πόλεις φαντάσματα της Ελλάδας

Οι ξεχασμένες πόλεις-φαντάσματα της Ελλάδας: Περιπέτεια Αστικής Εξερεύνησης

Οι ξεχασμένες πόλεις-φαντάσματα της Ελλάδας: Περιπέτεια Αστικής Εξερεύνησης

Τα εγκαταλελειμμένα χωριά και μέρη της Ελλάδας αποτελούν σημεία στασιμότητας στον χρόνο, με μαρτυρίες παλιών εποχών και ανθρώπινες ιστορίες που έχουν σβήσει. Κάποτε ζωντανοί γραφικοί οικισμοί, σήμερα βρίσκονται στη σιωπή, με εγκαταλελειμμένα σπίτια, εκκλησίες και δρόμους. Πολλά από αυτά τα χωριά εγκαταλείφθηκαν λόγω μετανάστευσης, οικονομικών προβλημάτων ή φυσικών καταστροφών. Ωστόσο, παρά την εγκατάλειψη, αποτελούν σημαντικούς πολιτιστικούς θησαυρούς, προσφέροντας μια μοναδική γεύση του παρελθόντος και διεγείροντας το ενδιαφέρον των επισκεπτών και των ιστορικών. Το μόνο που σας μένει είναι να κλείσετε τη διαμονή σας από αξιόπιστες πλατφόρμες που μπορείτε να δείτε εδώ για να ξεκινήσετε την εξερεύνηση.

Ροπωτό Τρικάλων – Παράδειγμα Φυσικής Καταστροφής

Το Ροπωτό είναι ένα ορεινό χωριό των Τρικάλων, στη Θεσσαλία. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 840 μέτρων και είναι γνωστό για την πανέμορφη φύση που το περιβάλλει και την πλούσια ιστορία του. Το χωριό έχει πληγεί από διάφορες γεωλογικές καταστροφές, όπως κατολισθήσεις εδάφους και σεισμούς. Αυτές οι καταστάσεις έκαναν τη ζωή στο Ροπωτό δύσκολη και επικίνδυνη, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να εγκαταλείπουν τις κατοικίες τους. Όπως πολλά άλλα ορεινά χωριά στην Ελλάδα, το Ροπωτό επίσης αντιμετώπισε μια σειρά οικονομικών προβλημάτων. Με την ελάττωση των παραδοσιακών επαγγελμάτων, όπως η κτηνοτροφία και η γεωργία, πολλοί νέοι άνθρωποι ένιωσαν την ανάγκη να μετακομίσουν στις πόλεις για να βρουν καλύτερες εργασιακές ευκαιρίες.

by ismailordu, Canva.com

Αράδαινα Σφακίων – Θύμα οικογενειακής διαμάχης (;)

Η Αράδαινα βρίσκεται στη νότια Κρήτη, στην περιοχή των Σφακίων. Είναι ένα χωριό που βρίσκεται σε ένα εντυπωσιακό φαράγγι πάνω από τη θάλασσα. Το χωριό της Αράδαινας έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία της Κρήτης. Ωστόσο, έχει σημαδευτεί από αρκετές περιόδους ταραχών, κυρίως κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας όπου και καταστράφηκε 3 φορές ολοκληρωτικά. Το 1948 μια βεντέτα μεταξύ οικογενειών επιτάχυνε την φυγή των κατοίκων χωρίς να είναι ο αποκλειστικός λόγος, όπως φημολογείται. Όπως πολλά άλλα μικρά χωριά της Κρήτης και άλλων περιοχών της Ελλάδας, η Αράδαινα αντιμετώπισε προβλήματα απομόνωσης και δυσκολίας πρόσβασης. Αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη οικονομικών ευκαιριών, οδήγησε πολλούς κατοίκους να αναζητήσουν καλύτερες προοπτικές στις μεγαλύτερες πόλεις ή ακόμα και στο εξωτερικό. Η Αράδαινα μπορεί να μην έχει πληθυσμό σήμερα, αλλά είναι γνωστή για τον εντυπωσιακό γκρεμό της και το φαράγγι της Αράδαινας. Η περιοχή είναι δημοφιλής για το bungee jumping και άλλα αθλήματα περιπέτειας. Επιπλέον, το φαράγγι είναι ιδανικό για πεζοπορία και εξερεύνηση.

Ελεούσα Ρόδου – Ένα Παραμυθένιο Σκηνικό

Η Ελεούσα βρίσκεται στην ορεινή περιοχή της Ρόδου. Το χωριό ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής της Ρόδου (1912-1943). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι Ιταλοί ίδρυσαν το χωριό για να στεγάσουν τους υπαλλήλους και τους εργάτες. Δημιούργησαν ένα εντυπωσιακό χωριό με εκκλησίες, δημόσια κτίρια και σπίτια σε ιταλικό αρχιτεκτονικό στυλ. Μετά το τέλος της ιταλικής κατοχής και την ενσωμάτωση της Ρόδου στην Ελληνική Δημοκρατία, πολλοί από τους αρχικούς κατοίκους ή τους εργάτες που είχαν φέρει οι Ιταλοί επέστρεψαν στις προηγούμενες περιοχές τους ή εγκατέλειψαν για μεγαλύτερες πόλεις ή άλλα χωριά της Ρόδου. Η περιοχή και τα κτίρια στέγασαν σανατόριο για φυματικούς, οι οποίοι ζούσαν απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Επομένως, ριζώθηκε στη συνείδηση των κατοίκων ως ένα μέρος προς αποφυγή.

Αν σας αρέσουν οι γραφικοί οικισμοί, τότε αυτό είναι το μέρος για εσάς. Σήμερα, η Ελεούσα είναι ένα εγκαταλελειμμένο χωριό που προσελκύει τουρίστες λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής της και του μυστηρίου που την περιβάλλει. Τα παλιά κτίρια, οι εκκλησίες και οι εγκαταλελειμμένες κατοικίες δημιουργούν ένα σκηνικό που μοιάζει να έχει βγει από ταινία. Παρότι εγκαταλελειμμένη, είναι ένα σημείο αναφοράς για την περίοδο της ιταλικής κατοχής στη Ρόδο και προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία για όσους την επισκέπτονται.

Κορέστεια Καστοριάς – Σκηνικά βγαλμένα από ταινία

Τα Κορέστεια είναι ένα συγκρότημα χωριών που βρίσκεται στο νομό Καστοριάς, χτισμένο σε έναν πράσινο λόφο. Ο οικισμός προσφέρει ένα μοναδικό συνδυασμό φυσικής ομορφιάς και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, με λασπόπλινθους και γεμάτους ιστορία δρόμους. Το χωριό εγκαταλείφθηκε κατά τον εμφύλιο και αποτελεί τον τόπο που σκοτώθηκε ο αγωνιστής Παύλος Μελάς. Η επίσκεψη στο χωριό προσφέρει μια αναδρομή στο χρόνο, ανακαλύπτοντας την παράδοση και τον πολιτισμό της περιοχής. Τα χωριά έχουν χρησιμοποιηθεί ως σκηνικό για ταινίες με θέμα τον εμφύλιο πόλεμο όπως το ‘’ Ψυχή Βαθιά’’.

Σανατόριο Πάρνηθας – Μια Ανάσα από την Αθήνα

Το Σανατόριο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1910 και αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως ξενοδοχείο. Στη συνέχεια, τη δεκαετία του 1930, λειτούργησε ως σανατόριο για τη θεραπεία ασθενών με φυματίωση. Το κτίριο είναι χτισμένο σε ύψος 1.000 μέτρων και προσφέρει εντυπωσιακή θέα προς την Αθήνα. Μετά τη λειτουργία του ως σανατόριο, το κτίριο έμεινε εγκαταλελειμμένο για πολλά χρόνια και υπέστη σημαντικές φθορές, ειδικά μετά τον σεισμό του 1981. Επιπλέον, οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στην περιοχή της Πάρνηθας το 2007 πρόσθεσαν περαιτέρω ζημιές στο κτίριο. Στις μέρες μας, το Σανατόριο της Πάρνηθας αποτελεί δημοφιλής προορισμός για περιηγητές και λάτρεις της φωτογραφίας, καθώς η εγκατάλειψη και η επιβλητική του παρουσία δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό. Υπάρχουν προσπάθειες και σχέδια για την ανακαίνιση και εκμετάλλευση του χώρου, αλλά η υλοποίηση τέτοιων σχεδίων παραμένει αβέβαιη.

Διαβάστε επίσης:Τα πιο όμορφα κάστρα στον κόσμο

Πού να μείνετε στην Ελλάδα το 2023

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια