Είναι η Νορβηγία ασφαλής για επίσκεψη το 2023;

Η Νορβηγία είναι ένας προορισμός που πρέπει να επισκεφτείτε για τους λάτρεις της φύσης. Η αραιοκατοικημένη σκανδιναβική χώρα έχει χιλιάδες μίλια παρθένας φύσης, από δραματικά φιόρδ μέχρι ψηλά βουνά και αραιά πολικά τοπία.

Για τους επισκέπτες που αναζητούν ανέσεις για πλάσματα, η Νορβηγία προσφέρει επίσης. Μπορείτε να απολαύσετε το μοντέρνο ντιζάιν και την εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα της πρωτεύουσας του Όσλο ή να κατευθυνθείτε βόρεια προς το πολύχρωμο Μπέργκεν που προστατεύεται από την UNESCO για να γνωρίσετε τη νορβηγική ιστορία.

Ωστόσο, πριν πάτε σε οποιοδήποτε νέο μέρος, είναι έξυπνο να εξετάσετε πρακτικά ζητήματα όπως η ασφάλεια. Το να εξετάζετε την ασφάλεια δεν σημαίνει ότι είστε παρανοϊκοί – απλώς λαμβάνετε τις κατάλληλες προφυλάξεις για να βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα καλό ταξίδι.

Συγκεντρώσαμε αυτόν τον αναλυτικό οδηγό για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε εάν είναι ασφαλές για εσάς να επισκεφτείτε τη Νορβηγία ή όχι. Συνεχίστε να διαβάζετε για μια λεπτομερή εικόνα των προκλήσεων ασφάλειας της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος.

Αεροπορικά εισιτήρια για Όσλο(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Είναι η Νορβηγία ασφαλής για επίσκεψη το 2023;

Ναι , Η Νορβηγία είναι μια πολύ ασφαλής χώρα για επίσκεψη και μπορείτε να προγραμματίσετε το ταξίδι σας με απόλυτη ηρεμία. Η χώρα έχει εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας και εξαιρετική ασφάλεια.

Το μικροέγκλημα συμβαίνει μερικές φορές όπως συμβαίνει οπουδήποτε αλλού, αλλά εκτός από μερικές βασικές προφυλάξεις, δεν χρειάζεται να είστε σε επιφυλακή. Μια ματιά σε ορισμένες ταξιδιωτικές συμβουλές από άλλες χώρες μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε μια ιδέα εάν η Νορβηγία είναι επικίνδυνη ή όχι.

Οι περισσότερες χώρες δίνουν στους πολίτες τους το πράσινο φως να ταξιδέψουν στη Νορβηγία ελεύθερα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απλώς λένε στους πολίτες να λαμβάνουν κανονικές προφυλάξεις και θέτουν τη Νορβηγία σε ταξιδιωτικές συμβουλές επιπέδου 1 , το χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.

Η Νορβηγία μπορεί να φαίνεται σαν ένα κομμάτι του ουρανού, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα πραγματικό μέρος εδώ στη Γη. Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα οπουδήποτε αλλού στη Γη θα αντιμετωπίσει, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος.

Μερικά κοινά εγκλήματα στη Νορβηγία περιλαμβάνουν:

  • Πορτοφολάδες
  • Αρπαγή τσάντας
  • Απάτη
  • Βία συμμοριών
  • Σεξουαλική επίθεση
  • Τρομοκρατία

Το βίαιο έγκλημα συμβαίνει, αλλά είναι σπάνιο — και ακόμη πιο σπάνιο το βίαιο έγκλημα να επηρεάζει αλλοδαπούς. Συνολικά, η Νορβηγία είναι μια πολύ ασφαλής χώρα και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια υπέροχη εμπειρία όταν ταξιδεύουν εκεί.

Όταν σκέφτεστε για την ασφάλεια στη Νορβηγία, το έγκλημα δεν χρειάζεται να είναι η κύρια εστίασή σας, καθώς, όπως μπορείτε να δείτε, ο κίνδυνος είναι χαμηλός. Ωστόσο, εάν σχεδιάζετε να κατευθυνθείτε στη φύση, όπως κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι που επισκέπτονται τη Νορβηγία, φροντίστε να λάβετε τις κατάλληλες προφυλάξεις.

Αν και η Νορβηγία έχει πολύ πιο ήπιο κλίμα από άλλες χώρες στον μακρινό βορρά, χάρη στο φαινόμενο του Ρεύματος του Κόλπου, οι χειμώνες μπορεί να είναι ακόμα πολύ κρύοι.

Εάν κάνετε σκι ή πηγαίνετε σε άλλες χειμερινές περιπέτειες στην άγρια ​​φύση, φροντίστε να ντύνεστε με στρώσεις και να λαμβάνετε προφυλάξεις για να αποτρέψετε την υποθερμία. Ο επίσημος ιστότοπος της νορβηγικής κυβέρνησης είναι γεμάτος συμβουλές ασφάλειας για τους επισκέπτες που θέλουν να έρθουν στη χώρα και να πάνε σε υπαίθριες περιπέτειες.

Όταν κάνετε πεζοπορία, λάβετε προφυλάξεις, όπως να ελέγχετε τα δελτία καιρού, να ενημερώνετε άτομα που δεν βρίσκονται στο ταξίδι σας σχετικά με τις κινήσεις σας και να φροντίζετε να προσαρμόζετε τη διαδρομή στις δυνατότητές σας.

Εάν εξερευνάτε τις ακτές, τις λίμνες και τα φιόρδ της Νορβηγίας με βάρκα, λάβετε προφυλάξεις όπως να ελέγχετε τον καιρό, να πακετάρετε προσεκτικά όλο τον εξοπλισμό και να φοράτε πάντα σωσίβιο. Ανάλογα με το μέγεθος του σκάφους, μπορεί να χρειαστεί να είστε αδειούχος πιλότος σκάφους για να το πλεύσετε.

Ακριβώς όπως χρειάζεστε μόνο τη βασική κοινή λογική για να αποτρέψετε το έγκλημα, κάποια βασική κοινή λογική μπορεί επίσης να σας αποτρέψει από ένα ατύχημα στη φύση. Ερευνήστε τις διαδρομές εκ των προτέρων για να βεβαιωθείτε ότι θα περάσετε υπέροχα όπου κι αν πάτε.

Αξέχαστες Περιπέτειες σε όλη τη Νορβηγία και τη Σουηδία(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Έγκλημα στη Νορβηγία

Πέτρινος δρόμος στον παραλιακό δρόμο του Όσλο που απεικονίζεται για έναν ξεναγό με τίτλο είναι η Νορβηγία ασφαλής για επίσκεψη με μοντέρνα κτίρια με θέα στο πλήθος

Όσλο, Νορβηγία – 11 Μαρτίου 2023: Περίπατος στην περιοχή Aker Brygge στο Όσλο/Cloudy Design/Shutterstock

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η εγκληματικότητα δεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία στη Νορβηγία για τους ντόπιους ή τους τουρίστες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης , η Νορβηγία είναι η 17η πιο ασφαλής χώρα στον κόσμο.

Κατατάσσεται τόσο υψηλά στην ασφάλεια χάρη στα χαμηλά επίπεδα εγκληματικότητας και τις εξωτερικές και εσωτερικές συγκρούσεις, αν και σύμφωνα με την οργάνωση που διοικεί τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης, χάνει μερικούς βαθμούς λόγω του ζωηρού εμπορίου όπλων.

Τα επίπεδα βίαιης εγκληματικότητας στη Νορβηγία είναι πολύ χαμηλά. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η χώρα γνώρισε μόνο 1 ανθρωποκτονία ανά 100.000 ανθρώπους , ένα πολύ χαμηλό ποσοστό ανθρωποκτονιών. Το ποσοστό για άλλα βίαια εγκλήματα είναι επίσης πολύ χαμηλό.

Το συνολικό ποσοστό εγκληματικότητας είναι επίσης πολύ χαμηλό. Το 2021, η Νορβηγία κατέγραψε λιγότερα από 52 εγκλήματα ανά 100.000 άτομα. Τα περισσότερα περιστατικά εγκληματικότητας στη Νορβηγία είναι μικρού χαρακτήρα.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος εγκλήματος στη Νορβηγία είναι το έγκλημα ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένων των κλοπών και της διάρρηξης, ακολουθούμενο από αδικήματα που σχετίζονται με τροχαία. Τα βίαια εγκλήματα βρίσκονται σε μια μακρινή τρίτη θέση. Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους η Νορβηγία έχει τόσο χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας.

Η Νορβηγία είναι μια πολύ πλούσια χώρα με χαμηλή εισοδηματική ανισότητα και ένα καλά ανεπτυγμένο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας, το οποίο εξαλείφει τους κοινωνικούς παράγοντες που συχνά προκαλούν το έγκλημα.

Επίσης, έχει θεσπίσει αυστηρούς νόμους που μειώνουν τις ευκαιρίες των εγκληματιών να διαπράξουν εγκλήματα, όπως αυστηροί νόμοι για τα όπλα που περιορίζουν την επικράτηση των όπλων στο δρόμο. Η Νορβηγία έχει κάποια προβλήματα κάτω από την ήρεμη πρόσοψή της.

Το Όσλο έχει οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες, κυρίως συμμορίες ποδηλατών, καθώς και νεότερες συμμορίες με διεθνείς δεσμούς. Αυτές οι συμμορίες βρίσκονται συχνά πίσω από βίαια επεισόδια που συμβαίνουν, όπως πυροβολισμοί στο δρόμο.

Αν και το δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας της Νορβηγίας και η ισχυρή αίσθηση της κοινότητας είναι συνεκτικά, δεν καταφέρνουν να ενσωματώσουν τους πάντες. Ωστόσο, παρά ορισμένα προβλήματα, τα συνολικά επίπεδα ασφάλειας της Νορβηγίας είναι υψηλά. Δεν πρέπει να νιώθετε καθόλου κίνδυνος όταν πηγαίνετε.

Πορτοφολάδες

Το είδος του εγκλήματος που είναι πιο πιθανό να συναντήσετε ως ξένος επισκέπτης στη Νορβηγία είναι πορτοφολάδες. Η ιρλανδική κυβέρνηση προειδοποιεί τους πολίτες της για τον χαμηλό αλλά υπάρχοντα κίνδυνο πορτοφολάδων και αρπαγής αποσκευών γύρω από αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς, ειδικά στην πρωτεύουσα Όσλο.

Σύμφωνα με την καναδική κυβέρνηση , το ποσοστό μικροεγκληματικότητας αυξάνεται το καλοκαίρι, που είναι η υψηλή περίοδος για τον τουρισμό στη Νορβηγία.

Πορτοφολάδες και αρπαγές τσαντών συνήθως λειτουργούν σε περιοχές όπου υπάρχει πλήθος — για παράδειγμα, γύρω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Όσλο. Τα μεγάλα διεθνή αεροδρόμια της Νορβηγίας και τα δρομολόγια που οδηγούν από και προς τα αεροδρόμια αποτελούν επίσης κοινούς στόχους για πορτοφολάδες.

Οι πορτοφολάδες συχνά στοχεύουν τουρίστες, καθώς πιστεύουν ότι οι ξένοι είναι λιγότερο πιθανό να γνωρίζουν το περιβάλλον τους. Να είστε προσεκτικοί σε άλλες περιοχές που είναι γνωστό ότι προσελκύουν ξένους τουρίστες, όπως μεγάλα τουριστικά αξιοθέατα, λόμπι ξενοδοχείων και καφετέριες.

Ευτυχώς, είναι πολύ εύκολο να αποτρέψεις τους πορτοφολάδες της Νορβηγίας με μερικές μόνο βασικές προφυλάξεις. Βεβαιωθείτε ότι οι τσάντες σας κλείνουν με φερμουάρ και κρατάτε κοντά στο σώμα σας και ότι τα τιμαλφή σας βρίσκονται στις μπροστινές τσέπες του παντελονιού και όχι στις πίσω τσέπες.

Μην αφήνετε τσάντες και άλλα τιμαλφή χωρίς επίβλεψη, ακόμη και όταν μιλάτε με τον θυρωρό στο λόμπι ενός ξενοδοχείου ή πηγαίνετε στον πάγκο για να πληρώσετε σε ένα καφέ. Κρατήστε το χέρι σας πάνω από την τσάντα σας όταν βρίσκεστε σε πολυσύχναστη περιοχή ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι απάτες είναι σπάνιες, αλλά να είστε προσεκτικοί ούτως ή άλλως όταν σας πλησιάζουν άνθρωποι στο δρόμο. Οι απάτες που υπάρχουν είναι συνήθως παιχνίδια στοιχήματος.

Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί με τους ανθρώπους που προσπαθούν να σας αποσπάσουν την προσοχή καθώς συνήθως δουλεύουν παράλληλα με πορτοφολάδες. Υπάρχει κάποιος κίνδυνος κλοπών να κλιμακωθούν πέρα ​​από την κλοπή πορτοφολιών σε κλοπή ή βίαιη ληστεία, αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια.

Για να αποφύγετε να πέσετε θύμα κλοπής, χρησιμοποιήστε την κοινή λογική όταν περπατάτε τη νύχτα και προσκολλήστε σε καλά φωτισμένους δρόμους γεμάτους ανθρώπους, αποφεύγοντας πάντα τα απομονωμένα σοκάκια. Διαβάστε τις περίπλοκες γειτονιές, όπως η περιοχή γύρω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Όσλο, και αποφύγετε αυτές.

Τρομοκρατία

Μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστο για μια τόσο ειρηνική χώρα συνολικά, αλλά η Νορβηγία έχει αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατίας. Ο κίνδυνος αυτού του εγκλήματος είναι στην πραγματικότητα γιατί η Νέα Ζηλανδία  λέει στους πολίτες της να είναι πιο προσεκτικοί όσο βρίσκονται στη χώρα.

Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νορβηγία περιλαμβάνουν πυροβολισμούς σε ένα δημοφιλές κλαμπ LGBT του Όσλο  που σκότωσε δύο άτομα το 2022, τον πυροβολισμό στο τέμενος Bærum  το 2019 και την ανακάλυψη μιας μη πυροδοτημένης βόμβας στο κέντρο του Όσλο το 2017.

Ίσως η πιο διαβόητη τρομοκρατική επίθεση σε νορβηγικό έδαφος τα τελευταία χρόνια ήταν η τρομοκρατική επίθεση του ακροδεξιού τρομοκράτη Anders Breivik το 2011, όταν σκότωσε 77 ανθρώπους  στο Όσλο και σε έναν καταυλισμό νέων στο κοντινό νησί Utøya.

Αν και η Νορβηγία διατρέχει κάποιο κίνδυνο ισλαμιστικής τρομοκρατίας, οι περισσότερες από τις πιο θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις στην πρόσφατη ιστορία της χώρας προκλήθηκαν από ακροδεξιούς τρομοκράτες με κίνητρο τις ναζιστικές ιδέες για τη διατήρηση της «καθαρότητας» της κοινωνίας της Νορβηγίας.

Αυτές οι επιθέσεις είναι υψηλού προφίλ αλλά σπάνιες και συμβαίνουν μία φορά κάθε λίγα χρόνια. Η πιθανότητα να πέσετε θύμα τρομοκρατικής επίθεσης στις διακοπές σας στη Νορβηγία είναι χαμηλή αλλά εξακολουθεί να είναι δυνατή, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους κινδύνους.

Η τρομοκρατία είναι, εξ ορισμού, τυχαία, επομένως δεν μπορείτε να προετοιμαστείτε πλήρως και να αποφύγετε μια επίθεση. Η αυστραλιανή κυβέρνηση δίνει στους πολίτες της ορισμένες συμβουλές ασφαλείας, όπως να μένουν σε εγρήγορση όταν βρίσκονται σε πολυσύχναστες περιοχές, να αναφέρουν ύποπτη συμπεριφορά στην αστυνομία και να παρακολουθούν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Μπορείτε επίσης να δείτε τον επίσημο  ιστότοπο αξιολόγησης τρομοκρατικών απειλών της νορβηγικής κυβέρνησης (ο ιστότοπος είναι στα νορβηγικά, αλλά μπορείτε να μεταφράσετε τη σελίδα).

Αποφυγή κακών περιοχών

Πλήθος έξω από το λευκό κτίριο στην περιοχή του κεντρικού σταθμού, ένας από τους χώρους στους οποίους πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση

BreizhAtao/Shutterstock

Η Νορβηγία δεν έχει πολλές επικίνδυνες περιοχές από μόνη της. Ωστόσο, στις μεγάλες πόλεις, υπάρχουν ορισμένες γειτονιές που μπορεί να είναι λιγότερο ασφαλείς από άλλες.

Στο Όσλο, οι περιοχές γύρω από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, όπως ο Κεντρικός Σταθμός, τείνουν να είναι πιο σκιαγραφικές, επομένως αποφύγετε να πάτε εκεί τη νύχτα. Ορισμένες πιο γραφικές γειτονιές στο Όσλο περιλαμβάνουν τις Holmlia, Søndre Nordstrand, Grønland και Mortensrud.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ακολουθούν μερικά άλλα πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν επισκέπτεστε τη Νορβηγία:

  • Όταν οδηγείτε στη Νορβηγία, να έχετε κατά νου ότι πρέπει να μοιράζεστε το δρόμο με ποδηλάτες και ότι υπάρχει κίνδυνος να πηδήξουν άγρια ​​ζώα μπροστά από το αυτοκίνητό σας! Μείνετε σε εγρήγορση όταν οδηγείτε και διαβάστε τους κανονισμούς πριν πάτε.
  • Μερικές φορές παρουσιάζεται απάτη με πιστωτικές κάρτες, επομένως φροντίστε να καλύπτετε το PIN σας όταν χρησιμοποιείτε ΑΤΜ, να χρησιμοποιείτε μόνο ασφαλή ΑΤΜ και να ελέγχετε τις χρεώσεις στην κάρτα σας κατά τη διάρκεια των διακοπών σας.
  • Εάν επισκέπτεστε το Σβάλμπαρντ, αναζητήστε συμβουλές ασφάλειας για να βρίσκεστε γύρω από πολικές αρκούδες, καθώς το αρχιπέλαγος του μακρινού βορρά έχει περισσότερες πολικές αρκούδες από τους ανθρώπους! Αλλού στη Νορβηγία, ο κίνδυνος να συναντήσετε μια πολική αρκούδα είναι χαμηλός παρά τα στερεότυπα.
  • Οι νόμοι για τα ναρκωτικά στη Νορβηγία είναι πολύ αυστηροί, επομένως αποφύγετε τη χρήση παράνομων ουσιών ενώ βρίσκεστε στη χώρα.

Συχνές Ερωτήσεις

Για ένα κομμάτι σχετικά με το αν η Νορβηγία είναι ασφαλές να ταξιδέψετε, μια φωτογραφία του ιστορικού λιμανιού Bryggen στο Μπέργκεν Νορβηγία, τραβηγμένη από το νερό, με πάγο στο νερό

NAPA/Shutterstock

Ακολουθούν ορισμένες άλλες ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με την επίσκεψη στη Νορβηγία:

Είναι ακριβή η επίσκεψη στη Νορβηγία;

Η ασφάλεια της Νορβηγίας έχει κόστος — κυριολεκτικά. Η Νορβηγία είναι μια από τις πιο ακριβές χώρες στον κόσμο για επίσκεψη. Αν και μπορείτε να προσπαθήσετε να ταξιδέψετε με μεσαίο προϋπολογισμό, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα πάντα, από τη διαμονή μέχρι τον πρωινό καφέ σας θα είναι πιθανότατα πιο ακριβά εδώ παρά στο σπίτι.

Βόρειο Σέλας -Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να το δείτε(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Ποιο είναι το μειονέκτημα της Νορβηγίας;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το κόστος της επίσκεψης στη Νορβηγία είναι σίγουρα ένα πιθανό μειονέκτημα της επίσκεψης στη χώρα και πιθανώς γιατί δεν δέχεται περισσότερους επισκέπτες από ό,τι ήδη. Για τους ανθρώπους που δεν τους αρέσει ο κρύος καιρός, το κλίμα είναι ένα άλλο μειονέκτημα.

Είναι ασφαλές να περπατάς στο Όσλο;

Ναι, είναι πολύ ασφαλές να περπατάς στο Όσλο. Υπάρχουν ορισμένα σημεία όπου θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί τη νύχτα — για παράδειγμα, γύρω από τον κεντρικό σταθμό ή σε ορισμένα προάστια.

Τα πιο όμορφα μέρη για επίσκεψη το χειμώνα(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Οι άνθρωποι στη Νορβηγία μιλούν αγγλικά;

Ναι, οι περισσότεροι άνθρωποι στη Νορβηγία μιλούν αγγλικά. Η επίσημη γλώσσα είναι τα νορβηγικά, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι στον υψηλά μορφωμένο πληθυσμό της Νορβηγίας μιλούν τουλάχιστον μία άλλη γλώσσα, η οποία είναι συνήθως τα αγγλικά.

Γιατί το ποσοστό εγκληματικότητας στη Νορβηγία είναι χαμηλό;

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους το ποσοστό εγκληματικότητας στη Νορβηγία είναι τόσο χαμηλό. Μερικοί άνθρωποι επισημαίνουν τους αυστηρούς νόμους της χώρας για τους κοινούς οδηγούς του εγκλήματος, όπως τα όπλα, τα ναρκωτικά και η πορνεία.

Άλλοι λένε ότι οι κοινωνικοί παράγοντες ευθύνονται για το χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας στη Νορβηγία. Άλλοι πάλι έχουν τη θεωρία ότι οι μεγάλοι χειμώνες κρατούν τους πιθανούς εγκληματίες στο σπίτι.

Λοιπόν, είναι η Νορβηγία ασφαλής για επίσκεψη;

Η Νορβηγία είναι ένα από τα ασφαλέστερα μέρη στον κόσμο για επίσκεψη. Η χώρα έχει πολύ χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας και εκτός από κάποιους πορτοφολάδες, είναι απίθανο να αντιμετωπίσετε εγκληματική δραστηριότητα.

Απλώς φροντίστε να λάβετε βασικές προφυλάξεις όταν κατευθυνθείτε στη φύση για να αποφύγετε την ανάγκη για μια δραματική ορεινή διάσωση. Τι περιμένετε λοιπόν – κλείστε το ταξίδι σας σήμερα!

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια