Ταξιδιωτικός οδηγός, επίσκεψη στα Βαλκάνια

Τα Βαλκάνια* είναι μια ομάδα χωρών στη νοτιοανατολική Ευρώπη, που πήρε το όνομά της από την οροσειρά που διασχίζει την περιοχή. Ενώ η πρόσφατη ιστορία της περιοχής πλήττεται από πολλούς μεγάλους πολέμους, τα Βαλκάνια είναι εξαιρετικά ασφαλή για ταξίδια και τέλεια για όσους αναζητούν ιστορία, πολιτισμό, περιπέτεια και πανέμορφα τοπία.

Από ορθόδοξες εκκλησίες και τζαμιά μέχρι κάστρα και φρούρια, θα βρείτε εκπληκτική αρχιτεκτονική σε όλα τα Βαλκάνια. Και μαζί με τα πανέμορφα βουνά, τα φαράγγια και τις λίμνες, υπάρχει μια μεγάλη ακτογραμμή που σημαίνει ότι όλοι, από τους λάτρεις της πεζοπορίας έως τους λάτρεις της παραλίας, θα είναι ευχαριστημένοι. Επιπλέον, το να ταξιδέψετε εδώ θα κοστίσει ένα κλάσμα της τιμής της δυτικής Ευρώπης. Σας πείσαμε να επισκεφτείτε ακόμα;!

*Όταν αναφερόμαστε στα Βαλκάνια αναφερόμαστε μόνο στις χώρες που αναφέρονται παρακάτω. Η Βουλγαρία, η Σλοβενία, η Ρουμανία και ακόμη και η Τουρκία μερικές φορές θεωρούνται μέρος των Βαλκανίων, αν και δεν τις έχουμε συμπεριλάβει σε αυτόν τον οδηγό προορισμού.

Τριγυρίζω

Το να έχετε το δικό σας αυτοκίνητο θα ήταν ιδανικό για ταξίδια στα Βαλκάνια και θα σας επέτρεπε να επισκεφτείτε πιο απομακρυσμένα μέρη, ωστόσο, όλα τα παρακάτω μέρη συνδέονται με λεωφορείο. Ενώ τα περισσότερα δρομολόγια λεωφορείων μπορούν να βρεθούν στο διαδίκτυο, το δίκτυο λεωφορείων σε ορισμένες από τις βαλκανικές χώρες (Αλβανία σε κοιτάζω) δεν είναι τόσο προηγμένο όσο θα μπορούσατε να έχετε συνηθίσει, επομένως μερικές φορές μπορεί να υπάρχει περίπτωση να εμφανιστείτε στο ο σταθμός και ετοιμάζεται να περιμένει λίγο.

Υπάρχει περιορισμένος αριθμός γραμμών τρένων, με την πιο αξιοσημείωτη να είναι μεταξύ Μόσταρ και Σεράγεβο. Όχι μόνο αυτό το τρένο είναι φθηνότερο και πιο γρήγορο από το λεωφορείο, αλλά προσφέρει υπέροχη θέα στη βοσνιακή ύπαιθρο.

Αν θέλετε να αναζητήσετε πτήσεις, ρίξτε μια ματιά στο ticketswe .

Πόσο καιρό χρειάζεστε

Οι βαλκανικές χώρες είναι σχετικά μικρές και η μεταφορά μεταξύ των μεγάλων σημείων δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από μισή μέρα. Είναι σίγουρα δυνατό να επισκεφθείτε τις κύριες πόλεις όλων των χωρών σε μια ή δύο εβδομάδες, αλλά αν έχετε χρόνο, τότε 3-4 εβδομάδες θα ήταν ιδανικές για να μπορείτε να δείτε περισσότερες από κάθε χώρα και να πάτε με πιο χαλαρό ρυθμό.

Πού να πάτε στα Βαλκάνια

την Κροατία

Πιθανώς η πιο γνωστή και πιο επισκέψιμη χώρα στα Βαλκάνια, η δημοτικότητα της Κροατίας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αναμφίβολα βοηθούμενη από τον πρωταγωνιστικό της ρόλο ως τοποθεσία του “King’s Landing” στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά Game of Thrones. Αλλά η δημοτικότητά του έχει προκαλέσει αύξηση των τιμών και η Κροατία είναι πλέον αναμφίβολα η πιο ακριβή χώρα για επίσκεψη στα Βαλκάνια.

Η Κροατία έχει μια ολόκληρη σειρά από εκπληκτικά μέρη για να επισκεφτείτε και θα μπορούσατε εύκολα να περάσετε εβδομάδες εδώ ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική χώρα και κάνοντας hop στα νησιά.

Σημαντικά σημεία και κορυφαία μέρη για επίσκεψη:

 • Εξερευνήστε την πρωτεύουσα του .
 • Δείτε τους εκπληκτικούς καταρράκτες και τις λίμνες του Εθνικού Πάρκου Λιμνών Plitvice , ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
 • Επισκεφθείτε την παραθαλάσσια πόλη του Σπλιτ και κάντε μια βόλτα με πλοίο στο κοντινό νησί Hvar.
 • Περιπλανηθείτε στην Παλιά Πόλη και περπατήστε στην κορυφή των τειχών της πόλης του Ντουμπρόβνικ , μιας από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της περιοχής. Αν θέλετε απλώς να ενσωματώσετε μόνο ένα μέρος στην Κροατία ως μέρος του ευρύτερου ταξιδιού σας στα Βαλκάνια, το Ντουμπρόβνικ είναι το πιο λογικό, καθώς βρίσκεται μεταξύ Βοσνίας και Μαυροβουνίου. Από εδώ μπορείτε εύκολα να πάρετε λεωφορεία και περιηγήσεις σε κοντινά μέρη .

Νόμισμα: Κούνα Κροατίας (αν και αυτό θα αλλάξει σε ευρώ όταν η Κροατία ενταχθεί επίσημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023)

επίσκεψη στα Βαλκάνια
επίσκεψη στα Βαλκάνια

Μαυροβούνιο

Προηγουμένως επισκιασμένο από τη γειτονική του Κροατία, το Μαυροβούνιο γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές για όσους αναζητούν την όμορφη βραχώδη ακτή και τις παλιές περιφραγμένες πόλεις της Κροατίας, αλλά με λιγότερα πλήθη. Θα βρείτε επίσης ωραίους παραλιακούς προορισμούς για να χαλαρώσετε, όπως εκείνοι στη Μπούντβα.

Σημαντικά σημεία και κορυφαία μέρη για επίσκεψη:

 • Θαυμάστε τον όμορφο κόλπο του Κότορ από την κορυφή του φρουρίου του Αγίου Ιωάννη.
 • Απομακρυνθείτε από την ακτή και κάντε πεζοπορία στο Εθνικό Πάρκο Durmitor.
 • Απολαύστε την παραλία και τη νυχτερινή ζωή της παλιάς πόλης της Μπούντβα.
 • Ανεβείτε πάνω από τα σύννεφα και δείτε ολόκληρο το Μαυροβούνιο από το Εθνικό Πάρκο Lovcen .

Νόμισμα: Ευρώ

Ταξιδιωτικός οδηγός επίσκεψη στα Βαλκάνια
Ταξιδιωτικός οδηγός επίσκεψη στα Βαλκάνια

 

 

Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τη Βοσνία, δυστυχώς, σκέφτονται για πρώτη φορά τον πόλεμο που έγινε εκεί στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Αν και αυτό είναι αναμφίβολα ένα τεράστιο μέρος της ιστορίας της χώρας, η Βοσνία είναι εξαιρετικά υποτιμημένη, με πολλές φυσικές ομορφιές και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.

Σημαντικά σημεία και κορυφαία μέρη για επίσκεψη:

 • Επισκεφθείτε τη μικρή πόλη Trebinje και περπατήστε μέχρι την Hercegovačka Gračanica, μια όμορφη ορθόδοξη εκκλησία σκαρφαλωμένη σε ένα λόφο με εκπληκτική θέα στην πόλη.
 • Παρακολουθήστε ανθρώπους να πηδούν από την εμβληματική παλιά γέφυρα στην όμορφη πόλη του Μόσταρ.
 • Από το Μόσταρ κάντε μια ημερήσια εκδρομή στους καταρράκτες Kravice και στο μοναστήρι Blagaj.
 • Κάντε μια περιήγηση με τα πόδια στην πρωτεύουσα του Σεράγεβο για να μάθετε περισσότερα για τον πόλεμο και την ιστορία της Βοσνίας.
 • Από το Σεράγεβο πάρτε το τελεφερίκ μέχρι το όρος Trebevic όπου υπάρχουν πολλά μονοπάτια πεζοπορίας και μπορείτε να δείτε την πίστα του bobsleigh από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Νόμισμα: Βόσνιο Μάρκο (BAM). Είναι συνδεδεμένο με το ευρώ σε περίπου 2 BAM : 1 Ευρώ.

Ταξιδιωτικός οδηγός επίσκεψη στα Βαλκάνια
Ταξιδιωτικός οδηγός επίσκεψη στα Βαλκάνια

Εικόνα από @mikecleggphoto

Σερβία

Ελαφρώς πιο ανεπτυγμένη από τους γείτονές της, η Σερβία είναι μια ζωντανή χώρα με πολλά πράγματα. Γνωστό ως κόμβος για την τέχνη και τον πολιτισμό και για την ηδονική νυχτερινή ζωή του, αν ψάχνετε για καλό φαγητό, καλά ποτά και καλές στιγμές, τότε αυτό είναι το μέρος που πρέπει να επισκεφτείτε.

Σημαντικά σημεία και κορυφαία μέρη για επίσκεψη:

 • Απολαύστε τη γοητευτική πόλη του Νόβι Σαντ που κέρδισε την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2022. Φροντίστε να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα από το φρούριο του Petrovaradin και να χαλαρώσετε δίπλα στον Δούναβη στην παραλία Strand.
 • Πηγαίνετε σε γευσιγνωσία κρασιού στο Sremski Karlovci , το σπίτι του σερβικού κρασιού λίγο έξω από το Novi Sad.
 • Περπατήστε μέσα στο δάσος και γύρω από τα πολυάριθμα μοναστήρια στο Εθνικό Πάρκο Fruška Gora.
 • Πηγαίνετε για πάρτι στο Βελιγράδι, την πρωτεύουσα της νυχτερινής ζωής των Βαλκανίων.
 • Απολαύστε μια κρουαζιέρα με σκάφος στον ποταμό Δούναβη.
 • Επισκεφθείτε τον Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, τη μεγαλύτερη Ορθόδοξη Εκκλησία στα Βαλκάνια.

Νόμισμα: Δηνάριο Σερβίας.

Ταξιδιωτικός οδηγός επίσκεψη στα Βαλκάνια
Ταξιδιωτικός οδηγός επίσκεψη στα Βαλκάνια

Εικόνα από @mikecleggphoto

Κοσσυφοπέδιο

Μια άλλη βαλκανική χώρα που δυστυχώς είναι περισσότερο γνωστή για τον πόλεμο που συνέβη εκεί, το Κοσσυφοπέδιο εξακολουθεί να αγωνίζεται να αναγνωριστεί πλήρως ως ανεξάρτητη χώρα. Ωστόσο, παρά τα προβλήματά του, έχει μερικά όμορφα τοπία και ενδιαφέρουσες πόλεις που το κάνουν να αξίζει να το συμπεριλάβετε στο βαλκανικό δρομολόγιό σας.

Σημαντικά σημεία και κορυφαία μέρη για επίσκεψη:

 • Εξερευνήστε την πόλη της Πρίστινα και τραβήξτε μια φωτογραφία του μνημείου του νεογέννητου που σηματοδοτεί την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.
 • Κάντε μια ημερήσια εκδρομή στο Bear Sanctuary and Monastery Gračanica, λίγο έξω από την Πρίστινα.
 • Κάντε πεζοπορία ανάμεσα στα όμορφα βουνά γύρω από την Peja.
 • Επισκεφθείτε τους ιστορικούς χώρους και τα πολιτιστικά αξιοθέατα της Πρίζρεν.

Νόμισμα: Ευρώ

Ταξιδιωτικός οδηγός επίσκεψη στα Βαλκάνια

Βόρεια Μακεδονία

Η Μακεδονία είναι ένα κρυμμένο στολίδι ανάμεσα στα Βαλκάνια. Είναι ακόμα πολύ μακριά από την πεπατημένη διαδρομή, αλλά είναι ένα εξαιρετικό μέρος για επίσκεψη, με απολύτως εκπληκτική φυσική ομορφιά, μια δροσερή πρωτεύουσα και έναν υπέροχο συνδυασμό βαλκανικών και μεσογειακών πολιτισμών.

Σημαντικά σημεία και κορυφαία μέρη για επίσκεψη:

 • Πηγαίνετε για κυνήγι αγάλματος στην πρωτεύουσα των Σκοπίων. Στους Μακεδόνες αρέσει να αστειεύονται ότι υπάρχουν περισσότερα αγάλματα παρά άνθρωποι και όταν περιπλανηθείτε στην πόλη θα καταλάβετε σύντομα γιατί!
 • Κάντε μια ημερήσια εκδρομή στο πανέμορφο φαράγγι Matka, όπου μπορείτε να κάνετε πεζοπορία, να κάνετε καγιάκ ή να κάνετε μια εκδρομή με σκάφος για να απολαύσετε το εκπληκτικό τοπίο.
 • Απολαύστε το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO της λίμνης Οχρίδας. Με τα κρυστάλλινα νερά και την όμορφη παλιά πόλη είναι ένα από τα κορυφαία φυσικά μέρη για επίσκεψη στα Βαλκάνια.

Νόμισμα: Μακεδονικό Δηνάριο.

Ταξιδιωτικός οδηγός επίσκεψη στα Βαλκάνια

Αλβανία

Πριν από μερικά χρόνια πολλοί άνθρωποι δεν μπορούσαν καν να σας πουν πού ήταν η Αλβανία σε έναν χάρτη, πόσο μάλλον να την έχουν επισκεφτεί. Αλλά η Αλβανία γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, ειδικά για όσους αναζητούν τις πανέμορφες παραλίες της Ελλάδας για ένα κλάσμα της τιμής. Με το μυστικό έξω, η Αλβανία θέλει να γίνει η επόμενη Κροατία, γι’ αυτό επισκεφθείτε σύντομα, ενώ ο κόσμος και οι τιμές είναι ακόμα χαμηλές.

Σημαντικά σημεία και κορυφαία μέρη για επίσκεψη:

 • Μάθετε για την κομμουνιστική ιστορία της Αλβανίας στα πολλά μουσεία στην πρωτεύουσα των Τιράνων.
 • Βγείτε στα βουνά στο μικρό χωριό Theth όπου μπορείτε να κάνετε πεζοπορία στην κοιλάδα Valbona, μια από τις καλύτερες μονοήμερες πεζοπορίες στα Βαλκάνια.
 • Επισκεφθείτε το Μπεράτ, την «Πόλη των Χιλίων Παραθύρων» και μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Αλβανίας.
 • Περιπλανηθείτε στο κάστρο του Αργυροκάστρου για εκπληκτική θέα σε αυτήν την πόλη της UNESCO που είναι γνωστή για την όμορφη οθωμανική αρχιτεκτονική της.
 • Παω στην παραλια! Επισκεφθείτε τις παραλίες της Αλβανικής Ριβιέρας, μια πανέμορφη ακτογραμμή που αποτελείται από αμμώδεις παραλίες, κολπίσκους με βότσαλα και κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά. Βασιστείτε στην ψυχρή κατάσταση
 • Η Χειμάρη, οι πιο πολυσύχναστοι Άγιοι Σαράντα ή το hotspot του Ksamil και κάντε εκδρομές με σκάφος κατά μήκος της ακτής.

Νόμισμα: Αλβανικό Λεκ

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια