Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Μαρακές το 2023;

Το Μαρακές είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του Μαρόκου. Περίπου 3 εκατομμύρια τουρίστες  προσγειώνονται στο διεθνές αεροδρόμιο του κάθε χρόνο και σίγουρα έχουν πολλά να δουν μόλις φτάσουν.

Το Μαρακές ήταν ένα από τα αυτοκρατορικά κέντρα του Μαρόκου, επομένως είναι γεμάτο με ορόσημα αυτής της εποχής, όπως το περίτεχνο παλάτι Bahia, τα ερείπια του παλατιού El Badi και παλιές συνοικίες όπως η εβραϊκή Mellah.

Το Μαρακές για δεκαετίες ήταν ένας προορισμός για μποέμ και καλλιτέχνες κάθε είδους, και μπορείτε να τους δείτε να γιορτάζονται σε μουσεία όπως το Muse Yves Saint Laurent και το Jardin Majorelle.

Aκολουθήστε μας στο facebook

Κάρτα Revolut: Η καλύτερη λύση για τους ταξιδιώτες!

Πάρτε μια γεύση από το παραδοσιακό Μαρόκο επισκεπτόμενοι το Souk Semmarine, ένα από τα πολλά χαμάμ, και εστιατόρια που σερβίρουν παραδοσιακή κουζίνα.

Το Μαρακές είναι μια όμορφη πόλη, αλλά είναι επίσης μια μεγάλη πόλη όπου ζουν και εργάζονται κανονικοί άνθρωποι, με τα ίδια προβλήματα που θα συναντήσετε σε οποιαδήποτε πόλη σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να ανησυχείτε για τυχόν προκλήσεις ασφαλείας που θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε κατά την επίσκεψή σας στο Μαρακές.

Αλλά μην ανησυχείτε — οι ταξιδιωτικοί μας ειδικοί δημιούργησαν αυτόν τον οδηγό για να σας βοηθήσουν να καταλάβετε εάν το Μαρακές είναι ασφαλές για να το επισκεφτείτε ή όχι. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα για τυχόν προκλήσεις ασφαλείας που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος.

Είναι ασφαλές για επίσκεψη το Μαρακές το 2023;

Olena Znak/Shutterstock

Ναί. Το Μαρακές είναι ως επί το πλείστον ασφαλές για επίσκεψη, κάτι που μπορείτε να καταλάβετε από τον τεράστιο αριθμό επισκεπτών που έρχονται από την πόλη κάθε χρόνο!

Ωστόσο, η πόλη είναι διαβόητη για το υψηλό ποσοστό μικροεγκληματικότητας. Θα πρέπει να παρακολουθείτε στενά τα τιμαλφή σας ενώ βρίσκεστε στην πόλη. Αλλά μην ανησυχείτε – δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται.

Τα κοινά προβλήματα που αναφέρουν οι τουρίστες όταν επισκέπτονται το Μαρακές περιλαμβάνουν:

 • Πορτοφολάδες
 • Αρπαγή τσάντας
 • Απάτες
 • Απάτη
 • Παρενόχληση από πωλητές και πωλητές σουκ
 • Σεξουαλική παρενόχληση
 • Τρομοκρατία

Η πόλη μπορεί να είναι συντριπτική, ειδικά αν δυσκολεύεστε να κρατήσετε το πορτοφόλι σας, αλλά δεν είναι επικίνδυνη από μόνη της. Τα ποσοστά βίαιων εγκλημάτων είναι αρκετά χαμηλά. Βοηθάει αυτό συνολικά? η χώρα του Μαρόκου είναι ασφαλής για τους επισκέπτες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο  αναφέρει στην ταξιδιωτική του οδηγία ότι εκατοντάδες χιλιάδες βρετανοί πολίτες ταξιδεύουν στο Μαρόκο κάθε χρόνο και οι περισσότεροι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά την επίσκεψη.

Άλλες χώρες είναι πιο προσεκτικές όταν δίνουν ταξιδιωτικές συμβουλές για να επισκεφθούν το Μαρόκο, τη χώρα στην οποία βρίσκεται το Μαρακές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμβουλεύουν τους πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί στο Μαρόκο λόγω του κινδύνου τρομοκρατίας.

Ωστόσο, η τρομοκρατία στο Μαρόκο είναι πιο συχνή σε απομακρυσμένες περιοχές όπως τα βουνά του Άτλαντα και όχι σε μεγάλες πόλεις.

Η τελευταία τρομοκρατική επίθεση στο Μαρακές ήταν το 2011 , όταν μια τρομοκρατική ομάδα τοποθέτησε μια βόμβα στη δημοφιλή πλατεία Djemaa el-Fna, σκοτώνοντας αρκετούς τουρίστες. Ωστόσο, δεν υπήρξε επίθεση εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Μετά τη βομβιστική επίθεση, το Μαρόκο ενίσχυσε σε μεγάλο βαθμό την παρουσία της επιβολής του νόμου σε μεγάλες τουριστικές περιοχές και αντιτρομοκρατικές δραστηριότητες. Το Μαρακές σίγουρα έχει τα προβλήματά του και πολλοί τουρίστες βγαίνουν από την πόλη λίγο φτωχότεροι.

Ωστόσο, τα βίαια περιστατικά, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, είναι σπάνια — πιο σπάνια από ό,τι σε πολλές δυτικές πόλεις. Η τουριστική αστυνομία περιπολεί σε μεγάλο βαθμό δημοφιλείς προορισμούς εντός της πόλης, προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας.

Δείτε και αυτό:Τι να αγοράσετε στο Μαρόκο

Έγκλημα στο Μαρακές

Μαρακές Μαρόκο 10.04.2018 – Άνθρωποι που περπατούν σε έναν διάδρομο που περιβάλλεται από περίπτερα και πάγκους στο Jemma Dar Fna, Μαρακές/PhotopankPL/Shutterstock

Η βαθιά κατάδυση στα δεδομένα εγκληματικότητας για το Μαρακές μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο όταν πρόκειται για ισχυρότερες προκλήσεις ασφάλειας και να γνωρίζετε ποιες προκλήσεις πρέπει να προσέχετε.

Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε είναι ο ιστότοπος Numbeo, ο οποίος δημιουργεί τον δείκτη εγκληματικότητας βάσει απαντήσεων από πραγματικούς ανθρώπους που ζουν στις πόλεις και τις χώρες που αναλύει.

Το Μαρακές βαθμολογείται με 40,66 στα 100  στον δείκτη εγκληματικότητας του ιστότοπου, που είναι μια μέτρια τιμή. Οι ερωτηθέντες ανησυχούν κυρίως για εγκλήματα ιδιοκτησίας, όπως κατάχρηση ναρκωτικών, βανδαλισμοί και κλοπές, αν και υπάρχει μέτρια ανησυχία για κλοπές και ληστείες.

Συνολικά, το ποσοστό βίαιης εγκληματικότητας στο Μαρόκο είναι χαμηλό, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι χαμηλό σε πόλεις όπως το Μαρακές. Το ποσοστό ανθρωποκτονιών στο Μαρόκο είναι μόλις 1,24 περιστατικά ανά 100.000 άτομα .

Το ποσοστό ανθρωποκτονιών στο Μαρακές είναι εξίσου χαμηλό. Τα ποσοστά άλλων βίαιων εγκλημάτων είναι συγκριτικά χαμηλά, αν και ανέκδοτα στοιχεία αναφέρουν μια ελαφρά αύξηση των ένοπλων ληστειών που στοχεύουν τουρίστες στην πόλη.

Το Μαρακές είναι μια από τις πιο ασφαλείς μεγάλες πόλεις του Μαρόκου για επίσκεψη. Έχει χαμηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας από άλλες πόλεις όπως η Καζαμπλάνκα. Επιπλέον, είναι πιο ασφαλές να το επισκεφτείτε από τις αγροτικές περιοχές του Μαρόκου, που είναι πιο πιθανό να είναι εστίες τρομοκρατίας.

Είναι αλήθεια ότι το Μαρακές έχει πολύ υψηλό ποσοστό μικροκλοπών και παρόμοιων εγκλημάτων. Οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες είναι συχνά υπεύθυνοι, καθώς οι τουρίστες τείνουν να είναι πολύ πιο πλούσιοι από τους ντόπιους κατοίκους, αποτελώντας έναν ελκυστικό στόχο για εγκληματίες, απατεώνες και ανθρώπους που ωθούνται σε απελπισμένες πράξεις λόγω της φτώχειας.

Σύμφωνα με τις τοπικές ειδήσεις, το Μαρακές έχει το χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο για τους ντόπιους στο Μαρόκο, ωθώντας πολλούς ανθρώπους προς το έγκλημα. Η συνολική πρόγνωση του εγκλήματος για το Μαρακές είναι αισιόδοξη.

Το 2022, η εγκληματικότητα στο Μαρόκο μειώθηκε συνολικά κατά 30,22% . Αυτή η πτώση της εγκληματικότητας αντικατοπτρίζεται στη μείωση των αριθμών εγκληματικότητας στο Μαρακές.

Επιπλέον, ως μέρος μιας πανεθνικής εκστρατείας κατά του εγκλήματος, η μαροκινή κυβέρνηση ενίσχυσε τις περιφερειακές ταξιαρχίες της δικαστικής αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένης αυτής στο Μαρακές, και τις εξουσιοδότησε να αντιμετωπίζουν εγκλήματα όπως η διαφθορά και η δωροδοκία.

Ας ελπίσουμε ότι αυτά τα στατιστικά στοιχεία και οι επίσημες πληροφορίες μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε ηρεμία όταν ταξιδεύετε στο Μαρακές.

Αν και θα πρέπει να παρακολουθείτε στενά τα τιμαλφή σας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για απειλές για την προσωπική σας ασφάλεια ή τη φυσική σας ασφάλεια στο Μαρακές (αρκεί να λάβετε τις σωστές προφυλάξεις).

Μικροκλοπή

Το πιο πιθανό έγκλημα που θα συναντήσετε στο Μαρακές είναι η μικροκλοπή. Οι πορτοφολάδες, η κλοπή από το πίσω μέρος των μοτοσυκλετών και το άρπαγμα τσάντας είναι κοινά σε όλο το Μαρόκο και το Μαρακές δεν διαφέρει.

Στην ταξιδιωτική της συμβουλή για το Μαρόκο, η καναδική κυβέρνηση απαριθμεί την πιθανότητα μικροεγκληματικότητας σε πολλές μαροκινές πόλεις. Οι δημοφιλείς περιοχές για κλοπές περιλαμβάνουν αγορές, μεδίνες και πάρκα.

Αυτά τα μέρη του Μαρακές είναι επίσης κοινές περιοχές κλοπής. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές όπως η Djemaa el-Fna, η Medina και αγορές όπως το Souk Semmarine ή το Souk des Tanneries.

Αυτές οι περιοχές είναι πολυσύχναστες, προσφέροντας τέλεια κάλυψη για πορτοφολάδες και αρπάζοντες τσαντών. Κάθε φορά που περπατάτε στο Μαρακές, ειδικά όταν βρίσκεστε σε περιοχές που γνωρίζετε ότι είναι εστίες κλοπής, λάβετε προφυλάξεις για να βεβαιωθείτε ότι τα τιμαλφή σας είναι ασφαλή.

Επιλέξτε μια ζώνη χρημάτων ή μια ασφαλή τσάντα χιαστί για να κρατάτε τα τιμαλφή σας. Η καναδική κυβέρνηση στις συμβουλές της για την ασφάλεια λέει στους ταξιδιώτες να αποφεύγουν καθόλου το πορτοφόλι, αν είναι δυνατόν.

Κρατάτε πάντα κάποια μετρητά μακριά από το πορτοφόλι σας, ώστε να έχετε μια εφεδρική επιλογή σε περίπτωση που σας κλέψουν. Φροντίστε επίσης να δημιουργήσετε αντίγραφα όλων των εγγράφων σας για τον ίδιο λόγο.

Μην αφήνετε ποτέ τα τιμαλφή σας αφύλακτα, ακόμη και για λίγα δευτερόλεπτα, καθώς οι ειδικοί κλέφτες μπορούν να εκμεταλλευτούν έστω και ένα δευτερόλεπτο απόσπασης της προσοχής. Αν κάθεστε να φάτε σε ένα καφέ, κρατήστε το πορτοφόλι σας στην αγκαλιά σας, μην κρεμάτε ποτέ από την πλάτη της καρέκλας σας.

Οι ληστείες από το πίσω μέρος των μοτοσυκλετών συμβαίνουν στο Μαρακές, όπως συμβαίνει στις περισσότερες άλλες μαροκινές πόλεις. Για να μην συμβεί αυτό σε εσάς, φροντίστε να έχετε την τσάντα σας στην αντίθετη πλευρά του σώματός σας από το δρόμο. Εάν είναι δυνατόν, περπατήστε μακριά από το κράσπεδο.

Απάτες

Οι απάτες είναι ένα άλλο κοινό έγκλημα στο Μαρακές. Αυτό το είδος εγκλήματος στοχεύει ιδιαίτερα τους τουρίστες. Η αυστραλιανή κυβέρνηση αναφέρει στην πραγματικότητα το Μαρακές ως ένα hotspot εγκλήματος στο Μαρόκο, μαζί με άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Αυτές οι περιοχές προσελκύουν πολλούς τουρίστες, δημιουργώντας τις τέλειες ευκαιρίες για να λειτουργήσουν οι απατεώνες. Μία από τις πιο κοινές απάτες στο Μαρακές είναι η ψεύτικη απάτη με ξεναγό.

Ένας ντόπιος θα προσφερθεί να σας δείξει ένα ιδιαίτερο «κρυμμένο στολίδι» του Μαρακές, μόνο για να σας χαθεί στη Μεδίνα και να σας χρεώσει μια υπερβολική τιμή.

Ή κάποιος θα πει ότι το αξιοθέατο που ψάχνετε είναι κλειστό και θα σας προτείνει να σας πάει κάπου αλλού, στη συνέχεια θα σας χρεώσει μια υψηλή τιμή και θα πάρει μια προμήθεια από το νέο μέρος. Κάθε φορά που κάποιος σας πλησιάζει στην πόλη και προσφέρεται να σας δώσει οδηγίες, απορρίψτε τον ευγενικά ή αγνοήστε τον.

Αυτοί οι άνθρωποι σπάνια έχουν καλές προθέσεις. Εάν χαθείτε, ζητήστε οδηγίες από μια οικογένεια ή μια γυναίκα, καθώς οι απατεώνες είναι συνήθως νεαροί άνδρες. Τα σουκ είναι επίσης κοινά hotspot για απατεώνες στο Μαρακές.

Οι Touts θα στέκονται μπροστά από τα καταστήματα και θα συνομιλούν επιθετικά με τους πελάτες για να τους κάνουν να αγοράσουν κάτι. Οι τιμές στα παζάρια είναι συχνά διογκωμένες, ειδικά όταν οι πωλητές δουν ότι είστε ξένος.

Σταματήστε μόνο μπροστά από καταστήματα όπου σκοπεύετε να αγοράσετε κάτι, διαφορετικά μπορεί να βρεθείτε να απομακρύνεστε με κάτι που δεν θέλατε. Τα τουριστικά hotspots όπως το Djemaa el-Fna προσελκύουν πολλούς απατεώνες.

Στην πλατεία, μην αλληλεπιδράτε με άτομα που προτείνουν να σας βγάλουν φωτογραφίες με το φίδι ή τη μαϊμού τους, καθώς χρεώνουν πολλά χρήματα και τα ζώα τους συχνά κακομεταχειρίζονται.

Η πλατεία έχει επίσης γυναίκες χέννας, οι οποίες ρίχνουν λίγο μελάνι στους τουρίστες και στη συνέχεια προσφέρουν να το φτιάξουν με ένα πλήρες τατουάζ, χρεώνοντας στο τέλος πολλά χρήματα.

Αποφύγετε τους περισσότερους μικροπωλητές της πλατείας γιατί συχνά αποτελούν τουριστικές παγίδες. Τέλος, να είστε προσεκτικοί όταν παίρνετε ταξί. Πάντα συμφωνείτε για την τιμή εκ των προτέρων ή ζητήστε από τον ταξιτζή να ανάψει το ταξίμετρο.

Αποφυγή κακών περιοχών

Kudla/Shutterstock

Το να γνωρίζετε ποιες περιοχές είναι επικίνδυνες θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τυχόν προβλήματα όταν επισκέπτεστε το Μαρακές. Η Μεδίνα είναι ένα από τα κύρια τουριστικά αξιοθέατα της πόλης, αλλά μην πάτε εκεί το βράδυ (μετά τις 10 το βράδυ).

Οι στενοί, κακοφωτισμένοι δρόμοι γίνονται ακόμη πιο δύσκολοι στην πλοήγηση, ακόμη και για τους ντόπιους αστυνομικούς, δημιουργώντας το τέλειο περιβάλλον για ληστές.

Το κέντρο του Μαρακές είναι ως επί το πλείστον ασφαλές, αλλά πολλά από τα προάστια είναι δυσάρεστα. Αποφύγετε γειτονιές όπως η Al-Azzouzia, η οποία είναι ένα φτωχό προάστιο που έχει επίσης υψηλό πληθυσμό Σαλαφιστών.

Αεροπορικά εισιτήρια για Μαρακές(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ακολουθούν ορισμένες πρόσθετες συμβουλές ασφάλειας που θα σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι το ταξίδι σας στο Μαρακές θα είναι καλό:

 • Μεταφέρετε μόνο ό,τι χρειάζεστε για την ημέρα. Αφήστε επιπλέον μετρητά και κάρτες στο χρηματοκιβώτιο του ξενοδοχείου σας. Αφήστε πίσω τυχόν φανταχτερά πολύτιμα αντικείμενα, όπως κοσμήματα ή ρολόγια, στο ξενοδοχείο σας ή μην τα φέρετε καθόλου στο Μαρακές.
 • Να είστε προσεκτικοί όταν δοκιμάζετε μαροκινό φαγητό, καθώς ορισμένοι ταξιδιώτες έχουν πάθει τροφική δηλητηρίαση στο Μαρακές. Αποφύγετε την περιοχή γύρω από το Djemaa el-Fna καθώς αυτές οι τουριστικές παγίδες δίνουν λιγότερη προσοχή στην υγιεινή. Αναζητήστε μέρη που έχουν αρκετά μεγάλα πλήθη ντόπιων.
 • Μην πίνετε το νερό της βρύσης στο Μαρακές. Προτιμήστε εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο νερό.
 • Ο καιρός στο Μαρακές μπορεί να γίνει πολύ ζεστός και ξηρός. Μείνετε ενυδατωμένοι και φορέστε άφθονο αντηλιακό. Αποφύγετε να ταξιδεύετε εκεί το καλοκαίρι, όταν οι θερμοκρασίες είναι πιο ακραίες.

Συχνές Ερωτήσεις

Henryk Sadura/Shutterstock

Ακολουθούν ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να κάνετε πριν πάτε στο Μαρακές:

Είναι το Μαρακές ασφαλές για τις γυναίκες;

Το Μαρακές είναι ένας ασφαλής προορισμός για γυναίκες ταξιδιώτες και πολλές γυναίκες επισκέπτονται το Μαρόκο σόλο. Πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε λεκτική παρενόχληση στο δρόμο και δεν πρέπει να περπατάτε μόνοι σας τη νύχτα, αλλά εκτός από αυτό, θα αντιμετωπίσετε λίγα άλλα προβλήματα.

Μαρόκο -14 τουριστικά αξιοθέατα με κορυφαία βαθμολογία(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Είναι ασφαλές το Μαρακές το 2023;

Ναι, το Μαρακές είναι ασφαλές για επίσκεψη το 2023. Αφού το ποσοστό εγκληματικότητας μειώθηκε δραστικά το 2022, είναι πιθανώς πιο ασφαλές να το επισκεφτείτε από ποτέ.

Τι δεν πρέπει να φοράτε στο Μαρακές;

Το Μαρακές είναι μια μουσουλμανική πόλη και ο συντηρητικός ενδυματολογικός κώδικας ισχύει για όλους. Αποφύγετε τα σορτς, τα στενά ρούχα και τα πουκάμισα που αποκαλύπτουν τους ώμους ή το στήθος σας.

Πόσο ασφαλές είναι το Μαρόκο για τους τουρίστες;

Συνολικά, το Μαρόκο είναι ασφαλές για τους τουρίστες. Ενώ ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές είναι πιο επικίνδυνες, δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί περιπολούνται έντονα από την αστυνομία, η οποία ενδιαφέρεται να κρατήσει τους τουρίστες ασφαλείς.

Μπορείτε να φιλήσετε στο Μαρακές;

Οι συντηρητικές πολιτιστικές συμπεριφορές στο Μαρακές ισχύουν και για δημόσιες εκδηλώσεις στοργής. Το φιλί δημοσίως είναι αρνητικό, συμπεριλαμβανομένων των ετεροφυλόφιλων παντρεμένων ζευγαριών.

Λοιπόν, είναι ασφαλές να επισκεφθείτε το Μαρακές;

Ως επί το πλείστον, το Μαρακές είναι ασφαλές για επίσκεψη. Η πόλη έχει υψηλό επίπεδο μικροκλοπών, από πορτοφολάδες μέχρι απάτες, αλλά όσο είστε σε εγρήγορση, θα πρέπει να περάσετε υπέροχα. Τι περιμένετε λοιπόν – κλείστε το ταξίδι σας σήμερα!

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Ενοικίαση αυτοκινήτου

Διαμονή

Ασφάλιση 

Διαβάστε επίσης:Τα  καλύτερα Riad στο Μαρακές

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια