Είναι η Νέα Ζηλανδία ασφαλής για επίσκεψη το 2023;

Παρόλο που βρίσκεται σε μια από τις πιο απομακρυσμένες γωνιές του κόσμου, για πολλούς ανθρώπους, ένα ταξίδι στη Νέα Ζηλανδία είναι ένα ταξίδι ζωής. Κατά τις περιόδους αιχμής, περισσότεροι από 500.000 επισκέπτες  φτάνουν στη Νέα Ζηλανδία το μήνα .

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες στη Νέα Ζηλανδία είναι λάτρεις της φύσης που θέλουν να δουν τα εκπληκτικά τοπία που αποτέλεσαν το σκηνικό της τριλογίας του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών . Μέρη όπως το Glacier Country, το Fiordland και η Rotorua είναι προορισμοί για πεζοπορία, κατασκήνωση και θαυμασμό του τοπίου.

Οι πόλεις της Νέας Ζηλανδίας, όπως το Ώκλαντ, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δείτε τη χαλαρή κουλτούρα για την οποία είναι περήφανοι τα ακτινίδια, καθώς και τις επιρροές των αυτόχθονων Μαορί.

Εκτός από τις φωτογραφίες των όμορφων προορισμών που θέλετε να δείτε στη Νέα Ζηλανδία, υπάρχουν πιο πρακτικά πράγματα που πρέπει να κάνετε για να προετοιμαστείτε για το ταξίδι σας. Δηλαδή, θα πρέπει να διαβάσετε για τα ζητήματα ασφάλειας, όπως θα έπρεπε πριν πάτε οπουδήποτε καινούργιο.

Ευτυχώς, συντάξαμε αυτόν τον λεπτομερή ταξιδιωτικό οδηγό για τυχόν προβλήματα ασφάλειας στη Νέα Ζηλανδία, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος. Συνεχίστε να διαβάζετε για την απόλυτη ηρεμία ενώ σχεδιάζετε το ταξίδι σας!

Είναι η Νέα Ζηλανδία ασφαλής για επίσκεψη το 2023;

Σύννεφα πάνω από το Milford Sound απεικονίζονται με ομίχλη να κυλάει στα βουνά με λευκό ουρανό από πάνω

Έννοια/Shutterstock

Ναί. Η Νέα Ζηλανδία είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο, επομένως είναι απίθανο να αντιμετωπίσετε προβλήματα όταν επισκέπτεστε.

Το ποσοστό εγκληματικότητας είναι γενικά χαμηλό και η κοινωνία είναι ασφαλής, όπως μπορείτε να δείτε από τη φιλικότητα και την ανοιχτή φύση των περισσότερων ντόπιων. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ασφάλειά σας είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα ή ένα ατύχημα ενώ εξερευνάτε την υπέροχη ύπαιθρο.

Όταν λέμε ότι η Νέα Ζηλανδία είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο, αυτό υποστηρίζεται από διεθνείς δείκτες.

Μία από τις κύριες πηγές για την ανάλυση της συγκριτικής ασφάλειας διαφορετικών χωρών, ο Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης, κατατάσσει τη Νέα Ζηλανδία ως τη δεύτερη ασφαλέστερη χώρα  στον κόσμο, μόνο πίσω από την Ισλανδία.

Οι ταξιδιωτικές συμβουλές από ξένες κυβερνήσεις είναι επίσης ένας καλός δείκτης του πόσο ασφαλής είναι μια χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέτουν τη Νέα Ζηλανδία μόνο σε ταξιδιωτική συμβουλή επιπέδου 1 , απλώς λέγοντας στους ταξιδιώτες να λαμβάνουν κανονικές προφυλάξεις όπως θα έκαναν στο σπίτι τους. Όπως κάθε άλλη χώρα, η Νέα Ζηλανδία έχει προβλήματα. Ορισμένες από τις πόλεις της έχουν ελαφρώς αυξημένα ποσοστά εγκληματικότητας.

Τα κοινά προβλήματα που αναφέρονται στις ταξιδιωτικές συμβουλές περιλαμβάνουν:

  • Κλοπή
  • Πορτοφολάδες
  • Προσβολή
  • Σεξουαλική επίθεση
  • Απάτη ΑΤΜ
  • Διαρρήξεις οχημάτων

Όλα αυτά τα εγκλήματα μπορούν να συμβούν, αλλά τα ποσοστά περιστατικών είναι συνήθως πολύ χαμηλά. Επιπλέον, μπορείτε να τα αποφύγετε με ορισμένες βασικές προφυλάξεις. Η φύση της Νέας Ζηλανδίας είναι πιθανώς μια πιο πιθανή πηγή προβλημάτων από τους ντόπιους.

Η Νέα Ζηλανδία είναι επιρρεπής σε πολλές φυσικές καταστροφές λόγω της θέσης της σε μια σεισμικά ενεργή περιοχή. Οι κοινές φυσικές καταστροφές περιλαμβάνουν ηφαιστειακή δραστηριότητα σε ορισμένες απομακρυσμένες περιοχές, σεισμούς, τσουνάμι και ακραία καιρικά φαινόμενα όπως κυκλώνες.

Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε ή να αποφύγουμε τους σεισμούς και άλλες μορφές σεισμικής δραστηριότητας, αλλά η ανάγνωση των απαντήσεων έκτακτης ανάγκης σε σεισμό είναι ένας έξυπνος τρόπος προετοιμασίας πριν επισκεφτείτε τη Νέα Ζηλανδία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι κατευθύνονται στη Νέα Ζηλανδία για να δουν τα εκπληκτικά χαρακτηριστικά της φύσης και να κάνουν πεζοπορία ή κατασκήνωση. Οπουδήποτε πηγαίνετε στην υπέροχη ύπαιθρο, είναι σημαντικό να λαμβάνετε προφυλάξεις και να μην πηγαίνετε σε μια δύσκολη διαδρομή πεζοπορίας χωρίς προετοιμασία.

Το τουριστικό συμβούλιο της Νέας Ζηλανδίας έχει μερικές συμβουλές για ταξιδιώτες που κατευθύνονται στη φύση, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού της διαδρομής σας προσεκτικά έχοντας κατά νου τους φυσικούς σας περιορισμούς, φορώντας ποιοτικό εξοπλισμό πεζοπορίας και προετοιμασία για τον απρόβλεπτο καιρό της Νέας Ζηλανδίας.

Πάντα να λέτε σε κάποιον πού πηγαίνετε και να ακολουθείτε τυχόν δημοσιευμένες προειδοποιήσεις σχετικά με την πεζοπορία στην περιοχή. Μερικοί άνθρωποι πηγαίνουν στη Νέα Ζηλανδία αναζητώντας περισσότερες περιπέτειες με υψηλή αδρεναλίνη από την πεζοπορία, όπως το ziplining, η αναρρίχηση σε βράχο και το αλεξίπτωτο.

Υπήρξαν θανατηφόρα ατυχήματα με ξένους τουρίστες στο παρελθόν, όπως η ηφαιστειακή έκρηξη του 2019 που σκότωσε 16 ανθρώπους στο White Island.

Όταν εμπλέκεστε σε επικίνδυνες δραστηριότητες, βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει εκ των προτέρων την εκτίμηση κινδύνου και ότι πηγαίνετε με έναν αξιόπιστο ταξιδιωτικό πράκτορα — μην πηγαίνετε ποτέ μόνοι ή με κάποιον που δεν έχετε ερευνήσει εκ των προτέρων. Η καλή ταξιδιωτική ασφάλιση είναι επίσης σημαντική σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ανάλογα με τις δραστηριότητες που σχεδιάζετε, μπορεί να εκθέτετε τον εαυτό σας σε μεγαλύτερο κίνδυνο από τον μέσο τουρίστα στη Νέα Ζηλανδία.

Ωστόσο, με κάποια έρευνα, ακόμη και μια υπαίθρια περιπέτεια στη Νέα Ζηλανδία θα πρέπει να είναι απολύτως ασφαλής. Οι εγκαταστάσεις έρευνας και διάσωσης στη χώρα είναι πολύ καλά ανεπτυγμένες, όπως και οι υποδομές στις πιο δημοφιλείς φυσικές περιοχές.

Έγκλημα στη Νέα Ζηλανδία

Κόκκινο καροτσάκι που κάνει το δρόμο του πάνω από το τούβλο δρόμο με έναν κόκκινο τηλεφωνικό θάλαμο στο φόντο για ένα κομμάτι με τίτλο Is New Zealand Safe to Visit

WitR/Shutterstock

Όταν πηγαίνετε σε οποιοδήποτε νέο μέρος, η κύρια ανησυχία στο μυαλό των περισσότερων ταξιδιωτών είναι το έγκλημα. Σε τελική ανάλυση, όλοι έχουν ακούσει ιστορίες τρόμου για έναν φίλο που τον έκλεψαν όταν ήταν σε διακοπές — ή χειρότερα.

Το έγκλημα είναι κάτι για το οποίο δεν χρειάζεται να ανησυχείτε στη Νέα Ζηλανδία. Το ποσοστό εγκληματικότητας είναι πολύ χαμηλό, ιδιαίτερα το ποσοστό εγκληματικότητας βίαιων, αν και η χώρα παρουσίασε κάποια αύξηση της εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια.

Ενώ υπάρχει έγκλημα του δρόμου σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες πόλεις, στα περισσότερα μέρη, το έγκλημα είναι ως επί το πλείστον ανήκουστο. Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό. Το ποσοστό βίαιης εγκληματικότητας είναι πολύ χαμηλό.

Για παράδειγμα, η Νέα Ζηλανδία βιώνει κατά μέσο όρο 72 θανάτους που σχετίζονται με ανθρωποκτονίες ετησίως. Οι ανθρωποκτονίες έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση μια απότομη αύξηση το 2019 λόγω της σφαγής στο Κράιστσερτς.

Η σφαγή στο Christchurch ήταν μια ακροδεξιά τρομοκρατική επίθεση σε δύο τζαμιά στο Christchurch που σκότωσε 51 άτομα . Το γεγονός έγινε πρωτοσέλιδο και συγκλόνισε την κοινωνία της Νέας Ζηλανδίας ακριβώς επειδή τέτοια ακραία γεγονότα είναι σπάνια.

Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές εγκληματικότητας της αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας που χρονολογούνται από το 2020, η συντριπτική πλειονότητα των εγκλημάτων που συμβαίνουν στη Νέα Ζηλανδία είναι εγκλήματα ιδιοκτησίας, που αποτελούν ακριβώς το 73% των συνολικών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν.

Το πιο συνηθισμένο έγκλημα ιδιοκτησίας είναι η κλοπή και ακολουθεί η κλοπή από κατάστημα λιανικής. Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα στη χώρα.

Όπως οι περισσότερες χώρες, η Νέα Ζηλανδία γνώρισε αύξηση του βίαιου εγκλήματος αμέσως μετά το τέλος των περιορισμών λόγω COVID-19, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερες πόλεις όπως το Ώκλαντ και το Ουέλινγκτον.

Η μεγαλύτερη αύξηση της εγκληματικότητας σημειώθηκε μεταξύ των επιθέσεων. Οι αναλυτές συνέδεσαν την αύξηση της εγκληματικότητας με ρωγμές στο δίκτυο κοινωνικής ασφάλισης, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων που κινδυνεύουν, τη συνεχιζόμενη άδειασμα των περιοχών στο κέντρο της πόλης και τα αυξανόμενα ποσοστά φτώχειας.

Τα ποσοστά επιθέσεων αυξήθηκαν επίσης λόγω της ανακατάταξης ορισμένων αδικημάτων ενδοοικογενειακής βίας σε αυτήν την κατηγορία.

Είναι σαφές ότι η Νέα Ζηλανδία εξακολουθεί να έχει προβλήματα παρά την ειδυλλιακή της φήμη, αλλά οι περισσότεροι τουρίστες δεν θα αντιμετωπίσουν ποτέ αυτά τα προβλήματα, ειδικά αν λαμβάνουν βασικές προφυλάξεις.

Μικροκλοπή

Το πιο συνηθισμένο έγκλημα που είναι πιθανό να βιώσουν οι επισκέπτες στη Νέα Ζηλανδία είναι η μικροκλοπή. Πρόκειται για μη βίαια εγκλήματα ευκαιρίας που εκμεταλλεύονται την απόσπαση της προσοχής ενός ταξιδιώτη.

Η καναδική κυβέρνηση λέει  ότι υπήρξαν περιστατικά μικροκλοπών, όπως πορτοφολάδες και αρπαγές πορτοφολιών. Η κυβερνητική συμβουλή απαριθμεί επίσης κοινές τοποθεσίες για αυτά τα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων τουριστικών τοποθεσιών σε μεγάλες πόλεις και χώρους αναψυχής, όπως πάρκα.

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας έχει συμβουλές στον ιστότοπό της για να βοηθήσει τους ανθρώπους να παραμείνουν ασφαλείς. Αποφύγετε να κουβαλάτε πάνω σας πολλά τιμαλφή, ώστε αν σας ληστέψουν, να μην είναι το τέλος του κόσμου.

Μην αφήνετε ποτέ τα τιμαλφή σας αφύλακτα, ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα. Εάν συμβεί κάποιο έγκλημα, η αστυνομία ανταποκρίνεται, οπότε αναφέρετέ το αμέσως. Αυξήθηκε επίσης η κλοπή από δωμάτια ξενοδοχείων σε τουριστικές περιοχές, γεγονός που η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου περιλαμβάνει στην ταξιδιωτική της συμβουλή.

Όταν κάνετε κράτηση καταλυμάτων, να κάνετε πάντα έρευνα και να διαβάζετε κριτικές από προηγούμενους ταξιδιώτες σχετικά με την ασφάλεια. Μην αφήνετε τα τιμαλφή σας ανοιχτά σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. βάλτε τα σε χρηματοκιβώτιο δωματίου ξενοδοχείου (προσπαθήστε να κάνετε κράτηση για καταλύματα που διαθέτουν χρηματοκιβώτιο).

Κλοπή από οχήματα

Μία από τις πιο κοινές μορφές μικροκλοπών στη Νέα Ζηλανδία είναι η κλοπή από οχήματα. Η αυστραλιανή κυβέρνηση αναφέρει στην ταξιδιωτική της συμβουλή ότι οι κλέφτες « συχνά στοχεύουν τιμαλφή που αφήνονται σε αυτοκίνητα και τροχόσπιτα ».

Τα τροχόσπιτα, ειδικότερα, είναι ένας δημοφιλής στόχος επειδή οι κλέφτες γνωρίζουν ότι συχνά νοικιάζονται από τουρίστες και ότι είναι πιο πιθανό να κρατούν τα σημαντικά υπάρχοντα των ανθρώπων.

Όταν σταθμεύετε το όχημά σας, ιδιαίτερα το τροχόσπιτο, επιλέξτε την τοποθεσία προσεκτικά.

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας συμβουλεύει τους τροχόσπιτους να σταθμεύουν σε πάρκα διακοπών ή σε επίσημους χώρους κατασκήνωσης του Τμήματος Προστασίας, καθώς αυτοί έχουν περισσότερη επίβλεψη και είναι λιγότερο πιθανό να υποστούν κλοπή.

Να σταθμεύετε πάντα το όχημά σας σε μια καλά φωτισμένη περιοχή με καλή κίνηση ή σε ένα μέρος που βλέπει μια κάμερα CCTV. Αποφύγετε τη στάθμευση σε απομακρυσμένα μονοπάτια, καθώς αυτό είναι ένα σήμα στους κλέφτες ότι το όχημα είναι αφύλακτο και ότι οι επιβάτες δεν θα επιστρέψουν για λίγο.

Ένας άλλος τρόπος για να αποτρέψετε την κλοπή είναι να μην αφήνετε ποτέ αντικείμενα αξίας στο όχημά σας, εάν μπορείτε να το αποφύγετε.

Πάντα να βάζετε τα υπάρχοντά σας εκτός οπτικού πεδίου, για παράδειγμα, στο ντουλαπάκι του συνοδηγού ή στο πορτμπαγκάζ. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα είστε ασφαλείς από την κλοπή, επομένως η καλύτερη επιλογή είναι πάντα να παίρνετε μαζί σας ό,τι δεν αντέχετε να χάσετε.

Αποφυγή κακών περιοχών

Γκρίζα σπίτια στο Wellington που απεικονίζονται για ένα κομμάτι με τίτλο Is New Zealand Safe to Visit

Robin_Berger/Shutterstock

Οι μεγάλες πόλεις της Νέας Ζηλανδίας είναι πολύ πιο ασφαλείς από τις περισσότερες πόλεις του μεγέθους τους παγκοσμίως, αλλά εξακολουθούν να έχουν ορισμένες περιοχές με υψηλότερη εγκληματικότητα.

Στο Ώκλαντ, αποφύγετε την Κεντρική Επιχειρηματική Περιοχή τη νύχτα καθώς οι δρόμοι αδειάζουν και τα ποσοστά εγκληματικότητας αυξάνονται. Κάποιοι ντόπιοι λένε ότι το νότιο τμήμα της πόλης είναι λίγο πρόχειρο.

Στο Wellington, αποφύγετε τα σοκάκια κοντά σε δρόμους όπως η Courtenay Place, η Willis Street και η Vivien Street, καθώς υπήρξαν περιπτώσεις βίαιων εγκλημάτων που στόχευαν ανθρώπους σε βραδινή έξοδο.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ακολουθούν μερικές πρόσθετες συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψη για την ασφάλεια στη Νέα Ζηλανδία:

  • Η Νέα Ζηλανδία έχει μια κουλτούρα υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και τα ωραία, ευχάριστα ακτινίδια μπορεί να γίνουν εξαιρετικά θορυβώδη όταν βγαίνουν έξω. Τα βίαια εγκλήματα σχετίζονται συχνά με το αλκοόλ, καθώς οι διαφωνίες σε κατάσταση μέθης μπορούν εύκολα να κλιμακωθούν. Να είστε προσεκτικοί όταν βγαίνετε έξω και πηγαίνετε μόνο με μια αξιόπιστη ομάδα. Γνωρίστε τα όριά σας, παρακολουθήστε τα ποτά σας και αφήστε το όταν η κατάσταση αισθανθείτε τεταμένη.
  • Οι Νεοζηλανδοί οδηγούν στα αριστερά, οπότε να το έχετε υπόψη σας εάν προέρχεστε από χώρα με άλλους κανόνες οδήγησης και νοικιάζετε αυτοκίνητο εδώ.
  • Σε κάποιους αρέσει να κάνουν ωτοστόπ γύρω από τη Νέα Ζηλανδία, και επιτρέπεται από το νόμο, αλλά είναι επικίνδυνο και να κάνεις ωτοστόπ και να παίρνεις ωτοστόπ.
  • Απάτη σε ΑΤΜ έχει ξαναγίνει. Αποσύρετε χρήματα μόνο από ένα αξιόπιστο ΑΤΜ και κοιτάξτε προσεκτικά την έξοδο για πιθανούς skimmers. Καλύψτε το PIN σας όταν το εισάγετε για να το προστατεύσετε από κρυφές κάμερες ή παρατηρητές.

Συχνές Ερωτήσεις

Γραφική θέα μιας ξύλινης γέφυρας που διασχίζει το γαλαζοπράσινο νερό στο φαράγγι Hokitika στη Νέα Ζηλανδία

Shaun Jeffers/Shutterstock

Ακολουθούν ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις που έχουν κάνει στο παρελθόν άλλοι επισκέπτες στη Νέα Ζηλανδία:

Κορυφαία αξιοθέατα της Νέας Υόρκης(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Είναι η Νέα Ζηλανδία φιλική προς τους επισκέπτες;

Η Νέα Ζηλανδία είναι πολύ φιλική προς τους επισκέπτες και τα ακτινίδια υπερηφανεύονται για τη φιλόξενη φύση τους. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί εάν κάποιος φαίνεται να ενδιαφέρεται πολύ για εσάς ή να είναι υπερβολικά φιλικός, καθώς αυτή είναι μια κοινή τακτική που χρησιμοποιείται από απατεώνες ή πιο σοβαρούς εγκληματίες, ειδικά σε μπαρ ή νυχτερινά κέντρα.

Είναι πιο ασφαλής ο Καναδάς ή η Νέα Ζηλανδία;

Ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία είναι και οι δύο πολύ ασφαλείς χώρες. Η Νέα Ζηλανδία είναι ελαφρώς πιο ασφαλής επειδή έχει ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας, πιθανώς λόγω του χαμηλότερου πληθυσμού της.

Πού στη Νέα Ζηλανδία είναι πιο ασφαλές;

Είναι δύσκολο να επιλέξετε ένα μέρος στη Νέα Ζηλανδία που είναι πιο ασφαλές, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της νησιωτικής χώρας είναι εξαιρετικά ασφαλές. Ωστόσο, η μικρή πόλη του Χάμιλτον ψηφίζεται συνήθως ως το πιο ασφαλές μέρος στη Νέα Ζηλανδία, με πολύ χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας.

Οι πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου (και τι τις κάνει έτσι)(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Είναι η Νέα Ζηλανδία μια φθηνή χώρα για επίσκεψη;

Η ασφάλεια της επίσκεψης στη Νέα Ζηλανδία έχει ένα τίμημα — κυριολεκτικά. Η Νέα Ζηλανδία είναι μια ακριβή χώρα για επίσκεψη. Το να φτάσετε στη χώρα είναι ακριβό από τα περισσότερα μέρη του κόσμου.

Για να μην αναφέρουμε ότι τα καταλύματα, οι μετακινήσεις στη χώρα (καθώς πιθανότατα πρέπει να νοικιάσετε όχημα) και άλλα έξοδα είναι υψηλά. Ωστόσο, αξίζει τον κόπο να θαυμάσετε το τοπίο.

Η Νέα Ζηλανδία μιλά αγγλικά;

Τα αγγλικά είναι η πιο κοινά ομιλούμενη γλώσσα στη Νέα Ζηλανδία και μία από τις επίσημες γλώσσες κατά μήκος του Te Reo Māori και της Νοηματικής Γλώσσας της Νέας Ζηλανδίας. Ωστόσο, η προφορά ακτινίδιο είναι συχνά δύσκολο για τους επισκέπτες να καταλάβουν στην αρχή!

Θέματα αποσκευών για ταξίδια, συμβουλές και συστάσεις(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Λοιπόν, είναι η Νέα Ζηλανδία ασφαλής για επίσκεψη;

Η Νέα Ζηλανδία είναι ένα από τα πιο ασφαλή μέρη στον κόσμο για επίσκεψη, χάρη στο χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας. Απλά να προσέχετε τους κινδύνους όταν ασχολείστε με τον τουρισμό περιπέτειας. Έτσι, με τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε, τι περιμένετε — κλείστε το ταξίδι σας σήμερα!

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια