Ο απόλυτος οδηγός για να επισκεφθείτε το Angkor Wat σε 1 ημέρα

Ένας από τους πιο πολύτιμους θρησκευτικούς χώρους στον κόσμο, το Angkor Wat και οι πολλοί άλλοι ναοί του Angkor είναι ένα πραγματικό θαύμα. Ένα ουσιαστικό μέρος οποιασδήποτε διαδρομής στην Καμπότζη, το Angkor αιχμαλωτίζει τους επισκέπτες με την εντυπωσιακή ομορφιά του και την απίστευτα διατηρημένη πολιτιστική του κληρονομιά. Με πολύ περισσότερα να δείτε εδώ από ό,τι θα περίμενε κανείς, η πρόκληση μιας επίσκεψης στο Angkor είναι να βρεις τον καλύτερο τρόπο για να τα ζήσεις όλα.

Είναι απολύτως εφικτό να περάσετε μια ολόκληρη μέρα, από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου, εξερευνώντας το Angkor χωρίς να ξεμείνετε από ναούς για να δείτε. Με τόσες πολλές δυνατότητες, είναι καλύτερο να πάτε προετοιμασμένοι, γνωρίζοντας ακριβώς τι να δείτε και πώς να μετακινηθείτε. Ο απόλυτος οδηγός μας για το Angkor Wat παρέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να δείτε τα καλύτερα του Angkor Wat σε μια μέρα και να κάνετε το ταξίδι σας με απόλυτη επιτυχία.

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

Συνδεθείτε στην ομάδα ⁨TicketsWe⁩ στο Viber << 👈✈️🌍

Διαβάστε επίσης : “Κλείστε Τώρα Ξενοδοχείο και Πληρώστε Λιγότερα!

Φόντο στο Angkor Wat

Για μια καλύτερη ιδέα του τι κάνει το Angkor Wat ένα τόσο σημαντικό και μαγευτικό μέρος για επίσκεψη, βοηθάει να μάθετε λίγα πράγματα για την ιστορία του. Μόλις μάθετε λίγα πράγματα για το Angkor και την κληρονομιά των ναών και των πόλεων του, τα αξιοθέατα εκεί θα σας μείνουν ακόμα πιο εντυπωσιακά και αξέχαστα.

Πού είναι το Angkor Wat;

Το Angkor Wat βρίσκεται στη βορειοδυτική Καμπότζη, λίγο έξω από την πόλη Siem Reap, στην αρχαία πόλη Angkor (κάποτε γνωστή ως Yaśodharapura).

Τι είναι το Angkor Wat;

Το Angkor Wat είναι ένας ναός που χτίστηκε αρχικά στον ινδουιστικό θεό Vishnu ως κρατικός ναός του βασιλιά Suryavarman II και στη συνέχεια το μαυσωλείο του. Αργότερα μετατράπηκε σε βουδιστικό ναό. 

Ωστόσο, το Angkor Wat είναι απλώς ένας από τους ναούς του Αρχαιολογικού Πάρκου Angkor, το οποίο φιλοξενεί εκατοντάδες ναούς και εκτείνεται σε 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (περίπου 386 τετραγωνικά μίλια). Ολόκληρη η τοποθεσία Angkor βρίσκεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO για τα απίστευτα διατηρημένα κατάλοιπα και τη βαθιά πολιτιστική ιστορία της.

Πότε κατασκευάστηκε το Angkor Wat;

Η πόλη Angkor ιδρύθηκε στις αρχές του 10ου αιώνα και κάθε ναός της χτίστηκε σε διαφορετικές περιόδους. Το Angkor Wat, συγκεκριμένα, χτίστηκε το πρώτο μισό του 12ου αιώνα και πολλοί από τους άλλους διάσημους ναούς Angkor χτίστηκαν αργότερα.

Ποιος έχτισε το Angkor Wat;

Η πόλη Angkor χτίστηκε για πρώτη φορά από τον βασιλιά Yasovarman I, ενώ το Angkor Wat χτίστηκε από τον βασιλιά Suryavarman II. Πολλοί από τους άλλους ναούς χτίστηκαν από τον διάδοχό του, τον βασιλιά Jayavarman VII, ο οποίος έχτισε τον ναό Bayon μέσα στη νέα πρωτεύουσα, Angkor Thom. Αυτοί οι βασιλιάδες ήταν όλοι ηγεμόνες της αυτοκρατορίας των Χμερ. Καλύπτοντας τη σύγχρονη Καμπότζη, το Λάος, την Ταϊλάνδη και τμήματα του Βιετνάμ, η αυτοκρατορία βασίλεψε από τον ένατο έως τον 15ο αιώνα. 

Μοναχός που περπατά στο Angkor Wat στην Καμπότζη

Πώς να φτάσετε στο Angkor Wat

Το Angkor Wat βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη Siem Reap στα βορειοδυτικά της Καμπότζης, και είναι μια καθιερωμένη στάση στο τουριστικό μονοπάτι της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ως ο πιο δημοφιλής προορισμός της Καμπότζης, είναι ένα από τα πιο εύκολα μέρη για να φτάσετε στη χώρα. Είτε θέλετε να μάθετε πώς να πάτε από την Μπανγκόκ στο Angkor Wat είτε από κάπου πιο κοντά στην Καμπότζη, σας έχουμε καλύψει.

Ο πιο άμεσος τρόπος για να φτάσετε στο Siem Reap και στο Angkor Wat είναι μέσω του διεθνούς αεροδρομίου Siem Reap έξω από την πόλη. Οι περισσότερες ασιατικές αεροπορικές εταιρείες πλήρους εξυπηρέτησης και προϋπολογισμού έχουν τουλάχιστον μερικές συνδέσεις με το Siem Reap από πολλές μεγάλες ασιατικές πόλεις. Μπορείτε επίσης να πάρετε πτήσεις εσωτερικού από την Πνομ Πενχ και το Sihanoukville.

Η άλλη επιλογή σας για να ταξιδέψετε στο Angkor Wat είναι να πάτε από ξηρά, που σημαίνει με λεωφορείο ή ιδιωτική μεταφορά. Ουσιαστικά μια υπηρεσία ταξί, η ιδιωτική μεταφορά είναι ένα αυτοκίνητο, βαν ή μίνι λεωφορείο που σας μεταφέρει στο Angkor Wat από την Πνομ Πενχ ή την Μπανγκόκ. Αυτές οι μεταφορές είναι η πιο ακριβή επιλογή αλλά και πιθανότατα η πιο άνετη και ιδιωτική. Το λεωφορείο είναι πιο προσιτό, είτε από Μπανγκόκ, Πνομ Πενχ, είτε από μια μικρότερη πόλη όπως το Μπαταμπάνγκ.

Ανακούφιση στο Angkor Wat στην Καμπότζη

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να επισκεφθείτε το Angkor Wat

Ένα βασικό στοιχείο για τον προγραμματισμό ενός ταξιδιού στο Angkor Wat (ή οπουδήποτε, πραγματικά) είναι πόσο καιρό χρειάζεστε για να το επισκεφθείτε. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να συνειδητοποιήσετε ότι δεν κλείσατε αρκετό χρόνο (ή κάνατε πάρα πολύ) σε έναν προορισμό. 

Αυτό μπορεί να είναι μια δύσκολη ερώτηση για ένα ταξίδι στο Angkor Wat, καθώς εξαρτάται από το πώς θέλετε να μετακινηθείτε και πόσους από τους εκατοντάδες ναούς θέλετε να δείτε. Είναι δυνατό να δείτε πολλά από το συγκρότημα Angkor μέσα σε μια μέρα, συμπεριλαμβανομένων των πιο γνωστών στιγμιότυπων. Αλλά δύο μέρες είναι ακόμα καλύτερα, επιτρέποντάς σας να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο μετακινείστε, να τολμήσετε στους πιο μακρινούς ναούς ή να το χαλαρώσετε. Αν δεν σκοπεύετε να δείτε κάποια από τα άλλα αξιοθέατα του Σιεμ Ριπ σε κοντινή απόσταση, όπως τη λίμνη Tonlé Sap, ή να σημειώσετε κάθε ναό, πιθανότατα δεν είναι απαραίτητες τρεις ημέρες.

Οι περισσότεροι ναοί είναι ανοιχτοί καθημερινά από τις 7:30 π.μ. έως τις 5:30 μ.μ., ώστε να μπορείτε να χωρέσετε πολλές περιηγήσεις στα αξιοθέατα στη μία μέρα σας. Οι εξαιρέσεις είναι το Angkor Wat και το Srah Srang, που ανοίγουν στις 5:30 π.μ. για την ανατολή του ηλίου, και το Phnom Bakheng και το Pre Rup, που είναι ανοιχτά από τις 5 π.μ. έως τις 7 μ.μ. για την ανατολή και τη δύση του ηλίου. Το εκδοτήριο είναι ανοιχτό από τις 4:30 το πρωί έως τις 5:30 το απόγευμα

Τιμή εισόδου για το Angkor Wat

Υπάρχουν τρεις εκδόσεις του Angkor Pass. Το πάσο μιας ημέρας κοστίζει 37 $, το πάσο τριών ημερών 62 $ και το πάσο επτά ημερών 72 $. Τα πάσο τριών ημερών και επτά ημερών δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούνται σε συνεχόμενες ημέρες και ισχύουν για μία εβδομάδα και έναν μήνα, αντίστοιχα.

Tuk tuk στο Angkor Wat στην Καμπότζη

Πώς να έρθετε γύρω από το Angkor Wat

Εάν σκοπεύετε να επισκεφθείτε το Angkor Wat σε μια μέρα, μια από τις μεγαλύτερες αποφάσεις που θα πρέπει να πάρετε είναι πώς θα μετακινηθείτε εκείνη την ημέρα. Το Angkor είναι τεράστιο, οπότε το περπάτημα από τον έναν ναό στον άλλο δεν είναι πραγματικά εφικτό. Θα κάνετε πολύ περπάτημα σε κάθε ναό, για να μην αναφέρουμε ότι ανεβείτε αμέτρητες σκάλες. 

Μπορείτε να μετακινηθείτε στο Angkor με βαν, tuk-tuk ή ποδήλατο. Δυστυχώς, οι ξένοι δεν επιτρέπεται να οδηγούν μοτοσικλέτα ή σκούτερ μέσα στο συγκρότημα Angkor.

Με Tour Van

Ως το πιο άνετο μέσο για να δείτε το Angkor, ένα tour van είναι επίσης η πιο ακριβή επιλογή. Καθισμένοι μέσα σε ένα κλιματιζόμενο βαν, θα πάτε άνετα από το Siem Reap στο Angkor και μετά από τον έναν ναό στον άλλο. Ένας ξεναγός θα σας εξηγήσει την ιστορία πίσω από κάθε μέρος που επισκέπτεστε. Το κόστος εξαρτάται από το αν θα επιλέξετε ιδιωτική ή κοινόχρηστη περιήγηση και τι περιλαμβάνει το πακέτο εκδρομής. 

Σύσταση: Αν θέλετε να επισκεφθείτε το Angkor Wat με περιήγηση αντί για μόνοι σας, συνιστούμε ανεπιφύλακτα αυτήν την ολοήμερη περιήγηση με την ανατολή του ηλίου . Είναι εξαιρετική αξία για τα χρήματα, οι ξεναγοί είναι εξαιρετικά ενημερωμένοι και φιλικοί, και μπορείτε να δείτε όλους τους καλύτερους ναούς στο Angkor.

Από Tuk-Tuk

Εάν η μεταφορά είναι το μόνο που θέλετε, η ενοικίαση ενός tuk-tuk για την ημέρα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δείτε το Angkor. Ο οδηγός μπορεί να σας μεταφέρει από τον ένα ναό στον άλλο και να σας περιμένει μέχρι να τους εξερευνήσετε. Αυτό σας επιτρέπει να προσαρμόσετε την επίσκεψή σας καθώς πηγαίνετε. 

Η περιήγηση στα αξιοθέατα με ένα tuk-tuk προσφέρει εξαιρετική ισορροπία μεταξύ κόστους και ευκολίας. Η πρόσληψη ενός για την ημέρα θα πρέπει να κοστίζει περίπου $15-$20, ανάλογα με τις διαπραγματευτικές σας ικανότητες.

Με το ποδήλατο

Εάν προτιμάτε να είστε δραστήριοι καθώς περιηγείστε στα αξιοθέατα, σκεφτείτε να νοικιάσετε ένα ποδήλατο για την ημέρα. Για λίγα δολάρια, μπορείτε να κάνετε πετάλι προς το Angkor από το Siem Reap και να πάτε στους επίπεδους δρόμους όπως θέλετε. Αν και αυτή είναι η φθηνότερη επιλογή, είναι επίσης η πιο αργή και ιδιαίτερα σκληρή σε ζεστό καιρό. Το πιο σημαντικό, δεν συνιστούμε να κάνετε ποδήλατο μέσα στην κυκλοφορία στο Siem Reap μετά τη δύση του ηλίου.

Ναός στο Angkor Wat κρυμμένος στη ζούγκλα. Καμπότζη

Καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε το Angkor Wat

Ως τροπικός προορισμός της Νοτιοανατολικής Ασίας, το Angkor δεν βιώνει τέσσερις εποχές – περισσότερο ένα μοτίβο ξηρών και υγρών εποχών. Η θερμοκρασία ποικίλλει σε όλη την περιοχή, από ήπια και ευχάριστη σε ζεστή και υγρή. Γενικά, η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε το Angkor είναι όταν ο καιρός είναι δροσερός και ξηρός, που σημαίνει Νοέμβριο έως Μάρτιο. Φυσικά, αυτή είναι επίσης η υψηλή περίοδος τουρισμού στο Angkor Wat και στο Siem Reap, οπότε σχεδιάστε ανάλογα.

Εκτός από αυτούς τους μήνες, μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσετε τη ζέστη, τις βροχές των μουσώνων ή και τα δύο. Το Angkor είναι πιο ζεστό από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, κάτι που κάνει τις περιηγήσεις στα αξιοθέατα νωρίς το απόγευμα αρκετά στραγγιστικές, ειδικά με ποδήλατο. Οι έντονες βροχοπτώσεις από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο μετατοπίζονται από ξαφνικές βροχοπτώσεις σε πιο συνεχείς βροχοπτώσεις καθώς περνούν οι μήνες, οι οποίες δεν είναι και οι καλύτερες συνθήκες περιήγησης στα αξιοθέατα, ειδικά σε μικρούς χωματόδρομους. Ωστόσο, η επίσκεψη εκτός περιόδου αιχμής έχει τα πλεονεκτήματά της, όπως λιγότερους τουρίστες στους ναούς και πιο οικονομικά δωμάτια στο Siem Reap.

Ανακούφιση στο Angkor Wat στην Καμπότζη

Πού να μείνετε για το Angkor Wat

Υπάρχει πραγματικά μόνο μία περιοχή όπου θα πρέπει να αναζητήσετε μέρη για να μείνετε κοντά στο Angkor Wat – την κοντινή πόλη Siem Reap. Αυτή η πόλη-θέρετρο είναι βασικά η πύλη προς το Angkor και έχει αυξηθεί καθώς περισσότεροι τουρίστες έρχονται να επισκεφθούν αυτό το θαύμα του κόσμου. Με τους ναούς μόλις 6 χιλιόμετρα (περίπου 3,7 μίλια) μακριά από την πόλη, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα να βρείτε έναν ξενώνα ή ξενοδοχείο στο Siem Reap κοντά στο Angkor Wat.

Όσο για το πού να μείνετε στο Siem Reap, πιο κοντά στην Παλιά Αγορά στο κέντρο της πόλης είναι καλύτερα. Μπορείτε επίσης να μείνετε απέναντι από το ποτάμι, αλλά πιθανότατα θα θέλετε να βρίσκεστε σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από τα κεντρικά σημεία, όπως η Pub Street και η Night Market .

Για πραγματική πολυτέλεια, σκεφτείτε το πεντάστερο J7 Hotel , του οποίου τα τεράστια δωμάτια είναι υπέροχα διακοσμημένα από ξύλο. Εκτός από την εξαιρετική εξυπηρέτηση, παρέχεται δωρεάν πρωινό και ιδιωτικό μπαλκόνι εδώ. Όλοι οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση στην εξωτερική πισίνα, ενώ ορισμένα δωμάτια διαθέτουν ακόμη και ιδιωτικό υπαίθριο τζακούζι.

Είναι δύσκολο να βρείτε καλύτερη σχέση ποιότητας τιμής στο Siem Reap από το Damrei Residence & Spa , ένα εκπληκτικά προσιτό ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Τα όμορφα και ευρύχωρα δωμάτια, το εξυπηρετικό προσωπικό και το δωρεάν πρωινό προσφέρουν μια εξαιρετική εμπειρία. Η πισίνα και το μπαρ και εστιατόριο των εγκαταστάσεων είναι απλώς ένα μπόνους.

Σε μικρή απόσταση με τα πόδια από την Pub Street και το κέντρο της πόλης βρίσκεται το Onederz Hostel , μία από τις αγαπημένες μας οικονομικές επιλογές στο Siem Reap. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε καθαρά και άνετα δωμάτια, εξαιρετική εξυπηρέτηση από το φιλικό προσωπικό και μια υπέροχη πισίνα στον τελευταίο όροφο όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε το ηλιοβασίλεμα.

Για περισσότερες επιλογές διαμονής κοντά στο Angkor Wat, επισκεφθείτε την Booking.com . Αυτός ο ιστότοπος προσφέρει σταθερά τις καλύτερες τιμές και η εξυπηρέτηση πελατών είναι σε θέση.

Τι να φέρετε μαζί σας στο Angkor Wat

Δεδομένου ότι θα είστε έξω για να εξερευνήσετε το Angkor όλη την ημέρα, φροντίστε να έχετε μαζί σας όλα όσα μπορεί να χρειαστείτε για την ημέρα. 

Για αρχή, θα κάνετε λίγο περπάτημα και ίσως ποδηλασία, οπότε ετοιμάστε καλά παπούτσια για να είστε δραστήριοι. Καθώς θα βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους τις περισσότερες φορές, ένα καπέλο και το αντηλιακό είναι ζωτικής σημασίας. Ανεξάρτητα από το πόσο ζεστό είναι, φέρτε επίσης άφθονο νερό , ώστε να μην χρειάζεται να βρίσκετε συνεχώς μέρη όπου μπορείτε να το αγοράσετε.

Επίσης, ενώ δεν υπάρχει ελονοσία στο Angkor, θα πρέπει να έχετε μαζί σας αντικουνουπικό για προστασία από άλλες ασθένειες που μεταδίδουν τα κουνούπια, όπως ο δάγγειος πυρετός. Ω, και μην ξεχνάτε τη φωτογραφική μηχανή σας !

Το τέλειο δρομολόγιο από την ανατολή έως το ηλιοβασίλεμα Angkor Wat

Με όλες αυτές τις συμβουλές για να επισκεφθείτε το Angkor Wat, δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο πιο σημαντικό – το δρομολόγιό σας για την ημέρα. Αυτός ο οδηγός περιλαμβάνει όλους τους καλύτερους ναούς για επίσκεψη, με τη σειρά που σας επιτρέπει να μεταβείτε εύκολα από τον έναν ναό στον άλλο και να δείτε τον καθένα την καλύτερη δυνατή ώρα της ημέρας. Είτε θέλετε να μάθετε τα καλύτερα σημεία για να δείτε την ανατολή και τη δύση του ηλίου είτε όταν ορισμένα μέρη είναι πιο ήσυχα, αυτό είναι το δρομολόγιο που πρέπει να ακολουθήσετε.

Ανατολή στο Angkor Wat στην Καμπότζη

Angkor Wat στο Sunrise

Πραγματικά δεν υπάρχει άλλο μέρος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας από τον ίδιο τον ναό του Angkor Wat. Φτάνοντας πριν την ανατολή του ηλίου, θα θελήσετε να κατευθυνθείτε προς την ανακλαστική πισίνα δυτικά του ναού. Στοχεύστε στο βορειοδυτικό άκρο της λίμνης για να έχετε το ιδανικό πλεονέκτημα για να παρακολουθήσετε τον ήλιο να σέρνεται πάνω από το ναό. Το Angkor Wat παίρνει σιγά-σιγά σχήμα από το σκοτάδι, ενώ οι πέντε πύργοι του ιερού είναι σύντομα ορατές. 

Θα υπάρχει πιθανώς ένα αρκετά μεγάλο πλήθος στη λίμνη, οπότε αν θέλετε να στήσετε μια κάμερα και ένα τρίποδο, φτάστε ακριβώς όταν οι πύλες ανοίγουν στις 5 π.μ. Στη συνέχεια, μόλις ανατείλει ο ήλιος και είστε ευχαριστημένοι με τις φωτογραφίες σας, είναι ώρα να πάτε να δείτε το Angkor Wat από κοντά.

Ακολουθώντας το μακρύ ψαμμίτη πεζοδρόμιο, θα στρίψετε σε μια από τις πλευρικές εισόδους στην καρδιά του ναού. Μέσα στους τοίχους, θα συναντήσετε μια σειρά από βεράντες, η καθεμία με μια γκαλερί γύρω της. Αυτές οι γκαλερί διαθέτουν μεγάλα, περίτεχνα γλυπτά και ανάγλυφα που αφηγούνται ιστορίες από την ινδουιστική μυθολογία. Στην κορυφή υπάρχει μια στοχαστική βεράντα με τέσσερις στοές που οδηγούν στον κεντρικό πύργο του ναού, ο οποίος έχει ένα ιερό του Βούδα στο κέντρο.

Τα Προμ

Ο πιο διάσημος από τους ναούς μετά το Angkor Wat, ο Ta Prohm είναι το μέρος που πολλοί άνθρωποι φαντάζονται όταν σκέφτονται το Angkor. Είτε το γνωρίζετε ως “ο ναός του Tomb Raider ” είτε ως “ο ναός όπου τα δέντρα φυτρώνουν από τον βράχο”, το Ta Prohm είναι πολύ πιο εντυπωσιακό από ό, τι μπορείτε να φανταστείτε κοιτάζοντας απλά φωτογραφίες ή παρακολουθώντας ταινίες. 

Θα χρειαστεί να διασχίσετε αρκετή ζούγκλα μόνο για να φτάσετε στην εξωτερική τάφρο αυτού του μικρού ναού, που κάποτε ήταν μοναστήρι και πανεπιστήμιο. Είναι εύκολο να δεις πώς ο ναός θα μπορούσε να είχε χαθεί με το πέρασμα των αιώνων καθώς τολμούσες βαθύτερα στη ζούγκλα.

Μόλις φτάσετε στο Ta Prohm, θα δείτε πώς τα δέντρα και τα φυτά έμειναν στη θέση τους μετά την εκ νέου ανακάλυψη του ναού έχουν ανακτήσει τα ερείπια. Είναι εκπληκτικό πόσες λεπτομέρειες του ναού έχουν διασωθεί. Με ένα περιπλανώμενο μονοπάτι που σας μεταφέρει μέσα από περάσματα και σε αυλές, υπάρχουν πολλά να απολαύσετε εκτός από τις ρίζες των δέντρων που απλώνονται γύρω από τις πόρτες. Εάν παραμείνετε σε οποιονδήποτε ναό εδώ, είναι πιθανό να είναι Ta Prohm.

Μοναχός στο ναό Banteay Kdei, Angkor Wat, Καμπότζη

Banteay Kdei

Όχι μακριά από το Ta Prohm, θα βρείτε τον Banteay Kdei, έναν από τους μη ανακαινισμένους ναούς του Angkor. Κάποτε βουδιστικό μοναστήρι και ναός, το Banteay Kdei μοιάζει από πολλές απόψεις με το Ta Prohm, αν και πολύ πιο ήσυχο. Μπορείτε να εμβαθύνετε στον λαβύρινθο των θαλάμων του για να καταλάβετε πώς πρέπει να έμοιαζαν άλλοι ναοί του Angkor πριν από τις προσπάθειες αποκατάστασης των τελευταίων δεκαετιών. Μεγάλο μέρος της γοητείας του Banteay Kdei προέρχεται από την ατημέλητη, κατάφυτη εμφάνισή του.

Λίμνη Srah Srang στο Angkor Wat στην Καμπότζη

Srah Srang

Ακριβώς απέναντι από το Banteay Kdei βρίσκεται το Srah Srang. Ενώ σήμερα είναι μόνο μια δεξαμενή, πιθανότατα υπήρχε επίσης κάποια μορφή ναού εδώ όταν χτίστηκε τον 12ο αιώνα. Με μια μικρή πέτρινη πλατφόρμα και μονοπάτια γύρω από τις πλευρές, το Srah Srang είναι ένα ήσυχο διάλειμμα από τους ναούς αναρρίχησης και επίσης ένα αρκετά δημοφιλές σημείο ανατολής του ηλίου. Η βεράντα της πλατφόρμας διαθέτει ακόμα πολλά γλυπτά, συμπεριλαμβανομένου ενός ζευγαριού νάγκα (μυθικά υβρίδια ανθρώπου-φιδιού) με θέα ένα ζευγάρι λιονταριών στις σκάλες που οδηγούν στο νερό.

Angkor Wat στην Καμπότζη

Preah Khan

Στα βόρεια και λίγο μακριά από τη φασαρία των άλλων ναών του Angkor, το Preah Khan είναι γνωστό για την ήρεμη φύση του. Σε αντίθεση με τους περισσότερους ναούς, ο Preah Khan έχει επίπεδη διάταξη. Μπαίνοντας από τα ανατολικά, θα έχετε μια τεράστια λίμνη πίσω σας καθώς διασχίζετε την τάφρο, ενώ η δυτική είσοδος είναι κάτω από ένα απομονωμένο καταπράσινο μονοπάτι. Περνώντας από τους βρύους εξωτερικούς τοίχους του ναού, θα κατεβείτε ένα άλλο μονοπάτι μέσα από τη ζούγκλα μέχρι να φτάσετε στο ναό.

Στο εσωτερικό, ο Preah Khan είναι σαν ένας λαβύρινθος από αρχαίους διαδρόμους με πολλά αδιέξοδα. Δεν είναι σχεδόν τόσο ανακαινισμένο όσο μερικοί από τους άλλους ναούς, δίνοντάς σας μια αίσθηση του πώς ο χρόνος έχει επηρεάσει τα ερείπια. Ορισμένα χαρακτηριστικά παραμένουν απίστευτα σαφή, ωστόσο, όπως οι λεπτομέρειες των σκαλισμάτων και η κόκκινη απόχρωση της φθαρμένης μπογιάς. Όπως και με το Ta Prohm, θα βρείτε το περιστασιακό δέντρο να φυτρώνει από τα ερείπια, αλλά αυτό το σε μεγάλο βαθμό άθικτο διώροφο κτίριο είναι κάτι εντελώς άλλο.

Βουδιστικά πρόσωπα σε πύργους στο ναό Bayon, Καμπότζη

Angkor Thom

Απέχει μόνο μια σύντομη διαδρομή από το Preah Khan μέχρι τη φαρδιά τάφρο που περιβάλλει την αρχαία πόλη Angkor Thom. Κάποτε πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Χμερ, το Angkor Thom φιλοξενεί αρκετούς εντυπωσιακούς ναούς και άλλα διάφορα ερείπια. Απλά το να περάσετε στο Angkor Thom πάνω από τις τέσσερις γέφυρες, καθεμία από τις οποίες είναι επενδεδυμένες με γλυπτά θεών και δαιμόνων, και να περάσετε κάτω από το γιγάντιο πρόσωπο σε κάθε πύλη είναι μια αξιοσημείωτη εμπειρία.

Αυτά είναι τα κύρια αξιοθέατα που πρέπει να αναζητήσετε στους δασικούς δρόμους του Angkor Thom:

  • Το Bayon , ο κύριος ναός του Angkor Thom, βρίσκεται στο νεκρό κέντρο της αρχαίας πόλης. Από την επάνω βεράντα, θα εντοπίσετε τους πύργους με τα γιγάντια πρόσωπα στα πλάγια. Σκηνές και ιστορίες από την εποχή των Χμερ είναι σκαλισμένες στους τοίχους σε όλες τις εξωτερικές στοές.
  • Το Baphuon , ένα βουνό ναού με τρεις βεράντες, κάνει την εντύπωση ακριβώς από το ρόπαλο με τη μεγάλη, υπερυψωμένη γέφυρα που περνάει από πισίνες αντανακλάσεων. Αυτός ο ινδουιστικός ναός του θεού Σίβα αντιμετώπισε κάποια προβλήματα κατά την αναστήλωση, αλλά όταν σταθείτε στην κορυφή, θα δείτε ότι οι προσπάθειες άξιζαν τον κόπο.
  • Σε αυτό που μοιάζει με ένα συνηθισμένο χωράφι, θα βρείτε την Ταράτσα των Ελεφάντων . Με μήκος 350 μέτρα, αυτή η περίτεχνη πλατφόρμα με αγάλματα ελεφάντων σε κάθε άκρο χρησιμοποιήθηκε σε τελετές και για παρακολούθηση στρατιωτικών παρελάσεων.
  • Το Terrace of the Leper King βρίσκεται ακριβώς πάνω στο δρόμο από το Terrace of the Elephants αλλά αισθητά διαφορετικό από το γείτονά του. Αυτή η τετράγωνη πλατφόρμα διαθέτει ένα ιερό του ινδουιστικού θεού Yama στην κορυφή και όμορφα σκαλίσματα κατά μήκος των πλευρών.
Άποψη του West Baray στο Angkor Wat από το ναό Phnom Bakheng στο ηλιοβασίλεμα. Καμπότζη

Πνομ Μπακένγκ για το ηλιοβασίλεμα

Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να ολοκληρώσετε τη μέρα σας και να παρακολουθήσετε το ηλιοβασίλεμα από το Phnom Bakheng. Από την κορυφή αυτού του βουνού ινδουιστικού ναού ακριβώς νότια του Angkor Thom, μπορείτε να θαυμάσετε τα χρώματα του ουρανού και να δείτε το Angkor Wat να αλλάζει μαζί τους. 

Αυτό είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία ηλιοβασιλέματος στο Angkor, επομένως είναι πιθανό να είναι πολυσύχναστο. Μόλις δείτε τη θέα από αυτήν την οπτική γωνία 60 μέτρα από το έδαφος, όμως, μάλλον δεν θα σας νοιάζει.

Λοιπόν, αυτές είναι οι συμβουλές μας για να επισκεφτείτε το Angkor Wat από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου! Ακολουθώντας αυτό το δρομολόγιο είναι ένας φανταστικός τρόπος για να γνωρίσετε αυτό το απίστευτο μέρος κληρονομιάς, ιστορίας και ομορφιάς σε μια μέρα.

Μαρία Παπαπέτρου
Μαρία Παπαπέτρου

Ελεύθερη ψυχή, αιώνια περιπλανώμενη, η Μαρια γοητεύεται από τα άγνωστα μονοπάτια και τους μακρινούς ορίζοντες.