Είναι ασφαλές να επισκεφθείτε την Κολομβία; (Η γνώμη μας)

Η νοτιοαμερικανική χώρα της Κολομβίας είναι ένας δημοφιλής προορισμός για όσους θέλουν να εξερευνήσουν τα τροπικά τοπία και τη συναρπαστική, ζωντανή κουλτούρα της. Πάνω από έξι εκατομμύρια άνθρωποι  επισκέπτονται τη χώρα κάθε χρόνο.

Οι ζωντανές πόλεις της Κολομβίας όπως η Καρθαγένη και το Μεντεγίν προσελκύουν τους περισσότερους επισκέπτες. Η πολύχρωμη Καρταχένα έχει μια καλοδιατηρημένη παλιά πόλη που χρονολογείται από την εποχή της αποικιοκρατίας, μια πλούσια μουσική κουλτούρα και υπέροχα εστιατόρια.

Στην ύπαιθρο, μπορείτε να εξερευνήσετε την εντυπωσιακή φύση της Κολομβίας, όπως το Εθνικό Πάρκο Tayrona στην ακτή της Καραϊβικής ή την εντυπωσιακή κοιλάδα Cocora που βρίσκεται στα υψίπεδα της ζούγκλας. Για τους επισκέπτες, η ζωντάνια της Κολομβίας και η ζεστασιά των ανθρώπων της κάνουν κάθε ταξίδι αξέχαστο.

Όμως, ενώ υπάρχουν αμέτρητα πράγματα να δείτε και να κάνετε σε αυτή τη χώρα που είναι πλούσια σε πολιτισμό και ιστορία, είναι ασφαλής η Κολομβία να επισκεφθείτε; Εδώ είναι η άποψή μας.

25 διασκεδαστικά και ενδιαφέροντα γεγονότα για την Κολομβία

Είναι ασφαλές να επισκεφθείτε την Κολομβία το 2023;

Ναι και ΟΧΙ. Θα πρέπει να είστε σε επιφυλακή ανά πάσα στιγμή, αν και είναι δυνατό να ταξιδέψετε στην Κολομβία με ασφάλεια. Υπάρχει υψηλός κίνδυνος βίαιου εγκλήματος, τρομοκρατίας και εμφύλιων αναταραχών σε όλη τη χώρα.

Ορισμένες περιοχές της χώρας θα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς λόγω του κινδύνου τους. Οι περισσότερες χώρες εκδίδουν ταξιδιωτικές συμβουλές που συνιστούν προσοχή όταν επισκέπτεστε την Κολομβία. Το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών συμβουλεύει τους πολίτες του να επανεξετάσουν τα ταξίδια σε μια ταξιδιωτική συμβουλή επιπέδου Τρίτο στα τέσσερα.

Αναφέρει τον κίνδυνο του εγκλήματος, της τρομοκρατίας και της βίαιης πολιτικής αναταραχής ως τους λόγους για τους οποίους οι πιθανοί επισκέπτες πρέπει να σκεφτούν δύο φορές πριν κατευθυνθούν προς την Κολομβία. Άλλες χώρες είναι λίγο πιο χαλαρές όταν πρόκειται για τις ταξιδιωτικές τους συμβουλές για την Κολομβία, αλλά εξακολουθούν να είναι λίγο προσεκτικοί.

Για παράδειγμα, η αυστραλιανή κυβέρνηση  τοποθετεί την Κολομβία σε ταξιδιωτικές συμβουλές Επιπέδου Δύο από τα τέσσερα, συμβουλεύοντας τους πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί στη χώρα συνολικά και να αποφεύγουν ορισμένες περιοχές εντελώς.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αναφέρονται στις ταξιδιωτικές συμβουλές για την Κολομβία περιλαμβάνουν:

 • Απαγωγή
 • Ενοπλη ληστεία
 • Βίαιο έγκλημα, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωποκτονίας
 • Εμφύλια αναταραχή
 • Βίαιες διαμαρτυρίες
 • Τρομοκρατία

Για να κατανοήσουμε γιατί η Κολομβία παλεύει τόσο πολύ με την ασφάλεια, βοηθάει να γνωρίζουμε λίγο το τοπικό πολιτικό και ιστορικό πλαίσιο. Η Κολομβία υποφέρει από έναν χαμηλού βαθμού εμφύλιο πόλεμο από τη δεκαετία του 1960.

Η άναρχη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε από τη σύγκρουση και η παρουσία πολλών παραστρατιωτικών ομάδων δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα όπου ευδοκιμούσε η διακίνηση ναρκωτικών . Μέχρι σήμερα, το εμπόριο ναρκωτικών είναι μια σημαντική πηγή βίας στη χώρα (όπως μπορεί να γνωρίζουν όσοι έχουν παρακολουθήσει την τηλεοπτική σειρά Narcos  για τον διαβόητο Pablo Escobar).

Κάποια πρόοδος προς την ειρήνη σημειώθηκε το 2016 όταν η κυβέρνηση και η μεγαλύτερη ομάδα ανταρτών, οι FARC, υπέγραψαν μια συνθήκη ειρήνης. Ωστόσο, η συμφωνία ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί, ειδικά σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Η βία εξακολουθεί να συνεχίζεται σε πιο απομακρυσμένες περιοχές όπως το Putumayo  και υπάρχουν μέρη της χώρας όπου το κράτος εξακολουθεί να αγωνίζεται να ασκήσει έλεγχο.

Στο πλαίσιο μιας τέτοιας σύγκρουσης, είναι λογικό ότι η πολιτική στην Κολομβία εξακολουθεί να είναι μια σφαίρα εξαιρετικά αμφισβητούμενη. Οι μαζικές διαδηλώσεις εξακολουθούν να είναι κοινές σε όλη την πολωμένη χώρα και μπορεί να εξελιχθούν σε βίαιες.

Πολιτικοί ηγέτες και ακτιβιστές δολοφονούνται συχνά. Ενώ βρίσκεστε στην Κολομβία, προσπαθήστε να αποφύγετε πολιτικές θέσεις και οπωσδήποτε αποφύγετε τυχόν διαδηλώσεις ή άλλες πολιτικές ενέργειες.

Φορείς όπως η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κολομβία συνήθως εκδίδουν ειδοποιήσεις που ενημερώνουν τους επισκέπτες και τους κατοίκους όταν σχεδιάζεται μια διαδήλωση, ώστε να μπορούν να αποφύγουν την περιοχή. Το έγκλημα μπορεί να κατακτήσει τους τίτλους των εφημερίδων, αλλά οι επισκέπτες στην Κολομβία θα πρέπει επίσης να είναι επιφυλακτικοί για άλλους κινδύνους – αυτούς που προέρχονται από τη φύση.

Η Κολομβία είναι ευάλωτη σε πολλές φυσικές καταστροφές, όπως:

 • Σεισμοί
 • Κατολισθήσεις
 • Πλημμύρα
 • Τυφώνες

Κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών, η έντονη βροχόπτωση προκαλεί συχνά κατολισθήσεις και πλημμύρες που έχουν θανατηφόρες συνέπειες , ειδικά σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Η Κολομβία δεν επηρεάζεται τόσο από τους τυφώνες όσο άλλες περιοχές της Καραϊβικής, καθώς βρίσκεται νοτιότερα από τη ζώνη των τυφώνων, αλλά η εποχή των τυφώνων εξακολουθεί να φέρνει ισχυρές βροχοπτώσεις.

Εάν επισκέπτεστε την περίοδο των βροχών, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τις προειδοποιήσεις για τον καιρό, ειδικά εάν ταξιδεύετε στην ύπαιθρο όπου υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος κατολισθήσεων.

Έχετε ταξιδιωτική ασφάλιση;

Προστατέψτε τον εαυτό σας από απροσδόκητες διακοπές.

Ενδέχεται να λάβουμε αποζημίωση όταν κάνετε κράτηση αφού κάνετε κλικ σε έναν από τους συνδέσμους μας.

Έγκλημα στην Κολομβία

Το έγκλημα είναι συνήθως ένα από τα κύρια μέλημα των επισκεπτών στην Κολομβία, και δικαιολογημένα. Η χώρα έχει πολύ υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας — ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο. Το ποσοστό εγκληματικότητας καθορίζεται από τη συνεχιζόμενη ένοπλη σύγκρουση και την παρουσία πολλών ομάδων διακίνησης ναρκωτικών.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το υψηλό ποσοστό βίαιων εγκλημάτων στην Κολομβία. Το ποσοστό ανθρωποκτονιών στην Κολομβία είναι 27,48 περιστατικά ανά 100.000 άτομα .

Αυτό κάνει την Κολομβία τη χώρα με το 12ο υψηλότερο ποσοστό ανθρωποκτονιών στον κόσμο. Ένα υψηλό ποσοστό ανθρωποκτονιών είναι συνήθως ενδεικτικό ενός υψηλού ποσοστού άλλων βίαιων εγκλημάτων, και αυτό ισχύει και για την Κολομβία.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Οργανωμένου Εγκλήματος , η Κολομβία έχει υψηλό ποσοστό άλλων εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ανθρώπων, του εκβιασμού και της ένοπλης ληστείας. Οι γυναίκες διατρέχουν επίσης υψηλό κίνδυνο σεξουαλικής βίας.

Πολλά από αυτά τα εγκλήματα διαπράττονται από διεθνή εγκληματικά συνδικάτα και διακινητές ναρκωτικών, καθώς η Κολομβία είναι ο κορυφαίος παραγωγός και διακινητής κοκαΐνης στον κόσμο. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι τα βίαια εγκλήματα που διαπράττονται από αυτές τις ομάδες είναι στοχευμένα.

Οι άμαχοι συχνά παγιδεύονται στα διασταυρούμενα πυρά των πολέμων των συμμοριών, ή επιτίθενται και ληστεύονται από εγκληματίες που συνδέονται με συμμορίες. Εκτός από το βίαιο έγκλημα, οι Κολομβιανοί ανησυχούν πολύ και για άλλες μορφές εγκλήματος. Στατιστικά, το πιο κοινό έγκλημα είναι η κλοπή και τα μικροεγκλήματα στο δρόμο είναι πανταχού παρόντα στη χώρα.

Το 32% των Κολομβιανών ανησυχεί πολύ για το έγκλημα και τη βία, θεωρώντας ότι είναι το κύριο πρόβλημα στη χώρα τους. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία δίνουν μια απογοητευτική εικόνα της εγκληματικότητας, η οποία εξακολουθεί να είναι ένα πολύ πραγματικό πρόβλημα που επηρεάζει τόσο τους ντόπιους όσο και τους επισκέπτες.

Αν μη τι άλλο, οι επισκέπτες είναι ελαφρώς πιο προστατευμένοι από τους ντόπιους, επειδή τα ποσοστά εγκληματικότητας είναι χαμηλότερα σε πιο πλούσιες γειτονιές όπου οι τουρίστες τείνουν να επισκέπτονται και να μένουν, και η αστυνομία τείνει να ανταποκρίνεται περισσότερο στους τουρίστες.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα θετικά μηνύματα από την Κολομβία όσον αφορά την εγκληματικότητα. Το 2022, η κυβέρνηση εφάρμοσε ένα νέο σχέδιο « Ολικής Ειρήνης » που υποτίθεται ότι θα έκανε τη χώρα πιο ασφαλή. Το έργο είχε ανάμεικτα αποτελέσματα, αλλά ελπίζουμε ότι μπορεί να συνεχίσει να κάνει βήματα προς ένα ασφαλέστερο μέλλον.

Ενοπλη ληστεία

Ένα από τα πιο κοινά εγκλήματα στα οποία πέφτουν θύματα οι τουρίστες στην Κολομβία είναι η ληστεία, συμπεριλαμβανομένης της πιο βίαιης μορφής της, της ένοπλης ληστείας. Το Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποιεί τους πολίτες του για τον κίνδυνο ένοπλης ληστείας στην ταξιδιωτική του συμβουλή.

Οι τουρίστες γίνονται συχνά στόχοι και οι ληστές δρουν σε περιοχές όπου γνωρίζουν ότι οι τουρίστες τείνουν να τολμήσουν, καθώς και σε πιο φτωχές περιοχές της πόλης.

Οι τουρίστες στοχοποιούνται συνήθως αφού αποσύρουν χρήματα ή αν φαίνονται μεθυσμένοι, αλλά ο καθένας μπορεί να πέσει θύμα ένοπλης ληστείας. Άτομα έχουν επίσης απαχθεί ή απαχθεί εξπρές (που σημαίνει ότι κρατούνται υπό την απειλή όπλου ενώ αδειάζουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους στο ΑΤΜ).

Αποφύγετε οτιδήποτε μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε πιθανός στόχος πιθανών ληστών. Αποφύγετε να περπατάτε μόνοι σας σχεδόν οπουδήποτε, ειδικά τη νύχτα (οι πεζοπόροι έχουν ληστέψει ακόμη και υπό την απειλή όπλου σε απομακρυσμένα μονοπάτια).

Μη φοράτε ακριβά κοσμήματα και μη βγάζετε μεγάλα χρηματικά ποσά. Μην χρησιμοποιείτε ΑΤΜ τη νύχτα. Το βράδυ, ταξιδεύετε μέσω αξιόπιστων υπηρεσιών ταξί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από εφαρμογές όπως το Uber, το DiDi και το Cabify, και ελέγχετε πάντα τις πινακίδες κυκλοφορίας του rideshare σας πριν μπείτε μέσα.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση προειδοποιεί ότι ορισμένοι ληστές χρησιμοποιούν φάρμακα για τον βιασμό χουρμάς, όπως η σκοπολαμίνη, για να ανατρέψουν τα θύματά τους. Ποτέ μα ποτέ μην αφήνετε το φαγητό ή τα ποτά σας χωρίς επίβλεψη όσο βρίσκεστε στην Κολομβία.

Τα ελκυστικά άτομα που συναντάτε είναι μερικές φορές μεταμφιεσμένοι εγκληματίες, γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί εάν κάποιος φαίνεται να ενδιαφέρεται πολύ για εσάς στο μπαρ ή εάν συναντήσετε κάποιον μέσω μιας εφαρμογής γνωριμιών όπως το Tinder.

Μικροκλοπή

Η μικροκλοπή είναι στην πραγματικότητα το πιο συνηθισμένο βίαιο έγκλημα στην Κολομβία, όχι ένα πιο βίαιο αδίκημα. Οι πορτοφολάδες, οι αρπαγές τσαντών και οι απάτες είναι πανταχού παρόντες στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Οι τουρίστες γίνονται συχνά στόχοι.

Η καναδική κυβέρνηση προειδοποιεί τους πιθανούς επισκέπτες για τον κίνδυνο κλοπής στην ταξιδιωτική της συμβουλή. Οι κλοπές μπορούν να συμβούν οπουδήποτε στη χώρα, ανά πάσα στιγμή, οπότε φροντίστε να είστε προσεκτικοί με τα τιμαλφή σας ανά πάσα στιγμή.

Επενδύστε σε μια ασφαλή τσάντα, όπως μια χιαστί τσάντα με φερμουάρ ή μια ζώνη με χρήματα, και κρατήστε τα τιμαλφή σας σε αυτήν την τσάντα ανά πάσα στιγμή.

Τα μεγάλα πορτοφόλια, τα σακίδια πλάτης και οι τσάντες είναι επικίνδυνα επειδή ένας πορτοφολάς μπορεί εύκολα να τα διαπεράσει απαρατήρητα ή ένας κλέφτης που οδηγεί στο πίσω μέρος μιας μοτοσικλέτας μπορεί να την αρπάξει από το σώμα σας πριν μπορέσετε να αντιδράσετε.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας  προειδοποιεί επίσης τους πολίτες της για τον κίνδυνο κλοπής στην ταξιδιωτική της συμβουλή για την Κολομβία. Συμβουλεύει τους ανθρώπους να μην αφήνουν αντικείμενα μακριά από τα μάτια τους, ακόμη και σε υπεραστικά λεωφορεία ή τρένα, καθώς η κλοπή αποσκευών είναι συχνή.

Αποφυγή κακών περιοχών

Βάρκες με δίχτυα ψαρέματος στην άγκυρα σε ένα ψαροχώρι στην κολομβιανή ακτή του Ειρηνικού. Tumaco, Nariño, Κολομβία. 24 Νοεμβρίου 2019/EGT-1/Shutterstock

Ορισμένες περιοχές της Κολομβίας θα πρέπει να αποφευχθούν εντελώς λόγω του υψηλού κινδύνου ένοπλων συγκρούσεων και τρομοκρατίας. Αυτές οι περιοχές περιλαμβάνουν:

 • Η περιοχή Darien Gap (στα σύνορα με τον Παναμά)
 • Σε απόσταση 20 μιλίων από τα χερσαία σύνορα της Βενεζουέλας ή του Ισημερινού
 • Μπουεναβεντούρα
 • Tumaco
 • Arauca
 • Καύκας
 • Choco (εκτός από ορισμένες δημοφιλείς τουριστικές περιοχές)
 • Βόρεια του Σανταντέρ
 • σακάκι
 • Πουτουμάγιο

Αυτή δεν είναι μια εξαντλητική λίστα και βεβαιωθείτε ότι ρωτάτε τους ντόπιους όταν σχεδιάζετε ταξίδια στην Κολομβία. Οι πόλεις της Κολομβίας έχουν ορισμένες γειτονιές που είναι επικίνδυνες. Στην Μπογκοτά, αποφύγετε το La Candelaria, καθώς το βράδυ γίνεται πρόχειρο.

Το Parque Lleras στο Μεντεγίν είναι ένα δημοφιλές τουριστικό στέκι, αλλά επίσης δημοφιλές μεταξύ των εγκληματιών που στοχεύουν τουρίστες. Όταν πρόκειται για επικίνδυνες περιοχές των πόλεων, εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Αν μια γειτονιά αισθάνεται πρόχειρη, μάλλον είναι.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Enselme Arthur/Shutterstock

Ακολουθούν μερικές πρόσθετες συμβουλές ασφάλειας για την επίσκεψη στην Κολομβία:

 • Όταν κάνετε πεζοπορίες ή πεζοπορίες, πηγαίνετε πάντα με έναν εκπαιδευμένο οδηγό. Ένας οδηγός μπορεί να σας βοηθήσει να περιηγηθείτε στο συχνά αφιλόξενο έδαφος στην αγροτική Κολομβία και να αποτρέψετε πιθανές ληστείες και ένοπλες επιθέσεις που είχαν στόχο πεζοπόρους στο παρελθόν.
 • Χρησιμοποιήστε μόνο ταξί που κάνετε κράτηση νωρίτερα, όχι ταξί που κυκλοφορούν στο δρόμο ή τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι ληστές συχνά στοχεύουν επιβάτες ταξί ή παρουσιάζονται ως οδηγοί ταξί.
 • Να είστε πολύ προσεκτικοί με τις τελετές ayahuasca. Η κατανάλωση αυτού του φυτού είναι τεχνικά νόμιμη και οι άνθρωποι κάνουν οργανωμένες εκδρομές για να το καταναλώσουν για πνευματικούς λόγους. Ωστόσο, υπάρχει περιορισμένη έρευνα σχετικά με τις ιατρικές του επιπτώσεις και μερικοί άνθρωποι υφίστανται άσχημες συνέπειες. Μερικοί άνθρωποι παρουσιάζονται επίσης ως τουριστικοί πράκτορες ayahuasca για να ληστέψουν πελάτες.
 • Τρομοκρατικές επιθέσεις είναι πιθανές. Βεβαιωθείτε ότι παρακολουθείτε τις ειδήσεις και αποφεύγετε περιοχές που η κυβέρνηση λέει ότι είναι επικίνδυνες.

Συχνές Ερωτήσεις

– San Andres, Κολομβία, 7 Ιανουαρίου 2014. Πολυσύχναστη διασταύρωση με λίγους τουρίστες και πολλούς νησιώτες. Η μοτοσικλέτα είναι το πιο δημοφιλές όχημα και το καρότσι του γκολφ χρησιμοποιείται από τους τουρίστες/Benoit Daoust/Shutterstock

Ακολουθούν ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις που κάνουν οι άνθρωποι σχετικά με την ασφάλεια στην Κολομβία:

Είναι ασφαλείς οι τουρίστες στην Κολομβία;

Οι τουρίστες στην Κολομβία κινδυνεύουν να γίνουν θύματα εγκλημάτων, όπως και οι ντόπιοι. Τουρίστες στην Κολομβία έχουν ληστέψει και ακόμη και απαχθεί στο παρελθόν.

Είναι η Κολομβία πιο ασφαλής από το Μεξικό;

Τόσο η Κολομβία όσο και το Μεξικό έχουν πολύ υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας και προβλήματα με τη διακίνηση ναρκωτικών. Ωστόσο, το Μεξικό έχει ορισμένες περιοχές που είναι πολύ ασφαλείς, ενώ τα περισσότερα μέρη της Κολομβίας κινδυνεύουν αρκετά και υπάρχει κίνδυνος ένοπλης σύγκρουσης.

Είναι η Κολομβία ασφαλής για ένα ταξίδι κοριτσιών;

Μια ομάδα οποιουδήποτε είδους είναι πιο ασφαλής από έναν μόνο ταξιδιώτη στην Κολομβία. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι οι γυναίκες στην Κολομβία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ορισμένων εγκλημάτων, όπως η επίθεση.

Είναι ασφαλές το Colombia Medellin;

Το Μεντεγίν είναι μια από τις ασφαλέστερες πόλεις της Κολομβίας καθώς έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας. Ωστόσο, θα πρέπει να λαμβάνετε βασικές προφυλάξεις για να είστε ασφαλείς.

Είναι ασφαλέστερη η Μπογκοτά ή η Μεντεγίν;

Το Medellin είναι γενικά πιο ασφαλές από την Μπογκοτά, καθώς έχει χαμηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας. Και οι δύο πόλεις έχουν γειτονιές που είναι επικίνδυνες, οπότε να είστε προσεκτικοί όπου κι αν πάτε.

Πρέπει να κάνετε κράτηση για ένα ταξίδι στην Κολομβία;

Είναι δύσκολο να πούμε ότι η Κολομβία είναι μια ασφαλής χώρα λόγω του κινδύνου βίαιου εγκλήματος, τρομοκρατίας, ακόμη και ένοπλων συγκρούσεων σε ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Ωστόσο, είναι δυνατό να επισκεφθείτε τη χώρα με ασφάλεια εάν επιμείνετε σε ασφαλείς περιοχές, περιορίσετε τα μετρητά που μεταφέρετε και επισκεφθείτε απομακρυσμένες περιοχές μόνο με οδηγό. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Και κατάλυμα μέσο booking.com

Μην ξεχνάτε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση!

Ενοικίαση αυτοκίνητου με την Economybookings.com

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια