Οι 20 πιο όμορφοι καταρράκτες στον κόσμο

Λίγα φυσικά αξιοθέατα εκφράζουν τη δύναμη και την ομορφιά του φυσικού κόσμου όπως οι καταρράκτες. Μπορούν να είναι και απίστευτα ήρεμοι στο βλέμμα και να προκαλούν δέος στην έντασή τους. Αυτά είναι τα συναισθήματα που προκαλούν οι πιο όμορφοι καταρράκτες στον κόσμο, γι’ αυτό και οι ταξιδιώτες συχνά καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να τους δουν. Αλλά πρώτα, πρέπει να ξέρετε πού να τα βρείτε.

Αντί να περάσετε τις πολύτιμες ημέρες των διακοπών σας επισκεπτόμενοι αθώους καταρράκτες ή να τους χάσετε εντελώς, ρίξτε μια ματιά σε αυτήν τη λίστα με τους καλύτερους καταρράκτες του κόσμου. Ενώ ορισμένοι από αυτούς τους καταρράκτες έχουν αξιώσεις όπως ο ψηλότερος στον κόσμο ή ο ευρύτερος σε μια ήπειρο, είναι η εμπειρία και η ομορφιά που έχουν πραγματικά σημασία. Είτε τελικά επισκεφτείτε κάποιο από αυτά είτε όχι, θα περάσετε τα επόμενα λεπτά κοιτάζοντας μερικές εκπληκτικές εικόνες καταρρακτών, κάτι που δεν είναι ποτέ κακή ιδέα!

 

Ivo Antonie de Rooij / shutterstock.com

Καταρράκτες Iguazu, Αργεντινή και Βραζιλία

Οι καταρράκτες Iguazu, που πλαισιώνουν τα σύνορα της Αργεντινής και της Βραζιλίας στη Νότια Αμερική, είναι μερικοί από τους πιο σαγηνευτικούς και μεγαλύτερους καταρράκτες του κόσμου. Προερχόμενο από τον ποταμό Iguazu, αυτό το απίστευτο θέαμα είναι στην πραγματικότητα μια συλλογή από περίπου 275 διακριτούς καταρράκτες που σχηματίζουν ένα σχήμα πετάλου. 

Ενώ το τμήμα του ποταμού όπου ξεκινούν οι καταρράκτες βρίσκεται στη βραζιλιάνικη πλευρά των συνόρων, η πλειοψηφία των καταρρακτών βρίσκεται στην Αργεντινή. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να περάσετε τα σύνορα για να δείτε τους καταρράκτες μήκους 1,7 μιλίων μέσα σε αυτό το εθνικό πάρκο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Vadim Petrakov / shutterstock.com

Καταρράκτες Victoria, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε

Εύκολα ένας από τους πιο διάσημους καταρράκτες στην Αφρική, οι καταρράκτες Victoria είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που προκαλεί δέος και μοιράζεται μεταξύ της Ζάμπια και της Ζιμπάμπουε. Αυτός ο απίστευτα φαρδύς καταρράκτης εκτείνεται σε πλάτος 1,7 χιλιομέτρων και πέφτει 108 μέτρα στο υψηλότερο σημείο του, δημιουργώντας μια σκηνή που προσελκύει ανθρώπους από όλο τον κόσμο. 

Τροφοδοτείται από τον ποταμό Ζαμβέζη, οι καταρράκτες Victoria είναι διάσημοι για την κατακλυσμένη ομίχλη τους, κάτι που εξηγεί την τοπική του ονομασία Mosi-oa-Tunya (που σημαίνει «ο καπνός που βροντάει»). Μια από τις καλύτερες εμπειρίες εδώ σε ένα από τα επτά φυσικά θαύματα του κόσμου είναι να κάνετε μια βουτιά στην πισίνα του Διαβόλου, η οποία βρίσκεται επισφαλώς στην κορυφή του καταρράκτη.

Δημιουργικά Ταξιδιωτικά Έργα / shutterstock.com

Καταρράκτες λιμνών Plitvice, Κροατία

Ενώ το Εθνικό Πάρκο Λιμνών Plitvice είναι ένα πανέμορφο μέρος για να επισκεφθείτε παντού, οι καταρράκτες το μεταφέρουν σε ένα εντελώς άλλο επίπεδο. Το Plitvice, που βρίσκεται στην ενδοχώρα της κεντρικής Κροατίας, φιλοξενεί 16 λίμνες με αναβαθμίδες που συνδέονται με απίστευτα όμορφους καταρράκτες. Σας υποδέχονται επανειλημμένα γραφικοί καταρράκτες καθώς ανεβαίνετε από τη μια γαλαζοπράσινη λίμνη στην άλλη.

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος καταρράκτης στο Εθνικό Πάρκο Λιμνών Plitvice δεν προέρχεται από τις λίμνες. Στην πραγματικότητα είναι ο ποταμός Plitvica που χύνεται στον καταρράκτη Veliki Slap, ο οποίος έχει ύψος 78 μέτρα.

Γαλλίδα Jessica Lee / shutterstock.com

Ban Gioc-Detian Falls, Βιετνάμ και Κίνα

Συνεχίζοντας την τάση των καταρρακτών στα σύνορα είναι οι μαγευτικοί καταρράκτες Ban Gioc-Detian της Ασίας. Αυτοί οι δύο καταρράκτες στα σύνορα Κίνας και Βιετνάμ είναι γνωστοί ως καταρράκτες Ban Gioc στο Βιετνάμ και ως καταρράκτες Detian στην Κίνα. Ανεξάρτητα από το πώς τους αναγνωρίζετε, είναι αναμφισβήτητα από τους καλύτερους καταρράκτες του κόσμου, ειδικά κατά την περίοδο των βροχών που ο ποταμός Quay Son βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του. 

Με το περιβάλλον με πλούσια βλάστηση, τα επιβλητικά βουνά και μια αρκετά ανοιχτή καρστική κοιλάδα, είναι εύκολο να έχετε υπέροχη θέα σε αυτούς τους καταρράκτες και τη θέση τους στο τοπίο. Για ένα κοντινό πλεονέκτημα, κάντε μια βόλτα μέχρι τους καταρράκτες σε μια τοπική σχεδία από μπαμπού.

CPQ / shutterstock.com

Καταρράκτες του Νιαγάρα, ΗΠΑ και Καναδάς

Όσον αφορά τους διάσημους καταρράκτες, αναγνωρίζονται περισσότερο από τους καταρράκτες του Νιαγάρα; Αυτοί οι εμβληματικοί καταρράκτες βρίσκονται στα σύνορα μεταξύ Καναδά και ΗΠΑ, όπου ο ποταμός Νιαγάρα συνδέει τη λίμνη Έρι με τη λίμνη Οντάριο. 

Οι καταρράκτες του Νιαγάρα αποτελούνται από τρεις διακριτούς καταρράκτες, αλλά οι Καταρράκτες Horseshoe είναι ο μεγαλύτερος (167 πόδια ύψος) και οι πιο πολυφωτογραφημένοι. Οι μικρότεροι είναι οι American Falls και Bridal Veil Falls, και οι δύο στην αμερικανική πλευρά των συνόρων. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γνωρίσετε τη δύναμη των καταρρακτών του Νιαγάρα, με απόψεις και στις δύο χώρες, ακόμη και κρουαζιέρες που σας βγάζουν στον πυθμένα των καταρρακτών.

Douglas Olivares / shutterstock.com

Angel Falls, Βενεζουέλα

Παίρνοντας τον τίτλο του μεγαλύτερου καταρράκτη στον κόσμο από άποψη ύψους είναι οι πανίσχυροι καταρράκτες Angel της Βενεζουέλας. Φτάνοντας σε ένα απίστευτο ύψος 979 μέτρων, ο καταρράκτης Angel είναι ο υψηλότερος αδιάκοπος καταρράκτης και διαθέτει μια σειρά από καταρράκτες και ορμητικά νερά στο κάτω μέρος της κύριας κατάδυσής του. Ο καταρράκτης ξεκινά από την κορυφή του επιτραπέζιου βουνού Auyan Tepui, με την πηγή του να είναι ο απομακρυσμένος ποταμός Churun ​​στο Εθνικό Πάρκο Canaima. 

Ωστόσο, το να φτάσετε σε αυτό το θαύμα της Νότιας Αμερικής είναι κάτι σαν πρόκληση, καθώς είναι κρυμμένο βαθιά στο τροπικό δάσος του ισημερινού σε μια χώρα που δεν είναι γνωστή για τον εύκολο τουρισμό της. Μόλις φτάσετε στη Βενεζουέλα, θα πρέπει να κάνετε μια πτήση, μια βόλτα με βάρκα και τουλάχιστον τρεις ώρες πεζοπορία για να τις φτάσετε.

Robin Runck / shutterstock.com

Tugela Falls, Νότια Αφρική

Έχοντας τη δεύτερη θέση στη λίστα με τους μεγαλύτερους καταρράκτες στον κόσμο, οι καταρράκτες Tugela είναι ένα λαμπρό θέαμα. Ο καταρράκτης βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά Drakensberg στο Εθνικό Πάρκο Βασιλικού Νατάλ της Νότιας Αφρικής και έχει συνολικό ύψος 948 μέτρα. Αυτό μετράει καθεμία από τις πέντε ξεχωριστές βαθμίδες, η ψηλότερη από τις οποίες πέφτει 411 μέτρα. Ξεχύνονται από τον ποταμό Tugela, οι καταρράκτες ξεχωρίζουν απότομα απέναντι στα πανύψηλα βραχώδη βουνά, καθιστώντας τους ένα θαύμα.

Priyantha Bandara Φωτογραφίες / shutterstock.com

Gullfoss, Ισλανδία

Οι καταρράκτες έρχονται σε όλα τα σχήματα και μεγέθη, όπως αποδεικνύεται από το υπέροχα ξεχωριστό Gullfoss στην Ισλανδία. Αυτός ο καταπληκτικός καταρράκτης είναι ένα εμβληματικό αξιοθέατο στην Ισλανδία, χάρη στον τρόπο που αλλάζει κατεύθυνση μεταξύ των δύο επιπέδων του. Αφού ο ποταμός Hvita πέσει πάνω από την πρώτη βαθμίδα, παίρνει μια απότομη στροφή 90 μοιρών πριν από τον δεύτερο καταρράκτη, δημιουργώντας ένα εφέ σκάλας. Το όνομα του καταρράκτη, που μεταφράζεται σε «Χρυσοί Καταρράκτες», προέρχεται από τη χρυσή απόχρωση που είναι ορατή περιστασιακά στο φως του ήλιου, και είναι επίσης συνηθισμένο να βλέπεις ουράνια τόξα μέσα στη βαριά ομίχλη του.

A.Hornung / shutterstock.com

Yosemite Falls, ΗΠΑ

Από τους πολλούς λόγους για να επισκεφθείτε το Εθνικό Πάρκο Yosemite, το πιο δημοφιλές εθνικό πάρκο στις ΗΠΑ, οι μαγευτικοί καταρράκτες Yosemite είναι ένας μεγάλος. Αυτός ο ψηλός καταρράκτης πέφτει 2.425 πόδια, χωρισμένος σε τρία στάδια: το Upper Yosemite Fall, το Middle Cascades και το Lower Yosemite Fall.

Πρόκειται για έναν εποχιακό καταρράκτη που σπάνια ρέει το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Για να δείτε τους καταρράκτες Yosemite στα καλύτερά τους, ελάτε στα τέλη της άνοιξης. Δεν είναι όμως ο μόνος μεγάλος καταρράκτης στο Εθνικό Πάρκο Yosemite, με το Bridalveil Fall να είναι επίσης απίστευτα δημοφιλής.

Egor Lyashenko / shutterstock.com

Καταρράκτες Dudhsagar, Ινδία

Για να δείτε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς καταρράκτες της Ασίας, κατευθυνθείτε προς τους καταρράκτες Dudhsagar στη Γκόα της Ινδίας. Ενώ διασχίζει τέσσερις βαθμίδες για μια συνολική βύθιση 310 μέτρων, το μέσο πλάτος του καταρράκτη των 30 μέτρων τον κάνει να φαίνεται πολύ μεγαλύτερος. 

Επειδή οι καταρράκτες Dudhsagar βρίσκονται σε μια περιοχή μουσώνων, είναι πιο ισχυροί κατά την περίοδο των βροχών της Γκόα. Διασχίζοντας τα Δυτικά Γκάτ, ο καταρράκτης περιβάλλεται από εντυπωσιακά βουνά και δάση που αναδεικνύουν την ομορφιά της φύσης της Ινδίας, δημιουργώντας μια αξέχαστη στιγμή καρτ ποστάλ.

Kid Dog Travel / shutterstock.com

Καταρράκτες Kaieteur, Γουιάνα

Όπως τόσοι πολλοί όμορφοι καταρράκτες, το Kaieteur είναι απίστευτα απομακρυσμένο, κάτι που αποτελεί μεγάλο μέρος της απήχησής του. Βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Kaieteur στο τμήμα της Γουιάνας του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, είναι από τους πιο ισχυρούς καταρράκτες στον κόσμο και ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της χώρας. 

Τροφοδοτείται από τον ποταμό Potaro, το Kaieteur ανεβαίνει 226 μέτρα κάτω με μία μόνο πτώση από έναν απότομο βράχο. Για την καλύτερη θέα στους καταρράκτες, επιβιβαστείτε σε ένα από τα τοπικά αεροπλάνα για τα αξιοθέατα.

Ritu Manoj Jethani / shutterstock.com

Ruby Falls, ΗΠΑ

Σε αντίθεση με οποιονδήποτε άλλο καταρράκτη σε αυτήν τη λίστα, οι καταρράκτες Ruby του Τενεσί είναι στην πραγματικότητα υπόγειοι. Θα πρέπει να ψάξετε βαθιά για να δείτε αυτό το συναρπαστικό φυσικό φαινόμενο κοντά στο Chattanooga, δημιουργώντας μια αξέχαστη εμπειρία. 

Αφού ρίξετε 26 ιστορίες σε ένα ασανσέρ κάτω από το Όρος Lookout, θα βρείτε τους καταρράκτες Ruby φωτισμένους σε μια μαγευτική παράσταση φωτός. Αν και έχουν ύψος 145 πόδια, οι βραχώδεις σχηματισμοί, τα φώτα και η συνολική ατμόσφαιρα κάνουν αυτούς τους υπόγειους καταρράκτες ένα μαγικό θέαμα.

Piu_Piu / shutterstock.com

Sutherland Falls, Νέα Ζηλανδία

Η Νέα Ζηλανδία δεν έχει έλλειψη πανέμορφου φυσικού τοπίου, χάρη στα αξιοθέατα όπως το Sutherland Falls, που αποτελείται από τρεις ξεχωριστούς καταρράκτες που εκτείνονται μαζί σε ένα εντυπωσιακό ύψος 580 μέτρων. Φωλιασμένο μέσα σε επικά βουνά και αποστραγγίζεται από τη λίμνη Quill, είναι εύκολα ένας από τους πιο εντυπωσιακούς καταρράκτες στη φύση.

Βρίσκεται περίπου 14 μίλια από το Milford Sound στο South Island, το Sutherland Falls είναι κάπως απομακρυσμένο, αλλά αξίζει το ταξίδι. Για να φτάσετε στην απομονωμένη θέση του στις Νότιες Άλπεις του νησιού, μπορείτε να κάνετε είτε μια γραφική πτήση είτε μια τετραήμερη πεζοπορία.

Rahul Pai / shutterstock.com

Jog Falls, Ινδία

Το Jog Falls είναι ένας από αυτούς τους καταρράκτες που πρέπει πραγματικά να επισκεφτείτε την κατάλληλη στιγμή. Ένας από τους υψηλότερους καταρράκτες στην Ινδία, ο Jog Falls είναι σχεδόν αγνώριστος κατά την περίοδο των βροχών σε σύγκριση με τον υπόλοιπο χρόνο. 

Για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, αυτός ο καταρράκτης στην πολιτεία της Καρνατάκα είναι ένα αρκετά μέτριο θέαμα, καθένα από τα τέσσερα τμήματα του μόνο μια ήπια στάλα. Αλλά όταν χτυπάει ο μουσώνας, τα τμήματα αναμειγνύονται για να δημιουργήσουν ένα τείχος από νερό που πέφτει, με ύψος 253 μέτρα στο υψηλότερο σημείο.

pixy_nook / shutterstock.com

Καταρράκτες Kuang Si, Λάος

One of the most famous landmarks in Laos is Kuang Si Falls. This amazing natural attraction is within reach of the city of Luang Prabang and a popular place for travelers to visit when in Luang Prabang.

Although its main cascade only measures around 60 meters high, the three-tiered waterfall emerging from the rainforest is a visual wonder. Limestone pools around the bottom of the falls showcase the pale blue hue of the water, and you can even swim in some of these pools.

Jonathan Percy / shutterstock.com

Fall Creek Falls, USA

Tennessee’s Fall Creek Falls State Park is home to one of the highest waterfalls in the U.S. The park’s namesake and most popular attraction makes quite a picture, plunging 256 feet into the pool below.

You can take a walking trail from the top of the falls and its rocky plateau down to the bottom for a great vantage point of this grand waterfall. Fall Creek Falls has a little companion as well, with Coon Creek Falls just to the right of the far larger waterfall.

4045 / shutterstock.com

Huangguoshu Waterfall, China

Of the many striking natural attractions scattered around China, one that firmly belongs on this list is Huangguoshu Waterfall. Located on the Baishui River in Anshun of the Guizhou province, it’s one of China’s largest and most famous waterfalls. Interestingly, Huangguoshu is wider than it is tall, measuring 101 meters wide and 77.8 meters high.

You can see the waterfall from multiple observation points, each offering a different perspective. Depending on the season, you might even spot the Water-Curtain Cave behind the falls.

Marisha_SL / shutterstock.com

Καταρράκτες του Μπλε Νείλου, Αιθιοπία

Μπορεί να είναι το λιγότερο γνωστό σημείο σε αυτήν τη λίστα, αλλά οι Καταρράκτες του Μπλε Νείλου της Αιθιοπίας αξίζει να αναφερθούν εδώ. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, ο καταρράκτης βρίσκεται στην πάνω διαδρομή του Γαλάζιου Νείλου κοντά στην πόλη Μπαχίρ Νταρ. 

Για να δείτε τους καταρράκτες σε πλήρη δράση, θα πρέπει να επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών, καθώς ένας υδροηλεκτρικός σταθμός ανάντη έχει περιορίσει κάπως τη ροή του ποταμού. Ωστόσο, το τρίπτυχο σχήμα του καταρράκτη και το ύψος των 42 μέτρων τον καθιστούν ένα από τα πιο όμορφα φυσικά αξιοθέατα της Αιθιοπίας. Ως μπόνους, τα μονοπάτια πεζοπορίας που φτάνουν σε αυτό είναι μια εξαιρετική βιτρίνα της γύρω εξοχής και των ενδημικών πουλιών.

Φωτογράφος κιθάρας / shutterstock.com

Καταρράκτης Thi Lo Su, Ταϊλάνδη

Λέγεται ότι είναι ο μεγαλύτερος και ψηλότερος καταρράκτης στην Ταϊλάνδη, ο Thi Lo Su είναι επίσης ένας από τους πιο όμορφους. Περιέργως, αυτή η σκάλα με καταρράκτες στην επαρχία Tak της βορειοδυτικής Ταϊλάνδης δεν έχει ποτέ επισήμως ερευνηθεί, επομένως το αναφερόμενο ύψος 250 μέτρων και πλάτος 350 μέτρων δεν είναι βέβαιο. Αυτό που δεν αμφισβητείται είναι η υπέροχη σκηνή που προσφέρει καθώς ρέει στα τρία του τμήματα. Εκτός από την τέλεια φωτογραφία, ο καταρράκτης έχει μερικές τρύπες για κολύμπι στη βάση του όπου μπορείτε να δροσιστείτε για λίγο.

mRGB / shutterstock.com

Καταρράκτες Krimml, Αυστρία

Οι περισσότεροι άνθρωποι φαντάζονται τις χιονισμένες Άλπεις όταν σκέφτονται την Αυστρία, αλλά τα βουνά της χώρας φιλοξενούν άλλα μαγευτικά αξιοθέατα, όπως οι μαινόμενοι καταρράκτες Krimml. Ενώ το Εθνικό Πάρκο Hohe Tauern φιλοξενεί 26 καταρράκτες, αυτός ψηλά πάνω από το χωριό Krimml είναι ο ψηλότερος στη χώρα. 

Ο καταρράκτης βυθίζεται 380 μέτρα σε τρία επίπεδα, με ένα μονοπάτι πεζοπορίας 4 χιλιομέτρων που σας μεταφέρει σε κάθε στάδιο. Η καλύτερη εποχή για να δείτε τους καταρράκτες είναι στις αρχές του καλοκαιριού, όταν ο παγετώνας Krimmler Ache που τους ταΐζει είναι στην πιο δυνατή ροή του.

Λοιπόν, να το έχετε – μια συναρπαστική λίστα με καταρράκτες σε όλο τον κόσμο για να προσθέσετε στη λίστα με τα κουβάρια σας!

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Ενοικίαση αυτοκινήτου

Διαμονή

Ασφάλιση

Διαβάστε επίσης:καταρράκτες στο Cebu, Φιλιππίνες

“Κλείστε Τώρα Ξενοδοχείο και Πληρώστε Λιγότερα!

 καταρράκτες στην Ταϊλάνδη

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια