Bosnia

Πού να μείνετε στη Βοσνία

Αν και ο κόσμος πιθανότατα έχει διαβάσει περισσότερα αρνητικά παρά θετικά νέα τα τελευταία χρόνια για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η χώρα καταβάλλει εντυπωσιακές προσπάθειες για να τονίσει την ενδιαφέρουσα ιστορία, τα εκπληκτικά τοπία και το φιλόξενο περιβάλλον της.

Τα Βαλκάνια συνδυάζουν πολλά από τα καλύτερα στοιχεία της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης για να δημιουργήσουν κάτι ξεχωριστό.

Είναι ένα μέρος που αξίζει να επισκεφτείτε είτε επισκέπτεστε τις μεγάλες πόλεις είτε τα φυσικά γραφικά θαύματα στην ύπαιθρο, όπως ένα τροπικό δάσος και η τελευταία ζούγκλα που έχει απομείνει στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας, υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να επισκεφθείτε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, συμπεριλαμβανομένων πολλών πραγμάτων που μπορείτε να δείτε και να κάνετε.

Είναι μια ευκαιρία να δούμε πώς μια χώρα έχει συλλογικά μετατραπεί από την περιγραφόμενη ως «διπλωμένη από τον πόλεμο» στη δεκαετία του 1990 σε εξαιρετικά φιλόξενη και φιλόξενη σήμερα.

Θα σας δείξουμε πού να μείνετε, τι να κάνετε, ποια ξενοδοχεία να κάνετε κράτηση και πολλά άλλα στον πλήρη οδηγό μας για τη Βοσνία και τις καλύτερες περιοχές της. Αφήστε μας να είμαστε ο οδηγός σας!ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ >>

Χρειάζεσαι έμπνευση για το επόμενο σου ταξίδι; >> Ελα στο Viper

Οι καλύτερες και οι χειρότερες στιγμές για να επισκεφθείτε τη Βοσνία

Τι υπάρχει στην Ανατολική Ευρώπη;

Γιατί πρέπει να επισκεφτείτε τη Βοσνία

Η σημερινή χώρα έγινε επίσημη το 1992, αλλά η τεκμηριωμένη ιστορία ορισμένων από τις κοινότητες και τα βασίλεια στα Δυτικά Βαλκάνια χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω.

Εκτός από ενδιαφέρουσες κατασκευές όπως γέφυρες, οι λάτρεις της ιστορίας θα απολαύσουν να δουν παραδείγματα διαφορετικών αρχιτεκτονικών περιόδων, πεδία μάχης, τόπους λατρείας και άλλες ενδιαφέρουσες περιοχές.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη διαθέτει μερικά από τα πιο διαφορετικά εδάφη της περιοχής, από όμορφες παραλίες κατά μήκος της ακτογραμμής της Αδριατικής Θάλασσας έως όμορφα δάση. Υπάρχουν επίσης πολλά εντυπωσιακά ποτάμια και πλαγιές για εξερεύνηση, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων καταρρακτών από τη Γερμανία και τη Γαλλία μαζί.

Bosnia

Συνεχίζει επίσης να είναι γνωστό ως ένα μέρος όπου πολλές θρησκευτικές, εθνοτικές και πολιτιστικές ταυτότητες συγκεντρώνονται και κάνουν ό,τι μπορούν για να συνυπάρξουν.

Ακόμη και ο καιρός είναι διαφορετικός: ανάλογα με το μέρος της χώρας που επισκέπτεστε και την εποχή του χρόνου, μπορεί να είναι εύκρατο, πιο δροσερό στις αλπικές/ορεινές περιοχές ή πιο ζεστό στις παράκτιες περιοχές. Σχεδιάστε λοιπόν για τα πάντα!

Τα 4 καλύτερα μέρη της Βοσνίας

Ενώ ορισμένοι ταξιδιώτες μπορεί να θέλουν να ξεκινήσουν ξοδεύοντας όλο τον χρόνο τους απολαμβάνοντας τα αξιοθέατα του Σεράγεβο, άλλοι μπορεί να θέλουν να αποκτήσουν καλύτερη αίσθηση της περιοχής επισκεπτόμενοι και άλλες κοινότητες.

Οι περιοχές που αξίζει να εξερευνήσετε περιλαμβάνουν:

 1. Σεράγεβο. Η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη προσφέρει έναν υπέροχο συνδυασμό παλιού και νέου. Φωλιασμένο από τα βουνά και τα ποτάμια, υπάρχουν πολλά να εκτιμήσετε.
 2. Μόσταρ. Βρίσκεται στον ποταμό Νερέτβα, η περιοχή διατηρεί σημαντικές οθωμανικές επιρροές, με τζαμιά, αγορές και πολλά άλλα.
 3. Μπάνια Λούκα. Αυτή η περιοχή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και η μεγαλύτερη στη Δημοκρατία της Σέρπσκα. Η πλέον πυκνά δασωμένη περιοχή ήταν ο τόπος σημαντικών μαχών μεταξύ των Τούρκων και των Αυστριακών πριν από αιώνες.
 4. Τούζλα. Η σχετικά μικρότερη πόλη αξιοποιεί την ιστορία της ως ένας από τους παραγωγούς αλατιού στον κόσμο.

Πού να μείνετε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Οι ταξιδιώτες στην περιοχή μπορούν να βρουν κάθε είδους επιλογές διαμονής. Ορισμένες τοποθεσίες σε αστικές περιοχές τονίζουν τα ιστορικά μέρη της πόλης και την πρόσβαση σε σημαντικά αξιοθέατα.

Άλλοι επικεντρώνονται στην παροχή θέας στην ύπαιθρο και στα φυσικά θαύματα. Τα καταλύματα έχουν τη γκάμα από αλυσίδες ξενοδοχείων έως ανεξάρτητα πανδοχεία και bed and breakfast. Οι άνθρωποι ειναι φιλικοί και φιλόξενοι , ειδικά σε περιοχές που επικεντρώνονται στον τουρισμό.

Παρόλο που υπάρχουν έντονες εθνικές και θρησκευτικές διαφορές που χρονολογούνται αιώνες πίσω, ειδικά μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών, και οι δύο θρησκείες δίνουν μεγάλη έμφαση στην ευγένεια και ακόμη και στη φιλικότητα προς όλους τους ταξιδιώτες.

Βρήκα ότι αυτό ήταν ιδιαίτερα αναζωογονητικό στο τελευταίο μου ταξίδι στην περιοχή. Ως λαός που έχει δει σφοδρές μάχες, σοβιετική εποπτεία και επαναχάραξη των γεωγραφικών συνόρων γύρω από εθνοτικές γραμμές, όλα τα τελευταία 50 χρόνια, δεν θα ήταν δύσκολο να γίνουμε κυνικοί.

Αλλά οι άνθρωποι που συναντήσαμε ήταν αρκετά φιλικοί και εγκάρδιοι, ακόμη και αισιόδοξοι, για το τι θα ακολουθήσει για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη – και τους άρεσε να επιδεικνύουν τις πόλεις τους.

1. Σαράγεβο

Μεταξύ άλλων αξιώσεων φήμης, το Σαράγεβο ήταν η πρώτη χώρα του κομμουνιστικού μπλοκ που φιλοξένησε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτι που το έκανε το 1984, όταν ήταν μέρος της Γιουγκοσλαβίας.

Σήμερα, η πόλη προσφέρει τόσα πολλά πράγματα για να προσελκύσει τόσα πολλά ενδιαφέροντα. Οι επισκέπτες μπορούν κυριολεκτικά να περπατήσουν σε έναν ιστορικό καθολικό καθεδρικό ναό, ορθόδοξη εκκλησία, εβραϊκή συναγωγή και μουσουλμανικό τζαμί σε λίγα τετράγωνα.

Το ίδιο ισχύει και για τις δραστηριότητες: πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ, επισκεφτείτε ένα σαλόνι με ναργιλέ ή απολαύστε ένα ποτήρι τοπική μπύρα.

Επειδή η πόλη έχει καταληφθεί από τόσες πολλές εγχώριες και ξένες κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα τέχνης και ιστορίας που μπορεί κανείς να δει σε κάθε είδους γκαλερί και μουσεία, καθώς και σε διάφορες αγορές που δεν έχουν αλλάξει εδώ και δεκαετίες.

Πραγματα να κανεις

 • Συντριβάνι Sebilj. Ένα από τα κυριότερα σημεία της Παλιάς Πόλης και ένα δημοφιλές σκηνικό για φωτογραφίες είναι αυτό το ξύλινο σιντριβάνι που χτίστηκε το 1753 σε οθωμανικό στιλ. Βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας Baščaršija και περιλαμβάνει έναν θρύλο που λέει ότι όποιος πιει από αυτό θα επιστρέψει στο Σεράγεβο κάποια μέρα.
 • Δημαρχείο. Χτισμένο τον 19ο αιώνα κατά τη διάρκεια της αυστροουγγρικής διακυβέρνησης, αυτό το στιβαρό κτήριο με το όνομα Vijecnica είναι σχεδιασμένο σε νεομαυριτανικό στιλ. Αν και είναι τώρα μια δημοφιλής τουριστική τοποθεσία, είναι επίσης μια λειτουργική έδρα της κυβέρνησης, όπου στεγάζονται τα γραφεία του δημάρχου και του συμβουλίου της πόλης.
 • Μουσείο πολεμικής σήραγγας. Αν και πολλοί θέλουν να αφήσουν πίσω τους αναμνήσεις από τον πρόσφατο πόλεμο, γίνονται εξαιρέσεις για αυτό το θετικό σύμβολο της ανθεκτικότητας της πόλης . Όταν η πόλη ήταν υπό πολιορκία και αποκόπηκε από τις σερβικές δυνάμεις, κατασκευάστηκε μια μυστική σήραγγα για να συνδέει τους κατοίκους του Σεράγεβο με τον έξω κόσμο μαζί με την κρυφή αναζήτηση τροφίμων και προμηθειών. Αυτή η δομή είναι τώρα ένα μουσείο που μοιράζεται λεπτομέρειες της εντυπωσιακής υπόγειας μηχανικής.

Που να φάω

 • Θύλακας. Αυτή η τοποθεσία στην Παλιά Πόλη είναι γνωστή για το μπουρέκ της, ένα δημοφιλές τοπικό γλυκά ή αλμυρό γλυκό. Η τελευταία ποικιλία περιλαμβάνει συνήθως κρέας ή πατάτες, αλλά εδώ διατίθενται χορτοφαγικές ποικιλίες. Μαγειρεύεται επίσης σε ανοιχτή φωτιά με ξύλα σε αυτή τη θέση, κάτι που προσθέτει στη γεύση.
 • Visegrad. Μια άλλη παραδοσιακή τοπική λιχουδιά είναι τα ντολμά, τα οποία είναι λαχανικά γεμιστά με κρέας και πολλά μπαχαρικά όπως σκόρδο και πάπρικα. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να απολαύσουν ένα πλούσιο μενού με κονιάκ φρούτων για να το πιουν κατά τη διάρκεια ή μετά το γεύμα.
 • Cevabdzinica Hodzic. Αυτό το γεύμα με κιμά από λουκάνικο χωρίς πέτσα που περιβάλλεται από ψωμί και κρεμμύδια θεωρείται ένα από τα εθνικά πιάτα της χώρας.  Αυτή η τοποθεσία στην περιοχή Coppersmith προσφέρει νόστιμα πιάτα και μια ευκαιρία να δείτε μια από τις παλαιότερες γειτονιές που εξακολουθεί να δημιουργεί κοσμήματα.

Που να μείνω

Προϋπολογισμός
 • Hostel Center.  Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δίκλινα δωμάτια με 2 μονά κρεβάτια, δίκλινα δωμάτια ή κοιτώνες τεσσάρων κρεβατιών με κοινόχρηστο μπάνιο και ντους. Η τοποθεσία είναι κοντά στη στάση του τελεφερίκ και στην πολεμική σήραγγα. Υπάρχει επίσης μια εσωτερική αυλή, ενώ ορισμένα δωμάτια έχουν θέα στην πόλη.
 • Μια αγάπη.  Οι επισκέπτες του ξενώνα έχουν πρόσβαση σε δίκλινα δωμάτια, δίκλινα δωμάτια με 2 μονά κρεβάτια και κοιτώνες έξι ατόμων. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να επισκεφθούν έναν κήπο, χώρο μπάρμπεκιου και βεράντα. Βρίσκεται κοντά στο Δημαρχείο και το Τζαμί Husrev-beg. Διατίθεται μεταφορά από το αεροδρόμιο.
Μεσαίας κατηγορίας
 • Pansion River.  Τα δωμάτια σε αυτόν τον ξενώνα έχουν θέα είτε στο κέντρο της πόλης είτε στον γραφικό ποταμό Pansion. Βρίσκεται κοντά στη γέφυρα Latin και το σιντριβάνι Sebilj, δύο τοποθεσίες που αξίζει να επισκεφτείτε. Υπάρχει επίσης ηλιόλουστη βεράντα για τους επισκέπτες, καθώς και εστιατόριο και μπαρ.
 • Ξενοδοχείο DivanΟι επισκέπτες του ξενοδοχείου έχουν δωρεάν καθημερινή περιήγηση στην πόλη, καθώς και πρόσβαση σε μπουφέ πρωινού. Περιβάλλεται από άλλα εστιατόρια, καφέ και νυχτερινά κέντρα στη μέση της περιοχής της Παλιάς Πόλης. Τα δωμάτια διαθέτουν μπαλκόνι και ιδιωτικό μπάνιο.
Πολυτέλεια
 • Ξενοδοχειακή ιστορία.  Αυτή η τοποθεσία βρίσκεται κοντά σε σημαντικά αξιοθέατα της Παλιάς Πόλης, όπως η Γέφυρα του Gabrilo Princip και το Μουσείο της Πόλης. Διατίθενται ιδιωτικά δωμάτια με δωρεάν προϊόντα περιποίησης και δορυφορική τηλεόραση. Οι επισκέπτες μπορούν να κατευθυνθούν στην αίθουσα πρωινού για να απολαύσουν ευρωπαϊκό πρωινό που διατίθεται επίσης σε επιλογές για χορτοφάγους, χαλάλ ή χωρίς γλουτένη.
 • Ξενοδοχείο Άστρα.  Οι επισκέπτες μπορούν να επωφεληθούν από τη διώροφη καφετέρια που περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία από φαγητά και ποτά. Υπάρχει επίσης μίνι μπαρ και δορυφορική τηλεόραση στα δωμάτια. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και προσφέρει εξαιρετική θέα στα στενά δρομάκια και την οθωμανική αρχιτεκτονική.

Δείτε όλα τα ξενοδοχεία στη Βοσνία

2. Μόσταρ

Το Μόσταρ απέχει μόλις δύο ώρες νοτιοδυτικά του Σεράγεβο με το τρένο, αλλά περιλαμβάνει κάθε είδους αντιθέσεις. Ενώ το Σεράγεβο έχει κάθε λογής μεγάλα, ιστορικά κτίρια όλων των τύπων και μεγεθών, το Μόσταρ είναι πιο αρμονικό, με κυρίως κροατικές και οθωμανικές επιρροές με την πάροδο των ετών.

Το όνομα της πόλης μεταφράζεται χαλαρά σε «Φύλακας της Γέφυρας», που περιγράφει τέλεια τον ρόλο της ως φύλακα της τεράστιας κεντρικής γέφυρας της πόλης.

Το Stari Most , ή η Παλιά Γέφυρα, συνδέει και τα δύο μισά της πόλης. Σε μια εποχή που η περιοχή θεωρούνταν συνοριακός σταθμός για την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1500, οι αξιωματούχοι διέταξαν τη δημιουργία μιας μεγάλης δομής για να συγκεντρώσει και τις δύο πλευρές του ποταμού Νερέτβα.

Η γέφυρα παρέμεινε σταθερή μέχρι το 1993, όταν υπέστη σοβαρές ζημιές από τον κροατικό στρατό. Ωστόσο, υπήρχε αρκετό δημόσιο ενδιαφέρον και οικονομική στήριξη για την ανοικοδόμησή του.

Σήμερα, όχι μόνο αποτελεί κομβικό σημείο της πόλης, αλλά επίσημο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Οι επισκέπτες εκατέρωθεν της όχθης του ποταμού μπορούν να μάθουν για το πλούσιο υπόβαθρο της πόλης μαζί με μια ποικιλία από αξιοθέατα όπως μουσεία και γκαλερί.

Bosnia

Πραγματα να κανεις

 • Σημαντικά θρησκευτικά κτίρια. Όποια και αν είναι η πίστη σας, το μουσουλμανικό τέμενος Karadoz Bey, η χριστιανική καθολική εκκλησία του Αγίου Πέτρου και Παύλου και το Τζαμί Koski Mehmed Pasha είναι όλα μερικές από τις πιο εμπνευσμένες δομές της πόλης.
 • Παρακολουθήστε δύτες. Η γέφυρα είναι ψηλή – 27 μέτρα – και προσελκύει έμπειρους δύτες, συμπεριλαμβανομένων μελών μιας τοπικής λέσχης καταδύσεων. Είναι σίγουρα μια επικίνδυνη δραστηριότητα για ερασιτέχνες, αλλά οι επαγγελματίες δύτες λένε ότι η εμπειρία είναι εκπληκτική. Είναι επίσης μια τοποθεσία κάθε φθινόπωρο για το Red Bull Cliff Diving World Series . Αυτή η διοργάνωση σιρκουί διεξάγεται σε όλο τον κόσμο καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 και ένα τοπικό σκέλος είναι στις 9 Σεπτεμβρίου.
 • Επισκεφθείτε ένα ιερό ναό. Στον Καθολικισμό, μια από τις σημαντικές τοποθεσίες προσκυνήματος για πολλούς είναι το Medjugorje . Αν και υπάρχουν ορισμένοι σκεπτικιστές, η συναίνεση με πολλούς στην εκκλησία είναι ότι η Μαρία, η μητέρα του Ιησού, εμφανίστηκε σε έξι παιδιά στην ύπαιθρο κοντά στο Μόσταρ στις αρχές της δεκαετίας του 1980, προσφέροντας μηνύματα ειρήνης.
 • Καμπαναριό της Ειρήνης. Αυτή η κατασκευή από σκυρόδεμα 107 ποδιών στο μοναστήρι των Φραγκισκανών αποκαλύφθηκε το 2000. Οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν το ασανσέρ μέχρι τη μέση και μετά να ανέβουν τα υπόλοιπα σκαλιά με τα πόδια. Πιστεύεται ότι είναι μια από τις καλύτερες απόψεις του αστικού τοπίου.
 • Καταρράκτης Kravica. Σε μια χώρα με πολλούς όμορφους καταρράκτες, ξεχωρίζει αυτός στο Φυσικό Πάρκο Kravica . Έχει ύψος πάνω από 25 μέτρα και σε αντίθεση με ορισμένους καταρράκτες που έχουν επικίνδυνα ρεύματα στο βυθό, το κολύμπι επιτρέπεται σε ορισμένους μήνες. Ένα σύστημα μονοπατιών σάς επιτρέπει να παρατηρείτε τις πτώσεις από διαφορετικές πλευρές.

Που να φάω

 • Restoran Lagero. Το εστιατόριο κοντά στην Παλιά Γέφυρα προσφέρει στους επισκέπτες υπαίθρια καθίσματα ενώ εκείνοι γευματίζουν σε ένα μενού που περιλαμβάνει μεσογειακά είδη συν βοσνιακά πιάτα, όπως cevapi και τηγανητό ψάρι. Το επιδόρπιο στο τέλος περιλαμβάνει μπακλαβά, ένα κέρασμα ζαχαροπλαστικής.
 • Σαντρβάν. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα μείγμα πολλών πολιτισμών εδώ, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών, ευρωπαϊκών και βοσνιακών. Ένα ιδιαίτερο είναι το «National Dish Platter» που περιλαμβάνει cevapi και άλλα παραδοσιακά είδη.
 • Food House Mostar. Το προσωπικό είναι περήφανο που προετοιμάζει παραδοσιακά πιάτα της Βοσνίας, καθώς και τοπικές παραλλαγές. Για παράδειγμα, η εκδοχή των ντολμά του Μόσταρ είναι το σογκάν-ντολμά, το οποίο περιλαμβάνει μια στρώση κρεμμυδιού γεμιστό με κιμά, ρύζι, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, πουρέ ντομάτας και διάφορα μπαχαρικά.

Που να μείνω

Προϋπολογισμός
 • Ξενώνας SemaΟ ξενώνας προσφέρει δίκλινα δωμάτια με 2 μονά κρεβάτια και κοινόχρηστο μπάνιο κοντά στην Παλιά Γέφυρα. Οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν ένα κεντρικό καθιστικό. Προσφέρεται θέα στο μπαλκόνι, καθώς και πρόσβαση σε ιδιωτική μικρή κουζίνα και υπαίθριο χώρο μπάρμπεκιου.
 • Pansion Villa Anja.  Διατίθεται ποικιλία καταλυμάτων, όπως διπλά κρεβάτια, μονόκλινα και δίκλινα στούντιο και μεγαλύτερα οικογενειακά δωμάτια. Η τοποθεσία προσφέρει δωρεάν υπηρεσία μεταφοράς προς το σταθμό του λεωφορείου ή του τρένου. Ένα μπαρ/εστιατόριο στις εγκαταστάσεις προσφέρει πρωινό και υπάρχει επίσης ένα σούπερ μάρκετ σε κοντινή απόσταση.
Μεσαίας κατηγορίας
 • Βίλα Μποτιτσέλι.  Αντί να είναι στο κέντρο της πόλης, αυτή η τοποθεσία βρίσκεται στα περίχωρα του Μόσταρ κοντά στο χωριό Blagaj και κοντά στο ναό Medjugorje. Σε κοντινή απόσταση με τα πόδια υπάρχουν πολλά εστιατόρια, μπαρ και παντοπωλεία. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν μπαλκόνια ή βεράντες και πρόσβαση στον κήπο.
 • City Apartment One .  Μια εξωτερική πισίνα θα μπορούσε να είναι ελκυστική ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Η τοποθεσία σε ένα ήσυχο μέρος της πόλης προσφέρει οικογενειακά δωμάτια, στούντιο και δίκλινα δωμάτια, επομένως μπορεί να είναι τέλεια για κάθε ομάδα μεγέθους. Ένα εστιατόριο και ένα κατάστημα είναι επίσης κοντά.
Πολυτέλεια
 • HA Hotel Mostar.  Το ξενοδοχείο 4 αστέρων προσφέρει ευρύχωρα δωμάτια, κήπο και ευρωπαϊκό πρωινό. Στις εγκαταστάσεις λειτουργεί μπαρ και εστιατόριο, ενώ το προσωπικό μπορεί επίσης να κανονίσει ενοικίαση ποδηλάτων και μεταφορά από/προς το αεροδρόμιο κατόπιν αιτήματος.
 • Βίλα Enjoy XL.  Γιατί να είστε μέρος ενός πολυσύχναστου ξενώνα στο κέντρο της πόλης όταν μπορείτε να απολαύσετε την καλή ζωή στις διακοπές σας σε αυτή τη βιώσιμη βίλα; Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μια εξωτερική πισίνα, εγκαταστάσεις μπάρμπεκιου και έναν υπέροχο κήπο. Υπάρχει εξωτερικό τζάκι, τρία υπνοδωμάτια και ένα μπάνιο. Το προσωπικό είναι πρόθυμο να οργανώσει εκδρομές, συμπεριλαμβανομένου ενός κατάλληλου ημερήσιου χώρου για πικνίκ.

Δείτε όλα τα ξενοδοχεία στη Βοσνία

3. Μπάνια Λούκα

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με την πιο αστική και πυκνή φύση του Σεράγεβο. Εδώ, υπάρχουν πολλά πάρκα, πολλές δασικές εκτάσεις και γενική έμφαση στη φύση και τη βιωσιμότητα.

Είναι η βόρεια περιοχή της χώρας στη συμβολή δύο ποταμών, του Vrbs και του Vrbanja. Πολιτικά, είναι επίσης ξεχωριστό, καθώς είναι η πρωτεύουσα της Sprska, της αυτόνομης Σερβοβόσνιας Δημοκρατίας.

Όπως και οι άλλες παλαιότερες πόλεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η πόλη έχει επιρροές από τους Οθωμανούς, τους Αυστριακούς, τους Σλάβους και τους Ιλλυριούς, κάτι που φαίνεται σε πολλά από τα κτίρια.

Ακόμη και η πιο βασική δομή μπορεί να είναι διακοσμημένη με περίτεχνα στυλ. Είναι μια πολύ ανοιχτή πόλη, με φαρδιές λεωφόρους και γενικά πιο κοντά κτίρια.

Σε αντίθεση με το Σεράγεβο, το οποίο έχει σχεδόν ίσο αριθμό μεγάλων θρησκειών, η Μπάνια Λούκα έχει πλειοψηφικό μουσουλμανικό πληθυσμό. Επίσης, βρίσκεται σε διαδικασία ανοικοδόμησης πολλών τζαμιών που καταστράφηκαν.

Bosnia

Πραγματα να κανεις

 • Τζαμί Φερχάτ Πασά. Αυτός ο περίτεχνος χώρος λατρείας χτίστηκε το 1579 και περιλαμβάνει το μεγαλειώδες οθωμανικό στυλ εκείνης της περιόδου, που περιλαμβάνει μια μεγάλη αυλή, διάφορους θόλους και πύργους και ένα μεγάλο σιντριβάνι. Καταστράφηκε μαζί με άλλα 16 τζαμιά στον πόλεμο της Βοσνίας, αλλά η μουσουλμανική κοινότητα της περιοχής κατέβαλε σημαντική παγκόσμια προσπάθεια για την ανοικοδόμησή του. Άνοιξε ξανά το 2007.
 • Καθεδρικός Ναός Χριστού Σωτήρος. Μια παρόμοια, αλλά παλαιότερη, ιστορία ακολούθησε αυτή την Ορθόδοξη εκκλησία. Χτίστηκε το 1920 αλλά καταστράφηκε από τις ναζιστικές βόμβες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια διατάχθηκε να καταστραφεί από τις κροατικές δυνάμεις. Μια άλλη προσπάθεια ανοικοδόμησης της κοινότητας το βοήθησε να επαναφέρει την παλιά του αίγλη, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τις αρχικές πλινθοδομές.
 • Μπανι Μπρντο. Όσοι αναζητούν έναν γραφικό προορισμό πεζοπορίας μπορούν να απολαύσουν ένα ταξίδι σε αυτό το μεγάλο μνημείο για τους στρατιώτες και τους πολίτες που σκοτώθηκαν στον Πόλεμο για την Απελευθέρωση το 1941-1945. Η αναρρίχηση στο λόφο Banj, μια πεζοπορία 2,8 μιλίων, σας οδηγεί σε υψόμετρο 431 μέτρων και προσφέρει υπέροχη θέα στην πόλη και την ύπαιθρο.

Που να φάω

 • Kazamat. Αυτό το εστιατόριο πιστεύεται ότι είναι ένα από τα παλαιότερα εστιατόρια της πόλης . Βρίσκεται στο φρούριο Kastel, μια στιβαρή πέτρινη κατασκευή που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τις αποστολές αλατιού στους κεντρικούς δρόμους της χώρας. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν παραδοσιακά πιάτα, όπως πολλές επιλογές από αρνί.
 • Mala Stanica. Συνδυάζοντας εστιατόριο και μπαρ, η επίσημη τοποθεσία προσφέρει ποικιλία από τοπικά πιάτα με έμφαση στα ζυμαρικά. Διαθέτει επίσης μεγάλη ποικιλία κρασιών καθώς και υπαίθρια καθίσματα.
 • Banjalucki Splav. Ενώ ορισμένα εστιατόρια προσφέρουν θέα στον έναν ή και στους δύο ποταμούς, αυτό το εστιατόριο βρίσκεται στην πραγματικότητα σε μια μεγάλη βάρκα που δένεται στον ποταμό Vrbas. Το μενού είναι κυρίως Βοσνιακό, με διάφορα πιάτα με κρέας και λαχανικά.

Που να μείνω

Προϋπολογισμός
 • Sobe Rodic Centar.  Αυτή η τοποθεσία κοντά στο φρούριο Kastell προσφέρει ποικιλία δωματίων. Κάθε δωμάτιο περιλαμβάνει ιδιωτικό μπάνιο και ντους, καθώς και τηλεόραση επίπεδης οθόνης.
 • Smjestaj Vidovic, Slapovi Krupe.  Οι επισκέπτες σε αυτήν την εξοχική κατοικία μπορούν να χρησιμοποιήσουν δύο υπνοδωμάτια, καθώς και κουζίνα, σαλόνι με καναπέ-κρεβάτι και μπάνιο. Υπάρχει επίσης βεράντα και κήπος για όσους θέλουν να απολαύσουν το τοπίο.
Μεσαίας κατηγορίας
 • Happy Hill Rooms.  Αυτό το ξενοδοχείο διαμερισμάτων προσφέρει ιδιωτικά δωμάτια και ιδιωτικό μπάνιο καθώς και κεντρικό σαλόνι/καθιστικό. Είναι φιλικό προς τα κατοικίδια και περιλαμβάνει κήπο και χώρο για πικνίκ για χαλάρωση. Διατίθενται περιηγήσεις στην περιοχή.
 • Ξενοδοχείο Vila Viktorija. Βρίσκεται στο χωριό Trn, περίπου 6 μίλια από το κέντρο της Μπάνια Λούκα. Οι επισκέπτες μπορούν να λάβουν πρωινό και έχουν επίσης πρόσβαση σε ένα μπαρ και εστιατόριο με διεθνές μενού. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν μίνι μπαρ και ορισμένα περιλαμβάνουν μικρή κουζίνα. Διατίθεται υπηρεσία μεταφοράς από/προς το αεροδρόμιο.
Πολυτέλεια
 • Ξενοδοχείο Integra Μπάνια Λούκα. Οι επισκέπτες θα απολαύσουν υπηρεσίες τεσσάρων αστέρων, που περιλαμβάνει ευρωπαϊκό ή αμερικάνικο πρωινό, καθώς και ένα μπαρ. Τα δωμάτια έχουν θέα στη βεράντα και είναι εξοπλισμένα με ψυγείο, μίνι μπαρ και τσαγιέρα.
 • Ξενοδοχείο IN.  Το εστιατόριο του ξενοδοχείου περιλαμβάνει πλούσιο μενού με αμερικανικές, ολλανδικές και αργεντίνιες σπεσιαλιτέ. Προσφέρει επίσης ευρωπαϊκό πρωινό. Τα δωμάτια διαθέτουν επιφάνεια εργασίας, τσαγιέρα, μίνι μπαρ και ιδιωτικό μπάνιο.

Δείτε όλα τα ξενοδοχεία στη Βοσνία

4. Τούζλα

Η Τούζλα μπορεί να είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης, ίσως να πηγαίνει πίσω τουλάχιστον 6.000 χρόνια. Το «Tuz» είναι η τουρκική λέξη για το αλάτι και το όνομα της πόλης σημαίνει κυριολεκτικά «τόπος αλατιού».

Η περιοχή υπήρξε ένας σημαντικός παραγωγός αλατιού για τον κόσμο για αιώνες και σήμερα τα φυσικά κοιτάσματα ορυκτών εξακολουθούν να εξορύσσονται – μόνο με πιο σύγχρονες μεθόδους.

Τα αλατωρυχεία συνέβαλαν επίσης στη σταθεροποίηση της φήμης της πόλης ως μιας ιδιαίτερα ποικιλόμορφης κοινότητας όπου όλες οι εθνοτικές ομάδες και οι θρησκείες είναι ευπρόσδεκτες, κυρίως επειδή προσέλκυσαν εργάτες από όλο τον κόσμο και έτσι υπήρχε μεγαλύτερη έκθεση σε διαφορετικές ιδέες και πολιτισμούς.

Οι λίμνες έχουν γίνει επίσης προορισμός διακοπών : μια σειρά από αλμυρές λίμνες πιστεύεται ότι είναι θεραπευτικές όταν λούζονται μέσα ή ο ατμός που εισπνέεται από τους καταρράκτες αλμυρού νερού.

Ωστόσο, υπάρχει ένα μειονέκτημα στη συνεχή εξόρυξη: έχει κάνει την πόλη σεισμικά ασταθή.

Υπάρχουν σημεία της περιοχής που βυθίζονται αισθητά , ειδικά στην Παλιά Πόλη. Κάθε τόσο, ανακαλύπτεται μια νέα καταβόθρα. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν γκαλερί, μουσεία και πολλά κτίρια από διαφορετικές ιστορικές εποχές.

Πραγματα να κανεις

 • Αρχαιολογικό Πάρκο Τούζλα. Μάθετε για τη ζωή στη νεολιθική περίοδο επισκεπτόμενοι αυτήν την αναψυχή ενός τυπικού χωριού πριν από περίπου 9.000 χρόνια. Η περιοχή πιστεύεται ότι ήταν εκεί που βρισκόταν το Παννόνιο Πέλαγος. Όταν υποχώρησε στη Μαύρη Θάλασσα πριν από 10 εκατομμύρια χρόνια, άφησε πίσω του πολλά κοιτάσματα αλατιού και τελικά έγινε κατοικήσιμο μέρος όπου εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι άνθρωποι. Κοντά έχουν βρεθεί πασσαλοκαλύβες και βιομηχανικά εργαλεία, τα οποία έχουν ενσωματωθεί στο χωριό .
 • Εθνικό Θέατρο. Οι παραστατικές τέχνες αποτελούν μέρος της κουλτούρας εδώ και χρόνια. Το θεατρικό σπίτι δημιουργήθηκε το 1898  ως το πρώτο του είδους του στη χώρα και ανακαινίστηκε το 1949. Συνεχίζει να προσφέρει θεατρικά έργα, ταινίες και άλλες κοινοτικές παραστάσεις. Το Tuzla’s Days of Theatre λαμβάνει χώρα τον Νοέμβριο και περιλαμβάνει δύο εβδομάδες ταινιών από όλη την περιοχή.
 • Λίμνες Παννόνικα. Η συλλογή των ανθρωπογενών αλυκών περιλαμβάνει χώρους κολύμβησης και κολύμβησης, θεραπευτικούς καταρράκτες, χώρους χαλάρωσης στην παραλία, υπαίθριο γυμναστήριο και διάφορα εστιατόρια και καφέ.
 • Μουσείο Ανατολικής Βοσνίας. Περισσότερα από 50.000 αντικείμενα που εκτείνονται σε χιλιάδες χρόνια αποτελούν μέρος της συλλογής του μουσείου, συμπεριλαμβανομένων έργων τέχνης, αρχαιολογίας, στρατιωτικών ειδών, ειδών οικιακής χρήσης και ορυκτών.

Που να φάω

 • Καρσίσκα Τσέσμα. Αυτό το εστιατόριο προσφέρει παραδοσιακά πιάτα της περιοχής, όπως cevapi και pljeskavia, ένα μπιφτέκι με μπαχαρικά σερβικού τύπου που μπορεί να περιλαμβάνει χοιρινό, αρνί και βοδινό.
 • Λιμένκα. Από το 1967, οι πεινασμένοι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να χορτάσουν εδώ όλα τα ψητά κρέατα, συμπεριλαμβανομένων cevapi και cevapcici, μια μικρότερη έκδοση που θυμίζει περισσότερο κεμπάπ. Διατίθενται υπαίθρια καθίσματα.
 • Mamma mia. Οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν ιταλική και μεσογειακή κουζίνα, όπως ζυμαρικά, καθώς και πιάτα με κρέας και λαχανικά, που συχνά παρασκευάζονται με φρέσκα χόρτα. Διατίθενται επιλογές για χορτοφάγους. Το εστιατόριο διαθέτει μπαλκόνι με θέα σε πλατεία και σιντριβάνι.
 • Μακεδόνκα. Αυτό το εστιατόριο βρίσκεται έξω από την πόλη, αλλά έχει πολλούς θαυμαστές μεταξύ των τουριστών και των ντόπιων. Ειδικεύεται σε πιάτα με κρέας, όπως cevaspici και τηγανητό συκώτι.

Που να μείνω

Προϋπολογισμός
 • Διαμερίσματα Dedic.  Αυτός ο ξενώνας κοντά στο αεροδρόμιο περιλαμβάνει κοινόχρηστη κουζίνα, κοινόχρηστη βεράντα με εγκαταστάσεις μπάρμπεκιου, υπηρεσία για τσάι και καφέ και τηλεόραση επίπεδης οθόνης. Παρέχεται δωρεάν υπηρεσία μεταφοράς από το αεροδρόμιο. Συνιστάται ιδιαίτερα για μεμονωμένους ταξιδιώτες, αλλά διατίθενται οικογενειακά δωμάτια.
 • Διαμέρισμα Χάτζιτς.  Οι επισκέπτες που θέλουν να επισκεφθούν την περιοχή Pannonica Lakes θα βρουν αυτό το βιώσιμο διαμέρισμα αρκετά κοντά. Διατίθεται υπηρεσία μεταφοράς. Τα δωμάτια διαθέτουν μπαλκόνι με θέα στα κοντινά βουνά και τους κήπους. Υπάρχει επίσης σνακ μπαρ, ενοικίαση ποδηλάτων και ενοικίαση αυτοκινήτου.
Μεσαίας κατηγορίας
 • University Hotel DorrahΑν ενδιαφέρεστε για ψώνια, αυτό το μέρος βρίσκεται απέναντι από το Bingo City, την κύρια περιοχή λιανικής της Τούζλα. Οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση σε πρωινό, υπηρεσία τσαγιού και καφέ, μπαρ και υπηρεσία μεταφοράς από/προς το αεροδρόμιο.
 • Κέντρο ΠανσιόνΚοντά στην κεντρική πλατεία της πόλης, Solni Trg, το ξενοδοχείο διαθέτει μπουφέ πρωινού, τηλεοράσεις με επίπεδη οθόνη, τσάι και καφέ και lounge. Άλλα καταστήματα και εστιατόρια βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια, καθώς και ένας χώρος αναψυχής με κολύμπι, ποδόσφαιρο και τένις.
Πολυτέλεια
 • So&Sol Boutique Hotel . Αυτό το B&B βρίσκεται κοντά στην περιοχή Pannonica Lakes. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν καθημερινά μπουφέ ή ευρωπαϊκό πρωινό. Τα δωμάτια περιλαμβάνουν πρόσβαση σε μια βεράντα και σε κοντινή απόσταση από πολλές παμπ και καφέ.
 • Ξενοδοχείο Vertigos . Διατίθεται μεταφορά από και προς το αεροδρόμιο. Κάθε δωμάτιο περιλαμβάνει καθιστικό, υπηρεσία τσαγιού και επιλογή αμερικάνικο πρωινό, πλήρες αγγλικό/ιρλανδικό ή ευρωπαϊκό πρωινό. Ορισμένα δωμάτια διαθέτουν αίθρια.

Δείτε όλα τα ξενοδοχεία στη Βοσνία

Λοιπόν, πού πρέπει να μείνετε στη Βοσνία;

🍺 Η καλύτερη περιοχή για νυχτερινή ζωήΣεράγεβο
🎁 Η καλύτερη περιοχή για ψώνιαΜόσταρ
🥾 Η καλύτερη περιοχή για πεζοπορία ΜπάνιαΜπάνια Λούκα
🖼️ Τα καλύτερα μουσείαΤούζλα

Αν και η φιλική φύση των κατοίκων, το καλό φαγητό και το όμορφο φυσικό τοπίο είναι σταθερά σε όλη τη χώρα, κάθε κοινότητα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι μοναδική και ξεχωριστή όσον αφορά τις ανέσεις και τα αξιοθέατα.

Έτσι, με τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε, και τεχνικά χωρίς κακή περιοχή για να μείνετε, τι περιμένετε — κλείστε το ταξίδι σας σήμερα και ζήστε μόνοι σας όλα όσα έχει να προσφέρει αυτή η γραφική χώρα!

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ >>

Χρειάζεσαι έμπνευση για το επόμενο σου ταξίδι; >> Ελα στο Viper

Διαβάστε επίσης:Οι καλύτερες στιγμές για να επισκεφθείτε τη Βοσνία

 Οι πιο όμορφες πόλεις των Βαλκανίων

επίσκεψη στα Βαλκάνια

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια