25 Διασκεδαστικά και Ενδιαφέροντα Γεγονότα για την Ελλάδα

Περιεχόμενα

Ποιος δεν έχει ονειρευτεί να περάσει ένα καλοκαίρι στην Ελλάδα χαλαρώνοντας στα γαλαζοπράσινα νερά της Σαντορίνης και εξερευνώντας τα ερείπια της Ακρόπολης; Προφανώς όχι την ίδια μέρα!

Η Ελλάδα είναι ένας από εκείνους τους συναρπαστικούς προορισμούς που προσφέρουν στους επισκέπτες πολλές ξεχωριστές εμπειρίες διακοπών. Μπορείτε να πάτε να πάρετε τους λάτρεις της ιστορίας σας, να γίνετε αλήτης στην παραλία ή να απολαύσετε κάτι στο ενδιάμεσο.

Οι διακοπές στην Ελλάδα είναι το μόνο που έχετε φανταστεί και όχι μόνο. Εκτός από τα ελληνικά νησιά και την Αθήνα, υπάρχουν πολλές άλλες λιγότερο ταξιδιωμένες περιοχές για εξερεύνηση. Και φροντίστε να φτιάξετε την όρεξή σας, το ελληνικό φαγητό είναι από τα καλύτερα στον πλανήτη!

25 διασκεδαστικά γεγονότα για την Ελλάδα

Αυτά τα διασκεδαστικά και ενδιαφέροντα στοιχεία για την Ελλάδα μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε αυτή τη μοναδική χώρα λίγο περισσότερο. Υπάρχουν πολλά να δείτε και να κάνετε σε αυτή τη συναρπαστική χώρα, και όσο περισσότερο καταλαβαίνετε τη μακρά ιστορία της, τόσο περισσότερο θα εκτιμήσετε την επίσκεψή σας.

Και, όσο πιο εξοικειωμένοι είστε με τη χώρα, τον πολιτισμό της και τι έχει να προσφέρει στους επισκέπτες, τόσο καλύτερα θα μπορείτε να προγραμματίσετε τις διακοπές των ονείρων σας.

Ακολουθούν μερικά γεγονότα σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων για να σας δώσουν μια μικρή επισκόπηση αυτής της όμορφης και μαγευτικής χώρας. Στοιχηματίζουμε ότι η πρώτη σας επίσκεψη δεν θα είναι η τελευταία!

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στην Ελλάδα το 2023;

1. Το 80% της Ελλάδας χαρακτηρίζεται ως ορεινό ανάγλυφο.

Γεώργιος Τσίχλης/Shutterstock

Αν έχετε δει εκείνες τις εικόνες της Ελλάδας που δείχνουν στενούς δρόμους με στροφές και απότομους λόφους, έχετε μια ιδέα για το τι να περιμένετε όταν φτάσετε. Η Ελλάδα είναι λοφώδης και απότομη και απαιτεί από τους επισκέπτες να πακετάρουν γερά παπούτσια!

Ένα άλλο στοιχείο σε αυτό είναι ότι λόγω αυτού του ορεινού εδάφους, δεν υπάρχουν ποτάμια στη χώρα που να είναι πλεύσιμα.

2. Πρόκειται για μια πολύ ομοιογενή χώρα, με το 98% των πολιτών να θεωρούνται εθνικά Έλληνες.

Δεν είναι ότι είναι ένα μέρος που δεν είναι φιλόξενο, απλά δεν έχει υπάρξει πολλή μετανάστευση στη χώρα. Οι λίγοι μη Έλληνες που ζουν εκεί κατάγονται κυρίως από τις γειτονικές χώρες της Τουρκίας, της Αρμενίας και της Αλβανίας.

3. Η Ελλάδα ήταν όψιμος υιοθέτης του γραμματισμού.

Ναι, εκπλαγήκαμε κι εμείς. Είναι εκπληκτικό ότι η «γενέτειρα του πολιτισμού» είχε ένα εντυπωσιακό ποσοστό αλφαβητισμού 30% τη δεκαετία του 1950. Το σημερινό ποσοστό αλφαβητισμού ενηλίκων 95% συμβαδίζει πολύ περισσότερο με τις προσδοκίες των περισσότερων ανθρώπων. Αυτοί οι Έλληνες μαθαίνουν γρήγορα!

4. Εάν έχετε μαρμάρινο πάγκο, υπάρχει πολύ καλή πιθανότητα να προέρχεται από την Ελλάδα.

Ένα εκπληκτικό 7% του συνόλου των μαρμάρων που υπάρχουν στον κόσμο είναι από την Ελλάδα. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μικρός αριθμός, αλλά όταν σταματήσετε να σκεφτείτε ότι σημαίνει ότι περιλαμβάνεται όλο το μάρμαρο, παντού, γίνεται πολύ πιο εντυπωσιακό.

5. Η Αθήνα δεν ήταν πάντα η ακμάζουσα μητρόπολη που γνωρίζουμε ότι είναι σήμερα.

Nick NA/Shutterstock

Το 1834 η πρωτεύουσα είχε περίπου 10.000 κατοίκους σε σύγκριση με τα σημερινά 3,6 εκατομμύρια (από το 2001). Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι πάνω από το 40% του σημερινού πληθυσμού της χώρας ζει μέσα ή γύρω από την Αθήνα.

6. Η χώρα της Ελλάδας περιλαμβάνει πάνω από 2.000 νησιά αλλά δεν είναι όλα κατοικημένα.

Ναι, αυτό είναι σωστό και όχι τυπογραφικό λάθος, 2.000 διαφορετικά νησιά! Μόνο 170 είναι πραγματικά κατοικημένα, αλλά και πάλι, αυτά είναι πολλά νησιά. Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και έχει έκταση 3.189 τετραγωνικά μίλια.

7. Οι άνδρες υποχρεούνται να υπηρετήσουν θητεία στον ελληνικό στρατό.

Μόλις ενηλικιωθούν, όλοι οι άνδρες στη χώρα πρέπει να υπηρετήσουν στο στρατό. Αυτές οι θητείες μπορούν να διαρκέσουν από ένα έτος έως 18 μήνες και όλοι οι κλάδοι υπηρεσίας είναι πιθανές επιλογές. Συνολικά, η χώρα ξοδεύει περίπου το 6% του ετήσιου ΑΕΠ της σε στρατιωτικές δραστηριότητες.

8. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα ζουν περισσότερο από τους πολίτες των ΗΠΑ.

Αφού επισκεφθήκαμε την Ελλάδα για πρώτη φορά, αυτό ήταν πολύ πιο λογικό. Οι άνθρωποι έχουν ισχυρούς οικογενειακούς και κοινοτικούς δεσμούς, τρώνε πολλά φρέσκα προϊόντα και ψάρια και είναι πιο δραστήριοι ανεβοκατεβαίνοντας όλους αυτούς τους λόφους!

Η κατάταξη της 26ης στους παγκόσμιους πίνακες προσδόκιμου ζωής αντιστοιχεί σε μέση διάρκεια ζωής 77 ετών για τους άνδρες και 82 ετών για τις γυναίκες. Για σύγκριση, οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 49η θέση.

9. Εάν διευθύνετε ένα εμπορικό πλοίο στην Ελλάδα, η πλειοψηφία του πληρώματος σας πρέπει να είναι Έλληνες.

Aerial-motion/Shutterstock

Η ναυτιλία είναι άλλη μια πηγή υπερηφάνειας στην Ελλάδα, εκεί πάνω με ελαιόλαδο και ελιές! Τα εμπορικά πλοία που εκτελούν δρομολόγια στη χώρα πρέπει να έχουν πλήρωμα που να αποτελείται από τουλάχιστον 75% Έλληνες. Και από όλα τα εμπορικά πλοία που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 70% ναυπηγήθηκε στην Ελλάδα.

10. Μερικά από τα ελαιόδεντρα που φύονται στην Ελλάδα σήμερα φυτεύτηκαν τον 13ο αιώνα.

Είναι πολλές ελιές! Για να βάλετε σε προοπτική αυτό το διασκεδαστικό γεγονός, σκεφτείτε ότι θα μπορούσατε να φάτε μια ελιά κατά την επίσκεψή σας που προέρχεται από ένα δέντρο που υπάρχει περισσότερο από τη χώρα μας.

Ουάου. Θεωρήστε τα μυαλά μας φουσκωμένα. Αυτό είναι μια εξαιρετική απεικόνιση του πόσο καιρό υπάρχει η Ελλάδα.

11. Η οικογενειακή μονάδα στην Ελλάδα είναι ισχυρή.

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν πολύ λίγα, σαν μικρός αριθμός, «παλαιοπωλών» στην Ελλάδα; Η ελληνική οικογενειακή μονάδα είναι ισχυρή και είναι πολύ ασυνήθιστο για τους ηλικιωμένους να ζουν μόνοι τους ή σε ένα σπίτι.

Εάν είστε Έλληνας και ανήκετε σε μια παραδοσιακή οικογένεια, μπορείτε να περιμένετε να ζήσετε στο σπίτι μέχρι να παντρευτείτε και επίσης να πεθάνετε σε ένα από τα σπίτια των παιδιών σας περιτριγυρισμένοι από μέλη της οικογένειας.

12. Περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται την Ελλάδα σε ένα χρόνο από όσους μένουν εκεί!

Ναι, αυτό είναι ένα διασκεδαστικό γεγονός! Εάν έχετε την καρδιά σας να επισκεφθείτε την Ελλάδα, σίγουρα δεν είστε μόνοι. Κατά μέσο όρο χρόνο, περίπου 16,5 εκατομμύρια τουρίστες το επισκέπτονται.

Συγκρίνετε αυτόν τον αριθμό με τον πληθυσμό της χώρας που εκτιμάται ότι ήταν 10,4 εκατομμύρια το 2021. Στην πραγματικότητα, ο τουρισμός αποτελεί ένα τεράστιο 16% του συνολικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) που παράγεται από την Ελλάδα.

13. Όταν βρίσκεστε στην Ελλάδα, σίγουρα θα παρατηρήσετε ότι σχεδόν τα πάντα είναι βαμμένα κυανός , η δημοφιλής απόχρωση του μπλε.

Kite_rin/Shutterstock

Ναι, αυτό το μπλε που βλέπετε στις ταξιδιωτικές φωτογραφίες των ελληνικών νησιών έχει όνομα. Όχι μόνο το kyanos είναι  ένα απίστευτα δημοφιλές χρώμα, αλλά είναι επίσης ένα που πιστεύεται ότι βοηθά στην αποτροπή των κακών πνευμάτων. Αυτό εξηγεί γιατί το βλέπετε σχεδόν σε κάθε τρούλο εκκλησίας και σε τόσες πολλές πόρτες.

14. Η Ελλάδα έχει ένα εθνικό τυρί, και δεν αποτελεί έκπληξη, είναι η φέτα.

Η φέτα είναι η λιχουδιά κατσικίσιου τυριού που υπάρχει από την εποχή του Ομήρου και της Οδύσσειας του. Μάλλον θα σοκαριστείτε (όχι) όταν μάθετε ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης φέτας στον κόσμο κατά κεφαλήν.

15. Οι εορτασμοί γενεθλίων απλώς δεν είναι κάτι στην Ελλάδα.

Παράξενο, σωστά; Όσο κι αν αυτό θα απογοήτευε τους περισσότερους Αμερικανούς, το έθιμο των ετήσιων εορτασμών γενεθλίων στην Ελλάδα είναι πολύ ασυνήθιστο. Αντίθετα, γιορτάζετε την «ονομαστική εορτή» σας κάθε χρόνο.

Στην Ελλάδα, όλοι φέρουν το όνομα ενός αγίου, οπότε γιορτάζετε κάθε χρόνο τη μεγάλη τους μέρα. Είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα ιδέα.

16. Η Ελλάδα δεν είναι πολύ μεγάλη. είναι περίπου το ίδιο μέγεθος με την πολιτεία της Αλαμπάμα.

Για μια μικρή χώρα, η Ελλάδα έχει σίγουρα μια μεγάλη γροθιά! Υπάρχουν πολλά να δείτε και να ζήσετε σε μια μικρή περιοχή. Τόσο πολύ, ίσως χρειαστεί απλώς να προγραμματίσετε μια άλλη επίσκεψη σύντομα.

17. Σύμφωνα με τους Έλληνες, τα Μάρμαρα του Παρθενώνα κλάπηκαν από τους Άγγλους και πρέπει να επιστραφούν.

tilialucida/Shutterstock

Όχι για να διαφωνήσετε, αλλά το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα (ή του Ελγίνειου) μπορεί να προκύψει κατά την επίσκεψή σας και θα πρέπει να ξέρετε περί τίνος πρόκειται για όλη τη φασαρία.

Αυτές οι πέτρες βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο αλλά οι Έλληνες ισχυρίζονται ότι έχουν κλαπεί. Το θέμα εξακολουθεί να παίζει στο δικαστήριο της κοινής γνώμης.

18. Απαγορεύεται η αποτέφρωση αν είστε μέλος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι περισσότεροι Έλληνες είναι μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας και θάβονται σύμφωνα με τις παραδόσεις τους. Λόγω της έλλειψης διαθέσιμης γης στα σημερινά ελληνικά νεκροταφεία, οι σοροί εκταφεύονται μετά από μια περίοδο περίπου πέντε ετών.

Τα οστά τους στη συνέχεια καθαρίζονται σε κρασί και τοποθετούνται σε ένα οστεοφυλάκιο, ελευθερώνοντας έτσι αυτό το σημείο για κάποιον άλλο.

19. Η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται για μια ακτογραμμή περίπου 9.000 μιλίων.

Κατατάσσεται στη 10η θέση στον κόσμο όσον αφορά το μήκος των ακτών, ένα εντυπωσιακό στατιστικό, ειδικά για τους λάτρεις του νερού. Όταν κάνετε διακοπές στην Ελλάδα, το πιο μακριά που θα βρεθείτε ποτέ από το νερό είναι εκπληκτικά 85 μίλια.

20. Η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα.

Συχνά πιστεύεται ότι είναι από την Αφρική, και συνήθως ισχυρίζονται οι Αιγύπτιοι, πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι η Κλεοπάτρα ήταν στην πραγματικότητα Ελληνίδα. Αν και δεν έζησε πολύ στην Ελλάδα, ούτε κυβέρνησε ποτέ την πατρίδα της, είναι Ελληνίδα.

21. Οι Έλληνες εργαζόμενοι απολαμβάνουν ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα διακοπών.

BearFotos/Shutterstock

Κρατήστε τα καπέλα σας, Αμερικανοί. Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα λαμβάνουν τουλάχιστον έναν ολόκληρο μήνα διακοπές κάθε χρόνο. Αυτό είναι σωστό τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες αμειβόμενων διακοπών. Ναι, ζηλεύουμε. Θα περνούσαμε τουλάχιστον ένα μέρος της ετήσιας άδειας μας, το μαντέψατε, στην Ελλάδα.

22. Η ανεργία είναι κατά μέσο όρο γύρω στο 10% στην Ελλάδα.

Εντάξει, μπορεί να μην έχουμε σταθερά προγράμματα διακοπών, αλλά οι ΗΠΑ απολαμβάνουν ένα υγιές ποσοστό απασχόλησης. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο στην Ελλάδα, καθώς οι δουλειές είναι δύσκολο να βρεθούν.

Μια πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν είναι καν αρκετή για να εγγυηθεί μια καλά αμειβόμενη δουλειά. Υποθέτουμε ότι είναι πραγματικά αλήθεια, ότι όλα είναι μια ανταλλαγή.

23. Ο εθνικός ύμνος της χώρας είναι μεγάλος, καθώς περιέχει 158 στίχους!

Φανταζόμαστε ότι υπάρχει μια συντομευμένη έκδοση που παίζεται στις περισσότερες περιπτώσεις. Αλλά wow, αυτό είναι πολύ τραγούδι και ένας εξαιρετικός αριθμός στίχων που πρέπει να θυμάστε.

24. Η Ελλάδα είχε το αρχαιότερο νόμισμα στον κόσμο μέχρι τη μετάβαση στο ευρώ το 2002.

Εδώ είναι ένα άλλο γεγονός που δείχνει ξεκάθαρα πόσο καιρό υπάρχει η Ελλάδα με κάποια μορφή ή τρόπο.

Πριν υιοθετήσει το ευρώ ως νόμισμά της, η Ελλάδα είχε τη δραχμή. Αυτή η μορφή νομίσματος ήταν σε κυκλοφορία και σε τακτική χρήση για 2.650 χρόνια! Είναι πραγματικά δύσκολο να το καταλάβεις, έτσι δεν είναι;

25. Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική στην Ελλάδα.

Οι Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό ψηφίζουν για τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές σε εκλογικό τμήμα στις Βρυξέλλες του Βελγίου στις 20 Μαΐου 2023./Αλέξανδρος Μιχαηλίδης/Shutterstock

Ναι, το διάβασες σωστά. Πρέπει να ψηφίσεις αν είσαι Έλληνας πολίτης, είναι προϋπόθεση, όχι επιλογή. Υποθέτουμε ότι αυτό είναι λογικό καθώς η Αρχαία Ελλάδα ήταν η γενέτειρα της δημοκρατίας.

Μόλις φτάσεις τα 18, καλύτερα να φτάσεις στον εκλογικό θάλαμο. Στην πραγματικότητα, θα θέλαμε να το δούμε αυτό ως απαίτηση παντού!

Συχνές Ερωτήσεις

Πότε είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την Ελλάδα;

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι καλύτεροι μήνες για να προγραμματίσετε το ταξίδι σας στην Ελλάδα είναι ο Ιούνιος έως τον Σεπτέμβριο, την ίδια χρονική περίοδο που τα παιδιά είναι εκτός σχολείου και οι οικογένειες ταξιδεύουν.

Αν ψάχνετε για μια στιγμή για να επισκεφθείτε όταν ο καιρός είναι ακόμα υπέροχος, αλλά υπάρχουν λιγότερα πλήθη, ρίξτε μια ματιά στον Απρίλιο, τον Μάιο ή τον Οκτώβριο. Για μια πραγματικά χαμηλή ατμόσφαιρα, δοκιμάστε τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο.

Πού να πάω, στα ελληνικά νησιά ή στην ηπειρωτική χώρα;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι καθαρά προσωπικής προτίμησης. Αναρωτηθείτε τι είδους διακοπές θέλετε, καθώς αυτό θα κάνει την απόφασή σας πιο εύκολη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που σχεδιάζουν ένα οικογενειακό ταξίδι θέλουν να επισκεφθούν την Αθήνα και να εξερευνήσουν όλα τα ιστορικά μνημεία, ενώ ζευγάρια και άγαμοι έλκονται στα νησιά για διακοπές γεμάτες διασκέδαση και ήλιο.

Είναι η Ελλάδα ένα ασφαλές μέρος για επίσκεψη;

Ναί. Ως μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα απολαμβάνει υψηλό επίπεδο σταθερότητας. Όταν βρίσκεστε σε πολυσύχναστες αστικές περιοχές, να γνωρίζετε τους πορτοφολάδες και άλλους καλλιτέχνες απάτης. Σε πιο αγροτικές και απομονωμένες περιοχές θα θέλετε επίσης να διατηρήσετε το μυαλό σας για εσάς.

Οι Έλληνες μιλούν αγγλικά;

Οι περισσότεροι από τους νεότερους στην Ελλάδα μιλούν πολύ καλά αγγλικά καθώς είναι συχνά μια εκπαιδευτική απαίτηση. Δυστυχώς, οι Έλληνες πολίτες άνω των 60 ετών θα έχουν πιθανώς περιορισμένη γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, τα αγγλικά θα ομιλούνται εύκολα.

Θα χρειαστώ βίζα εισόδου για την επίσκεψή μου;

Εάν ταξιδεύετε με αμερικανικό διαβατήριο και πηγαίνετε μόνο για διακοπές, είναι απίθανο να χρειαστείτε βίζα για το ταξίδι σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τουλάχιστον τρεις μήνες πριν λήξει το διαβατήριό σας.

Ενδέχεται επίσης να σας ζητηθεί η ημερομηνία αναχώρησής σας, καθώς οι τουρίστες από τις ΗΠΑ επιτρέπεται να το επισκεφτούν μόνο για 90 ημέρες το πολύ εντός μιας συνολικής περιόδου 180 ημερών.

Κλείστε το ταξίδι σας στην Ελλάδα σήμερα!

Έτσι, με τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε, τι περιμένετε – κλείστε το ταξίδι σας σήμερα και ζήστε μόνοι σας όλα όσα έχει να προσφέρει η Ελλάδα. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

Αεροπορικά εισιτηρια

Ενοικίαση αυτοκινήτου

ξενοδοχεία

Ασφάλιση 

Διαβάστε επίσης:Τα πιο όμορφα νησιά της Μεσογείου

Πού να μείνετε στην Ελλάδα το 2023 | Περιοχές & Ξενοδοχεία στην Ελλάδα

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια