Τα 14 πιο όμορφα χωριά της Αλσατίας

Μια γραφική περιοχή φωλιασμένη ανάμεσα στα βουνά Vosges και τον ποταμό Ρήνο στη βορειοανατολική Γαλλία, η Αλσατία μπορεί να υπερηφανεύεται για μια ποικιλία από γοητευτικές πόλεις που μοιάζουν βγαλμένες κατευθείαν από παραμύθι.

Έχοντας αλλάξει χέρια μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας τόσες φορές τα τελευταία 2.000 χρόνια, δεν είναι επιτηδευμένο να πούμε ότι η Αλσατία έχει έναν μοναδικό χαρακτήρα.

Η νοσταλγία κυριαρχεί σε όλη αυτή την περιοχή. Το κρασί παραμένει ο τρόπος ζωής όπως εδώ και αιώνες. Τα παλιά δημαρχεία είναι το τέλειο σημείο εκκίνησης για να εξερευνήσετε τα χωριά της Αλσατίας. Οι πλατείες της πόλης σηματοδοτούν το κεντρικό σημείο για δεκάδες στενά λιθόστρωτα δρομάκια. Τα περισσότερα από τα οποία είναι στολισμένα με έντονα χρώματα, στολισμένα με λουλούδια και μισόξυλα σπίτια.

Τουριστικά Αξιοθέατα Στη Γαλλία(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

Η κουζίνα είναι ένας συνδυασμός γαλλικής και Γερμανίας. Έτσι, επίσης, η αρχιτεκτονική είναι ένα απολαυστικό μεσαιωνικό μείγμα. Οι ταυτότητες και οι παραδόσεις παραμένουν ισχυρές. Όλα παρέχουν στους ταξιδιώτες την ευκαιρία να βιώσουν μια κουλτούρα που είναι δύσκολο να περιγραφεί αλλά εντελώς, 100% Αλσατική.

14. Turckheim

Οι απαρχές του Turckheim μπορούν να αναχθούν στις αρχαίες γερμανικές φυλές που διέσχιζαν τον ποταμό Ρήνο. Αλλά ήταν υπό την κυριαρχία της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που άρχισε να ανθίζει και να παρουσιάζει την πεμπτουσία της ομορφιάς ενός χωριού της Αλσατίας.

Τον 13ο αιώνα, οι Επάλξεις ανέβηκαν, αργότερα χτίστηκαν γοτθικές εκκλησίες και παραμένουν όρθιες μέχρι σήμερα. Ομοίως, το δημαρχείο, κοινό στοιχείο σύνδεσης όλων των χωριών της περιοχής. Μιλώντας για υπολείμματα στο παρελθόν, το Turckheim είναι μια από τις λίγες γαλλικές πόλεις που συνεχίζουν να έχουν φύλακα.

Το περπάτημα γύρω από το Turckheim είναι απόλαυση. Η ατμόσφαιρά του ενισχύεται χάρη στα πολύχρωμα σπίτια, τα πολλά ροζ, και την παραδοσιακή κουζίνα που έχει βρει σπίτι στα πολλά μικρά τοπικά εστιατόρια. Πέρα από τις πύλες της πόλης, τα ιστορικά οινοποιεία και οι κατάσκοποι πελαργοί προσφέρουν μια γεύση από το παρελθόν.

13. Μπαρ

Ένα άλλο γραφικό χωριό που βρίσκεται στη σκιά του Obernai είναι το Barr. Το σπίτι σε όλες τις παραδοσιακές εμπειρίες της Αλσατίας, από τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια με κολομάζ (σπίτια με μισό ξύλο) μέχρι τις κεντρικές πλατείες και τα δημαρχεία, υπάρχουν πολλά να αγαπήσετε.

Για να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη, πάρτε έναν χάρτη του Barr που περιλαμβάνει το τουριστικό μονοπάτι. Ακόμα κι αν προσπαθείτε να είστε ταξιδιώτης, αναμφίβολα θα βοηθηθείτε από αυτό. Γιατί οι πολύτιμοι λίθοι του Barr είναι πιο λεπτοί στο μάτι από άλλους προορισμούς της Αλσατίας.

Η Grand Rue, ο κεντρικός δρόμος, είναι εκπληκτικά εύκολο να χάσετε. Μόλις φτάσετε, απολαύστε αναπηδήσεις ανάμεσα σε μοντέρνα καταστήματα που βρίσκονται πίσω από προσόψεις παλιάς εποχής. Στη συνέχεια, περιπλανηθείτε στη Νέα οδό, η οποία, ενδιαφέροντα, είναι η παλαιότερη στο Μπαρ.

12. Molsheim

Δυτικά του Στρασβούργου, το Molsheim είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Αλσατίας. Παρόλα αυτά, μπορείτε να περιμένετε μικρότερες ποσότητες συνταξιδιωτών καθώς εξερευνάτε τους ιστορικούς δρόμους της.

Αν και είναι μεγάλη, η συμπαγής παλιά πόλη επιτρέπει σχετικά γρήγορη εξερεύνηση. Ο χρόνος σας εδώ πρέπει να ξεκινά από την κεντρική πλατεία της πόλης, όπου βρίσκεται το La Metzig, ένα αριστούργημα της Αναγέννησης του 16ου αιώνα που κυριαρχεί στις διαδικασίες.

Λίγα βήματα μακριά βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα μεσαιωνικά σπίτια του Molsheim, τώρα τυλιγμένο σε έντονο ροζ. Μπορείτε να εξερευνήσετε πρωτότυπες μεσαιωνικές πύλες, ενώ μερικές από τις καλύτερες ιησουίτες αρχιτεκτονικής της Γαλλίας θα βρείτε εδώ.

Οι λάτρεις των αυτοκινήτων θα πρέπει επίσης να αφιερώσουν χρόνο για να μάθουν για το μέρος του Molsheim ως το σπίτι της Bugatti.

11. Rosheim

Σε μια σύντομη διαδρομή από το Obernai, το Rosheim αισθάνεται σχετικά άδειο. Ίσως είναι οι λάτρεις της περιπέτειας που πηγαίνουν στο κοντινό Pays du Mont Saint-Odile για πεζοπορία μέσα σε ανθισμένα χωράφια και πάνω από κυματιστούς λόφους. Πιθανότατα, είναι ένα χωριό που σταματάει τα δρομολόγια με περιορισμένο χρόνο.

Η απώλεια των άλλων θα είναι το κέρδος σας καθώς εξερευνάτε το Rosheim. Σπίτια με μισό ξύλο εμφανίζονται και πάλι ομαδικά, ένα θέαμα που δεν βαριέται ποτέ. Υπαινιγμοί ζωής κάτω από την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία παραμένουν μέσα από τα τείχη, τους πύργους και τις πύλες της πόλης.

Επιπλέον, οι ρωμανικές εκκλησίες καλούν το όνομά σας, συμπεριλαμβανομένου του Eglise Saint-Pierre-et-Saint-Paul του οποίου οι περίπλοκες λεπτομέρειες θα αιχμαλωτίσουν και θα κρατήσουν το βλέμμα σας.

10. Σελεστάτ

Τα όμορφα χωριά της Αλσατίας έχουν διάφορα σχήματα και μεγέθη. Το Sélestat είναι ένα από τα μεγαλύτερα, παρέχοντας όλο το εύρος της λαμπρότητας της Αλσατίας, ενώ παρέχει μια εύχρηστη βάση για εξερεύνηση.

Το αρχαίο χωριό προέρχεται από τον 8ο αιώνα, όπου ξεκίνησε ως προπύργιο της δυναστείας των Καρολίγγων. Αργότερα, υπό την κυριαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το Sélestat ξεκίνησε το ταξίδι του προς το να γίνει Ville d’Art de d’Histoire. Μια πόλη της τέχνης και της ιστορίας.

Η πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά παραμένει σήμερα, με την κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης, από το 1452, να είναι το πιο ζωτικό κατάλοιπό της. Σενάρια και ειλητάρια από τον 7ο αιώνα θα βρείτε εδώ. Επιπλέον, η ποικίλη αρχιτεκτονική του από το νεοκλασικό δημαρχείο έως το Eglise Saint-Georges του 13ου αιώνα αναδεικνύει την οπτική υπεροχή της πόλης.

9. Kintzheim

Χωρίς πλήθη, το Kintzheim είναι το μέρος για να ξεφύγετε από τους συνταξιδιώτες. Όπως λένε, κάντε όπως κάνουν οι ντόπιοι, γι’ αυτό ελάτε μαζί τους καθώς εξερευνάτε τους άδειους δρόμους του Kintzheim νωρίς το πρωί πριν φτάσει η κατάλληλη στιγμή, από την οποία μπορείτε να δοκιμάσετε κρασιά από τους γύρω αμπελώνες.

Η διαδρομή του κρασιού της Αλσατίας διασχίζει το Kintzheim από βορρά προς νότο. Εδώ οι ταξιδιώτες φαινομενικά δεν γνωρίζουν ή βιάζονται να φτάσουν στο Colmar. Ο υπομονετικός τυχοδιώκτης, ωστόσο, ανταμείβεται με το δώρο της σιωπής από το οποίο ακούγονται μόνο οι ήχοι, η γεύση και οι συγκινήσεις της τοπικής κουλτούρας.

Είτε πρόκειται για αμπελώνες είτε για βουνά γεμάτα με επικά μονοπάτια πεζοπορίας, υπάρχουν πολλά να κάνετε στη γύρω περιοχή. Πέρα όμως από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, είναι το μοναδικό που θα κρατήσει την προσοχή σας. Μέσα στο κάστρο Kintzheim του 13ου αιώνα στο Volerie des Aigles. Είναι εδώ που μερικά από τα μεγαλύτερα αρπακτικά πτηνά στη γη πετούν αφόρητα.

8. Dambach-la-Ville

Μέσα σε μεσαιωνικά τείχη, το Dambach-la-Ville είναι ένα άλλο από τα πιο ήσυχα χωριά στην Αλσατία. Καθώς άλλοι εξερευνούν το Colmar και το κοντινό Eguisheim, το Dambach-la-Ville αφήνει άφθονο χώρο στους αν και λεπτούς, στενούς δρόμους του.

Ακριβώς πέρα ​​από τα όρια του χωριού ρέουν λόφοι τυλιγμένοι σε αμπέλια. Το ζωντανό περιβάλλον είναι ένα τέλειο συμπλήρωμα για τα πολύχρωμα σπίτια της πόλης με μισό ξύλο, διακοσμημένα με εντυπωσιακά στεφάνια από λουλούδια.

Όπως και τα άλλα μαγευτικά χωριά στην Αλσατία, μπορείτε να περιμένετε να χαθείτε εύκολα περπατώντας στους δρόμους που μοιάζουν με λαβύρινθο. Όμως, άγνωστες απολαύσεις περίμεναν, από μαμά και ποπ εστιατόρια, μέχρι μπαρ τόσο παλιά όσο ο χρόνος, που σερβίρουν το διάσημο Grand Cru Frankenstein.

Τα γνωστά αξιοθέατα, ωστόσο, περιλαμβάνουν το Κάστρο Μπερνστάιν, το Δημαρχείο με σχήμα πυραμίδας και το υψόμετρο της εκκλησίας του Saint-Etienne.

7. Μπεργκχάιμ

Από τον 10ο έως τις αρχές του 14ου αιώνα, το Bergheim πέρασε μια ταραχώδη περίοδο κατά την οποία άλλαξε χέρια περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο χωριό στην Αλσατία. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι κάτοικοι του χωριού επιθυμούσαν να διατηρήσουν τα οχυρά τείχη της πόλης από τότε.

Τώρα, τα τείχη που περιβάλλουν το Bergheim είναι ένα από τα λίγα στην Αλσατία που παραμένουν εντελώς άθικτα. Για αυτόν τον λόγο, είναι σχεδόν αδύνατο να χαθείτε πραγματικά. Στην πραγματικότητα, είναι ο τέλειος λόγος για να κυκλοφορείς χωρίς χάρτη και απλά να προσπαθείς να χαθείς στους γοητευτικούς δρόμους.

Στην πορεία, θα βρείτε ένα χωριό που συμπληρώνεται από φιλόξενες πράσινες βελανιδιές. Σπίτια με έντονα ζωγραφισμένα μισά ξύλα σηματοδοτούν τις άκρες κάθε λιθόστρωτου δρόμου, οδηγώντας σας τελικά στην Place d’Arme. Η κεντρική πλατεία φιλοξενεί ένα εντυπωσιακό δημαρχείο, πιο όμορφα σπίτια, μια ιστορική ενοριακή εκκλησία και καφέ από τα οποία μπορείτε να απολαύσετε τη θέα.

6. Ribeauville

Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα βουνά Vosges ήταν το σπίτι των βασικών μαχών που άλλαξαν την ιστορία της Αλσατίας. Αλλά πολύ πριν από αυτό, η Ribeauville δημιουργούσε το δικό της κεφάλαιο στην ιστορία της σειράς.

Το πανέμορφο χωριό προσφέρει αξέχαστη θέα στα φημισμένα χαμηλά βουνά. Αλλά όπως όλες οι πόλεις στην Αλσατία, τα αληθινά διαμάντια βρίσκονται μέσα. Το Ribeauville δεν προσφέρει ελαττώματα. Το συμπαγές εσωτερικό τμήμα σας οδηγεί πίσω στο χρόνο καθώς αναπηδάτε ανάμεσα στα τρία ιστορικά κάστρα του χωριού.

Το κεντρικό σημείο του Ribeauville σηματοδοτεί το μονοπάτι μιας οξυδερκούς πεζοπορίας. Η πεζοπορία μπορεί να είναι μια δυνατή λέξη, αλλά το μονοπάτι σας ταξιδεύει καθώς ακολουθείτε τα χνάρια των αρχόντων. Οι ίδιες μορφές που δημιούργησαν καθένα από τα πύργια του 14ου αιώνα.

Πέρα από την κομψή αρχιτεκτονική του, γρήγορα θα ερωτευτείτε την τοπική γαστρονομική σκηνή. Αυτό δεν θα σας εκπλήξει. Βλέποντας τον Ribeauville δημιούργησε το kougelhopf, ένα αγαπημένο και παράξενου σχήματος μπριός.

5. Ομπερνάι

Όπως το Kaysersberg παρακάτω, το Obernai ήταν κάποτε μια ελεύθερη αυτοκρατορική πόλη υπό τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Το Obernai έχει αναπτυχθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια εκείνης της εποχής, για να είναι τώρα ένα από τα μεγαλύτερα χωριά στην περιοχή της Αλσατίας. Για να βρείτε τη σαγηνευτική του γοητεία, θα χρειαστεί να ψάξετε σε πιο συγκεντρωμένες περιοχές.

Φυσικά, η κεντρική Παλιά Πόλη του Obernai είναι το μέρος για να απολαύσετε περισσότερο τη λαμπρότητα της Αλσατίας. Η εποχή του υπό ρωμαϊκή κυριαρχία εξακολουθεί να διαπερνά τον πολιτισμό. Ενώ η αρχιτεκτονική απηχεί τις φωνές της μεσαιωνικής εποχής. Αυτό φαίνεται καλύτερα στον μεγάλο του πύργο και τις πύλες της πόλης από τον 13ο αιώνα και την αναταραχή των παραδοσιακών σπιτιών.

Η Αναγέννηση επηρέασε επίσης τον Obernai. Γύρω από την υπέροχη Place du Marche θα βρείτε σπίτια με ημίξυλο, γοτθική και αναγεννησιακή αρχιτεκτονική. Αυτή η μεγάλη κεντρική πλατεία προσφέρει στο Obernai μια διαφορά από άλλα πετράδια της Αλσατίας, με το Hotel de Ville να σαγηνεύει όλους τους επισκέπτες με την υπέροχη νεοαναγεννησιακή πρόσοψή του.

4. Kayserberg

Παγωμένο στο χρόνο, το Kaysersberg στολίζεται με τις ιστορίες της εποχής του ως Ελεύθερη Αυτοκρατορική Πόλη. Η πόλη αναπτύχθηκε κατά τον 13ο αιώνα μετά τη δημιουργία του Παλαιού Αυτοκρατορικού Κάστρου. Μια αριστοτεχνική δημιουργία που χτίστηκε για να υπερασπιστεί την Άνω Αλσατία.

Το οχυρωμένο κάστρο προστάτευε την είσοδο της κοιλάδας και έγινε σημαντικό στρατηγικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο τους επόμενους αιώνες. Οι επακόλουθες κατασκευές τειχών, πέτρινων γεφυρών και στρατιωτικών οχυρώσεων στέκονται μπροστά σας σήμερα, παρέχοντας όχι απλώς μια ματιά αλλά μια πύλη στο παρελθόν.

Η ατμόσφαιρα της Αναγέννησης επιπλέει σαν το αεράκι στους παλιούς δρόμους. Σας μεταφέρουν προς το μαγευτικό Eglise Sainte-Croix, μια ρωμανική εκκλησία, αναγεννησιακά αρχοντικά, πύργους και, συγκριτικά, μοντέρνα σπίτια με μισό ξύλο.

Η αύρα του Kaysersberg φτάνει στο ζενίθ της την περίοδο των γιορτών. Χιόνι πέφτει στην αρχαία πόλη και η χριστουγεννιάτικη αγορά, η Marche de Noel, φέρνει κοντά τους κατοίκους της πόλης. Θα βρείτε μια αγορά χειροτεχνίας με χειροτεχνία, τοπική κουζίνα και τοπικές λιχουδιές.

3. Ρικεβίρ

Βορειοδυτικά του Colmar, το Riquewihr, είναι ένα άλλο εντυπωσιακό χωριό κατά μήκος της διαδρομής του κρασιού της Αλσατίας. Μικρό και εντελώς αξιολάτρευτο, το Riquewihr διατηρεί πολλές από τις γοητεύσεις από όταν ιδρύθηκε το χωριό κατά τη διάρκεια του 1500.

Σπίτια από μισό ξύλο κοσμούν τους τοπικούς δρόμους. Ενώ γραφικά σοκάκια ψιθυρίζουν το όνομά σου και σε πειράζουν με την ευκαιρία να χαθείς στον παροιμιώδη λαβύρινθο. Μια επιλογή που θα βρείτε εύκολα να κάνετε και οι ανταμοιβές βρίσκονται σε τοπικά εστιατόρια που σερβίρουν choucroute, flammekueche και cordon bleu. Γαστρονομικές απολαύσεις που θα μείνουν για πολύ στη μνήμη σας.

Από τη ζεστή αγκαλιά των στενών, εσωτερικών δρόμων κατευθυνθείτε προς τα περίχωρα του Riquewihr, ένας στολισμένος με παλιά οχυρωματικά τείχη. Αυτά αφηγούνται τις ιστορίες των απαρχών του χωριού στο Μεσαίωνα. Το τείχος, όπου βρίσκεται ο εμβληματικός Πύργος των Κλεφτών και οι κυρίαρχοι αμυντικοί πύργοι τους, φιλοξενούν μερικές από τις παλαιότερες οχυρώσεις στην περιοχή.

Τελευταία, η Rue du General de Gaulle, το πιο διάσημο σπίτι του Riquewihr με τα σπίτια των αμπελουργών του 16ου αιώνα.

Ταξίδι στην Ιταλία- 8 κορυφαίοι λόγοι(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

2. Eguisheim

Ένα σύντομο ταξίδι από το Colmar είναι το εξίσου αξιολάτρευτο αδερφάκι του, Eguisheim. Τοποθετημένα με τα ίδια σπίτια με ημιξυλεία της νούμερο ένα επιλογής μας, μπορείτε επίσης να περιμένετε από τις μικροσκοπικές αυλές του σπιτιού να εμφανίζονται καλειδοσκοπικά γεράνια και πελαργοί. Όπως και η Colmar, έτσι και το Eguisheim θα μπορούσε εύκολα να είναι η κεντρική διαφήμιση για ταξίδια στην Αλσατία.

Η πόλη δεν απομακρύνεται ποτέ από την άξια καρτ ποστάλ κατάστασή της. Στην άκρη της πόλης, οι αμπελώνες ξεχύνονται στην ύπαιθρο, επεκτείνοντας τη δύναμη του Eguisheim στη φαντασία σας. Το μεσαιωνικό χωριό κρύβει μυστικά σε κάθε γωνιά, με ιστορίες του περασμένου χρόνου να ξεχύνονται από ιστορικά μνημεία.

Πολλά από αυτά είναι, στην πραγματικότητα, ημιξύλινα σπίτια. Από τον Περιστερώνα, περιπλανηθείτε με τα μάτια ορθάνοιχτα στα πλακόστρωτα σοκάκια. Κάθε σπίτι που περνάει προσφέρει μια επιγραφή, που σας μεταφέρει στη ζωή των αρχικών κατοίκων καθώς ανακαλύπτετε τα επαγγέλματα, την κληρονομιά και τις ενδιαφέρουσες ιστορίες τους. Μερικά μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη και μαχαίρια κλαδέματος, ένα νεύμα στο συνδετικό πάθος της πόλης, την οινοποίηση.

Διακοπές στο Cinque Terre τις Ιταλίας(Ανοίγει σε νέα καρτέλα)

1. Κολμάρ

Αν ζητούσαν από τους ντόπιους να περιγράψουν το Colmar, τα πρώτα λόγια που θα έβγαιναν από το στόμα τους θα ήταν τα φημισμένα μισόξυλα σπίτια του χωριού. Αυτές οι απολαυστικές, μεσαιωνικές και αναγεννησιακές δημιουργίες προσφέρουν στο Colmar μια υπέροχη ατμόσφαιρα. Είναι μια αύρα που προσελκύει συμπατριώτες και διεθνείς ταξιδιώτες.

Την ημέρα, το χωριό είναι αδυσώπητο στο γραφικό του τοπίο. Οι παλιές γειτονιές του κρατούν το φρούριο από τον 13ο αιώνα, ενώ έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο στην Προτεσταντική Μεταρρύθμιση του 16ου αιώνα. Η ιστορία κυλά στα πλακόστρωτα δρομάκια σαν τα γειτονικά κανάλια που αστράφτουν κάτω από τον βόρειο γαλλικό ήλιο.

Η εξερεύνηση του Κολμάρ μοιάζει με το βήμα σε μια περασμένη εποχή. Τα μισόξυλα σπίτια είναι τυλιγμένα σε ανθισμένα γεράνια την άνοιξη. Αλλά όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην συνοικία Krutenau, γνωστή και ως Μικρή Βενετία. Εδώ, τα λουλούδια ρέουν στις όχθες του καναλιού, η προαναγγελθείσα γαστρονομική σκηνή της πόλης έρχεται στο προσκήνιο και το Παλιό Τελωνείο ανοίγει άλλη μια λεωφόρο στο παρελθόν.

 

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια