Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την Αθήνα

Περιεχόμενα

Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα της Ελλάδας και επίσης μια από τις κύριες πόλεις του κλασικού κόσμου. Τα κύρια πράγματα που πρέπει να δείτε είναι προφανώς τα αρχαία ελληνικά ερείπια, όπως η αρχαία Ακρόπολη, που δεσπόζει πάνω από την πόλη, ο Ναός του Ολυμπίου Διός και το Μουσείο Αγοράς.

Ωστόσο, θα ήταν λάθος να παραμεληθούν τα πιο σύγχρονα σημεία της πόλης, όπως η πολύβουη υπαίθρια αγορά Μοναστηρακίου, η αλλαγή φρουράς στην πλατεία Συντάγματος και τα καφέ της γειτονιάς του Παγκρατίου.

Για να βεβαιωθείτε ότι θα αξιοποιήσετε στο έπακρο την Αθήνα απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό, καθώς είναι μια σχετικά μεγάλη πόλη. Αλλά μην ανησυχείτε — θα σας βοηθήσουμε να βρείτε την καλύτερη στιγμή για να επισκεφτείτε την Αθήνα για να δείτε όλα όσα θέλετε χωρίς να κολλήσετε από τα πλήθη. ας γίνουμε ο οδηγός σας!

Έχεις βρει αεροπορικά εισιτηρια; Δες και στο TicketsWe

Διαβάστε επίσης:Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την Ελλάδα

Συνολικά, η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την Αθήνα

Jekatarinka/Shutterstock

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την Αθήνα είναι τις εποχές του φθινοπώρου και της άνοιξης, όταν ο καιρός είναι ο καλύτερος για εξερεύνηση και μπορείτε ακόμα να απολαύσετε όλη την έκταση αυτού που έχει να προσφέρει η πόλη.

Όταν επισκέπτεστε την Αθήνα, ο καιρός είναι ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβετε υπόψη, διότι θα περάσετε πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους για να εξερευνήσετε όλους τους αρχαίους χώρους. Η άνοιξη και το φθινόπωρο έχουν σίγουρα τον καλύτερο καιρό στην πόλη.

Σύμφωνα με το Met Office του Ηνωμένου Βασιλείου, οι μέσες ημερήσιες θερμοκρασίες τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο κυμαίνονται από 67-84 βαθμούς Φαρενάιτ  (19,8-28,9 βαθμοί Κελσίου). Είναι αρκετά ζεστό για να πάτε στις κοντινές παραλίες από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο!

Ο καιρός είναι επίσης γενικά ξηρός την άνοιξη και το φθινόπωρο. Μπορείτε να περιμένετε άφθονη ηλιοφάνεια και καθαρές μέρες, με περιστασιακές βροχές. Τα βράδια και οι νύχτες μπορεί να γίνουν πιο δροσερά, ειδικά την άνοιξη, όταν η πόλη μπορεί να φυσάει.

Η επίσκεψη κατά τη διάρκεια των εποχών ώμου σημαίνει ότι απολαμβάνετε όλα τα οφέλη της υψηλής περιόδου χωρίς την πολυκοσμία και τις τιμές. Το καλοκαίρι είναι η πιο δημοφιλής εποχή για τους επισκέπτες της Αθήνας. Η πόλη μάλιστα άρχισε να περιορίζει τους επισκέπτες στην Ακρόπολη σε 20.000 την ημέρα , απαιτώντας ωριαίες χρονοθυρίδες!

Όταν επισκέπτεστε τις εποχές με λιγότερο κόσμο, μπορείτε ακόμα να απολαύσετε τα υπέροχα αξιοθέατα που έχει να προσφέρει η Αθήνα. Ωστόσο, θα είναι μια πολύ πιο ευχάριστη εμπειρία από την επίσκεψη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με λιγότερη αναμονή στην ουρά και ευκολότερες προσπάθειες να τραβήξετε ένα τραπέζι καφέ.

Πολλά από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Αθήνας έχουν ώρες λειτουργίας που αλλάζουν ανάλογα με την εποχή, αλλά θα έχετε ακόμα αρκετό χρόνο για να τα επισκεφτείτε την άνοιξη και το φθινόπωρο. Για παράδειγμα, η Ακρόπολη  έχει χειμερινές και καλοκαιρινές ώρες λειτουργίας για να φιλοξενήσει διαφορετικές ώρες της ημέρας.

Την άνοιξη ή το φθινόπωρο, μπορείτε επίσης να πάρετε τοπικές διακοπές και να δείτε τις ελληνικές παραδόσεις που εκτίθενται. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης, οι επισκέψεις κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας της Ορθόδοξης Ελλάδας  είναι μια ξεχωριστή εμπειρία καθώς οι άνθρωποι συμμετέχουν σε λιτανείες υπό το φως των κεριών και άλλες παραδόσεις σε όλη την πόλη. Η άνοιξη έχει επίσης αρκετές ημέρες, όπως η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, όταν η είσοδος στα πιο δημοφιλή αξιοθέατα είναι δωρεάν.

Το φθινόπωρο έχει ακόμα πιο συναρπαστικά φεστιβάλ, όπως:

Η φθηνότερη εποχή για να επισκεφθείτε την Αθήνα

ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ – 2020 – Χειμερινή αστική σκηνή στην ερμού, ένας διάσημος πεζόδρομος της συνοικίας συντάγματος/DFLC Prints/Shutterstock

Η φθηνότερη περίοδος για να επισκεφθείτε την Αθήνα είναι το χειμώνα, όταν είναι η χαμηλή τουριστική περίοδος της πόλης και μπορείτε να πάρετε καλές προσφορές σε ξενοδοχεία και άλλα έξοδα. Οι τιμές στην Αθήνα υπαγορεύονται σε μεγάλο βαθμό από την τουριστική περίοδο.

Όταν υπάρχουν πολλοί τουρίστες, οι τιμές ανεβαίνουν, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να επωφεληθούν από τη ζήτηση, αλλά μειώνονται όταν υπάρχουν λιγότεροι επισκέπτες τριγύρω. Ο χειμώνας είναι η χαμηλή περίοδος στην Αθήνα, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές είναι και χαμηλότερες.

Ειδικά τα ξενοδοχεία μειώνουν τις τιμές τους το χειμώνα. Μπορείτε να βρείτε το ίδιο ξενοδοχείο έως και 25% χαμηλότερα τον χειμώνα από ό,τι το καλοκαίρι.

Δεδομένου ότι η διαμονή είναι ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα για τα οποία μπορείτε να πληρώσετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αυτό είναι αρκετά μείωση του κόστους ταξιδιού σας. Οι πτήσεις τείνουν επίσης να είναι λιγότερο ακριβές το χειμώνα, ιδιαίτερα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μετά το τέλος της βιασύνης των διακοπών.

Αν και οι Έλληνες είναι Ορθόδοξοι, γιορτάζουν επίσης τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου όπως οι Καθολικοί και οι Προτεστάντες.

Μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά μπορείτε να περιμένετε μειώσεις στις τιμές. Ο Δεκέμβριος στην Αθήνα είναι σίγουρα ο πιο ακριβός χειμερινός μήνας λόγω της κλήρωσης των Χριστουγέννων, αλλά εξακολουθεί να είναι πιο προσιτός από το να τον επισκεφτείς το καλοκαίρι.

Επιπλέον, μπορείτε να δείτε δημοφιλή εποχικά αξιοθέατα, όπως το υπαίθριο παγοδρόμιο και τα φώτα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Λιγότερο απασχολημένος χρόνος για να επισκεφθείτε την Αθήνα

Αθήνα, Ελλάδα – 27 Νοεμβρίου 2021: Ένα πολύχρωμα διακοσμημένο μαγαζί και καφετέρια στο πεζοδρόμιο με ροζ και ματζέντα λουλούδια κοντά στην υπαίθρια αγορά Μοναστηρακίου/Kirk Fisher/Shutterstock

Η λιγότερο πολυάσχολη περίοδος για να επισκεφθείτε την Αθήνα είναι τον χειμώνα, όταν μπορείτε να έχετε σχεδόν μόνοι σας πολλά από τα αξιοθέατα της πόλης. Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να επισκεφθούν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του χειμώνα γιατί πιστεύουν ότι κατά τη διάρκεια της εκτός εποχής, πολλές επιχειρήσεις είναι κλειστές και η χώρα είναι ουσιαστικά μια πόλη-φάντασμα.

Αυτό μπορεί να ισχύει για τα νησιά που εξαρτώνται από τον παραλιακό τουρισμό, αλλά δεν ισχύει για την πολύβουη πρωτεύουσα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα έχετε χρόνο να δείτε πώς ζουν οι ντόπιοι και να απολαμβάνουν έναν χαλαρό καφέ και ψώνια χωρίς πολύ κόσμο.

Στην Ελλάδα , ο Ιανουάριος, ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος είναι οι λιγότερο δημοφιλείς μήνες για τους επισκέπτες. Δεν θα δυσκολευτείτε να κάνετε κράτηση δωματίου σε ξενοδοχείο ή να κάνετε κράτηση εισιτηρίων για αξιοθέατα που θέλετε να επισκεφτείτε.

Υπάρχουν επίσης γοητευτικές τοπικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ για να δείτε το χειμώνα. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο , μπορείτε να παρακολουθήσετε το τοπικό Καρναβάλι, ένα φεστιβάλ διάρκειας τριών εβδομάδων πριν από την έναρξη της Ελληνικής Σαρακοστής, με ανθρώπους να ντυθούν, να πετούν χαρταετούς και να ψήνουν κρέας στις γωνιές των δρόμων.

Ο χειμώνας είναι επίσης κορυφαίο σημείο για το πολιτιστικό ημερολόγιο της πόλης, ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε εκδηλώσεις όπως φεστιβάλ κινηματογράφου και συναυλίες.

Η χειρότερη εποχή για να επισκεφθείτε την Αθήνα

Ακρόπολη, Αθήνα, Ελλάδα, 18 Οκτωβρίου 2023. Μεγάλος αριθμός ατόμων σε ουρά στην τελετουργική είσοδο και την πύλη Propylaiu στο συγκρότημα Acroplois/Laurence Berger/Shutterstock

Η χειρότερη εποχή για να επισκεφτείς την Αθήνα είναι το καλοκαίρι, όταν η ζέστη και η πολυκοσμία κάνουν την πόλη σχεδόν αφόρητη. Αυτή η περίοδος είναι εδώ και καιρό η υψηλή περίοδος για να επισκεφθείτε την Αθήνα, καθώς οι άνθρωποι συνδυάζονται πηγαίνοντας στα ελληνικά νησιά για διακοπές στην παραλία με μια στάση στην πόλη.

Επιπλέον, πολλές οικογένειες μπορούν να ταξιδέψουν μόνο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς τα παιδιά τους έχουν άδεια από το σχολείο. Το αποτέλεσμα είναι ότι εκατομμύρια άνθρωποι πλημμυρίζουν στην Αθήνα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Πάνω από 20.000 άνθρωποι την ημέρα διασχίζουν μόνο την Ακρόπολη. Εκτός από τα πλήθη, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε και τη ζέστη. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος στην Αθήνα μπορεί να φτάσουν σε θερμοκρασίες άνω των 100 βαθμών.

Αυτός δεν είναι ο ιδανικός καιρός για να στέκεσαι στην ουρά για ώρες περιμένοντας να μπεις σε ένα διάσημο αξιοθέατο!

Αν πρέπει να το επισκεφτείτε το καλοκαίρι, υπάρχουν τρόποι να καταπολεμήσετε τα πλήθη και τη ζέστη. Επισκεφτείτε δημοφιλή αξιοθέατα όπως η Ακρόπολη πολύ νωρίς το πρωί ή λίγο πριν το κλείσιμο για να ξεπεράσετε τα πλήθη και τη ζέστη.

Αποφύγετε να περπατάτε στη μέση της ημέρας. Κάντε διαλείμματα από τις περιηγήσεις στα αξιοθέατα για να δροσιστείτε, κάτι που μπορείτε να κάνετε στα καταπράσινα πάρκα της πόλης ή στις παραλίες των προαστίων.

Αθήνα ανά μήνα: Κλίμα & Δραστηριότητες

Nejdet Duzen/Shutterstock

Δεν είστε σίγουροι για την καλύτερη στιγμή για να επισκεφτείτε την Αθήνα; Ρίξτε μια ματιά στην περίληψη του καιρού και του κλίματος ανά μήνα παρακάτω:

Ιανουάριος

Ο Ιανουάριος στην Αθήνα, με θερμοκρασίες που συχνά κυμαίνονται από 44 έως 55°F (7 έως 13°C), προσφέρει μια πιο ήσυχη εμπειρία πόλης. Είναι ιδανικό για να εξερευνήσετε την ιστορική Ακρόπολη και το μουσείο της χωρίς πολύ κόσμο, να κάνετε μια βόλτα στη γειτονιά της Πλάκας και να απολαύσετε τα φιλόξενα καφέ και τις ταβέρνες της πόλης.

Φεβρουάριος

Ο Φεβρουάριος συνεχίζεται με ήπιο χειμώνα, ιδανικό για να επισκεφθείτε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, να εξερευνήσετε την αρχαία Αγορά και να απολαύσετε την έντονη νυχτερινή ζωή σε περιοχές όπως το Γκάζι και το Ψυρρή.

Μάρτιος

Καθώς ξεκινά η άνοιξη, ο Μάρτιος φέρνει θερμοκρασίες από 47 έως 60°F (8 έως 16°C). Αυτή είναι μια εξαιρετική στιγμή για περιηγήσεις με τα πόδια στις ιστορικές τοποθεσίες της πόλης, για να απολαύσετε τον ανθισμένο Εθνικό Κήπο και να γιορτάσετε την παραδοσιακή Καθαρά Δευτέρα (Καθαρά Δευτέρα) που σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής.

Απρίλιος

Ο ευχάριστος καιρός του Απριλίου, με θερμοκρασίες μεταξύ 52 και 68°F (11 έως 20°C), καλεί για φαγητό σε εξωτερικούς χώρους στα πολλά εξαιρετικά εστιατόρια της πόλης, εξερευνώντας τις λιγότερο γνωστές γειτονιές όπως το Κουκάκι και παρακολουθώντας τους εορτασμούς του Πάσχα, ένα σημαντικό γεγονός στην Ελλάδα.

Ενδέχεται

Ο Μάιος φέρνει πιο ζεστές μέρες, από 59 έως 76°F (15 έως 24°C), ιδανικές για ημερήσιες εκδρομές σε κοντινά νησιά όπως η Αίγινα, επίσκεψη στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και για να απολαύσετε το Athens Open Air Film Festival .

Ιούνιος

Ο Ιούνιος, που υποδέχεται το καλοκαίρι με θερμοκρασίες μεταξύ 68 και 86°F (20 έως 30°C), προσφέρει ιδανικές συνθήκες για χαλάρωση στις παραλίες της Ριβιέρα της Αθήνας, για εξερεύνηση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και για να απολαύσετε το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου για υπαίθριες συναυλίες και θέατρο.

Ιούλιος

Η ζεστασιά του Ιουλίου, που κυμαίνεται από 75 έως 92°F (24 έως 33°C), αφορά μπαρ στις ταράτσες με θέα στην Ακρόπολη, ανακαλύπτοντας τη μοντέρνα τέχνη της πόλης σε μέρη όπως το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και παρακολουθείτε το Rockwave Festival.

Αύγουστος

Τον Αύγουστο, με θερμοκρασίες από 76 έως 92°F (24 έως 33°C), αποδράστε στις κοντινές παραλίες όπως η Βουλιαγμένη, απολαύστε τη λιγότερο πολυσύχναστη πόλη καθώς οι ντόπιοι πηγαίνουν για διακοπές και εξερευνήστε τη ζωντανή υπαίθρια αγορά στο Μοναστηράκι.

Σεπτέμβριος

Το φιλόξενο φθινόπωρο, Σεπτέμβριος, με θερμοκρασίες από 68 έως 82°F (20 έως 28°C), είναι ιδανικό για πεζοπορία στον Λυκαβηττό για πανοραμική θέα στην πόλη, επίσκεψη στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και για να απολαύσετε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας .

Οκτώβριος

Οι πιο δροσερές μέρες του Οκτωβρίου, από 59 έως 74°F (15 έως 23°C), είναι ιδανικές για να εξερευνήσετε το Μουσείο Μπενάκη, να κάνετε χαλαρές βόλτες στη γειτονιά Αναφιώτικα και να απολαύσετε το Athens Food Festival.

Νοέμβριος

Ο Νοέμβριος, καθώς ο αέρας γίνεται πιο τραγανός, οι θερμοκρασίες από 50 έως 65°F (10 έως 18°C), είναι μια εποχή για να εξερευνήσετε εσωτερικές ιστορικές τοποθεσίες όπως το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, να απολαύσετε την τοπική γαστρονομική σκηνή και να επισκεφθείτε τη ζωντανή κεντρική αγορά της Βαρβακίου Αγοράς.

Δεκέμβριος

Ο Δεκέμβριος φέρνει πιο δροσερό καιρό, από 44 έως 57°F (7 έως 14°C), μαζί με εορταστικό πνεύμα διακοπών. Απολαύστε χριστουγεννιάτικα στολίδια και εκδηλώσεις γύρω από την πλατεία Συντάγματος, εξερευνήστε τη γραφική περιοχή του Κολωνακίου για ψώνια και γιορτάστε την Πρωτοχρονιά με έντονες γιορτές στο κέντρο της πόλης.

Συχνές Ερωτήσεις

Αθήνα, Ελλάδα – 26 Μαΐου 2023: Αψίδα του Αδριανού που στέκεται στο τέλος μιας πολυσύχναστης οδού στην Αθήνα Ελλάδα/Chiyacat/Shutterstock

Έχετε ακόμα ερωτήσεις σχετικά με την επιλογή της καλύτερης εποχής για να επισκεφτείτε την Αθήνα; Ας ελπίσουμε ότι ένα από αυτά μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε:

Ποιος μήνας είναι ο καλύτερος για να επισκεφθείτε την Αθήνα;

Ο καλύτερος μήνας για να επισκεφθείτε την Αθήνα είναι ο Μάιος, όταν ο καιρός είναι ευχάριστος, ακόμη και αρκετά ζεστός για την παραλία, αλλά η πολυκοσμία του καλοκαιριού δεν έχει φτάσει ακόμα.

Ποιος μήνας είναι ο καλύτερος χρόνος για να επισκεφθείτε την Ελλάδα;

Ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι επίσης οι καλύτεροι μήνες για να επισκεφθείτε την Ελλάδα συνολικά. Μπορείτε να συνδυάσετε το ταξίδι σας στην Αθήνα με μια επίσκεψη στα νησιά, που ανοίγονται στον τουρισμό αλλά δεν κατακλύζονται.

Πόσες μέρες χρειάζεσαι στην Αθήνα;

Χρειάζεστε τουλάχιστον τρεις μέρες στην Αθήνα, καθώς υπάρχουν τόσα πολλά καταπληκτικά μνημεία και αρχαίες τοποθεσίες για να δείτε.

Ποιος είναι ο φθηνότερος μήνας για να πάτε στην Αθήνα;

Ο Μάρτιος είναι ο φθηνότερος μήνας για να πάτε στην Αθήνα χάρη στις χαμηλές τιμές πτήσεων και ξενοδοχείων. Μπορείτε επίσης να πετύχετε προσφορές στη μέση του χειμώνα και κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

Πότε είναι η περίοδος των βροχών στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα και η Αθήνα έχουν τις περισσότερες βροχές το χειμώνα, μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου. Φροντίστε να έχετε μαζί σας μια ομπρέλα αν το επισκεφτείτε αυτό το διάστημα!

Λοιπόν, ποια είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την Αθήνα;

Η Αθήνα είναι στα πιο όμορφα της την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν οι ήπιες θερμοκρασίες και τα λιγότερα πλήθη κάνουν την εξερεύνηση της πόλης ευχάριστη. Υπάρχουν πολλά φεστιβάλ για να σας απασχολήσουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και ο καιρός είναι ιδανικός για να καθίσετε στη βεράντα του καφέ.

Έτσι, με τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε, τι περιμένετε — κλείστε το ταξίδι σας σήμερα και ζήστε μόνοι σας όλα όσα έχει να προσφέρει η Αθήνα. Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Έχεις βρει αεροπορικά εισιτηρια; Δες και στο TicketsWe
Διαβάστε επίσης:Είναι ασφαλής η επίσκεψη στην Ελλάδα

25 Διασκεδαστικά και Ενδιαφέροντα Γεγονότα για την Ελλάδα

Επισκεφθείτε την Ακρόπολη στην Αθήνα

Aκολουθήστε μας στο facebook

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Διαμονή

Μην ξεχνάτε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση!

Ενοικίαση αυτοκίνητου με την Economybookings.com

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια