Τι είναι το pickleball;

Όποτε κάποιος αναφέρει το pickleball, έχω αμέσως αναδρομές στο μάθημα γυμναστηρίου του γυμνασίου, όταν πέρασα πολλά απογεύματα χτυπώντας μια μπάλα Wiffle στην αίθουσα με ένα κουπί. Την πρώτη φορά που το έπαιξα, υπέθεσα ότι ο δάσκαλός μας απλώς το είχε φτιάξει για να μας απασχολήσει, αλλά όπως αποδεικνύεται, το pickleball υπάρχει από τη δεκαετία του 1960.

Τώρα, το pickleball του κρουαζιερόπλοιου βρίσκεται σε ανοδική πορεία, με πολλές γραμμές να προσφέρουν ειδικά γήπεδα pickleball, προγραμματισμένες ώρες για παιχνίδι, ακόμη και μαθήματα εν πλω και πωλήσεις εξοπλισμού.

Αν είστε περίεργοι για αυτή τη νέα αθλητική τρέλα, η οποία απευθύνεται σε παίκτες όλων των ηλικιών και επιπέδων ικανοτήτων, έχετε έρθει στο σωστό μέρος. Θα σας πω όλα όσα πρέπει να ξέρετε και θα σας βοηθήσω να βρείτε ένα κρουαζιερόπλοιο όπου μπορείτε να βόλεϊ στο επόμενο ταξίδι σας.

Τι είναι το pickleball;

Οι επιβάτες παίζουν pickleball στο Nieuw Statendam της Holland America. HOLLAND AMERICA LINE

Το Pickleball, που εξηγείται χαλαρά ως ένα υβρίδιο μπάντμιντον και τένις, δημιουργήθηκε από έναν Αμερικανό βουλευτή το καλοκαίρι του 1965 όταν η οικογένειά του και αρκετοί καλεσμένοι του σπιτιού βαριόταν και δεν μπορούσαν να βρουν εξοπλισμό μπάντμιντον. Αντίθετα, κατέβασαν το δίχτυ που είχαν και χρησιμοποίησαν κουπιά Ping-Pong, δημιουργώντας έτσι ένα ολοκαίνουργιο άθλημα.

Χρησιμοποιεί μια παρόμοια ιδέα της χρήσης κουπιών για να χτυπήσει ένα αντικείμενο – σε αυτήν την περίπτωση, μια πλαστική μπάλα πολυμερούς με τρύπες – πάνω από ένα δίχτυ που είναι χαμηλά στο έδαφος, σε αντίθεση με αυτό που θα βρείτε στο μπάντμιντον και πιο κοντό από αυτό που χρησιμοποιείται για τένις.

Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί ένας εναντίον ενός, αλλά οι αγώνες διεξάγονται συνήθως δύο εναντίον δύο, με μέλη της ίδιας ομάδας να στέκονται στην ίδια πλευρά του φιλέ. Η μπάλα εκτοξεύεται μπρος-πίσω μέχρι να διαπιστωθεί ένα σφάλμα, προσδιορίζοντας εάν η ομάδα που σερβίρει θα λάβει έναν πόντο ή θα πρέπει να περιστρέψει τους διακομιστές.

Κρουαζιέρες Pickleball

Ποια κρουαζιερόπλοια έχουν γήπεδα pickleball; Με την πρόσφατη άνοδο της δημοτικότητας του pickleball – μεγάλα ονόματα όπως ο Mark Cuban, ο Gary Vaynerchuk, η Drew Brees, ο LeBron James και ο Tom Brady είναι ιδιοκτήτες επαγγελματικών ομάδων pickleball – δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι εταιρείες κρουαζιέρας θέλουν να συμμετέχουν στη δράση.

Η πιο αξιοσημείωτη είναι η Holland America, η οποία εδώ και χρόνια προσφέρει pickleball στα πλοία της, αποδεικνύοντας ότι ήταν μπροστά από την καμπύλη. Στα τέλη του 2022, έγινε η επίσημη γραμμή κρουαζιέρας της Professional Pickleball Association, η οποία φιλοξενεί κάθε χρόνο έναν από τους δύο σημαντικούς διαγωνισμούς περιοδειών pickleball στις ΗΠΑ

«Το Pickleball έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές μεταξύ των κατηγοριών επιχειρήσεων ταξιδιών και αναψυχής επειδή είναι μοναδικά προσβάσιμο, συμβατό με μια ποικιλία επωνυμιών και ξεπερνά ένα ευρύ φάσμα ηλικιακών ομάδων και τρόπων ζωής», δήλωσε ο Connor Pardoe, Επίτροπος και Διευθύνων Σύμβουλος της PPA Tour. δήλωση από την Holland America.

Ως μέρος της συνεργασίας, η σειρά έχει προσθέσει ολοκαίνουργια γήπεδα pickleball σε όλα τα πλοία του στόλου της. Πλέον πουλάει εξοπλισμό PPA στα καταστήματά της και το προσωπικό γυμναστικής της προσφέρει μαθήματα αρχαρίων σε όποιον ελπίζει να μάθει πώς να παίζει.

Άλλες εταιρείες έχουν επίσης συνειδητοποιήσει την αξία της προσθήκης pickleball στις λίστες των δραστηριοτήτων τους. Επί του παρόντος, πολλά από τα πλοία των μεγάλων γραμμών κρουαζιέρας προσφέρουν κάποια εκδοχή του στα υπάρχοντα γήπεδα μπάσκετ, αλλά άλλα έχουν προσθέσει επίσημα γήπεδα pickleball σε ορισμένα σκάφη. Οι γραμμές που προσφέρουν pickleball στα πλοία τους περιλαμβάνουν:

Το MSC World America και το Norwegian Viva που θα κάνουν ντεμπούτο σύντομα θα έχουν επίσης γήπεδα pickleball.

Μπορείτε επίσης να παίξετε στα Enchanted Princess, Sky Princess και Discovery Princess των Princess Cruises. Το Seven Seas Explorer της Regent Seven Seas Cruises, το Seven Seas Splendor και το Seven Seas Grandeur που θα κάνει σύντομα ντεμπούτο. πολλά από τα νεότερα, μεγαλύτερα πλοία της Royal Caribbean, συμπεριλαμβανομένων των Oasis of the Seas, Allure of the Seas, Symphony of the Seas, Odyssey of the Seas, Harmony of the Seas, Anthem of the Seas, Wonder of the Seas, Liberty of the Seas, Freedom of the Seas και πολλά άλλα. και Valiant Lady των Virgin Voyages.

Πώς να παίξετε pickleball

Οι κανόνες του Pickleball είναι αρκετά απλοί, με τα πιο περίπλοκα μέρη να αφορούν το ποιος σερβίρει και από ποια πλευρά του γηπέδου. Ακολουθεί μια συνοπτική επισκόπηση που παρέχεται από την USA Pickleball, η οποία διέπει το επαγγελματικό παιχνίδι pickleball στις ΗΠΑ (Για πλήρεις κανόνες, ανατρέξτε στο

Το σερβίρισμα

 • Ο βραχίονας του διακομιστή πρέπει να κινείται με ανοδικό τόξο όταν χτυπηθεί η μπάλα.
 • Η επαφή του κουπί με την μπάλα δεν πρέπει να γίνεται πάνω από το επίπεδο της μέσης.
 • Η κεφαλή του κουπιού δεν πρέπει να βρίσκεται πάνω από το υψηλότερο μέρος του καρπού κατά την επαφή.
 • Επιτρέπεται επίσης ένα “drop service”, οπότε δεν ισχύει κανένα από τα παραπάνω στοιχεία.
 • Τη στιγμή που χτυπιέται η μπάλα, τα πόδια του διακομιστή δεν πρέπει να αγγίζουν το γήπεδο ή έξω από τη νοητή προέκταση της πλάγιας γραμμής ή της κεντρικής γραμμής και τουλάχιστον το ένα πόδι πρέπει να βρίσκεται πίσω από τη γραμμή βάσης στην αγωνιστική επιφάνεια ή το έδαφος πίσω από τη γραμμή βάσης.
 • Το σερβίς γίνεται διαγώνια crosscourt και πρέπει να προσγειωθεί εντός των ορίων του απέναντι διαγώνιου γηπέδου.
 • Επιτρέπεται μόνο μία προσπάθεια εξυπηρέτησης ανά διακομιστή.

Ακολουθία σερβιρίσματος

 • Και οι δύο παίκτες στην ομάδα του διπλού σερβίς έχουν την ευκαιρία να σερβίρουν και να κερδίσουν πόντους μέχρι να διαπράξουν κάποιο σφάλμα.*
 • Το πρώτο σερβίς κάθε πλευράς άουτ γίνεται από το δεξί/ζυγό γήπεδο.
 • Εάν σημειωθεί ένας πόντος, ο διακομιστής αλλάζει πλευρά και ο διακομιστής ξεκινά το επόμενο σερβίς από το αριστερό/μονό γήπεδο.
 • Καθώς βαθμολογούνται οι επόμενοι πόντοι, ο διακομιστής συνεχίζει να αλλάζει εμπρός και πίσω έως ότου διαπιστωθεί ένα σφάλμα και ο πρώτος διακομιστής χάνει το σερβίς.
 • Όταν ο πρώτος διακομιστής χάσει το σερβίς, ο συνεργάτης στη συνέχεια σερβίρει από τη σωστή πλευρά του γηπέδου (εκτός από την πρώτη σειρά σερβίς του παιχνιδιού*).
 • Ο δεύτερος διακομιστής συνεχίζει να σερβίρει έως ότου η ομάδα του διαπράξει σφάλμα και χάσει το σερβίς από την αντίπαλη ομάδα.
 • Μόλις το σερβίς πάει στον αντίπαλο (στο πλάγιο άουτ), το πρώτο σερβίς είναι από το δεξί/ζυγό γήπεδο και και οι δύο παίκτες αυτής της ομάδας έχουν την ευκαιρία να σερβίς και να κερδίσουν πόντους έως ότου η ομάδα τους διαπράξει δύο σφάλματα.
 • Στα μονά, ο διακομιστής σερβίρει από το δεξί/ζυγό γήπεδο όταν το σκορ του/της είναι ζυγό και από το αριστερό/μονό όταν το σκορ είναι μονό.

*Στην αρχή κάθε νέου παιχνιδιού, μόνο ένας συνεργάτης στην ομάδα που σερβίρει έχει την ευκαιρία να σερβιρίσει πριν από το σφάλμα, μετά το οποίο το σέρβις περνά στην ομάδα υποδοχής.

Σκοράρισμα

 • Οι πόντοι σημειώνονται μόνο από την ομάδα που σερβίρει.
 • Τα παιχνίδια παίζονται συνήθως με 11 πόντους, απαιτώντας νίκη με 2 πόντους.
 • Τα παιχνίδια τουρνουά μπορεί να είναι έως 15 ή 21 πόντους, απαιτώντας νίκη με 2 πόντους.
 • Όταν το σκορ της ομάδας που σερβίρει είναι ζυγό (0, 2, 4, 6, 8, 10), ο παίκτης που ήταν ο πρώτος διακομιστής στο παιχνίδι για αυτήν την ομάδα θα βρίσκεται στο σωστό/ζυγό γήπεδο όταν σερβίρει ή δέχεται. όταν είναι μονός (1, 3, 5, 7, 9), αυτός ο παίκτης θα βρίσκεται στο αριστερό/μονό γήπεδο όταν σερβίρει ή δέχεται.

Κανόνας δύο αναπήδησης

 • Όταν η μπάλα σερβίρεται, η ομάδα που δέχεται πρέπει να την αφήσει να αναπηδήσει πριν επιστρέψει, και στη συνέχεια η ομάδα που σερβίρει πρέπει να την αφήσει να αναπηδήσει πριν επιστρέψει, άρα δύο αναπηδήσεις.
 • Αφού η μπάλα αναπηδήσει μία φορά στο γήπεδο κάθε ομάδας, και οι δύο ομάδες μπορούν είτε να κάνουν βολέ (χτυπήσει την μπάλα πριν αναπηδήσει) είτε να την παίξουν χωρίς αναπήδηση (χτύπημα εδάφους).
 • Ο κανόνας δύο αναπήδησης εξαλείφει το πλεονέκτημα σερβίς και βόλεϊ και επεκτείνει τα ράλι.

Κλήσεις γραμμής

 • Μια μπάλα που έρχεται σε επαφή με οποιοδήποτε μέρος οποιασδήποτε γραμμής, εκτός από τη γραμμή ζώνης χωρίς βόλεϊ σε ένα σερβίς, θεωρείται “μέσα”.
 • Ένα σερβίς που έρχεται σε επαφή με τη γραμμή ζώνης χωρίς βόλεϊ είναι σύντομο και είναι σφάλμα.

Ζώνη χωρίς βόλεϊ

 • Η ζώνη χωρίς βόλεϊ είναι η περιοχή του γηπέδου σε απόσταση 7 ποδιών και στις δύο πλευρές του φιλέ.
 • Το βόλεϊ απαγορεύεται εντός της ζώνης χωρίς βόλεϊ. Αυτός ο κανόνας εμποδίζει τους παίκτες να εκτελούν σπασίματα από μια θέση εντός της ζώνης.
 • Είναι λάθος εάν, όταν κάνει βόλεϊ μια μπάλα, ο παίκτης πατήσει στη ζώνη χωρίς βόλεϊ, συμπεριλαμβανομένης της γραμμής ή/και όταν η ορμή του παίκτη τον κάνει ή οτιδήποτε φοράει ή κουβαλάει να αγγίξει τη ζώνη χωρίς βόλεϊ, συμπεριλαμβανομένης της σχετικές γραμμές.
 • Είναι λάθος εάν, μετά το βόλεϊ, ένας παίκτης μεταφερθεί με ορμή μέσα ή αγγίξει τη ζώνη χωρίς βόλεϊ, ακόμα κι αν η μπάλα που βολεύτηκε δηλωθεί νεκρή πριν συμβεί αυτό.
 • Ένας παίκτης μπορεί νόμιμα να βρίσκεται στη ζώνη χωρίς βόλεϊ οποιαδήποτε στιγμή εκτός από όταν βάζει μπάλα.
 • Η ζώνη χωρίς βόλεϊ αναφέρεται συνήθως ως “η κουζίνα”.

Βλάβες

 • Σφάλμα είναι οποιαδήποτε ενέργεια που διακόπτει το παιχνίδι λόγω παραβίασης κανόνα.
 • Ένα σφάλμα από την ομάδα υποδοχής οδηγεί σε έναν πόντο για την ομάδα που σερβίρει.
 • Ένα σφάλμα από την ομάδα εξυπηρέτησης έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια του σερβίς από τον διακομιστή ή την παράταση.

Καθορισμός της ομάδας εξυπηρέτησης

 • Οποιαδήποτε δίκαιη μέθοδος (όπως η αναστροφή νομίσματος) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθοριστεί ποιος παίκτης ή ομάδα έχει την πρώτη επιλογή πλευράς, σέρβις ή λήψης.

Συμπέρασμα

Ένας παίκτης pickleball ετοιμάζεται να σερβίρει τη μπάλα σε ένα κρουαζιερόπλοιο. HOLLAND AMERICA LINE

Είτε είστε ήδη λάτρης του pickleball είτε ελπίζετε να συμβαδίσετε με τις τελευταίες τάσεις δοκιμάζοντάς το για πρώτη φορά στην επόμενη κρουαζιέρα σας, υπάρχουν πολλά σκάφη που προσφέρουν τα πάντα, από γήπεδα και εξοπλισμό μέχρι μαθήματα αρχαρίων.

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

αεροπορικα εισητηρια

Και κατάλυμα μέσο booking.com

Μην ξεχνάτε την ταξιδιωτική σας ασφάλιση!

Ενοικίαση αυτοκίνητου με την Economybookings.com

Πέτρος Πέτρου
Πέτρος Πέτρου

Ψηφιακός νομάς με αγάπη για ταξίδια