Είναι το Big Island ασφαλές για επίσκεψη το 2023;

Το Big Island στη Χαβάη μπορεί να μην είναι ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός της Χαβάης, αλλά είναι το καλύτερο μέρος για τους επισκέπτες που αναζητούν ένα ταξίδι εξερευνώντας την ομορφιά της φύσης. Το Big Island, γνωστό και ως νησί της Χαβάης, δέχεται περίπου 40.000 επισκέπτες το μήνα .

Η φύση είναι η κύρια έλξη για την επίσκεψη στο Μεγάλο Νησί. Οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν πεζοπορία σε αλλόκοσμα τοπία στο Εθνικό Πάρκο Volcano, να γνωρίσουν από κοντά τα ενεργά ηφαίστεια.

Άλλα πανέμορφα φυσικά σημεία περιλαμβάνουν το φυσικό πάρκο Rainbow Falls και το Waipio Valley Overlook. Μάθετε για την παραδοσιακή κουλτούρα της Χαβάης επισκεπτόμενοι το Χαβανέζικο Ιστορικό Πάρκο Pu’uhonua o Honaunau (το νησί είναι γεμάτο με ιθαγενή πολιτισμό).

Φυσικά, οι λάτρεις του καφέ θα θελήσουν να επισκεφτούν τις φάρμες του Kona. Υπάρχουν τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε στο Μεγάλο Νησί της Χαβάης που πρέπει να περάσετε χρόνο εδώ αν επισκέπτεστε τη Χαβάη.

Ωστόσο, πριν προγραμματίσετε οποιοδήποτε ταξίδι, είναι καλή ιδέα να ερευνήσετε την ασφάλεια του προορισμού σας. Αλλά μην ανησυχείτε – οι ταξιδιωτικοί μας ειδικοί έχουν κάνει τη σκληρή δουλειά για εσάς.

Συγκεντρώσαμε αυτόν τον εκτενή ταξιδιωτικό οδηγό για να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε πώς να επισκεφτείτε το Μεγάλο Νησί με ασφάλεια. Συνεχίστε να διαβάζετε για να βεβαιωθείτε ότι οι διακοπές σας θα είναι όσο πιο ασφαλείς γίνεται!

Διαβάστε επίσης:Οι 8 καλύτερες παραλίες στο Τέξας για επίσκεψη το 2023

Είναι το Big Island ασφαλές για επίσκεψη το 2023;

Το Big Island στη Χαβάη είναι πολύ ασφαλές για επίσκεψη. Παρόλο που μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποιο μικρό έγκλημα, όπως πορτοφολάδες ή κλοπές από οχήματα, συνολικά το ποσοστό εγκληματικότητας είναι αρκετά χαμηλό.

Θα πρέπει να ανησυχείτε για φυσικές καταστροφές όπως ηφαιστειακές εκρήξεις, αλλά οι σωστές προφυλάξεις μπορούν να σας προστατεύσουν. Όπως κάθε μέρος, το Μεγάλο Νησί βιώνει το έγκλημα.

Τα περισσότερα εγκλήματα είναι μικρού χαρακτήρα, όπως:

  • Πορτοφολάδες
  • Αρπαγή τσάντας
  • Κλοπή αφύλακτων αντικειμένων
  • Κλοπή από οχήματα
  • Σιφώνισμα αερίου
  • Απάτες

Οι τουρίστες γίνονται συχνά στόχος κλοπής. Οι τουρίστες γίνονται αντιληπτοί ως δυνητικά προσοδοφόρα θύματα που δεν έχουν την οδική ευφυΐα των ντόπιων. Επιπλέον, υπάρχει δυσαρέσκεια μεταξύ ορισμένων ντόπιων προς τους τουρίστες επειδή ο υπερτουρισμός βλάπτει τη Χαβάη.

Το Μεγάλο Νησί δεν έχει υποστεί τόση ζημιά όσο μέρη όπως το Μάουι, αλλά ο κίνδυνος είναι παρών και η δυσαρέσκεια οδηγεί ορισμένους εγκληματίες να στοχοποιήσουν τουρίστες.

Ωστόσο, το ποσοστό εγκληματικότητας στη Χαβάη είναι συνολικά αρκετά χαμηλό. Είναι χαμηλότερο στο Μεγάλο Νησί από ό,τι σε πολλά άλλα νησιά, επειδή το Μεγάλο Νησί είναι πιο αραιοκατοικημένο και δέχεται λιγότερους τουρίστες.

Οι φυσικές καταστροφές είναι ένα πιο κοινό πρόβλημα για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε στο Μεγάλο Νησί. Το Big Island έχει πολλά ενεργά ηφαίστεια που αποτελούν δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα. Ωστόσο, μπορούν να εκραγούν σε οποιοδήποτε σημείο, επηρεάζοντας τη ζωή όσων ζουν κοντά ή τυχαίνει να τους επισκέπτονται.

Για παράδειγμα, το ηφαίστειο Mauna Loa εξερράγη τον Νοέμβριο του 2022 . Οι άνθρωποι ανησυχούσαν καθώς οι ροές λάβας του Mauna Loa κινούνται γρήγορα και απρόβλεπτες, αλλά η έκρηξη πέρασε με ελάχιστη ζημιά.

Εκτός από τη λάβα, υπάρχει ο κίνδυνος από τη στάχτη, το vog (ηφαιστειακή ομίχλη) και τα μαλλιά του Pele, όλες οι αερομεταφερόμενες ουσίες που είναι επικίνδυνες για άτομα με αναπνευστικές παθήσεις.

Οι ντόπιοι είπαν ότι το ηφαιστειακό νησί εξακολουθούσε να είναι ασφαλές για επίσκεψη κατά τη διάρκεια της έκρηξης, εφόσον οι επισκέπτες έλαβαν τις σωστές προφυλάξεις.

Συνήθως, οι περισσότερες ηφαιστειακές εκρήξεις στο Μεγάλο Νησί δεν είναι καταστροφικές, αλλά είναι καλή ιδέα να μείνετε σε μέρη του νησιού πιο μακριά από εκρήξεις όταν υπάρχει ένα συνεχιζόμενο ηφαιστειακό γεγονός.

Για να λάβετε προφυλάξεις σχετικά με τις ηφαιστειακές εκρήξεις, ελέγξτε χρήσιμους ιστότοπους, όπως τον ιστότοπο USGS , μια σελίδα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ με ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο για τις συνεχιζόμενες ηφαιστειακές εκρήξεις.

Η Κομητεία της Χαβάης διαθέτει επίσης μια σελίδα πολιτικής άμυνας με συνεχείς ειδοποιήσεις και συμβουλές σχετικά με τις διαδικασίες ασφαλείας. Τα ηφαίστεια δεν είναι οι μόνες φυσικές καταστροφές για τις οποίες πρέπει να ανησυχείτε στο Μεγάλο Νησί.

Το Big Island αντιμετωπίζει επίσης τυφώνες , τσουνάμι, τροπικές καταιγίδες και πλημμύρες. Ακολουθείτε πάντα τις ενημερώσεις για τον καιρό, ειδικά αν πρόκειται για πεζοπορία. Δεν θέλετε να πιαστείτε σε μια πλημμυρισμένη περιοχή ενώ είστε έξω.

Οι φυσικές καταστροφές δεν είναι η μόνη φορά που πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν βρίσκεστε στη φύση της Χαβάης. Το Big Island έχει πολλές παραλίες, αλλά να είστε προσεκτικοί καθώς ο ωκεανός γύρω του έχει ισχυρά ρεύματα, παλίρροιες και κύματα.

Άνθρωποι έχουν πνιγεί ή έχουν τραυματιστεί σοβαρά στο Μεγάλο Νησί στο παρελθόν. Ακολουθήστε τις συμβουλές των ναυαγοσωστών και λάβετε υπόψη το επίπεδο δεξιοτήτων σας όταν κολυμπάτε.

Έγκλημα στο Μεγάλο Νησί

Φοίνικες καρύδας γέρνουν πάνω από το νερό και μαύρος ηφαιστειακός βράχος κάτω από έναν γαλάζιο ουρανό για να μάθουν αν το Big Island είναι ασφαλές για επίσκεψη/Michael Gordon/Shutterstock

Οι φυσικές καταστροφές μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες, αλλά το έγκλημα είναι πιο πιθανό όταν ταξιδεύετε στο Μεγάλο Νησί. Είναι καλή ιδέα να έχετε μια αίσθηση για τα στατιστικά στοιχεία του εγκλήματος πριν πάτε.

Η κυβέρνηση της Χαβάης δημοσιεύει στατιστικά στοιχεία εγκλήματος για την κομητεία της Χαβάης, η οποία είναι η κομητεία που αποτελεί το νησί της Χαβάης. Τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία είναι από το έτος 2020 .

Τα στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα για το 2020 ήταν ελαφρώς ανησυχητικά. Η κομητεία της Χαβάης σημείωσε αύξηση 67,9% στο βίαιο έγκλημα, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων σε φόνους, βιασμούς, ληστείες και επιβαρυντικές επιθέσεις.

Προτού τρομάξετε για την επίσκεψη στο Μεγάλο Νησί λόγω αυτής της αύξησης του βίαιου εγκλήματος, είναι σημαντικό να το θέσετε σε μια προοπτική. Από το 2020 έως το 2023, το βίαιο έγκλημα αυξήθηκε σε ολόκληρη τη χώρα , συχνά ως αποτέλεσμα κοινωνικών παραγόντων που σχετίζονται με την πανδημία.

Παρά την αύξηση του βίαιου εγκλήματος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, η πολιτεία της Χαβάης έχει συνολικά πολύ χαμηλότερο ποσοστό βίαιης εγκληματικότητας από τον εθνικό μέσο όρο.

Το Big Island έχει χαμηλότερο ποσοστό εγκληματικότητας από άλλες κομητείες της Χαβάης, καθιστώντας το ένα μέρος με χαμηλότερο ποσοστό βίαιης εγκληματικότητας από τις υπόλοιπες Ηνωμένες Πολιτείες. Αυξήσεις σημειώθηκαν επίσης σε ορισμένα είδη εγκλημάτων ιδιοκτησίας.

Υπήρξε μια αύξηση 26,4% στις κλοπές μηχανοκίνητων οχημάτων και μια τεράστια αύξηση 610% στον εμπρησμό. Ωστόσο, η εγκληματικότητα κατά της ιδιοκτησίας μειώθηκε συνολικά κατά περίπου 4%.

Παρά την αύξηση του εγκλήματος βίαιου εγκλήματος, το βίαιο έγκλημα εξακολουθεί να αποτελεί μόνο το 13% των συνολικών περιστατικών εγκληματικότητας, ενώ τα υπόλοιπα είναι όλα εγκλήματα ιδιοκτησίας. Το πιο κοινό βίαιο έγκλημα είναι η επιθετική επίθεση, η οποία αποτελεί το 70% των αναφερόμενων στατιστικών στοιχείων για το βίαιο έγκλημα.

Τα περισσότερα περιστατικά βίαιου εγκλήματος αφορούν ντόπιους και όχι τουρίστες. Το πιο συνηθισμένο έγκλημα ιδιοκτησίας είναι η κλοπή από κλοπή, η οποία αποτελεί το 58% του συνολικού αναφερόμενου εγκλήματος στο Μεγάλο Νησί.

Η κλοπή με κλοπή είναι μια ευρεία κατηγορία που περιλαμβάνει μερικούς διαφορετικούς τύπους κλοπής, όπως πορτοφολάδες, κλοπές αντικειμένων χωρίς επίβλεψη και κλοπή από καταστήματα. Η κλοπή μειώνεται σταθερά στο Μεγάλο Νησί τα τελευταία χρόνια, αν και είναι ακόμα παρούσα.

Τι μας λένε αυτές οι στατιστικές εγκληματικότητας; Το Big Island μπορεί να μοιάζει με παράδεισο, αλλά έχει τα προβλήματά του.

Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να λαμβάνετε βασικές προφυλάξεις κατά της εγκληματικότητας όταν βρίσκεστε στην πόλη. Ωστόσο, το ποσοστό εγκληματικότητας είναι αρκετά χαμηλό ώστε να μην χρειάζεται να είστε συνεχώς σε επιφυλακή.

Μικροκλοπή

Όπως συμβαίνει σχεδόν με κάθε άλλο τουριστικό προορισμό, το πιο συνηθισμένο έγκλημα που θα συναντήσετε όταν επισκεφτείτε το Μεγάλο Νησί είναι η μικροκλοπή. Οι συνήθεις μορφές μικροκλοπών περιλαμβάνουν πορτοφολάδες, αρπαγή τσάντας και κλοπή αντικειμένων χωρίς επίβλεψη.

Οι περισσότεροι κλέφτες στο Big Island δεν είναι σκληροί εγκληματίες, αλλά άνθρωποι που απλά βλέπουν μια ευκαιρία και την εκμεταλλεύονται. Οι βασικές προφυλάξεις είναι συνήθως αρκετές για να σας κρατήσουν ασφαλείς.

Η πιο κοινή μορφή κλοπής στο Μεγάλο Νησί είναι η κλοπή αντικειμένων χωρίς επίβλεψη. Μια εξαιρετικά εύκολη προφύλαξη που πρέπει να λάβετε είναι να μην αφήνετε τα αντικείμενά σας χωρίς επίβλεψη.

Πολλοί άνθρωποι παρασύρονται από τη χαλαρή ατμόσφαιρα του Big Island και ξεχνούν τις βασικές προφυλάξεις, εκθέτοντας τον εαυτό τους σε κλοπή. Μην αφήνετε ποτέ τιμαλφή αφύλακτα, ακόμη και στα λόμπι των ξενοδοχείων, στα εστιατόρια ή στην παραλία.

Οι πορτοφολάδες και άλλες μορφές εγκληματικότητας του δρόμου μπορεί να συμβούν σε πιο πολυσύχναστες περιοχές όπως το Hilo και το Kailua-Kona.

Βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε σταθερά τα τιμαλφή σας ανά πάσα στιγμή. Η μόδα στο νησί είναι αρκετά χαλαρή, οπότε μην ξεχωρίζετε φορώντας επώνυμα ρούχα ή ακριβά κοσμήματα.

Κλοπή από Οχήματα

Τα εγκλήματα που σχετίζονται με οχήματα είναι κοινά σε όλο το Μεγάλο Νησί. Οι εγκληματίες στοχεύουν συχνά τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, καθώς γνωρίζουν ότι οι τουρίστες είναι πιο πιθανό να έχουν τα πράγματά τους μαζί τους και να έχουν λιγότερα έξυπνα στιλ.

Η ατυχής πραγματικότητα είναι ότι η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείτε το νησί, επομένως εκτίθεστε δυνητικά σε αυτό το έγκλημα. Η καλύτερη προφύλαξη για την αποφυγή κλοπής από οχήματα είναι να μην αφήνετε ποτέ, μα ποτέ αντικείμενα στο αυτοκίνητό σας, ειδικά όχι τιμαλφή.

Αποφύγετε την οδήγηση με τις αποσκευές σας, αν μπορείτε – ελέγξτε το κατάλυμά σας και, στη συνέχεια, πηγαίνετε για εξερεύνηση. Αν πάτε για πεζοπορία, μην αφήνετε το τηλέφωνο ή το πορτοφόλι σας στο αυτοκίνητο.

Μην αφήνετε αντικείμενα, όπως φορτιστές τηλεφώνου ή χαλαρά ρέστα, ορατά στο αυτοκίνητο, καθώς είναι στόχοι κλεφτών. Επιλέξτε τις θέσεις στάθμευσης με σύνεση, ειδικά αν έχετε πράγματα στο αυτοκίνητό σας.

Μείνετε σε καλά φωτισμένους χώρους με πολλούς ανθρώπους τριγύρω, καθώς τα πλήθη τείνουν να αποτρέπουν τους κλέφτες. Όταν παρκάρετε, αποφύγετε να ψαχουλεύετε στο πορτμπαγκάζ σας ή οποιεσδήποτε ενέργειες που δείχνουν στους ανθρώπους ότι έχετε πράγματα να κλέψετε.

Οι τοπικές συμβουλές για τη στάθμευση του αυτοκινήτου σας φαίνονται αντιφατικές.

Οι ντόπιοι και οι ξεναγοί λένε στους τουρίστες να αφήνουν τις πόρτες τους ξεκλείδωτες όταν παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους, καθώς αυτό σημαίνει ότι οι πιθανοί κλέφτες είναι λιγότερο πιθανό να σπάσουν το παράθυρό σας (φυσικά, αυτό κάνει πιο πιθανό για κάποιον να φύγει με ολόκληρο το αυτοκίνητό σας).

Εξαρτάται από εσάς εάν θέλετε να ακολουθήσετε αυτήν τη συμβουλή ή να τηρήσετε προφυλάξεις που μοιάζουν περισσότερο με κοινή λογική, όπως το κλείδωμα των θυρών σας.

Αποφυγή κακών περιοχών

Hilo, Χαβάη, ΗΠΑ – 3 Δεκεμβρίου 2019: Hilo Farmers Market στο Big Island της Χαβάης, που πωλεί φρέσκα φρούτα και λαχανικά της Χαβάης, τροπικά λουλούδια και τοπικές χειροτεχνίες/Tada Images/Shutterstock

Εάν θέλετε πραγματικά να παραμείνετε ασφαλείς στο Μεγάλο Νησί, τότε η αποφυγή κακών περιοχών είναι μια χρήσιμη συμβουλή. Ευτυχώς, δεν υπάρχουν περιοχές του νησιού που να είναι απαραιτήτως επικίνδυνες, απλώς μέρη όπου η εγκληματικότητα είναι πιο πιθανό.

Η πόλη Χίλο έχει υψηλό ποσοστό εγκληματικότητας κατά ιδιοκτησίας σε σχέση με το υπόλοιπο νησί. Προσοχή στους πορτοφολάδες στο κέντρο της πόλης.

Αποφύγετε τις γειτονιές με σκίτσες, όπως γύρω από το Prince Kuhio Plaza. Η Pahoa είναι γνωστή ως παράδεισος των χίπις, αλλά έχει αυξημένο ποσοστό εγκληματικότητας. Να είστε προσεκτικοί όταν επισκέπτεστε το βορειοδυτικό τμήμα της πόλης.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Ακολουθούν μερικές επιπλέον συμβουλές ασφαλείας για να επισκεφθείτε το Μεγάλο Νησί:

  • Να σέβεστε το νησί. Ακολουθήστε τις πινακίδες που δεν επιτρέπουν την παραβίαση ή τη διέλευση γης. Μην ρίχνετε σκουπίδια και μην κάνετε οτιδήποτε βλάπτει τη φύση. Οι άνθρωποι στο νησί είναι (συχνά δικαίως) αναστατωμένοι με τους τουρίστες και το πώς συμπεριφέρονται, οπότε προσπαθήστε να διατηρήσετε θετικές σχέσεις.
  • Ποτέ μην γυρίζετε την πλάτη σας στον ωκεανό. Τα κύματα μπορεί να σας χτυπήσουν από πίσω, προκαλώντας σοβαρή βλάβη, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης του νωτιαίου μυελού. Λάβετε συμβουλές από ντόπιους για το πώς να κολυμπήσετε με ασφάλεια (και να ακούσετε πραγματικά).
  • Να είστε προσεκτικοί στην οδήγηση τη νύχτα. Οι δρόμοι γύρω από το Μεγάλο Νησί είναι πολύ ανεπαρκώς φωτισμένοι για να αποφευχθεί η φωτορύπανση. Οι πεζοί που περπατούν στον ώμο είναι συνηθισμένοι, όπως και τα αδέσποτα αγριόχοιρα. Εάν δεν αισθάνεστε πολύ άνετη οδήγηση τη νύχτα, είναι μάλλον καλύτερα να το αποφύγετε.
  • Αντιμετωπίστε τα κοψίματα με αντιβακτηριδιακή αλοιφή. Λόγω του τροπικού κλίματος του Big Island, οι λοιμώξεις μπορεί να συμβούν συχνότερα από ό,τι σε άλλα μέρη. Να είστε προσεκτικοί όταν κολυμπάτε για να αποφύγετε κοψίματα στα κοράλλια. Μην εισέρχεστε στο νερό με ανοιχτές τομές για να αποφύγετε τη μόλυνση.

Συχνές Ερωτήσεις

JustinG88/Shuterstock

Ακολουθούν μερικές συνήθεις ερωτήσεις που μπορεί να θέλετε να απαντηθούν πριν προγραμματίσετε το ταξίδι σας στο Μεγάλο Νησί:

Είναι το Big Island ασφαλές για τους τουρίστες;

Το Big Island είναι πολύ ασφαλές για τους τουρίστες. Εφόσον χρησιμοποιείτε την κοινή λογική, λαμβάνετε βασικές προφυλάξεις κατά του εγκλήματος και ακολουθείτε οποιαδήποτε συμβουλή σχετικά με φυσικές καταστροφές, μπορείτε να έχετε μια ασφαλή εμπειρία στο νησί.

Είναι το Big Island ένα καλό μέρος για να πάτε;

Το Μεγάλο Νησί είναι ένα πολύ καλό μέρος για να πάτε, ειδικά αν θέλετε να αισθανθείτε την αυθεντική Χαβάη μακριά από την υπερανάπτυξη. Έχει φύση, τοπική κουλτούρα, νόστιμο καφέ και πολλά άλλα.

Είναι ασφαλές να πάτε στο ηφαίστειο Big Island Hawaii;

Τα ηφαίστεια στο Big Island είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα της περιοχής. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να επισκεφθείτε είναι να πάτε στο Εθνικό Πάρκο του Ηφαιστείου και να ακολουθήσετε πινακίδες — ποτέ μα ποτέ μην βγείτε από σημαδεμένα μονοπάτια και πλησιάστε πολύ κοντά στα ηφαίστεια.

Είναι ακριβό το Big Island;

Το Big Island είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο προσιτό από άλλα νησιά της Χαβάης όπως το Oahu. Τα καταλύματα τείνουν να είναι τοπικοί ξενώνες, όχι ακριβά θέρετρα, και η τιμή ειδών όπως το φαγητό είναι επίσης χαμηλότερη.

Είναι το Kona ασφαλές τη νύχτα;

Οι περισσότερες πόλεις στο Big Island, συμπεριλαμβανομένου του Kona, είναι ασφαλείς τη νύχτα. Ωστόσο, μην πηγαίνετε για μπάνιο το βράδυ, καθώς ο ωκεανός είναι απρόβλεπτος.

Λοιπόν, είναι το Big Island ασφαλές για επίσκεψη;

Το Big Island είναι ένας εξαιρετικός προορισμός για τις επόμενες διακοπές σας στη Χαβάη. Όχι μόνο έχει πολλά να δείτε και να κάνετε, αλλά έχει επίσης χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας και είναι ασφαλές για τους επισκέπτες.

Διαβάστε επίσης:Ταξιδιωτικός οδηγός Χαβάης

Οι 10 καλύτερες παραλίες στις ΗΠΑ

Είναι το Kona ασφαλές για επίσκεψη

Από το Μπιγκ Μπεν στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ: Τα πιο εμβληματικά ορόσημα του Λονδίνου

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια