25 διασκεδαστικά και ενδιαφέροντα γεγονότα για την Ιταλία

Περιεχόμενα

Αναφέρετε την Ιταλία και αυτό που σας έρχεται πρώτο στο μυαλό είναι πιθανώς η κουζίνα της και τα μοναδικά της αξιοθέατα. Ωστόσο, η χώρα είναι πολύ περισσότερα από φαγητό και πολιτισμός.

Η Ιταλία έχει μια μοναδική γοητεία που φαίνεται ότι πολλοί άνθρωποι απλά δεν τη χορταίνουν. Και μόλις μάθετε περισσότερα για τη Δημοκρατία της Ιταλίας, πιστεύουμε ότι θα συμφωνήσετε.

25 διασκεδαστικά γεγονότα για την Ιταλία

Η Ιταλία είναι ίσως μια από τις πιο γνωστές χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά που ο μέσος άνθρωπος δεν γνωρίζει γι ‘αυτό. Εδώ είναι μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα με τα οποία μπορείτε να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας.

1. Είναι χώρα μόνο από το 1861

Μια σημαία της Ιταλίας κυματίζει στον αέρα με φόντο τον ουρανό και τα σύννεφα.

Maxim Studio/Shutterstock

Αν και η Ρώμη ήταν περίπου πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια, η Ιταλία υπάρχει μόνο ως ξεχωριστό έθνος από το 1861. Το Βασίλειο της Ιταλίας ιδρύθηκε στις 17 Μαρτίου 1861, με τον Βίκτωρ Εμμανουήλ Β’ της Σαρδηνίας να στέφεται ο πρώτος βασιλιάς του.

2. Η Δημοκρατία της Ιταλίας ιδρύθηκε μόλις το 1946

Από την ίδρυσή της το 1861 έως το 1946, η Ιταλία ήταν ένα βασίλειο. Ο τελευταίος βασιλιάς της, Ουμβέρτος Β’, κυβέρνησε μόνο 34 ημέρες πριν παραιτηθεί στις 12 Ιουνίου 1946. Οι εκλογές που οδήγησαν στο Ιταλικό θεσμικό δημοψήφισμα για την κατάργηση της μοναρχίας ήταν οι πρώτες στις οποίες επιτράπηκε στις Ιταλίδες να ψηφίσουν.

3. Υπάρχουν 20 Διακεκριμένες Περιφέρειες

Κάθε μία από τις 20 περιφέρειες της Ιταλίας είναι αυτόνομες, αυτοδιοικούμενες οντότητες. Το καθένα έχει το δικό του καταστατικό που χρησιμεύει ως το «περιφερειακό του σύνταγμα», το οποίο επιβάλλεται από ένα τοπικό κοινοβούλιο ή περιφερειακό συμβούλιο. Κάθε περιοχή χωρίζεται περαιτέρω σε επαρχίες που έχουν και τη δική τους πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, αυτές οι 107 επαρχίες χαρακτηρίζονται επίσημα ως «θεσμικοί φορείς δεύτερου επιπέδου».

4. Είναι περίπου το μέγεθος της Αριζόνα

Η Ιταλία εκτείνεται σε περίπου 116.350 τετραγωνικά μίλια, που ισοδυναμεί με περίπου 301.340 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτό το καθιστά περίπου το ίδιο μέγεθος με την πολιτεία της Αριζόνα των ΗΠΑ. Κατατάσσεται στην 11η σε μέγεθος μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών και είναι λίγο μεγαλύτερο από το Ηνωμένο Βασίλειο.

5. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κάποτε κάλυψε περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια μίλια

ερείπια ρωμαϊκών κατασκευών.

Martinho Smart/Shutterstock

Η Ιταλία μπορεί να είναι μια πολύ μικρή χώρα σήμερα. Ακόμα κι έτσι, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κάποτε κάλυπτε περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια σε έκταση. Κατά τη διάρκεια της ακμής της γύρω στο 117 μ.Χ., η Αυτοκρατορία εκτεινόταν από τη Βρετανία στο βορρά έως τις ερήμους της Βόρειας Αφρικής στο νότο.

6. Η πόλη του Βατικανού, που βρίσκεται εξ ολοκλήρου εντός της Ρώμης, είναι στην πραγματικότητα η δική της χώρα

Επίσημα γνωστό ως «κράτος της πόλης του Βατικανού», φιλοξενεί κορυφαία αξιοθέατα όπως η Βασιλική του Αγίου Πέτρου, η Καπέλα Σιξτίνα και οι Κήποι του Βατικανού. Όλα αυτά και πολλά άλλα περιέχονται σε περίπου 120 στρέμματα, καθιστώντας την πόλη του Βατικανού το μικρότερο έθνος-κράτος στον κόσμο.

7. Ο Άγιος Μαρίνος είναι ένα άλλο μικροκράτος που περιλαμβάνεται πλήρως στην Ιταλία

Καλύπτοντας μόλις 24 τετραγωνικά μίλια (61 τετραγωνικά χιλιόμετρα), η Δημοκρατία του Αγίου Μαρίνου βρίσκεται περίπου έξι μίλια (10 χλμ.) από την Αδριατική ακτή. Ο Άγιος Μαρίνος δεν έχει δικά του αεροδρόμια, επομένως οι επισκέπτες πρέπει να πετάξουν σε ένα ιταλικό αεροδρόμιο στη Βενετία, στο Ρίμισι, στη Μπολόνια ή στο Ρίμινι.

8. Περισσότερα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO βρίσκονται στην Ιταλία από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο

Ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) έχει εντοπίσει περισσότερα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην Ιταλία από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο έθνος στον κόσμο. Συνολικά, η Ιταλία έχει 58 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος καρστικών σπηλαίων που ονομάστηκε πρόσφατα στα Βόρεια Απέννινα.

9. Η Ιταλία είναι η μεγαλύτερη οινοπαραγωγική χώρα στον κόσμο

Ένας απέραντος αμπελώνας που καλύπτει μια μεγάλη έκταση γης.

StevanZZ/Shutterstock

Παράγοντας σχεδόν 50.000 εκατόλιτρα κρασιού κάθε χρόνο, η Ιταλία είναι υπεύθυνη για το 19,3% της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού.

Η Ιταλία είναι δεύτερη μόνο μετά τη Γαλλία, η οποία παρέχει περίπου το 17% του κρασιού του πλανήτη. Συνολικά, αρκετό από το αφρώδες ποτό βγαίνει από την Ιταλία για να γεμίσει σχεδόν 2.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων κάθε χρόνο.

10. Δωρεάν κρασί ρέει από ένα σιντριβάνι στο Vilda Cardari για περισσότερα από 100 χρόνια

Από τα τέλη του 19ου αιώνα, το κόκκινο κρασί ρέει από το Fontana del vino, ένα θρυλικό σιντριβάνι που βρίσκεται στη Villa Caldari. Το σιντριβάνι βρίσκεται μπροστά από τον ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό Stazione και αναβλύζει κρασί από το τοπικό οινοποιείο Dora Sarchese.

Οι Ιταλοί το θεωρούν εθνικό ορόσημο, αλλά δεν καλούνται όλοι να απολαύσουν το δωρεάν κρασί. Μάλιστα, απαγορεύονται ρητά οι μέθυσοι και οι λάτρεις.

11. Η Ιταλία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με ενεργά ηφαίστεια

Η Ιταλία φιλοξενεί στην πραγματικότητα δεκάδες ενεργά και εξαφανισμένα ηφαίστεια και είναι το μόνο έθνος στην Ευρώπη που διεκδικεί καθόλου ηφαίστεια.

Μεταξύ των ενεργών ηφαιστείων της Ιταλίας είναι η Αίτνα (το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της ηπείρου), ένα νησιωτικό ηφαίστειο που ονομάζεται Στρόμπολι και ο Βεζούβιος, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την ταφή της Πομπηίας το 79 μ.Χ.

12. Οι Ιταλοί οδηγούν στη δεξιά πλευρά του δρόμου

Οι περισσότεροι συνδέουν την Ευρώπη με την αριστερή οδήγηση. Ωστόσο, η Ιταλία και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης οδηγούν στη δεξιά πλευρά του δρόμου από τις αρχές του 20ου αιώνα. Ακόμα κι έτσι, οι δεξιόστροφες στροφές στο κόκκινο φανάρι απαγορεύονται πάντα ανεξάρτητα.

13. Είναι αντίθετο με το νόμο να τρώτε σε εξωτερικούς χώρους στην ιστορική συνοικία της Ρώμης

Οι πίτες και άλλα φαγητά ετοιμάζονται σε ένα μικρό ξύλινο τραπέζι, όπου οι άνθρωποι είναι θαμπωμένοι στο φόντο.

Σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν οι ιστορικές τοποθεσίες και να περιοριστεί η συμπεριφορά που η πόλη ισχυρίζεται ότι είναι μη κοινωνικά, το δημοτικό συμβούλιο της Ρώμης έχει θεσπίσει απαγόρευση τροφίμων και ποτών στις περιοχές γύρω από τη Φοντάνα ντι Τρέβι, τα Ισπανικά Σκαλιά του 18ου αιώνα και το Κολοσσαίο, μεταξύ άλλων. .

Ο νόμος θεσπίστηκε εν μέρει επειδή πολλά ιστορικά μνημεία και σιντριβάνια φέρεται να υπέστησαν ζημιές από αδίστακτους τουρίστες που χύθηκαν απρόσεκτα πάνω τους.

14 Η Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη συγκεντρώνει περισσότερα από 1,58 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο

Η εμβληματική Φοντάνα ντι Τρέβι της Ρώμης είναι κάτι περισσότερο από ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης, καθώς είναι επίσης ένας τεράστιος παραγωγός χρημάτων.

Συνολικά, οι τουρίστες ρίχνουν πάνω από 1,5 εκατομμύρια ευρώ (1,58 εκατομμύρια δολάρια σε δολάρια ΗΠΑ) σε χαλαρά ρέστα στο σιντριβάνι κάθε χρόνο. Αυτά τα χρήματα συλλέγονται υπό το άγρυπνο βλέμμα της αστυνομίας πριν παραδοθούν σε καθολικές φιλανθρωπικές οργανώσεις.

15. Η μεγαλύτερη σήραγγα στον κόσμο εκτείνεται μεταξύ Ελβετίας και Ιταλίας

Συνδέοντας την Ιταλία και την Ελβετία, η σήραγγα βάσης Lotschberg είναι η μεγαλύτερη υπόγεια σήραγγα στον κόσμο. Εκτείνεται σε περισσότερα από 57 χιλιόμετρα ή 22 μίλια. Αν και πρόκειται για σιδηροδρομική σήραγγα, η αυτόματη μεταφορά προσφέρεται μέσω ειδικών, ανοιχτής όψης βαγόνια μεταφοράς.

Οι οδηγοί παραμένουν μέσα στο όχημά τους πάνω από το αυτοκίνητο μεταφοράς για περίπου 20 λεπτά μονής διαδρομής.

16. Το Fork Πρώτα έγινε Mainstream χάρη στους Ιταλούς

Το πιρούνι έκανε το ιταλικό ντεμπούτο του το 1004 μ.Χ. κατά τη διάρκεια ενός βασιλικού γάμου στη Βενετία. Εκείνη την εποχή, το δίκρανο της νύφης κρίθηκε σκανδαλώδες.

Η διαμάχη όμως δεν κράτησε πολύ. Μόλις οι Ιταλοί ανακάλυψαν πόσο εύκολο ήταν να στριφογυρίζουν τα μακαρόνια γύρω από τα δόντια του πιρουνιού, έγινε βασικό προϊόν του νοικοκυριού εκεί.

17. Η Χώρα περιβάλλεται από 5 διαφορετικές θάλασσες

Μια κόκκινη καρφίτσα καρφωμένη στη χερσαία περιοχή της Ιταλίας στο χάρτη.

Tuangtong Soraprasert/Shutterstock

Το Ιόνιο Πέλαγος, το Τυρρηνικό Πέλαγος, η Μεσόγειος Θάλασσα, η Αδριατική Θάλασσα και η Λιγουρία συνορεύουν με την Ιταλία. Συνολικά, αυτοί οι ωκεανοί παρέχουν περισσότερα από 4.700 μίλια ακτών, δίνοντας στην Ιταλία μερικές από τις πιο μαγευτικές παραλίες στον κόσμο.

18. Οι κάτοικοι ορισμένων περιοχών είναι γνωστοί για τη μακροζωία τους

Το νησί Σαρδηνία της Ιταλίας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στη Μεσόγειο Θάλασσα και μία από τις πέντε μόνο περιοχές του κόσμου που έχει χαρακτηριστεί ως «μπλε ζώνη». Μια μπλε ζώνη είναι αυτή στην οποία οι άνθρωποι τείνουν να έχουν λιγότερο χρόνιες ασθένειες και έχουν επίσης πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής.

Στατιστικά μιλώντας, 22 στους 100.000 Σαρδηνούς είναι ηλικίας 100 ετών και άνω, ενώ το 20% του συνολικού πληθυσμού της Ιταλίας είναι ηλικίας 65 ετών και άνω.

19. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο ποσοστό της οικονομίας της χώρας

Η Ιταλία είναι η πέμπτη χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο και υποδέχεται περισσότερους από 65 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Λέγεται συχνά ότι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της οικονομίας της Ιταλίας. Ορισμένοι οικονομολόγοι κατατάσσουν ακόμη και την Ιταλία στην πέμπτη θέση στον κόσμο όσον αφορά τον διεθνή τουρισμό.

20. Ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν στην πραγματικότητα Ιταλός

Αν και έπλεε υπό ισπανική σημαία, ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν στην πραγματικότητα Ιταλός. Ο Κολόμβος γεννήθηκε και μεγάλωσε σε αυτό που τότε ήταν γνωστό ως «Δημοκρατία της Γένοβας» στη βορειοδυτική ακτή της Ιταλίας. Μια ανακατασκευασμένη εκδοχή του παιδικού του σπιτιού στέκεται ακόμα.

21. Πολλοί Ιταλοί γιορτάζουν την «ονομαστική τους γιορτή»

Μια παρέα φίλων που σηκώνουν τα ποτήρια κρασιού τους προς το κέντρο για ένα τοστ και το φαγητό φαίνεται παρακάτω.

DavideAngelini/Shutterstock

Τουλάχιστον όσοι έχουν το όνομα κάποιου αγίου. Γνωστός ως onomastico, περιλαμβάνει τον εορτασμό μιας συγκεκριμένης ημέρας που σχετίζεται με έναν άγιο. Πολλοί Ιταλοί γνωρίζουν αυτές τις ημέρες των αγίων από έξω και τις θεωρούν εξίσου σημαντικές με τα γενέθλια κάποιου.

22. Οι χαλαρές βόλτες είναι μια παράδοση που τιμάται στο χρόνο

Χαλαρές βόλτες, που αναφέρονται στην Ιταλία ως fare una passeggiata, είναι τρόπος ζωής για πολλούς Ιταλούς. Περιλαμβάνουν περιστασιακό περπάτημα στην πλατεία της πόλης ανακατεύοντας με άλλους και περιστασιακά ψώνια με βιτρίνες.

Συχνά ξεκινώντας νωρίς το βράδυ, οι Ιταλοί συνεχίζουν συχνά fare una passeggiata μετά το δείπνο για να βοηθήσει στην πέψη.

23. Τα παιδιά ζουν συχνά στο σπίτι μέχρι τα 30 τους

Οι Ιταλοί εκτιμούν τόσο πολύ τις οικογένειές τους που δεν είναι ασυνήθιστο να ζουν πολλές γενιές κάτω από την ίδια στέγη. Στην πραγματικότητα, τα ανύπαντρα παιδιά συχνά ζουν στο σπίτι με τους γονείς τους (και μερικές φορές και τους παππούδες τους) ακόμη και στα 30 τους.

Μπορεί να είναι γνωστοί για τις πολυμελείς οικογένειές τους, αλλά οι Ιταλοί έχουν ωστόσο έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς γεννήσεων από οποιοδήποτε άλλο έθνος στη γη.

24. Η Βενετία αποτελείται από 118 μικρά νησιά

Συχνά αναφέρεται ως η «πλωτή πόλη», η Βενετία είναι στην πραγματικότητα 118 μικρά νησιά που συνδέονται μεταξύ τους με περισσότερα από 150 κανάλια και περισσότερες από 400 γέφυρες.

Τα περισσότερα κτίρια στη Βενετία είναι χτισμένα σε ξύλινες πλατφόρμες που βρίσκονται πάνω από κορμούς δέντρων, δίνοντάς τους έτσι την ψευδαίσθηση ότι επιπλέουν.

25. Σχεδόν 300.000 γάτες ζουν στη Ρώμη

Δύο γάτες που απολαμβάνουν το φως του ήλιου νωρίς το πρωί.

Rill/Shutterstock

Από αυτά, περίπου 180.000 είναι οικογενειακά κατοικίδια και τα υπόλοιπα είναι άγριες γάτες που ζουν σε μία από τις 4.000 καταχωρημένες αποικίες γατών της πόλης.

Οι Ρωμαίοι εκτιμούν πολύ τα αιλουροειδή και υπάρχουν αυστηρές ποινές για να βλάψουν ένα από αυτά τα ζώα. Στην πραγματικότητα, το δημοτικό συμβούλιο της Ρώμης ισχυρίστηκε ότι οι άγριες γάτες αποτελούν μέρος της «βιολογικής κληρονομιάς» της.

Συχνές Ερωτήσεις

Ποιοι μήνες είναι ιδανικοί για ιταλικές διακοπές;

Η άνοιξη και το φθινόπωρο φέρνουν ευχάριστες θερμοκρασίες, λιγότερα πλήθη και περισσότερα οικονομικά ταξίδια. Για να επωφεληθείτε από αυτές τις συνθήκες, προγραμματίστε το ταξίδι σας για τους μήνες Μάιο-Ιούνιο ή Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

Τι χρειάζεται ένας πολίτης των ΗΠΑ πριν επισκεφτεί την Ιταλία;

Από το 2024, οι πολίτες των ΗΠΑ θα πρέπει να λάβουν εξουσιοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης (ETIAS). Η επαλήθευση ισχύει για έως και 3 χρόνια ή έως ότου λήξει το αμερικανικό διαβατήριό σας, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτο.

Η Ιταλία έχει επί του παρόντος περιορισμούς για τον Covid;

Από την 1η Ιουνίου 2022, τα λεγόμενα «πράσινα» πιστοποιητικά COVID-19 δεν απαιτούνται πλέον για όσους ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά αυτή η κατάσταση υπόκειται σε αλλαγές, επομένως θα πρέπει πάντα να επαληθεύετε τις απαιτήσεις εκ των προτέρων.

Είναι η Ιταλία ανοιχτή στον τουρισμό αυτή τη στιγμή;

Ναί! Η Ιταλία καλωσορίζει αυτή τη στιγμή τουρίστες από όλο τον κόσμο. Πριν ταξιδέψετε, επισκεφθείτε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας για τις πιο πρόσφατες οδηγίες για την είσοδο και την έξοδο από τη χώρα.

Πόσες μέρες πρέπει να κάνω διακοπές στην Ιταλία;

Μπορείτε να γνωρίσετε πολλά από τα καλύτερα αξιοθέατα της Ιταλίας κατά τη διάρκεια ενός παρατεταμένου Σαββατοκύριακου. Ωστόσο, εάν θέλετε να εξερευνήσετε πολλές περιοχές και να πάρετε μια γεύση από τον πολιτισμό καθώς και το τοπίο, προγραμματίστε να μείνετε μια εβδομάδα ή περισσότερο.

 Κλείστε το ταξίδι σας στην Ιταλία σήμερα!

Έτσι, με τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε, τι περιμένετε – κάντε κράτηση για το ταξίδι σας σήμερα και ζήστε μόνοι σας όλα όσα έχει να προσφέρει η Ιταλία. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Και κατάλυμα μέσο booking.com

Μην ξεχνάτε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση!

Ενοικίαση αυτοκίνητου με την Economybookings.com

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια