Ο απόλυτος οδηγός για το Gorilla Trekking στην Αφρική

Η πεζοπορία στο αφρικανικό τροπικό δάσος για να δεις τους μεγαλοπρεπείς ορεινούς γορίλες στο φυσικό τους περιβάλλον είναι μια από τις πιο συναρπαστικές, μαγευτικές και αξέχαστες εμπειρίες που μπορεί να έχει κανείς. Ωστόσο, το να καταλάβετε πώς να σχεδιάσετε και να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι μια φορά στη ζωή σας μπορεί να είναι ένα τρομακτικό έργο, γι’ αυτό έχουμε γράψει αυτόν τον εκτενή οδηγό με όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για την πεζοπορία με γορίλα στην Αφρική .

Πού είναι το καλύτερο μέρος για να πάτε Gorilla Trekking στην Αφρική;

Έχουν απομείνει μόνο 1.000 ορεινοί γορίλες στον κόσμο και μπορούν να βρεθούν στην έρημο μόνο 3 χωρών: της Ρουάντα ( Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείου ), της Ουγκάντα ​​( Εθνικό Πάρκο Ανυπέρβλητου Δάσους Bwindi και Εθνικό Πάρκο Γορίλων Mgahinga) και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό ( Εθνικό Πάρκο Virunga ) . Κάθε μία από αυτές τις χώρες εξυπηρετεί διαφορετικούς ταξιδιώτες, αλλά προσφέρει την ίδια εμπειρία πεζοπορίας με γορίλα.

Για να αποφασίσετε πρώτα ποια τοποθεσία είναι η καλύτερη απαιτεί να γνωρίζετε σημαντικούς παράγοντες όπως ο χρόνος ταξιδιού , ο αριθμός των οικογενειών γορίλων, η ασφάλεια και πολλά άλλα. Και παρόλο που η τιμή είναι πολύ σημαντική, δεν πρέπει να είναι ο μόνος καθοριστικός παράγοντας.

Για να βοηθήσουμε, συγκρίναμε την πεζοπορία με γορίλα στην Ουγκάντα, τη Ρουάντα και τη ΛΔ Κονγκό δίπλα δίπλα, ώστε να κάνετε την καλύτερη επιλογή για εσάς.

Tobias Frank1 / shutterstock.com

1. Gorilla Trekking στη Ρουάντα

Η πεζοπορία με γορίλα στη Ρουάντα είναι ιδανική για ταξιδιώτες πολυτελείας, καθώς η Ρουάντα είναι γνωστή για τον τουρισμό υψηλής ποιότητας. Υπάρχουν πολλά πολυτελή θέρετρα και καταλύματα και με τις άδειες γορίλων που κοστίζουν 1.500 $, η πεζοπορία γορίλα στη Ρουάντα είναι μια από τις πιο ακριβές εμπειρίες σαφάρι στην Αφρική. Ωστόσο, υψηλότερες τιμές σημαίνουν υψηλότερα πρότυπα, καλύτερες υποδομές, άριστη οργάνωση και ασφάλεια.

Το Gorilla trekking στη Ρουάντα είναι επίσης ιδανικό για ταξιδιώτες που έχουν περιορισμένο χρόνο διακοπών. Καθώς το Εθνικό Πάρκο Volcanoes απέχει μόλις τρεις ώρες οδικώς από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Κιγκάλι, είναι δυνατό να κάνετε ένα σαφάρι πεζοπορίας με γορίλα εκεί, κάτι που δεν ισχύει για τις άλλες τοποθεσίες. Η πεζοπορία στο εθνικό πάρκο είναι επίσης σχετικά εύκολη και πιο γρήγορη από την πεζοπορία στο Bwindi στην Ουγκάντα.

Η Ρουάντα ξεχωρίζει ως το πιο καλά οργανωμένο, ασφαλές και πολυτελές μέρος για να δεις γορίλες στην Αφρική.

2. Gorilla Trekking στην Ουγκάντα 

Το Gorilla Trekking στην Ουγκάντα ​​είναι ιδανικό για ταξιδιώτες που είναι ευέλικτοι με το χρόνο, θέλουν να κάνουν επιπλέον σαφάρι και αναζητούν μια καλή ισορροπία μεταξύ τιμής και ασφάλειας. Η Ουγκάντα ​​φιλοξενεί σχεδόν τους μισούς εναπομείναντες ορεινούς γορίλες στον κόσμο, με τις περισσότερες οικογένειες να κατοικούν στο Εθνικό Πάρκο Bwindi Impenetrable Forest. Αυτό σημαίνει ότι η Ουγκάντα ​​προσφέρει περισσότερες άδειες γορίλων από τη Ρουάντα ή τη ΛΔ Κονγκό με 700 $ ανά άδεια.

Η πεζοπορία με γορίλα στην Ουγκάντα ​​απαιτεί τουλάχιστον 2-3 ημέρες, καθώς χρειάζονται περίπου 9 ώρες οδήγηση από το Διεθνές Αεροδρόμιο Entebbe στο Εθνικό Πάρκο Bwindi Impenetrable Forest. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε μια πτήση εσωτερικού προς τα νότια της χώρας ή να προσγειωθείτε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Κιγκάλι στη Ρουάντα, το οποίο απέχει μόλις τέσσερις ώρες οδικώς από το Bwindi.

Για άτομα που θέλουν περισσότερο από 1 ώρα με τους γορίλες, η Ουγκάντα ​​προσφέρει επίσης ένα ταξίδι εξοικείωσης όπου μπορείτε να παρατηρήσετε τους γορίλες για 4 ώρες στην ίδια τιμή με την άδεια μιας ώρας γορίλων της Ρουάντα, δηλαδή 1.500 $. Επειδή η Ουγκάντα ​​είναι ένας πλήρης αφρικανικός προορισμός για σαφάρι άγριας ζωής, μπορείτε να συμπεριλάβετε στο δρομολόγιό σας άλλες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία για χρυσούς πιθήκους και χιμπατζήδες, ένα Big 5 African safari και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Η Ουγκάντα ​​τείνει να είναι ο επιλεγμένος προορισμός για πεζοπορία με γορίλα στη Ρουάντα και τη ΛΔ Κονγκό, επειδή προσφέρει ένα χαρούμενο μέσο επειδή είναι ασφαλές και όχι πολύ ακριβό, ενώ εξακολουθεί να προσφέρει μια εμπειρία σαφάρι άγριας φύσης για όσους το αναζητούν. 

3. Gorilla Trekking στη ΛΔ Κονγκό

Η πεζοπορία με γορίλα στη ΛΔ Κονγκό είναι ιδανική για ταξιδιώτες με προϋπολογισμό και περιπέτεια που προτιμούν να ταξιδεύουν εκτός της πεπατημένης διαδρομής. Με 400 $ ανά άδεια (250 $ κατά τη χαμηλή περίοδο), η ΛΔ Κονγκό είναι κοντά για τη φθηνότερη εμπειρία πεζοπορίας γορίλα που μπορεί να έχει κανείς.

Ωστόσο, λόγω των πολιτικών αναταραχών, η χώρα ήταν πολύ ασταθής και επικίνδυνη τα τελευταία χρόνια. Από τότε που διεξάγονται μάχες στην ανατολική πλευρά της χώρας γύρω από το Εθνικό Πάρκο Virunga όπου ζουν οι γορίλες, πολλοί δασοφύλακες και οδοιπόροι έχουν χάσει τη ζωή τους. Το 2018, μετά την απαγωγή και απελευθέρωση δύο Βρετανών τουριστών, το πάρκο έκλεισε σε μια προσπάθεια αξιολόγησης και ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας. Το πάρκο άνοιξε ξανά τον Φεβ. 2019.

Παρά όλες τις αστάθειες, τις μάχες και τις δυσκολίες στη διατήρηση, το Εθνικό Πάρκο Virunga εξακολουθεί να θεωρείται αφρικανικό στολίδι και μοναδικός ταξιδιωτικός προορισμός, καθώς είναι ένα από τα παλαιότερα πάρκα στην Αφρική με το υψηλότερο ποσοστό βιοποικιλότητας στον κόσμο! Για να μην αναφέρουμε ότι φιλοξενεί ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, το Nyamuragira και το Nyiragongo, στο οποίο μπορείτε να αναρριχηθείτε ως ξεχωριστή δραστηριότητα ενώ βρίσκεστε στη ΛΔ Κονγκό.

Η ΛΔ Κονγκό κατάφερε επίσης όχι μόνο να τετραπλασιάσει τον αριθμό των γορίλων της από 75 σε 300 αλλά και να αυξήσει τον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται το πάρκο κατά χιλιάδες το 2014.

Διάγραμμα σύγκρισης για Gorilla Trekking στη Ρουάντα, την Ουγκάντα ​​και τη ΛΔ Κονγκό

ΡουάνταΟυγκάνταΛΔ Κονγκό
Κόστος άδειας πεζοπορίας Gorilla$1,500$700$400
Εκτιμώμενο μέσο κόστος μιας περιήγησης σαφάρι1 ημερήσια εκδρομή = $2000 – $3000 ppΤριήμερη εκδρομή = 1.250 $ – 2.000 $ ανά άτομο2ήμερη εκδρομή = $750 – $1000 pp
Μέρες που χρειάζονται για το σαφάρι132
Πλησιέστερο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Εθνικό ΠάρκοΚιγκάλιEntebbe OR Kigali (Ρουάντα)Κιγκάλι (Ρουάντα)
Απόσταση από αεροδρόμιο σε πάρκο3 ώρες οδήγησηςΑπό Entebbe: 9 ώρες με το αυτοκίνητο ή πτήση εσωτερικού προς τα νότια της χώρας.
Από Κιγκάλι: 4 ώρες οδικώς
Οδηγήστε 3 ώρες μέχρι την Γκόμα (σύνορα) και μετά περάστε στη ΛΔ Κονγκό
Gorilla Trekking Τοποθεσία/ Εθνικά πάρκαΕθνικό Πάρκο ΗφαιστείωνΑδιαπέραστο δάσος Bwindi και εθνικό πάρκο MgahingaΕθνικό Πάρκο Virungas
Αριθμός κατοικημένων γορίλων/οικογενειών γορίλων150 / 12 οικογένειες500 / 17 οικογένειες (15 στο Bwindi & 2 στο Mgahinga)300 / 6 οικογένειες
Αριθμοί αδειών που εκδίδονται ανά ημέρα96 άδειες136 άδειες48 άδειες
Άλλες κοντινές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετεΠαρακολουθήστε Golden Monkeys, επισκεφθείτε τοπικά χωριά, τη λίμνη Kivu, το μουσείο Dian Fossey Gorilla Fund, τον τάφο του Dian Fossey και σκαρφαλώστε σε κοντινά ηφαίστειαΜεγάλη οδήγηση 5 παιχνιδιών και παρακολούθηση λιονταριών που αναρριχούνται σε δέντρα στο Εθνικό Πάρκο Queen Elizabeth, Επισκεφθείτε τους Πυγμαίους, τη λίμνη BunyonyiΑνεβείτε στο όρος. Nyiragongo (ενεργό ηφαίστειο), πηγαίνετε για πεζοπορία με χιμπατζήδες
ΑσφάλειαΠολύ ασφαλής – Η Ρουάντα είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες στην ΑφρικήΑσφαλές – Τα εθνικά πάρκα της Ουγκάντα ​​είναι πολύ ασφαλήΑσταθής – Πολιτικές αναταραχές, πολυάριθμες δολοφονίες φυλάκων και οδηγών καθώς και απαγωγές 2 τουριστών το 2018

Ποιος μπορεί να πάει Gorilla Trekking; 

Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να κάνουν πεζοπορία με γορίλα, εφόσον έχουν άδεια, είναι τουλάχιστον 15 ετών και δεν είναι άρρωστοι.

Οι γορίλες μοιράζονται περίπου το 98% DNA μαζί μας, επομένως είναι πολύ ευαίσθητοι σε ανθρώπινες ασθένειες και ασθένειες. Κάτι τόσο μικρό όσο το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη θα μπορούσε να εξαφανίσει μια ολόκληρη οικογένεια γορίλων. Έτσι, αν βρεθείτε άρρωστος την ημέρα του οδοιπορικού, ενημερώστε τους δασοφύλακες και προγραμματίστε ξανά το ταξίδι σας για χάρη των γορίλων!

Travel Stock / shutterstock.com

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να κάνετε Gоrillа Trеkking;

Το Gorilla Trekking είναι μια δραστηριότητα όλο το χρόνο για την οποία μπορείτε να λάβετε άδειες για οποιαδήποτε μέρα του χρόνου. Ωστόσο, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων ορισμένους μήνες του έτους, η καλύτερη εποχή για να πάτε είναι κατά τους ξηρότερους μήνες. Από τον Ιούνιο-Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο-Φεβρουάριο θα έχετε κυρίως ηλιόλουστες μέρες, ωστόσο υπάρχει ακόμη πιθανότητα βροχής στα δάση. Αυτοί οι μήνες θεωρούνται υψηλή περίοδος, επομένως περιμένετε ότι οι άδειες θα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση.

Εάν θα μπορούσατε να σας ενδιαφέρει λιγότερο η βροχή, σκεφτείτε να πάτε κατά τη διάρκεια της χαμηλής περιόδου, όπου μπορείτε να ζήσετε λιγότερα πλήθη, φθηνότερες τιμές και μια πιο οικεία εμπειρία με τους γορίλες.

Travel Stock / shutterstock.com

Πόσο κοστίζει μια άδεια πεζοπορίας Gorilla;

Ο σκοπός μιας άδειας πεζοπορίας γορίλα είναι να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεών μας σε αυτά τα ήδη απειλούμενα είδη, συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση του οικοτόπου και των ειδών τους. Η άδεια το κάνει αυτό περιορίζοντας τον αριθμό των επισκεπτών σε λιγότερους από 100 άτομα την ημέρα. Επομένως, συνιστάται ιδιαίτερα να αγοράσετε την άδειά σας πολύ νωρίτερα (6+ μήνες), ειδικά αν κάνετε πεζοπορία κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου όταν οι άδειες περνούν γρήγορα.

Το κόστος μιας άδειας πεζοπορίας σε γορίλα εξαρτάται από το πού θα επιλέξετε να πάτε. Μια άδεια πεζοπορίας γορίλα στην Ουγκάντα ​​κοστίζει 700 $ για αλλοδαπούς μη κατοίκους, 1.500 $ στη Ρουάντα και 400 $ στη Δομκρατική Δημοκρατία του Κονγκό (250 $ στη χαμηλή περίοδο). Αν και το τίμημα είναι τσουχτερό, συμβάλλετε στη διατήρηση των γορίλων του βουνού και ως ευχαριστώ ανταμείβεστε με μια ματιά σε αυτά τα καταπληκτικά ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον. Για να μην αναφέρουμε τις υψηλότερες τιμές κρατούν μακριά τις μεγάλες αποθήκες τουριστών.

Χάρη στις προσπάθειες των φυσιολόγων, οι ορεινοί γορίλες μετατράπηκαν από άκρως απειλούμενους σε απειλούμενους το 2018, επομένως τα δολάρια σας κάνουν πραγματικά τη διαφορά.

Κάθε άδεια, ανεξάρτητα από το πού πάτε για πεζοπορία, επιτρέπει μια επίσκεψη μιας ώρας με μια συγκεκριμένη οικογένεια γορίλων στο βουνό σε μια ομάδα που δεν υπερβαίνει τα 8 άτομα. Αν θέλετε περισσότερο χρόνο με τους γορίλες, το Εθνικό Πάρκο Bwindi Impenetrable Forest της Ουγκάντα ​​προσφέρει μια εμπειρία εξοικείωσης με τους γορίλες στην οποία σας δίνονται 4 ώρες με τους γορίλες αντί για μία. Αυτό γίνεται με μια ομάδα μόνο 4 ατόμων. Το κόστος αυτής της άδειας είναι 1.500 $.

GUDKOV ANDREY / shutterstock.com

Πού μπορώ να πάρω άδεια πεζοπορίας Gorilla;

Στην Ουγκάντα, οι άδειες πεζοπορίας με γορίλα εκδίδονται από την Αρχή Άγριας Ζωής της Ουγκάντα ​​(UWA) και διατίθενται στο κοινό κυρίως μέσω της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Ουγκάντα ​​(AUTO). Υπάρχουν 3 τρόποι για να λάβετε την άδεια πεζοπορίας γορίλα στην Ουγκάντα:

 • Μόνοι σας: Μπορείτε να κάνετε αίτηση απευθείας στην UWA μέσω email ή τηλεφώνου, καθώς δεν υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι πιο απογοητευτικό και δύσκολο να γίνει, καθώς δεν μπορείτε πάντα να έρθετε σε επαφή μαζί τους ούτε είναι εγγυημένη η απάντηση, για να μην αναφέρουμε ότι μόνο ένας μικρός αριθμός αδειών παραμερίζεται για απευθείας πωλήσεις. 
 • Μέσω πράκτορα Safari/Tour Operator της Ουγκάντα : Υπάρχουν πάνω από 1.000 τουριστικά γραφεία στην Ουγκάντα. Ωστόσο, με τους επίσημα αναγνωρισμένους συνεργάτες, π.χ. μέλη AUTO, η λήψη της άδειάς σας θα είναι περισσότερο εγγύηση, καθώς αγοράζουν πάνω από το 80% όλων των αδειών από την UWA. Κατά την απόκτηση μόνο της άδειας, οι εταιρείες θα χρεώσουν μια επιπλέον χρέωση 60-100 $ για διοικητικά έξοδα, ωστόσο αυτή η τιμή δεν ισχύει εάν κάνετε κράτηση για σαφάρι μαζί τους. 
 • Gorilla Trekking Safari Tour (Συνιστάται): Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς η τουριστική εταιρεία αναλαμβάνει τα πάντα για εσάς, συμπεριλαμβανομένης της λήψης των αδειών χωρίς επιπλέον χρέωση και δεν θα χρειαστεί να σηκώσετε ούτε ένα δάχτυλο. 

Οι άδειες Gorilla στη Ρουάντα εκδίδονται από το Συμβούλιο Ανάπτυξης της Ρουάντα (RDB) και μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για αυτές απευθείας μέσω του επίσημου συστήματος online κρατήσεων ή με ένα αξιόπιστο τουριστικό γραφείο.

Οι άδειες Gorilla για τη ΛΔ Κονγκό μπορούν επίσης να αποκτηθούν διαδικτυακά μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Εθνικού Πάρκου Virungas ή μέσω ενός αξιόπιστου ταξιδιωτικού πράκτορα.

GUDKOV ANDREY / shutterstock.com

Είμαι εγγυημένος ότι θα δω ορεινούς γορίλες σε ένα ταξίδι;

Με οτιδήποτε περιλαμβάνει την παρακολούθηση των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, τίποτα δεν είναι 100% εγγυημένο, ωστόσο η πιθανότητα να δείτε έναν γορίλα βουνού είναι εξαιρετικά υψηλή. Είναι πολύ σπάνιο να μην δείτε κανέναν, καθώς πριν καν φτάσετε στο πάρκο, αποστέλλονται ιχνηλάτες για να εντοπίσουν τους γορίλες και επικοινωνούν με τον οδηγό σας για να βεβαιωθούν ότι εσείς και η ομάδα σας πηγαίνετε στη σωστή κατεύθυνση.

Grant Tiffen / shutterstock.com

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να βρείτε τους γορίλες του βουνού;

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση, καθώς τα άγρια ​​ζώα δεν μένουν ακίνητα για πολύ καιρό και μπορούν να καλύψουν πολύ έδαφος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μερικοί οδοιπόροι έχουν την τύχη να τους δουν λιγότερο από 30 λεπτά μετά το ταξίδι, ενώ άλλοι μπορούν να περιμένουν έως και τέσσερις ώρες πριν εντοπίσουν την οικογένειά τους γορίλα.

Είναι επίσης καλό να σημειώσετε ότι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής σας οι φύλακες του πάρκου θα έχουν κάπως μια ιδέα για το πού βρίσκονται (ή ήταν) οι οικογένειες γορίλων και επομένως θα προσπαθήσουν να χωρίσουν τους πεζοπόρους με βάση το επίπεδο φυσικής τους κατάστασης και την προτίμησή τους για σύντομη, μεσαία ή μεγάλη διαδρομή. Όμως, ανεξάρτητα από το χρόνο που θα χρειαστεί, θα αξίζει τον κόπο. Εξάλλου, η πεζοπορία στη ζούγκλα είναι επίσης μέρος αυτής της αξέχαστης εμπειρίας. 

Grant Tiffen / shutterstock.com

Είναι απαραίτητο να προσλάβετε έναν αχθοφόρο;

Πριν από το ταξίδι, θα έχετε την ευκαιρία να προσλάβετε έναν αχθοφόρο, κάποιον που θα μεταφέρει τις τσάντες σας κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού, για περίπου 15 $. Ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης, το είδος της πεζοπορίας που θα επιλέξετε και το πόσα χρήματα θα φέρετε μαζί σας, ίσως θέλετε να προσλάβετε ένα, ειδικά επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνηθίζουν να περπατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα με φορτωμένη τσάντα. Τα ζευγάρια μπορούν να μοιράσουν το κόστος ενός αχθοφόρου μεταξύ τους για να το κάνουν φθηνότερο. Εάν προσλάβετε έναν αχθοφόρο, να ξέρετε ότι υποστηρίζετε έναν ντόπιο από ένα από τα γύρω χωριά. 

GUDKOV ANDREY / shutterstock.com

Πώς είναι οι αλληλεπιδράσεις γορίλα/ανθρώπου;

Σε αντίθεση με έναν ζωολογικό κήπο, θα μπορείτε να θαυμάσετε τους γορίλες του βουνού από κοντά και χωρίς γυαλί ανάμεσά σας. Μόλις βρείτε τους γορίλες έχετε 1 ώρα για να παρατηρήσετε και να βγάλετε φωτογραφίες. Δεν υπάρχει κανένα άγγιγμα, τάισμα ή αλληλεπίδραση κανενός είδους με τους γορίλες.

Αν και οι γορίλες είναι αρκετά συνηθισμένοι στους ανθρώπους σε αυτό το σημείο και γενικά δεν είναι επικίνδυνοι, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μερικούς κανόνες για να διατηρήσετε την ασφάλειά σας και τη δική τους:

 • Απαιτείται ανά πάσα στιγμή απόσταση ~ 7 μέτρων ανάμεσα σε εσάς και τους γορίλες .
 • Εάν για οποιονδήποτε λόγο ένας ασημένιος γορίλας (κυρίαρχος αρσενικός γορίλας) επιτίθεται επιθετικά προς εσάς , είναι πολύ σημαντικό να μην μετακινηθείτε ή να τρέξετε μακριά . Αντίθετα, μείνετε εκεί που βρίσκεστε και προτιμήστε μια υποτακτική, στριμωγμένη στάση.
 • Αποφύγετε να κάνετε οποιεσδήποτε απότομες κινήσεις ή δυνατούς θορύβους .
 • Το βλέμμα στα μάτια των γορίλων δεν επιτρέπεται καθώς μπορεί να παρεξηγηθεί ως πράξη εχθρότητας.
 • Το κάπνισμα, το ποτό ή το φαγητό απαγορεύεται αυστηρά σε απόσταση 200 μέτρων από μια οικογένεια γορίλων.
 • Η φλας φωτογραφία δεν επιτρέπεται
 • Μην πετάτε σκουπίδια . Είστε φιλοξενούμενος στο σπίτι τους, οπότε πάρτε τα σκουπίδια σας μαζί σας. 
 • Εάν χρειάζεται να φτερνιστείτε ή να βήξετε , απομακρυνθείτε από τους γορίλες και καλύψτε το στόμα/μύτη σας .
GUDKOV ANDREY / shutterstock.com

Τι να φορέσετε σε ένα Gorilla Trek;

Ανεξάρτητα από το αν κάνετε πεζοπορία με γορίλα στην Ουγκάντα, τη Ρουάντα ή τη ΛΔ Κονγκό, υπάρχουν μερικά απαραίτητα αντικείμενα που πρέπει να έχετε μαζί σας. Για να βεβαιωθούμε λοιπόν ότι είστε προετοιμασμένοι για την περιπέτεια πεζοπορίας με γορίλα, έχουμε συγκεντρώσει μια λίστα με όλα τα απαραίτητα αντικείμενα που θα χρειαστεί να φορέσετε στο ταξίδι σας με γορίλα.

 • Αδιάβροχες μπότες πεζοπορίας: Λάσπη, ποτάμια, συρόμενο έδαφος, ανώμαλο έδαφος, αδιάβατα μονοπάτια και βροχή είναι μερικά από αυτά που θα αντιμετωπίσετε κατά την πεζοπορία. Αυτός είναι ο λόγος που ο τύπος των μπότες πεζοπορίας που φέρετε είναι πολύ σημαντικός. Σε αντίθεση με τα αθλητικά παπούτσια ή τα σανδάλια, οι μπότες πεζοπορίας θα σας χαρίσουν σταθερότητα, ισορροπία, πρόσφυση και υποστήριξη των αστραγάλων σας, διατηρώντας τα πόδια σας στεγνά και ζεστά σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Επομένως, θα θελήσετε να επενδύσετε σε καλής ποιότητας μπότες πεζοπορίας που είναι ψηλά στον αστράγαλο με εξαιρετικό κράτημα και μπορούν να χωρέσουν ένα ζευγάρι χοντρές κάλτσες. Οι αδιάβροχες μπότες πεζοπορίας προτιμώνται ιδιαίτερα. Οι αγαπημένες μας μπότες πεζοπορίας είναι οι Merrell Moab 2 Mid .
 • Μακριές κάλτσες πεζοπορίας / Γκέτες: Ένα ζευγάρι μακριές κάλτσες πεζοπορίας στις οποίες μπορείτε να βάλετε το παντελόνι σας χρειάζονται για να αποτρέψετε διάφορα πλάσματα να σέρνονται στο πόδι σας, ειδικά τα κόκκινα μυρμήγκια της φωτιάς. Καλής ποιότητας κάλτσες πεζοπορίας θα σας βοηθήσουν επίσης να κρατήσετε τα πόδια σας ζεστά. Εάν κάνετε πεζοπορία στη Ρουάντα, θα πρέπει να φοράτε γκέτες για να προστατευτείτε από τσουκνίδες. Οι αγαπημένες μας κάλτσες πεζοπορίας είναι οι Darn Tough Micro Crew Cushion .
 • Μακρυμάνικο πουκάμισο: Ο καιρός σε αυτά τα μέρη της ηπείρου μπορεί να αλλάξει γρήγορα από ζεστό και υγρό σε πολύ κρύο και βροχερό, γι’ αυτό συνιστούμε ένα μακρυμάνικο πουκάμισο που αναπνέει και αντέχει στον ιδρώτα. Το μακρυμάνικο πουκάμισο αποτρέπει επίσης γρατσουνιές και μώλωπες από φυτά και θάμνους. Δεν μπορούμε να προτείνουμε αρκετά το μακρυμάνικο πουκάμισο MERIWOOL Merino Wool .
 • Μακρύ παντελόνι πεζοπορίας: Το μακρύ παντελόνι πεζοπορίας θα σας προστατεύσει από κλαδιά, τσουκνίδες, αγκάθια και οτιδήποτε άλλο μπορεί να σας τσιμπήσει ή να σας γρατσουνίσει. Τα ελαφριά και αδιάβροχα παντελόνια πεζοπορίας είναι ιδανικά σε αυτό το έδαφος. Αποφύγετε να φοράτε τζιν καθώς μπορεί να βαρύνουν όταν είναι βρεγμένα και δεν είναι ό,τι καλύτερο για να περπατήσετε στη ζούγκλα. Το αγαπημένο μας παντελόνι πεζοπορίας είναι το prAna Stretch Zion .
 • Rain Jacket: Η πιθανότητα βροχής στο δάσος είναι περίπου 90%, ακόμη και στην ξηρή περίοδο. Έτσι, εκτός αν θέλετε να κάνετε πεζοπορία μούσκεμα, φέρτε ένα αδιάβροχο μπουφάν που είναι επίσης ελαφρύ και αναπνέει. Λατρεύουμε το αδιάβροχο The North Face Resolve 2 και το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.
 • Καπέλο: Προστατευτείτε από τον καυτό ήλιο με ένα καπέλο. Οι γυναίκες με μακριά μαλλιά θα πρέπει να σκεφτούν μια μπαντάνα μαλλιών, για να προστατεύσουν τα μαλλιά τους από το να πιαστούν σε οτιδήποτε.
 • Γάντια κήπου: Τα γάντια κήπου βοηθούν στην προστασία των χεριών σας από τον τραυματισμό, καθώς συχνά θα χρειαστείτε την υποστήριξη κλαδιών δέντρων και φυτών που μπορεί να έχουν αγκάθια. Κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει.

Σημαντική σημείωση: Αποφύγετε να φοράτε ρούχα με σχέδια παραλλαγής καθώς στις περισσότερες χώρες της Αφρικής αυτά τα μοτίβα συνδέονται με στρατιώτες. Τα ιδανικά χρώματα για να φορέσετε είναι τα χρώματα τύπου σαφάρι όπως το χακί, το καφέ, το πράσινο, το μαύρο και το γκρι.

GUDKOV ANDREY / shutterstock.com

Τι να φέρετε στο Gorilla Trek

 • Ταξιδιωτική ασφάλιση: Η ασφάλιση στο εξωτερικό είναι 100% απαραίτητη. Με αυτόν τον τρόπο, αν αρρωστήσετε ή τραυματιστείτε, θα είστε καλυμμένοι και δεν θα ανησυχείτε. Για να μην αναφέρουμε, το Gorilla trekking δεν είναι η φθηνότερη δραστηριότητα, οπότε αν συμβεί κάτι σαν να χάσετε την πτήση σας, μπορείτε να λάβετε κάποια μορφή αποζημίωσης από την ταξιδιωτική σας ασφαλιστική εταιρεία. Χρησιμοποιούμε και προτείνουμε το SafetyWing.
 • Daypack: Όλα τα υπάρχοντά σας και τα τρόφιμα πρέπει να φυλάσσονται κάπου, γι’ αυτό συνιστάται ένα πακέτο ημέρας τουλάχιστον 20 λίτρων. Θα θελήσετε να αγοράσετε ένα σακίδιο πεζοπορίας με καλή στήριξη και ζώνη ισχίου, καθώς θα κάνετε πεζοπορία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα χρειαστείτε επίσης ένα σακίδιο ημέρας που να είναι αδιάβροχο ή να συνοδεύεται από κάλυμμα βροχής για να προστατεύει τα πράγματά σας από το να βραχούν. Το αγαπημένο μας σακίδιο είναι το Osprey Talon 22 .
 • Κάμερα: Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να έχετε μαζί σας μια καλή φωτογραφική μηχανή ταξιδιού για να απαθανατίσετε αυτήν την εμπειρία που γίνεται μια φορά στη ζωή σας. Το Sony Alpha a6000 με φακό 24-240 mm λειτουργεί εξαιρετικά σε σαφάρι γορίλα.
 • Αντηλιακό: Ανάλογα με τον καιρό και την επιδερμίδα σας, ίσως αξίζει να έχετε μαζί σας το αγαπημένο σας αντηλιακό.
 • Νερό και σνακ:  Σε περίπτωση που το ταξίδι σας συνεχιστεί για λίγες ώρες, φροντίστε να έχετε μαζί σας αρκετά σνακ και νερό. Θυμηθείτε να φέρετε τουλάχιστον 3 λίτρα νερό ανά άτομο. Επίσης, θυμηθείτε να μην τρώτε ή να πίνετε σε απόσταση 200 μέτρων από τους γορίλες και να παίρνετε τα σκουπίδια σας μαζί σας.

Λοιπόν, να το έχετε – όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πεζοπορία γορίλα στην Αφρική. Η πεζοπορία με γορίλα είναι μια εμπειρία που θα ξεπεράσει όλες τις προσδοκίες σας, επομένως μην αφήσετε την υψηλή τιμή να σας αποτρέψει από αυτή την περιπέτεια.

Διαβάστε επίσης:Ο απόλυτος οδηγός για τον προγραμματισμό ενός σαφάρι στην Ουγκάντα

Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί για σαφάρι στην Αφρική

10 καλύτερες ημερήσιες εκδρομές από το Ντουμπάι, ΗΑΕ

αεροπορικα εισητηρια για όλους TicketsWe – Skyscanner

Μαρία Παπαπέτρου
Μαρία Παπαπέτρου

Ελεύθερη ψυχή, αιώνια περιπλανώμενη, η Μαρια γοητεύεται από τα άγνωστα μονοπάτια και τους μακρινούς ορίζοντες.