Οι προσφορές των διαδικτυακών ταξιδιωτικών πρακτόρων μπορεί να είναι δελεαστικές – αλλά να είστε προσεκτικοί από ποιους κάνετε κράτηση

Ο Simon Calder, γνωστός και ως The Man Who Pays His Way, γράφει για ταξίδια για τον The Independent από το 1994. Στην εβδομαδιαία στήλη γνώμης του, διερευνά ένα βασικό ταξιδιωτικό ζήτημα – και τι σημαίνει αυτό για εσάς.

Στην αεροπορία, αν φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό – μπορεί να συμβεί ακόμα. Πετάω για το Μαρακές για το ετήσιο συνέδριο της Abta , της ταξιδιωτικής ένωσης, τη Δευτέρα το πρωί. Ο ναύλος επιστροφής μου για 2.800 μίλια αεροπορικών ταξιδιών με την ασφαλέστερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο, τη Ryanair , είναι 57 £.

Αεροπορικά εισιτήρια

Ένας αναγνώστης που ονομάζεται Malcolm πηγαίνει επίσης στην Αφρική – αλλά στο Γιοχάνεσμπουργκ, στο νότιο άκρο της ηπείρου. Γράφει: «Ψάχνω να πετάξω στο Γιοχάνεσμπουργκ από το Λονδίνο αργότερα αυτόν τον μήνα. Βρήκα μια συμφωνία στο Skyscanner που ήταν πολύ λογική. Αλλά είναι σε μια αεροπορική εταιρεία που ονομάζεται Air Odisha. Δεν έχω ξανακούσει για αυτούς, είμαι πολύ προσεκτικός.»

Επισυνάπτει ευγενικά ένα στιγμιότυπο οθόνης από έναν διαδικτυακό ταξιδιωτικό πράκτορα που δείχνει μια πτήση 11 ωρών απευθείας με ένα Boeing 747 από το Χίθροου προς τον κύριο κόμβο της Νότιας Αφρικής στην Air Odisha για, πράγματι, πολύ λογικές £305.

Όταν προσπάθησα να επαναλάβω την αναζήτηση, δεν βρήκα τίποτα τέτοιο – κάτι που υποδηλώνει ότι η Skyscanner κάνει τη δουλειά της και αφαιρεί προφανή σκουπίδια από τη ροή δεδομένων από διαδικτυακούς ταξιδιωτικούς πράκτορες.

Η Air Odisha ήταν μια βραχύβια περιφερειακή αεροπορική εταιρεία στην Ινδία που διέθετε μόνο ένα αεροσκάφος (ένα μικρό αεροπλάνο με έλικα, όχι ένα τζάμπο τζετ). Σίγουρα δεν πέταξε ποτέ πουθενά κοντά στο Ηνωμένο Βασίλειο ή τη Νότια Αφρική, και δεν έχω ιδέα γιατί κάποια εταιρεία θα προσποιήθηκε ότι θα το έκανε σε μερικές εβδομάδες.

Το Skyscanner παρέχει μια εξαιρετικά χρήσιμη υπηρεσία που επιτρέπει στους ταξιδιώτες να ερευνούν τις διαθέσιμες επιλογές για οποιαδήποτε διαδρομή οποιαδήποτε μέρα. Είμαι οικονομικός ταξιδιώτης και αναζητώ πάντα μια καλή προσφορά. Η πτήση φάντασμα της Air Odisha ήταν μια παρέκκλιση. Αλλά ακόμη και κοιτάζοντας τις γνήσιες προσφορές, είμαι επιφυλακτικός να επιλέξω την πολύ φθηνότερη επιλογή.

Αυτήν τη στιγμή εξετάζω ένα προτεινόμενο δρομολόγιο για την ημερομηνία του Malcolm για 325 £ απλή μετάβαση. Περιλαμβάνει πτήση από τη Ryanair από το Λονδίνο Γκάτγουικ στο Δουβλίνο – με μόλις μία ώρα και 40 λεπτά για να περάσετε από τον έλεγχο διαβατηρίων, να παραλάβετε αποσκευές και να κάνετε check-in για μια πτήση της Egyptair στο Κάιρο και μια μελλοντική σύνδεση με το Γιοχάνεσμπουργκ.

Τα τμήματα της Egyptair είναι συνδεδεμένα, πράγμα που σημαίνει ότι η αεροπορική εταιρεία θα πρέπει να σας φροντίσει εάν η σύνδεση Δουβλίνου-Κάιρου χάσει τη σύνδεση. Αλλά αν αργήσει το πρώτο σκέλος, το υπόλοιπο δρομολόγιο (και τα χρήματά σας) θα χαθούν.

Πολύ πιο δελεαστικό είναι ένα ταξίδι μόνο από την Egyptair από το Χίθροου του Λονδίνου για μόλις 332 £. Προσφέρει καλούς χρόνους και άνετη σύνδεση στο Κάιρο: αναχώρηση από το Χίθροου στις 2 μ.

Αυτός ο φθηνότερος ναύλος είναι με το mytrip.com, έναν διαδικτυακό ταξιδιωτικό πράκτορα που ανήκει στον Όμιλο Etraveli με έδρα τη Σουηδία – μαζί με το πιο γνωστό GoToGate.

Δεν έχω ακούσει καλά λόγια για κανένα από τα δύο πρακτορεία, αλλά θα ήμουν έτοιμος να κλείσω την πτήση υπό δύο προϋποθέσεις: πρώτον, εάν είναι τουλάχιστον 50 £ φθηνότερο από ένα πρακτορείο που γνωρίζω και εμπιστεύομαι. δεύτερον, αν κάνω κράτηση πολύ κοντά στην αναχώρηση.

Όσο λιγότερος χρόνος υπάρχει μεταξύ της αγοράς και του ταξιδιού, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να αλλάξουν τα πράγματα και να χρειαστεί να ζητήσετε βοήθεια από την ομάδα εξυπηρέτησης πελατών του διαδικτυακού πράκτορα. Εάν υπάρχει σημαντικός επαναχρονισμός που σημαίνει ότι η πτήση δεν λειτουργεί πλέον για εσάς, η βοήθεια που χρειάζεστε μπορεί να μην είναι διαθέσιμη – ή μπορεί να χρεωθεί.

Είναι πολύ καλύτερο να επιλέξετε έναν ανθρώπινο πράκτορα, ο οποίος θα έχει συνήθως πρόσβαση σε παρόμοια γκάμα συμφωνιών και είναι στο πλευρό σας. Εναλλακτικά, εάν το online είναι πραγματικά ο σωστός τρόπος, σκεφτείτε την επιλογή “κράτηση μέσω Skyscanner” – κοστίζει 23 £ περισσότερο στην περίπτωση αυτών των πτήσεων από το Γιοχάνεσμπουργκ, αλλά ξέρω ότι αν κάτι πάει στραβά θα μπορέσω να αντιμετωπίσω μια αξιοπρεπή οργάνωση.

Οι αεροπορικές εταιρείες συνεργάζονται με διαδικτυακούς ταξιδιωτικούς πράκτορες επειδή βοηθούν να γεμίσουν κενές θέσεις: Η Egyptair κερδίζει σοβαρά χρήματα από επιβάτες που πετούν μόνο στους τομείς Λονδίνο-Κάιρο ή Κάιρο-Γιοχάνεσμπουργκ, αλλά όταν είναι σαφές ότι ορισμένες θέσεις θα αδειάσουν αναπόφευκτα, η αεροπορική εταιρεία θα τις ξεφορτώσει μέσω του Διαδικτύου πράκτορες.

Με λίρες τόσο ασήμαντες, οι προσφορές των διαδικτυακών πρακτόρων είναι δελεαστικές. Μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στο ταξίδι ή όχι.

Απλώς να είστε προσεκτικοί σχετικά με το ποιος ακριβώς κάνετε κράτηση.

https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice/online-travel-agent-fllght-africa-b2197398.html

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια