Γύρω από την Τζαμάικα μέσω Route Taxis

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μετακινηθείτε στη Τζαμάικα (JA) είναι οδικώς τα ταξί και φτύνω δηλητήριο στους ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι δεν είναι ασφαλείς. Όχι μόνο είναι ασφαλή, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ζήσετε την πραγματική Τζαμάικα και να αλληλεπιδράσετε με τους ντόπιους.

Ξέρω ότι πολλά φόρουμ προτείνουν να πάρετε ιδιωτικά (ναυλωμένα) ταξί, αλλά αυτό είναι βαρετό και ακριβό (25 – 200+ US$ ανάλογα με την τοποθεσία).

Τα ταξί διαδρομής είναι ο δρόμος. Άλλωστε δεν έχει σημασία ο προορισμός αλλά το ταξίδι! Συν τι είναι JA χωρίς ταξί διαδρομής!

αεροπορικα εισητηρια

Τι είναι τα Route Taxi;

Τα ταξί διαδρομής είναι ο κύριος τρόπος δημόσιας μεταφοράς στην Τζαμάικα. Κάθε ταξί εκτελεί μια συγκεκριμένη διαδρομή για μια «καθορισμένη» τιμή και παραλαμβάνει και αποβιβάζει κόσμο οπουδήποτε στη διαδρομή.

Σε αντίθεση με τη Νέα Υόρκη, δεν είναι ένα φωτεινό κίτρινο ταξί που λέει, Taxi. Αντίθετα, τις περισσότερες φορές είναι κανονικά αυτοκίνητα και ο μόνος τρόπος για να τα ξεχωρίσεις από άλλα αυτοκίνητα είναι οι κόκκινες πινακίδες κυκλοφορίας τους. Ορισμένα ταξί θα έχουν επίσης τυπωμένη τη διαδρομή/τον προορισμό τους στην πόρτα του οδηγού. Ταξί διαδρομής μπορεί να είναι αυτοκίνητα, φορτηγά ή μίνι λεωφορεία.

Ένα ταξί διαδρομής που έχει αυτοκόλλητο με τυπωμένη τη διαδρομή/προορισμό

Λάβετε υπόψη ότι τα ιδιωτικά ναυλωμένα ταξί έχουν επίσης κόκκινες πινακίδες κυκλοφορίας και μερικές φορές ο μόνος τρόπος για να δείτε τη διαφορά είναι να ρωτήσετε την τιμή. Εάν ο οδηγός ζητά περισσότερα από 10 $, είναι πιθανώς ναυλωμένο ταξί, καλύτερα αν σας αναφέρουν σε δολάρια, είναι ναυλωμένο ταξί.

Σε αυτήν την ανάρτηση, θα σας πούμε πώς να φτάσετε σε δημοφιλή μέρη στην Τζαμάικα μέσω ταξί διαδρομής. Συμπεριλάβαμε επίσης την τιμή για να μην σας εξαπατήσουν να πληρώσετε περισσότερα επειδή είστε τουρίστας.

Διεθνές Αεροδρόμιο Montego Bay Sangster → Downtown Montego Bay

Συνολικό ποσό: 100 J$ (~1$ ΗΠΑ)
Χρόνος: 10 – 15 λεπτά.
# Διαδρομή Ταξί: 1

Όταν φύγετε από το αεροδρόμιο, θα βομβαρδιστείτε από ανθρώπους που θα σας ρωτήσουν πού πηγαίνετε και θα σας αναφέρουν γελοίες τιμές. Ένα άτομο είπε ότι θα μας χρεώσει 25 $ για να φτάσουμε στο κέντρο της πόλης. Αλλά καταλάβαμε ότι αυτή ήταν μια τουριστική παγίδα και το επαληθεύσαμε αφού ρωτήσαμε έναν ντόπιο ποιος είναι ο πραγματικός ναύλος και πού να βρείτε ένα ταξί δημόσιας διαδρομής.

Όταν βγείτε από το αεροδρόμιο, κάντε μια δεξιά κατεύθυνση προς το κτίριο του τερματικού σταθμού εσωτερικού (αυτή είναι επίσης η ίδια κατεύθυνση που θα πηγαίνατε αν θέλετε να πάρετε το λεωφορείο, ένα μεγάλο κίτρινο-γκρίζο κυνηγόσκυλο-λεωφορείο με μια σημαία Τζαμάικα μπροστά . Απέναντι από τον τερματικό σταθμό θα δείτε λευκά αυτοκίνητα “κανονικής εμφάνισης” με κόκκινες πινακίδες να περιμένουν τους επιβάτες. Ρωτήστε τον οδηγό πόσο κοστίζει να φτάσετε στο κέντρο της πόλης. Εάν σας αναφέρει περισσότερα από 100 J$, κάντε παζάρια μέχρι το J $100 και αν δεν υποχωρήσει πήγαινε στον επόμενο οδηγό.

Montego Bay → Negril

Συνολικό ποσό: 475 J$ (~4$ ΗΠΑ)
Χρόνος: ~ 2 ώρες
# Διαδρομή Ταξί: 2

Πάρτε ένα ταξί διαδρομής προς το λιμάνι του λεωφορείου, δηλαδή το Κέντρο Μεταφορών (δεν είναι τίποτα φανταχτερό ή χαλαρό. Είναι μια πολυσύχναστη και πολυσύχναστη περιοχή) στο κέντρο του Montego Bay για 100 J$. Από εκεί μπορείτε να πείτε στον οδηγό σας να σας αφήσει από όπου μπορείτε να πάρετε ταξί ή βαν για τη Lucea για 225 J$. Σας προτείνουμε να επιλέξετε ένα ταξί με βαν/λεωφορείο, καθώς δεν θα αναχωρήσει μέχρι να γεμίσει και μπορεί να διαρκέσει από 30 λεπτά έως 1 ώρα. Από το λιμάνι του λεωφορείου Lucea παίρνετε άλλο ταξί για το Νεγκρίλ για 250 J$ (~2,13 USD).

Σημείωση: Στο λιμάνι λεωφορείων στο Μοντέγκο μπορείτε να βρείτε ταξί και λεωφορεία που πηγαίνουν σε διάφορες πόλεις. Μερικά από τα δημοφιλή μέρη είναι το Ocho Rios, το Black River και το Kingston.

Μοντέγκο προς Ότσο Ρίος: 1 mini bus | Τιμή: ~450 J$ | Χρόνος: ~ 1 ώρα 45 λεπτά
Montego προς Treasure Beach: 3 ταξί διαδρομής (Savanna-la Mar – Black River – Treasure Beach) | Χρόνος: 2,5 ώρες | Συνολική τιμή: ~800 JMD.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις διαδρομές από Savanna-La Mar, διαβάστε την παρακάτω ενότητα.

Συνολικό ποσό: Διαφέρει
Χρόνος: 2 ώρες
# Διαδρομή Ταξί: 3 – 4 ανάλογα με τη διαδρομή

Πάρτε ένα ταξί διαδρομής από το ξενοδοχείο σας προς το κέντρο της πόλης για 130 J$ (~1$ US). Από εκεί μπορείτε είτε να κατεβείτε και να περπατήσετε στο λιμάνι του λεωφορείου (5 λεπτά με τα πόδια – εξαιρετική ευκαιρία να προμηθευτείτε φρούτα και σνακ για το ταξίδι που ακολουθεί είτε να πάρετε χρήματα από το ΑΤΜ για την παραλία Treasure καθώς δεν υπάρχουν ΑΤΜ στην πόλη) ή να πάρετε χρήματα ένα ταξί και πληρώστε μια επιπλέον χρέωση, J$120. Το λιμάνι του λεωφορείου βρίσκεται στα δεξιά, μετά το βενζινάδικο.

Από το λιμάνι του λεωφορείου παίρνετε ένα ταξί που πηγαίνει νότια προς τη Savanna-la-Mar (200 J$). Ενημερώστε τον οδηγό ότι θέλετε να πάτε στο Black River και θα σας αφήσει όπου μπορείτε να πάρετε το μίνι λεωφορείο που πηγαίνει στο Black River.

Από τη Savanna-la-Mar, έχετε δύο επιλογές από τις οποίες μπορείτε να διαλέξετε για να φτάσετε στην παραλία Treasure.

1. Διαδρομή ταξί προς Whitehouse → Black River → Treasure Beach (TB). Αν και αυτή είναι μια επιλογή όπου παίρνετε περισσότερο ταξί και πληρώνετε περισσότερα, είναι η πιο γρήγορη διαδρομή, με λιγότερο χρόνο αναμονής. Για να φτάσετε στο Whitehouse, αφήστε το λιμάνι του λεωφορείου και μεταβείτε στα δεξιά και σημάνετε ένα ταξί που πηγαίνει στο Whitehouse (200 J$-40 λεπτά διαδρομή) και μετά πιάστε ένα άλλο ταξί στο Black River για 20 λεπτά για 250 J$. Μόλις στο Black River θα βρείτε πολλά ταξί που πηγαίνουν στο TB για 250 J$.

2. Μίνι λεωφορείο για Black River → Treasure Beach. Αυτή η επιλογή είναι η φθηνότερη αλλά έχει και τον μεγαλύτερο χρόνο αναμονής, καθώς τα λεωφορεία δεν κυκλοφορούν πολύ συχνά. Από το λιμάνι του λεωφορείου στη Σαβάνα πάρτε ένα μίνι λεωφορείο που πηγαίνει απευθείας στο Black River για 250 J$ (~1 ώρα). Από το Black River πάρτε ένα ταξί για το TB για 250 J$ για περίπου 30 λεπτά.

Από το λιμάνι των λεωφορείων Savanna La Mar μπορείτε επίσης να πάρετε ταξί/μίνι λεωφορεία για το Kingston (900 J$). Negril, Whitehouse, Mandville, Petersfield και άλλα.

Insider Tip: Αν πεινάσετε ενώ περιμένετε στο Savanna-la-Mar, πάρτε λίγο street food από τους πωλητές που περπατούν ή κατευθυνθείτε στο μπλε σπίτι στο πίσω μέρος του πάρκινγκ για μερικά νόστιμα φθηνά γεύματα. Πήραμε εκεί Ackee & Salfish για 250 J$. Σύμφωνα με τους ντόπιους, είναι το καλύτερο μέρος για φαγητό στην παρτίδα.

«Τερματικός Ταξί» στη Σαβάνα-λα-Μαρ

Treasure Beach → Kingston

Συνολικό ποσό: 1070 J$ (~9 US$)
Χρόνος: 4,5 ώρες.
# Διαδρομή Ταξί: 3

Τρεις μέρες στο Παρίσι με την οικογένεια – Ημέρα 1(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Πάρτε ένα ταξί για το Black River για περίπου 30 λεπτά (250 J$). Πείτε στον οδηγό να σας αφήσει να βγείτε κοντά στη διαδρομή ταξί που κατευθύνονται προς τη Σάντα Κρουζ. Το Black River προς τη Santa Cruz διαρκεί 45 λεπτά – 1 ώρα και κοστίζει 220 J$. Από τη Σάντα Κρουζ πάρτε ένα λεωφορείο (μεγαλύτερο από τα μικρά λεωφορεία) με κατεύθυνση προς το Κίνγκστον. Το λεωφορείο δεν θα αναχωρήσει μέχρι να γεμίσει, αλλά συνήθως δεν διαρκεί πολύ.

Insider Tip: Τα καλύτερα καθίσματα για να καθίσετε είναι είτε μπροστά είτε δίπλα στα παράθυρα, καθώς θα στριμώχνεστε λιγότερο. Η διαδρομή από το Santa Cruz στο Kingston διαρκεί 2,5 ώρες και κοστίζει 600 J$.

Αεροδρόμιο Kingston → Norman Manley (KIN)

Συνολικό ποσό: 120 J$ (~1$ ΗΠΑ)
χρόνος: 15-30 λεπτά
# Route Taxis: 0 – πάρτε το λεωφορείο Big Yellow

Το Kingston διαθέτει ένα εξαιρετικό, αξιόπιστο και φθηνό σύστημα μεταφοράς μέσω μεγάλων κίτρινων δημόσιων λεωφορείων. Το σύστημα λεωφορείων είναι ακόμη και στους χάρτες της Google, επομένως δεν χρειάζεται σχεδόν να πάρετε ταξί διαδρομής. Ο καλύτερος και λιγότερο περίπλοκος τρόπος για να φτάσετε στο αεροδρόμιο είναι να πάρετε το λεωφορείο 98 με προορισμό το Port Royal. Ο ναύλος είναι 120 J$.

Kingston → Blue Mountains

Συνολικό ποσό: Διαφέρει
Χρόνος: Διαφέρει
# Διαδρομή Ταξί: Διαφέρει

The Magical Chicken Buses στη Γουατεμάλα(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτάσετε στα Γαλάζια Όρη, ωστόσο ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα πάτε, πρέπει πρώτα να πάρετε ένα ταξί διαδρομής από το Kingston στο Papine (150 J$, 45 λεπτά). Από το Papine μπορείτε είτε να πάρετε το ταξί για το New Castle (270 J$, 1,25 ώρα) ή τη Mavis Bank (250 J$, 1,5 ώρα). Από τη Mavis Bank μπορείτε να κάνετε ένα από τα δύο πράγματα, να ανεβείτε μέχρι την είσοδο του μονοπατιού ή να πάρετε ένα 4×4. Η τιμή για ένα 4×4 είναι περίπου 45 – 50$ και συνήθως μπορεί να κανονιστεί μέσω του ξενοδοχείου σας στα Blue Mountains.

Συνολικό ποσό: 450 J$ (~4 USD)
Χρόνος: 3 ώρες
# Διαδρομή Ταξί: 1

Από το Halfway Tree ή το Parade Center στο Kingston μπορείτε να πάρετε ένα μίνι λεωφορείο που πηγαίνει απευθείας στο Port Antonio (PA) για 450 J$. Η διαδρομή τριών ωρών στο PA από το Kingston είναι μία από τις πιο γραφικές διαδρομές στην Τζαμάικα, οπότε φροντίστε να μείνετε ξύπνιοι και να απολαύσετε την ομορφιά της φύσης. Θα σας αφήσει στο κέντρο της πόλης το βενζινάδικο Texaco.

Port Antonio → Blue Lagoon, Frenchman’s Cove και San San Picture

Συνολικό ποσό: 100 J$ (~0,80 USD)
Χρόνος: 10-15 λεπτά
# Διαδρομή Ταξί: 1

Τα ταξί της διαδρομής αναχωρούν όλα από το βενζινάδικο της Texaco στο κέντρο της πόλης. Εάν κάποιος προσπαθήσει να σας χρεώσει περισσότερα από 100 J$, μην το πέφτετε.

Τζαμάικα(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Port Antonio → Winnifred Beach, Boston Bay, Long Bay

Συνολικό ποσό: 150 J$ (~1,50 USD)
Χρόνος: 20-30 λεπτά
# Διαδρομή Ταξί: 1

Μπορείτε να πάρετε ένα ταξί διαδρομής που πηγαίνει σε αυτούς τους προορισμούς από το βενζινάδικο Texaco που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Port Antonio.

10 ταξιδιωτικές συμβουλές για την Τζαμάικα(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Συνολικό ποσό: 330 J$
Χρόνος: 1 ώρα
# Διαδρομή Ταξί: 2

Πάρτε ένα μίνι βαν από το βενζινάδικο της Texaco με κατεύθυνση προς τον κόλπο Morant και ενημερώστε τον οδηγό ότι θέλετε να κατεβείτε στο Reach Falls Junction. Ο ναύλος είναι 230 J$ ανά άτομο και διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Από εκεί μπορείτε να πάρετε ένα άλλο ταξί διαδρομής για 100 J$ για 15 λεπτά μέχρι την είσοδο του καταρράκτη.

Πορτ Αντόνιο → Ότσο Ρίος

Συνολικό ποσό: ~450 – 500 J$ (~4 – 5 US$)
Χρόνος: 2 ώρες
# Διαδρομή Ταξί: 1 – 3 ανάλογα με τη διαδρομή

Υπάρχει ένα λεωφορείο που πηγαίνει απευθείας από την PA στο Ocho Rios (~ 450 J$, 2 ώρες), αλλά δεν τρέχει τόσο συχνά και υπάρχει πολύς χρόνος αναμονής μέχρι την αναχώρηση, καθώς πρέπει να περιμένετε να γεμίσει το λεωφορείο. Η καλύτερη επιλογή θα ήταν πιθανώς να πάρετε ένα ταξί διαδρομής από το PA στο Annotto Bay για ~ 150 J$ και μετά ένα άλλο στο Port Maria (~ 150 J$) και από το Port Maria στο Ocho Rios (~ J $ 150)

Περισσότερα πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

  • Τα περισσότερα ταξί διαδρομής λειτουργούν από Δευτέρα έως Κυριακή (σπάνια τις Κυριακές) μεταξύ 6 π.μ. – 7 μ.μ.
  • Εάν παίρνετε ταξί διαδρομής μετά το σκοτάδι, μερικές φορές θα χρεώνουν περισσότερο!
  • Ρωτάτε πάντα πόσο είναι ο ναύλος πριν μπείτε για να αποφύγετε προβλήματα αργότερα.
  • Για προορισμούς που δεν αναφέρονται εδώ, φροντίστε να ρωτήσετε έναν ντόπιο πόσο είναι ο ναύλος για να φτάσετε στον προορισμό σας και, στη συνέχεια, πλησιάστε ένα ταξί διαδρομής.
  • Πληρώστε το ναύλο σας μόλις φτάσετε στον προορισμό σας, ποτέ πριν!
  • Ταξί διαδρομής χρεώνονται ανά άτομο και όχι ανά προορισμό, οπότε αν ταξιδεύετε ομαδικά, περιμένετε να πληρώσετε ανά άτομο.
  • Προσπαθήστε να πληρώσετε με μικρούς λογαριασμούς, καθώς οι οδηγοί συνήθως δεν έχουν ρέστα για μεγάλους λογαριασμούς όπως 1000 J$
Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια