Είναι τα νησιά Φερόε ασφαλή για επίσκεψη;

Τα νησιά Φερόε, μια αυτόνομη περιοχή της Δανίας, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στους τουρίστες που αναζητούν παρθένα φύση.

Περίπου 100.000 άνθρωποι κάνουν το ταξίδι σε αυτή την απομακρυσμένη, αραιοκατοικημένη περιοχή της Αρκτικής κάθε χρόνο. Τα αραιά, όμορφα φυσικά τοπία είναι ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι επισκέπτονται τα νησιά Φερόε.

Οι λάτρεις της φύσης μπορούν να απολαύσουν όμορφες τοποθεσίες όπως η λίμνη Sorvagsvatn, ο δραματικός καταρράκτης Mulafossur ή το απομακρυσμένο νησί Kalsoy. Οι λάτρεις των ζώων θα πρέπει να πλεύσουν γύρω από τους βράχους πουλιών Vestmanna, όπου ζουν χιλιάδες μεταναστευτικά φουσκώματα, ξυράφια και άλλα πουλιά.

Εξερευνήστε τη μοναδική ιστορία και τον πολιτισμό των Νήσων Φερόε στην πολύχρωμη πρωτεύουσα Torshavn, με μουσεία και εξαιρετικά εστιατόρια που σερβίρουν σκανδιναβική κουζίνα.

Τα νησιά Φερόε δεν θα μείνουν άγνωστα για πολύ, γι’ αυτό καλό είναι να κλείσετε το ταξίδι σας το συντομότερο δυνατό. Ωστόσο, ίσως αναρωτιέστε αν είναι ασφαλές να επισκεφτείτε μια τόσο απομακρυσμένη τοποθεσία.

Αυτός ο αναλυτικός ταξιδιωτικός οδηγός μπορεί να σας προετοιμάσει για όλα όσα μπορεί να συναντήσετε στα Νησιά Φερόε. Συνεχίστε να διαβάζετε για λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την επίσκεψη σε αυτό το μοναδικό μέρος.

Είναι τα νησιά Φερόε ασφαλή για επίσκεψη το 2023;

Ναί. Τα νησιά Φερόε είναι ένα πολύ ασφαλές μέρος για να επισκεφθείτε. Η αραιοκατοικημένη περιοχή δεν βιώνει σχεδόν κανένα έγκλημα.

Ωστόσο, θα πρέπει να προσέχετε την άγρια ​​φύση καθώς τα πράγματα γίνονται απρόβλεπτα όταν βρίσκεστε τόσο βόρεια. Τα νησιά Φερόε είναι μια από τις πιο ασφαλείς περιοχές στον κόσμο και δεν βιώνουν σχεδόν κανένα έγκλημα.

Θα μπορούσατε ενδεχομένως να αντιμετωπίσετε κάποια μικροεγκλήματα όπως:

  • Πορτοφολάδες
  • Μικροκλοπή
  • Απάτες

Ωστόσο, το ποσοστό ακόμη και αυτών των μικροεγκλημάτων είναι πολύ, πολύ χαμηλό. Σοβαρότερα εγκλήματα, όπως ληστείες και επιθέσεις, είναι πρακτικά ανύπαρκτα στα νησιά.

Στην πραγματικότητα, πολλοί ντόπιοι δεν κλειδώνουν ποτέ τις πόρτες τους επειδή δεν τους περνάει καν από το μυαλό η σκέψη ότι πρέπει να προστατευτούν από τους εγκληματίες.

Δεν υπάρχουν απειλές για την υγεία στα Νησιά Φερόε και το CDC δεν έχει συγκεκριμένες συμβουλές για την περιοχή αυτή τη στιγμή. Οι εγκαταστάσεις υγείας στα νησιά είναι γενικά εξαιρετικές, παρόλο που εξυπηρετούν έναν μικρό, απομακρυσμένο πληθυσμό.

Ίσως ο λόγος που οι εγκληματίες είναι τόσο λίγοι στα νησιά Φερόε είναι ότι η φύση προσφέρει αρκετή πρόκληση για να τα βγάλετε πέρα. Το πρωταρχικό σας μέλημα για την ασφάλεια είναι το τραχύ και τραχύ τοπίο που θα σας περιβάλλει κατά την επίσκεψή σας.

Στην ταξιδιωτική της συμβουλή για τη Δανία, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποιεί τους ταξιδιώτες να λαμβάνουν επιπλέον προφυλάξεις όταν επισκέπτονται περιοχές της Αρκτικής της χώρας, όπως η Γροιλανδία και οι Νήσοι Φερόε.

Ορισμένα μέρη των Νήσων Φερόε είναι πολύ απομακρυσμένα και οι επιχειρήσεις διάσωσης μπορεί να χρειαστούν λίγο χρόνο για να φτάσουν σε εσάς εάν αντιμετωπίσετε προβλήματα.

Όταν επισκέπτεστε απομακρυσμένες περιοχές, πηγαίνετε πάντα με έναν αξιόπιστο ταξιδιωτικό πράκτορα και βεβαιωθείτε ότι η ταξιδιωτική σας ασφάλεια καλύπτει τις εκκενώσεις.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση  αναφέρει επίσης αυτόν τον κίνδυνο στην ταξιδιωτική της συμβουλή για τις Νήσους Φερόε και συμβουλεύει τους ταξιδιώτες να το έχουν υπόψη όταν σχεδιάζουν το ταξίδι τους.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα από αυτά που θα κάνετε στις Νήσους Φερόες περιλαμβάνουν υπαίθριες δραστηριότητες, θα πρέπει να προγραμματίσετε τη συσκευασία σας ανάλογα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει την πρακτικότητα από τη μόδα και φέρτε στιβαρά παπούτσια πεζοπορίας και ρούχα.

Η θερμοκρασία είναι εκπληκτικά ήπια για μια τοποθεσία τόσο βόρεια, αλλά πολύ βροχερή και απρόβλεπτη, οπότε φέρτε πολλά στρώματα και ρούχα που θα στεγνώσουν γρήγορα.

Ο επίσημος ταξιδιωτικός ιστότοπος των Νήσων Φερόε  υπενθυμίζει στους επισκέπτες να φέρουν κατάλληλα ρούχα και εξοπλισμό για τα ταξίδια τους. Μπορείτε να ελέγξετε τον ιστότοπο για προτεινόμενες λίστες συσκευασίας για όλα τα είδη δραστηριοτήτων, από πεζοπορία έως πτηνά.

Πάντα να ενημερώνετε κάποιον για τα σχέδιά σας για πεζοπορία. Μπορεί να είναι ο οικοδεσπότης του καταλύματός σας ή κάποιος άλλος. Η κυβέρνηση των Νήσων Φερόε ετοίμασε ακόμη και ένα φυλλάδιο για να συμπληρώσουν οι τουρίστες και να το αφήσουν στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου τους για να το παραλάβουν οι αρχές.

Εάν συμβεί κάτι, θέλετε κάποιος να μπορεί να επικοινωνήσει με ένα μέρος διάσωσης.

Όταν πηγαίνετε για πεζοπορία, προετοιμαστείτε σαν να χαθείτε, αν και θα πρέπει να λάβετε προφυλάξεις, όπως να ερευνήσετε τη διαδρομή σας ή να πάτε με έναν τοπικό οδηγό για να αποτρέψετε αυτό το ενδεχόμενο.

Φέρτε αντικείμενα που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε στη διαδρομή σας, όπως GPS, χάρτης και δορυφορικός εντοπιστής. Πάρτε επιπλέον φαγητό, νερό και ζεστά στρώματα αν χαθείτε. Αν χαθείτε, μείνετε σε ένα μέρος για να διευκολύνετε τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Τέλος, το τοπίο των Νήσων Φερόε είναι πανέμορφο αλλά περιέχει κρυμμένους κινδύνους, οπότε δεν χρειάζεται να δικασθείς τον κίνδυνο με απερίσκεπτη συμπεριφορά. Μην περπατάτε πολύ κοντά στα βράχια ή στις άκρες για να βγάλετε καλύτερη φωτογραφία. Οι τουρίστες έχουν πεθάνει  στο παρελθόν από γλίστρημα και πτώση στα άγρια ​​τοπία.

Έγκλημα στα Νησιά Φερόε

Sergiy Vovk/Shutterstock

Το έγκλημα δεν είναι ένα πρόβλημα για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε στα Νησιά Φερόε. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του τουρισμού, η εγκληματικότητα είναι πρακτικά ανύπαρκτη στα Νησιά Φερόε.

Οι άνθρωποι στα νησιά έχουν συνηθίσει να ζουν με απόλυτη ασφάλεια και να μην ανησυχούν καθόλου για τους εγκληματίες. Αυτό δεν είναι απλώς ένα ψέμα τουριστικοί πίνακες που φτιάχτηκαν για να προσελκύσουν επισκέπτες. Ο ισχυρισμός ότι οι Νήσοι Φερόε δεν έχουν σχεδόν καθόλου έγκλημα υποστηρίζεται από τις τοπικές στατιστικές εγκληματικότητας.

Το 2014, αναφέρθηκαν μόνο 700 εγκλήματα  σε ολόκληρη την επικράτεια. Οι Νήσοι Φερόες έχουν ποσοστό εγκληματικότητας που είναι 25% χαμηλότερο από άλλες σκανδιναβικές περιοχές — και οι σκανδιναβικές χώρες έχουν τη φήμη ότι είναι πολύ ασφαλείς.

Σχεδόν όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν ήταν μικρού χαρακτήρα. Τα βίαια εγκλήματα αποτελούν περίπου το 12,8% των συνολικών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν. Τα πιο συνηθισμένα εγκλήματα ήταν οι κλοπές και οι βανδαλισμοί, που είναι μικροαδικήματα.

Τα βίαια εγκλήματα, ιδιαίτερα τα εξαιρετικά βίαια εγκλήματα, είναι εξαιρετικά σπάνια στις Νήσους Φερόε. Τα νησιά συγκλονίστηκαν το 2012 όταν καταδικάστηκαν για πρώτη φορά για φόνο μετά από δύο δεκαετίες !

Στην πραγματικότητα, το έγκλημα είναι τόσο σπάνιο στα Νησιά Φερόε που η τοπική φυλακή έχει χώρο μόνο για 12 κρατούμενους. Μπορείτε να καταλάβετε από τις τοπικές απόψεις πόσο χαμηλά είναι τα ποσοστά εγκληματικότητας στις Νήσους Φερόε.

Σύμφωνα με το Numbeo, το οποίο συλλέγει δεδομένα εγκληματικότητας με βάση έρευνες, οι Νήσοι Φερόε βαθμολογούν με 13,24 στα 100  στον δείκτη εγκληματικότητας, που είναι πολύ χαμηλή τιμή. Οι άνθρωποι αναφέρουν τη μεγαλύτερη ανησυχία για μικροεγκλήματα όπως η κατάχρηση ναρκωτικών, οι μικροκλοπές και οι βανδαλισμοί.

Αυτό σημαίνει για τους τουρίστες ότι είναι απίθανο να βιώσετε ένα έγκλημα ενώ επισκέπτεστε τα νησιά Φερόε.

Δεν πρέπει να ρίξετε την προσοχή εντελώς στον άνεμο, ειδικά καθώς η αύξηση του αριθμού των τουριστών οδηγεί επίσης σε μια ελαφρά αύξηση της εγκληματικότητας, αλλά δεν χρειάζεται να περάσετε όλες τις διακοπές σας στα άκρα.

Πορτοφολάδες

Η μικροκλοπή δεν είναι τόσο συνηθισμένη στα Νησιά Φερόε όσο στους περισσότερους άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να προσέχετε αυτόν τον πιθανό κίνδυνο όταν μετακινείστε στα νησιά.

Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο Torshavn, την πρωτεύουσα και την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή των νησιών.

Αυτό δεν οφείλεται απαραίτητα στο ότι το Torshavn είναι μια πόλη γεμάτη εγκλήματα, αλλά επειδή έχει τα περισσότερα πλήθη, σχετικά. Το έγκλημα στην πρωτεύουσα θα είναι πιο πιθανό παρά σε απομακρυσμένα μονοπάτια πεζοπορίας.

Οι βασικές προφυλάξεις είναι αρκετές για να αποτρέψουν τους κλέφτες στις Νήσους Φερόε. Βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνετε ποτέ τα αντικείμενά σας χωρίς επίβλεψη, έστω και για λίγο.

Αν και η κλοπή είναι σπάνια στην επικράτεια, είναι καλή ιδέα να βάζετε τιμαλφή σε εσωτερικές τσέπες ή σε θήκες με φερμουάρ της τσάντας σας, όπου δεν είναι εύκολα προσβάσιμα. Αφήστε τα τιμαλφή στο χρηματοκιβώτιο του δωματίου σας εάν είναι δυνατόν.

Πολλοί τουρίστες νοικιάζουν αυτοκίνητο για να μετακινηθούν στα Νησιά Φερόε και να σταθμεύσουν σε μονοπάτια. Αν και οι περισσότεροι ντόπιοι δεν κλειδώνουν τα αυτοκίνητά τους, είναι καλή ιδέα να το κάνετε για να αποτρέψετε την κλοπή από το ενοικιαζόμενο όχημά σας. Βεβαιωθείτε ότι τυχόν τιμαλφή δεν είναι ορατά έξω από το αυτοκίνητο.

Τουριστικές απάτες

Καθώς ο τουρισμός αυξάνεται στα Νησιά Φερόε, το ίδιο συμβαίνει και με τις επιχειρήσεις που είναι αφιερωμένες σε τουρίστες, όπως ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και τουριστικές εταιρείες. Ωστόσο, ένα μικρό κλάσμα αυτών των εταιρειών δεν είναι έντιμες εταιρείες, αλλά θέλουν να χωρίσουν τους τουρίστες με τα χρήματα που κερδίζουν με κόπο.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει έρευνα για τα καταλύματα που κάνετε κράτηση για τις Νήσους Φερόε και ότι υπάρχουν πολλές προηγούμενες κριτικές πελατών.

Δεν θέλετε να κάνετε κράτηση με κατάλυμα για φάντασμα ή μια καταχώριση που δεν είναι πραγματική. Αυτό είναι ιδιαίτερα ένα πρόβλημα το καλοκαίρι, όταν η εύρεση άλλων καταλυμάτων στα Νησιά Φερόε είναι πολύ δύσκολη.

Ορισμένες τουριστικές εταιρείες και εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων δεν πληρούν τα πρότυπα που υπόσχονται όταν οι τουρίστες κάνουν κράτηση μαζί τους. Φροντίστε πάντα να διαβάζετε κριτικές σε ιστότοπους τρίτων, όπως το Reddit ή το TripAdvisor, προτού πληρώσετε μια κατάθεση.

Η ανάγνωση κριτικών είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν κάνετε κράτηση σε τουριστικές εταιρείες για δραστηριότητες περιπέτειας, όπως περιηγήσεις με σκάφος στα νησιά.

Αυτές οι δραστηριότητες συνεπάγονται έναν επιπλέον κίνδυνο για την ασφάλεια και θέλετε να βεβαιωθείτε ότι τις κάνετε με μια εταιρεία που έχει κατά νου την ασφάλεια των επισκεπτών της και όχι μόνο το κέρδος.

Αποφυγή κακών περιοχών

Δεν υπάρχουν επικίνδυνα μέρη των Νήσων Φερόε. Το ποσοστό εγκληματικότητας είναι τόσο χαμηλό που όλα τα μέρη των νησιών είναι ασφαλή. Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί όταν ταξιδεύετε σε πιο απομακρυσμένες περιοχές για ταξίδια περιπέτειας.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ερευνήσει τη διαδρομή σας εκ των προτέρων και απομνημονεύσατε τις επαφές έκτακτης ανάγκης. Πάντα να ενημερώνετε κάποιον άλλο για τα σχέδιά σας.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

TÓRSHAVN, ΝΗΣΙΑ ΦΑΡΟΕ – 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010: 108 μακρυπτερυγωμένες φάλαινες πιλότοι παρασύρονται και σκοτώνονται. Στις Νήσους Φερόες οι άνθρωποι τρώνε το κρέας και το μούστο από φάλαινες-πιλότους εδώ και αιώνες/KasperFiil/Shutterstock

Ακολουθούν μερικές πρόσθετες συμβουλές ασφάλειας για να επισκεφθείτε τα Νησιά Φερόε:

  • Λάβετε υπόψη ότι στα τέλη του καλοκαιριού είναι η περίοδος της φαλαινοθηρίας. Παρά την εκτεταμένη διεθνή κατακραυγή και τις διαμαρτυρίες από περιφερειακές περιβαλλοντικές ομάδες, οι δολοφονίες φαλαινών εξακολουθούν να είναι κοινά κοινοτικά γεγονότα στην επικράτεια. Ακόμα κι αν μπορεί να διαφωνείτε προσωπικά με αυτό, προσπαθήστε να κρατήσετε τις απόψεις σας για τον εαυτό σας όταν μιλάτε με ντόπιους. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αν παρατηρήσετε πολλά αυτοκίνητα γύρω από έναν κόλπο ή λιμάνι, αυτό είναι πιθανώς σημάδι μιας συνεχιζόμενης εκδήλωσης φαλαινοθηρίας.
  • Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης στα Νησιά Φερόε είναι 112. Καλέστε αυτόν τον αριθμό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και οι αρχές θα σας βοηθήσουν.
  • Αγοράστε καλή ταξιδιωτική ασφάλιση. Η περιοχή έχει συμφωνίες για την τήρηση της εθνικής ασφάλισης λίγων χωρών, οπότε ελέγξτε αν η δική σας είναι στη λίστα σας. Χρειάζεστε την ασφάλεια για να καλύψετε τυχόν ιατρικές θεραπείες και πιθανή εκκένωση από απομακρυσμένες περιοχές.
  • Εάν οδηγείτε, προσέξτε τους αγροτικούς δρόμους. Μερικά είναι πολύ στενά και εξακολουθούν να είναι κατασκευασμένα από χαλίκι.

Συχνές Ερωτήσεις

Smit/Shutterstock

Ακολουθούν ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να γνωρίζετε σχετικά με τα Νησιά Φερόε:

Αξίζει να πάτε στα Νησιά Φερόε;

Τα νησιά Φερόε αξίζει να επισκεφθείτε, ειδικά αν είστε λάτρης της φύσης. Η όμορφη περιοχή διαθέτει εκπληκτικά αρκτικά τοπία, εντυπωσιακούς βράχους και λόφους. Επιπλέον, υπάρχουν λίγα άλλα μέρη στη Γη όπου μπορείτε να πλησιάσετε τόσο κοντά σε φουσκώματα και άλλα αποδημητικά πουλιά.

Οι Φερόες είναι φιλικοί;

Οι Φερόες με την πρώτη ματιά φαίνονται ψυχροί. Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως στις περισσότερες σκανδιναβικές χώρες, οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο συγκρατημένοι από τους ανθρώπους σε άλλες περιοχές, όπως η νότια Ευρώπη. Ωστόσο, οι ντόπιοι είναι γενικά φιλόξενοι προς τους επισκέπτες και πρόθυμοι να βοηθήσουν οποιονδήποτε αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Είναι το νερό της βρύσης στα Νησιά Φερόε ασφαλές για κατανάλωση;

Ναι, το νερό της βρύσης στα Νησιά Φερόε είναι πολύ ασφαλές για κατανάλωση. Κάποιοι ντόπιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι είναι το πιο γευστικό, πιο αγνό νερό της βρύσης στον κόσμο!

Να επισκεφτώ την Ισλανδία ή τα Νησιά Φερόε;

Τόσο η Ισλανδία όσο και οι Νήσοι Φερόε έχουν τα δυνατά και τα μειονεκτήματά τους. Η Ισλανδία έχει πολύ περισσότερα τοπία και είναι πιο ανεπτυγμένη, καθιστώντας την μια πιο άνετη επιλογή ταξιδιού.

Ωστόσο, έχει και περισσότερο κόσμο. Οι Νήσοι Φερόες εξακολουθούν να είναι ένας προορισμός που δεν έχει ξεφύγει από τα μονοπάτια, επομένως θα πλησιάσετε πιο κοντά σε απομακρυσμένα τοπία με λιγότερα πλήθη στο δρόμο.

Είναι ακριβά τα Νησιά Φερόε;

Η επίσκεψη στα Νησιά Φερόε είναι ακριβή. Υπάρχουν μερικές επιλογές διαμονής στην περιοχή, οπότε οι οικοδεσπότες μπορούν να χρεώσουν πολλά χρήματα. Το κόστος ζωής είναι επίσης υψηλό επειδή τα περισσότερα είδη πρέπει να εισαχθούν.

Λοιπόν, είναι τα νησιά Φερόε ασφαλή για επίσκεψη;

Χάρη στο χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας, τα νησιά Φερόε είναι πολύ ασφαλή για επίσκεψη. Απλώς βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε προφυλάξεις για να κρατάτε τον εαυτό σας ασφαλή όταν εξερευνάτε τα όμορφα αλλά ύπουλα τοπία.

Έτσι, με τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε και ένα πολύ ασφαλές περιβάλλον για να ταξιδέψετε, τι περιμένετε — κλείστε το ταξίδι σας σήμερα και ζήστε μόνοι σας όλα όσα έχουν να προσφέρουν οι Νήσοι Φερόε!

Διαβάστε επίσης:

Είναι οι Παρθένοι Νήσοι ασφαλείς για επίσκεψη

Είναι τα Νησιά Κουκ ασφαλή για επίσκεψη

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια