25 ενδιαφέροντα γεγονότα για την Αριζόνα

Περιεχόμενα

Ένα από τα καλύτερα πράγματα για τις Δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες είναι μερικές από τις πιο όμορφες φύση στον κόσμο. Όταν αγαπάτε την ύπαιθρο και την άγρια ​​ζωή, θα λατρέψετε την Αριζόνα. Η Πολιτεία του Γκραντ Κάνυον φιλοξενεί βουνά ανάμεσα σε ένα τοπίο ερήμου.

25 διασκεδαστικά γεγονότα για την Αριζόνα

Η Πολιτεία Χαλκού συνορεύει με άλλες όμορφες πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια, η Γιούτα, η Νεβάδα, το Κολοράντο και το Νέο Μεξικό. Είναι περισσότερο γνωστό για τις επιρροές του από τους ιθαγενείς της Αμερικής και την ιστορική του σημασία.

Είτε θέλετε να επισκεφθείτε τη Σεντόνα και τους κόκκινους βράχους της είτε το Φοίνιξ και το Βοτανικό Μουσείο της Ερήμου, η Αριζόνα φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία από αξιοθέατα που μπορούν να απολαύσουν όλοι.

Διαβάστε επίσης:Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την Αριζόνα

1. Δεν ήταν κράτος μέχρι το 1912.

Αρχικά ήταν μέρος του Μεξικού, κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια του Μεξικανο-Αμερικανικού Πολέμου όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκτησαν το ήμισυ της γης τους. Ενώ η γη παραχωρήθηκε για πρώτη φορά το 1848, δεν έγινε επίσημα το 48ο κράτος στην Ένωση μέχρι το 1912.

Πριν το κατέχει το Μεξικό, ανήκε στην Ισπανία, γι’ αυτό τόσες πολλές από τις πόλεις, τα μνημεία και τα ορόσημα της είναι ισπανικά.

2. Ναι, χιονίζει κι εδώ.

Αν και δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα μέρος για να επισκεφθείτε για σκι το χειμώνα, χιονοπτώσεις σημειώνονται σε ορισμένες από τις πολιτείες. Η πολιτεία λαμβάνει πέντε ή λιγότερες ίντσες ετησίως, κυρίως στα βόρεια υψίπεδα όπως το Flagstaff ή ακόμα και η Sedona.

3. Η πρόσβαση στο νερό είναι σε κίνδυνο.

Το νερό είναι δύσκολο να μεταφερθεί και επί του παρόντος, το 36% της παροχής νερού προέρχεται από τον ποταμό Κολοράντο. Το ποτάμι αντιμετωπίζει ελλείψεις λόγω της κλιματικής αλλαγής, κάτι που αποτελεί συναγερμό για πολλούς κατοίκους. Οι προβλεπόμενες τάσεις υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρξει σοβαρή έλλειψη τα επόμενα χρόνια ή δεκαετίες.

4. Το Phoenix είναι η πιο καυτή αμερικανική πόλη.

Η μέση θερμοκρασία στο Φοίνιξ από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο είναι πάνω από 100 βαθμούς Φαρενάιτ. Ενώ έχει χαμηλή υγρασία, η ζέστη είναι αμείλικτη, καθιστώντας την την πιο καυτή πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πόλη σχεδιάζει να φυτέψει περισσότερα δέντρα που θα προσφέρουν λίγη σκιά και δροσερό αποτέλεσμα.

5. Δεν ακολουθεί τη θερινή ώρα.

Ένα τεράστιο ρολόι στον τοίχο του κτιρίου που δείχνει στις 2 η ώρα και έχει την ετικέτα Ώρα Αριζόνα.

Πύργος εισαγωγής νερού με ένα ρολόι που δείχνει την ώρα της Αριζόνα στην πλευρά της Αριζόνα του ιστορικού φράγματος Hoover – Λας Βέγκας, Νεβάδα, ΗΠΑ – 2020/Michael Vi/Shutterstock

Ενώ η πολιτεία όντως ακολούθησε την υπόλοιπη χώρα στην τήρηση της θερινής ώρας (DST) τόσο κατά τον Α’ όσο και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτό έληξε όταν τελείωσαν οι πόλεμοι.

Η αλήθεια είναι ότι το κράτος απλά δεν χρειάζεται μια επιπλέον ώρα ηλιακού φωτός το βράδυ. Η Αριζόνα παραμένει στην Ορεινή Τυπική Ώρα από το 1968, ενώ το Έθνος Ναβάχο τηρεί την θερινή ώρα.

6. Έχει τη δική του γέφυρα του Λονδίνου.

Θα βρείτε ένα κομμάτι της γέφυρας του Λονδίνου που κάποτε βρισκόταν πάνω από τον ποταμό Τάμεση στη λίμνη Havasu City της Αριζόνα. Χτισμένο το 1831 από γρανίτη, ήταν κάποτε το πιο πολυσύχναστο μέρος του Λονδίνου.

Όταν αποφασίστηκε να αντικατασταθεί, ο κατασκευαστής ακινήτων στο Μιζούρι, Robert P. McCulloch αποφάσισε να το αγοράσει από το Λονδίνο και να το τοποθετήσει εδώ που ίδρυσε.

7. Ήταν μπροστά από την εποχή για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών.

Ενώ το Κίνημα για το Γυναικείο Ψήφο ξεκινά από τον Σενέκα της Νέας Υόρκης, η Αριζόνα ήταν λιγότερο γνωστή για τον αντίκτυπό του στο κίνημα.

Χάρη σε ακτιβίστριες όπως η Josephine Brawley Hughes ή η Frances Willard Munds συγκέντρωσε την υποστήριξη με ομιλίες και φυλλάδια και πράγματι έδωσε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου το έτος που η Αριζόνα έγινε επίσημη πολιτεία των ΗΠΑ το 1912. Αυτό συνέβη οκτώ χρόνια πριν από την επικύρωση της 19ης Τροποποίησης.

8. Εδώ ανακαλύφθηκε ο Πλούτωνας.

Τώρα που θεωρείται πλανήτης νάνος, ο Πλούτωνας ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1930 στο Αστεροσκοπείο Lowell στο Flagstaff. Ο Clyde Tombaugh, ένας νεαρός αστρονόμος, το ανακάλυψε χρησιμοποιώντας έναν αστρολόγο και προηγούμενες προβλέψεις άλλων επιστημόνων.

Συνέλαβε και συνέκρινε εικόνες του ουρανού για συνεχόμενες νύχτες για να επιβεβαιώσει την ανακάλυψη.

9. Οι βράχοι στο Grand Canyon είναι παλαιότεροι από τους δεινόσαυρους.

Θέα από τις πεδιάδες όπου φαίνεται ο βυθός ενός φαραγγιού.

Galyna Andrushko/Shutterstock

Ναι, δεν είναι μυστικό ότι το Grand Canyon είναι ένα θαύμα του κόσμου, αλλά είναι και ιστορικό. Παρέχει μια μοναδική ματιά σε προϊστορικά πλάσματα, ωστόσο, τα βράχια του είναι ακόμη παλαιότερα από αυτά τα απολιθώματα.

10. Είναι το σπίτι στις πιο υγρές ερήμους σε όλο τον κόσμο.

Ξέρω ότι αυτό είναι σίγουρα ένα ασυνήθιστο γεγονός, αλλά σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, η έρημος Σονόρα είναι γνωστή ως η πιο υγρή έρημος στον κόσμο. Λαμβάνει οπουδήποτε από 4 έως 12 ίντσες κάθε χρόνο. Σε αυτή την έρημο, οι θερμοκρασίες μπορούν να ξεπεράσουν τους 104 βαθμούς Φαρενάιτ.

11. Η Αριζόνα φιλοξενεί περισσότερους κροταλίες από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία.

Το Τμήμα Παιχνιδιών και Ψαριών της Αριζόνα αναφέρει ότι 13 διαφορετικά είδη κροταλιών ζουν εδώ, που είναι περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία. Υπάρχουν μόνο 36 διαφορετικά είδη και ⅓ από αυτά ζουν στην Αριζόνα. Τα καλά νέα είναι ότι ένα δάγκωμα κροταλίας έχει οδηγήσει μόνο σε λιγότερο από το 1% των θανάτων.

12. Ναι, έχουν μουσώνες και εκεί!

Αν και είναι μια από τις πιο ζεστές και ξηρές πολιτείες, έχει εποχή μουσώνων. Ενώ συνήθως συνδέεται με την ακτή και το νερό, βασίζεται κυρίως στον άνεμο, ο οποίος είναι βέλτιστος σε ένα κλίμα της ερήμου.

Η θέρμανση της Αριζόνα βοηθά στη δημιουργία μετατοπίσεων ανέμου που ωθούν την υγρασία από την ενδοχώρα του Ειρηνικού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες καιρικές συνθήκες, κυρίως από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο.

13. Ήταν το σπίτι στο πρώτο McDonald’s Drive-Thru.

Ένα Mcdonald's Drive-Thru όπου μπορεί να δει κανείς να περιμένει τις παραγγελίες τους.

Υπηρεσία οδήγησης McDonald’s. Μινσκ, Λευκορωσία, 2022/8th.creator/Shutterstock

Το πρώτο drive-thru δημιουργήθηκε στη Sierra Vista το 1975, όπου ο ιδιοκτήτης του franchise σκάλισε μια τρύπα στο πλάι του εστιατορίου του για να βοηθήσει τους πελάτες να παραγγείλουν φαγητό ενώ βρίσκονταν στα οχήματά τους. Μέχρι το τέλος του 1979, περισσότερα από τα μισά από τα 5.000 McDonald’s στη χώρα είχαν ένα.

Μιλήστε για μια επαναστατική ιδέα!

14. Η Supai Arizona παραδίδει αλληλογραφία με Mule.

Οι Havasupai, μια κοινότητα Ιθαγενών στο Grand Canyon, λαμβάνουν ταχυδρομείο και τυχόν προμήθειες με μουλάρι.

15. Η γηραιότερη εν ζωή γυναίκα που ανέβηκε στο όρος Κιλιμάντζαρο προέρχεται από την πολιτεία του χαλκού.

Η Anne Lorimor ανέβηκε στην κορυφή του όρους Κιλιμάντζαρο, του ψηλότερου ανεξάρτητου βουνού στον κόσμο στα 89 της. Δεν είναι επαγγελματίας ορειβάτης και μάλιστα έπεσε στην αρχή της αναρρίχησής της, αλλά συνέχισε να πιέζει για να ολοκληρώσει το επίτευγμα.

16. Έχει τις πιο ομοσπονδιακά αναγνωρισμένες φυλές ινδιάνων της Αμερικής και το ποσοστό της γης που έχει οριστεί σε αυτές.

Σχεδόν το 27% της γης του είναι φυλετική γη ή περισσότερα από 20 εκατομμύρια στρέμματα. Το Έθνος Ναβάχο είναι η μεγαλύτερη κράτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες και περιλαμβάνει 27.000 τετραγωνικά μίλια.

Είναι μεγαλύτερο από τις πολιτείες του Νιού Χάμσαϊρ, του Βερμόντ και της Μασαχουσέτης μαζί. Το έθνος Tohono O’odham που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Αριζόνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κράτηση.

17. Ήταν το σπίτι του δημιουργού κόμικ του Family Circus, Bill Keane.

Πορτρέτο του διάσημου δημιουργού του κινουμένου σχεδίου The Family Circus, Bill Keane.

Ο σκιτσογράφος Bill Keane, δημιουργός του κινουμένου σχεδίου The Family Circus φωτογραφήθηκε στο στούντιο του Paradise Valley, στην Αριζόνα στα μέσα της δεκαετίας του 1980./Kent Sievers/Shutterstock

Το κόμικ Family Circus κυκλοφόρησε το 1960. Δημιουργήθηκε από τον Bill Keane από την Paradise Valley μέχρι τον θάνατό του το 2011. Από τότε, ο γιος του, Jeff Keane, ανέλαβε τον ρόλο του καλλιτέχνη. Το κόμικ μερικές φορές διαδραματίζεται στο Scottsdale.

18. Ο πιο διάσημος εγκληματίας του είναι υπεύθυνος για την εντολή των νόμων Miranda.

Ο Ερνέστο Αρτούρο Μιράντα καταδικάστηκε για ένοπλη ληστεία, απαγωγή και βιασμό με βάση την ομολογία του κατά τη διάρκεια μιας αστυνομικής ανάκρισης.

Διαδραματίστηκε στο ορόσημο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, Μιράντα κατά Αριζόνα, το οποίο ορίζει ότι οι ύποπτοι πρέπει να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους κατά της αυτοενοχοποίησης και το δικαίωμά τους να διαβουλεύονται με δικηγόρο πριν ανακριθούν. Αυτό είναι πλέον γνωστό ως προειδοποίηση Miranda.

19. Οι Arizona Cardinals είναι το μακροβιότερο συνεχές Franchise NFL.

Πρώτα γνωστοί ως Morgan Athletic Club το 1898, αργότερα έγιναν οι καρδινάλιοι της οδού Racine. Η Αμερικανική Επαγγελματική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η οποία ήταν ο πρόδρομος του NFL, άρχισε να παίζει το 1920 και οι Cardinals ήταν μέρος της οργάνωσης και στη συνέχεια αργότερα το NFL.

20. Ο ήλιος λάμπει το 85% του χρόνου, ψηλότερα από τη Φλόριντα και τη Χαβάη.

Μόνο στο Phoenix και στο Tucson, ο ήλιος λάμπει περισσότερο από την πολιτεία Sunshine και Aloha. Στο Phoenix, υπάρχουν 211 Sunny Days, αλλά 296 ημέρες έχουν κάποιο είδος ήλιου.

21. Ήταν ένα δημοφιλές μέρος για κινηματογραφικές ταινίες.

Ένας καουμπόι καβάλα στο άλογό του ενώ στεκόταν στην κορυφή ενός βράχου με θέα μοναδικούς σχηματισμούς ξηράς.

Stefano Borsa/Shutterstock

Ταινίες όπως οι Planet of the Apes, Wayne’s World, Star Wars: A New Hope, Return of the Jedi, Casablanca και Indiana Jones and the Temple of Doom γυρίστηκαν όλες εν μέρει ή εξ ολοκλήρου στο έδαφός της.

22. Ο Stevie Nicks Hails From Phoenix.

Η τραγουδίστρια των Fleetwood Mac που έχει μπει δύο φορές στο Rock and Roll Hall of Fame γεννήθηκε στο Φοίνιξ.

23. Μπορείτε να πληρώσετε για να κοιμηθείτε 22 ιστορίες υπόγεια στο Grand Canyon Caverns.

Στο Peach Springs, για μόλις μερικές εκατοντάδες δολάρια τη νύχτα, μπορείτε να κοιμηθείτε τόσο πολύ κάτω από τη γη για την εμπειρία. Προφανώς, δεν είναι για τους κλειστοφοβικούς.

24. Η κοπή ενός κάκτου θα σας στείλει στη φυλακή.

Είναι ένα αξιόποινο αδίκημα στην Αριζόνα και η μέγιστη ποινή φυλάκισης είναι 25 χρόνια. Ο κάκτος saguaro χρειάζεται πολύ χρόνο για να μεγαλώσει μέχρι τα 50 πόδια και μπορεί να ζήσει από 150-200 χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι κρατικές αρχές είναι τόσο ανένδοτες για την προστασία του οικοτόπου του.

25. Έχει περισσότερα εθνικά μνημεία από οποιοδήποτε άλλο κράτος.

Σχηματισμός γης που μοιάζει με αρκετούς σωρούς βράχων με δέντρα στο κάτω μέρος.

Zack Frank/Shutterstock

Η Αριζόνα έχει 19 Εθνικά Μνημεία τα οποία προστατεύουν τους φυσικούς πόρους, τη γη, την άγρια ​​ζωή ή τον πολιτισμό. Το Εθνικό Μνημείο Chiricahua βρίσκεται στη νοτιοανατολική Αριζόνα.

Συχνές Ερωτήσεις

Είναι ακριβή η ζωή στην Αριζόνα;

Το κόστος ζωής στο Grand Canyon State είναι περίπου έξι τοις εκατό υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο. Ωστόσο, το κόστος στέγασης και οι καθημερινές ανάγκες μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το πού ζείτε στην Αριζόνα.

Για τι είναι περισσότερο γνωστή η Αριζόνα;

Το πιο εμβληματικό χαρακτηριστικό του είναι σίγουρα το Grand Canyon. Ωστόσο, είναι επίσης γνωστό ως το κράτος του χαλκού καθώς φιλοξενεί μια αφθονία αυτού του σημαντικού ορυκτού.

Για ποιες τροφές είναι γνωστή η Αριζόνα;

Το τηγανητό ψωμί είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φαγητά στην Αριζόνα, το οποίο είναι ένα πιάτο από τους ιθαγενείς. Αυτό το ψωμί με επίπεδη ζύμη μπορεί να τηγανιστεί ή να τηγανιστεί σε λαρδί, λίπος ή λάδι. Άλλα δημοφιλή τρόφιμα περιλαμβάνουν το Chimichanga, το αλεύρι Mesquite, τους χουρμάδες Medjool, το χοτ ντογκ Sonoran και τη μαργαρίτα Φραγκόσυκο.

Χιονίζει στην Αριζόνα;

Σε μέρη της πολιτείας πράγματι χιονίζει. Τα υψηλότερα υψόμετρα που βρίσκονται στα βόρεια και νοτιοανατολικά τμήματα της Αριζόνα χιονίζουν τους περισσότερους χειμώνες.

Τι ήταν η Αριζόνα πριν γίνει έρημος;

Πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια, η περιοχή ήταν πολύ λιγότερο έρημος και περισσότερο δάσος που καταλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής. Σε αυτό το ζεστό και υγρό περιβάλλον αναπτύχθηκε ποικιλία από αειθαλή δέντρα και φτέρες.

Κάντε κράτηση για το ταξίδι σας στην Αριζόνα σήμερα!

Αφού μάθετε για όλο το όμορφο έδαφος για εξερεύνηση και για διασκεδαστικά πράγματα που μπορείτε να δείτε στην Αριζόνα, ήρθε η ώρα να κλείσετε το ταξίδι σας σήμερα για να το ζήσετε μόνοι σας. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Aκολουθήστε μας στο facebook

Κάρτα Revolut: Η καλύτερη λύση για τους ταξιδιώτες!

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Ενοικίαση αυτοκινήτου

Διαμονή

Ασφάλιση 

Διαβάστε επίσης:Η επόμενη πολυτελής απόδρασή σας για να χαλαρώσετε είναι στην Ιορδανία

Απίστευτοι ταξιδιωτικοί προορισμοί που θα σας αφήσουν άφωνους

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια