μονολιθικό γλυπτό στον κόσμο. Άλλα αξιόλογα αξιοθέατα περιλαμβάνουν το μεγάλο κήρυγμα του Βούδα στη σπηλιά του Ξυλουργού, που ονομάζεται λόγω της ομοιότητας του βράχου με γυαλισμένο ξύλο. Μην χάσετε τα δύο τεράστια αγάλματα της Ίντρα στο σπήλαιο Chota Kailasha.

15. Στρατός από τερακότα[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Οι Terracotta Warriors, γνωστοί και ως Terracotta Army, είναι μια εντυπωσιακή συλλογή από χιλιάδες στρατιώτες και άλογα σε φυσικό μέγεθος. Στο Xi’an της Κίνας, κοντά στον τάφο του Qin Shi Huangdi, υπάρχουν περίπου 600 υπόγειοι λάκκοι που χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα π.Χ. Ανακαλύφθηκαν τυχαία τη δεκαετία του 1970, όταν οι ντόπιοι έσκαβαν για ένα πηγάδι.

Ενώ πολλοί παραμένουν μη ανασκαφές, τρεις από αυτούς τους λάκκους είναι ανοιχτοί για το κοινό και βρίσκονται μέσα στο Μουσείο του Στρατού Τερακότα. Εκτός από τον τεράστιο όγκο τους, αυτό που είναι ενδιαφέρον για αυτούς τους πήλινους στρατιώτες είναι ότι κάθε πρόσωπο είναι μοναδικό. Ήταν σκαλισμένα στο χέρι με ατομικά χαρακτηριστικά και χρειάστηκαν περίπου 40 χρόνια χειροτεχνίας συνολικά.

14. Τσιτσέν Ίτζα[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Ένας από τους πιο διάσημους αρχαιολογικούς χώρους στη Γη, το Chichen Itza ήταν κάποτε μια ακμάζουσα προ-ισπανική πόλη στη χερσόνησο Yucatan. Χτίστηκε από τους Μάγια το 600 μ.Χ., εγκαταλείφθηκε το 1221 όταν η Μάγιαπαν έγινε η νέα πρωτεύουσα.

Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν τον Ναό του Kukulkan, μια γιγάντια πέτρινη πυραμίδα με τέσσερις σκάλες που αντιπροσωπεύουν μια πυξίδα και 365 σκαλοπάτια για κάθε μέρα του χρόνου. Είναι καλύτερα να το επισκεφτείτε κατά την εαρινή ή φθινοπωρινή ισημερία, όταν ο ήλιος δημιουργεί ένα φως στις σκάλες της πυραμίδας.

Άλλες τοποθεσίες που πρέπει να δείτε είναι ο Ναός των Πολεμιστών, το γήπεδο των Μάγια, το Τείχος των Κρανίων και το Ιερό Σενότο που κάποτε ήταν χώρος ανθρωποθυσιών. Καθώς η Chichen Itza έχει πάντα κόσμο, είναι καλύτερα νωρίς το πρωί ή λίγο πριν κλείσει.

Τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στον κόσμο (μέρος 2)

13. Ακρόπολη[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Πάνω από την πόλη της Αθήνας, η Ακρόπολη στην κορυφή του Παρθενώνα φαίνεται από κάθε γωνιά της πόλης. Πρωτοχτισμένη και κατοικημένη από τον Περικλή τον 5ο αιώνα, η Ακρόπολη μετατράπηκε τελικά σε πόλη ναών.

Αυτές οι αρχαίες κατασκευές ήταν φιλοτεχνημένες από μπρούτζο και πεντελικό μάρμαρο, και μερικές ήταν ακόμη και επιχρυσωμένες. Οι αποκαταστάσεις συνεχίζονται ακόμα, οπότε μην εκπλαγείτε αν βρείτε σκαλωσιές ακόμα στη θέση τους.

Πολλά από τα αυθεντικά αντικείμενα μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης, οπότε αξίζει να το επισκεφτείτε όσο βρίσκεστε εδώ.

Καθώς ο Παρθενώνας βρίσκεται κάτω από τον ήλιο που χτυπά, είναι καλύτερο να τον επισκεφτείτε νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Αυτό είναι επίσης όταν έχει λιγότερο κόσμο.

12. Bagan[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Η αρχαία πόλη Bagan είναι μια μαγευτική πόλη ναών στη Μιανμάρ. Κάποτε πρωτεύουσα ενός ισχυρού βασιλείου κατά τον 11ο και τον 13ο αιώνα, είχε πάνω από 10.000 ναούς, μοναστήρια, ιερά, παγόδες και στούπες στο ζενίθ του.

Στα χρόνια που πέρασαν, αυτοί οι ιεροί τόποι έχουν καταρρεύσει ως αποτέλεσμα των επιδρομών των Μογγόλων, της παραμέλησης και των φυσικών καταστροφών. Μόλις 2.000 ερείπια ναών παραμένουν και είναι διάσπαρτα στον ορίζοντα. Ενώ μπορείτε να εξερευνήσετε την Αρχαιολογική Ζώνη Bagan με τα πόδια, ο τεράστιος όγκος των ναών εκτιμάται καλύτερα από τον αέρα.

Μια βόλτα με αερόστατο πάνω από το Bagan είναι μια άξια προσθήκη στη λίστα με τα bucket!

11. Τικάλ[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Με τις γκρίζες κορυφές του ναούς να προεξέχουν μέσα από τον καταπράσινο θόλο της ζούγκλας της Γουατεμάλας, το να ρίξεις μια ματιά στα ερείπια του Tikal είναι κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Ένα δημοφιλές ημερήσιο ταξίδι από το Flores ή το El Remate, αυτά τα απομακρυσμένα ερείπια είναι διάσπαρτα με πυραμίδες, ναούς και παλάτια.

Ένας από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους στη Μεσοαμερική, το Tikal ήταν η μεγαλύτερη και ισχυρότερη από τις πόλεις των Μάγια γύρω στο 600 μ.Χ. Μην χάσετε το Temple of the Two Headed Snake όσο βρίσκεστε εδώ. Ως μία από τις ψηλότερες προκολομβιανές κατασκευές στο δυτικό ημισφαίριο, η αναρρίχηση στην κορυφή θα σας προσφέρει απίστευτη θέα 360 μοιρών στο τροπικό δάσος και όχι μόνο.

10. Καρνάκ[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Το συγκρότημα του ναού Karnak στο Λούξορ της Αιγύπτου είναι εντυπωσιακό λόγω του τεράστιου μεγέθους του. Καλύπτοντας μια περιοχή που είναι μεγαλύτερη από τις περισσότερες αρχαίες πόλεις, είναι διάσπαρτη με ναούς, ιερά, οβελίσκους και ιερά. Χρειάστηκαν πάνω από 2.000 χρόνια για να κατασκευαστεί και κάθε Αιγύπτιος φαραώ άφησε το δικό του αρχιτεκτονικό στίγμα.

Περπατήστε στη Λεωφόρο των Σφιγγών και ανακαλύψτε τη Μεγάλη Hypostyle Hall. Αυτό το τεράστιο δωμάτιο γεμάτο με πανύψηλους πυλώνες και συμπαγείς στήλες από ψαμμίτη είναι ένα από τα πιο διάσημα και φωτογραφημένα αξιοθέατα της Αρχαίας Αιγύπτου.

Όσο βρίσκεστε εδώ, σταματήστε για να θαυμάσετε την Ιερή Λίμνη και τον κοντινό σκαραβαίο από γρανίτη. Λέγεται ότι αν το περικυκλώσεις επτά φορές, θα έχεις καλή τύχη στην αγάπη.

  για τα ποιό φτηνά αεροπορικά εισητήρια Wizz Air Ryanair : πτήσεις και εισιτήρια

9. Borobudur[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Κατασκευασμένο από ένα εντυπωσιακό δύο εκατομμύρια τετράγωνα ηφαιστειακής πέτρας, το Borobudur στην Ινδονησία είναι ο μεγαλύτερος βουδιστικός ναός στον κόσμο. Χρονολογείται από τον 9ο αιώνα και τελικά καταστράφηκε μέχρι που ανακαλύφθηκε ξανά το 1800. Έκτοτε, έχει αποκατασταθεί στην παλιά του αίγλη και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής την ανατολή του ηλίου.

Το μνημείο Borobudur αποτελείται από έξι τετράγωνες πλατφόρμες που ολοκληρώνονται από τρεις κυκλικές πλατφόρμες. Ένα μονοπάτι φώτισης οδηγεί από τη βάση της πυραμίδας προς τα πάνω μέσα από τα τρία επίπεδα της βουδιστικής κοσμολογίας, τον κόσμο των μορφών και τον κόσμο της άμορφης μορφής. Είναι διακοσμημένο με πάνω από 2.000 ανάγλυφα και 500 αγάλματα του Βούδα, καθένα από τα οποία σκιαγραφεί μια βουδιστική διδασκαλία.

8. Teotihuacan[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Το Teotihuacan βρίσκεται στα περίχωρα της σύγχρονης Πόλης του Μεξικού και είναι ένας από τους πιο διάσημους αρχαιολογικούς χώρους των Αζτέκων. Αλλά οι Αζτέκοι δεν το έχτισαν στην πραγματικότητα. Παρά τις πολλές θεωρίες, κανείς δεν είναι πραγματικά σίγουρος ποιος το έκανε. Ωστόσο, οι Αζτέκοι το ονόμασαν και το έκαναν δικό τους όταν σκόνταψαν στην εγκαταλελειμμένη πόλη.

Στην ακμή της, ήταν η μεγαλύτερη πόλη στο δυτικό ημισφαίριο και έδρα μιας πληθώρας οικιστικών συγκροτημάτων και πυραμίδων. μερικές από τις οποίες ήταν τόσο μεγάλες όσο οι Πυραμίδες της Γκίζας. Σήμερα, οι δύο εμβληματικές πυραμίδες του, ο Ναός του Ήλιου και ο Ναός της Σελήνης, είναι τα σημαντικότερα αξιοθέατα. Κάντε μια βόλτα στη Λεωφόρο των Νεκρών και επισκεφθείτε την Ακρόπολη και τον Ναό του Φτερωτού Φιδιού.

7. Αγάλματα Μοάι[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Με το ψηλότερο να ζυγίζει πάνω από 80 τόνους, τα αγάλματα Moai στο νησί του Πάσχα στην Πολυνησία είναι εμβληματικά. Στην πραγματικότητα, πιθανότατα θα τα αναγνωρίσετε από μια φωτογραφία ακόμα κι αν δεν τα είχατε ακούσει.

Αυτά τα 800 και πλέον αγάλματα, τα περισσότερα από τα οποία βλέπουν μακριά από τη θάλασσα, σκαλίστηκαν από ηφαιστειακή τέφρα από τους Ράπα Νούι κάπου μεταξύ 400 και 1500 μ.Χ. Καθένα από αυτά τα τεράστια μονολιθικά αγάλματα, που πιθανότατα δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας στοιχειώδεις λαβές πέτρας από βασάλτη, θα χρειαζόταν σχεδόν ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες για το γιατί χτίστηκαν, μεταξύ άλλων ως τρόπο να τιμήσουν σημαντικούς προγόνους της φυλής και λόγω της πεποίθησης ότι θα βελτίωνε το έδαφος.

6. Κολοσσαίο[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Ένα από τα πιο εμβληματικά ρωμαϊκά ερείπια, το Κολοσσαίο ήταν μια αρχαία αρένα μονομάχων. Το αμφιθέατρο των 50.000 θέσεων που αποκαλύφθηκε το 80 μ.Χ. χρησιμοποιήθηκε για τη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων. Αυτά περιελάμβαναν αγώνες με ζώα και αγώνες μονομάχων που διψούσαν για αίμα, όπου οι διαγωνιζόμενοι πολεμούσαν μέχρι θανάτου.

Η αρχιτεκτονική του Κολοσσαίου είναι εντυπωσιακή ακόμη και με τα σημερινά πρότυπα. Οι εξωτερικοί τοίχοι αποτελούνται από τρία επίπεδα αψίδων που ολοκληρώνονται με ιωνικούς, δωρικούς και κορινθιακούς κίονες. Στην εποχή της ακμής του, ήταν διακοσμημένα με τραβερτίνη και μαρμάρινα αγάλματα.

Το ανώτερο επίπεδο κάποτε υποστήριζε μια τεράστια τέντα που προστάτευε τους θεατές από τα στοιχεία. Σήμερα, μπορείτε να εξερευνήσετε το ίδιο το Κολοσσαίο ή να το συνδυάσετε με μια επίσκεψη στην κοντινή Ρωμαϊκή Αγορά και τον λόφο Palatine.

5. Σινικό Τείχος της Κίνας[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Απλωμένο σε 15 κινεζικές επαρχίες, πριγκιπάτα και αυτόνομες περιοχές, το Σινικό Τείχος της Κίνας είναι το μεγαλύτερο σε μήκος τεχνητή κατασκευή στον κόσμο. Αποτελείται από μια σειρά από ξεχωριστά τμήματα τειχών και τάφρων που χτίστηκαν κατά τη διάρκεια έξι κινεζικών δυναστειών ως άμυνα από τους εισβολείς.

Τώρα, ηλικίας πάνω από 2.000 ετών, ορισμένα τμήματα του τείχους έχουν καταρρεύσει. Είναι ενδιαφέρον ότι για όσους ήθελαν να το επιχειρήσουν, το περπάτημα σε όλο το μήκος του Σινικού Τείχους της Κίνας θα χρειαζόταν περίπου 18 μήνες.

4. Πέτρα[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Η Rose City of Petra είναι μια αρχαία πόλη της ερήμου που σκαλίστηκε σε βράχους από ροζ ψαμμίτη από νομάδες πριν από χιλιάδες χρόνια. Βρίσκεται στην Ιορδανία, ανάμεσα στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Νεκρά Θάλασσα, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η πόλη κάποτε ήταν γεμάτη πράσινους κήπους, ανακτορικά σπίτια και πολυσύχναστες αγορές.

Αντίθετα, ένας περίπατος, μια βόλτα με καμήλα ή γαϊδουράκι στα ερείπια της Πέτρας θα αποκαλύψει εγκαταλελειμμένες σπηλιές, ναούς και τάφους κρυμμένους μέσα στα τείχη της πόλης. Το διώροφο Θησαυροφυλάκιο σκαλισμένο στο βράχο είναι ένα από τα πιο όμορφα ορόσημα της παλιάς πόλης. Αξίζει να το δείτε μόνο για την πρόσοψη, αλλά το εσωτερικό με τον βασιλικό τάφο Indiana-Jonesy αξίζει να το δείτε. Μέχρι σήμερα, το 95% της αρχαίας πόλης της Πέτρας παραμένει άγνωστο.

3. Μάτσου Πίτσου[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Ένα τεράστιο σημάδι στη λίστα ταξιδιωτικών κουβάδων, το Μάτσου Πίτσου είναι μια από τις πιο διάσημες πόλεις της αρχαίας αυτοκρατορίας των Ίνκας. Αυτό το ιστορικό φρούριο βρίσκεται κρυμμένο στα βουνά του Περού. Τόσο καλά κρυμμένο που δεν βρέθηκε ποτέ από Ισπανούς εισβολείς όταν έφτασαν το 1500.

Βρέθηκαν μόνο το 1911 από έναν εξερευνητή που ονομαζόταν Bingham και μάλιστα αυτό ήταν τυχαία. Στην πραγματικότητα εντόπισε μια άλλη πόλη γνωστή ως Vilcabamba. Ένα θαύμα προηγμένης μηχανικής, υπολογίζεται ότι το 60% της κατασκευής κατασκευάστηκε υπόγεια, κυρίως για οχύρωση και αποχέτευση.

Σήμερα, αυτά τα περιφραγμένα ερείπια είναι προσβάσιμα μόνο με τα πόδια ή με το τρένο. Μην χάσετε το μυστικό Μουσείο του Μάτσου Πίτσου για μια ματιά στη Χαμένη Πόλη των Ίνκας.

 

2. Ανγκόρ[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη «nagara», το Angkor σημαίνει «πόλη». Κάποτε πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Χμερ μεταξύ 9ου και 15ου αιώνα, ήταν μια ακμάζουσα αρχαία μητρόπολη. Σήμερα, το Angkor είναι πιο διάσημο για τον ινδουιστικό ναό Angkor Wat που διεκδικεί τον τίτλο ως το μεγαλύτερο θρησκευτικό ιερό στη Γη.

Επισκέπτεται περίφημα την ανατολή του ηλίου, όταν ο φωτισμός πάνω από τους ναούς είναι απλά μαγικός. Αλλά το Αρχαιολογικό Πάρκο Angkor περιλαμβάνει στην πραγματικότητα πολλά περισσότερα συναρπαστικά ορόσημα εκτός από το Angkor Wat.

Πάνω από 1.000 ναοί βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλο το δάσος, τους ορυζώνες και τις γεωργικές εκτάσεις. Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν τον ντυμένο με ζούγκλα και μυστηριώδη ναό Beng Mealea με την πρώιμη βιβλιοθήκη και τα καλοδιατηρημένα γλυπτά και τον ναό Bayon του 12ου αιώνα που σηματοδοτεί το ιστορικό κέντρο της αρχαίας πόλης Angkor Thom.

1. Γκίζα[ΔΕΙΤΕ ΧΑΡΤΗ]

Μια από τις πιο μυστηριώδεις αρχαίες τοποθεσίες στη Γη, οι Πυραμίδες της Γκίζας στο Κάιρο είναι πραγματικά συναρπαστικές. Δημιουργήθηκαν ως τεράστιοι τάφοι για τους Φαραώ της Αρχαίας Αιγύπτου κατά την Τέταρτη Δυναστεία, υπάρχουν πολλές εικασίες για το πώς χτίστηκαν.

Με τόσο ακριβή και άψογη λεπτομέρεια, είναι ένα ακόμη αξιοσημείωτο κατόρθωμα της αρχαίας αιγυπτιακής μηχανικής. Στην πραγματικότητα, πολλοί πιστεύουν ότι κατασκευάστηκαν από αγγέλους ή ακόμα και εξωγήινους. Οι επισκέπτες μπορούν να πληρώσουν για να μπουν και στις τρεις μεγάλες πυραμίδες. Χρησιμοποιήθηκαν ως ταφικοί θάλαμοι και ήταν γεμάτοι θησαυρούς για να τους χρησιμοποιήσει ο Φαραώ στη μετά θάνατον ζωή – κάτι που προσέλκυσε πολλούς ταφικούς ληστές με τα χρόνια.

Μην ξεχάσετε να τραβήξετε μια φωτογραφία φιλιού με τη Σφίγγα – είναι λίγο πολύ υποχρεωτικό. Για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τα χειρότερα από τα πλήθη, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι λιγότερο γνωστοί τάφοι, ερείπια ναών και πυραμίδες που αξίζει να εξερευνήσετε στο γύρω οροπέδιο της ερήμου.

για να ταξιδέψετε στα αγαπημένα σας μνημεία, βρείτε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια από το παρακάτω widget

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια