Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Γροιλανδία;

Η αρκτική μάζα της Γροιλανδίας, τεχνικά μια αυτόνομη περιοχή της Δανίας, είναι όπου οι αφοσιωμένοι λάτρεις των έντονων αρκτικών τοπίων συρρέουν για να δουν τη μοναδική φύση.

Η χώρα δέχεται λίγο λιγότερους από 100.000 επισκέπτες κάθε χρόνο , αλλά για αυτούς τους επισκέπτες, είναι το ταξίδι μιας ζωής. Τα απίστευτα όμορφα τοπία της Αρκτικής είναι το κύριο πόλο έλξης για τους επισκέπτες στη Γροιλανδία.

Από την ακτή του παγόβουνου του Ilulissat Ice-fjord μέχρι το βόρειο σέλας γύρω από το Qaqortoq μέχρι το έλκηθρο με σκύλους στην κοιλάδα των λουλουδιών, υπάρχουν τόσα πολλά να δείτε σε αυτόν τον γραφικό προορισμό.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε σταματήσει στην πρωτεύουσα Nuuk για μια επίσκεψη στο Εθνικό Μουσείο της Γροιλανδίας και ως σημείο εκκίνησης για περιηγήσεις, όπως εκδρομές παρακολούθησης φαλαινών. Μια επίσκεψη στη Γροιλανδία είναι σίγουρα ένα ταξίδι αξέχαστο, αλλά το να ταξιδέψετε κάπου τόσο απομακρυσμένο απαιτεί σίγουρα πολύ προγραμματισμό.

Πολλοί επισκέπτες ανησυχούν επίσης για την ασφάλειά τους όταν πηγαίνουν σε έναν προορισμό για τον οποίο γνωρίζουν τόσο λίγα.

Αυτός ο ταξιδιωτικός οδηγός μπορεί να σας βοηθήσει να πλοηγηθείτε στην ασφάλεια του προγραμματισμού ενός ταξιδιού στη Γροιλανδία. Συνεχίστε να διαβάζετε για πιο λεπτομερείς πληροφορίες ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος.

Είναι η Γροιλανδία ασφαλής για επίσκεψη το 2023;

Ναί. Εφόσον προετοιμάζεστε σωστά, η Γροιλανδία είναι ασφαλής για επίσκεψη. Η βάναυση φύση της Αρκτικής μπορεί να είναι επικίνδυνη, επομένως πρέπει να κάνετε αρκετή έρευνα και να βγείτε μόνο με έμπιστους οδηγούς.

Όσον αφορά τον ανθρώπινο κίνδυνο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πολύ, επειδή η Γροιλανδία έχει πολύ χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας, εν μέρει χάρη στη στενή κοινότητά της. Οι περισσότερες ταξιδιωτικές συμβουλές για τη Γροιλανδία συμφωνούν ότι η περιοχή είναι ένα πολύ ασφαλές μέρος για επίσκεψη.

Ο Καναδάς θέτει τη Γροιλανδία σε ταξιδιωτική συμβουλή επιπέδου 1 , λέγοντας μόνο στους πολίτες του ότι πρέπει να λαμβάνουν τακτικές προφυλάξεις στη Γροιλανδία όταν επισκέπτονται. Κάποια εγκλήματα συμβαίνουν στη Γροιλανδία.

Τα κοινά αδικήματα περιλαμβάνουν:

  • Μικροκλοπή
  • Απάτες
  • Κατάχρηση ουσιών

Η Γροιλανδία υποφέρει από υψηλότερα κατά κεφαλήν επίπεδα βίαιου εγκλήματος, όπως:

  • Ανθρωποκτονία
  • Προσβολή
  • Σεξουαλική επίθεση

Ωστόσο, αυτά τα εγκλήματα συμβαίνουν κυρίως στον τοπικό πληθυσμό. Οι επισκέπτες σχεδόν ποτέ δεν πέφτουν θύματα εγκλήματος, ιδιαίτερα βίαιων εγκλημάτων. Δεν έχετε πολλά να ανησυχείτε για τους συνανθρώπους σας όταν επισκέπτεστε τη Γροιλανδία.

Η φύση είναι μια διαφορετική ιστορία. Η ίδια φύση που προσελκύει τους περισσότερους επισκέπτες στη Γροιλανδία είναι πολύ αφιλόξενη. Εάν δεν λάβετε τις σωστές προφυλάξεις, είναι εύκολο να χαθείτε ή να κολλήσετε.

Τότε είστε πραγματικά σε μπελάδες — όπως προειδοποιεί η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου στη συμβουλευτική της για ταξίδια στην Αρκτική, οι επιχειρήσεις διάσωσης είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν υπό αυτές τις συνθήκες.

Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας περιλαμβάνει συμβουλές για ασφαλή ταξίδια μέσω της Γροιλανδίας στην επίσημη σελίδα της για τους τουρίστες . Εάν πρόκειται να κάνετε πεζοπορία, συνιστάται να πάρετε έναν τοπικό οδηγό (σε ορισμένα μέρη, όπως οι παγετώνες, απαιτείται).

Εάν πηγαίνετε χωρίς οδηγό, φροντίστε να πείτε σε κάποιον πού πηγαίνετε και να πάρετε μαζί σας έναν εντοπιστή GPS με σήμα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που χαθείτε.

Το έδαφος στη Γροιλανδία μπορεί να είναι αφιλόξενο, ακόμη και στις πόλεις. Φροντίστε να έχετε μαζί σας γερές μπότες πεζοπορίας που μπορούν να σας βοηθήσουν να διασχίσετε βραχώδη, ανώμαλα μονοπάτια που είναι παγωμένα μέχρι τον Μάιο.

Το χιόνι και ο πάγος σπάνια καθαρίζονται από τους δρόμους στη Γροιλανδία, επειδή είναι πολύ πρακτικό να το κάνεις, επομένως οι μπότες πεζοπορίας είναι το καλύτερο στοίχημα ακόμα και στις πόλεις. Η Γροιλανδία έχει ακραίες, ταχέως μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες.

Οι ανεμοθύελλες που προκαλούνται από τυφώνα, τα λευκά άουτ, οι ξαφνικές πτώσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες και άλλα είναι όλα κοινά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας κατάλληλα αντικείμενα, όπως αδιάβροχα ρούχα, ζεστές στρώσεις βάσης από υλικά όπως μαλλί μερινός και ένα καταφύγιο για μεγαλύτερες πεζοπορίες.

Να ακολουθείτε πάντα τις τοπικές συμβουλές — αν κάποιος σας πει να επιστρέψετε μέσα το συντομότερο δυνατόν, ακούστε. Το να βγαίνεις στο νερό είναι μια δημοφιλής δραστηριότητα στη Γροιλανδία, καθώς αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να δεις παγόβουνα και ο καλύτερος τρόπος για να μεταβείς από μέρος σε μέρος.

Βεβαιωθείτε ότι το κάνετε με μια αξιόπιστη τουριστική εταιρεία — σπάνια είναι ασφαλές να βγείτε μόνοι σας για καγιάκ ή ιστιοπλοΐα, ειδικά αν δεν είστε έμπειροι.

Ποτέ μα ποτέ μην πλησιάζετε πολύ σε παγόβουνα και παγετώνες, καθώς μπορούν να αναποδογυρίσουν ή να διαλυθούν ανά πάσα στιγμή, σκοτώνοντας όποιον πλησιάσει πολύ. Τέλος, τα ζώα της Γροιλανδίας είναι συχνά επικίνδυνα.

Όλοι γνωρίζουν να μείνουν μακριά από τις πολικές αρκούδες, αλλά θα πρέπει να δώσετε αρκετή απόσταση σε άλλα ζώα, όπως θαλάσσιους ίππους και βόδι μόσχου, καθώς έχουν επιτεθεί σε ανθρώπους στο παρελθόν. Οι αλεπούδες της Αρκτικής συχνά μεταφέρουν λύσσα, οπότε αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν σας δαγκώσουν.

Τα χνουδωτά σκυλιά έλκηθρου είναι σκυλιά εργασίας εδώ και θα δαγκώσουν αγνώστους αν πάρουν εδαφικά. Η ασφαλής επίσκεψη στη Γροιλανδία απαιτεί πολλές προφυλάξεις και έρευνα εκ των προτέρων. Ωστόσο, με τις κατάλληλες προετοιμασίες, μπορείτε να έχετε ένα ταξίδι αξέχαστο.

Έγκλημα στη Γροιλανδία

Το έγκλημα που επηρεάζει τους τουρίστες στη Γροιλανδία είναι πρακτικά ανύπαρκτο. Ο μικρός, δεμένος πληθυσμός δεν παρέχει μεγάλη κάλυψη στους εγκληματίες.

Αν και συμβαίνουν εγκληματικά περιστατικά, ειδικά σε απομακρυσμένα χωριά, είναι κυρίως ενδοκοινοτικά προβλήματα και δεν επηρεάζουν τους επισκέπτες. Οι στατιστικές εγκληματικότητας της Γροιλανδίας δεν είναι οι πιο ακριβείς.

Για παράδειγμα, το ποσοστό ανθρωποκτονιών σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι 5 περιστατικά ανά 100.000 άτομα , κάτι που φαίνεται σοκαριστικό μέχρι να θυμηθείς ότι ο πληθυσμός της Γροιλανδίας είναι μόνο 56.000 άνθρωποι .

Σε μέρη με μικρό πληθυσμό, ο υπολογισμός του ποσοστού ανά 100.000 άτομα κάνει το ποσοστό εγκληματικότητας να φαίνεται πολύ χειρότερο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με επίσημους αριθμούς εγκλημάτων στη Γροιλανδία, υπήρχαν περίπου 6.000 αδικήματα όλων των τύπων το 2022.

Τα περισσότερα αναφέρθηκαν από το αστυνομικό τμήμα του Nuuk, κάτι που είναι λογικό επειδή η πρωτεύουσα του Nuuk έχει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Γροιλανδίας.

Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας παραδέχεται στην καταμέτρηση των στατιστικών της εγκληματικότητας ότι τα βίαια εγκλήματα ή τα αδικήματα κατά του ατόμου αποτελούν μεγαλύτερο ποσοστό των στατιστικών τοπικών εγκλημάτων από ό,τι στις περισσότερες σκανδιναβικές χώρες.

Ωστόσο, τα περισσότερα βίαια εγκλήματα συμβαίνουν μεταξύ ανθρώπων που γνωρίζονται ήδη και τα περιστατικά που επηρεάζουν τους τουρίστες είναι πρακτικά ανύπαρκτα. Το δικαστικό σύστημα της Γροιλανδίας είναι μοναδικό στο ότι προσπαθεί να ενθαρρύνει τα θύματα και τους δράστες να συμφιλιωθούν όποτε είναι δυνατόν.

Αυτό έχει νόημα σε μια δεμένη κοινότητα όπου οι άνθρωποι θα πρέπει να ζουν μαζί μετά από ένα έγκλημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι στη Γροιλανδία αισθάνονται ασφαλείς στις κοινότητές τους.

Σύμφωνα με το Numbeo, η Γροιλανδία βαθμολογείται με 36,07 στα 100  στον δείκτη εγκληματικότητας, μια χαμηλή τιμή. Οι άνθρωποι ανησυχούν για ασήμαντα αδικήματα όπως η κατάχρηση ναρκωτικών, οι βανδαλισμοί και οι μικροκλοπές, αλλά αισθάνονται κυρίως ασφαλείς στην κοινότητά τους.

Μικροκλοπή

Τα ποσοστά μικροκλοπών στη Γροιλανδία είναι αρκετά χαμηλά. Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να είναι το πιο συνηθισμένο έγκλημα που μπορεί να συναντήσετε ως τουρίστας. Περιστατικά μικροκλοπών όπως πορτοφολάδες και αρπαγές τσάντας τείνουν να συμβαίνουν σε μεγαλύτερες πόλεις όπως το Nuuk (αν συμβαίνουν καθόλου).

Δεν χρειάζεται να είστε συνεχώς σε επιφυλακή έναντι της κλοπής στη Γροιλανδία επειδή είναι αρκετά σπάνιο (οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερα προβλήματα να ανησυχούν), αλλά η λήψη ορισμένων βασικών προφυλάξεων κοινής λογικής είναι μια καλή ιδέα.

Μην αφήνετε ποτέ αντικείμενα αξίας, όπως το πορτοφόλι ή το πορτοφόλι σας χωρίς επίβλεψη. Ακόμη και σε ένα μέρος με χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας, ποτέ δεν ξέρεις πότε κάποιος μπορεί να αποφασίσει ότι η ευκαιρία είναι πολύ καλή για να χαθεί.

Η καναδική κυβέρνηση συμβουλεύει τους επισκέπτες να διασφαλίζουν ότι τα τιμαλφή, ειδικά τα ταξιδιωτικά έγγραφα, είναι πάντα ασφαλή. Τοποθετήστε τα αντικείμενα σε ασφαλή μέρη, όπως μια θήκη για τσάντα με φερμουάρ, την εσωτερική τσέπη του σακιδίου σας ή την μπροστινή τσέπη του παντελονιού.

Αυτό δεν είναι τόσο για την προστασία σας από την κλοπή, αλλά για την προστασία σας από την απώλεια των αντικειμένων σας — η αντικατάσταση των τιμαλφών σας, ειδικά του διαβατηρίου σας, δεν είναι τόσο εύκολη στη Γροιλανδία.

Οι απάτες είναι αρκετά σπάνιες στη Γροιλανδία. Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να κάνετε έρευνα σε εταιρείες περιηγήσεων πριν κάνετε κράτηση για οποιαδήποτε δραστηριότητα μέσω αυτών.

Διαβάστε προηγούμενες κριτικές για να δείτε τι εμπειρίες είχαν άλλοι πελάτες. Δεν θέλετε να εμφανιστείτε στη Γροιλανδία και να συνειδητοποιήσετε ότι πληρώσατε μια προκαταβολή για μια εταιρεία που δεν υπάρχει — ή χειρότερα, μια εταιρεία με μη ασφαλείς πρακτικές.

Σεξουαλική επίθεση

Τα όμορφα τοπία της Γροιλανδίας κρύβουν ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Το νησί έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σεξουαλικής επίθεσης στον κόσμο.

Το 2015, η Γροιλανδία ήταν στην πραγματικότητα στην κορυφή της λίστας με τις αναφορές βιασμού κατά κεφαλήν σύμφωνα με τον Οργανισμό Ναρκωτικών και Εγκλήματος του ΟΗΕ. Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων είναι ντόπιες γυναίκες και κορίτσια.

Στην πραγματικότητα, οι ανήλικοι αποτελούν σχεδόν το 90% των θυμάτων σεξουαλικής επίθεσης σε ορισμένες περιοχές, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της Γροιλανδίας να ζητήσει ακόμη και βοήθεια από τη Δανία για την καταπολέμηση του προβλήματος.

Τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά από μικρές πόλεις της Γροιλανδίας. Εκεί, κοινωνικοί παράγοντες όπως ο αλκοολισμός και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας αυξάνουν το ποσοστό σεξουαλικής επίθεσης.

Επιπλέον, η στενή κοινότητα των μικρών χωριών κάνει τα θύματα απίθανο να αναφέρουν και οι αρχές απίθανο να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Μέχρι πρόσφατα, ακτιβιστές επέκριναν την κυβέρνηση της Γροιλανδίας ότι δεν έκανε αρκετά για να προστατεύσει τα θύματα και ότι επέτρεψε στους δράστες να απελευθερωθούν, αν και αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια.

Αυτό το πρόβλημα επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες και τα παιδιά της περιοχής, αλλά είναι καλό να το γνωρίζετε όταν επισκέπτεστε (τουλάχιστον για να είστε ευαίσθητοι στο τι μπορεί να βιώνουν οι ντόπιοι).

Οι γυναίκες ταξιδιώτες μπορεί να θέλουν να λάβουν προφυλάξεις όπως να μην περπατούν μόνες σε άγνωστες περιοχές τη νύχτα και να είναι επιφυλακτικές με νέες γνωριμίες.

Αποφυγή κακών περιοχών

Δεν υπάρχουν επικίνδυνες περιοχές στη Γροιλανδία από άποψη εγκληματικότητας, αλλά υπάρχουν μέρη όπου πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί.

Όλη η Γροιλανδία έχει αρκετά βραχώδες, αφιλόξενο έδαφος, αλλά η πεζοπορία σε παγετώνες, στρώματα πάγου στην ενδοχώρα και σε ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές είναι ακόμη πιο επικίνδυνη. Κάντε το μόνο με έναν οδηγό (και μπορεί ακόμη και να απαιτείται από το νόμο).

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ακολουθούν ορισμένες πρόσθετες συμβουλές ασφάλειας για την επίσκεψη στη Γροιλανδία:

  • Μπορεί να χρειαστείτε άδεια ή οδηγό για ορισμένες δραστηριότητες. Ορισμένες περιοχές της Γροιλανδίας, όπως το Εθνικό Πάρκο ή οι παγετώνες, απαιτούν άδεια από το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων, Φύσης και Περιβάλλοντος για πεζοπορία. Βεβαιωθείτε ότι έχετε υποβάλει αίτηση για αυτήν την άδεια πολύ νωρίτερα και κάνετε την έρευνά σας εάν κάποιο τμήμα της διαδρομής σας απαιτεί οδηγούς.
  • Τα σκυλιά έλκηθρου είναι ζώα εργασίας, όχι κατοικίδια. Θα δείτε πολλά χνουδωτά έλκηθρα στη Γροιλανδία, αλλά συνήθως είναι αλυσοδεμένα έξω από το σπίτι. Οι ντόπιοι τα χρησιμοποιούν ως ζώα φάρμας που εργάζονται. Συνήθως δεν είναι ασφαλές να τα χαϊδέψεις, παρόλο που φαίνονται αξιολάτρευτα.
  • Αγοράστε καλή ασφάλεια υγείας. Ο Nuuk έχει ένα καλό νοσοκομείο, αλλά οι περισσότερες ειδικές περιπτώσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται στη Δανία. Βεβαιωθείτε ότι η ασφάλιση υγείας σας καλύπτει τις ιατρικές εκκενώσεις, καθώς θα είναι ακριβό εάν χρειάζεστε διάσωση σε απομακρυσμένη περιοχή.
  • Προϋπολογισμός για μετακίνηση μεταξύ πόλεων. Μπορείτε να ταξιδέψετε μόνο αεροπορικώς, θαλάσσια ή με σκυλιά, καθώς δεν υπάρχουν δρόμοι. Συμπεριλάβετε το στον προϋπολογισμό σας για χρόνο και χρήμα.

Συχνές Ερωτήσεις

Ακολουθούν μερικές κοινές ερωτήσεις που έχουν κάνει στο παρελθόν οι άνθρωποι που επισκέπτονται τη Γροιλανδία:

Είναι η Γροιλανδία καλή για τους τουρίστες;

Η Γροιλανδία είναι καλή για τουρίστες που δεν τους πειράζει μια μοναδική εμπειρία. Τα τοπία μοιάζουν πραγματικά με κανένα άλλο μέρος στη Γη. Επιπλέον, η τουριστική υποδομή έχει βελτιωθεί πολύ πρόσφατα (συμπεριλαμβανομένου ενός ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων), αν και δεν πρέπει να περιμένετε όλες τις ανέσεις του σπιτιού.

Γιατί η Γροιλανδία είναι τόσο ακριβή;

Ένα ταξίδι στη Γροιλανδία απαιτεί μεγάλη εξοικονόμηση πόρων. Θυμηθείτε ότι το κόστος όλων είναι υψηλότερο εδώ, επειδή τα περισσότερα είδη πρώτης ανάγκης, από τα καύσιμα μέχρι τα λαχανικά, πρέπει να εισάγονται και να μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις. Επιπλέον, η μεταφορά και η διαμονή που πλοηγούνται στις συνθήκες της Αρκτικής είναι ακριβά.

Η Γροιλανδία δέχεται ξένους;

Ναι, η Γροιλανδία δέχεται ξένους και είναι ανοιχτή στον τουρισμό. Ωστόσο, ελέγξτε εκ των προτέρων εάν χρειάζεστε βίζα για να επισκεφθείτε την περιοχή. Οι περισσότεροι αλλοδαποί χρειάζονται βίζα για να ζήσουν και να εργαστούν εκεί.

Μπορώ να μείνω στη Γροιλανδία;

Για παρατεταμένη διαμονή στη Γροιλανδία, θα χρειαστείτε βίζα. Για να λάβετε βίζα για τη Γροιλανδία, πρέπει να περάσετε από τη διπλωματική αποστολή της Δανίας και να λάβετε μια ειδική βίζα που θα λέει “Ισχύει για τη Γροιλανδία”, καθώς οι βίζες για την ηπειρωτική Δανία δεν ισχύουν πάντα για το νησί.

Να πάω στην Ισλανδία ή στη Γροιλανδία;

Η Ισλανδία είναι πιο εύκολο να ταξιδέψετε και είναι μια πιο ανακουφιστική εμπειρία, ειδικά για άπειρους ταξιδιώτες. Ωστόσο, για όσους αναζητούν πραγματικά απομακρυσμένα πολικά τοπία και θέλουν να ξεφύγουν από τα πλήθη, η Γροιλανδία είναι η καλύτερη επιλογή.

Λοιπόν, είναι η Γροιλανδία ασφαλής για επίσκεψη;

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πολύ για τους συνανθρώπους σας όταν επισκέπτεστε τη Γροιλανδία, αλλά να προσέχετε τη φύση. Βεβαιωθείτε ότι είστε προετοιμασμένοι για τυχόν άγριους καιρούς και μεταβαλλόμενες συνθήκες σε φυσικές αποστολές και λάβετε έναν οδηγό αν είναι δυνατόν.

Έτσι, με τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε και ένα εξαιρετικά ασφαλές περιβάλλον, τι περιμένετε — κάντε κράτηση για το ταξίδι σας σήμερα και ζήστε μόνοι σας όλα όσα έχει να προσφέρει η Γροιλανδία. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Και κατάλυμα μέσο booking.com

Μην ξεχνάτε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση!

Ενοικίαση αυτοκίνητου με την Economybookings.com

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια