Οι 14 πιο εκπληκτικές πυραμίδες του κόσμου (+Φωτογραφίες)

Μια κλιμακωτή πυραμίδα είναι ένας πύργος ναού που είναι κατασκευασμένος από πολλά στρώματα (ή σκαλοπάτια) πέτρας. Οι αρχαίοι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο έχτισαν βαθμιδωτες πυραμίδες . Οι πρώτες πυραμίδες της αρχαίας Αιγύπτου ήταν βηματικές πυραμίδες. Στη Μεσοποταμία και την Περσία ναοί πύργων που ονομάζονταν ζιγκουράτ χτίστηκαν ήδη από την 3η χιλιετία π.Χ. Αλλά οι  περισσότερες  βαθμιδωτες πυραμίδες ειναι στη λίστα των κορυφαίων δέκα και  προερχόνται από τη Μεσοαμερική όπου κατασκευάστηκαν μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο όμορφες πυραμίδες στον κόσμο.

14. Ναός Sukuh

Το Candi Sukuh είναι ένας ινδουιστικός ναός του 15ου αιώνα που βρίσκεται στη δυτική πλαγιά του όρους Lawu στην κεντρική Ιάβα της Ινδονησίας. Η τοποθεσία έχει ως κύριο μνημείο μια κλιμακωτή πυραμίδα, που περιβάλλεται από φιγούρες σε φυσικό μέγεθος. Ο ναός του Candi Sukuh διαφέρει εντελώς από άλλους ινδουιστικούς και βουδιστικούς ναούς της Ιάβας και είναι περιέργως σαν τους Μάγια.

Το Candi Sukuh περιέχει ένα διάχυτο θέμα πνευματικής απελευθέρωσης που συμβολίζεται από ανάγλυφα και αγάλματα. Ο ναός δεν είναι τόσο άγριος ερωτικα όσο προτείνεται μερικές φορές, αλλά τα στοιχεία μιας λατρείας για τη γονιμότητα είναι ξεκάθαρα.

Χρειάζεσαι έμπνευση για το επόμενο σου ταξίδι; >> Ελα στο Viper

13. Τάφος Στρατηγού

Ο τάφος του στρατηγού είναι ο ταφικός τάφος του βασιλιά Jangsu, του 20ου μονάρχη του Goguryeo, του βορειότερου από τα τρία βασίλεια της Κορέας. Ο βασιλιάς Jangsu έγινε βασιλιάς σε ηλικία 19 ετών το 413 μ.Χ. και βασίλεψε στο Goguryeo μέχρι το θάνατό του το 491 μ.Χ.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, ο Goguryeo βρισκόταν στη χρυσή του εποχή, εκτεινόμενος από τη Μογγολία έως το Chungju. Γνωστός ως η Πυραμίδα της Ανατολής, ο τάφος του έχει ύψος 31 μέτρα (102 πόδια) σε κάθε πλευρά και έχει ύψος 13 μέτρα (43 πόδια). Η πυραμίδα βρίσκεται στο Ji’an στην Κίνα, μια πρώην πρωτεύουσα του Goguryeo.

12.Μόντε Άλμπαν

Το Monte Alban είναι ένα μεγάλο και πολύ παλιό τελετουργικό κέντρο που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου στο κέντρο της κοιλάδας της Οαχάκα στο νότιο Μεξικό, περίπου 9 χιλιόμετρα (6 μίλια) δυτικά της σύγχρονης πόλης της Οαχάκα. Το κέντρο πολιτικών τελετών του Monte Albán υψώνεται περίπου 400 μέτρα (1.300 πόδια) από τον πυθμένα της κοιλάδας.

Το Monte Alban αποτελείται από μια ευρεία, επίπεδη βεράντα στην κορυφή του λόφου, την Gran Plaza, που εκτείνεται από βορρά προς νότο. Δύο μεγάλοι πυραμιδικοί τύμβοι τερματίζουν τη μεγάλη πλατεία στα άκρα και οι πλευρές του χώρου είναι επενδεδυμένες με κλιμακωτές πλατφόρμες και βεράντες, χτισμένες από μεγάλους πέτρινους ογκόλιθους.

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

Διαβάστε επίσης : Καλύτεροι καταρράκτες στην Ισλανδία

Ένας πλήρης οδηγός για την επίσκεψη στο Teotihuacan από την Πόλη του Μεξικού

11. Ελ Ταζίν

Το El Tajín ήταν μια σημαντική πόλη στις ακτές του κόλπου στο σημερινό Μεξικό, που ιδρύθηκε από τον κλασικό πολιτισμό της Βερακρούζ. Τα περισσότερα από τα κτίρια της τοποθεσίας κατασκευάστηκαν μεταξύ 600 – 900 μ.Χ. Το πιο διάσημο κτήριο του El Tajin είναι η Πυραμίδα των Κόγχων. Το σχέδιο της πυραμίδας είναι μοναδικό στην Αμερική και υψώνεται 20 μέτρα (66 πόδια) σε επτά στρώματα, με μια φαρδιά σκάλα στην ανατολική πλευρά της.

10. Caracol

Το Caracol βρίσκεται ψηλά στο οροπέδιο Vaca, 500 μέτρα (1650 πόδια) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, και είναι η μεγαλύτερη τοποθεσία των Μάγια στο Μπελίζ. Ήταν κάποτε μία από τις μεγαλύτερες αρχαίες πόλεις των Μάγια, καλύπτοντας περίπου 168 τετραγωνικά χιλιόμετρα (65 mi²).

Στην ακμή του γύρω στο 650 μ.Χ. είχε πληθυσμό περίπου 150.000 κατοίκους, περισσότερο από διπλάσιο κόσμο από ό,τι έχει σήμερα η Μπελίζ Σίτι. Η μεγαλύτερη πυραμίδα στο Caracol είναι η Canaa (Sky Place), στα 43 μέτρα (143 πόδια) εξακολουθεί να είναι η ψηλότερη τεχνητή κατασκευή σε όλη την Μπελίζ.

9. Μεγάλο Ζιγκουράτ της Ουρ

Το Ziggurat of Ur, μια τεράστια κλιμακωτή πυραμίδα διαστάσεων περίπου 64 επί 46 μέτρων (210×150 πόδια) στο σύγχρονο Ιράκ, είναι το πιο καλοδιατηρημένο μνημείο από την μακρινή εποχή των Σουμερίων. Το ζιγκουράτ ήταν μέρος ενός συγκροτήματος ναών που χρησίμευε ως διοικητικό κέντρο για την αρχαία πόλη Ουρ.

Η κατασκευή του ζιγκουράτ ολοκληρώθηκε τον 21ο αιώνα π.Χ. από τον βασιλιά Shulgi, ο οποίος για να κερδίσει την πίστη των πολλών ανεξάρτητων πόλεων, αυτοανακηρύχτηκε θεός. Η κλιμακωτή πυραμίδα ανακατασκευάστηκε τον 6ο π.Χ. από τον βασιλιά Ναβονίδη και για άλλη μια φορά τον 20ο αιώνα από τον Σαντάμ Χουσεΐν με τούβλα με το όνομά του.

8. Kalakmul

Το Calakmul είναι μια τοποθεσία των Μάγια κρυμμένη μέσα στις ζούγκλες της μεξικανικής πολιτείας Campeche. Είναι μια από τις μεγαλύτερες πόλεις των Μάγια που έχουν αποκαλυφθεί ποτέ με πάνω από 6.500 αρχαίες κατασκευές που έχουν εντοπιστεί. Η πυραμίδα του Calakmul ύψους 55 μέτρων είναι μακράν η μεγαλύτερη δομή στην τοποθεσία.

Όπως πολλοί άλλοι ναοί στη Μεσοαμερική, οι Μάγια αύξησαν το μέγεθος της πυραμίδας στο Calakmul χτίζοντας πάνω σε έναν παλαιότερο υπάρχοντα ναό για να φτάσουν στο σημερινό του μέγεθος.

7. Chogha Zanbil

Το Chogha Zanbil στο Ιράν χτίστηκε από τους Ελαμίτες γύρω στο 1250 π.Χ. από τον βασιλιά Untash-Napirisha για να τιμήσει τον θεό Inshushinak. Το ζιγκουράτ μπορεί να εμφανίζεται ως μια σειρά από πλατφόρμες χτισμένες η μία πάνω στην άλλη, αλλά ο ναός στην πραγματικότητα αποτελείται από πέντε πύργους διαφορετικού ύψους. Ενώ τα περισσότερα από τα ζιγκουράτ καταστράφηκαν από φυσικές καταστροφές και πόλεμο, το ζιγκουράτ Chogha Zanbil διατηρείται σχετικά καλά.

6. Παλένκε

Το Palenque είναι ένας αρχαιολογικός χώρος που βρισκόταν στο δυτικό άκρο της αυτοκρατορίας των Μάγια στη σημερινή πολιτεία Chiapas του Μεξικού. Οι περισσότερες κατασκευές στο Palenque χρονολογούνται από περίπου το 600 μ.Χ. έως το 800 μ.Χ. συμπεριλαμβανομένου του Ναού των Επιγραφών, της μοναδικής μεσοαμερικανικής πυραμίδας που χτίστηκε ως ταφικό μνημείο.

5. Uxmal

Το Uxmal, που σημαίνει «χτισμένο τρεις φορές» στη γλώσσα των Μάγια, είναι μια από τις καλύτερα διατηρημένες προκολομβιανές τοποθεσίες στο Μεξικό. Η πιο αναγνωρίσιμη και ψηλότερη κατασκευή στα 115 πόδια είναι η Πυραμίδα του Μάγου.

Τα στρώματα αυτής της βαθμιδωτής πυραμίδας είναι οβάλ σε αντίθεση με τα ορθογώνια ή τετράγωνα στρώματα άλλων πυραμίδων των Μάγια. Η πυραμίδα φαίνεται να χτίστηκε σε πέντε φάσεις, ξεκινώντας από τον έκτο αιώνα και συνεχίζοντας περιοδικά έως τον 10ο αιώνα.

4. Step Pyramid of Djoser

Η πυραμίδα του Djoser στη νεκρόπολη Saqqara ήταν η πρώτη πυραμίδα που χτίστηκε από τους αρχαίους Αιγύπτιους. Κατασκευάστηκε τον 27ο αιώνα π.Χ. για την ταφή του Φαραώ Djoser από τον βεζίρη του Imhotep.

Η κατασκευή ξεκίνησε ως ένας παραδοσιακός μασταμπάς με επίπεδη στέγη, αλλά στο τέλος της βασιλείας του Djoser είχε ανέλθει σε μια πυραμίδα έξι βαθμίδων και είχε ύψος 204 πόδια (62 μέτρα). Όπως και στους προηγούμενους τάφους μασταμπά, οι ταφικοί θάλαμοι της Βηματικής Πυραμίδας είναι υπόγειοι, κρυμμένοι σε έναν λαβύρινθο από τούνελ.

3. Tikal

Βρίσκεται στο πεδινό τροπικό δάσος της βόρειας Γουατεμάλας, το Tikal είναι ίσως το πιο συναρπαστικό από όλα τα μέρη των Μάγια. Τα ανακαινισμένα κτίρια είναι διάσπαρτα στην περιοχή, ενώ πολλά άλλα ερειπωμένα κτίρια εξακολουθούν να κρύβονται στη ζούγκλα. Μεταξύ περίπου. Από το 200 έως το 900 μ.Χ., το Τικάλ ήταν η μεγαλύτερη πόλη των Μάγια με εκτιμώμενο πληθυσμό μεταξύ 100.000 και 200.000 κατοίκων.

Το Tikal περιέχει έξι πολύ μεγάλες πυραμίδες. Η μεγαλύτερη, η πυραμίδα του Ναού IV, έχει ύψος περίπου 72 μέτρα (230 πόδια) και ολοκληρώθηκε γύρω στο 720 μ.Χ. Η αναρρίχηση στην κορυφή μιας από αυτές τις πυραμίδες προσφέρει μια υπέροχη εμπειρία με όμορφη πανοραμική θέα από πάνω από τις κορυφές των δέντρων.

2. Τσιτσέν Ίτζα

Το El Castillo είναι το παρατσούκλι ενός από τους πιο εντυπωσιακούς ναούς των Μάγια που δεσπόζει στον αρχαιολογικό χώρο Chichen Itza, στην πολιτεία Yucatán του σημερινού Μεξικού. Ο σχεδιασμός της βαθμιδωτής πυραμίδας έχει ιδιαίτερη αστρονομική σημασία.

Κάθε όψη της πυραμίδας έχει μια σκάλα με 91 σκαλοπάτια, τα οποία μαζί με το κοινό σκαλί στην κορυφή, αθροίζονται σε 365, τον αριθμό των ημερών σε ένα χρόνο. Η αναρρίχηση στο El Castillo δεν επιτρέπεται πλέον μετά την πτώση μιας γυναίκας το 2006.

1. Teotihuacan

Τον 2ο αιώνα π.Χ. ένας νέος πολιτισμός εμφανίστηκε στην κοιλάδα του Μεξικού. Αυτός ο πολιτισμός έχτισε την ακμάζουσα μητρόπολη Teotihuacán και είναι οι τεράστιες πυραμίδες. Η Πυραμίδα του Ήλιου χτίστηκε γύρω στο 100 μ.Χ. και έχει ύψος 246 πόδια (75 μέτρα), καθιστώντας την το μεγαλύτερο κτίριο στο Teotihuacán και ένα από τα μεγαλύτερα στη Μεσοαμερική.

Η κατασκευή της μικρότερης Πυραμίδας της Σελήνης ξεκίνησε έναν αιώνα αργότερα και ολοκληρώθηκε το 450 μ.Χ. Επτά αιώνες μετά τον θάνατο της αυτοκρατορίας Teotihuacán, οι πυραμίδες τιμήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από τους Αζτέκους και έγιναν τόπος προσκυνήματος.

Aκολουθήστε μας στο facebook

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΣ

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια