14 κάστρα που προκαλούν δέος στην Πορτογαλία (με φωτογραφίες)

Η Πορτογαλία είναι μια μικρή χώρα, οπότε είναι κατανοητό ότι δεν έχει τόσα κάστρα όσο άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά αυτό που λείπει από την Πορτογαλία σε ποσότητα, το αναπληρώνει σε ποιότητα. Αυτά τα μεσαιωνικά κάστρα και φρούρια φαίνονται φτιαγμένα μόνο για να κοσμούν τις σημερινές καρτ ποστάλ.

Στην Πορτογαλία ξεχωρίζουν τα τείχη και οι πύργοι. Αυτές οι κυψέλες είναι τρύπες στην κορυφή των τοίχων και των πύργων, όπου οι υπερασπιστές του κάστρου μπορούσαν να πολεμήσουν τους εισβολείς. Οι πρώτοι στρατιώτες χρησιμοποιούσαν τόξα και βέλη για να υπερασπιστούν τα κάστρα, ενώ όπλα και κανόνια χρησιμοποιήθηκαν στους επόμενους αιώνες. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς έναν στρατιώτη να μπαίνει γρήγορα στο άνοιγμα, να πυροβολεί ένα όπλο και μετά να υποχωρεί γρήγορα πίσω από την πέτρα για να ξαναγεμίσει.

Και αυτοί οι στρατιώτες θα είχαν κάνει πολλή επαναφόρτωση. Πολλά από τα κάστρα στην Πορτογαλία χτίστηκαν από τους Μαυριτανούς που κατέκτησαν την Πορτογαλία τον 8ο αιώνα. Λίγους αιώνες αργότερα, χριστιανοί, μερικοί από τους οποίους ήταν στη Β’ Σταυροφορία, κατέλαβαν τα κάστρα. Λίγους αιώνες αργότερα, οι Γάλλοι, με αρχηγό τον Ναπολέοντα, εισέβαλαν στην Πορτογαλία.

Σήμερα, μερικά από τα κάστρα έχουν αποκατασταθεί σε καλύτερη από καινούργια κατάσταση, ενώ άλλα βρίσκονται σε ερείπια, κατάφυτα από ζιζάνια, αλλά εξακολουθούν να παρουσιάζουν μια περήφανη, μεγαλοπρεπή εμφάνιση στους επισκέπτες.

Διαβάστε επίσης:ενδιαφέροντα γεγονότα για την Ισπανία

Κάστρο Montemor-o-Velho

Κάστρο Montemor-o-Velho

Το Κάστρο Montemor-o-Velho στην κεντρική Πορτογαλία είναι ένα από τα πιο στρατηγικά μεσαιωνικά φρούρια της χώρας. Η τοποθεσία αρχικά καταλήφθηκε από Ρωμαίους, με τους Μαυριτανούς, τους Χριστιανούς και τους Καθολικούς να μάχονται αργότερα για αυτό. Οι άρχουσες οικογένειες πολέμησαν επίσης για την κατοχή του κάστρου. Σήμερα σώζονται διπλοί οβάλ τοίχοι και μερικοί πύργοι. Μερικοί από τους πύργους μπορούν να αναρριχηθούν, προσφέροντας στους επισκέπτες εκπληκτική θέα στους ορυζώνες και την κοιλάδα Mondego από κάτω.

Κάστρο Leiria

Κάστρο Leiria

Το κάστρο Leiria ήταν κάποτε ένα μεσαιωνικό φρούριο, ένα φρούριο του οποίου η ιδιοκτησία άλλαξε χέρια μεταξύ των Μαυριτανών και των Χριστιανών μερικές φορές. Αργότερα μετατράπηκε σε βασιλικό παλάτι. Το συγκρότημα είναι γνωστό για τις υπέροχες γοτθικές καμάρες του που οδηγούν σε ένα μπαλκόνι με θέα στη Λεϊρία και την ύπαιθρο από κάτω. Σήμερα είναι ένας χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων στη Λεϊρία στην κεντρική Πορτογαλία.

Κάστρο Σάο Χόρχε

Κάστρο Σάο Χόρχε

 

Το Κάστρο του Σάο Χόρχε, γνωστό και ως Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, χτίστηκε από τους Μαυριτανούς τον 11ο αιώνα για να τους προστατεύσει από τους χριστιανούς εισβολείς. Τον 12ο αιώνα, κατακτήθηκε από τον άνθρωπο που έγινε ο πρώτος βασιλιάς της Πορτογαλίας και το μετέτρεψε σε βασιλικό παλάτι. Το τεράστιο συγκρότημα βρίσκεται σε έναν λόφο με θέα στη Λισαβόνα και έχει γίνει ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά αξιοθέατα στην Πορτογαλία. Το κάστρο έχει αναστηλωθεί, αν και το βασιλικό ανάκτορο είναι ακόμα ερειπωμένο.

Κάστρο των Μαυριτανών

Κάστρο των Μαυριτανών

Καθισμένο στην κορυφή ενός βράχου στη Σίντρα της κεντρικής Πορτογαλίας, το Κάστρο των Μαυριτανών χρονολογείται από τον 10ο αιώνα όταν οι Μουσουλμάνοι κατέκτησαν την Ιβηρική Χερσόνησο, αν και το ίδιο αργότερα κατακτήθηκε από Πορτογάλους ηγεμόνες. Οι μπλοκ τοίχοι που περιβάλλουν το κάστρο και τους πύργους του θυμίζουν το Σινικό Τείχος της Κίνας, με την ίδια εκπληκτική θέα, η οποία, σε αυτή την περίπτωση, εκτείνεται μέχρι τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Κάστρο Guimarães

Κάστρο Guimarães

Το κάστρο Guimarães είναι το σημαντικότερο μεσαιωνικό κάστρο στη βόρεια Πορτογαλία. Σύμφωνα με το μύθο, εδώ γεννήθηκε ο πρώτος βασιλιάς της Πορτογαλίας. Η πόλη Guimarães θεωρείται η γενέτειρα της πορτογαλικής ανεξαρτησίας, κάνοντας το κάστρο ακόμα πιο σημαντικό. Αυτό το κάστρο του 10ου αιώνα έχει οκτώ πύργους ύψους 28 μέτρων (92 πόδια).

Κάστρο Φέιρα

Κάστρο Φέιρα

Επίσημα γνωστό ως το Κάστρο της Σάντα Μαρία ντα Φέιρα, το Κάστρο Φέιρα είναι άλλο ένα από τα επιβλητικά κάστρα της βόρειας Πορτογαλίας. Χτισμένο τον 11ο αιώνα, το Κάστρο της Φέιρα πήρε το όνομά του από την έκθεση Santa Maria, μια από τις παλαιότερες εκθέσεις στην Πορτογαλία. Ο θρύλος λέει ότι αυτό το μεσαιωνικό κάστρο χτίστηκε στη θέση ενός ναού αφιερωμένου σε έναν ειδωλολατρικό θεό. Δύο καμπαναριά διαθέτουν υαλωμένα πλακάκια του 17ου αιώνα.

Πύργος Μπελέμ

Πύργος Μπελέμ

Ο Πύργος Μπέλεμ βρίσκεται σε αυτό που κάποτε ήταν νησί στον ποταμό Τάγο στη Λισαβόνα. Χρονολογείται από το 1515, ο επιβλητικός πύργος χτίστηκε τόσο για να υπερασπιστεί τη Λισαβόνα από τους εισβολείς όσο και για να υποδεχτεί τους φίλους της πόλης. Χτισμένος στην Εποχή της Ανακάλυψης, ο τετραώροφος ασβεστολιθικός πύργος έχει έναν προμαχώνα συνδεδεμένο με αυτόν. ο προμαχώνας είχε χώρο για 17 κανόνια που μπορούσαν να ρίξουν βολές μεγάλης εμβέλειας.

Κάστρο Almourol

Κάστρο Almourol

Το μεσαιωνικό κάστρο Almourol από ψαμμίτη δεν είναι τίποτα λιγότερο από υπέροχο καθώς βρίσκεται στην κορυφή ενός λοφώδους νησιού στον ποταμό Τάγο. Ανακαινισμένο τον 19ο αιώνα, το κάστρο έπαιξε σημαντικό αμυντικό ρόλο στην ανακατάκτηση της Πορτογαλίας. Οι επισκέπτες του κάστρου, στο οποίο προσεγγίζονται με βάρκα, λένε ότι είναι ένα από τα πιο εκπληκτικά και γραφικά κάστρα της Πορτογαλίας, που εκτιμάται καλύτερα από την ακτή, καθώς χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να περιηγηθείτε.

Κάστρο Μπράγκα

Κάστρο Μπράγκα

Δεν έχουν απομείνει πολλά από το κάστρο της Μπράγκα που κάποτε αποτελούταν από μια ιστορική οχύρωση και μια αμυντική γραμμή που περιέκλειε την πόλη της Μπράγκα. Σήμερα ο μοναδικός επιζών του κάστρου και των επάλξεων του είναι το κύριο φυλάκιο. Ονομάστηκε Torre de Menagem, το φυλάκιο είναι λίγο χαμένο πίσω από ένα συγκρότημα από καφέ. Μία από τις πύλες παραμένει επίσης όρθια, αλλά ανακαινισμένη σε στυλ ροκοκό και εντελώς διαφορετική από την αρχική.

Pena Palace

Pena Palace

Το Εθνικό Παλάτι Pena μοιάζει με παραμυθένιο κάστρο καθώς στέκεται πάνω από τα σύννεφα τις συννεφιασμένες μέρες. Ωστόσο, κάθεται στην κορυφή ενός λόφου στη Σίντρα, μπορεί να φανεί από τη Λισαβόνα σε μια καθαρή μέρα. Δημιουργήθηκε από τον βασιλιά Φερδινάνδο Β’, είναι ένα εντυπωσιακό δείγμα του ρομαντισμού του 19ου αιώνα, καθώς συνδυάζει μαυριτανικά και μανουελικά αρχιτεκτονικά στυλ.

Κάστρο του Evoramonte

Κάστρο του Evoramonte

 

Το Κάστρο του Evoramonte είναι μοναδικό ανάμεσα στα πορτογαλικά κάστρα. Έχει στρογγυλούς πύργους παντού, ενώ οι πύργοι σε άλλα κάστρα είναι γενικά τετράγωνοι ή ορθογώνιοι. Αυτό το γοτθικό κάστρο του 13ου αιώνα χτίστηκε για αμυντικούς σκοπούς μετά την ανακατάληψη της περιοχής από τους Μαυριτανούς. Το κάστρο, που προσφέρει πανοραμική θέα, έχει θέα στο μικρό χωριό Estremoz. Στους επισκέπτες αρέσει το κάστρο, αλλά λένε ότι το χωριό προσφέρει λίγες τουριστικές ανέσεις.

Κάστρο Silves

Κάστρο Silves

Το κάστρο Silves είναι το πρώτο πράγμα που βλέπουν οι επισκέπτες όταν οδηγούν στο Silves. Η επιβλητική κατασκευή, η οποία διαθέτει 11 πύργους, τέσσερις εκ των οποίων διαθέτουν γοτθικές πόρτες, θεωρείται το καλύτερα διατηρημένο κάστρο στο Αλγκάρβε. Ο Μαυριτανός άρχοντας της πόλης κάποτε ζούσε στο κάστρο, το οποίο βρίσκεται σε ένα ποτάμι. Δεν έχουν απομείνει πολλά από τα αμυντικά έργα του κάστρου σήμερα. Ένας πυργίσκος, ωστόσο, στεγάζει την τοπική βιβλιοθήκη.

Κάστρο Όμπιδος

Κάστρο Όμπιδος

Με πύργους με κουτί και κυκλικούς πύργους, το Κάστρο Όμπιδος είναι γνωστό ως η Πόλη του Γάμου, επειδή ένας βασιλιάς έδωσε την πόλη, συμπεριλαμβανομένου του κάστρου, στη νύφη του την ημέρα του γάμου τους. Χτισμένο από τους Μαυριτανούς τον 8ο αιώνα και ανακαινισμένο τον 12ο, αυτό το κάστρο με καρτ ποστάλ ανταμείβει τους επισκέπτες που σκαρφαλώνουν στους τοίχους ύψους 14 μέτρων (45 πόδια) με εκπληκτική θέα. Σήμερα, το κάστρο στεγάζει ένα πολυτελές ξενοδοχείο Pousada.

Κάστρο Sabugal

Κάστρο Sabugal

Το Κάστρο Sabugal κυριαρχεί στο τοπίο στο Sabugal, καθώς βρίσκεται ψηλά πάνω από τα κτίρια της πόλης και έχει θέα στον ποταμό Coa. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα στην Πορτογαλία. Για την καλύτερη θέα, οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να ανέβουν μερικές σκάλες για να φτάσουν στους πύργους. Το κάστρο Sabugal χρησιμοποιήθηκε για αμυντικούς σκοπούς ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα κατά τη διάρκεια της γαλλικής εισβολής.

Προγραμματίστε το ταξίδι σας

Διαβάστε επίσης:Ισπανία vs Πορτογαλία

Τι κοστίζει ένα ταξίδι στην Πορτογαλία

Τα πιο όμορφα κάστρα στον κόσμο

Aκολουθήστε μας στο facebook

Κάρτα Revolut: Η καλύτερη λύση για τους ταξιδιώτες!

αεροπορικα εισητηρια

Ενοικίαση αυτοκινήτου

Διαμονή

Ασφάλιση 

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια