Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Σαμόα το 2023;

Για πολλούς ανθρώπους, η Σαμόα αισθάνεται σαν ένας παράδεισος στη Γη. Ξέρετε ότι πρέπει να είναι ένα ιδιαίτερο μέρος όταν σχεδόν 200.000 ξένοι επισκέπτες  το χρόνο κάνουν το ταξίδι σε αυτό το απομακρυσμένο νησιωτικό έθνος στην Πολυνησία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται στη Σαμόα για την εμπειρία των τροπικών διακοπών: όμορφες αμμώδεις παραλίες, καταπράσινες ζούγκλες και φιλικοί ντόπιοι — όλα σε μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα.

Η Σαμόα έχει πολλά όμορφα φυσικά θαύματα, όπως τις τρύπες Alofaaga που αψηφούν τη βαρύτητα, τα ψηλά νερά του καταρράκτη Afu Aau και φυσικά, παρθένες παραλίες όπως η παραλία Lalomanu.

Οι κάτοικοι της Σαμόα είναι πολύ περήφανοι για τον πολιτισμό τους, γι’ αυτό φροντίστε να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα, να επισκεφθείτε το πολιτιστικό χωριό της Σαμόα ή να συμμετάσχετε σε ένα παραδοσιακό πάρτι της Φιάφια.

Πριν κάνετε το ταξίδι στη Σαμόα, πιθανότατα θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτήν τη νησιωτική χώρα, ιδιαίτερα για την ασφάλεια. Είναι πάντα καλό να κάνετε την έρευνά σας για έναν νέο προορισμό πριν φτάσετε εκεί.

Αλλά μην ανησυχείτε – οι ταξιδιωτικοί μας ειδικοί έκαναν τη σκληρή δουλειά για εσάς. Έχουμε συμπεριλάβει λεπτομέρειες σχετικά με όλες τις ανησυχίες που πρέπει να γνωρίζετε, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος. Αφήστε μας να είμαστε ο οδηγός σας!

[tp_widget][/tp_widget]

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Σαμόα το 2023;

Η Σαμόα είναι ένα πολύ ασφαλές μέρος για να επισκεφθείτε και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα όταν πάτε εκεί! Το ποσοστό εγκληματικότητας είναι χαμηλό στο νησί, αν και το έγκλημα κατά της ιδιοκτησίας συμβαίνει, και τα ποσοστά ορισμένων εγκλημάτων αυξάνονται.

Πρέπει επίσης να προσέχετε την εποχή των καταιγίδων, όπως όταν επισκέπτεστε οποιονδήποτε τροπικό προορισμό, αλλά με τις σωστές προφυλάξεις, μπορείτε να περάσετε υπέροχα στο ταξίδι σας.

Για να πάρετε μια ιδέα για το πόσο ασφαλής είναι η Σαμόα, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να δείτε ταξιδιωτικές συμβουλές. Ακόμη και οι χώρες που συνήθως είναι επιφυλακτικές στις ταξιδιωτικές τους συμβουλές είναι ήρεμες όσον αφορά τους πολίτες τους που ταξιδεύουν στη Σαμόα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στη Σαμόα ταξιδιωτική συμβουλή επιπέδου 1 , απλώς συμβουλεύοντας τους πολίτες να λαμβάνουν κανονικές προφυλάξεις. Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας δεν εκδίδει καν μια συγκεκριμένη ταξιδιωτική οδηγία  για τη Σαμόα.

 

Οι περισσότερες χώρες συμφωνούν ότι η Σαμόα είναι ένα πολύ ασφαλές μέρος για επίσκεψη, αλλά ορισμένες προσφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τυχόν δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι πολίτες τους κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Τα πιθανά προβλήματα περιλαμβάνουν:

  • Διαρρήξεις
  • Πορτοφολάδες
  • Πορτοφόλι
  • Σεξουαλική παρενόχληση
  • Προσβολή

Η Σαμόα έχει προβλήματα, όπως και κάθε άλλο μέρος στον κόσμο. Ωστόσο, τα ποσοστά με τα οποία συμβαίνουν αυτά τα εγκλήματα είναι πολύ χαμηλά. Τα ποσοστά βίαιης εγκληματικότητας είναι ιδιαίτερα χαμηλά.

Υπάρχουν άλλοι παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν την ασφάλειά σας στη Σαμόα. Μια σημαντική μεταβλητή είναι ο καιρός. Τροπικοί προορισμοί όπως η Σαμόα είναι γνωστοί όχι μόνο για τα ζεστά τους κλίματα αλλά και για την ευαισθησία τους σε βίαιες καταιγίδες.

Στον Ειρηνικό Ωκεανό, αυτές οι τροπικές καταιγίδες ονομάζονται κυκλώνες. Ευτυχώς, η Σαμόα συνήθως επηρεάζεται μόνο από τους πρόποδες του κυκλώνα, όχι άμεσα από τη χειρότερη καταιγίδα.

Η εποχή των κυκλώνων είναι  πριν και μετά την εποχή των μουσώνων , επομένως ο Μάιος-Ιούνιος και ο Οκτώβριος-Νοέμβριος δεν είναι οι καλύτεροι μήνες για να ταξιδέψετε στη Σαμόα. Οι περισσότεροι τουρίστες έρχονται στη Σαμόα για να εξερευνήσουν τις όμορφες παραλίες και να απολαύσουν θαλάσσια σπορ, αλλά θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν το κάνετε.

Κολυμπήστε μόνο σε ασφαλείς περιοχές, επομένως ρωτήστε τους τουριστικούς πράκτορες ή τους οικοδεσπότες των καταλυμάτων σας για τις καλύτερες παραλίες. Αποφύγετε το κολύμπι σε περιόδους υψηλού κινδύνου, όπως όταν σβήνει η παλίρροια.

Ισχυρά ρεύματα και ρυτίδες έχουν πνίξει ανθρώπους στο παρελθόν. Συνολικά, θα χρειαστεί να λάβετε μερικές προφυλάξεις στη Σαμόα, αλλά όχι πολλές.

Έγκλημα στη Σαμόα

Martin Vinas/Shutterstock

Τα ποσοστά εγκληματικότητας στη Σαμόα είναι κυρίως χαμηλά, αλλά όπως οπουδήποτε αλλού, η εγκληματικότητα συμβαίνει. Κάτω από τις εικόνες ενός νησιωτικού παραδείσου, υπάρχουν πολλά κοινωνικά προβλήματα, όπως και σε άλλες χώρες.

Λόγω του μικρού πληθυσμού της Σαμόα, τα ποσοστά εγκληματικότητας είναι μερικές φορές παραπλανητικά. Τα ποσοστά εγκληματικότητας υπολογίζονται συνήθως με ρυθμό περιστατικών ανά 100.000 άτομα και η Σαμόα έχει λίγο περισσότερα από 200.000 άτομα .

Αυτό σημαίνει ότι κάθε περιστατικό φαίνεται να μεγεθύνεται. Για παράδειγμα, το ποσοστό ανθρωποκτονιών το 2018 ήταν 6,63 περιστατικά ανά 100.000 άτομα , σε σύγκριση με μόλις 3,58 το προηγούμενο έτος.

Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει απλώς ότι υπήρξαν λίγες ανθρωποκτονίες σε ολόκληρη τη νησιωτική χώρα, αλλά το ποσοστό φαίνεται κακό. Όταν συμβαίνουν βίαια περιστατικά στη Σαμόα, συνήθως επηρεάζουν τους ντόπιους, όχι τους επισκέπτες, και προκύπτουν ως αποτέλεσμα διαφωνιών.

Υπήρξαν περιστατικά υψηλού προφίλ, όπως η περίπτωση του 2016  όταν ένα ζευγάρι Αυστραλών δέχτηκε επίθεση ενώ βρισκόταν σε διακοπές και η γυναίκα δέχθηκε σεξουαλική επίθεση. Ωστόσο, το περιστατικό αυτό έγινε πρωτοσέλιδο λόγω της σπανιότητάς του και επειδή ο δράστης ήταν δραπέτης φυλακών.

Οι Σαμόανοι και οι πρώην πατέρες ανησυχούν πολύ περισσότερο για το έγκλημα ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με το Numbeo, η Σαμόα βαθμολογείται με 47,92 στα 100 στον δείκτη εγκληματικότητας, που είναι μια μέτρια τιμή. Τα πιο συνηθισμένα εγκλήματα είναι ο βανδαλισμός, η κλοπή και η κλοπή.

Τα μη βίαια εγκλήματα ιδιοκτησίας είναι τα πιο συνηθισμένα περιστατικά.

Συνολικά, το βίαιο έγκλημα στο νησί είναι χαμηλό, τόσο χαμηλό που ακόμη και οι λίγοι επαγγελματίες εγκληματίες που εμπλέκονται στο εμπόριο ναρκωτικών είναι γνωστοί για τις μη βίαιες μεθόδους τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Οργανωμένου Εγκλήματος .

Υπήρξαν αναφορές για αυξήσεις της εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια, αλλά σκάβουμε κάτω από τα πρωτοσέλιδα και η κατάσταση στη Σαμόα δεν είναι τόσο τρομακτική όσο φαίνεται.

Πρώτον, η αύξηση της εγκληματικότητας οφείλεται σε υψηλότερες αναφορές ενδοοικογενειακής βίας , ένα τραγικό έγκλημα που όμως δεν θα επηρεάσει τους τουρίστες. Άλλα εγκλήματα που αυξήθηκαν ήταν εγκλήματα μικροπεριουσίας, τα οποία είναι δυσάρεστα αλλά απίθανο να αφήσουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Η Σαμόα είναι μια μικρή, δεμένη κοινωνία όπου η εξουσία των αρχηγών των φυλών εξακολουθεί να τυγχάνει μεγάλης εκτίμησης.

Οι συχνά αυστηρές αποφάσεις τους σπάνια παραβιάζονται, γεγονός που είναι μέρος του λόγου για τον οποίο το έγκλημα είναι τόσο σπάνιο στο νησί. Το σύστημα δικαιοσύνης είναι επίσης αυστηρό και αποτελεσματικό, λειτουργώντας αποτρεπτικά για πιθανούς εγκληματίες.

Μικροκλοπή

Το πιο συνηθισμένο έγκλημα που επηρεάζει τους τουρίστες στη Σαμόα είναι η μικροκλοπή. Αυτό είναι φυσιολογικό στους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς, όπου θα υπάρχουν πάντα κάποιοι ανήθικοι άνθρωποι που θέλουν να εκμεταλλευτούν τη σχετική έλλειψη έξυπνων δρόμου που μπορεί να έχουν οι ξένοι.

Είναι ιδιαίτερα συχνό σε μέρη όπου υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ του εισοδήματος των ντόπιων και των επισκεπτών, κάτι που συμβαίνει συνήθως στη Σαμόα.

Η καναδική κυβέρνηση περιλαμβάνει μια σύντομη περιγραφή των κοινών εγκλημάτων στην ταξιδιωτική της συμβουλή για τη Σαμόα. Τα μικροεγκλήματα είναι τα πιο συνηθισμένα, όπως πορτοφολάδες και πορτοφόλια.

Αν και η πρωτεύουσα Απία είναι η πιο κοινή τοποθεσία για μικροκλοπές, μόνο και μόνο επειδή έχει τους περισσότερους ανθρώπους, περιστατικά μπορούν να συμβούν οπουδήποτε στη Σαμόα. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προσφέρει συμβουλές για το πώς να αποτρέψετε το θύμα ενός εγκλήματος.

Βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνετε ποτέ τα τιμαλφή σας χωρίς επίβλεψη. Ακόμη και μερικές στιγμές απροσεξίας είναι αρκετές για να σας κάνουν να το μετανιώσετε αργότερα, γι’ αυτό κρατάτε πάντα σταθερά το τηλέφωνο, το πορτοφόλι και την ταυτότητά σας.

Οι κλέφτες μερικές φορές περνούν μέσα από τα υπάρχοντα των ανθρώπων που μένουν χωρίς επιτήρηση στην παραλία, επομένως μην παίρνετε τα τιμαλφή σας μαζί σας όταν πηγαίνετε για κολύμπι. Η πιο κοινή συμβουλή για την αποφυγή κλοπής σάς λέει να αφήσετε τα τιμαλφή σας στο κατάλυμα σας, αλλά οι διαρρήξεις αυξάνονται.

Αυτές οι διαρρήξεις συχνά στοχεύουν τουριστικά καταλύματα, όπως ξενοδοχεία, θέρετρα και ενοικιαζόμενα σπίτια. Όταν κάνετε κράτηση για τη διαμονή σας, ερευνήστε τις προφυλάξεις ασφαλείας και εάν δεν μπορείτε να βρείτε πληροφορίες, ρωτήστε.

Τα περισσότερα καλά ξενοδοχεία και θέρετρα διαθέτουν χρηματοκιβώτιο ξενοδοχείου για να αποθηκεύσετε τα τιμαλφή σας, ενδεχομένως χρηματοκιβώτιο δωματίου και ασφάλεια 24/7. Τα μέρη με αυτές τις προφυλάξεις σπάνια αντιμετωπίζουν διαρρήξεις.

Προσβολή

Αν και το βίαιο έγκλημα είναι σπάνιο στη Σαμόα, στο παρελθόν υπήρξαν περιστατικά επίθεσης τουριστών. Ορισμένες διαρρήξεις σε κατοικίες μετατρέπονται σε βίαιες και κλιμακώνονται σε περιπτώσεις επίθεσης.

Εάν μένετε σε μέρος με καλή φήμη ασφάλειας και προφυλάξεις όπως αυτές που αναφέραμε παραπάνω, αυτό είναι συνήθως αρκετό για να αποτρέψει πιθανούς κλέφτες. Μερικές επιθέσεις συμβαίνουν όταν βρίσκεστε έξω.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση  περιλαμβάνει προειδοποιήσεις σχετικά με τον κίνδυνο βίαιης επίθεσης, σεξουαλικής επίθεσης και ληστείας ενώ βρίσκεστε στη Σαμόα. Αν και το ποσοστό όλων αυτών των εγκλημάτων είναι πολύ χαμηλό, μπορεί να συμβούν και οι εγκληματίες αρχίζουν να επιτίθενται στους τουρίστες όλο και περισσότερο.

Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά τείνουν να συμβαίνουν τη νύχτα, επομένως μια πολύ εύκολη προφύλαξη για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα είναι να αποφύγετε να βγείτε μόνοι σας τη νύχτα. Είναι συγκεντρωμένοι κυρίως στην Απία, αν και στο παρελθόν υπήρξαν βίαιες επιθέσεις σε πιο απομονωμένες περιοχές.

Οποιαδήποτε ενότητα για την επίθεση στη Σαμόα πρέπει να αναφέρει τον κίνδυνο βίας λόγω φύλου, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επίθεσης. Η Σαμόα είναι μια πολύ συντηρητική κοινωνία, ακόμη και όταν πρόκειται για τους ρόλους των φύλων.

Ενώ αυτή η πατριαρχική κοινωνία επηρεάζει κυρίως τις ντόπιες γυναίκες, μπορεί να επηρεάσει και ξένους ταξιδιώτες. Η καναδική κυβέρνηση προειδοποιεί τις γυναίκες ταξιδιώτες ότι η παρενόχληση, ιδιαίτερα η σύλληψη, ακολουθεί συχνά μεμονωμένες γυναίκες ταξιδιώτες και ότι υπήρξαν περιπτώσεις σεξουαλικής επίθεσης.

Οι γυναίκες που ταξιδεύουν μόνες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στο να περπατούν μόνες τη νύχτα, καθώς τότε συμβαίνουν οι περισσότερες επιθέσεις.

Αποφυγή κακών περιοχών

Ramunas Bruzas/Shutterstock

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Σαμόα είναι πολύ ασφαλές, υπάρχουν μερικά μέρη όπου πρέπει να είστε προσεκτικοί. Στην πρωτεύουσα Απία, αποφύγετε να περπατήσετε κατά μήκος του θαλάσσιου τείχους δίπλα στο λιμάνι. Αυτή η περιοχή είναι όπου γίνονται οι περισσότερες κλοπές και ληστείες, ειδικά τη νύχτα.

Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί κοντά στην περιοχή των μπαρ στο κέντρο της πόλης κοντά στην οδό Beach Road, ιδιαίτερα αν είστε γυναίκα. Τα πλήθη εδώ τείνουν να είναι πολύ μεθυσμένα και μπορεί να συμβεί λεκτική παρενόχληση, καβγάδες, ακόμη και επίθεση.

Σε άλλα μέρη της Σαμόα, να είστε προσεκτικοί όταν πηγαίνετε σε απομακρυσμένες παραλίες. Όχι μόνο οι εγκληματίες παραμονεύουν μερικές φορές στις παραλίες για να ληστέψουν ανυποψίαστους τουρίστες, αλλά οι συνθήκες κολύμβησης μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνες. Πάντα να ζητάτε συμβουλές από τους ντόπιους για το ποιες παραλίες να πάτε.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ακολουθούν μερικές επιπλέον συμβουλές ασφαλείας για τη Σαμόα:

  • Η Σαμόα είναι μια συντηρητική, χριστιανική κοινωνία. Τις Κυριακές, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού πηγαίνει στην εκκλησία, οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι κλειστές και η πώληση αλκοόλ είναι παράνομη. Σεβαστείτε τους τοπικούς κανόνες με το να ντύνεστε σεμνά όταν δεν βρίσκεστε στην παραλία, να μην παρακάνετε το αλκοόλ και να μην προσβάλλετε τη θρησκεία. Η ομοφυλοφιλία εξακολουθεί να είναι παράνομη και αποκρουστική, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τους LGBT ταξιδιώτες.
  • Υπάρχουν πολλά αδέσποτα σκυλιά στη Σαμόα, τα περισσότερα από τα οποία είναι αβλαβή, αλλά μερικά από αυτά μπορεί να είναι πολύ εδαφικά. Προσπαθήστε να μην τους πλησιάζετε πολύ και σίγουρα μην προσπαθήσετε να χαϊδέψετε τα σκυλιά, καθώς μερικά από αυτά είναι επικίνδυνα.
  • Η Σαμόα υπέστη επιδημία ιλαράς το 2019, εν μέρει λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού. Ενώ το ξέσπασμα έκτοτε έχει περιοριστεί, υπάρχει πιθανότητα άλλης επιδημίας μεταδοτικής ασθένειας ενώ βρίσκεστε στη Σαμόα. Βεβαιωθείτε ότι τα εμβόλια σας είναι ενημερωμένα.
  • Οι οδικές συνθήκες στη Σαμόα είναι κακές εκτός των κύριων νησιών και πολλοί άνθρωποι οδηγούν χωρίς δίπλωμα. Να είστε προσεκτικοί όταν διασχίζετε το δρόμο. Αποφύγετε την οδήγηση ή τη μετακίνηση τη νύχτα, εκτός εάν είναι απαραίτητο λόγω κακής ορατότητας.

Συχνές Ερωτήσεις

Dmitrii Kash/Shutterstock

Ακολουθούν μερικές άλλες ερωτήσεις που θέλουν να απαντηθούν οι άνθρωποι πριν επισκεφτούν τη Σαμόα:

Είναι η Σαμόα ασφαλής για τις γυναίκες;

Η Σαμόα είναι γενικά ασφαλής για τις γυναίκες ταξιδιώτες. Ωστόσο, οι γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν πρόσθετες προφυλάξεις όσον αφορά την κράτηση ασφαλών καταλυμάτων και να μην περπατούν σε άγνωστες περιοχές τη νύχτα — με τον ίδιο τρόπο που πρέπει να κάνουν αλλού. Επιπλέον, οι γυναίκες ταξιδιώτες θα πρέπει να προετοιμαστούν για τη συντηρητική κουλτούρα στη Σαμόα.

Είναι ακριβό το ταξίδι στη Σαμόα;

Το να φτάσετε στη Σαμόα μπορεί να είναι ακριβό, ανάλογα με το από πού έρχεστε. Ωστόσο, μόλις φτάσετε στο νησί, είναι ένας από τους πιο οικονομικούς προορισμούς στον Νότιο Ειρηνικό και είναι αρκετά εύκολο να ταξιδέψετε με οικονομικό προϋπολογισμό.

Μιλούν αγγλικά στη Σαμόα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι στη Σαμόα μιλούν αγγλικά, ειδικά όσοι εργάζονται στον τουρισμό. Τα αγγλικά είναι επίσης μία από τις επίσημες γλώσσες, μαζί με τα σαμοανικά.

Είναι νόμιμο το αλκοόλ στη Σαμόα;

Το αλκοόλ είναι νόμιμο στη Σαμόα, αλλά πιθανότατα αντιμετωπίζει περισσότερους περιορισμούς από ό,τι στη χώρα σας. Η νόμιμη ηλικία κατανάλωσης αλκοόλ είναι τα 21—όχι τα 18 όπως είναι στις περισσότερες χώρες. Η πώληση αλκοόλ απαγορεύεται τις Κυριακές και τις θρησκευτικές αργίες.

Η Σαμόα είναι πλούσια ή φτωχή;

Η Σαμόα είναι μια χώρα χαμηλού έως μεσαίου εισοδήματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι εξαρτώνται από τον τουρισμό, το ψάρεμα ή τα εμβάσματα από μέλη της οικογένειας στο εξωτερικό για το εισόδημά τους. Υπάρχει ένα μεγάλο εισοδηματικό χάσμα μεταξύ ντόπιων και επισκεπτών, το οποίο συμβάλλει στη μικροεγκληματικότητα.

Λοιπόν, είναι ασφαλής η επίσκεψη στη Σαμόα;

Ως επί το πλείστον, η Σαμόα είναι πραγματικά ο τροπικός παράδεισος που φαίνεται στις φωτογραφίες. Αν και πρέπει να λάβετε κάποιες προφυλάξεις κατά της μικροεγκληματικότητας, οι περισσότερες διακοπές στη Σαμόα είναι απολύτως ασφαλείς. Τι περιμένετε λοιπόν – κλείστε το ταξίδι σας σήμερα!

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια