Κλίμα Αγγλία, Πότε να πάτε; Οδηγός 2024

Γνωρίζοντας το κλίμα της Αγγλίας και γνωρίζοντας πότε πρέπει να πάμε με βάση την καλύτερη περίοδο, τον καιρό και τις θερμοκρασίες θα μας επιτρέψει να οργανώσουμε καλύτερα το ταξίδι σε αυτή τη χώρα στα Βρετανικά Νησιά . Σε αυτόν τον οδηγό, θα μάθουμε για το κλίμα της Αγγλίας κατά τις εποχές της , οργανώνοντας τους εαυτούς μας σύμφωνα με τις ανάγκες μας και με βάση τις περιοχές που επιθυμούμε να επισκεφτούμε. Η υπέροχη Αγγλία δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, περνώντας από τη διάσημη πρωτεύουσα του Λονδίνου , με το Μπιγκ Μπεν , τον Πύργο και πολλά άλλα σημεία ενδιαφέροντος, αλλά η χώρα φιλοξενεί επίσης άλλες σημαντικές πόλεις και πανεπιστημιακά κέντρα , καθώς και ιστορικές τοποθεσίες και ένα μεγάλο πολιτιστικής κληρονομιάς . Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί την καλύτερη στιγμή για να επισκεφτείτε τη χώρα, κάνοντας έτσι τέλειο το ταξίδι σας στην Αγγλία!

Σχεδιάστε το ταξίδι μονοί σας

Διαβάστε επίσης:Τι κοστίζει ένα ταξίδι στην Αγγλία

“Ανακαλύπτοντας τα καλύτερα τουριστικά αξιοθέατα στην Αγγλία

Είναι ασφαλής η επίσκεψη στην Αγγλία;

Το Κλίμα της Αγγλίας

Για να οργανώσετε καλύτερα το ταξίδι σας στην Αγγλία, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις θερμοκρασίες και το κλίμα της με βάση την κάθε εποχή και την περιοχή που θέλετε να επισκεφτείτε. Στην πραγματικότητα, το κλίμα μπορεί να επηρεάσει την ταξιδιωτική μας εμπειρία με διάφορους τρόπους. Βρίσκεται στη νότια κεντρική περιοχή της Μεγάλης Βρετανίας , η Αγγλία έχει ωκεάνιο κλίμα . Τα καλοκαίρια είναι ήπια και με ευχάριστες θερμοκρασίες, ενώ οι χειμώνες είναι κρύοι και βροχεροί . Το τμήμα με τα περισσότερα ντους είναι το δυτικό , όπου για παράδειγμα βρίσκονται το Μάντσεστερ και το Λίβερπουλ .

Στην Cumbria , στη Lake District στα βορειοδυτικά, η παρουσία λόφων αυξάνει επίσης την κίνηση της υγρασίας, όπως στο Cambridge και το Ipswich . Η ομίχλη είναι συχνή τη νύχτα στις εσωτερικές περιοχές το χειμώνα και το φθινόπωρο, ενώ οι θαλάσσιες ομίχλες σχηματίζονται από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο στο Northumberland και το Yorkshire . Η θάλασσα είναι κρύα ακόμα και το καλοκαίρι και δεν υπάρχουν ακραίες κλιματολογικές συνθήκες στη χώρα. Αν και δεν υπάρχει περίοδος που να μην συνιστάται, η καλύτερη περίοδος για ταξίδια στην Αγγλία είναι η καλοκαιρινή περίοδος , από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά πότε να πάμε με βάση τον καιρό, το κλίμα και τη θερμοκρασία στην Αγγλία, ανακαλύπτοντας την καλύτερη περίοδο.

Κλίμα στο Νιούκαστλ

Για να ανακαλύψετε το αγγλικό κλίμα, τις θερμοκρασίες, τον καιρό και επομένως την καλύτερη στιγμή για να πάτε, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τις κύριες πόλεις και περιοχές της. Στα βορειοανατολικά , προς το Νιούκαστλ απόν Τάιν, κοντά στην ακτή , οι μέσοι όροι τον Ιανουάριο είναι 4°C , φτάνοντας τους 15°C τον Ιούλιο . Η βροχόπτωση κατανέμεται όλο το χρόνο και το φθινόπωρο είναι η πιο βροχερή περίοδος . Υπάρχουν λίγες ώρες ηλιοφάνειας το χρόνο και η καλύτερη περίοδος για να τις απολαύσετε στην Αγγλία είναι από τον Μάιο έως τον Αύγουστο . Η θάλασσα εδώ είναι κρύα ακόμα και το καλοκαίρι, φτάνοντας τις μέγιστες θερμοκρασίες μόλις 15°C.

προβολή Newcastle upon Tyne - κλίμα Αγγλία - κλίμα της Αγγλίας - το κλίμα της Αγγλίας - κλίμα στην Αγγλία - το κλίμα Αγγλία - θερμοκρασίες Αγγλίας - θερμοκρασίες Αγγλία - θερμοκρασία Αγγλία - θερμοκρασίες στην Αγγλία - θερμοκρασία Αγγλίας
Vista Sun Newcastle upon Tyne

Clima στο Λίβερπουλ

Προχωρώντας νότια , στα δυτικά της χώρας για να ανακαλύψετε την καλύτερη στιγμή για να πάτε εδώ με βάση τον καιρό, το κλίμα και τη θερμοκρασία της Αγγλίας. Πάντα με ωκεάνιο κλίμα, τα καλοκαίρια είναι ήπια και οι χειμώνες κρύοι με συχνές βροχές. Η πιο ηλιόλουστη περίοδος είναι πάντα από τον Μάιο έως τον Αύγουστο. Το Λίβερπουλ βρίσκεται στην ακτή της Θάλασσας της Ιρλανδίας και οι χειμώνες είναι επίσης πολύ συννεφιασμένοι, με υψηλή υγρασία και μέτριο άνεμο . Δεδομένης της θέσης του στη δυτική ακτή, οι χιονοπτώσεις είναι σπάνιες . Οι ελάχιστες θερμοκρασίες εδώ στην Αγγλία είναι -5°C . Το καλοκαίρι είναι ήπιο, συννεφιασμένο και υγρό, με συχνές βροχές . Το ρεκόρ θερμότητας που καταγράφηκε σε αυτήν την περιοχή, αν και βραχύβια, ήταν 35°C το 2022.

Λίβερπουλ Waterfront
Η περιοχή Liverpool Waterfront

Κλίμα του Πλύμουθ

Για να μάθετε την καλύτερη στιγμή για να πάτε στην Αγγλία, είναι σημαντικό να γνωρίζετε το κλίμα σε κάθε περιοχή, τον καιρό και τις θερμοκρασίες. Προχωρώντας στα νοτιοδυτικά της χώρας, στο Ντέβον , εδώ οι χειμερινές θερμοκρασίες είναι οι πιο ήπιες στην Αγγλία. Οι χιονοπτώσεις είναι σπάνιες και, ακόμη και όταν συμβαίνουν, μόνο μερικά εκατοστά. Οι χειμώνες δεν είναι κρύοι, αλλά είναι συχνά συννεφιασμένος και με υψηλή υγρασία και συχνές βροχές, λιγότερο το καλοκαίρι. Όντας ακριβώς στην ακτή, η πόλη του Πλύμουθ είναι πιο προστατευμένη από τα κύματα καύσωνα που φτάνουν στην Αγγλία. Οι μέγιστες θερμοκρασίες στην Αγγλία εδώ ήταν 34°C. Ο πιο κρύος μήνας είναι ο Φεβρουάριος , με ελάχιστες θερμοκρασίες έως 3°C .

Ακτή του Πλύμουθ - πότε να πάτε στην Αγγλία - πότε να πάτε στην Αγγλία - ποια είναι η καλύτερη ώρα για να πάτε στην Αγγλία - καλύτερη ώρα για να πάτε στην Αγγλία - καιρός στην Αγγλία - καιρός στην Αγγλία - καιρός στην Αγγλία - πότε να πάτε στην Αγγλία - καλύτερη ώρα για επίσκεψη Αγγλία - η καλύτερη ώρα για την Αγγλία - αγγλικός καιρός
Η ακτή του Πλύμουθ, Ντέβον

Κλίμα στο Λονδίνο

Τέλος, ας μετακομίσουμε στην πρωτεύουσα της Αγγλίας για να κατανοήσουμε την καλύτερη εποχή για να ταξιδέψετε εδώ με βάση το κλίμα, τον καιρό και τις θερμοκρασίες. Το κλίμα εξακολουθεί να επηρεάζεται από τον ωκεανό, επομένως είναι δροσερό, βροχερό και υγρό : είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας μια ομπρέλα. Οι διαταραχές του Ατλαντικού διαδέχονται η μία την άλλη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, δημιουργώντας ένα μεταβλητό μοτίβο καιρού στην Αγγλία , με συχνές εναλλασσόμενες βροχές και καθαρούς περιόδους , που παρέχουν περισσότερες ώρες ηλιοφάνειας το καλοκαίρι και την άνοιξη . Στα βόρεια μεταξύ των Chiltern Hills και στα νότια μεταξύ των North Downs, η περιοχή του London Basin προστατεύεται από διαταραχές, ακόμη και από αυξανόμενες θερμοκρασίες το καλοκαίρι , όπως όλες οι μεγάλες μητροπόλεις . Οι βροχές είναι συχνές, αλλά ποτέ άφθονες. Οι χειμώνες έχουν μέσο όρο 5°C ενώ τα καλοκαίρια έχουν φτάσει στο μέγιστο 39°C .

Το Μπιγκ Μπεν και τα κτήρια του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο - η καλύτερη στιγμή για να πάτε στην Αγγλία
Big Ben e Κτίρια του Κοινοβουλίου, ένα Λονδίνο

Κλίμα Κορνουάλη

Προχωρώντας στα νότια της Αγγλίας, στα νοτιοδυτικά της Μεγάλης Βρετανίας και στο τέλος της μεγάλης χερσονήσου προς τον Ατλαντικό για να βρείτε την Κορνουάλη. Εδώ το κλίμα είναι το πιο ηλιόλουστο και ήπιο στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της θέσης που επηρεάζεται από το Ρεύμα του Κόλπου . Οι μέσοι όροι είναι περίπου 11°C και 9°C για τα Isles of Scilly το χειμώνα, με θερμοκρασίες υψηλότερες από την Αγγλία. Ωστόσο, ο καιρός στην Κορνουάλη, λόγω του ωκεανού, είναι πολύ μεταβλητός και τα καλοκαίρια δεν έχουν ποτέ υψηλές θερμοκρασίες όπως στο Λονδίνο.

Land's End Cornwall
Land’s End στην Κορνουάλη, το πιο νοτιοδυτικό σημείο της Αγγλίας

Θερμοκρασίες Αγγλίας, Πότε να πάτε;

Όπως είδαμε, με βάση τις περιοχές που θέλουμε να επισκεφτούμε, το κλίμα στην Αγγλία, ο καιρός και οι θερμοκρασίες της δεν παρουσιάζουν ακραίες ή μεγάλες διακυμάνσεις. Έτσι, γενικά, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου είναι ιδανική για ένα ταξίδι εδώ, αν και η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε την Αγγλία είναι σίγουρα η άνοιξη και το καλοκαίρι. Ακόμα και ο χειμώνας και το φθινόπωρο δεν ενδείκνυνται για ένα ταξίδι στη χώρα, να θυμάστε πάντα να φέρετε ένα αδιάβροχο ή μια ομπρέλα στη βαλίτσα σας για να μην σας πιάσει απροετοίμαστος ο μεταβλητός καιρός στα αγγλικά.

Παρακάτω, θα αναλύσουμε κάθε σεζόν , παραθέτοντας επίσης τυχόν αργίες και εκδηλώσεις. Σας συμβουλεύουμε για ταξίδια και την καλύτερη στιγμή για να επισκεφθείτε τη χώρα με βάση το κλίμα και τον καιρό στην Αγγλία.

Χειμώνας στην Αγγλία

Όπως αναμενόταν, αν σκέφτεστε πότε να πάτε στην Αγγλία κατά την καλύτερη περίοδο, ο χειμώνας δεν είναι απρόβλεπτος, αλλά ούτε και ο βέλτιστος. Με ένα υγρό και ήπιο κλίμα , χάρη στην παρουσία του ωκεανού , η θερμοκρασία στην Αγγλία σπάνια πέφτει κάτω από το μηδέν κατά τη διάρκεια του χειμώνα . Οι παγετοί και τα χιόνια είναι σπάνια . Συνήθως χιονίζει γύρω στα Χριστούγεννα , αλλά για την υπόλοιπη περίοδο ο καιρός δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικός, χαρακτηρίζεται από ισχυρούς ανέμους , ομίχλη και υγρασία.

Επιπλέον, τον χειμώνα υπάρχουν και οι πιο σύντομες μέρες του χρόνου και ήδη νυχτώνει γύρω στις 4 το απόγευμα. Οι μέσες θερμοκρασίες το χειμώνα στην Αγγλία, ωστόσο, είναι περίπου 2°C , με μέγιστες θερμοκρασίες στα νότια, προς το Μπράιτον και το Σαουθάμπτον , που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τους 6°C. Ο χειμώνας στην Αγγλία όμως είναι και η ιδανική εποχή για να αναπνεύσετε τον αέρα των Χριστουγεννιάτικων διακοπών και να ζήσετε ένα μοναδικό ρεβεγιόν στο Λονδίνο! Το Hyde Park , για παράδειγμα, γίνεται ένα πραγματικό χριστουγεννιάτικο χωριό και οι δρόμοι του κέντρου ζωντανεύουν με φώτα και τραγούδια. Τέλος, ο χειμώνας είναι η ιδανική εποχή για να επισκεφθείτε τα πολλά μουσεία της χώρας .

Άνοιξη στην Αγγλία

Μια από τις καλύτερες περιόδους για να επισκεφθείτε τη χώρα, χάρη στον καιρό, τις θερμοκρασίες και το κλίμα στην Αγγλία, είναι αναμφίβολα η άνοιξη. Αυτή η εποχή στην Αγγλία είναι δροσερή , με ελαφρά άνοδο της θερμοκρασίας και συχνές , αλλά όχι άφθονες, βροχές. Τον Μάρτιο , μερικές φορές τον Απρίλιο , μπορεί να κάνει ακόμα κρύο και κατά διαστήματα σημειώνονται χιονοπτώσεις ιδιαίτερα στα βόρεια και εσωτερικά της χώρας. Η περίοδος με τις περισσότερες ηλιόλουστες μέρες το χρόνο είναι η προχωρημένη άνοιξη, αν και υπάρχουν ακόμα νεφώσεις και συχνά μεταβλητό κλίμα .

Από τον Μάιο, όμως, η άνοιξη σκάει σε όλα της τα χρώματα. Η ανοιξιάτικη περίοδος στη χώρα διαρκεί από τον Μάρτιο έως τον Μάιο και είναι η ιδανική περίοδος για να γνωρίσετε τα πάρκα και τις ιστορικές βίλες της , καθώς και να περάσετε το Πάσχα ταξιδεύοντας στην Αγγλία.

Καλοκαίρι στην Αγγλία

Αν ακόμα αναρωτιέστε πότε θα πάτε στην Αγγλία και σκέφτεστε το καλοκαίρι για το ταξίδι σας, ας δούμε τον καιρό, το κλίμα και τις θερμοκρασίες αυτή την εποχή. Το αγγλικό καλοκαίρι, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, είναι μια από τις ιδανικές εποχές για το ταξίδι σας. Οι θερμοκρασίες αυξάνονται σταδιακά από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά, φτάνοντας τις μέγιστες θερμοκρασίες στο Λονδίνο . Στο Newcastle οι μέσες θερμοκρασίες είναι 19°C, φτάνοντας τους 20°C στο Μάντσεστερ και τους 22°C στο Μπέρμιγχαμ . Η νοτιοδυτική περιοχή, ήπια το χειμώνα, παραμένει δροσερή το καλοκαίρι και ο καιρός σε όλη τη χώρα παραμένει πάντα μεταβλητός , αλλάζει συχνά.

Ένας από τους καλύτερους μήνες είναι σίγουρα ο Ιούνιος, με μεγάλες μέρες και καταπράσινη φύση . Η περιοχή που υπόκειται περισσότερο σε υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες στην Αγγλία είναι η νότια , με μέσους όρους έως και 35°C . Στα βόρεια οι βροχές είναι πιο συχνές, αλλά καταιγίδες σε όλη τη χώρα , ιδιαίτερα στα νότια και στο εσωτερικό. Είναι λοιπόν απαραίτητο να μην ξεχάσετε την ομπρέλα και το αδιάβροχό σας. Αυτή η εποχή είναι επίσης η ιδανική στιγμή για να γνωρίσετε την περιήγησή μας στην Κορνουάλη και την Ουαλία, για να ανακαλύψετε τα υπέροχα τοπία της Ουαλίας και την ομορφιά της Κορνουάλης.

Φθινόπωρο στην Αγγλία

Τέλος, το φθινόπωρο, με το κλίμα και τις θερμοκρασίες στην Αγγλία, δεν είναι από τις καλύτερες εποχές για να πάτε εδώ, όπως ο χειμώνας. Στην πραγματικότητα, ο καιρός στην Αγγλία είναι βροχερός και ο ουρανός είναι συχνά γκρίζος, καθώς και αέρας . Οι περιστασιακές χιονοπτώσεις ξεκινούν τον Νοέμβριο και το φθινόπωρο είναι επίσης η εποχή με τις περισσότερες βροχοπτώσεις . Επιπλέον, το φθινόπωρο όπως και ο χειμώνας είναι μια εποχή που κυριαρχείται από αντικυκλώνες , που συχνά δημιουργούν νυχτερινές ομίχλες . Ωστόσο, αυτή η σεζόν είναι επίσης ιδανική για να απολαύσετε τις διακοπές των Αγίων Πάντων, μαζεύοντας κολοκύθες για να χαράξετε στα αγροκτήματα που ανοίγουν τις πόρτες τους για αυτήν την εμπειρία, αναδημιουργώντας την ατμόσφαιρα του Halloween .

Επιπλέον, η Νύχτα του Γκάι Φωκς πραγματοποιείται στις 5 Νοεμβρίου , μια σημαντική αγγλική αργία που χρονολογείται από τα γεγονότα του 1605 , όταν συνελήφθη το μέλος της Συνωμοσίας της Πυρίτιδας, Γκάι Φοκς . Αυτή η εθνική εορτή χαρακτηρίζεται από φωτιές και πυροτεχνήματα για τον εορτασμό της αποτυχημένης απόπειρας κατά του βασιλιά. Οι φθινοπωρινές ατμόσφαιρες, ωστόσο, δίνουν και μια μοναδική γοητεία στα πάρκα της, όπως η διαδρομή μέσω του Wiltshire ή της Lake District .

Αγγλία Κλίμα, Πότε να πάτε;

Αφού σας δείξαμε ποια είναι η καλύτερη εποχή για να πάτε στην Αγγλία με βάση το κλίμα, είδαμε ότι η ιδανική εποχή για να επισκεφθείτε τη χώρα είναι το καλοκαίρι.

Λοιπόν, πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να πάτε στην Αγγλία ; Ας δούμε μαζί τον πίνακα με όλες τις λεπτομέρειες για να μάθουμε πότε θα πάμε με βάση τους μήνες του χρόνου.

ΜήναςΚλίμαΕποχικότηταΤιμή
Ιανουάριος*Χαμηλός*
Φεβρουάριος**Χαμηλός**
Μάρτιος**Μεσο ***
Απρίλιος***Μεσο ***
Ενδέχεται***Μεσο ***
Ιούνιος****υψηλός****
Ιούλιος****υψηλός****
Αύγουστος****υψηλός****
Σεπτέμβριος***Μεσο ***
Οκτώβριος**Χαμηλός**
Νοέμβριος*Χαμηλός**
Δεκέμβριος*Χαμηλός*
Μήνες ανά έτος*****=ήπια
*=κρύο/ζεστό
Υψηλό/Μεσαίο/Χαμηλό*=φθηνό
*****=ακριβότερο

Συχνές ερωτήσεις, Αγγλία Πότε να πάτε

Παρακάτω θα βρείτε συχνές ερωτήσεις από τους ταξιδιώτες μας για να δείτε μαζί ποια είναι η καλύτερη εποχή για να πάτε με βάση τον καιρό στην Αγγλία, το κλίμα και τις θερμοκρασίες της.

Πότε είναι καλύτερο να πάτε στην Αγγλία;

Η καλύτερη εποχή για να πάτε στην Αγγλία είναι το καλοκαίρι.

Πότε να μην πάτε στην Αγγλία;

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες περίοδοι που να μην συνιστώνται για να πάτε στην Αγγλία.

Πώς να επισκεφτείτε την Αγγλία και πότε να πάτε με βάση το κλίμα;

Τώρα που χάρη στο άρθρο μας Πότε να πάτε στην Αγγλία έχετε μια ξεκάθαρη ιδέα, σας συνιστούμε να ενημερωθείτε για τα έγγραφα που χρειάζονται για να εισέλθετε στη χώρα και να επισκεφτείτε την ενότητα Ασφαλή Ταξίδια για όλες τις πληροφορίες σχετικά με την πρόσβαση και τους πιθανούς περιορισμούς.

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια