Κρουαζιέρα στον Νείλο στην Αίγυπτο: Ο πλήρης οδηγός

Η κρουαζιέρα στον Νείλο είναι μια από τις εμβληματικές εμπειρίες της Αιγύπτου . Χωρίς τον Νείλο, ο μεγάλος φαραωνικός πολιτισμός της Αιγύπτου δεν θα είχε επιβιώσει ποτέ και θα ακμάσει ανά τους αιώνες, κυριαρχώντας τόσα πολλά από όσα γνωρίζουμε για τον αρχαίο κόσμο της ανατολικής Μεσογείου.

Σήμερα ο Νείλος εξακολουθεί να ελέγχει τη σύγχρονη Αίγυπτο, με περίπου το 95 τοις εκατό του πληθυσμού να ζει στις όχθες της και στην περιοχή του δέλτα του ποταμού πριν χυθεί στη Μεσόγειο.

Μια κρουαζιέρα κατά μήκος αυτού του ποταμού είναι ένα ταξίδι στην επική ανθρώπινη ιστορία της Αιγύπτου. οι όχθες του ποταμού ήταν διάσπαρτες με τους πιο διάσημους τεράστιους ναούς της Αιγύπτου και τους ζωγραφισμένους τάφους.

Είναι επίσης μια γεύση της Αιγύπτου στην πιο πλούσια και γαλήνια της, και μια από κοντά εμπειρία του αγροτικού παραποτάμιου τοπίου της χώρας.

Πριν κατευθυνθείτε στην Αίγυπτο, χρησιμοποιήστε τον πλήρη οδηγό μας για την κρουαζιέρα στο Νείλο για να σας βοηθήσει να προγραμματίσετε το ταξίδι σας.

Κρουαζιέρα στον Νείλο στην Αίγυπτο
Κρουαζιέρα στον Νείλο στην Αίγυπτο

Cruisers του Νείλου

Ο πιο δημοφιλής τρόπος για να κάνετε μια κρουαζιέρα στον Νείλο είναι με ένα από τα μεγάλα καταδρομικά σκάφη του Νείλου .

Σκεφτείτε ένα καταδρομικό του Νείλου ως ένα πλωτό ξενοδοχείο. Οι κανονικές παροχές του πλοίου περιλαμβάνουν χώρο ηλιοθεραπείας (ή χώρο ηλιοθεραπείας) με πισίνα και εστιατόριο.

Ακριβώς όπως με τα ξενοδοχεία, υπάρχει μια τεράστια ποικιλία επιλογών κρουαζιερόπλοιων του Νείλου, και τα σκάφη διαφέρουν πολύ στην τιμή και το εύρος των εγκαταστάσεων.

Μερικά από τα κορυφαία πολυτελή σκάφη (συχνά διαχειρίζονται ή σε συνδυασμό με διεθνείς επωνυμίες ξενοδοχείων πέντε αστέρων) προσφέρουν μια εμπειρία κρουαζιέρας πολυτελείας, με εγκαταστάσεις σπα, πολυτελώς διακοσμημένες καμπίνες και γκουρμέ φαγητό.

Σε σκάφη μεσαίας κατηγορίας, μπορείτε να περιμένετε άριστη εξυπηρέτηση του προσωπικού, αλλά η διακόσμηση θα είναι πολύ λιγότερο μεγαλειώδης (και ο χώρος της καμπίνας θα είναι συνήθως πολύ μικρότερος) και δεν θα υπάρχουν τόσες πολλές εγκαταστάσεις επί του σκάφους.

Μερικά από τα πιο φθηνά κρουαζιερόπλοια του Νείλου μπορεί να εξαντληθούν και καλύτερα να τα αποφύγετε εάν θέλετε μια άνετη εμπειρία κρουαζιέρας.

Το One Nile Cruiser, το M/S Sudan , προσφέρει μια ξεχωριστή διαμονή κρουαζιέρας κληρονομιάς και τη μοναδική ευκαιρία κρουαζιέρας σε ένα από τα αυθεντικά τουριστικά ατμόπλοια του Νείλου, που τώρα είναι ανακαινισμένο για σύγχρονες ανέσεις, αλλά εξακολουθεί να είναι γεμάτο με χαρακτήρα του 19ου αιώνα.

Γενικά, τα κρουαζιερόπλοια του Νείλου μεταφέρουν περίπου 50 έως 100 επιβάτες . Σημειώστε ότι αυτό σημαίνει ότι θα επισκέπτεστε πάντα τα τουριστικά αξιοθέατα στις περιλαμβανόμενες εκδρομές σας σε μια μεγάλη ομάδα. Εάν οι μεγάλες ομαδικές εκδρομές δεν είναι πραγματικά για εσάς, σκεφτείτε προσεκτικά πριν εγγραφείτε για μια κρουαζιέρα στον Νείλο.

Κρουαζιέρα στον Νείλο στην Αίγυπτο
Κρουαζιέρα στον Νείλο στην Αίγυπτο

Ζωή στο πλοίο

Τα πακέτα κρουαζιερόπλοιων του Νείλου περιλαμβάνουν συνήθως όλα τα γεύματα και μια σειρά από περιλαμβανόμενες χερσαίες εκδρομές.

Για παράδειγμα, στην πιο δημοφιλή διαδρομή κρουαζιέρας Λούξορ-Ασουάν, περιλαμβάνονται περιηγήσεις στο ναό του Έντφου και στο Ναό Κομ Όμπο , καθώς και μια περιήγηση στις σημαντικότερες τοποθεσίες του Λούξορ στη Δυτική Όχθη .

Τα βράδια, περιλαμβάνεται μια σειρά από προαιρετική ψυχαγωγία στο πλοίο. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από μουσική ψυχαγωγία έως διαλέξεις Αιγυπτιολογίας ανάλογα με την κρουαζιέρα.

Όπως συμβαίνει με όλες τις κρουαζιέρες, τα δρομολόγια του πλοίου είναι ταξινομημένα, καθώς συγκεντρώνουν μια μεγάλη ομάδα. Όλα τα καλά κρουαζιερόπλοια του Νείλου διαφημίζουν τα δρομολόγιά τους, ώστε να μπορείτε να ελέγξετε αν είστε ικανοποιημένοι με το δρομολόγιο πριν κάνετε κράτηση.

Το στυλ διαμονής στην καμπίνα κυμαίνεται απίστευτα. Περισσότερα σκάφη πολυτελούς στιλ προσφέρουν καμπίνες με μεγάλα παράθυρα, που αξιοποιούν στο έπακρο τη θέα στον Νείλο.

Συνήθως, οι καμπίνες στο χαμηλότερο κατάστρωμα είναι η φθηνότερη επιλογή κρουαζιέρας. Αυτό συμβαίνει επειδή η θέα σας θα παρεμποδιστεί. Εάν η θέα στην καμπίνα είναι σημαντική για εσάς, αξίζει τον κόπο να πληρώσετε επιπλέον για μια καμπίνα στο πάνω κατάστρωμα.

nile, egypt, flow

Δρομολόγια και δρομολόγια κρουαζιερόπλοιων του Νείλου

Η πιο τυπική διαδρομή με κρουαζιερόπλοιο του Νείλου είναι μεταξύ Λούξορ και Ασουάν , με κρουαζιέρες που ξεκινούν από κάθε άκρο.

Αυτή η διαδρομή είναι συνήθως τρεις ή τέσσερις νύχτες , αν και θα περάσετε δύο από αυτές τις νύχτες στο λιμάνι εν πλω στο σημείο έναρξης και λήξης.

Σημειώστε ότι περισσότερος χρόνος από ό,τι νομίζετε ότι θα ξοδευτεί στην αποβάθρα. Ο πραγματικός χρόνος πλεύσης στο ποτάμι είναι περιορισμένος.

Σε μια κρουαζιέρα από το Λούξορ στο Ασουάν ή από το Ασουάν στο Λούξορ, οι τυπικές διαδρομές περιλαμβάνουν μια ξενάγηση στα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Κοιλάδας των Βασιλέων και του Ναού του Χατσεψούτ στη δυτική όχθη του Λούξορ και του Ναού του Καρνάκ στην ανατολική όχθη του Λούξορ. σταματά ενώ κάνετε κρουαζιέρα κατά μήκος του ποταμού στο Edfu και στο Kom Ombo για ξεναγήσεις στο Ναό του Horus και στο Temple of Kom Ombo. και ξενάγηση στο ναό Philae στο Aswan.

Κατά τη διάρκεια της ελλιμενισμού στο Ασουάν , προσφέρονται συνήθως προαιρετικές εκδρομές στους Ναούς του Abu Simbel και το αερόστατο είναι συνήθως διαθέσιμο ως προαιρετικό επιπλέον στο Λούξορ.

Ορισμένα κρουαζιερόπλοια του Νείλου προσφέρουν μεγαλύτερες κρουαζιέρες κατά μήκος αυτής της διαδρομής – για παράδειγμα, ένα πακέτο κρουαζιέρας από Λούξορ προς Ασουάν επτά διανυκτερεύσεων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε αυτές τις μεγαλύτερες κρουαζιέρες, οι ξεναγήσεις και οι στάσεις που συμπεριλαμβάνονται παραμένουν ως επί το πλείστον οι ίδιες, αν και συνήθως γίνεται στάση στην Έσνα για ξενάγηση στο Ναό του Κνουμ.

Αυτό που προσφέρουν αυτές οι μεγαλύτερες εκδρομές είναι μια λιγότερο βιαστική εμπειρία κρουαζιέρας στον Νείλο με ένα δρομολόγιο που ταξιδεύει από το Λούξορ στο Ασουάν και στη συνέχεια επιστρέφει στο Λούξορ (ή αντίστροφα), έτσι ώστε να αφιερώνεται περισσότερος χρόνος στην κρουαζιέρα στον ποταμό και στις υπεράκτιες ξεναγήσεις στο Οι ναοί απέχουν περισσότερο κατά μήκος της διαδρομής.

Ωστόσο, αν ψάχνετε για αυτή τη μεγαλύτερη επιλογή κρουαζιέρας στον Νείλο, η διαδρομή Κάιρο προς Λούξορ ή Λούξορ προς Κάιρο είναι μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα διαδρομή.

Αυτό το δρομολόγιο διαρκεί συνήθως από εννέα έως 11 νύχτες . Αυτή η διαδρομή συνήθως συνεχίζει προς το Ασουάν, επομένως μπορείτε να επιλέξετε να προσθέσετε και σε αυτήν την ενότητα.

Σε σύγκριση με τον αριθμό των σκαφών που κατευθύνονται πάνω και κάτω από το Νείλο μεταξύ Λούξορ και Ασουάν, μόνο μια χούφτα κρουαζιερόπλοια του Νείλου διασχίζουν ολόκληρη τη διαδρομή του ποταμού και υπάρχουν πολύ λιγότερα δρομολόγια κατά τη διάρκεια του έτους.

Αυτό το δρομολόγιο είναι κάτι σαν ονειρικό ταξίδι για ταξιδιώτες με ιστορική σκέψη , που κατευθύνονται σε όλα τα σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα της Αρχαίας Αιγύπτου κατά μήκος του Νείλου μεταξύ του Καΐρου και του Λούξορ.

Τυπικές στάσεις κατά μήκος της διαδρομής (με κατεύθυνση βόρεια προς νότο) είναι το Beni Suef, για να επισκεφθείτε τις Πυραμίδες του Maydom και της Hawara. Minya, για να επισκεφθείτε τους αρχαιολογικούς χώρους Tell Al-Amarna, Tuna Al-Gebel και Beni Hasan. Sohag για να επισκεφθείτε την Άβυδο και τον ναό της Seti I. και την Κένα για να επισκεφθείτε τη Δεντάρα.

Όπως και με τις κρουαζιέρες από το Λούξορ στο Ασουάν, κανονικά περιλαμβάνονται επίσης περιηγήσεις στα αξιοθέατα στα σημεία επιβίβασης και αποβίβασής σας. Στο Κάιρο, αυτή είναι συνήθως μια ξενάγηση στις Πυραμίδες της Γκίζας και στο Αιγυπτιακό Μουσείο.

Dahabiyas: Μια πιο οικεία και εξατομικευμένη κρουαζιέρα στον Νείλο

Ο πιο αποκλειστικός τρόπος για να κάνετε κρουαζιέρα στον Νείλο είναι το νταχαμπίγια. Αυτά τα ιστιοπλοϊκά σκάφη είναι γεμάτα χαρακτήρα και γυρίζουν πίσω στις πρώτες μέρες του τουρισμού του Νείλου , πριν τα ατμόπλοια αρχίσουν να κινούνται στον ποταμό. Όλοι οι διάσημοι τουρίστες του Νείλου του 19ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένου του Gustave Flaubert και της Florence Nightingale, έκαναν τα ταξίδια τους στα dahabiyas.

Τα σκάφη γενικά μεταφέρουν μόνο από 10 έως 20 επιβάτες .

Ό,τι χάνεις στις εγκαταστάσεις (δεν θα βρεις εστιατόριο ή πισίνα στο πλοίο), το αναπληρώνεις με προσωπική εξυπηρέτηση, ευελιξία στο δρομολόγιο και έλλειψη πολυκοσμίας.

Αν ψάχνετε για μια πιο οικεία εμπειρία κρουαζιέρας στον Νείλο, αλλά εξακολουθείτε να θέλετε την άνεση μιας καμπίνας, τα dahabiyas είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στα μεγάλα κρουαζιερόπλοια του Νείλου.

Αντί να αγκυροβολούν για τη νύχτα μέσα σε μια γεμάτη αποβάθρα κρουαζιερόπλοιων του Νείλου, τα νταχαμπίγια συνήθως αγκυροβολούν στα νησιά του Νείλου για τη νύχτα , ώστε οι επιβάτες να μπορούν να δοκιμάσουν τον Νείλο στην πιο ήρεμη κατάσταση.

Λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν πολύ λιγότερες επιλογές σε σκάφη και ιστιοφόρα από ό,τι με τα κρουαζιερόπλοια του Νείλου, επομένως είναι καλύτερο να οργανώσετε και να κάνετε κράτηση όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Λόγω του μικρού μεγέθους των dahabiya, εάν ταξιδεύετε ομαδικά, μπορείτε επίσης να κάνετε κράτηση για μια εντελώς ιδιωτική κρουαζιέρα dahabiya .

Όπως και με τα κρουαζιερόπλοια του Νείλου, όλα τα γεύματα (που σερβίρονται κοινόχρηστα σε νταχαμπίγια) περιλαμβάνονται στην τιμή της κρουαζιέρας, αλλά η συμπερίληψη των ξεναγήσεων και των τελών εισόδου στα τουριστικά αξιοθέατα εξαρτάται από τον εκάστοτε φορέα κρουαζιέρας. Πάντα να ελέγχετε και να συγκρίνετε χρονοδιαγράμματα και συμπεριλήψεις.

Κρουαζιέρα στον Νείλο στην Αίγυπτο
Κρουαζιέρα στον Νείλο στην Αίγυπτο

Dahabiya Routes & δρομολόγια

Τα Dahabiyas συνήθως πλέουν μια διαδρομή μεταξύ Esna (58 χιλιόμετρα νότια του Λούξορ) και Aswan (με αναχωρήσεις διαθέσιμες από κάθε άκρο) με ένα δρομολόγιο τριών ή τεσσάρων διανυκτερεύσεων. Οι μεταφορές από το Λούξορ στην Έσνα περιλαμβάνονται στην τιμή της κρουαζιέρας.

Το μικρό μέγεθος αυτών των ιστιοπλοϊκών σκαφών σημαίνει ότι μπορούν να ελλιμενιστούν σε μέρη κατά μήκος του ποταμού που δεν μπορούν τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια του Νείλου, επομένως τα δρομολόγια λαμβάνουν ενδιαφέροντα μνημεία και μέρη που χάνουν τα καταδρομικά του Νείλου.

Ένα τυπικό δρομολόγιο τριών διανυκτερεύσεων σε μια νταχαμπίγια, με εκδρομές με ξεναγό που περιλαμβάνονται, θα μπορούσε να περιλαμβάνει περιηγήσεις στο Ναό του Χόρου του Έντφου και στο Ναό Κομ Όμπο, καθώς και στάσεις σε τοπικά παραποτάμια χωριά, το αρχαίο λατομείο και τα μνημεία του Gebel El-Silsila και χωριό Daraw με την αγορά της καμήλας.

Feluccas: The Adventure Travel Alternative

Τα Feluccas είναι τα παραδοσιακά σκάφη με μονό πανί του Νείλου. Αυτή είναι μια κρουαζιέρα στον Νείλο για τους πιο τολμηρούς . Ό,τι χάνεις στις εγκαταστάσεις, κερδίζεις σε τοπία, γαλήνιες νύχτες γεμάτες αστέρια, περισσότερο χρόνο στο ποτάμι και σε κοντινή εμπειρία ζωής στο ποτάμι.

Οι Feluccas γενικά μεταφέρουν έως και οκτώ επιβάτες και έχουν πλήρωμα δύο έως τριών ατόμων που κάνουν την ιστιοπλοΐα και το μαγείρεμα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Γενικά δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις μπάνιου στο πλοίο. Οι επιβάτες δεν περιμένουν να κάνουν ντους μέχρι να αποβιβαστούν και η φελούκα αγκυροβολεί σε ένα νησί του Νείλου ή σε τράπεζα όταν οι επιβάτες ζητούν διάλειμμα για την τουαλέτα.

Οι επιβάτες κοιμούνται στο κατάστρωμα με μαξιλάρια το βράδυ . Είναι καλή ιδέα να φέρετε έναν υπνόσακο, αν και οι φελούκες συνήθως παρέχουν πολλές κουβέρτες εάν χρειάζεται.

Τα γεύματα είναι απλά αλλά νόστιμα αιγυπτιακά σπιτικά μαγειρικά, συχνά διατηρούνται χορτοφαγικά, καθώς το μόνο ψυγείο είναι η παγοθήκη.

Ο χρόνος που αφιερώνεται σε μια φελούκα είναι μια ζωή μειωμένη στα βασικά , επομένως μην περιμένετε Wi-Fi επί του σκάφους ή ηλεκτρισμό. Τη νύχτα, η φελούκα φωτίζεται από φανάρια κεριών, ενώ η ημερήσια δραστηριότητα κρουαζιέρας είναι βασικά χαλαρή στο κατάστρωμα θαυμάζοντας το τοπίο ή διαβάζοντας, με άφθονο χρόνο και για στάσεις για κολύμπι.

Οι ξεναγήσεις και τα τέλη μνημείων δεν περιλαμβάνονται στην τιμή της κρουαζιέρας με φελούκα. Οι κρουαζιέρες Felucca κοστολογούνται στην τιμή του προϋπολογισμού και το κόστος συνήθως καλύπτει τη μεταφορά, τα γεύματα και τα άφθονα φλιτζάνια τσάι.

Σε αντίθεση με τα κρουαζιερόπλοια και τα νταχαμπίγια του Νείλου, οι κρουαζιέρες με φελούκα συχνά οργανώνονται και κρατούνται επιτόπου στο Ασουάν.

Πάντα να ελέγχετε το σκάφος πριν συμφωνήσετε και να συζητήσετε ποιες ανέσεις θα είναι διαθέσιμες – για παράδειγμα μερικοί φελούκες θα εφοδιάζουν το σκάφος τους με αναψυκτικά και νερό για να το πουλήσουν στους επιβάτες, ενώ άλλοι θα περιμένουν από τους επιβάτες να φέρουν αυτές τις επιπλέον προμήθειες μαζί τους.

Κρουαζιέρα στον Νείλο στην Αίγυπτο
Κρουαζιέρα στον Νείλο στην Αίγυπτο

Felucca Routes & δρομολόγια

Οι Φελούκες ξεκινούν από το Ασουάν για να ακολουθήσουν τη ροή του ποταμού . Τα δρομολόγια ταξιδιών πωλούνται γενικά ως κρουαζιέρες μιας νύχτας, δύο ή τριών διανυκτερεύσεων.

Τα δρομολόγια είναι πολύ χαλαρά (η ταχύτητα πλεύσης εξαρτάται πλήρως από τον άνεμο και τις καιρικές συνθήκες) και μπορούν να προσαρμοστούν πλήρως, με στάσεις σε τοπικά χωριά και λιγότερο επισκέψιμες τοποθεσίες κατά μήκος του ποταμού, όπως το Gebel El-Silsisa.

Η επιλογή μιας νύχτας περιλαμβάνει σχεδόν δύο ολόκληρες ημέρες στο ποτάμι, επομένως είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν θέλετε πραγματικά να ζήσετε τη ζωή του Νείλου από κοντά, αλλά δεν είστε σίγουροι αν μπορείτε να αντέξετε περισσότερο χρόνο χωρίς ανέσεις πλάσματος.

Οι κρουαζιέρες μιας νύχτας με φελούκα τελειώνουν στο Ναό Kom Ombo. Η πιο δημοφιλής επιλογή κρουαζιέρας με φελούκα είναι η κρουαζιέρα δύο διανυκτερεύσεων , η οποία σταματά στη διαδρομή στο Kom Ombo και τελειώνει στο Edfu για τον Ναό του Horus. Τρεις νύχτες κρουαζιέρες αποβιβάζονται στο Esna.

Οι μεταφορές στο Λούξορ (ή πίσω στο Ασουάν) στο τέλος του ταξιδιού μπορούν να συμπεριληφθούν στην τιμή της κρουαζιέρας, αλλά καθώς τα φελούκα λειτουργούν μεμονωμένα, πρέπει να συμφωνηθούν όλες οι λεπτομέρειες πριν από την απόπλου.

Σύντομες εκδρομές Felucca

Η Φελούκα σηκώθηκε σε μια παραλία κοντά στο Λούξορ

Αν σας αρέσει η ιδέα του ταξιδιού με φελούκα αλλά δεν πιστεύετε ότι θα νιώθετε άνετα σε μια ολονύχτια περιήγηση με φελούκα, μην φοβάστε – μπορείτε να ζήσετε την κρουαζιέρα στον Νείλο με αυτό το παραδοσιακό στυλ σε μια ημερήσια εκδρομή.

Τόσο το Λούξορ όσο και το Ασουάν είναι κορυφαίοι προορισμοί για σύντομα ταξίδια με φελούκα , τα οποία συνήθως κοστολογούνται ανά ώρα.

Ορισμένα δρομολόγια κρουαζιερόπλοιων του Νείλου προσφέρουν μια σύντομη βόλτα με φελούκα γύρω από τα νησιά του Ασουάν ως μία από τις περιλαμβανόμενες εκδρομές τους ενώ βρίσκονται στην αποβάθρα εκεί.

Σύντομες περιηγήσεις με φελούκα στο Ασουάν κάνουν κύκλους στα νησιά, συνήθως κάνοντας στάσεις στο νησί Κίτσενερ και στη δυτική όχθη κοντά στο Μοναστήρι του Αγίου Συμεών. Για μια μεγαλύτερη περιήγηση με felucca, κατευθυνθείτε νότια στο νησί Seheyl.

Για τις καλύτερες επιλογές φωτογραφίας, προγραμματίστε το ταξίδι σας λίγο πριν τη δύση του ηλίου.

Aκολουθήστε μας στο facebook

Κάρτα Revolut: Η καλύτερη λύση για τους ταξιδιώτες!

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Ενοικίαση αυτοκινήτου

Διαμονή

Ασφάλιση 

Διαβάστε επίσης:Αίγυπτος τα  καλύτερα μέρη για επίσκεψη

 εκδρομή διακοπών στην Αίγυπτο

ενδιαφέροντα γεγονότα για την Αίγυπτο

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια