Ποιες χώρες της Ευρώπης μιλούν αγγλικά;

Είτε ταξιδεύετε στην Ευρώπη για πρώτη φορά είτε για εκατοστή φορά, σπουδάζετε σε μια ξένη χώρα ή μετακομίζετε στο εξωτερικό για δουλειά ή αναψυχή, αναμφίβολα είστε περίεργοι για το πώς θα τα καταφέρετε γλωσσικά.

Αν και μεγάλο μέρος του κόσμου μιλάει αγγλικά, όχι Ολοι κάνει, και αξίζει να ξέρεις πού μπορείς να περιμένεις να γίνεις κατανοητός – και πού θα πρέπει να εργαστείς σε αυτό.

Στη σημερινή ανάρτηση, ας ρίξουμε μια ματιά σε ποιες χώρες στην Ευρώπη μιλούν αγγλικά, πώς καταρρέει η αγγλική επάρκεια σε όλη την ήπειρο και τι πρέπει να κάνετε σε μέρη όπου ανήκετε στη γλωσσική μειονότητα.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να ταξιδέψετε με άνεση, να μελετήσετε με στυλ και να εργαστείτε με σιγουριά στο νέο σας σπίτι.

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ >>

>> Ελα στο Viper <<

Διαβάστε επίσης :Aκολουθήστε μας στο facebook

Διαβάστε επίσης:Ο απόλυτος οδηγός για να ταξιδέψετε στην Ευρώπη

Οι πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου

Τα αγγλικά ως επίσημη γλώσσα

Παρά την επικράτηση των αγγλικών, ένας εκπληκτικά μικρός αριθμός χωρών ή εθνικών κρατών τα έχουν καταστήσει επίσημη γλώσσα τους.

Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Κύπρος
 • Γιβραλτάρ
 • Ιρλανδία
 • Το Ηνωμένο Βασίλειο
 • Μάλτα

Αγγλικά και την Ευρωπαϊκή Ένωση

Τα αγγλικά είναι επίσης επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η πολιτική οντότητα –μεγαλύτερη από τα έθνη μέλη της αλλά μικρότερη από την Ήπειρο που εκπροσωπεί, περιλαμβάνοντας μόνο τις μισές περίπου χώρες της Ευρώπης– περιλαμβάνει την επίσημη γλώσσα οποιουδήποτε από τα μέλη της ως επίσημη γλώσσα της ΕΕ.

Ως εκ τούτου, τα αγγλικά προστέθηκαν ως σεβασμό στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1973, και τα αγγλικά παραμένουν ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αποχωρήσει από την ΕΕ.

Θα χρειαζόταν νομική πράξη για να αφαιρεθεί από την τρέχουσα λίστα των επίσημων γλωσσών, επομένως, προς το παρόν, οποιαδήποτε επίσημη τεκμηρίωση εξακολουθεί να μεταφράζεται στα αγγλικά καθώς και σε όλα τα άλλα.

Ευρωπαϊκές χώρες με τους περισσότερους αγγλόφωνους

Ενώ τα αγγλικά δεν είναι η επίσημη γλώσσα πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όλες έχουν τουλάχιστον ένα ποσοστό αγγλόφωνων. Και στα περισσότερα μέρη, αυτό το ποσοστό είναι αρκετά υψηλό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Statista σχετικά με το «Μερίδιο πληθυσμού με γνώση αγγλικών σε χώρες εκτός Ευρώπης από τον Μάρτιο του 2019», αυτό κυμαίνεται από τη Σουηδία με 71% στην κορυφή έως το Αζερμπαϊτζάν με 46% στο κάτω μέρος.

Η Σουηδία ακολουθείται στην κορυφή από την Ολλανδία (70%), τη Νορβηγία (68%), τη Δανία (67%), το Λουξεμβούργο (66%) και τη Φινλανδία (66%). Το Αζερμπαϊτζάν προηγείται στον πάτο από την Τουρκία (47%), την Αλβανία (51%), τη Γεωργία (52%), την Ουκρανία (53%) και τη Ρωσία (53%).

Για να είμαστε δίκαιοι, η σύγχυση σχετικά με το ποιες χώρες περιλαμβάνονται στην Ευρώπη θολώνει κάπως τα νερά.

Αν συμπεριλάβετε την Ισλανδία, κάτι που κάνουν οι περισσότεροι αλλά το Statista όχι, τότε θα ήταν ακριβώς στην κορυφή της λίστας. Ενώ τα αγγλικά δεν είναι επίσημη γλώσσα, το μιλούν περίπου το 98% των κατοίκων του.

Αυτό οφείλεται στην επικράτηση των αγγλόφωνων μέσων ενημέρωσης, στο υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης στη χώρα και στην κοινή καταγωγή των δύο γερμανικών γλωσσών, της αγγλικής και της ισλανδικής.

Αγγλικά: Χρήση της Lingua Franca

Όποια και αν είναι τα στατιστικά στοιχεία, οι περισσότεροι άνθρωποι στις πρωτεύουσες και σε άλλες μεγάλες αστικές περιοχές στην Ευρώπη μιλούν αγγλικά σε κάποιο επίπεδο επάρκειας.

Εάν ανησυχείτε για τις μετακινήσεις σας στην Ευρώπη και θέλετε να μείνετε σε περιοχές με μεγάλο αριθμό αγγλόφωνων, τότε μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

 1. Κάντε την έρευνά σας: Αν είστε περίεργοι να ταξιδέψετε ή να ζήσετε σε μια περιοχή και θέλετε να μάθετε ποια είναι η επικράτηση της αγγλόφωνης γλώσσας, απλώς το Google. Ξέρω, ξέρω… πρωτοποριακό. Αλλά σοβαρά, θα μπορείτε να λάβετε τις περισσότερες από τις απαντήσεις που χρειάζεστε κάνοντας αυτό.
 2. Καλέστε ταξί αντί να τους χαιρετίσετε: Όταν καλέσετε ένα ταξί στο δρόμο, θα είναι φθηνότερο από ό,τι αν καλέσετε μια εταιρεία. Ωστόσο, εάν καλέσετε μια εταιρεία, μπορείτε να ζητήσετε έναν αγγλόφωνο οδηγό.
 3. Παραμείνετε στις πόλεις και τις τουριστικές περιοχές: Αυτά έχουν σχεδόν πάντα έναν πιο πυκνό πληθυσμό αγγλόφωνων από τη γύρω ύπαιθρο, όπου οι μητρικές γλώσσες είναι πιο κοινές σε χωριά και χωριουδάκια.

Ωστόσο, IMHO, είναι πολύ εύκολο να μετακινηθείτε αν έχετε τα χρήματα να πληρώσετε για τη μεταφορά, επειδή οι ντόπιοι έχουν κίνητρα. Και υπάρχουν μόνο λίγες φορές Πραγματικά θέματα.

Γιατί έχει σημασία η αγγλική ομιλία;

Οι ταξιδιώτες που δεν μιλούν άλλη γλώσσα ή που ταξιδεύουν για πρώτη φορά, μπορεί να αισθάνονται τρομοκρατημένοι από χώρες με χαμηλό ποσοστό αγγλόφωνων. Και μερικές φορές, ακόμη και όταν είστε σκληραγωγημένος ταξιδιώτης, η έλλειψη κοινής γλώσσας μπορεί να κάνει τη ζωή πιο μπερδεμένη.

Ωστόσο, υπάρχουν μόνο λίγες φορές που το να μιλάς την ίδια γλώσσα έχει πραγματικά σημασία:

 • Όταν έχετε κλείσει μια περιήγηση: Είναι πολύ δύσκολο να πληρώσετε για μια περιοδεία, πολλές από τις οποίες κατά μέσο όρο περίπου 100 $ ή περισσότερο, τότε συνειδητοποιήστε ότι δεν θα κερδίσετε πολλά από την εμπειρία λόγω ενός γλωσσικού φραγμού. Εάν κλείσετε ποτέ μια περιήγηση σε έναν ιστότοπο που δεν είναι κυρίως αγγλικός, φροντίστε να τηλεφωνήσετε και να ρωτήσετε.
 • Αν προλαβαίνεις διεθνή πτήση: Εάν δεν είστε σίγουροι για την επικοινωνία σας με έναν ταξιτζή όταν προσπαθείτε να φτάσετε στο αεροδρόμιο για μια πτήση που δεν μπορείτε να χάσετε, ζητήστε να φύγετε. Στη συνέχεια, πάρτε ένα άλλο ταξί, πάρτε ένα Uber ή Lyft (αν υπάρχει στη χώρα που ταξιδεύετε) ή πάρτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς όπου μπορείτε να ακολουθήσετε έναν χάρτη.
 • Όταν κάνετε μια ακριβή αγορά: Πριν αγοράσετε αυτή την τιάρα Swarovski, βεβαιωθείτε ότι είστε στην ίδια σελίδα. Θέλετε να μάθετε την τιμή εκ των προτέρων, όχι να μάθετε από το αντίγραφο κίνησης της πιστωτικής σας κάρτας όταν επιστρέψετε στο σπίτι.

Συνολικά, όμως, μπορείτε να ταξιδέψετε αρκετά άνετα σε μέρη όπου ομιλούνται πολύ λίγα αγγλικά. Αλλά είναι καλό να έχετε ένα σχέδιο όταν το κάνετε.

Όταν δεν μιλούν αγγλικά

Πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη μιλούν αγγλικά… και πολλοί όχι. Εάν πηγαίνετε κάπου που τα αγγλικά δεν είναι κοινά – για παράδειγμα, αγροτικές περιοχές ή τμήματα της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, που βρίσκεται στην Ασία – τότε είναι καλό να έχετε ένα σχέδιο.

Και με τον όρο “ένα σχέδιο”, εννοώ μια εφαρμογή μετάφρασης. Οι καλύτερες εφαρμογές είναι ολοκληρωμένες, με καλή πιστότητα και λειτουργούν εκτός σύνδεσης. Το Google Translate και η εφαρμογή Apple Translate είναι και οι δύο καλές δωρεάν επιλογές.

Το iTranslate είναι μια εξαιρετική εφαρμογή αν είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε, επειδή σας επιτρέπει να μεταφράζετε έως και τέσσερις γλώσσες ταυτόχρονα εκτός σύνδεσηςπου είναι εντυπωσιακό.

Το Navar Papago είναι το χρυσό πρότυπο για τις ασιατικές γλώσσες, επειδή έχει το πλαίσιο ακριβώς εκεί όπου τόσες πολλές εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί από τη Δύση δεν το κάνουν. Ωστόσο, δεν είναι πολύ εφαρμόσιμο στην Ευρώπη.

Με λίγα λόγια, απλώς βεβαιωθείτε ότι η εφαρμογή μεταφραστή σας έχει ληφθεί, λειτουργεί εκτός σύνδεσης (θα θέλετε να τη δοκιμάσετε πριν βγείτε στην ευρωπαϊκή ύπαιθρο) και μεταφράζεται με λογική πιστότητα.

Βεβαιωθείτε επίσης ότι το τηλέφωνό σας είναι φορτισμένο, γιατί, λοιπόν… το καταλαβαίνετε. Εάν πρόκειται να μείνετε μακριά από τον πολιτισμό για λίγο, φέρτε έναν ηλιακό φορτιστή ή ένα power bank.

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας

Εάν έχετε κολλήσει σε μια κοινή γλώσσα και η εφαρμογή μετάφρασης δεν λειτουργεί για κάποιο λόγο, ακολουθούν μερικοί ακόμη τρόποι επικοινωνίας:

 • Δείξτε σε κάποιον την κάρτα από το ξενοδοχείο σας
 • Δείξτε τους μια εικόνα του εστιατορίου ή του πάρκου στο οποίο προσπαθείτε να πάτε
 • Απομνημονεύστε το όνομα του επόμενου προορισμού σας πριν ξεκινήσετε, ιδανικά με την κατάλληλη προφορά στην τοπική γλώσσα
 • Γράψτε ή μάθετε τις βασικές λέξεις για αεροδρόμιο, τουαλέτα, εστιατόριο, ταξίκαι ούτω καθεξής

Μην ξεχάσετε να διασκεδάσετε!

Το σπουδαίο με τη γλώσσα είναι ότι, ενώ μπορεί να χρησιμοποιούμε διαφορετικές λέξεις και γραμματική στην καθημερινή μας ζωή, όλοι οι άνθρωποι επικοινωνούν ουσιαστικά με παρόμοιους τρόπους.

Πράγματι, «οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι το 70 με 93 τοις εκατό όλης της επικοινωνίας είναι μη λεκτική». Σύμφωνα με έρευνα. Μερικές μελέτες έχουν βρει ότι «η ερμηνεία ενός μηνύματος είναι 7 τοις εκατό λεκτική, 38 τοις εκατό φωνητική και 55 τοις εκατό οπτική».

Ή, με άλλα λόγια (χωρίς λογοπαίγνιο), 93 τοις εκατό μη λεκτικό. Το σημείο? Εάν το δώσετε μια περιστροφή, πιθανότατα θα είστε σε θέση να επικοινωνήσετε τις ανάγκες σας με λίγα λεπτά φιλικών χειρονομιών.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα ταξίδια είναι τόσο υπέροχα… απλώνουν τους ορίζοντές σας. Έτσι, αντί να απογοητεύεστε, απλώς απολαύστε το ταξίδι όπου κι αν σας πάει!

Έχεις βρει αεροπορικά εισιτηρια; Δες και στο TicketsWe

Διαβάστε επίσης:

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Και κατάλυμα μέσο booking.com

Μην ξεχνάτε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση!

Ενοικίαση αυτοκίνητου με την Economybookings.com

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια